gaziantep biber salçası nasıl yapılır / Gaziantep usulü evde biber salçası yapımı / Yemek - Mutfak / Milliyet Blog

Gaziantep Biber Salçası Nasıl Yapılır

gaziantep biber salçası nasıl yapılır

Karb: 14,50g

Gaziantep usulü evde biber salçası yapımı

Evinizde kendiniz biber salçası yapmak istiyorsanız Gaziantep usulü biber salçası yapabilirsiniz çünkü bu yöntem le yapılan salçanın biberlerinin kabukları salçanın içinde kalıyor ve biberler haşlanmadan doğrudan güneşte kurutuluyor. Hem salça miktarınız artıyor hem de vitaminler salça içinde kalıyor.

Bunun için biberlerinizi ya evde kendiniz mutfak robotunda veya kıyma makinasında çekeceksiniz ya da Gaziantepliler gibi dışarıda biberleri çekmek için özel hizmet veren yerlere çektireceksiniz.

Bu iş için arabalar mahallelerde dolaşıyor veya kasaplar da yapıyor.

Bir de Gaziantepliler acı biberden salça yapıyorlar ve daha sonra hazır domates salçası alıp onu da güneşte kavurup iki salçayı birbirine karıştırarak kışın tüketiyorlar ve Gaziantepliler kilodan falan yapıyorlar.  Siz 20 kilodan veya 10 kilodan da yapabilirsiniz. Yorulmak istemeyenler taksit taksit yapabilirler.

Malzemeler:

20 kilo biber (Daha da az miktarda da yapabilirsiniz.)

Göz kararı tuz, kaya tuzu olacak.

Sıvı yağ 

Yapılışı:
Pazardan arzu ettiğiniz kiloda kırmızı biberleri alabilirsiniz. Aldığınız biberleri iyice yıkadıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini ayıklayın.

Daha sonra kıyma makinasında veya mutfak robotunda çekin. Metal tepsilere( Teflon olmasın) yayın ve biberler ekşimesin diye göz kararı biraz tuz atın ama çok olmasın çünkü biberler kurumaya yakın tekrar tuz atılacak.

Tepsileri evinizin balkonuna veya bahçenize koyarak güneşte kurutmaya başlayın ve bir saate bir her gün bir kaşıkla çevire çevire karıştırın. Salçayı yapabilmek için havanın kuru ve güneşli olması gerekir.

Salçanız kurumaya yakın tekrar tuz atın, attığınız tuz eriyince tadı ekmeğinize sürdüğünüz zaman hafif tuzlu yani yenebilecek gibi olmalı. Tuzun eriyince miktarının artacağını ve salçayı daha çok tuzlandıracağını düşünerek atmalısınız şayet az gelirse tekrar atabilirsiniz.

Bu işlem bir hafta veya daha fazla sürebilir çünkü bu pişme işi güneşin kızgınlığına bağlıdır.

Daha sonra salçanızı hava almaması için üzerine sıvı yağ (genelde çiçek yağı kullanıyorlar) dökerek bir kaşıkla karıştırın ve plastik bidonlara koyarak ağzını sıkıca kapatarak güneş görmeyen, serin bir yerde saklayın.

Şayet domates salçası da ilave etmek istiyorsanız hazır aldığınız çiğ domates salçasını güneşte bir gün kavurun, tuzlayıp, yağlayarak biber salçasına ilave edebilirsiniz.

Biraz zahmetle nefis, kendi ellerinizle hazırladığınız, katkısız acı biber veya tatlı biber salçasını yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir