otomatik şanzıman yağı değişmezse ne olur / Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur

Otomatik Şanzıman Yağı Değişmezse Ne Olur

otomatik şanzıman yağı değişmezse ne olur

DSG Şanzıman Yağ Değişimi. DSG Bakımı

DSG Şanzıman Bakımı

Otomotiv dünyasında Alman markalarının önemi her zaman büyük bir yere sahip olmakla birlikte Volkswagen Grubu kendi bünyesinde birçok farklı önemli markayı da bulundurmaktadır. Bu markalarda geliştirilen araçlarda en önemli sistemlerden birisi DSG şanzıman olarak bilinmektedir. Bu özel şanzıman sisteminde diğer araçlarda bulunan şanzıman sistemine göre dikkatli ve düzenli bakım aracın kullanımına ve ömrüne katkı sağlamaktadır.

 

DSG Şanzıman Nedir?

Kısa bir şekildeDSG şanzıman tanımına değinmek gerekirse, bu sistem İngilizce açılımı “Direct Shift Gearbox” olmak ile birlikte Türkçe karşılığı “Doğrudan Vitesli Şanzıman” anlamına gelmektedir. Bu teknoloji, yaklaşık 20 yıl gibi bir geçmişe sahip olmakla birlikte Volkswagen bu sistem üzerinde uzunca bir süre çalışmıştır. Hali hazırda Passat, Jetta, Golf gibi birçok modelde oldukça sevilmiş bir sistemdir. Çift kavrama yeteneği geliştirilerek, otomatik şanzımanda çok yumuşak ve konforlu geçişler elde edilmiştir.

 

DSG şanzıman bulunan bir araçta ad tüm araçlarda olduğu gibi yine şanzıman bakımı yapılması ve şanzıman yağı değişimi gibi rutin işlemler yapılması gerekir. Bu noktada şanzıman yağı değiştirme açısından doğru yağ seçiminin yapılması ve doğru dönemlerde yağ değişmelerinin gerçekleştirilmesi gibi ayrıntılara dikkat etmek gerekecektir.

 

DSG Şanzıman Yağ Değişimi

7 vitesli bir yapıya sahip olanDSG şanzıman tüm şanzıman yapılarında olduğu gibi içerisinde şanzıman yağı bulundurmaktadır. Bilindiği üzere şanzıman yağı mekanizma içerisindeki dişli kutularında kullanılır. Bu özel yağ dişli mekanizması içerisindeki hareketi sağlamak, parçaları korumak ve arızaları önlemek açısından çok önemli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tüm araç içerisindeki yağ yapısında karşılaşıldığı gibi şanzıman yağı belirli bir süre sonrasında değiştirilmelidir.

 

DSG şanzıman yağı değişimi genellikle belirli bir periyot ile gerçekleştirilir. Bu değişimin sağlanabilmesi için öncelikle kullandığınız aracın marka ve modelini göz önünde bulundurmamız gerekecektir. Bu bilgi aracınızın üretici kataloğu içerisinde görülecektir ve kaç yılda bir ya da hangi bakım dönemlerinde şanzıman yağı değişimi ne zaman yapılması gerektiği tespit edilebilir.

 

DSG Şanzımana Hangi Yağ Kullanılır?

Birçok kişi sahip olduğu araçta klasik bir şekilde motor yağı değişimi gerçekleştirirken, şanzıman yağının değişimi ihtiyacının da bulunduğunu bilmemektedir. Ancak elbette motor yağında karşılaşılan duruma benzer olarak şanzıman yağ kalitesi de giderek düşecektir ve değişim ihtiyacı mutlak olarak ortaya çıkacaktır. Bu konuda aracınızın üretici kataloğu ve yetkili servis  noktasında gerekli desteği alabilir ve genellikle kilometre gibi bir süreç sonrasında yağ değişimi yapılması gerektiğini bilebilirsiniz.

 

DSG şanzıman kullanılan araçlarda bu önemli işlem olan yağ değişimi yapılması açısından da doğru yağın seçilmesi önem arz etmektedir. ÇünküDSG şanzıman yağı klasik motor yağı veya şanzıman yağları ile önemli farklılıklara sahiptir. Bu açıdan değişim işlemlerinde kullanılacak DSG şanzıman yağı Volkswagen, Audi, Seat ve Skoda gibi binek veya ticari araçların yapısına uygun olarak üretilmiştir. Sentetik yağların harmanlanması sayesinde özel bir formülle üretilen bu yağlar, şanzımanda çok yüksek bir konfor ve koruma sağlar.

 

DSG Şanzıman Yağı Değişmezse Ne Olur?

Bilindiği üzere sadece DSG şanzımandeğil tüm otomatik şanzıman araçlarda şanzıman yağının periyodik olarak değiştirilmesi çok önemli bir noktadır. Çünkü bahsedildiği şekilde şanzıman yağı mekanizma içerisindeki dişlilerin doğru çalışmasını, korunmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu güvenli kullanımı elde etmek açısından da kılavuz veya servis üzerinden alınacak bilgiler ile DSG şanzıman yağ değişimi döneminde yaptırılmalıdır.

 

Genellikle araçlarda kilometre ölçümüne bağlı olarak şanzıman yağı değişimi gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Bazı yanlış bilgilere sahip olan kişiler tarafından şanzıman yağı değişimi ihtiyacı bulunmadığı ifade edilse de otomatik şanzımanda yağ değişimi yapılmadığında, eskiyen yağ özelliğini kaybeder ve şanzıman içerisindeki ekipmanlar zarar görür. Bu durumda genellikle vites değiştirme sırasında şanzıman giderek zorlanır ve ortaya gürültüler ya da çok sert geçişler çıkabilir.

 

Not: Sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerçek bilgiler farklılık gösterebilir. Aracınıza zarar vermemek için Volkswagen yetkili servisine başvurun.

 

Şanzıman Yağı Değişimi

Bir motorlu arac&#;n sa&#;l&#;kl&#; çal&#;&#;mas&#; ve uzun y&#;llar koruman&#;n yollar&#;ndan biri, sistemdeki ya&#;&#;n yenilenmesidir. Özellikle manuel araçlarda vites geçi&#;ine cevap vermeyen ar&#;zalar&#;n&#;n ço&#;u, söz konusu ya&#;&#;n eksikli&#;inden kaynaklan&#;r. Bu nedenle periyodik bak&#;mlarda &#;anz&#;man ya&#;&#; kontrolü mutlaka yap&#;lmal&#;, vites de&#;i&#;imlerinde rahats&#;z edici bir ses duyuluyor ya da vites de&#;i&#;iminde araç zorlan&#;yorsa yine bu konu dikkate al&#;nmal&#;d&#;r.

&#;anz&#;man ve &#;anz&#;man Ya&#;&#; Nedir?

Motorlu araçlar&#;n hepsinde h&#;z&#; belirleyen, vites geçi&#;lerinin yap&#;lmas&#;n&#; sa&#;layan di&#;liler ve bunlar&#;n bir arada bulundu&#;u bir yuva vard&#;r. Bu alana genel olarak &#;anz&#;man denir. &#;anz&#;man ya&#;&#; da söz konusu di&#;lilerin sorunsuz çal&#;&#;mas&#; için gereklidir. Bu ya&#; azalabilir, bitebilir ya da di&#;li sürtünmesiyle ortaya ç&#;kan partiküllerle kirlenebilir. Bu durumda ya&#;&#; bo&#;alt&#;p temiz ya&#; eklemek gerekir.

&#;anz&#;man Ya&#;&#; Nas&#;l Bo&#;alt&#;l&#;r?

&#;anz&#;man ya&#;&#; de&#;i&#;imi i&#;lemi araç modeline göre de&#;i&#;ebilir. Ancak basit bir tan&#;mla arac&#;n alt&#;nda bulunan ya&#; bo&#;altma tapas&#; aç&#;larak mevcut ya&#;&#;n bo&#;almas&#; sa&#;lan&#;r. &#;anz&#;man ya&#; deposu tapas&#; aç&#;ld&#;ktan sonra ya&#;&#; dikkatlice bir kova ya da pet &#;i&#;eye bo&#;altmak gerekir. Depo tapas&#;, elle aç&#;lmas&#; zor bir yap&#;dad&#;r. Bu i&#; için genellikle 24mm bir anahtar kullan&#;l&#;r. Di&#;er yandan söz konusu tapan&#;n da önemli bir görevi vard&#;r ve bazen o da kirden t&#;kanabilir. Tapan&#;n içi olukluysa mutlaka temizlenmelidir. Ya&#; iyice bo&#;alt&#;ld&#;ktan sonra ya&#; yenilenir ve tapa yerine tak&#;l&#;p iyice s&#;k&#;l&#;r. Peki, &#;anz&#;man ya&#;&#; eksilmesi araca zarar verir mi?

&#;anz&#;man Ya&#;&#; Biterse Ne Olur?

Araç kullanan pek çok ki&#;i, motor ya&#;&#; de&#;i&#;iminin önemini bilir. Bu konu bir sebeple popülerdir ama asl&#;nda motor ya&#;&#; de&#;i&#;imi kadar &#;anz&#;man ya&#;&#; de&#;i&#;imi de önemlidir. Ancak kullan&#;c&#;lar için motor ya&#;&#; de&#;i&#;imi daha yayg&#;n olarak bilinen bir konu oldu&#;undan &#;anz&#;man ya&#;&#; de&#;i&#;imini atlayabilir ya da gereken önemi veremeyebilirler. Söz konusu eksiklik, bir süre sonra arac&#;n &#;anz&#;man sistemi ar&#;zas&#;yla kendini fark ettirir. &#;anz&#;man ya&#;&#; eksildikçe &#;anz&#;manda vuruntu, &#;anz&#;mandan ses gelmesi, vites de&#;i&#;iminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonras&#;nda da vites de&#;i&#;imi yap&#;lamaz hale gelebilir. Sürü&#; güvenli&#;i azal&#;r. Arac&#;n performans&#; dü&#;er ve zorlanan motor a&#;&#;r&#; yak&#;t tüketimine ba&#;lar.

&#;anz&#;man Ya&#;&#; Miktar&#; Nedir?

&#;anz&#;manda ne kadar ya&#; olmas&#; gerekti&#;i, araç modelinden modeline de&#;i&#;kenlik gösterir. Ancak yayg&#;n olarak kullan&#;lan 1,4 gibi ortalama bir motor hacminde litre &#;anz&#;man ya&#;&#; bulunur. &#;anz&#;man ya&#;&#; bir litreye kadar eksildi&#;inde di&#;liler bunu tolere eder. Ancak fazlas&#; sorunlar&#;n ba&#;lamas&#;n&#;n habercisidir.

&#;anz&#;man Ya&#;&#; Neden Çok Önemli?

&#;anz&#;manda motordaki gibi bir pompalama sistemi yoktur. &#;anz&#;man di&#;lileri kendi kendini ya&#;lar. Bu nedenle de &#;anz&#;man ya&#;&#;n&#;n s&#;kl&#;kla kontrolünü yapmak ve eksilmesine izin vermemek gerekir. Aksi halde ya&#;lanma olmaz ve di&#;liler hasar görmeye ba&#;lar.

&#;anz&#;man Ya&#;&#;n&#;n Bitti&#;i Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Di&#;lilerden ses gelir, vites geçi&#;lerinde araç zorlan&#;r, mekanik ar&#;za araç kullan&#;m&#;nda hissedilir.

&#;anz&#;man Ya&#;&#; De&#;i&#;imi &#;çin Otopratik!

Otopratik’le online olarak randevu alabilir, arac&#;n&#;z&#;n bak&#;m&#; için h&#;zl&#;ca teklif alabilir ya da size en yak&#;n Otopratik noktas&#;n&#; bulabilirsiniz. Otopratik uzmanl&#;&#;&#;yla arac&#;n&#;z&#;n &#;anz&#;man ya&#;&#;n&#; de&#;i&#;tirebilir, güvenli sürü&#; ve uzun ömürlü &#;anz&#;man sistemi için önemli bir önlemlerden birini almay&#; ihmal etmemi&#; olursunuz. Otopratik’le antirifiriz de&#;i&#;imi , motor ya&#;&#; de&#;i&#;imi gibi i&#;lemleri de güvenle yapt&#;rabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası