vezir hangi karede / Satranç Dizilimi Hızlı Öğren » Basit Yöntemle Taşların Dizilişi

Vezir Hangi Karede

vezir hangi karede

Satran&#; Nasıl Dizilir? Satran&#; Tahtası Dizilişi Nasıl Yapılmalıdır?

Satranç, dizilimi ve oynaması ile karmaşık bir oyun gibi görülebilir. Öğrenildikten sonra ise satranç en zevkli oyunlardan bir tanesidir. Satrançta taşların dizimi çok önem taşır.

Satranç Nasıl Dizilir?

Satranç tahtasında taşların doğru bir şekilde dizilmesi gerekmektedir. Satranç doğru bir şekilde tek tek gösterilerek pratik olarak oynanmalıdır. Satranç taşları 32 tanedir. Satrançta önemli olan 4 taşın dizilimidir. Geri kalan satranç taşları ise kolay bir şekilde yerleştirilmelidir. Satranç taşları dizilimi doğru ve pratik bir halde yapılmalıdır.

Satranç tahtasında 8 yatay ve 8 dikey olmak üzere toplam 64 kare bulunmaktadır. Satranç iki kişi oynanmaktadır. Satranç oyuncuları oyuna başlamadan önce satranç taşlarını doğru bir şekilde dizerler. Satranç taşları siyah ve beyaz renklidir. Her oyuncunun kendi satranç taşlarının rengi farklıdır. Satranç taşları renklerine göre iki sıra halinde dizilir ve oyun başlar.

Satranç Tahtası Dizilişi Nasıl Yapılmalıdır?

Satranç taşları dizilirken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Satrançta kale en köşedeki kareye dizilir. Taşlar dizilirken önce kaleyi koymak kolay bir adımdır. Sonrasında ise kalenin yanına at konulur.

Satrançta bazı taşlar her oyuncu için ikişer tanedir. O nedenle kale, at ve fil satranç tahtasının iki tarafına da aynı sıra ile dizilmektedir. Satranç taşlarından atların yanına da fil dizilir. Vezirin ise satranç tahtasında dizilirken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Beyaz vezir fil yanındaki beyaz kareye konulur.

Siyah vezir ise filin yanındaki siyah kareye konulur. Bu bir kuraldır ve değiştirilemez. Satrançta en çok yeri karıştırılan taş vezirdir. Beyaz ve siyah satranç taşlarında şah vezirin yanına dizilmektedir. Şah oyunun ana karakteri olarak bilinmektedir. Satrançta siyah ve beyaz taşlarda 8'şer tane piyon bulunur. O nedenle piyonlar satranç tahtasında yatay bölümdeki ikinci sıraya yan yana dizilir. Satranç oynanması için taşların yerinin doğru bir şekilde yerleşmesi gerekmektedir.

SATRANCIN KURALLARI

Satrancın amacı rakip şahı mat etmektir. Bunun anlamı rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında bulunması ve tehdit altında olmayan bir kareye kaçış ya da tehdidi engelleyecek başka bir hamlesinin olmamasıdır. Bu da rakibin diğer taşlarını alarak onu güçsüz bırakma ilkesine dayanır.

Satrançta hızlı gelişim de önemlidir. Hızlı gelişim göstermek için yapılan en önemli adım gambit, yani piyon fedasıdır. Bu, daha fazla taşın merkeze rahatça açılmasına olanak sağlar. Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter. Ayrıca oyun herhangi bir anda oyunculardan birinin yenilgiyi kabul etmesi veya bir oyuncunun beraberlik teklif etmesi ve diğerinin de bunu kabul etmesiyle de sona erebilir.

Oyun sırasında taşları avantajlı yerlere yerleştirerek rakibin hareketini kısıtlamak ve rakibin taşlarını almak yoluyla gücünü azaltmak esastır. Her taş, kurallara göre ulaşabileceği bir karedeki rakip taşın bulunduğu kareye yerleşerek, yerinden ettiği taşı oyun dışı bırakma gücüne sahiptir, buna taş almak denir. Alınan taş oyuna bir daha geri dönemez, ancak bulunduğu hattın son karesine varan bir piyon, oyun haricinde bulunsun bulunmasın, arzu edilen piyondan değerli, şahtan değersiz başka bir taşla değiştirilebilir.

Oyunun başında satranç tahtası üzerinde toplam 32 taş bulunmaktadır. Bunların 16'sı beyaz (veya açık renk), 16'sı da siyahtır (veya koyu renk). Oyuncuların her birinin 16 satranç taşı vardır:

  • Sekiz figür
  • Şah
  • Subaylar
  • Ağır Taşlar: Vezir ve iki Kale
  • Hafif Taşlar: iki At ve iki Fil
  • Sekiz Piyon

Satranç tahtası, oyuncular arasına oyuncu perspektifinden bakıldığında sağ alttaki kare beyaz olacak şekilde yerleştirilir. Sondan bir önceki sırada piyonlar yer alır. Son sıraya da figürler yer alır.


Figürlerin sırası beyaz için soldan sağa, (siyah için ters yönde) şöyledir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil, at ve kaledir. Vezir, bu arada her iki tarafta oyunculara verilen rengin rengini taşıyan kare üzerindedir.


Oyuna beyaz başlar ve oyuncular sırayla bir taşla oynarlar. Böyle iki kişinin arka arkaya birer kere satranç taşlarından birin hareket ettirmelerine hamle denir. Satrançta hamle sırası geldiğinde sıra gelen oyuncunun oynama zorunluluğu vardır


Bir karede en fazla bir taş durabilir. Taş, o alanda durduğu sürece bütün diğer taşlar için o kareyi kendi taşları için bloke eder. Karşı tarafın taşları için bu böyle değildir. Bir taşın gitmek istediği hedef karesinde rakibin bir taşı durmaktaysa bu taş, kendi taşını o alana koymak isteyen oyuncu tarafından önce tahtadan uzaklaştırılır, sonra böylece boşalmış olan bu alana kendi taşını koyar. Buna satrançta karşı tarafın taşını almak denir.


Bir satranç taşı öbür hamlede vurulabilecek konumdaysa bu taş tehdit altındadır. Eğer akabindeki yarı hamlede onu alan taşı da almak mümkünse bu taş korunmuştur.

Şahlardan biri bir hamleyle tehdit altına girerse bu durumu oluşturan oyuncu, karşı tarafa ‘Şah’ diyerek ikaz eder. Eskiden karşı tarafı ikaz mecburiyeti varsa da bugünkü turnuvalarda artık bu alışılagelmiş değildir ve FİDE kurallarında bulunmamaktadır. Şah verilince karşı tarafın tedbir alması gerekmektedir. Oyunun hedefi, öyle bir pozisyon oluşturmaktır ki bu pozisyonda karşı tarafa şah verilmiş olsun ve o şahı korumak mümkün olmasın (şah mat).

Hamleler

Satranç taşları sadece bazı kurallar çerçevesinde yürütülebilir.


Taşlar prensip olarak birbirinin üzerinden atlayamaz. Bunun iki istisnası vardır. İlki at, ikincisi ise Rok’tur. Oyuncular kendi taşlarıyla işgal edilmemiş alanlarda ya da düşmanın bir taşının bulunduğu bir kareye kadar hareket edebilirler. İkinci durumda oyuncu önce orada karşı tarafın taşını alıp tahtadan uzaklaştırır, sonra da boşalan alana kendi taşını yerleştirir.

Eğer bir şah, karşı tarafın bir satranç taşı tarafından tehdit edilirse bu şah, şah tehdidi altındadır. Böyle bir şah tehdidini dikkate almamak yasaktır. Oyuncu, bu durumda ya şah veren taşı almak, başka bir taşı şah veren düşman taşıyla şahı arasına getirmek (at şah verince mümkün değildir) ya da şahını tehdit altında olmayan bir alana çekmekle yükümlüdür. Şah verilmiş bir şahın kendini rok yaparak kurtarması yasaktır.

Şah

Şah, her yönde bir kare gidebilir. Her iki şahlar, birbirlerini tehdit edecekleri ve şahın da tehdit edilmiş bir kareye gitmesinin yasak olmasından dolayı hiçbir zaman yan yana duramazlar.

Rok, satrançta bir yarı hamlede iki taşın, yani şah ve kalenin hareket etmesine izin verilen tek hamle çeşididir. Rok yapılabilmesi için her iki taşın daha önce hareket etmemiş olması gerekir. Şah, rok yapacağı taraftaki kaleye doğru iki kare gider ve o kale de şahın üzerinden geçerek şahın üzerinden geçtiği karede yer alır.

Vezir

Vezir, her yöndeki her boş kareye (çapraz, yatay ya da dikey olarak) başka taşların üzerinden atlamamak şartıyla gidebilir. Dolayısıyla kendinde bir kale ve filin özelliklerini toplamaktadır. Böylece vezir çok hareketli bir taştır. Vezir, benzer pozisyonlarda duran iki kale kadar kuvvetlidir.


Kale

Kale, satrançtaki ikinci kuvvetli taştır. Bir kale, satır ve sütunlarda her tarafa doğru istediği kadar gidebilirse de başka taşların üzerinden atlamasına izin yoktur. Tek istisna roktur. Burada aynı yarı hamlede şahla kale hareket eder, dolayısıyla bir yarı hamlede iki taşın oynayabileceği tek hamle budur. Kalenin uzanabileceği kareler, ancak satranç tahtasının kenarlarınca sınırlanır. Tahtanın her karesine erişebilmektedir. Sadece kale ve şahla karşı tarafın şahını mat etmek mümkündür. Diğer bakımlardan eşit şartlarda kale, bu yüzden bir at ya da filden hatırı sayılır ölçüde daha kuvvetlidir. Fakat roktan önce pek hareket etme imkanı olmadığından oyunun başında pek etkili değildir. Çok kuvvetli olmasına rağmen bir kale, bir at ve bir filin toplamından biraz daha zayıftır. Kale gibi bir taşla at veya fil arasındaki değer farkına kalite denir. Bir kaleyi bir at ya da fil feda ederek almaya kalite artışı, bile bile başka bir menfaat için daha kıymetli bir taşı vermeye kalite fedası denir.

At veya file karşın kale, satranç tahtasındaki pozisyonundan bağımsız olarak boş bir tahtada hep 14 kareyi tehdit eder.


Fil

Partinin başlangıcında her iki tarafın beyaz ve siyah alanlarda giden birer fili vardır. Bunlara vezir tarafı fil ve şah tarafı fil de denmektedir. Filler, üzerinde durdukları renkteki çaprazlar üzerinde istedikleri kadar hareket ederler. Başka satranç taşları üzerinden atlamalarına izin yoktur. Filler, genelde çok sayıda kareyi tehdit ederek merkezi kontrol ederlerse etkilidirler.


At

At iki düz bir çapraz, sembolik olarak "L" şeklinde gider. Atın en dikkat çekici özelliği taşların üzerinden atlayabilmesidir. Başlangıç pozisyonu kalelerin hemen yanıdır. At aynı zamanda ortadaki 4 karede çok fazla güç kazanır.


Piyon

Her oyuncu partinin başında sekiz piyona sahiptir. Bunlar, diğer taşların önünde bir duvar oluştururlar. Sınırlı hareket imkanından dolayı piyon, satrancın en zayıf taşıdır. Diğer taşlar gibi geriye doğru hareket edemez. Fakat parti sürdükçe piyonların karşı tarafın en son sırasına erişerek kral hariç daha değerli bir taşa dönüşebileceğinden önemi gitgide artmaktadır.

Başlangıç pozisyonunda piyon, önündeki alanların boş olması şartıyla bir veya iki kare gidebilir. Piyon başlangıç pozisyonunda değilse ( sıra) her hamlede (bir düşman taşını almadığı sürece) üzerinde bulunduğu sütunda sadece bir kare ilerleyebilir. Piyon çapraz olarak düşman taşını alır. Böylece normal hareketiyle bir taşı alırken yaptığı harekete farklı olan satranç tek taştır. Piyon, hareket ettiği zaman ancak ilerleyebilir. Böylece daha önce durduğu alana dönemeyen tek satranç taşıdır.

Bir piyon karşı tarafın en dipteki satırına geldiğinde (beyaz piyon için 8., siyah piyon için 1. satır) bu yarı hamlenin bir parçası olarak kendi renginde bir vezir, kale, fil ya da ata dönüştürülmek zorundadır. Bu dönüşüm vezirden başka bir taşa olmuşsa değer kaybı olan bir dönüşümdür. Piyon oyundan çıkarılıp bu kareye yeni taş konur. Yeni taşın özellikleri hemen etkisini gösterir ve hemen şah mata götürebilir. Dönüşüm, bu taşın oyun esnasında önceden alınmış olup olmamasına bağlı değildir. Dolayısıyla bir oyuncu dönüşümle aynı taştan başlangıç pozisyonunda olduğundan daha fazlasına sahip olabilir. Genelde dönüşüm veziredir. Bazı maçlarda bir vezir yerine tahtaya ters bir kalenin konması, turnuvalarda kurallara aykırıdır. Gerekirse başka oyun taşlarından bir vezir alınması gerekmektedir. Satranç literatüründe taşların değerini sözde piyon birimiyle ölçülmesi yaygındır. Buna göre bir piyonun değeri bir piyon birimi olarak tanımlanır.

Piyonlar şu şartlarda kuvvetlidirler:

  • Hareketli olup özellikle aynı sütunda karşı tarafın piyonlarıyla önlenmeyip bunun yanındaki sütunlarda düşman piyonlarınca alınma tehlikesi olmadığında.
  • Grup olarak hareket edip karşı tarafın bir taşını kovalayıp birbirlerini koruduklarında (piyon çift veya piyon zinciri).
  • Çok ilerlemiş olup dönüşüm potansiyeli yüksek olduğunda.


Terfi

Terfi, satranç tahtasının karşı kenarına (son sıraya) ulaşan piyonların arzu edilen bir taşa (vezir, kale, at veya fil) dönüşmesidir. Yaygın olarak yanlış bilinen bir kural piyonların sadece kaybedilmiş (eksik) taşlara dönüşebileceğidir. Teoride bir oyuncu 9 vezire sahip olabilir.


Notasyon

Satrançta taşların konumları ve hamleleri genellikle cebirle gösterilir. Satranç tahtasında düşey sütunlarda birer harf (a, b, c, d, e, f, g, h) ve yatay sütunlara birer sayı (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ) ile gösterilir.

İstisnalar

Geçerken alma

Bir Piyon, tehdit ettiği bir karenin üzerinden, ilk diziliş durumundan 2 kare ilerleyerek geçen rakip piyonu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir. Ancak bu hakkını hamle sırası kendine geldiğinde hemen kullanmalıdır yoksa ilerleyen hamlelerde söz konusu rakip piyonu geçerken alma hakkını kaybeder. Buna geçerken alma (en passant) denir.

Satranç da vezir nasıl gider?

İçindekiler:

  1. Satranç da vezir nasıl gider?
  2. Satrançta hangi taşlar vezir olur?
  3. Satranç oyununda kaç tane vezir var?
  4. Satrançta Kral hangisi?
  5. Satrançta vezir at gibi gider mi?
  6. Şah ve vezir nereye konur?
  7. Şah her zaman hangi harfte bulunur?
  8. Siyah vezir hangi karede?
  9. Satrançta vezir taşın üstünden atlar mı?
  10. Satranç taşları nasıl çizilir?
  11. Satrançta vezir kaç kare gidebilir?
  12. Satrançta şah demek zorunlu mudur?
  13. Şah ve vezir yer değiştirebilir mi?
  14. Satrançta şah hangi harfte olur?
  15. Şah hangi harfte olur?
  16. Şah yiyebilir mi?
  17. Satranç şah hangi karede?
  18. Satrançta Beyaz Şah hangi karede olur?
  19. Satrançta at rakip taşın üstünden atlayabilir mi?
  20. Satranç taşlarının adları nedir?

Satranç da vezir nasıl gider?

Vezir satrançoyununda at hariç diğer tüm taşların hareketlerini yapabilir. Yani Vezirher yöne yatay, dikey ve çapraz yönlerde önünde taş olmadığı sürece istediği kadar gidebilir. Vezirinhareket yolunda önüne kendi renginden bir taş çıkarsa, o taşın önündeki boş kareye kadar giderve orada kalır.

Satrançta hangi taşlar vezir olur?

Eğer beyaz taşlarlaoynuyorsanız beyaz vezirfil yanında beyaz kareye konur. Siyah vezirise fil yanında siyah kareye konur. Satrançtapiyon vezir olurmu? Satrançtapiyon tahtanın karşı tarafına geçtiğinde piyon terfisi yaparak vezir olur.

Satranç oyununda kaç tane vezir var?

Satranç oyununen önemli ve en güçlü taşıdır. Vezirher oyuncu için bir tanedir.

Satrançta Kral hangisi?

Satrançoyunu Hindistan kökenli olmasına rağmen şah kelimesi Farsçadan gelmektedir. Batılı dillerde şah için kullanılan tabir kraldır.

Satrançta vezir at gibi gider mi?

Satrançoyununda veziryatay, dikey ve çapraz olarak her yöne gidebilir, ancak atlayamaz. Vezirinönüne çıkan rakip taşı oyuncu veziriile yiyerek oyundan çıkarabilir.

Şah ve vezir nereye konur?

Beyaz vezirsatranç tahtası üzerinde beyaz filin hemen yanındaki beyaz kareye, siyah vezirise filin yanındaki siyah kareye dizilir. Şahise vezirinyanında boş kalan kareye dizilimi yapılır. Satranç tahtası üzerinde ikinci sıraya 8 adet piyon yan yana dizilişi yapılır.

Şah her zaman hangi harfte bulunur?

Her taş türü için bir harfvardır. Şahiçin 'Ş', Vezir için 'V', Kale için 'K' Fil için 'F', At için 'A'.

Siyah vezir hangi karede?

Satranç oyununda her oyuncu oyuna şahın yanında konumlandırılmış bir vezirle başlar. Oyunun başlangıcında beyaz vezirbeyaz karede siyah vezirise siyah karedebulunur.

Satrançta vezir taşın üstünden atlar mı?

Satrançoyununda veziryatay, dikey ve çapraz olarak her yöne gidebilir, ancak atlayamaz. Vezirinönüne çıkan rakip taşı oyuncu veziriile yiyerek oyundan çıkarabilir.

Satranç taşları nasıl çizilir?

Satranç tahtasını sağ alt kare beyaz olacak şekilde yerleştir.
  1. Taşlarını sana en yakın iki yatay sıraya dizeceksin. Büyük taşlar ilk yatay sıraya dizilir. Piyonlar ikinci sırada olacaktır.
  2. Dama oyununun aksine, satrançta tahta üzerindeki her bir kare kullanılır.

Satrançta vezir kaç kare gidebilir?

Kale gibi yukarı, aşağı, sağa ve sola gidebilir. Aynı zamanda Fil gibi çaprazlarda hareket edebilir. Vezirtahtadaki en güçlü taştır. Tahtanın merkezindeyken 27 kareye gidebilir.

Satrançta şah demek zorunlu mudur?

Satrançta şah, vezir vb.. demek zorunludeğildir. Her hamle tek elle yapılmalıdır. Dokunulan taşı oynamak zorunludur.

Şah ve vezir yer değiştirebilir mi?

Beyaz'ın şahı ve veziri yer değiştirir. Vezirtarafındaki at ile şahtarafındaki filin yerideğiştirilerek bütün fillerin vezirtarafında, bütün atlarında da şahtarafında olması (Sağdaki resimde gösterildiği gibi). yılında Mongredian'da oynandığı için bu oyuna aynı zamanda Mongredian satrancı da denir.

Satrançta şah hangi harfte olur?

Her taş türü için bir harfvardır. Şahiçin 'Ş', Vezir için 'V', Kale için 'K' Fil için 'F', At için 'A'.

Şah hangi harfte olur?

Her taş türü için bir harfvardır. Şah için 'Ş', Veziriçin 'V', Kale için 'K' Fil için 'F', At için 'A'.

Şah yiyebilir mi?

Şahbaşka bir taşın şahı yiyebileceğibir kareye gidemez. Dolayısıyla şahsatranç oyununda yenilemeyen tek taştır. Ayrıca oyun boyunca iki şahyan yana gelemez.

Satranç şah hangi karede?

Beyaz vezir satrançtahtası üzerinde beyaz filin hemen yanındaki beyaz kareye, siyah vezir ise filin yanındaki siyah kareyedizilir. Şahise vezirin yanında boş kalan kareyedizilimi yapılır. Satrançtahtası üzerinde ikinci sıraya 8 adet piyon yan yana dizilişi yapılır.

Satrançta Beyaz Şah hangi karede olur?

Beyaz Şah, Filin yanındaki siyah karedeoyuna başlar.

Satrançta at rakip taşın üstünden atlayabilir mi?

Diğer taşlar gibi At, rakip taşınbulunduğu kareye giderek o taşıkaldırır ve o taşınyerine geçebilir. Bu şekilde taşalmış olur. Diğer taşlardan farklı olarak Atismine de uygun olarak diğer taşlarınüzerinden atlayabilir.

Satranç taşlarının adları nedir?

Figürlerin sırası, beyaz taşlar için soldan sağa; şu şekildedir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil ile at ve kaledir. Siyah taşlar için de, bunun tersi geçerlidir. Vezir, her iki tarafta oyunculara verilecek renk ile aynı rengi taşıyan karenin üzerindedir.

SATRAN&#; NASIL OYNANIR?

satranc-nasil-oynanirpng

Satranç Nedir, Nasıl Oynanır?

Günümüzden yılına kadar uzanan tarihçesi ile satranç oyunu yüzyıllardan bu yana en popüler oyunlardan biri. Satranç, günümüzde de halen popülerliğini devam ettiriyor. Stratejinin ve zekanın yarıştığı Satrancı oynamak için öncelikle satranç tahtasından başlamak ve taşların konumu ve hareketi ile ilgili temel kuralları bilmek gerekiyor. Zar ile oynanan oyunların aksine satrancın bilinmesi gereken net kuralları bulunuyor.
Bir mücadele yönetimi olan satranç aynı yaşam gibidir. Yaşam de mücadeleyi gerektirir. Satranç bizlere oyunda olduğu gibi yaşamda da kısa ve uzun vadeli hedeflerin olması gerektiğini, amacı olmayan oyununda yaşamın da bir şey ifade etmeyeceğini anlatır. Hedefe ulaşmak için bir plan yapılması bu plan doğrultusunda eldeki olanakların en akılcı, en ekonomik kullanımını öğretir.
 
Satranç öğrenmek ve satranca yeni başlamak isteyenler için hazırladığımız bu makalemizde Satranç nasıl dizilir?, Satranç nasıl oynanır?, Satranç oyununun temel kuralları nelerdir?, Satranç nasıl öğrenilir?, Satranç taşları nelerdir? ve Satranç taş dizilimi nasıl olur? Satranç taşları nasıl hareket eder? sorularını yanıtladık ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattık.
Satranç oyununda taşların dizilişi, satranç taşlarının hareket kabiliyetleri ve kurallarını tam olarak öğrendikten sonra hamleleri ve satranca ilişkin detayları da öğrenebilirsiniz. 

Satranç Tahtası Nasıl Olur?

Satranç tahtası, üzerinde eşit büyüklükte 64 küçük parçaya bölünen bir tahta üzerinde özel satranç taşları ile oynanan bir oyundur. İki oyuncu arasında oynanan satranç oyununda oyuncular satranç tahtasını aralarına koyarak taşları kuralına göre yerleştirirler. Satranç oyuncuları karşılıklı olarak oturdukları zaman oyuna yatay şekilde uzanan bölümlere sıra, karşı oyuncuya doğru olan bölümlere sütun denir. Bir satranç tahtası üzerinde 8 sıra ve 8 sütun bulunur. Satranç tahtası üzerindeki renkler bir açık bir koyu, örüntü yapacak şekilde boyalıdır. İki kişinin oynadığı satranç oyununda bu renkler siyah ve beyaz olarak tanımlanır. Satranç tahtası üzerinde çapraz olarak sıralanan ve aynı renkte bulunan aynı renk karelere ise çapraz adı verilir. 
 

Satranç Taşları Nelerdir?

Satranç oyununda her oyuncu tek renk taşlara sahiptir. Her iki renkten de satranç oyunu oynanmamaktadıfunduszeue.info oyuncuya ait 16 tane satranç taşı bulunmaktadır. Bu taşlar bir şah, bir vezir, iki kale, iki at, iki fil ve sekiz piyondur.
 

Satranç Taşları Nasıl Dizilir?

Satranç tahtası ve satranç taşlarından sonra satranç taşları nasıl dizilir sorusunu cevaplayacağız. Satranç taşları nasıl dizilir?
Satranç 8 sıra, 8 sütun ve 64 kareden oluşan bir tahta üzerinde iki kişi ile oynanan bir strateji oyunudur.  Her oyuncuya ait 16 tek renk taş oyuncuların hemen önünde bulunan ilk iki sıraya dizilir. Bir oyuncu beyaz taşları oynarken diğer oyuncu siyah taşları oynayabilir. Satranç oyununda tahta üzerinde ilk sırada sırayla ; kale, at, fil, vezir, şah, fil, at, kale taşları dizilir ve ikinci sıraya ise 8 adet piyon dizilir. Taş dizilimi konusunda vezir kendi rengindeki kare üzerine yerleştirilir. Siyah vezir siyah kareye, beyaz vezir beyaz kareye yerleştirilir.
 

Satranç Taşları Nasıl Hareket Eder?

Satranç oyununda satranç taşları kendi özelliklerine göre hareket ederler. At dışında hiçbir taş bir diğerinin üzerinden atlayamaz. Satrancın temel kurallarından biri de süreli oyunlarda zaman dolana kadar oyun devam etmesi ve bir oyuncu karşıdaki oyuncunun şahını hamlesiz bırakana kadar oyunun devam etmesidir. 
Piyon: Piyon satrançta güçsüz bir taş gibi görünebilir fakat oyunun seyri piyonun kullanımına bağlı olarak değişebilir. Satranç oyununda her oyuncunun 8 adet piyonu olur. Piyonlar oyuncuya en yakın ikinci sıraya yerleştirilir. 
Bir piyon oyunun başından itibaren hiç hareket ettirilmemiş ise ilk hareketinde tek hamlede iki kare ileri gidebilir ancak sonraki hamlelerde yalnızca tek kare ileri gidebilir. Sağa sola ve arkaya doğru hareket edemez.. Piyonun çaprazında bir taş varsa piyon tek kare çapraz ilerleyerek taşı alabilir. 
Piyonun terfi edebilme özelliği en dikkat çeken özelliğidir. Oyun boyunca karşı oyuncunun ilk sırasına kadar ilerleyebilen ve herhangi bir kareye varabilen piyon terfi ederek kale, at, fil ya da vezir olabilir. Terfi edebilecek piyon sayısının sınırı bulunmaz. Piyon, hala tahtada olan taşlardan biri olarak da terfi edebilir. Yani terfi alan piyon ile aynı oyuncunun satranç tahtasında iki adet veziri olabilir.  
Kale: Satrançta her bir oyuncunun iki adet kalesi olur. Kaleler oyuncuya en yakında bulunan ilk sıranın iki ucunda yer alır. Kale yalnızca yatay düzlemde gidebilir. İstediği yöne ve istediği sayıda kare boyunca hareket edebilir. Kale herhangi bir taşın üzerinden atlayamaz ve hiçbir şekilde çapraz ilerleyemez.
 

 
At: Satrançta her oyuncunun iki adet atı olur. Atlar oyuncuya en yakın ilk sırada ve kalelerin hemen yanında bulunurlar. Taşların üzerinden atlayabilen tek taş olan at, L şeklinde ilerler. At satranç tahtasındaki en kıvrak taştır. L şeklinde gitmesinden dolayı karşı oyuncunun at ile yaptığı hamlelerin iyi hesaplanması gerekir. Aynı şekilde karşı oyuncu atın önemiden dolayı ata karşı beklenmedik hamlelerde bulunabilir. Atın L şeklinde gitmesi ise yatay düzlemde iki kare istediği yöne ve ardından yine yatay düzlemde istediği yönde tek kare şeklinde olur.
Fil: Satrançta her oyuncunun iki fili olur. Filler oyuncuya en yakın ilk sırada ve kaleden sonra gelen atların hemen yanında yer alırlar. Filler sadece çapraz olarak, dilediği kare boyunca funduszeue.info yatay düzlemde sağa ve sola hareket edemez ve herhangi bir taşın üzerinden atlayamaz. Her fil, ilk yerleştirildiği karenin rengindeki kareler üzerinde hareket eder. Örneğin fil siyah karede bulunuyorsa sadece siyah kare üzerinde çapraz olarak hareket edebilmektedir. 
Vezir: Satrançta her oyuncunun bir veziri olur ve bu vezir kendi ile aynı renkte bulunan karenin üzerinde bulunur. Vezir fil ile şah arasında yer alır. Sınırsız yetkiye sahip olan vezirin aynı diğer taşlar gibi temel görevi Şah’ı korumak ve karşı oyuncunun Şahını mat etmektir. Vezir çapraz, sağa sola, ileriye ve geriye doğru istediği kare boyunca ilerleyebilir. At haricindeki diğer taşlar gibi başka bir taşın üzerinden atlayamaz.
Vezirin her hamlesi ise başladığı hareket ile funduszeue.info oyunda ilk hamlede yatay olarak ilerleyen bir vezir, oyun sonuna kadar yatay olarak ilerlemelidir. Eğer oyuna çapraz olarak başladıysa oyun sonuna kadar çapraz olarak devam etmelidir.
Şah: Satrançta her oyuncunun bir şahı olur. Şah oyuncuya en yakın ilk sırada ve fil ile vezirin arasında bulunur. Şah sağa, sola, çapraz, ileriye ve geriye doğru istediği yönde ancak tek kare ilerleyebilir. Şah, rakip oyuncu tarafından ele geçirilemez fakat  boyun eğer. Oyunda Şah Mat olarak bilinen ve şahın çaresiz bırakıldığı pozisyona geldiği zaman oyun da tamamlanmış olur.


Satranç Nasıl Oynanır?
 
Satranç nasıl oynanır sorusunun yanıtı ve temel satranç hamleleri için satrancın kurallarını bilmek gerekiyor. Bunlar satranç tahtasındaki satranç taşlarının dizilişi, taşların hareketleri, taşların yapabileceği hamleler ve kuralları bilmek gerekiyor. Satranç oyununda önemli başlangıç hareketlerini öğrendikten sonra ve kuralları anladıktan sonra satranç nasıl oynanır oyunun cevabı daha kolay bulunuyor. Ancak satrançta usta bir oyuncu olmak için araştırmayas ve bolca yapılan pratiğe ihtiyaç duyuluyor. 
Satranç oyununa başlamadan önce satranç tahtasının oyuncular önündeki konumu önemlidir. Satranç tahtası oyuncuların sağ tarafındaki köşe beyaz olacak şekilde konumlandırılır. Daha sonra satranç taşları satranç tahtası üzerine dizilir. Taşları beyaz olan oyuncu satranç tahtasının en sağında bulunan köşeden başlayarak kale, at , fil, şah, vezir, fil, at, ve kale taşlarını yerleştirir. Sekiz piyon ise dizilen taşların hemen önünde bulunan sıraya yan yana dizilir. Karşı satranç oyuncusu da siyah taşlarını aynı şekilde dizer. Beyaz vezirler ve şahlar aynı sütunda olacak şekilde yerleştirilmelidir. Satranç oyununa her zaman beyaz taşlı oyuncu başfunduszeue.info sonra, oyunculardan biri öbürünün şahını mat edene ya da oyun berabere bitene kadar sırayla oynanır. 

 
Satranç Nasıl Oynanır? Temel Satranç Hamleleri ve Hamle Tavsiyeleri…

  • Satranç oyununa başlarken oyuna girmesi gereken ilk taşlar atlar ve fillerdir.
  • Satranç oyununda hamleler tahtanın ortasına doğru yapılmalıdır. Yani satranç tahtasının kenarları hedef alınmamalıdır.
  • Satrançta en iyi başlangıç şahın önündeki piyonu iki kare ilerletmek şeklinde olmaktadır.
  • Aynı taş iki kez üstüste oynanmamalıdır.
  • Tüm taşlarla bir kez oynadıktan sonra başa dönüp ilk başlanılan taşla oyuna devam edilebilir.
  • Satranç oyunu sırasında piyonların konumu birbirini engelleyecek şekilde olmamalıdır. 
  • Taş alınmadan taş kaybedilecek bir hamle yapılmamalıdır. Tabi ki feda edilecek taşın tahtadaki önemi de oldukça önemlidir.
  • Kale önündeki piyonlar zorda kalınmadığı müddetçe  ve iyi bir neden olmadan açılmamalıdır.
  • Satranç oyununda saptırma kullanılarak şaha yönelik ya da rakip oyuncunun taşını almaya yönelik hamleler gerçekleştirilebilir. Saptırma yöntemi küçük taşın rakip oyuncuya doğru sürülerek dikkatinin dağıtılmasıdır. 
  • Atın rahat hareket edebilmesi için bazen piyon feda edilebilir.
  • Kale oyuna giren en son taşlardan olmalıdır. 
  • Düşünülen ve yapılan her hamle şaha yönelik olmalıdır.
  • Vezir oyuna olabildiğince geç girmelidir. 
  • Vezirin, fil ve atın nasıl iyi bir şekilde oynanacağı bilinirse oyunu kazanmak daha kolay olmaktadır.


 

Satranç Nasıl Oynanır? Şaha Yönelik Satranç Hamleleri Tavsiyeleri…
  • Şahın etrafı her zaman korumada tutulmalıdır.
  • Rakip şaha karşı çapraz saldırı hamleleri yapılmalı ve şahı yenmeye yönelik pres yapılmalıdır.
  • Rakip şah kendi taşların arasına sıkıştırılabilir.
  • Şahı savunurken piyonlar ve kaleler büyük birer silahtır.
  • Rok yöntemini kullanarak kaleleri ve şahı hiç oynatmadan şah korunabilir. 

Satranç Nasıl Oynanır? Satrançta Özel Durumlar
 
Satrançta Rok Nedir?
 
Satranç oyununda her taşın bir hareketi vardır. Satranç taşları kendilerine özel bu hareketlerden farklı bir şekilde hareket edemezler. Ancak her oyunda yalnız bir kere olacak şekilde şah ve kale birbiri yönünde yer değiştirilerek rok yapılabilir. Rok tam olarak şahın ilk sıra sağa ya da sola ilerletilmesi ve kalenin de şahın diğer yanındaki kareye geçirilmesi ile olur. Satranç oyununda at haricinde hiçbir satranç taşı diğer taşın üzerinden atlamamakla beraber rok bu kuralın dışında kalmaktadır. Ayrıca rok hareketinde şah bir kareden fazla ilerleyebilmektedir. 
Satrançta Rok Hangi Durumda Yapılmaz?
 
Satranç Oyunu sırasında Şah ve kale daha önce yerlerinden oynatılmışsa, kale ve şah arasında başka bir taş bulunuyorsa, şah bulunduğu kare üzerinde tehdit altındaysa , üzerinden geçeceği ya da yer değiştireceği karede tehdit varsa bu durumlarda rok yapılmaz.
Satranç Oyununda Piyonlarda Geçerken Alma
 
Satranç oyununda piyonlar içinde özel bir hareket bulunmaktadır. Bir piyonun başlangıç yerinden iki kare ilerlemesi ve çıkış yaptığı zaman geçtiği birinci kare rakip piyonun taş alma yerine rastlaması durumunda , rakip piyon atlanan kareye hareket eder ve bu piyon sanki bir kare ilerlemiş gibi o taşı alabilir. Geçerken alma denilen bu hak kullanılmadığı zaman kaybedilir. 
 
Satrançta Şahın Tehdit Kalması ve Mat Olma Durumu
 
Satranç oyununda tüm taşlar alınabilir. Ancak Şah hariç. Rakip taşlardan biri şahı alacak duruma geldiyse, şah tehdit altında kalmış demektir. Bu durum “şah” ya da “kış” sözcükleriyle tabir edilir.  
Şah durumunda rakip taş ya da şah arasına başka bir taş getirilir. Ve yahut şahı tehdit eden taş alınır. Ya da şah başka bir kareye ilerletilerek tehdit durumundan kaçar. Bu yeteneklerden hiçbirisinin bulunmaması durumunda şah "mat" olur ve oyunu mat eden oyuncu, oyunu kazanır. 
Bu hareketlerden hiçbirinin yapılamaması, oyuncuların birbirlerini mat edememe durumunda bir oyuncunun aynı hamleyi üç kez ardı ardına yapması, şahın tehdit altında olmamasına rağmen karşı oyuncunun hiçbir kurallı hareket yapmamızı ve sürekli olarak şah çekilmesi durumunda satranç oyunu berabere sonuçlanır. 
 
Satrançta İleri Teknikler
 
Satrançta dokunduğun taş ile oynama, sürekli oynama, en passant, çıkmaza girilen ve ölü pozisyon olarak adlandırılan durumda oyunun bitirilmesi ve casting gibi birden fazla detay ve ileri teknik bulunuyor. 
Türkiye’de Satranç
 
Türkiye’de Türkiye Satranç Federasyonu tarhinde kuruldu. O günden bu zamana kadar 78 şehirde aktif olarak satranç sporcusu yetiştirmeye devam ediyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde satranç turnuvaları düzenlemek ve satranç ile ilgili etkinliklerde bulunmak Türkiye Satranç Federasyonunun temel amaçları arasında bulunuyor.
Bu makaleler de ilginizi çekebilir Kralların Oyunu Olarak Bilinen Satrancın Faydaları

Satranç Oyununu Oynayabileceğiniz En İyi 5 Site Önerisi

Anaokulunda Satrancın Önemi

15 Maddede Satrancın Faydaları

Okul Öncesi Dönemde Satranç Eğitiminin Faydaları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası