siyah zeytin mi yeşil zeytin mi sağlıklı / Bebeklere yeşil zeytin mi siyah zeytin mi?

Siyah Zeytin Mi Yeşil Zeytin Mi Sağlıklı

siyah zeytin mi yeşil zeytin mi sağlıklı

Yeşil zeytin mi siyah zeytin mi

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Bizim beslenme alışkanlıklarımızda siyah zeytin tercihi açık ara önde. Ama ikisi de çok değerli besin. İkisinden de gönül rahatlığıyla faydalanın. Yerken üç-beş diye saymayın ama siz siz olun, bazılarının tavsiyesine uyup günde 50-100 zeytin yemeye filan da kalkmayın!

Haberin Devamı

Köşemiz herkese açık. İsteyen herkes özellikle beslenme alanında istediği her soruyu sorabiliyor. Ne var ki bazı soruların yanıtlanması inanın çok zor. Bu da o sorulardan biri bence.
Aynı meyvenin ham hali ile olgununu karşılaştırmak pek kolay bir iş değil. Birinin diğerine karşı üstünlüğünü savunmak belki de yersiz bir fikir. Yine de “okurdan gelen soru mühimdir” deyip yanıt vermeye çalışalım...
Bizim beslenme alışkanlıklarımızda siyah zeytin tercihi açık ara önde. Kahvaltıda, salatada öncelik hep siyahta. Olgun meyve olarak siyah zeytin suyunu epeyce kaybetmiş olduğu için yağ açısından yeşile göre iki katı yoğunlukta. Dolayısıyla kalorisi de yüksek.
Diyetisyenlerimizin bir porsiyon olarak tanımladığı 5-6 adet (Yaklaşık 15 gram) zeytinin yeşili 21.5, siyahı ise 53 kalori.
Tabii siyah zeytinin posası ve sodyumu, fosforu da fazla. Yeşil zeytindeyse su çok, A vitamini yüksek. Hidroksitirozol başta olmak üzere fenollerden zengin olan zeytinin bir “kansersavar” olduğunu hemen hatırlatalım.
Terpen grubu antioksidanlardan, özellikle oleuropein deposu olan bu meyve aynı zamanda kemiklerimizin de koruyucusu.
Bu değerli besinin yeşilini de siyahını da yeterince tüketmenizde yarar görüyoruz.
Benim net ve açık yanıtım şudur:
İkisi de çok değerli besindir. İkisinden de gönül rahatlığıyla faydalanın.
Yerken üç-beş diye saymayın ama siz siz olun, bazılarının tavsiyesine uyup her gün 50-100 zeytin yemeye filan da kalkmayın!
Ortalama büyüklükte bir zeytin 4-5 kalorilik enerji veriyor, irilerinde bu rakam 8-10 kaloriye çıkabiliyor.
50-60 zeytini mideye indirdiğinizdeyse bu 500-1000 kaloriye denk geliyor.

Haberin Devamı

Kas erimesi önlenebilir mi?

Sarkopeni, yaşlanmayla ortaya çıkan, diyabet, yüksek kolesterol ya da obezite gibi birçok kronik sağlık sorunuyla ilişkili, kas kitlesinin ve fonksiyonunun kayba uğradığı bir ileri yaş sorunudur.
Yaşlıların hareket kabiliyetinde önemli aksamalara yol açar, hatta bazen onları günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz hale bile getirebilir.
Tufts Üniversitesi’nde yapılan sarkopeniye yönelik bir çalışmada, kas yapımında önemli işlevi olduğu düşünülen yeni bir mekanizma tanımlandı.
Araştırmanın yöneticisi, Tufts Üniversitesi Beslenme, Egzersiz Fizyolojisi ve Sarkopeni Laboratuvarı’ndan Dr. Donato A. Rivas, “Kas yapacak proteinleri oluşturmak için vücutta bazı genlerin harekete geçmesi gerekiyor. Gençlere göre yaşlılarda daha az sayıda genin harekete geçtiğini saptadık. Bu bize yaşlıların kaslarının egzersize yeterince iyi yanıt vermediğini gösterdi” diyor.
Rivas ve arkadaşları, gençlere oranla yaşlıların kaslarında, genlerin işlevlerini düzenleyen küçük RNA’lar olan microRNA’ların düzeyinin daha düşük olduğunu gözlemlemişler.
Yaşlı erkeklerde, kas yapımındaki aşamalardan birinin kaybolduğunu ve bunun onların egzersize iyi yanıt vermelerini engellediği izlenimini edindik.
Büyük olasılıkla microRNA’ların baskılanması yaşlı erkeklerde kas yapımının etkinliğini azaltan olaylar zincirini başlatıyor.
Önümüzdeki yıllarda yaşlı nüfus giderek artacağı için sarkopeninin etkin yöntemlerle önlenmesi ve tedavi edilmesi sağlık harcamalarını kontrol etmeye destek olacaktır. Unutmayın ki yaşa bağlı kas kaybı pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirir.
Kas kitlemiz metabolizmamızla yakından ilişkilidir ve onu kaybetmeye başlamamız tip 2 diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi sorunların ortaya çıkma riskini artırır.
Direnç egzersizlerini de kapsayan ortalama yoğunluktaki bir aktivite programı uygulamak, o kişinin 70’lerinden sonra yürüme becerisini koruma şansını etkiler.
Sarkopeniye yüzde yüz engel olmak mümkün olmasa da, tıpkı diğer yaşlılık problemleri gibi onu da hafifletmek mümkün. Bunun için de yaşa başa bakmadan KASLARI KULLANMAK (Aerobik aktiviteler ve direnç egzersizleri) ve BESLENME (Proteinden zengin besinler) gerekiyor.

Haberin Devamı

Kaslara magnezyum takviyesi yapın

Kas kramplarından yakınanlar magnezyum desteğinden fayda görebilirler. Magnezyum, kemik sağlığı açısından da olmazsa olmaz bir mineraldir. Yeterli miktarda yeşil yapraklı sebze tüketenlerde magnezyum eksikliği pek görülmez.
Eksikliğine daha ziyade yaşlılarda, idrar söktürücü ilaç kullananlarda, alkolikler ve beslenme bozukluğu olanlarda rastlanır.
Kısacası kendi başınıza magnezyum takviyesi almaya karar vermek pek mantıklı değil. Bu mineralin eksikliği çok yaygın bir problem olmadığı için boşu boşuna vücudunuza magnezyum yüklemesi yapmış olursunuz!
Kemik erimesine karşı koruma amaçlı kullanılan kalsiyum takviyesinin yanında magnezyum ve çinko da alanlar var, hatta bazı mineral takviyelerinde bu üçlü bir arada bulunuyor. Ama ben kalsiyum dışındaki diğer iki minerali mutlaka almanız gerektiğini düşünmüyorum.
Evet, düzenli olarak kalsiyum ve magnezyum desteği almanın kemik erimesi riskini azalttığını gösteren araştırmalar var, ama bu desteğe kanınızdaki magnezyum seviyesini ölçtürmeden başlamak doğru değil. Hiçbir besin takviyesini doktor kontrolü olmadan kullanmanızı tavsiye etmiyorum.

Haberin Devamı

6 soruda kabızlık

* Süt kabızlık yapar mı?
- Gaz ve kabızlık sorununuz varsa sütten uzak durun. Onun yerine yoğurdu tercih edin. Özellikle probiyotikten zengin yoğurtları tavsiye ederim.
* Kefir kabızlığa iyi geliyor ama gaz yapıyor, ne yapmalıyım?
- Kullandığınız kefirin dışında gaz yapan başka bir sorumlu aramalısınız, çünkü kefir gaz yapan bir içecek değildir.
* Uzun süredir düzenli olarak kefir içiyorum, bir zararı olur mu?
- Hayır. İstediğiniz kadar kefir içebilirsiniz. Kefiri beslenme düzeninizin bir parçası haline getirmenizi öneriyorum, yeter ki evde kendinizin hazırladığı kaliteli bir kefir olsun.
* Papatya çayının kabızlığa iyi geldiğini duydum, doğru mu?
- Evet, doğru. Günde iki-üç bardak papatya çayı (Ama doğru papatyanın çayını) içebilirsiniz. Dilerseniz akşamları papatya-melisa karışımı bir çay içerek uykunuzu derinleştirebilirsiniz.
* Zeytinyağı içmek işe yarar mı?
- Zeytinyağının faydalı olması, bağırsağı kayganlaştırması için bir yemek kaşığından fazla olması gerekir. O zaman da kalorisi yüksek olur, dikkat edin.
* Domatesi midem kabul etmiyor, neden acaba?
- Domatesin mideyle ilişkisi pek iyi değildir. Özellikle reflüsü olanlarda, domates ve domates suyu maalesef rahatsızlık yaratan bir besindir.

#Yazar#Kelebek#OSMAN MÜFTÜOĞLU

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Yeşil zeytin ile siyah zeytinin farkları nelerdir?

Doğanın insanlara sunduğu şifa deposu meyvelerden biri olan zeytin, siyahı ve yeşili ile özellikle kahvaltıların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Kahvaltıların yanı sıra yeşil ya da siyah zeytin ile salatalarınızın ve poğaçalarınızın lezzetini de arttırabilirsiniz. Zeytin, ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde sıklıkla tarımı yapılan bir meyvedir. Peki ya yeşil zeytin ile siyah zeytinin yetiştiği ağaçlar farklı mıdır ya da yeşil zeytin ile siyah zeytin farklı türlerde midir?

Yeşil Zeytin ve Siyah Zeytin Aynı Ağaçta mı Yetişir?

Yeşil zeytin ile siyah zeytin, aynı ağaçlarda yetişmektedir ve aynı türe ait bir meyvedir. Yalnızca yetiştiği bölgenin iklim koşullarına bağlı olarak zeytin ağaçlarının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Zeytin de diğer meyveler gibi ağaç üzerinde olgunlaştıkça ve güneş ışığı aldıkça renk değiştiren bir meyvedir. Önce yemyeşil ve sert olan zeytinin rengi Ekim ayı başlarında limon sarısı rengini alır. Limon sarısı rengine dönen zeytin meyvesi, yeşil zeytin üretmek için yeterince olgunlaştığı anlamına gelmektedir. Bu aşamada toplanan zeytinler kırma ya da çizik yeşil zeytin olarak satışa sunulur. Ayrıca zeytinyağı ürünleri de bu aşamada toplanan zeytinlerden üretilmektedir.

Mevsimin ilerlemesi ile güneş ışığına maruz kalan zeytin tanelerinin rengi, sarı ile karışık kırmızı ve mor arasında bir renk alır. Bu aşamada toplanan zeytinler ise pembe çizik zeytin üretimi için uygu olan zeytin ürünleridir. Zeytin, bu evreden sonra biraz daha olgunlaşınca dış kısmı gölgede siyah görünür ancak üstüne ışık vurdukça kızıl tonları almaya başlar ancak bu evrede zeytin meyvesi, henüz siyah zeytin üretimi için yeterli olgunluğa sahip değildir. Bir süre daha olgunlaşması beklenerek koyu pembe rengin zeytinin çekirdeğine doğru işlediği görülür. Siyahlığı içine işleyen bu zeytin artık siyah zeytin olarak kabul edilir, tam olarak olgunlaşmıştır ve sofralık siyah zeytin üretimine hazır hale gelmiştir.

Yani; yeşil zeytin meyvesi, siyah zeytinin ham halidir ve iki zeytin çeşidi arasında çok büyük farklar bulunmamaktadır. Ancak yeşil zeytinde A vitamini daha fazladır, siyah zeytin ise sodyum ve fosfor gibi mineraller yönünden zengindir. Toplanan yeşil zeytinin yenecek hale gelmesi için 3 ay bekletilmesi gerekirken siyah zeytin, 15 gün ya da 1 ay bekletildikten sonra yenecek hale gelir.

Yeşil Zeytin Mi Siyah Zeytin Mi Daha Faydalı, Sağlıklı?

Genel olarak yeşil zeytin ve siyah zeytinleri detaylı incelediğimizde büyük farklar bulunmamaktadır. Mümkünse iki zeytin türü de tüketilmelidir. Peynirci Baba online satış mağazamızda https://www.peynircibaba.com/siyah-zeytin/ ve https://www.peynircibaba.com/yesil-zeytin/ kategorilerinde tamamen kendi üretimimiz olan kaliteli zeytin ürünlerini bulabilirsiniz. Damat tadınıza göre de istediğiniz ürünleri satın alabilirsiniz.

   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Zeytin hangi organa iyi gelir?

Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası