vajinadan kan gelmesi kadınlar kulübü / Doğum Sonrasında Görülen Kanamalar Kabusunuz Olmasın!

Vajinadan Kan Gelmesi Kadınlar Kulübü

vajinadan kan gelmesi kadınlar kulübü

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle gün önce, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir. Kadınlar her ay fizyolojik olarak adet kanaması yaşar. Kadınların yaşadığı düzenli adet kanamalarının dışında gelişen bazı kanamalar vardır. Bunlardan biri yerleşme kanamasıdır. Peki yerleşme kanaması nedir? Hamileliğin çok erken bir belirtisi olarak kabul edilen yerleşme kanaması, adet döngüsünden hemen önce gerçekleşir. Gebeliği doğrulayan bu kanama, implantasyon kanaması olarak da bilinir. Gebelik şöyle oluşur: İmplantasyon süreci döllenme ile başlar. Spermin bir yumurtayı döllemesi ile embriyo oluşur. Bu embriyo fallop tüpünden rahme doğru ilerler ve daha sonra organların gelişeceği bir dizi hücre meydana getirir. Bu hücreler rahme eriştiğinde rahim iç duvarına tutunmaya çalışırlar. İşte rahimdeki bu bağlanmaya implantasyon adı verilir. Bu süreç tamamlandığından da 9 aylık hamilelik süreci başlar.


Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Gebelik sürecini de düşündüğünüzde “Yerleşme kanaması ne zaman olur?” diye kafanızda bir soru oluşabilir. İmplantasyon, genellikle yumurta döllendikten yaklaşık hafta sonra oluşur. Yerleşme kanaması ise döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalıştığı süreçte meydana gelir. Çünkü bu tutunma bölgesinde bulunan bazı kan damarları parçalanır ve hafif bir kanama oluşur. Hamile kadınlarda görülen yerleşme kanaması, hamilelikte lekelenme olarak da bilinir.

Yerleşme Kanaması Adetten Kaç Gün Önce Olur?

Yerleşme kanaması yumurtlamadan yaklaşık 1 hafta sonra, adet kanamasından birkaç gün önce görülür. Ancak yerleşme kanaması her kadında görülmez. Hatta araştırmalara göre yerleşme kanaması üreme çağındaki kadınların yüzde ’inde görülür.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Yerleşme kanaması adet kanamasıyla karıştırılabileceğinden yerleşme kanamasını ayırt edici bazı belirtilere dikkat edilmelidir. Yerleşme kanaması belirtileri şunladır:

Erken Kanama: Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünden birkaç gün önce görülür ancak bazı kişiler bu iki tür kanamayı karıştırır. Erken kanamanın yerleşme kanamasına işaret ettiğini bilin.

Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir. Bu renkteki bir kanamanın yerleşme kanaması olduğunu düşünebilirsiniz.

Çok Hafif Kanama: Yerleşme kanaması hafiftir. Yerleşme kanaması yaşayanlar, birkaç saat lekelenme, bir nokta kadar veya sadece bir çizgi şeklinde akıntı yaşayabilirler.

Yerleşme Kanaması Ağrılı mıdır?

Yerleşme kanaması az da olsa bir kanama olması nedeni ile şüphesiz her ay görülebilen adet ağrısı gibi “Yerleşme kanaması ağrılı olur mu?” sorusunun akla gelmesine neden olur. Yerleşme kanaması her kadında olmasa da hafif ve geçici kramplar yaşatabilir. Bu kramplar adet sancılarına benzeyebilir.

Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Adet öncesi lekelenme hamileliğin en erken belirtisi olarak kabul edilebilir. Hatta bazı kadınlar yerleşme kanamasını ‘gününden önce adet olmak’ olarak ifade eder ve bu sebeple “gününden önce adet olmak hamilelik belirtisi” derler. Yerleşme kanamasıyla birlikte görülen diğer erken dönem hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Ruh hali değişimi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık
  • Hassas ve şişmiş göğüsler
  • Koku hassasiyeti
  • İştah artışı veya kaybı
  • Artan vücut ısısı

Bu belirtiler her hamile kadında görülmez. Bazı kadınlar sadece tek bir semptom yaşayabilir, sadece lekelenme görebilir.

Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

“Yerleşme kanaması nasıl olur?” diye düşünüyorsanız bu kanamaların tipik özellikleri vardır. Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi nedeni ile oluşan hafif kanamasıdır. Döllenmiş yumurta, daha önce bebeğin beslenmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için kalınlaşmış, kan damarları artmış rahim duvarına ulaştığında, bu duvara yerleşebilmek amacıyla bazı enzimler salgılar. Tam bu esnada kan damarlarında hafif bir çatlama meydana gelebilir ve bu durum yerleşme kanaması dediğimiz durumu meydana getirebilir. 

Yerleşme kanaması embriyo rahim duvarına tutunmaya çalışırken oluşur. İmplantasyon kanaması çok hafiftir. İlk hamileliğini yaşayan kadınların yerleşme kanamalarının daha çok olabilme ihtimali vardır. Bazı durumlarda yerleşme kanamasına karın krampları, şişkinlik ve vajinal akıntı değişikleri eşlik edebilir. Hamilelik şüphesi taşıyorsanız implantasyon kanamasından sonra hamilelik testi yapabilirsiniz.

Yerleşme Kanaması Olduğunda Ne Yapılmalıdır?

Yerleşme kanaması bir hamilelik belirtisi olduğundan bu durumda hamilelik testi yapmanız uygun olabilir. Yerleşme kanamasında herhangi bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç olmaz. Genellikle tehlikeli değildir. Yerleşme kanaması aslında embriyonun rahim duvarına tutunabildiğinin ve büyümeye başladığının göstergesidir. Yerleşme kanaması çekenler nadiren kanamanın artması, ağrılarının geçmemesi gibi durumlarda doktora başvurabilir.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar ( gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.

Yerleşme kanaması tedaviye gerek olmadan birkaç saat veya birkaç gün sonra kesilir. Ağır bir kanama ise adet kanaması belirtisidir veya gebelikle ilgili bir komplikasyona işaret edebilir. Bu süreçte tampon kullanılması uygun görülmez. 3 günden uzun süren kanamanın yerleşme kanaması olmadığını düşünebilirsiniz.

Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar

Yerleşme kanaması bazı kadınlar tarafından adet kanamasıyla karıştırılabilir. Bu farkı anlayabilmek için bazı ipuçları mevcuttur. Bu noktada kanın rengi belirleyici olabilir. Yerleşme kanamasının çıkışının uzun sürmesi kanın renginin daha koyu olması sonucunu doğurur.

Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır. Bu süre zarfında hafiften şiddetliye doğru artan ve sonra azalarak kesilen bir kanama yaşanır. Adet kanamasındaki kan akışını kişi fark edebilir ama yerleşme kanaması bu kadar belirgin değildir. Adet kanamaları yoğundur ve bu kanamalar bazı kadınlarda pıhtılaşma veya jel şeklinde görülür. Yerleşme kanaması böyle yoğun bir kanama olmadığı için pıhtılaşma görülmez.

Gebelik şüpheniz varsa yerleşme kanaması hesaplayıcı olarak en son yaşanılan cinsel ilişkiyi düşünebilirsiniz. Cinsel ilişki üzerinden bir aydan fazla zaman geçtiyse yerleşme kanaması yaşama ihtimali düşüktür. Bunun için en iyi yol gebelik testi yapılmasıdır. Peki yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır? Hamilelik testlerinin yerleşme kanaması durduktan en az gün sonra yapılması daha sağlıklı bir sonuç verir.

Hamilelikte yaşanan erken dönem belirtiler yine adet kanaması ile yerleşme kanamasının arasındaki farkı anlamada yardımcı olabilir. Sabahları yaşanan mide bulantısı ve koku hassasiyeti bu belirtilerden en yaygın ikisidir. Mide bulantısı ilk olarak daha çok keskin kokuya sahip parfüm, sarımsak, evcil hayvanlar ve ete karşı gelişebilir.

Adet sancıları adet kanaması ve yerleşme kanamasını ayırt etmede yine faydalı olabilir. Çünkü yerleşme kanamasındaki kramp yumurtanın rahim duvarına yapışmasıyla oluşur ve hafif hissedilir. Ama adet sancıları daha şiddetli hissedilir. Miyom, polip, çikolata kisti gibi durumlarda adet sancılarının şiddeti yüksektir.

Adet kanamalarında göğüs ağrısı yaşamayan kadınlar için göğüslerde hissedilen hassasiyet, bir hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Ruh hali ve yeme isteğindeki değişimler ise adet dönemlerinde de görülmesi nedeniyle hamilelik dolayısıyla yerleşme kanaması olarak ayırt edici bir özellik olarak kabul edilemez.

Hamilelikte hafif kanamalar olması normaldir. Hamilelikte kanama varsa hafif veya ağır mutlaka doktora gidilmelidir. Rutin muayene, rahim ağzı polipleri, cinsel ilişki veya vajinal enfeksiyondan kaynaklanan kanamalar olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken şey; bu kanamaların tipi ve süresidir. Kanama hafifse uzun sürmez. Daha ağır kanamalar tıbbi müdahale gerektirir. Adet sancıları, kan pıhtıları, aşırı kanama gibi durumlarda mutlaka acile gidilmelidir. Mol gebeliği, dış gebelik ve düşük gebeliklerde bu tür kanamalar yaşanabilir. Düşükle adet kanaması arasındaki fark da kanamanın ağırlığından anlaşılabilir. Hamilelikte ağır ve sancılı bir kanama düşük kanaması olabilir. Polip ve miyom durumlarında da hamilelikte ağır kanamalar görülebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Gebelikte kanama neden olur ve ne yapılır?

 Gebelikte kanama sıklıkla meydana gelen ve çoğunlukla sorun teşkil etmeyen bir durumdur. Ancak yine de gebeliğin hangi haftasında meydana gelirse gelsin vajinal kanama mutlaka doktor değerlendirmesi gerektiren bir durumdur. Kanamanın çok hafif olması ya da bir süre sonra kendiliğinden kesilmesi, doktor kontrolünden vazgeçmek için bir neden teşkil etmemelidir.

Gebeliğin herhangi bir döneminde kanama ortaya çıkması ender görülen bir durum değildir, ancak neden mutlaka ortaya çıkarılmalıdır.


Video: GEBELİKTE HER KANAMADA MUTLAKA DOKTORA GİDİLMELİ Mİ? KANAMA SIK GÖRÜLÜR MÜ,NEDEN OLUR,RİSKLİ MİDİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Kanamanın nedeni basit bir serviks (rahim ağzı) enfeksiyonu olabileceği gibi, ablatio placenta (ablasyo plasenta okunur-plasentanın erken ayrılmasıdır) ya da placenta previa (plasenta prevya okunur, "eşin" önde gelmesidir) gibi anne adayı ve bebek açısından hayati tehlike taşıyan bir durum olabilir.

Gebeliğin ilk yarısında meydana gelen kanamalarda çoğunlukla ciddi bir neden söz konusu değilken, bazı durumlarda  düşük tehdidi veya düşük, ender durumlarda da  dış gebelik veya mol gebeliği söz konusu olabilir. Serviks (rahim ağzı) lezyonları (enfeksiyonlar, erozyon ("yara"), CIN (rahim ağzında kanser öncüsü lezyonlar) gibi durumlar) özellikle cinsel ilişki sonrasında tahrişe bağlı olarak kanamaya neden olurlar.

Bazı durumlarda idrar yollarından gelen bir kanama ya da hemoroid (basur) nedeniyle oluşan bir rektal kanama (makattan gelen kanama) anne adayı tarafından vajinal kanama sanılabilir.

Gebeliğin birinci yarısında ortaya çıkan kanamaların değerlendirilmesinde ve tedavisinde fetus henüz "yaşama sınırına", yani doğduğunda yaşayabilecek gebelik haftasına ulaşmadığından tedavinin tek odağı anne adayının hayatının korunmasıdır.

Gebeliğin ikinci yarısında ve özellikle de gebelik haftasından sonra ortaya çıkan kanamaların değerlendirilmesi ve tedavisinde ise anne adayının hayatının korunması birinci planda olmakla beraber, fetusun sağlık durumu da yeni bir odak noktası teşkil eder.



Gebeliğin birinci yarısında meydana gelen kanamalar

Gebeliğin ilk 10 haftalık dönemi kanamanın nispeten sık meydana geldiği bir dönemdir ve sağlıklı bebek doğurmuş olan annelere sorulduğunda yaklaşık %'u az veya çok miktarda bir kanamalı dönem geçirdiklerini hatırlarlar.


Video: 9 haftalık gebelik subkoryonik hematom (kanama alanı) ultrason görünümü, bebek sağlıklı ve hareketli

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bebeğin henüz ana rahmine düştüğü ve anne adayında adet gecikmesi bile olmayan bir dönemde lekelenme tarzında oluşan kanamalar "implantasyon (rahim içine yerleşme") esnasında rahimdeki yerleşme alanında kılcal bir damar çatlaması sonucu oluşan kanamalardır ve bunu adet gecikmesi ve nihayet gebelik takip ettiğinde bu tanı doğrulanmış olur.

Gebelik haftalar arasındayken ise yumurtalıklardan salgılanan progesteron hormonunun salgısının bebeğe devir edilmesi esnasında bir "plasental shift (devir teslim) kanaması" görülebilir. Sıklıkla ağrısız ve hafif olan bu kanama anne adayının panik olmasına neden olur, ancak her şey yolunda seyreder..

Yine ilk haftalarda "nedensiz" kanamalara sıklıkla rastlanır ve çoğu durumda gebelik sağlıklı bir şekilde devam eder.


Video: Gebelikte ilk haftalarda kanama neden olur? Mutlaka düşükle sonuçlanır mı?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Ancak yukarıda bahsedilen selim tabiyatlı kanamalar yanında ciddi durumlara bağlı oluşan kanamalar da söz konusu olabilir ve aşağıda anlatılmıştır. 

Düşük tehdidi ve düşük

Gebeliğin özellikle ilk 12 haftası düşüklerin en sık görüldüğü dönemdir. Ağrıyla birlikte ya da tek başına olan bir kanama özellikle "parça düşürme" söz konusuysa düşük habercisi olabilir. Yapılan muayene ve ultrasonda bebek canlı ve rahim ağzı kapalı ise düşük tehdidi'nden bahsedilir.

Düşük tehdidi düşük olup olmayacağının belirsiz olduğunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir. 

Düşük (Abortus) ve Tekrarlayan Düşükler



Dış gebelik

Gebelik ürününün rahim dışında bir yerde yerleşmesi durumunda dış gebelik'ten bahsedilir. Dış gebelik en sık tüplerde yerleşir. Gebeliğin yerleştiği bölge bebeğin büyümesiyle birlikte gerilmeye başlar. Özellikle tüpler gerilmeye çok dayanıklı olmayan yapılar olduklarından bir süre sonra yırtılırlar ve hem karın içine hem de vajinadan dışarıya kanama başlar. Bilinen bir gebelikle ya da adet gecikmesiyle beraber şiddetli ağrı ve/veya kansızlık belirtileri (bayılma, solukluk, halsizlik) ve/veya vajinal kanama durumlarında dış gebelik söz konusu olabilir.

Ektopik Gebelik (Dış Gebelik)

Mol gebeliği

Anormal bir gebelik şekli olan mol gebeliğinde rahim içi üzüm salkımı benzeri yapılarla doludur. Genellikle erken dönemlerden itibaren vajinal kanama gözlenir. Kanama ve beraberinde üzüm tanesi gibi parçalar düşürülmesi mol gebeliğini akla getirir.

Mol (Üzüm) Gebeliği


Video: Dış gebelik erken tanısının önemi ve metotreksat tedavisi ile tüpün hasar görmeden kurtarılması


Gebeliğin ikinci yarısında meydana gelen kanamalar

gebelik haftasından sonra tüm anne adaylarının yaklaşık %4'ünde değişen şiddetlerde vajinal kanama meydana gelir. Bu dönemde meydana gelen kanamalarda en sık görülen nedenler placenta previa (plasenta prevya okunur, "eşin" önde gelmesidir) ve ablatio placenta'dır (ablasyo plasenta okunur-plasentanın erken ayrılmasıdır). Diğer nedenler arasında ise yine rahim ağzına ait lezyonlar ve idrar yollarından gelen ya da hemoroide bağlı meydana gelen kanamalar yer alır.

Nadir görülen nedenler arasında ise vasa previa (vaza prevya okunur, kordona ait damarların doğum kanalının girişinde yer alması) ve marjinal sinüs rüptürü (plasentanın en uç noktasından hafifçe ayrılması) yer alır:

Marjinal sinüs rüptürü

Plasenta prevya ve ablasyo'dan sonra en sık görülen üçüncü trimester kanama nedenidir. Plasentanın alt kenarının hafifçe yerinden kalktığı ve az miktarda kanamanın olduğu selim bir olaydır.


Video: PREVİA (ÖNDE GELEN PLASENTA) NASIL SAPTANIR, KENDİ KENDİNE DÜZELİR Mİ, DOĞUM ŞEKLİ NASIL OLMALIDIR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Vaza prevya (Vasa previa)

Plasentadan bebeğe uzanan kordon damarları normalde amnion sıvısının içinden geçerler. Vasa previa durumunda ise damarlar amnion zarı üzerinde dallanma gösterirler. Bu dallanma genelde rahim ağzı hizasında olur. Üzerlerinde koruyucu Wharton jeli tabakası olmayan bu damarlar kese açıldığında kolaylıkla yırtılıp kanamaya neden olurlar. Kaybedilen kan fetusun kanı olduğundan fetal distres gelişimine ve kısa zamanda bebeğin ölmesine neden olabilir. Kanama olmasa bile bu damarlar basıya duyarlı olduklarından sıklıkla fetal distrese neden olurlar.

Vaza prevya yaklaşık gebelikten birinde görülür. Çoğul gebeliklerde daha sıktır.

Kanama ya da fetal distres olduğunda acil sezeryan gerekir.



"Nişan gelmesi"

Hafif kanamayla birlikte mukus tarzı bir akıntı gelmesi şeklindedir ve doğuma yakın dönemde rahim azğı tıkacının atılmasından ibarettir. Nişan gelmesini takiben ilk günlerde genelde doğum başlar.

Kanama ile başvuran anne adayında yapılan değerlendirme

  • Gebelikte kanama her zaman ciddi bir durumdur ve kanama ile başvuran anne adaylarına her zaman muayenede öncelik tanınır.
  • Gebeliğin ikinci yarısındaki kanamalarda anne adayı hemen her durumda hastanede yatırılarak izlenir.
  • İlk işlem, her gebelik muayenesinde olduğu gibi genel bir muayeneden ibarettir.
  • Daha sonra kanamanın kaynağını belirlemek için genellikle bir ultrason incelemesi yapılır. Plasenta prevya ultrasonda kolaylıkla saptanabilen bir durumdur. Ultrasonda gebelik haftası, bebeğin anomalisi olup olmadığı ve yaşayıp yaşamadığı belirlenir.
  • Aynı anda anne adayının ne kadar kan kaybettiğini belirlemeye yönelik olarak bazı kan tetkikleri yapılır, kan grubu belirlenir, genel durum değerlendirilir, tansiyon takibine alınır, gerekirse damar yoluyla sıvı verilmeye başlanır.
  • İdrar çıkışı vücuttaki kan kaybıyla doğru orantılı olarak azaldığından ciddi kanamalarda verilen sıvı tedavisinin yeterliliğini değerlendirmek amacıyla genellikle idrar sondası takılarak takip yapılır.
  • Anne adayının durumu kontrol altına alındıktan hemen sonra bebeğin durumu değerlendirilir. gebelik haftasının üzerinde olan gebeliklerde (bebeğin yaşam sınırına ulaştığı kabul edilen gebelik haftasının üzerinde) fetal distres olup olmadığı araştırıldıktan sonra gerekirse acil doğum için hazırlık yapılır.
  • Çok şiddetli kan kayıplarında genellikle kan transfuzyonu (kan nakli) yapılır. Kan transfuzyonu hayat kurtarıcı bir müdahale olmasına karşın bazı riskleri de beraberinde getirir.

Kan Nakli ve Riskleri

Kan kaybının tehlikeleri

Kan kaybı belli bir dereceye kadar vücudun refleks olarak aldığı çeşitli önlemlerle tolere edilir. Bu yüzden kan bağışı gibi durumlarda verilen mililitre kanın sağlıklı bir insan üzerinde hiç bir olumsuz etkisi yoktur.

Gebelik esnasında kan hacmi yaklaşık %50 artar. Bu nedenle gebelikte meydana gelen kanamalarda nispeten fazla miktarlarda kan kaybı bile hiçbir belirti vermeyebilir.

Kan kaybı belli bir miktarı aştığında vücutta bazı refleks mekanizmalar devreye girer. Bu refleks mekanizmaların amacı yaşamsal organlar olan beyin ve kalbe giden kan miktarı ve oksijeni yeterli sınırlarda tutmaktır. Bu amaçla ilk önce kalp atım hızı artar. Böylece var olan kan daha fazla çalıştırılarak sorun giderilmeye çalışılır. Daha ileri aşamalarda idrarla atılan sıvı azaltılır. Bunun amacı da damariçi sıvı miktarını sabit tutmaktır.

Kan kaybının devam etmesi durumunda belli bir aşamadan sonra vücudun alabileceği önlemler biter. Tansiyon düşmeye başlar. Soğuk terleme, ağız kuruluğu, nabzın ileri derecede hızlanması, tansiyonun düşmeye devam etmesi gibi belirtiler şok gelişmekte olduğuna işaret eder. Preşok (şoköncesi) adı verilen bu dönemde vücut dışarıdan yardım beklemektedir. Sıvı tedavisi ve kan nakli yapılmazsa hasta şoka girer.

Şok, vücudun aldığı önlemlerin yetersizliğinin bir ifadesidir. Kan hacminin yetersiz olması organlara giden oksijeni azalttığından başta böbrekler olmak üzere tüm organlarda yetersizlikler ortaya çıkmaya başlar. Plasentaya giden kan azaldığında fetal distres veya fetal ölüm ortaya çıkabilir. Organ yetersizliği ilerlediğinde tedavi edilmezse hasta kaybedilebilir. Bu yetersizlikler ortaya çıkmaya başladığında tedavi başlatılsa bile organ yetersizlikleri tümüyle engellenemeyebilir. Özellikle böbrekler kansızlığa çok duyarlı organlar olduklarından hayatı kurtarılan hastalarda kalıcı böbrek yetersizlikleri görülebilir.

Tüm bu nedenlerle kanaması olan anne adayları dikkatlice değerlendirilir ve hem bebeğin hem de annenin hayati tehlikesi göz önünde bulundurularak bir an önce tedaviye başlanır. Bir yandan eksilen kan yerine konur öte yandan kanamaya yol açan etken (plasenta prevya gibi) ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Diğer Nedenler

Serviks (rahim ağzı) problemleri

Rahim ağzı, bazı enfeksiyonlar, kanser öncüsü lezyonlar ya da erozyon ("yara") gibi olaylara bağlı olarak çok hassas bir dokuya dönüşebilir. Bu durumlarda özellikle cinsel ilişki sonrası ve bazen de kendiliğinden kanama ortaya çıkabilir.

Gebeliğin hangi döneminde olursa olsun kanama ortaya çıktığında mutlaka tam jinekolojik muayenede spekulum (vajinadan yerleştirilen ve vajina içi ve rahim ağzını gözlemeye yarayan alet) ile rahim ağzının değerlendirilmesi büyük önem taşır. Beraberinde vajinal ultrasonografi yapılması gerekebilir.

Spekulum muayenesi veya vajinal ultrasonografinin düşüğe veya erken doğuma neden olduğuna dair bir bilimsel veri yoktur.

İdrar yolu problemleri

İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarında taş, polip gibi oluşumlar, böbrek kisti gibi durumlar idrarla birlikte kanama gelmesine neden olabilir. Bu kanama anne adayı tarafından vajinadan geliyor sanılabilir.

Rektal kanama (kalın bağırsaklardan gelen kanama)

Hemoroid (basur) anne adaylarında sıklıkla rastlanan bir durumdur. Ağrı yanında kanama belirtisi yaptığında anne adayı kanın vajinadan geldiğini sanabilir.


İLGİLİ KONULAR:


GEBELİKTE DİĞER SORUNLAR:



Vulva (Dış Genital B&#;lge) Kanseri

Vulva, kadınların dış genital bölgesine verilen isimdir. Vajinayı saran iç ve dış dudakları (labia minora ve labia majora), klitorisi, iç dudakla vajina duvarı arasında yer alan ve iki tarafta da bulunan Bartholin bezlerini kapsar. Vulva kanseri, kadınların dış genital bölgelerinde meydana gelen bir kanser türüdür. Her yaşta olabileceği gibi, daha çok menopoza giren ve ileri yaştaki kadınlarda görülür.

Vulva kanseri tüm genital kanserlerin yüzde beşini oluşturur. Kadınlarda görülen kanser türlerinin yalnızca yüzde biri vulva kanseridir. Makalenin geri kalanında vulva kanseri ve tedavisi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanseri, vulvadaki kötü huylu (kanserli) hücrelerin anormal büyümesine verilen isimdir. Vulva kanserlerinin yaklaşık %80’i dudakları, yaklaşık %50’si dış dudakları, %10’u klitorisi, diğer %10’u da vajina ile anüs arasında bulunan bölgeyi, yani perineyi etkiler. Vakaların yaklaşık %5’inde kanser birden fazla bölgede mevcuttur.

Vulva Kanseri Türleri

Kanser, mutasyon sonucu vücuttaki hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyümeye başlamasıyla oluşur. Vücudun hemen hemen her yerindeki hücreler kansere dönüşebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Vulva kanserleri içinde en sık karşılaşılan yassı epitel hücreli kanser türüdür. Ayrıca melanom, adenokarsinom, bazal hücreli kanser, yumuşak doku kanseri (sarkom) ve Paget hastalığı da vulva kanseri türleri arasında yer almaktadır.

Vulva Kanseri Neden Olur?

Vulva kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir; ancak aşağıdaki faktörler vulva kanserine yakalanma riskini arttırabilir:

•İleri yaş

•Vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN): Vulvadaki hücrelerin anormal olduğu ve kansere dönüşme riski taşıdığı duruma verilen isimdir.

•Human Papillomavirus (HPV)

•Lichen sclerosus gibi vulvayı etkileyen cilt hastalıkları

•Sigara kullanımı

Kimler Vulva Kanseri İçin Risk Grubundadır?

Vulva kanseri diğer kanser türleriyle kıyasla daha nadir görülen bir kanser çeşididir. En sık menopoz geçirmiş kadınlarda görülür. Genellikle yaş arasındaki kadınlarda yaygındır. Daha genç kadınlarda teşhis edilen vulva kanseri, Human Papillomavirus (HPV) enfeksiyonun bir sonucudur. HPV ile ilişkili vulva kanserleri genellikle 45 yaşın altındaki kadınlarda görülür. Uzmanlar, bu iki kadın grubunda görülen vulva kanserlerinin farklı tedaviye tabi tutulması gerektiği konusunda hemfikirdir.

HPV ile İlişkilendirilen Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanserlerinin yarısından fazlasına HPV enfeksiyonu yol açar. HPV, cinsel yolla bulaşan ve enfeksiyona neden olan yaygın bir virüstür. Cinsel yönden aktif kadın ve erkeklerin çoğu HPV’ye maruz kalmıştır; bununla birlikte, birçoğu bağışıklık geliştirerek virüsü etkisiz hale getirmiştir. HPV’nin bazı türleri (HPV 16, 18, 33 ve 39 ve diğerleri) kansere neden olma riski taşır. HPV ile enfekte olmak kesin kanser oluşacağı anlamına gelmese bile, bu enfeksiyon kanser riski taşır.

HPV ile ilişkilendirilen vulva kanseri birden fazla yerde görülebilir. Bu tür kanserler HPV enfeksiyonundan kaynaklandığından serviks, vajina veya anal kanserleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkabilir.

Vulva Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Vulva kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Vulvada;

• Geçmeyen kaşıntı

• Ağrı, sızı veya hassasiyet

• Kırmızı, beyaz veya siyah cilt lekeleri

• Yumru veya siğil benzeri büyüme

• Şekil veya renk değiştiren bir ben

• Açık bir yara

Bunlara ek olarak diğer belirtiler ise şunlardır:

• Adet dönemleri arasında, vulvada kanama veya lekelenme şekilde vajinal akıntı

• İdrar yaparken yanma hissi

Bu belirtiler ya da vulvada beklenmedik bir değişiklik gözlemlendiği takdirde, vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Vulva Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Vulva kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve yöntemler şunlardır:

•Vulvanın incelenmesi: Bu işlemde doktor anormallikleri anlamak için vulvanın fiziki muayenesini yapar.

•Vulvanın incelenmesi için özel cihazların kullanımı: Kolposkopi muayenesi sırasında, vulvadaki anormal alanları yakından incelemek için büyüteç gibi çalışan bir cihaz kullanılır.

•Biyopsi: Vulvadaki şüpheli bölgenin kanserli olup olmadığını teşhis etmek için bu bölgeden bir doku örneği alınabilir.

Kanserin Boyutunun Teşhis Edilmesi

Eğer vulva kanseri teşhisi konulursa, kanserin boyutunu ve evresini belirlemek için başka testler de yapabilir:

•Pelvik bölgenin kanser yayılımı açısından incelenmesi: Doktor, kanserin yayılıp yayılmadığını anlamak için pelvik bölgenin daha kapsamlı bir incelemesini yapar.

•Görüntüleme testleri: Kanserin göğüse veya karna yayılıp yayılmadığını anlamak için röntgen, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans (MRI) ya da pozitron emisyon tomografisi (PET) yapılması talep edilebilir.

Vulva Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Vulva kanseri, 1'den 4'e kadar olan sayısal değerler kullanılarak evrelere ayrılır. Kanserin erken teşhis edilmesi, tedavinin başarılı olma şansını arttırır. Vulva kanseri şu şekilde evrelendirilir:

•Evre 1: Kanser yüzeyseldir, metastaz yapmamıştır ve yalnızca vulvada görülür.

•Evre 2: Kanser çevre dokulara (alt vajina, anüs veya alt üretra gibi vücudun diğer yakın bölgeleri) yayılır.

•Evre 3: Bölgesel lenf düğümleri etkilenir.

•Evre 4: Kanser daha uzaktaki lenf düğümlerini de etkileyerek vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Vulva Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Vulva kanseri tedavisi, kanserin ne kadar yayıldığına, genel sağlığa ve kişisel isteklere göre değişiklik gösterir. Genel olarak seçenekler cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapidir. Vulva kanseri tedavisi gören birçok kadın bu tedavi yöntemlerinin birkaçı ile tedavi edilir.

Vulva kanseri tedavisi, sıklıkla tümörün ve tümör çevresindeki sağlam dokunun çıkarıldığı ameliyat yoluyla gerçekleşir. Kasıklardaki lenf düğümlerinin de çıkarılması gereken durumlar olabilir. Kanserin evresine bağlı olarak tüm vulvanın çıkarılması da söz konusu olabilir.

Ameliyat tamamlandıktan sonra yapılan testler ve patolojik bulgular değerlendirilerek, kemoterapi, radyoterapi veya bu iki tedavi türü birlikte önerilebilir. Kimi hastalar, ameliyat öncesinde tümörün küçülmesi için radyoterapi ya da kemoterapi almak durumunda kalabilir.

Kanser erken bir aşamada teşhis edildiyse tamamen iyileşme mümkündür. Ancak kanser yayıldıysa bu mümkün olmayabilir. Başarılı bir tedaviden sonra bile, kanserin daha sonra bir noktada nüksetme riski vardır; bu nedenle düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak tedavinin devamı olarak düşünülebilir.

Vulva Kanseri Tedavisinin Yan Etkileri

Ameliyat ve radyasyonun yan etkilerinin çoğu, mesane ve rektumun vulvaya yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yakınlık nedeniyle, bu organlar ameliyat veya radyasyon sırasında zarar görebilir. Radyasyonun yan etkileri arasında; bağırsak ve mesanenin tahrişi, bağırsak hareketlerinin ve idrara çıkma sıklığının artması yer alır. Bu rahatsızlıklar genellikle tedavinin bitişinden birkaç hafta sonra düzelir; ancak bazı kadınlarda iyileşme daha uzun sürebilir.

Radyoterapi tedavisi gören kadınlarda şu gibi yan etkiler görülmüştür:

•Vulva bölgesi çevresinde ağrı

•İshal

•Yorgunluk hissi

•Kasık kıllarının kalıcı olarak dökülmesi

•Vulvanın şişmesi

•Vajinanın daralması

Mesane iltihabı (sistit)

Kemoterapi tedavisi gören kadınlarda ise şu gibi yan etkiler görülmüştür:

•Yorgunluk

•Mide bulantısı ya da kusma

•Saç dökülmesi

•Ağız ülserleri

•Enfeksiyon kapma riskinde artış

Vulva Kanserinden Nasıl Korunulur?

Sigara bağışıklık sistemini zayıflattığı için, sigara bırakılarak veya sigara kullanımına hiç başlamayarak vulva kanserine yakalanma riski düşürülebilir. Ayrıca cinsel partnerlerin sayısını azaltmak ve cinsel ilişki esnasında kondom kullanmak HPV’ye maruz kalma riskini azaltır; bu sayede HPV ile ilişkilendirilen vulva kanserinden korunmak mümkündür.

PAP smear ve pelvik muayene, vulva kanserini erken teşhisinde önemli bir rol oynadığı için, jinekolojik muayenelerin düzenli olarak yapılması önerilir. Bunun yanı sıra HPV aşısı, vulva kanserine yakalanma riskini azaltır.

vajinal kanama

Hamilelikte egzersiz

Gebelikte yapılan egzersizler gebenin kendini iyi hissetmesi, solunum sisteminin daha iyi çalışması ve uygun sınırlarda kilo alımını sağladığından faydalıdır ” Egzersiz yapan anne adaylarında varisler,uykusuzluk,basur,bel ağrıları gibi gebeliğe bağlı şikayetler daha az görülür. Gebelikte

  • isabel
  • Konu
  • gebelikte uzak durulması gereken spor aktiviteleri gebelikte vajinadan suyunuzun gelmesi gebelikte vajinalkanama germe hareketi germe hareketleri hafif tempolu koşu hamile hamile egzersizleri hamile koşu hamile ne zaman egzersiz hamile ne zaman spor hamile terleme hamileler için egzersiz hamileler için pilates hamileler için pilates egzersizleri hamilelik hamilelik egzersiz hamilelik kiloları hamilelik sorunları hamilelik spor hamilelik yürümek hamilelik yürüyüş hamilelikte egzersiz hamilelikte egzersiz yapma hamilelikte gece sıcak basması hamilelikte hangi aktivitelerden uzak durulmalıdır hamilelikte kilo alma hamilelikte pilates hamilelikte sık sorulanlar hamilelikte soğuk terleme hamilelikte terleme hamilelikte uzak durulması gereken aktiviteler hamilelikte yürüyüş hamilelikte yüzme hareket hareket ve yürüyüş ısınma egzersizi ısınma egzersizleri jimnastik kadin hastaliklari kalp hastalığı kaslarda ağrı veya şişlik kaslarda güçsüzlük koşarak zayıflama koşu koşu bandı zayıflatırmı kronik hipertansiyon nefes nefeste daralma ortalama kilo pilates pilates egzersizleri pilates nasıl yapılır pilates teknikleri preeklempsi sağlıklı hamilelik spor spor öncesi ısınma egzersizi spor öncesi ısınma hareketleri spor yapmak spora uygun kıyafet streching hareketi streching hareketleri vajinadan su boşalması vajinadan suyunuzun gelmesi vajinalkanama yürüme egzersizi yürüme kıyafeti yürüme sporu yürüyerek zayiflamak yürüyüş yürüyüş bandı ile zayıflama yürüyüş bandının faydaları yürüyüş egzersizi yürüyüş için uygun olanlar yürüyüş kalori yürüyüş kıyafeti yürüyüş öncesi ısınma yürüyüş öncesi ısınma egzersizi yürüyüş öncesi ısınma egzersizleri yürüyüş öncesi ısınma hareketi yürüyüş öncesi ısınma hareketleri yürüyüş parkuru yürüyüş yaparak kalori verme yürüyüş yaparak zayıflama yürüyüş yapma yürüyüş yapmanın depresyona etkisi yürüyüş yapmanın psikolojiye etkisi yürüyüş yapmanın psikolojiye faydaları yürüyüş yapmaya uygun kıyafet yürüyüşle zayıflama yürüyüşün depresyona faydası yürüyüşün psikolojik yararları yürüyüşün psikolojiye faydaları
  • Yorumlar: 0
  • Forum: Gebelik / Hamilelik / Kadın Doğum

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası