ankara kürek sporu / 14 Ağustos’ta KÜREK Derslerimiz başlıyor! | TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü

Ankara Kürek Sporu

ankara kürek sporu

Kürek sporu başkentten tüm Türkiye'ye yayılacak

Ankara, Gençler Türkiye Kupası ve Deniz Küreği Türkiye Kupası'nın eş zamanlı gerçekleştirileceği organizasyonla yıllar sonra kürek yarışına ev sahipliği yapacak.

Mogan Gölü'nde düzenlenecek organizasyonda elemeler yarın, kupa yarışları 25-26 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk, Gençler Türkiye Kupası ve Deniz Küreği Türkiye Kupası kürek yarışları öncesinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kürek sporunun Türkiye'de yaygınlaştırılması için büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayan Ertürk, bu çalışmaların ilk ayağının Ankara'da start aldığını söyledi.

Başkentin ev sahipliği yapacağı yarışlar için büyük heyecan duyduklarını belirten Erhan Ertürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Göreve gelirken verdiğimiz bir söz vardı; kürek sporu ülkemizin belli bölgeleriyle sınırlı kalmayacak, tüm yurda yayılacak. 'Kürek her yerde' diyerek başladığımız bu görevde, kürek sporunu Türkiye'nin her bir noktasına yaymak ve ülkemizin her bir yanında sporcu geliştirerek Kürek Milli Takımımıza kazandırmak temel hedefimiz oldu. Muazzam gölleri bulunan ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin her noktasında kürek yarışları yapma ve sporumuzun her alanda tanınırlığını ve gelişimini artırma sözümüzü başkentte yerine getiriyoruz. Kürek sporu başkentimizden başlayıp tüm yurdu saracak."

 "Ankara küreğin başkenti olacak"

Gençler Türkiye Kupası ve Deniz Küreği Türkiye Kupası yarışlarının önemine işaret eden Ertürk, organizasyonun 20 yıla yakın bir süre sonra Ankara'da yapılacak ilk kürek yarışı olduğunu belirtti.

Başkan Ertürk, yarış organizasyonunun düzenlenmesine destek veren Ankara Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederek, Ankara'yı küreğin başkenti haline getirmek istediklerini dile getirdi.

Geleceğin milli takım sporcularının yarışacağı Gençler Türkiye Kupası'nın büyük bir ses getireceğine inandığını söyleyen Ertürk, ileride başkentte milli takım kamplarının da yapılması hazırlığı içerisinde olduklarını kaydetti.

"Her bölgede kürek yarışları düzenlemeye devam edeceğiz"

Erhan Ertürk, kürek sporunu ülke çapında yayma projesinin ilk ayağı olan Ankara yarışlarından sonra da çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.

Federasyon yönetimi olarak "Kürek her yerde" diyerek yola çıktıklarının altını çizen Ertürk, şöyle konuştu:

"Ankara'daki Gençler Türkiye Kupası'nın ardından Adıyaman Valiliği ile yaptığımız iş birliğiyle Gençler Türkiye Şampiyonası'nı ağustos ayında Adıyaman'da düzenleyeceğiz. Doğu Anadolu'daki ilk yarışımız olacak, bu yarışla bir ilke imza atacağız. Bu gibi organizasyonları sürekli hale getirecek ve verdiğimiz sözü tutarak ülkemizin her bölgesinde kürek yarışları düzenlemeye devam edeceğiz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Ankara’da Deniz Olmadan da Yapabileceğiniz 4 Su Sporu

Simge Koldaş, Can Dikencik, Berkay Koçer / Blog: Ankara’da Su Sporları   / COMD 357  Multimedia Journal’ism llkbahar 2022 Listeleme Projesi

Ankara deyince aklına beton grisi gelenler, Ankara’da spor deyince spor salonuna gitmekten başka bir şeyi pek de hayal edemeyenler… Sizi şaşırtmaya geldik. Özellikle okul veya iş için kıyı şehirlerinden bozkırın ortasına, Ankara’ya, gelenler ve su sporlarının özlemini çekenler için hayat kurtarıcı sayılabilecek spor olanaklarını derlemeye çalışırken biz de beklediğimizden çok daha ilginç spor dallarının Ankara’da yapılabildiğini öğrendik. Bu sporlarlardan 4 tanesinin tarihini, nasıl ve ne zaman yapılabileceğini sizler için araştırıp derledik. Haydi beraber inceleyelim!
Picture

 1. Kürek Sporu

Söz konusu Ankara olduğunda çoğu kişinin aklına gelmeyecek bir su sporu olan kürek sporu, Mogan ve Eymir gölünde özellikle üniversite takımları tarafından profesyonel hocaların eşliğinde gerçekleştiriliyor. Kürek sporu, üniversite takımlarının yanı sıra yine bu göllerde bireysel olarak da yapılabiliyor. Aynı zamanda Ankara’da sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen insanlar için ve hafta sonları şehrin kalabalığından kaçıp doğa ile iç içe olmak isteyen hem amatörler hem de profesyoneller için oldukça güzel bir fırsat olduğu aşikar.
Mogan ve Eymir Gölü, kürek sporunun dört mevsim yapılabilmesi için oldukça elverişli bir yapıya sahip. Aynı zamanda tamamen profesyonel bir anlayış benimseyerek çevresindeki gelişmiş tesisleri ile sporcuların ihtiyacına da yanıt veriyor. Üniversitelerin kürek sporu takımları da bu olanaklar sayesinde ulusal ve uluslararası turnuvalar için kendi evlerinde rahat ve kolayca antrenman yapma olanağı buluyorlar.
Ankara Mogan Gölü’nde Master Kürekçiler Derneği ve Ankara Üniversitesi Su Sporları Klubü, kürek alanında eğitim almak veya hobi edinmek isteyen kişiler için kurslar düzenliyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne ait olan Eymir Gölü’nde ise kendi kürek takımı için Kayıkhane Tesisi bulunuyor ve bu tesiste kayıkların yarışmalar ve antrenmanlar için periyodik kontrolleri yapılıyor.

​Özel ders ve grup fiyatları olmak üzere fiyatlandırmalar mevcuttur.
Fiyat: 💸💸💸

Yer: Ankara Üniversitesi Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesi
Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
Bahçelievler Mahallesi 306. Sokak No: 11
06830 Gölbaşı / ANKARA
Telefon: 0 (312) 362 97 20
​Mail: [email protected]


Picture

2. Yelken Sporu


Türkiye’nin en büyük yelken kulüplerinden birisi olan Ankara Yelken Klubü, her hafta sonu Mogan Gölü ve Eymir Gölü’nde çeşitli aktiviteler düzenliyor ve şehir içinden ve dışından yoğun ilgi görüyor. İnsanların duyduğunda şaşkınlıkla karşıladığı bu kulüp iç Anadolu bozkırının ortasındaki mavi bir nokta olan Mogan ve Eymir Gölü’nde profesyonel eğitimciler tarafından farklı  yaş grupları için yelken eğitimi veriliyor ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Adeta kelebekler gibi su üstünde süzülen yelkenler  Mogan ve Eymir Gölü’nün havasını değiştirmekte olup Ankaralıların su sporlarına olan ilgisini arttırıyor. Ankara Yelken kulübü 22 yıllık tarihinde birçok sayıda başarıya imza atmış 500’den fazla amatör ve 70’ten fazla lisanslı sporcu yetiştirdi. Aynı zamanda yeni başarılara da imzalarını atmaya devam ediyorlar. 
Ankara Yelken Klubü’nün sunduğu eğitimler;
– 18 yaş altı gençlere optimist, lazer ve yaz okulu olarak üç farklı kategoride yelken eğitimi veriliyor. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
– Daha geniş bir kitleyi kapsayan “Uygulamalı Eğitim” her yaş ve düzeyde yetişkin için düzenleniyor. Bu eğitim hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
– Yelken sporu hakkında ezbere dayalı bilgilerin dışında şeyler öğrenmek isteyenler, diğer amatör yelkencilerle tanışıp kaynaşmak isteyenler ve deneyimli kaptanlardan ve onların rehberliği eşliğinde sunulan kurumsal ve uygulamalı eğitimlere katılmak isteyenler için “Amatör Denizcilik Semineri” oldukça iyi bir fırsat olarak görülüyor. Bu eğitim hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

​Ders ve kira fiyatları istediğiniz saat miktarına göre değişiklik gösteriyor.
Fiyat:💸💸💸
                                           
Yer: Mogan Park Rekreasyon Alanı
Karşıyaka Mh. Haymana Yolu Blv. 4.Km
06830 Gölbaşı
Ankara​
Telefon: +90 (312) 495 36 56
​Mail: AnkaraYelkenKlubü

Picture
3. Sualtı Hokeyi
Ankara’da Yelken ve Kürek sporlarından bahsederek sizi yeterince şaşırttık diye düşünüyoruz. Ama  sürprizlerimiz burada da bitmiyor. Bırakın Ankara’yı, Türkiye’de aktif olarak yapıldığına bile inanmaka güçlük çekeceğiniz bir spor bazı Ankaralılar tarafından her sene icra ediliyor: Sualtı Hokeyi! 2 metre derinliğinde bir havuzda her birinde 6 oyuncu olmak üzere 2 takımın mücadele ettiği bu ilginç su sporu, zevkli göründüğü kadar zor ve kondisyon isteyen bir oyun. Yarı olimpik havuzda oynanan sualtı hokeyinde oyuncular maske, şnorkel, palet ve oyuna özel raketler kullanıyorlar. Havuzun dibinde ise önünde kaleci olmayan ve oyuna özel tasarlanmış olan kaleler oluyor. 
Sualtı Hokeyi özellikle 2007 yılından sonra Türkiye’de gelişmeye başladı. O tarihte sadece Kocaeli’nde olan hokey havuzu Ankara ve İstanbul gibi illere de inşa edilince, bu illerde de sualtı hokeyi antrenmanı imkanı arttı. 2008’de ilk Avrupa şampiyonluğunu alan Türkiye, o tarihten itibaren sualtı hokeyinde başarısından söz ettirmeye devam etti. En son 2019 yılında Fransa’yı mağlup eden Türkiye, 4. Kez Avrupa şampiyonu oldu. Ödülle alakalı habere buradan ulaşabilirsiniz.
Güzel bozkırımız Ankara’mızın ise Türkiye’nin ve Dünya’nın geri kalanından pek bir aşağı kalır yanı yok. 2003 yılında ODTÜ Sualtı Hokeyi takımının kurulmasıyla bu sporla tanışan Ankara, günümüzde artık sualtı hokeyi şampiyonalarına ev sahibi yapan bir şehir.

Picture
Ankara’daki çeşitli su sporlarından sadece birisi olan sualtı hokeyi, Ankara’da yeterince spor aktivitesi olmadığından yakınan ve özellikle Türkiye’nin kıyı kesimlerinden Ankara’ya iş/okul sebebiyle gelmiş insanlara su altı sporlarıyla haşır neşir olma fırsatı yaratıyor. Ankara’yı sualtı hokeyi ile tanıştıran ODTÜ Sualtı Hokeyi Takımı ise suya ve spora ilgisi olan herkesi aralarında görmekten mutluluk duyacağını sitesinde duyuruyor.

Antrenman Programı:
Çarşamba, Cuma, Pazar: 20:30 – 22:30 (her hafta)
​Özel Ders-Fiyat: ​💸💸
​İletişim:  Instagram –> ODTÜ Sualtı Hokeyi

Picture
4. Yüzme
Sizler için derlediğimiz son su sporu olan yüzmeyi yine deniz olmadan da yaz-kış yapabilirsiniz. Ankara, havuz imkanları bakımından oldukça zengin  bir şehir. Çoğu belediyenin (Çankaya, Keçiören, Kazan, Mamak, Eryaman,…) kendisine ait yarı veya tam olimpik yüzme havuzları ve bu havuzlarda sunduğu kurslar mevcut. Kimi havuz yüksek atlama ve su sporları dahil, her türlü ulusal ve uluslararası yüzme spor müsabakaları ve yarışmalarına uygun yeterlilikte kimisi de üyeliğin yanı sıra yüzme bilmeyenlere yönelik eğitimlerin yapıldığı havuzlardır. 
Belediyelerin yanısıra Ankara Üniversitesi ve ODTÜ‘nün de yüzme havuzu hem okul dışı misafirlere hem de kendi öğrencilerine hizmet veriyor. Yaz aylarında tatile gidemeyenler ve ferahlamak isteyenler, kış aylarında ise yüzmeye devam etmek isteyenler için güzel bir seçenek olan bu havuzların misafir üye ve okul mensubu öğrenciler için farklı fiyatlandırmaları mevcut. Genel olarak, misafir üyeler seans başına 50-55 TL ödeyerek bu havuzlardan yararlanabilir. Tabii belediye havuzlarının fiyatları nispeten daha uygun. Ortalama hafta içi süre sınırı olmadan 15-20 TL hafta sonu ise 25-30 TL arası bir ücret ödeyerek havuz kullanımından yararlanabilirsiniz. Ankara’daki bazı otellerde (Sheraton) ise yıllık veya paket üyelik yaptırarak havuz imkanlarından faydalanabilirsiniz.
Bireysel yüzme dışında eğitimciler tarafından yüzme kursu alabileceğiniz bir sürü program mevcut. Bu programlar sayesinde yüzme konusunda profesyonelleşip yarışmalara hazırlanabilirsiniz veya hobi amaçlı dersler alıp kondisyonunuzu geliştirirken keyifli zaman geçirebilirsiniz. Yüzme kursları da genel olarak belediyelerin sunduğu kurslarda yaş, cinsiyet farketmeksizin aylık 100-150 TL arasında değişiyor. Eğer özel bir havuzda verilen kurslara katılmak isterseniz fiyatlar biraz yükseliyor, seans başına ortalama 250-300 TL.

​Ankara yüzme havuzları genel bilgi ve fiyatları için buraya tıklayın.

​Sizler için iletişime geçtiğimiz ve bilgi edindiğimiz yüzme kursları:
1. Başkent Yüzme Klubü
2.Gordion Spor
3.Maviada Su Akademi

Fiyat:
Belediye havuzları için 💸
Üniversite havuzları için 💸💸
​Özel havuzlar için 💸💸💸

Fiyatlar 2022 Bahar dönemini yansıtmaktadır.

Türkiye'de kürek

Kürekçilik, Osmanlılar döneminde denizcilikle birlikte ele alındı ve kürekçiliğin gelişimi de donanmanın gelişmesiyle paralel olarak ilerledi. Donanmanın güçlenmesi ile birlikte ilk kez 16. yüzyılda İstanbul Boğazı'nda kürek yarışları düzenlendi. Boğaziçi ve Marmara suları ilk kürek yarışlarının parkuru oldu. Topkapı Kütüphanesi'ndeki bilgiler, 1579 yılında yarışlar yapıldığını ve bu müsabakaya 25 kayığın katıldığını belirtmektedir. Bu kayıklar Sadrazam, Vezirler ve Yeniçeri Ağalarına ait olup, yarışın öneminden dolayı dönemin padişahı III. Murad tarafından Sarayburnu Kasrı'ndan izlendi.[1] Şölen görünüşlü bu yarışın önemli tarafı, ilk kez bir sadrazamın böyle bir yarışta kendi özel kayığı ile yer almasıydı.

Türklerin modern anlamda ilk kürek yarışına katılmaları ise 1899 yılındadır. Japonya'ya bir dostluk ziyaretine giden Ertuğrul gemisi personeli, bu sırada uğradıkları Singapur'da düzenlenmekte olan kürek yarışına katılarak birincilik kazandılar. Türkiye'de ilk resmi kürek yarışmaları ise 7 Eylül 1913'te Donanma-i Osman-i Muavenet-i Milliye Cemiyeti tarafından İstanbul'da düzenlendi.

Kürek, 1924'te Deniz Sporları Federasyonu'na bağlanarak faaliyetlerini uzun süre bu teşkilatın bünyesinde gerçekleştirdi. İlk dönemler kürekte söz sahibi olan Fenerbahçe, Altınordu ve Haliç gibi kulüplere daha sonra Moda, Galatasaray, Güneş (daha sonra Taksim) ve Beykoz gibi kulüpler de katıldı. İzmit'te de Hereke Spor Kulübü İstanbul kulüplerinin başlıca rakibi oldu. Bu dönemde il şampiyonalarının ardından düzenlenen bölge müsabakaları en önemli kulüplerarası müsabakaları teşkil etti.

1930'lu yıllarda Fenerbahçe Spor Kulübü'nden üç kız kardeş Fitnat, Nezihe ve Melek Özdil hanımlar ilk bayan kürekçiler oldu. 1940'larda da "Tasvir-i Efkar" Gazetesi tarafından düzenlenmeye başlayan geleneksel Büyükdere-Bebek kürek yarışları bu spora ayrı bir renk kattı. Aynı yıllarda büyük ve kaba sandallardan ince teknelere geçildi. 1942'de Oxford ve Cambridge Üniversiteleri arasında yapılan geleneksel kürek yarışmalarında, Cambridge Takımı'nda yer alan Şamil Urallı uluslararası alanda adını duyuran ilk Türk oldu.

1952'de Batı Almanya-Florchein'daki müsabakalara katılan Türk kürekçiler, ödünç teknelerle yarışmalarına rağmen 2 birincilik, 1 ikincilik aldılar. 1955 Akdeniz Oyunları'nda tek çiftede gümüş madalya alan Fenerbahçeli sporcu Tonguç Türsan, uluslararası alandaki ilk millî karşılaşmada ilk önemli başarıyı elde etti.

1957 yılında Eftal Nogan'ın başkan olduğu "Kürek Federasyonu" kuruldu. 1960'lı yıllarda kürek sporu yeni isimler (Korel Durgun, Erdinç Karaer, Kemal Yüce vb.) ve Ankara gibi yeni bölgeler kazanırken yönetici Mufahham Elmen de bu sporun gelişmesi için büyük bir çaba harcadı. Aynı dönemde Ankara'daki Mogan Gölü kürek merkezine dönüştü.

1970'lerde durgunluk dönemine giren kürek sporunda 1980'lerde yeniden canlanma görüldü. Bu dönemin en önemli başarısını, 1984 yılında Romanya'da yapılan Balkan Şampiyonası'nda iki çiftede Yüksel Taşçı ve Cüneyt Üstüner Balkan birincisi olarak elde ettiler. 1987-1988 öğretim yılında ise ilk kez Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'nde kürek, bilimsel bir kimlik kazanarak bilim dalı kuruldu.

Kürek Federasyonu, sağlık için küreğe ancak 1991 yılında sponsorlar aracılığıyla yaptırılan 15 adet 4 kişilik tekneler ile başlayabildi ve bu tarihten itibaren eğitim amaçlı Türk yapımı teknelerin de artmasıyla, kürek sporunun başarı grafiğinde yeniden bir yükselme görüldü.

Kürek sporu kulüplerarası rekabetin en yoğun olduğu spor dallarından biri oldu. 1951'e kadar sadece il ve bölge şampiyonaları düzenlenirken, II. Dünya Savaşı sonrasında birçok kulübün kürek branşı açması ve Marmara bölgesi dışındaki kulüplerin de bu spora ilgi duymaları ile kulüplerarası Türkiye Şampiyonaları düzenlenmeye başladı. Ağırlıklı olarak İstanbul/Kartal, Sakarya/Sapanca Gölü ve Ankara/Mogan Gölü'nde yapılagelen yarışmalarda şampiyon olan takımlar aşağıda sunulmuştur.

Şampiyonlar[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.