otomotik gelinler sözleri / Otomatik Gelinler Şiiri Sözleri: Kara günlü - Menemen N' Pastırma

Otomotik Gelinler Sözleri

otomotik gelinler sözleri

Otomotik Gelinler

Bu kitabı satın almak için tıklayın!                                                                     

Önsöz

Herkesin şair olduğu, şiir yazdığı zamanlarda yaşıyoruz. İnsanlar, isimlerinin yanına şair yazarak kendilerini gerçekleştirmiş oluyorlar. Birileri, &#;şair&#; diye hitap edince kendilerini &#;pişmiş&#; sayıyor, mutlu olabiliyorlar.

İnsanların birbirlerine selam vermeye üşendikleri, komşuların birbirlerini potansiyel tehlike olarak gördüğü, geleneklerin yük olarak algılandığı, kültürün bir boş zaman eğlencesi olarak algılandığı bu zamanlarda Gökmen Sakin, isminin yanına yakıştırılacak &#;şair&#; etiketini de önemsemiyor, insanların samimiyetsiz övgülerini de.

Otomotik Gelinler, isminin yanına yakıştırılacak sıfatlarla değil, yüreğine yakıştırdığı aşk ile, hoşgörü ile, mütevazılıkle ilgileniyor.

Bu yüzden şiirleri yıllardır dilden dile aktarılıyor. Bu yüzden, yüz yıllar önce olduğu kadar gerçek bir şiir, gerçek bir şair var bu kitapta. 

Erciş&#;i, şehrin kültür birikimini en iyi Gökmen&#;in yansıttığını düşünüyorum. Bu nedenle, Gökmen&#;in ilk kitabı olan Otomotik Gelinler&#;i önemsiyorum.

Eminim ki Erciş halkının heyecanla beklediği bu kitap, yıllar sonra bile hemen her evde bulunabilecek; insanlar sohbetlerine konu edecek, böylelikle Gökmen Sakin şiirini yaşatacaklar.

Bu kitabın gerçekleşmesinde katkıları olan herkese teşekkür ediyorum.

Böyle bir çalışmada emeğim olduğu için mutluyum.

Ve umarım bu şehirde şiirle ya da edebiyatla uğraşan, gözü kendisinden başka kimseyi görmeyen ve eleştiri ustası olan herkese bu kitap &#;örnek&#; olur.

Cihat Albayrak

Hayal Bilgisi Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Yayın Yönetmeni

[email protected]
seafoodplus.info seafoodplus.info






Kitabı internet üzerinden edinmek için:  seafoodplus.info

NOT: Bu yazının bir bölümünün ya da bir kısmının, içeriğindeki görsellerin herhangi bir internet sitesinde, gazetede, Facebook'ta vb. her türlü alanda kaynak gösterilerek dahi, izin alınmadığı takdirde kullanılması yasaktır. 


Cihat Albayrak ve Ayşe Ünsal Albayrak söyleşiyi gerçekleştirdi.


Bu kitabı satın almak için tıklayın!



Gökmen Sakin ile Söyleşi

&#;Otomotik Gelinler&#; kitabının yazarı Gökmen Sakin, Hayal Bilgisi Edebiyat Dergisi yayın yönetmeni Cihat Albayrak&#;ın sorularını yanıtladı.

Kendinizden bize biraz bahseder misiniz? Sizi besleyen kaynaklar nelerdir? Şiirlerinizi oluşturan, güç veren değerleri ve şiir yazma sürecinizi anlatır mısınız.

Şiir yazmam taa lise yıllarımdan gelir. O yıllarda sevdalı, âşık olan arkadaşlarım, benim şiirlerimi alır kendileri yazmış gibi sevdiklerine gönderirlerdi. Allah'ım bana böyle bir yetenek vermişti biliyordum ama daha sonra yazmadım, önemsemedim, ta ki bundan 5 yıl öncesine kadar. 5 yıl önce bazı şiirlerime rast gelen bir kaç büyüğüm bana, &#;Ya sen çok güzel yazıyorsun, yazmaya devam et.&#; dediler, ben de artık güncel konuları yakalayınca yazmaya tekrar başladım.

&#;Otomotik Gelinler&#; adlı kitabınızın ortaya çıkış öyküsünü anlatır mısınız? Bir de tabi kitaba ismini veren şiirinizi size yazdıran nedenlerden ayrıntılı olarak bahseder misiniz bize?


&#;Otomotik Gelinler&#;
şiirinin ilham kaynağı nenem yani babaannemdir. Hep derdi ki bize, &#;Oğlum men 11 tene doğmuşam 5 tene salmışam.&#; Yav ben bir ona baktım bir de şimdikilere, Şimdikiler de diyor, &#;Ay istemem vücudum bozulur.&#; :) Bir bardak su mutfaktan getirecek, diyor, &#;Dur dizi reklam olsun kalkayım.&#; Nenem tee 2 kilometreden su taşırdı. Bunun gibi işte, gerisi zaten şiirde var.

&#;Otomotik Gelinler&#; şiirim gerçekten çok çok beğenildi, sevildi, Facebook&#;ta, YouTube&#;da, telefonlarda izlenme, dinlenme ve paylaşılma rekorları kırdı. Erzurum, Kars ozanları ünlü üstatlar hepsi beni aradı tebrik etti. Tabi anıları da var bu şiirin. Mesela bir gün yolda gelirken bir ablamız bana, &#;Ağabey şiirin he hoştur ama, sen niye erkeklere yazmısan? Gece 12&#;ye kadar kumardan okeyden gelmiyi, evini bilmiyi gelince de dedim mi, &#;sen bu saate kadar hardadın? , kalkıp bi de babamızı söği. &#;


Başka bir ablam, deprem olmuştu çadırın önünde kap kaşık yıkıyordu. Beni geçerken gördü ve seslendi, &#;abe abe bak otomatik gelinler dedin dedin, evimiz yıkıldı.&#; Hiç cevap veremedim. Ama kaynanalar da nerde beni görüyordu, &#;Vay biz senin ağzan kurban olak, hele az yazıpsan.&#;

Bol bol dua ediyorlardı.

Şiirleri yazarkenki amaçlarınızdan bahseder misiniz? Sosyal sorumluluk olarak mı görüyorsunuz şiiri yoksa sadece sanat amacı mı taşıyorsunuz? 

Şiir yazarken gerçekten herkesin yüreği olmak istiyorum. Şiirlerimde herkes kendinden bir şeyler bulunca daha güzel oluyor. Bencil olmaktan, sadece kendim için yazmaktan hoşlanmıyorum. Toplumumuzun ve memleketimizin yaraları gerçekten çok ve bunu ifade edemeyen, anlatamayan, dile getirmek isteyip de söyleyemeyenlerin yürek sesi olmak, onların içindekileri şiirle anlatmak istiyorum. Tabi inşallah kendimi şiir konusunda daha da geliştirip daha güzel eserler ortaya çıkarmaya çalışacağım.

 

Kitabınızda şiirlerinizin birçoğunda aslında o şiirlerin hikâyeleri mevcut. Burada özellikle anlatmak, vurgulamak istediğiniz şiirler ve o şiirlerin hikâyeleri var mı? Bizimle paylaşır mısınız?

Evet şiirlerimin hikayesi çok, ilginç olanlar da var tabi. Mesela &#;Vay Elcevaz&#;. Kitapta belirttiğim gibi Adilcevaz'lılar Erciş'e çok kız vermişler ama, eskiden istemeye gidince güzel bir kız gösteriyorlarmış, ama düğünde başka bir kız gönderiyorlarmış. Erciş'te hala anlatır büyüklerimiz. 

Bir diğer şiir &#;Yaz Delibaş'ın hesabına&#;; Delibaş Erciş'in sayılan çok değerli bir esnafıymış. Herkes onun sağlamlığına güvenirmiş. Hangi elemanı gitse Erciş'li esnafa borç almaya, dermiş, &#;Abe meni Delibaş gönderdi, bu aldığımı Yaz Delibaş'ın Hesabına.&#; der gidermiş. Tabi gözü açık, aslında elemanı olmayan bazı kurnazlar da varmış. Bazı esnafa gider, &#;Abe bizi de Delibaş gönderdi bu aldığımızı Yaz Delibaş&#;ın Hesabına.&#; demeye başlayınca artık Erciş'te borç alındığında herkes nazı geçtiği esnafa &#;Yaz Delibaş'ın Hesabına&#; demeye başladı.

Şiirlerinizin beslendiği topraklar, o toprakların insanları büyük bir deprem yaşadı. Deprem günlerini, depremde yaşadıklarınızı bizimle paylaşır mısınız?

Deprem anında 4 arkadaşla birlikte, 7 katlı bir binanın bodrum katındaydık. Arkadaşımın iş yerinin deposuydu. Alacağımız inşaat malzemeleri vardı. Bir anda yerin altından inanılmaz, yüksek bir ses geldi. O anda birkaç saniye dört arkadaş birbirimize baktık ve biri &#;Kaçın!&#; dedi. Koştuk, dışarı çıkınca deprem olduğunu anladım. Tam önümüz Buse Kafe&#;ydi. O bina gözlerimin önünde yerle bir oldu. Arkadaşıma ilk söylediğim, &#; İlyas evlatlarım gitti!&#; oldu. Eve kadar koştum, çok şükür evlatlarım sağdı. Çok acı bir gündü. Kıyameti yaşadık. Allah&#;ım bir daha ne Erciş&#;e ne de dünyada hiç bir yere böyle bir afet vermesin

Bu samimi sohbet için teşekkür ediyoruz Gökmen Sakin.

Bu kitabı satın almak için tıklayın!

Gökmen Sakin seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.