ek puanli yerleştirme 2 yıllık / Ek puanlı yerleştirme nedir? - Haberler

Ek Puanli Yerleştirme 2 Yıllık

ek puanli yerleştirme 2 yıllık

Ek puanla yerleştirme nedir? (YKS - ÖSYM ek puanla alan 2 yıllık bölümler)

FutbolArena - YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların en fazla arama yaptığı konuların başında ek puanlı yerleştirme geliyor. Ek puanlı yerleştirme hakkında araştırma yapanlar internet ortamı ve sosyal medyada Ek puanlı yerleştirme nedir? Ek puanla alan 2 yıllık bölümler hangileri? şeklinde arama yapmaya başladı. Ek puanlı yerleştirme hakkında merak ettiğiniz tüm gelişmeleri haberimizin devamında bulabilirsiniz. 


Ek puanlı yerleştirme nedir?


Ek Puanlı Yerleştirme ve Başarı Sırası; Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezinin açıkladığı sonuçlarda görülmektedir. Bu ek puanlı sonucunuz hesaplanırken okuduğunuz lise ve okuduğunuz bölüm ile alakalı tercihler yapmanız durumunda sahip olacağınız puandır. Okuduğunuz lise meslek lisesi değil ise sizin için önemi olan bir puan değildir çünkü okulunuzdan size ek puan gelmeyecektir. Okulunuzdan alacağınız ek puan sadece okuduğunuz bölüm ile ilgili tercihler yapmanız durumda size verilecektir. Meslek lisesinden inşaat bölümünden mezun iseniz işletme seçmeniz durumunda bu puandan yaralanma imkanınız olmayacaktır.


 

Ek puanlı yerleştirme hakkında bilgiler


Meslek lisesinden elektrik bölümünden mezun olup elektrik ile ilgili üniversite bölümü seçmeniz durumunda ise ek puanlı yerleştirme ve başarı sıralamanız önemli olacaktır ve bu bölümde yazan puana göre yerleştirilmeniz yapılacaktır. Normal olarak aldığınız puanınız ile ek puanlı yerleştirme ve başarı sıralamanız farklı olarak hesaplanmaktadır birbirleriyle karıştırmamanız gerekmektedir. Ek puanlı sıralamanız sadece ek puan alabilen öğrenciler arasında yapılan sıralamadır ve sadece okuduğunuz bölüm ile ilgili tercihlerinizde ekleneceğini unutmamanız gerekmektedir. Tercihlerinizi yaparken lisede okuduğunuz bölümden farklı tercihler yapacaksanız ek puanlı yerleştirme ve sizin başarı sıralamasına aldanmamanız gerekmektedir.  Normal puanda çok düşük sıralamalarda olan öğrenciler ek puanlar ile birlikte çok iyi sıralamalara yükselebilmektedir ve bu ek puanı her tercihlerinde alacaklarını sanarak yanlış tercihler yapmakta ve herhangi bir üniversiteye yerleşme imkanı bulamamaktadırlar. Böyle sonuçlar ile karşılaşmamak için tercihlerinizi istekleriniz doğrultusunda bir bilen kişi ya da rehberlik öğretmenleriniz ile yapmakta fayda vardır.ÖSYM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN>>>

BİLYONER'E ÜYE OL, 10+10 TL BİLYONPUAN'I HEMEN AL!

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ÖNLİSANS

Herhangi bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunun Bilişim Teknolojileri Alanından mezun olan öğrenciler, aşağıdaki tabloda alanlarının devamı niteliğinde olan önlisans (2 Yıllık) bölümleri tercih etmesi durumunda ilgili TYT Puanına, OBP´sinin 0,12 ile çarpımından elde edilecek puan ile 0,06 ile çarpımından elde edilecek ek puanın toplanması sonucunda oluşan Yerleştirme Puanı kullanılacaktır. 

Örnek:

   Diploma notu 80 olan bir Bilişim Teknolojileri Alanı Mezunu öğrencinin aşağıdaki bölümlerden birisini tercih etmesi durumunda aşağıdaki yerleştirme puanı kullanılır:

OBP: 80 x 5 = 

x 0,12 = 48 

x 0,06 = 24 (ek puan)

AOBP       =   48 + 24 = 72

(TYT PUANI) + 48 = Yerleştirme Puanı (Alanı dışındaki tüm önlisans bölümlerini tercih ettiklerinde kullanılacak puan)

(TYT PUANI) + 72 = Yerleştirme Puanı (ek puanlı) (Aşağıdaki tabloda yer alan önlisans bölümlerini tercih ettiklerinde kullanılacak puan)

Kaynak: funduszeue.info

YKS sonuçlarının açıklanması ile tercihlerin de başlangıç tarihi belli oldu. Milyonlarca öğrenci hayallerindeki ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alabilmek için tercih edebilecekleri üniversiteleri araştırmaya başladı. ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ün açıklamasına göre tercihler 9 gün sonra başlayacak. AİS üzerinden sorgulama işlemi yapan adaylar, sınav sonuç ekranında ek puanlı yerleştirme puanının, ham puandan yüksek olması nedeniyle araştırma yapmaya başladı. Adayların mezun oldukları liselerde aldığı eğitimi devam ettirdiği takdirde, sıfırdan bu bölümleri tercih ettiğinde diğer adaylara kıyasla avantajlı olacak. Peki YKS yerleştirme puanı nedir, nasıl kullanılacak? İşte Ek puanlı yerleştirme puanının anlamı ve önemi

YKS tercih döneminde dikkat! Bu bölümleri kazanan öğrencilere TL bursYKS tercih döneminde dikkat! Bu bölümleri kazanan öğrencilere TL burs

YÖK Atlas tercih robotu: YKS &#x;l &#x;l üniversite taban puan&#x;, kontenjan ve s&#x;ralama öğrenYÖK Atlas tercih robotu: YKS İl İl üniversite taban puanı, kontenjan ve sıralama öğren

YKS aç&#x;köğretim 2 ve 4 y&#x;ll&#x;k bölümlerin üniversite tavan ile taban puanlar&#x; ( ÖSYM)YKS açıköğretim 2 ve 4 yıllık bölümlerin üniversite tavan ile taban puanları ( ÖSYM)

Ek Puanlı Yerleştirme Puanı Nedir?

Meslekli ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adayların ayrıca ek puanları ile yerleştirebilecekleri lisans ve ön lisans programları bulunmaktadır. Lisede bu alanda eğitim alan öğrencilere, öncelik tanınır. 

Adayın listede okuduğu bölümün devamında bir üniversite bölümünü tercih etmesi durumunda ek puanlı yerleştirme puanı devreye girmektedir. Örnek vermek gerekirse lisede elektrik veya inşaat alanında eğitim alan öğrenci, bu alanda devam niteliğinde bir üniversite bölümünü tercih ederse bu puan devreye girer.

Adayların ek puanlı yerleştirme ile tercih edebilecekleri liste YKS tercih kılavuzunun açıklanması ile belli olacak. YKS tercih kılavuzunun bu hafta Cuma gününe kadar adayların erişimine açılmış olması bekleniyor. 

SAY-EA-SÖZ Puanı Nasıl Hesaplanır? (YKS)

Adaylara sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar ayrı ayrı olarak değerlendirmeye alınacaktır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkartılarak adayın ham puanı hesaplanacaktır. İşte AYT- TYT ve YDT oturumlarında puan hesaplama işleminin detayları;

TYT sınavı yani 2 yıllık bölümleri tercih edecek adaylara toplam soru sorulur. Matematik ve Matematik dersinde TYT puanı hesaplanırken kat sayı puan olarak hesaplanır. Fen ve Sosyal Bilgilerde ise bu oran puandır.

Sayısal puan hesaplanırken TYT'de Matematik ve Türkçe puan Fen ve Sosyal puan değerindedir. 

AYT puan hesaplamada Matematik 3 puan, Fizik 2,85 puan, Kimya 3,07 puan ve Biyoloji puan olarak dikkate alınır.

Fuat İğci funduszeue.info - Seo Editörü

Haber 7 - Fuat İğci .

Ek puanlı yerleştirme nedir?

Ek puanlı yerleştirme nedir? sorusunun yanıtı merak edilen konular arasında yer alıyor. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından ek puanlı yerleştirme anlamı merak ediliyor. Meslek lisesinden herhangi bir bölümden mezun olup o bölümle ilgili üniversite bölümü seçmeniz durumunda ise ek puanlı yerleştirme ve başarı sıralamanız önemli olacaktır. ÖSYM duyurusuna göre 5 Ağustos'ta başlayan tercihler 13 Ağustos'ta sona erecek. Ek puanlı yerleştirmeler sayesinde sınavdan alınan puanın daha üzeri bir bölümde seçilebiliyor. Peki Ek puanlı yerleştirme nedir? funduszeue.info haberini okuyorsunuz. Haber kaldığı yerden devam ediyor.

Ek puanlı yerleştirme hakkı, meslek lisesi mezunlarına tanınan bir sistemdir. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir. Öğrenci, meslek lisesinden, inşaat bölümünden mezunsa, işletme seçmesi hâlinde bu puandan faydalanamıyor.

Meslek lisesinden elektrik bölümünden mezun olarak elektrikle alakalı üniversite bölümü seçilmesi hâlinde de ek puanlı yerleştirme ve başarı sıralaması bazı alınır. Bu bölümde yazan puana göre yerleştirme yapılır. Normal bir şekilde alınan puanla ek puanlı yerleştirme ve başarı sıralaması farklı olarak hesaplanır. Birbirleriyle karıştırılmaması gerekir. Ek puanlı sıralama yalnızca ek puan alabilen öğrenciler arasında yapılan sıralamadır. Yalnızca okuduğu bölümle alakalı yapılacak tercihlerde ekleneceği vurgulanıyor.

Tercihler yapılırken lisede okunan bölümden farklı tercihler yapılacaksa, ek puanlı yerleştirme ve öğrencinin başarı sıralamasına aldanmaması gerekir. Normal puanda çok düşük sıralamalarda olan öğrenciler ek puanlar ile beraber çok iyi sıralamalara yükselebilmektedir ve bu ek puanı her tercihlerinde alacaklarını sanarak yanlış tercihler yapıyor. Bu şekilde herhangi bir üniversiteye yerleşme imkânı bulamamaktadırlar. Böylece sonuçlarla karşılaşmamak için tercihlerin istekler doğrultusunda bir bilen kişi veya rehberlik öğretmenleri ile yapmakta yarar vardır.

Merkezi Yerleştirme yönteminde adaylar, yükseköğretim programlarına, sınav puanları, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, varsa ek puanları yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince, bilgisayarla yerleştirilir.

yılında, ÖSS sonuçlarına göre yapılacak merkezi yerleştirmede Y-ÖSS puanları ve ÖSS için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır. Bu yerleştirme işleminde daha önceki yıllara ait ÖSS ve ÖYS puanları geçerli değildir.

Tablo-3, ortaöğretimdeki alan/kol/bölümler ile aynı alanda olduğu kabul edilen yükseköğretim önlisans (iki yıllık meslek yüksekokulları) ve lisans (dört ve daha fazla yıl süreli programlar) programlarını göstermektedir. Bu tablonun sonunda ayrıca açıköğretim programları da yer almaktadır. Adaylar kendi alanlarında veya diğer alanlarda bir yükseköğretim programına yerleştirilirken kullanılacak olan Y-ÖSS puanlarının hesaplanmasında bu tablo göz önünde tutulacaktır. Adayların hangi yükseköğretim programlarını tercih ettiği takdirde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,5 ve ek olarak 0,15 ile çarpılacağını öğrenebilmeleri için Tablo-3'te alan/kol/bölümlerini bulmaları ve bu alan/kol/bölümler karşısındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri yeterli olacaktır.

İlgili puan türünde , ve daha fazla ÖSS puanı alan her aday açıköğretimdeki "Kamu Yönetimi" programı hariç, diğer açıköğretim programlarına istedikleri takdirde yerleşebileceklerinden bu programlara ek puan verilmemektedir. Yerleştirmede ek puan uygulamasında, Açıköğretim Kamu Yönetimi programı örgün öğretimdeki Kamu Yönetimi programı gibi işlem görecektir.

ÖSS sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programlarının öğretim süreleri ve puan türleri bu kılavuzda Tablo-4'te gösterilmiştir.

Yükseköğretim programları ile ilgili ayrıntılı, kesin bilgiler ve öğrenci kontenjanları, adaylara 12 Temmuz tarihinden itibaren gönderilecek olan ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacaktır. Bu kılavuzdaki Tablo-3 ve Tablo-4'te yer alan programların tümüne, bir defada merkezi yerleştirme yapılacaktır.

Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan yükseköğretim programlarına önkayıtla öğrenci alınmaz.

ÖSS'de ,, arasında ÖSS puanı alan adaylar meslek yüksekokulları ve açıköğretim programlarına, , ve daha fazla ÖSS puanı alan adaylar dört ve daha fazla yıl süreli programlara, bu programların kontenjan ve koşulları, Tercih Formunda bildirdikleri tercih sıraları ve ilgili Y-ÖSS (Y-ÖSS-SÖZ, Y-ÖSS-SAY, Y-ÖSS-EA ve varsa Y-ÖSS-DİL) puanları ile varsa ek puanları göz önünde tutularak merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirileceklerdir. Meslek yüksekokulları ve açıköğretim programları ile Tablo-5' teki programlara yapılacak önkayıt işlemlerinde, ilgili ÖSS puanı ,'ın altında olan adaylar dikkate alınmayacaktır.

Sonuçlar, adayların adreslerine posta ile gönderilecek ÖSYS Sonuç Belgesiyle bildirilecektir.

YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK OLAN EK PUAN NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Yukarıda ve maddelerinde sözü edilen ek puan, bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarına, kendi alanları ile ilgili meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleştirme yapılırken ayrıca verilecek olan bir puandır. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin hangi alan/kol/bölümlerinden mezun olanlara hangi meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleşirken ek puan verileceği Tablo-3'te gösterilmiştir. Ek puanlar, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının TabloC'de gösterilen katsayılarla çarpılmasıyla elde edilecek ve yerleştirme yapılırken Y-ÖSS puanlarına ayrıca katılacaktır.

ÖRNEK-A:

Ortaöğretimdeki alanı Fen Bilimleri olan bir adayın ÖSS-SAY puanı ,, ÖSS-SÖZ puanı ise ,; SAY ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 63,, SÖZ ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ise 60, olsun. Bu aday Tablo-3'te görüldüğü gibi fen ve mühendislik alanındaki yükseköğretim programlarına yerleştirme yapılırken sayısal ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 0,5 ile çarpılarak ÖSS puanlarına katılacaktır. Yukarıda maddede açıklandığı gibi bu adayın fen alanındaki bir yükseköğretim programına yerleştirmede kullanılacak Y-ÖSS-SAY puanı ,+(63,x0,5)=, olacaktır. Bu aday sosyal bilimler alanından bir yükseköğretim programını tercih ettiği takdirde bu programa yerleştirmede kullanılacak puanı ,+(60,x0,2)=, olacaktır. Bu durumda bu aday ÖSS yerleştirmesi sırasında fen ve mühendislik ile ilgili yükseköğretim programlarını tercih ettiği takdirde yerleştirme işlemlerine , puanla girmiş olacaktır. Bu aday ÖSYS'de açıköğretim hariç bir yükseköğretim programına yerleşmişse ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının çarpıldığı katsayılar yarıya inecek, bu durumda adayın fen ve mühendislik programlarına yerleştirmede kullanılacak ÖSS-SAY puanı ,+(63,x0,25)=, olacaktır. Bu aday bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunu olmadığı için ek puan alamayacaktır.

ÖRNEK-B:

Alan/kol/bölümü Büro Hizmetleri olan Ticaret Meslek Lisesi mezunu bir adayın ÖSS-SÖZ puanı , ve SÖZ ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 72, olsun. Bu aday Tablo-3'te görüldüğü gibi meslek yüksekokullarının Büro Yönetimi,Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Diş Teknik Sekreterliği, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ile Büro Yönetimi Öğretmenliği programlarına yerleştirme yapılırken ek puan alacaktır. Yukarıda maddede açıklandığı gibi bu adayın, Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanındaki bir programa yerleştirmede kullanılacak Y-ÖSS-SÖZ puanı ,+(72,x0,5)=, olacaktır. Bu programa yerleştirme yapılırken bu adayın ek puanı ise 72,x0,15=10, olarak hesaplanacaktır. Bu durumda bu aday ÖSYS yerleştirmesi sırasında Büro Yönetimi ve Sekreterlik programı tercih ettiği takdirde yerleştirme işlemlerine ,+10,=, puanla girmiş olacaktır.

MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMİNDE EŞİT PUAN ALAN ADAYLARA NASIL BİR İŞLEM YAPILIR?

Merkezi yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde, hangi sırada olursa olsun bu programa tercihleri arasında yer vermiş olan adaylardan, yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olana öncelik tanınacaktır. Bir yükseköğretim programını tercih etmiş olan adayların, bu programa kesin kayıt hakkı kazananları belirlemede kullanılan puan toplamı eşit olduğunda, Y-ÖSS puanı büyük olana, bu puanları da eşitse Y-ÖSS puanında ağırlığı fazla olan test bölümünün ham puanı büyük olana öncelik verilecektir. Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

BU KILAVUZUN YAYIM TARİHİNDEN SONRA AÇILAN VEYA KAPANAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI İLE İLGİLİ OLARAK NE İŞLEM YAPILIR?

Bu kılavuzun yayım tarihinden sonra açıldıkları için kılavuzda yer almayan yükseköğretim programları Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak, kapatılan programlara ise bu kılavuzda yer verilmeyecektir. Adaylar tercihlerini ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundaki programlara göre yapacaklardır.

funduszeue.info - Gündem

Haberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası