yakamoz nedir / yakamoz - Yakamoz nedir?

Yakamoz Nedir

yakamoz nedir

Son Güncellenme:

Yakamoz, uyarı aldığında ışık saçan tek hücreli bir deniz canlısı olarak bilinir. Denizin ateş böceği olarak da adlandırılıyor. Biyolojik alana göre bakıldığında onların ışık saçmaları özel kılınır.

Yakamoz Nedir?

Yakamoz, boyut olarak oldukça küçüktür. Çok fazla sayıda bir topluluk oluşturarak, ışık saçılmasına yakamoz denilir. Yakamozun görülebilmesi için, diğer tüm ışık kaynaklarının yakamoz ışığının önüne geçmeyecek seviyede olması gerekiyor. Yakamoz oluşması durumunda denizde uzun büyük lambalar yanıyormuş görüntüsü oluşturuyor. Yakamoz, balonsu görünümüyle ön olana çıkar. Tüm dünya üzerinde görülebilir.

Kıyı sularında çok yaygın olarak görülen bir canlıdır. Yapısal olarak sert bir yapıya sahip değildir. Yakamozun özel olma nedeni, ışıma olgusudur. Kimyasallar sitoplazma içerisinde dağılarak, binlerce kürsel organelde saklanır. Canlıların ışık saçması bir savunma olarak düşünülebilir. Saldırı altında tek hücreliler etrafa ışık yayarak, büyük avcılara karşı saldırıyı yapanların tespit edilmesini sağlar. Kullanılan özellik balıkçılar tarafından da kullanılıyor.

Balıkçı teknelerinde yüksek bir direk ve direğin ucunda oturmak için hazırlanan bir bölüm bulunuyor. Gırgır motorlarıyla çalıştırılarak, kumanda edilebiliyor. Balıkçılardan biri direğin üzerine oturarak ay olmayan geceleri fırsata çevirebiliyor. Balıkların yakamoz yaparak geçtiği tüm alanları inceleyerek dümeni o yöne doğru çeviriyor.

Yakamoz Nasıl Oluşur, Yakamoz Vurması Ne Demektir?

Herhangi bir alanda yakamoz oluşabilmesi için, çok fazla ışığın olmaması gerekiyor. Özellikle ayın görünmediği zamanlarda yakamoz daha çok görülebiliyor. Yakamoz, tek hücreli canlılar olarak denizde yaşıyor. Herhangi bir saldırı altında, tüm tek hücreli canlılar bir araya gelerek yakamoz ışığını oluşturur.

Yakamoz Ne Demek? Yakamoz Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Yakamoz Ne Demek? Yakamoz Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir?

Cevap: Denizde Balıkların Veya Küreklerin Kımıldanışıyla Oluşan Parıltı
Biyolojik Işık Üretme Özelliğine Sahip, Akıntı Ve Rüzgârlarla Sürüklenen Ve Bir Şeye Dokunduğunda Işık Veren Deniz Hayvanı

Yakamoz Kelimesi Nasıl Yazılır? Yakamoz Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir?

Cevap: Yakamoz

Yakamoz kelimesi ile Google aramalarda en çok sorulan sorular şunlardır: Yakamoz ne demek? Yakamoz kelimesi nasıl yazılır? Yakamoz kökeni nedir? Yakamoz kelimesinin cümle içerisinde kullanımı



Yakamoz Ne Demek?

Yakamoz kelimesi Türkçe'de "deniz yüzeyinde ışıltı" anlamına gelir.

Yeni Yunanca diakamós διακαμός z "deniz yüzeyinde ışıltı" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Yeni Yunanca diakéo διακαίω z "(içinden) tutuşmak, parıldamak" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Yeni Yunanca kaío καίω z "yanmak" fiilinden dia+ önekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için koter maddesine bakınız.

Yakamoz kelimesi tarihte bilinen ilk kez Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) eserinde yer almıştır.

Yakamoz kelimesi Türkçe'de "" anlamına gelir.

Yakamoz kelimesi Türkçe'de "Biyolojik ışık üretme özelliğine sahip, akıntı ve rüzgârlarla sürüklenen ve bir şeye dokunduğunda ışık veren deniz hayvanı." anlamına gelir.

Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Yakamoz kelime kökenini göstermek için tıklayın.

Dip Notlar

Karş. bonito (palamut balığı). İspanyolca/Portekizce ad görünürde Latince bonus (iyi, güzel) sözcüğünün küçültülmüş halidir. Balığın adı halk Latincesinde kaydedilmemiş bir lakaptan türemiş olabileceği gibi, kaynağı belirsiz eski bir ad da olabilir.

Benzer Aramalar

Bu kelimeye benzer bazı kelimelere göz atın; yakamoz, yakamozlanma, yakamozlanmak, yakamozlu

Veya Yakamoz kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.

Rastgele kelime göster

Yakamoz ne demek? Yakamoz kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Kültürümüzün önemli bir parçası olan Türkçeye gerektiği değeri veren araştırmacılar, dilimize eklenen kelimeler konusunda oldukça hassas çalışmalar yürütmektedir. Kelimelerin kökenlerine inerek ince araştırmalar gerçekleştiren TDK, kelime anlamlarını en doğru şekilde sunmaya çalışır. Bu noktada Yakamoz kelimesi de aynı özenle anlam bulmuş kelimelerdendir. Yakamoz ne demektir?

Yakamoz Ne Demek? Yakamoz TDK sözlük anlamı nedir?

Yakamoz TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. isim Denizde balıkların veya küreklerin kımıldanışıyla oluşan parıltı
  2. Biyolojik ışık üretme özelliğine sahip, akıntı ve rüzgârlarla sürüklenen ve bir şeye dokunduğunda ışık veren deniz hayvanı

    Yakamoz Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Yakamozlar saçarak her tarafından fenerim / Çifte sandal, yüzüyorduk; o yüzer, ben yüzerim" - Mehmet Akif Ersoy

Yakamoz Kelimesinin Kullanıldığı Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır