vajinadan ciğer gibi parça gelmesi / Adet Dışı Kanamalar | Tüp Bebek Ünitesi | Prof. Dr. Süha Sönmez

Vajinadan Ciğer Gibi Parça Gelmesi

vajinadan ciğer gibi parça gelmesi

Adet Dışı Kanamalar

Adet Dışı Kanamalar

Öncelikle normal adet kanamasını tarif edecek olursak menarş dediğimiz ilk adetten menopoza kadar olan dönemde döl yatağı ya da endometrium denilen ve rahmin iç tabakasını oluşturan dokunun belirli aralıklarla dökülmesidir. Düzenli bir adet kanaması olabilmesi için kafa içinde bulunan hipotalamus ve hipofiz bezi ile yumurtalıkların bir ahenk içinde çalışması ve rahmin iç tabakasını oluşturan endometriumun da bu organlardan salgılanan hormonlara cevap vermesi gereklidir. Bu uyumun neticesi yumurtlamadır, eğer yumurtlama olmazsa adet kanamaları da belli bir düzen içinde gerçekleşmez.

Normal adet düzeni 28+- 7 gündür, yani günde bir tekrarlar, gün sürer ve ortalama ml miktarında olan kanamalarla birliktedir.

Ancak hastaların sadece %5’inde yukarıda bahsettiğimiz düzen olduğundan adet dışı kanamalar ya da düzensiz adet görme oldukça sık görülen bir durum olup  kadın doğum hekimine en sık başvuru nedenlerinden biridir. Adet dışı kanama çoğunlukla altta yatan bir probleme bağlıdır, bu nedenle bir hastalık olarak değil daha çok bir belirti olarak düşünülmelidir. Sebep kafa içindeki iç salgı bezlerine bağlı olabileceği gibi tiroid bezi, böbrek üstü bezi hastalıkları hatta rahim kanserleri dahi olabilir. Yani oldukça geniş bir hastalık grubu adet dışı kanamalara yol açabilir.

Adet dışı kanamaları sınıflayacak olursak hormonal sebepler, kan pıhtılaşma faktörleri ile ilgili sebepler ve organik sebepleri sayabiliriz.

Bunlar; hormonların (anovulasyon) veya pıhtılaşmayla ilgili fonksiyonların bozukluğuna (idyopatik trombositopenik purpura, von Willebrand) bağlı kanamalar ve organik yani kadın üreme organlarından gelişen gözle yada mikroskobik inceleme neticesinde ortaya konulabilen patolojilerin (polip, myom (özellikle submüköz yani rahmin içine doğru büyüyenler), rahim iç zarının kalınlaşması ve kanserler) neden olduğu kanamalardır.

Adet dışı kanamalar yeni doğan bir bebekte olabildiği gibi (anneden gelen hormonların doğum sonrası azalması) menopoz sonrası dönemde de olabilir.

Çocukluk döneminde görülen adet kanamaları puberte prekoks denen ve erken bir seksüel gelişimin belirtisi olabileceği gibi oyun çağında bir çocukta da vajene kaçmış bir yabancı cisim nedeniyle de ortaya çıkabilir, yine bu dönemde görülen bazı nadir tümöral gelişmeler de adet dışı kanamalara neden olabilir.

Buluğ çağına girmiş genç bir kızın adet kanamaları genellikle düzensizdir. Bu durumun en önemli sebebi anovulasyon yani yumurtlamanın başlamamış olmasıdır. Bu durum menarştan yani ilk adetten itibaren genellikle yıl sürer, 2 yıldan uzun süren durumlarda ayrıntılı bir araştırmada fayda vardır. Buluğ çağındaki bir kızda yumurtlamasız adetlerin 2 yıldan fazla düzensiz olarak devam etmesi halinde kafa içindeki hormon üreten organları, yumurtalıkları ve yine üreme fonksiyonlarını etkileyebilen tiroid bezini ve bu organların salgıladığı hormonları değerlendirmenin yanında altta yatan bir organik patolojinin olup olmadığını anlamak için ultrasonografi gibi görüntüleme metotları kullanılmaktadır.bulug

Yine yumurtlama düzenini aksatarak adet düzensizliğine neden olan anoreksia nevroza, bulimia gibi yeme bozukluğuyla kendini gösteren psikiyatrik rahatsızlıklar, aşırı fiziksel aktivite, örn; maraton koşan kadın atletlerde adet düzensizlikleri görülmesi, kronik hastalıklar ve emosyonel stres adet dışı kanamalara neden olabilir.

Dış gebelikler de başlangıçta adet dışı kanamalara neden olarak hasta ve hekim için yanlış tanılara yol açabilir, çok sık olmamakla birlikte bu durumun da akılda tutulmasında fayda vardır.

Ülkemizin bulunduğu coğrafyada sık görülen bir hastalık ta polikistik over sendromudur. Yumurtlamanın az ya da hiç olmadığı bu hastalıkta düzensiz adet kanamaları ya 35 günün üzerinde bazan da 21 günün altında aralıklarla meydana gelmektedir. Bu duruma alışan hasta bazen gebe kaldığında bunu farkedememekte ve dış gebelik durumlarında ya da düşük yaptığında tanı koymada gecikmeler yaşanabilmektedir.

Adet dışı kanamaların organik sebeplerine baktığımızda ilk ve en çok karşımıza çıkan hastalık myomlardır. Myomlar rahmin kas dokusundan köken alan iyi huylu tümoral yapılardır. Beyaz ırktaki kadınların %25’inde siyah ırkta ise yaklaşık %50 oranında görülür.

Rahim ağzında genellikle iltihap nedeniyle oluşan erozyonlar (yaralar) ve rahim ağzı kanserleri de özellikle ilişki sonrası kanamalara neden olurlar. Ayrıca rahim içini döşeyen endometriumun kanserleri de adet dışı kanamalar veya menopoz sonrası kanamalarla kendini gösterir. Endometrium kanserleri polikistik over sendromu olan hastalarla, kilolu ve diabetik hastalarda daha fazla görülür.

Aslında adet dışı kanamaların belki de en önemli olduğu dönem menopoza giriş dönemi ve menopoz sonrası dönemdir. Çünkü bu dönemde adet dışı kanamaların en önemli sebepleri hormonal dengesizlikler olmakla birlikte akla gelmediği takdirde ciddi bir kanser de olabilir.   

Sonuç olarak adet dışı kanama şikayeti ile gelen her bayanda yaşı ne olursa olsun mutlaka ultrasonografi yapılmalı, hormonal tetkikler istenmeli, rahim ağzı smear testi (rahim ağzından alınan sürüntü örneğinin cama yayılarak histopatoljik inceleme yapılması) yapılmalı ve gerek duyulan durumlarda histeroskopi ( rahim içinin kamera yardımı ile gözlenmesi) yapılmalıdır.

Adet Dönemi̇ni̇zdeki̇ Kan Pıhtıları Ne Anlama Geli̇yorlar?

Milyonlarca Kadın, tek bir soru “Adet Kanı neden pıhtılaşıyor? Bu pıhtılaşma normal mi? 

Özellikle Peddon alırken “Bende pıhtılaşma çok oluyor, pıhtılaşmayı hissedecek miyim? Pıhtılaşma Peddon’un üstünde mi kalıcak? “ gibi sorular çokça geliyor…

Biz de sizler için oturduk, araştırdık ve bir yazı hazırladık…

Keyifle okuyunuz, faydalanınız…

Ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak gerçekleşen vajinal kanamalar; regl, âdet kanaması ya da menstrüasyon olarak tanımlanır.

Her 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşen regl döneminde uterus ya da halk arasında bilinen adıyla rahim, kendini yenileyerek gebeliğe hazırlanır. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda ise rahmin içinde bulunan dokunun (rahim astarı)  bir kısmı dökülür ve vajinal yoldan dışarı atılır.

Bu sırada rahim kasılmaları olabilir ve bu normaldir. Bu kasılmalar ayrıca rahimi besleyen ve adet kanamasının hızını düzenleyen kan damarları üzerinde bir basınç etkisi sağlamaya yardımcı olabilir.

Rahimin normal fonksiyonlarına veya kasılmalarına müdahale eden herhangi bir müdahale kan pıhtılarına neden olabilir.

Tüm dönem boyunca normal adet kan miktarı 2,7 sıvı onstan (80 mililitre) azdır ve normal adet kan pıhtıları 1 inç (2,5 santimetre) veya daha az olur,

Pıhtılar her ay ortaya çıkıyorsa ve 1 inçten büyükse, jinekolojik veya kanama bozukluğuna işaret edebilir. Bunu yaşarsanız, renklerini, boyutlarını, miktarlarını ve tutarlılıklarını not edin ve bu bilgileri sağlık uzmanınızla paylaşın.

Adet kan pıhtıları normal mi?

Pıhtılar genellikle yoğun bir regl döneminin ilk günlerinde ortaya çıkar. Aksi takdirde, bazı jinekolojik rahatsızlıkları gösterebilirler:

  • Polipler veya endometriyal hiperplazi
  • Rahim miyomları
  • Adenomyozis (rahim içi astarın anormal büyümesi ve rahim duvarlarının içinde dökülmesi)

Pıhtılaşma bazen kanser ve kanama bozuklukları ile ilişkilidir.

Pıhtılar vücutta bir soruna işaret edebilir ve tüm bu koşullar gebe kalma yeteneğini etkileyebilir. 

Bu nedenle, düzenli olarak anormal pıhtılar yaşıyorsanız, sağlık uzmanınıza danışın.

Adet pıhtılarının ne zaman normal veya anormal olarak kabul edilmesi gerektiğini bilmek önemlidir. 

Adet döneminiz boyunca kan pıhtıları ara sıra oluyorsa, bu normaldir. 

Adet pıhtılarının hayati tehlike oluşturmadığını da unutmayın. 

Kan pıhtı renginiz kırmızıdan siyaha döndüyse korkmayın, bu normaldir.

Kullandığınız hijyen ürünlerinin içerisindeki kimyasallar pıhtılaşmanın artmasına neden olabilir, dikkatli olmakta fayda var.

Hamile veya hamilelik şüpheniz var ise kan pıhtıları düşük gebelik olasılığı doğurabilir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede doktorunuzu ziyaret etmeniz gereklidir.

Normal olmayan büyüklükte pıhtılar fark ettiyseniz, yine doktorunuza görünmenizde fayda var.

Normal pıhtılar:

  • 1 inçten küçük
  • Ara sıra, genellikle adetinizin başlangıcında meydana gelir.

Anormal kan pıhtıları:

  • Çeyrekten büyüktür
  • Sık sık meydana gelir

Yoğun regl ve adet pıhtıları yaşarsanız bu semptomlara dikkat edin:

  • Önemli karın ağrısı
  • Büyüyen pıhtılar
  • Anemi (Anemi belirtileri : nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık, yorgunluk bulunur)

Sonuç olarak, Kan pıhtıları üreme sistemimizin normal bir parçasıdır. 

Endişe verici görünseler de, daha büyük pıhtılar bile düzenli olarak meydana gelmedikçe endişe kaynağı değildir.

Düzenli olarak büyük kan pıhtıları, aşırı kan kaybı olan dönemler veya başka endişe verici belirtiler fark ederseniz, doğru teşhis ve etkili tedavi için doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıklı günler <3

REFERANSLAR

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası