pilot eğitmeni maaşları / Yamaç Paraşütü Pilotu Ne Kadar Kazanır

Pilot Eğitmeni Maaşları

pilot eğitmeni maaşları

İnsanların pek çoğu, içerisinde uçma tutkusu ve dünya genelinde yeni yerler görme isteğinin de yer aldığı birçok farklı motivasyon ile hava yolu pilotu olarak kariyerlerine yön vermek istemektedir. Bunun yanısıra, gün geçtikçe dünya genelinde ticari pilotluk mesleğine duyulan ihtiyacın artması ile pilot maaşları da önemli ölçüde arttı, bu da pilot olmak isteyen kişilerin en güçlü motivasyon kaynaklarınan biri haline geldi.

Peki ya siz hiç pilot olmayı aklınızdan geçirmiş miydiniz? Ya da pilotların kazandıkları ortalama aylık maaşın ne kadar olduğunu merak etmiş miydiniz?

Bu noktada, pilotluk eğitimi için yapılacak görece küçük bir yatırım ile pilot olmanın sağladığı finansal avantajlar ile yatırımınızın karşılığını kat be kat fazla şekilde alabileceğinizi söylemek hatalı olmayacaktır. yılında dünyada pilotların yıllık gelirinin 42 bin dolardan bin dolara kadar seyrettiği düşünüldüğünde pilot maaşlarının nasıl hesaplandığını anlamak önem kazanmaktadır.

Diğer profesyoneller gibi, pilot maaşları da farklılaşmaktadır. Bu farklılıklara sebep olan faktörlerden bazıları çalışılan hava yolu şirketi, kullanılan uçak ve uçuş güzergahıdır. Aynı zamanda, sahip olunan pilotluk ehliyeti, geçmiş deneyimler,  iş tanımı ve sendikalı olma hali de maaşları etkileyen bir diğer faktörlerdir. Bunun yanı sıra pek çok insanın sandığının aksine pilotlara maaşları saat başı hesaplanarak yatırılmaktadır. yılında insanların kendi maaşlarını girdiği GlassDoor isimli web sitesinde bir pilotun ortalama yıllık kazancının Türkiye&#;de yaklaşık bin dolar olduğu raporlanmıştır. Fakat elbette bu tutar bir hava yolu şirketinden diğerine değişebilmektedir. Örneğin, yılında raporlanan Türk Hava Yolları (THY) için pilot maaşı yaklaşık bin dolardır. Daha da önemlisi, bu maaşlar gittikçe artmaya devam etmektedir.

 

Pilotlar için taslak olarak ele alınabilecek maaşlar nelerdir?

Örneğin, büyük hava yolu şirketleri için çalışıp yılda bin dolardan daha fazla kazanan pilotlar bulunmaktadır. Yukarıda da belirtildiği üzere pilot maaşını belirleyen pek çok faktör dikkate alındığında, pilotların kazancını daha iyi anlayabilmek için farklı örneklere bakmak faydalı olacaktır.

Diğer bir deyişle, pilot olduğunuz durumda kazanmayı bekleyeceğiniz tutarı anlayabilmelisiniz. Pilotların ne kadar kazandığı sorusuna verilecek olan cevabın pek çok farklı yüzü bulunmaktadır. Örneğin, çalışacağınız hava yolu şirketinin yerel bir şirket mi yoksa global bir şirket mi olduğu ya da yardımcı pilot mu yoksa kaptan pilot olarak mı görev aldığınız oldukça önem kazanmaktadır.

 

Pilot Maaşları Nasıl Hesaplanır?

İlk olarak, pilotlara uçuş yapılan saat başına ücret ödendiğini unutmayın. Yasalara göre pilotların yılda maksimum saat uçmasına izin verilmektedir. Bu kısıtlama pilotlara dinlenmeleri için yeterli zamanı verebilme, kokpite her girdiklerinde uçuş için kendilerini hazır hissetmelerini sağlama amacı gütmektedir. Bir de başka sektörlerde haftada 40 saat çalışması beklenen meslek gruplarını düşünün, bu kişiler yılda ortalama saat çalışıyor diyebiliriz. Bu da bir pilotun yıllık çalışma saatinin minimum iki katını oluşturmaktadır.

Aynı zamanda, saatlik pilot maaşı her yıl artmaktadır. Saatlik ödenen tutar daha önce de belirtildiği üzere hava yolu şirketine ya da kullanılan uçağa göre değişmektedir. Örneğin, Boeing model bir uçağı uçuran bir pilot, Bombardier CRJ model bir uçağı uçurduğunda farklı bir ücret almaktadır. Benzer olarak, deneyim de önemli bir faktör olarak devreye girmektedir, yani meslekte kaldığınız yıl sayısı alacağınız maaşın miktarını belirlemektedir.

 

Yerel hava yolu şirketlerinde maaşlar genel olarak nasıl?

Yerel hava yolu şirketlerinde yardımcı pilot olarak işe başlayanlar için yaklaşık olarak saat başına 37 dolar ödenmektedir. Şirket kişiye işe yeni başladığında ne kadar ödeyeceğini önceki deneyimler gibi farklı faktörleri dikkate almaktadır. yılında, şirket yardımcı pilot maaşını saat başı dolar, kaptan pilot maaşını ise dolar olarak duyurdu. Ek olarak, yerel hava yolu şirketleri pilotların emeklilik maaş hesaplarına yüzde 3 ila 5 oranında ödeme de yapmaktadır. Sonuç olarak, şunu söylemek mümkün: Pek çok yerel hava yolu şirketi, çalışanlarının kariyerleri çin daha büyük bir havayoluna giriş kapısı olmak istememektedir. Bu nedenle çalışanlarına verdikleri maaşlar konusunda oldukça rekabetçi ve eli açık davranmaktadırlar.

 

Pilotluk mesleğindeki kişi sayısının az olması sadece Türkiye için bir problem değil. Pek çok uluslararası hava yolu şirketi de kendileri ile çalışmaları için Türkiyeli pilotlara cazip tekliflerde bulunmaktadır. Örneğin, Emirates Hava Yolları pilot çalışanlarına ortalama bin dolar maaşa ek olarak yıllık 50 bin dolarlık konaklama desteği de vermektedir. Diğer bir deyişle uluslararası şirketler pilot maaşları konusunda oldukça eli açık davranmaktadır. Daha geniş uçaklar için yaklaşık olarak bin dolar, daha küçük uçaklar için ise ortalama bin dolar ödeme yapılmaktadır. Genel olarak, pek çok uluslararası pilotluk öğrencisi için gün geçtikçe Türkiye&#;de pilotluk eğitim almak cazip hale gelmektedir. Çünkü Türkiye&#;de eğitim görmek pek çok ülkeye kıyasla daha az maliyetli olmaktadır. Yine de, hava yolu şirketleri arasında uygun bir kıyas yapabilmek adına şirketlerin kendi işe alım gerekliliklerini gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.

 

Pilotluk mesleğinde başlangıç noktası nedir?

Türkiye&#;de pek çok pilotun ilk maaşlı profesyonel deneyimi sertifikalı uçuş eğitmeni pozisyonunda olmaktadır. Öncelikle özel bir pilotluk lisansı, aletli uçuş yetkisi, ticari pilot ehliyeti ve eğiticinin eğitimi almakta, ardından başkalarına uçuş eğitimi vermektedirler. Bunun temel sebebi ise saat&#; kuralıdır. Bu kurala göre ticari uçuşlarda görev alacak yardımcı pilotların öncesinde ATP lisansı almaya hak kazanacak şekilde minimum saat geçirmesi gerekmektedir. Bu saatlerin kayıt altına alınabilmesi için ise pilotlar eğitmenlik yapmaktadır. Bunu yaparken hem kendi yetkinliklerini geliştirmekte ve pilot adaylarına eğitim vermekte, hem de bu süreçte para kazanabilmektedirler.

Pek çok uçuş eğitmeni ise saatte dolar kazanmaktadır. Türkiye&#;deki pilotlar için en önemli nokta ise, uçağı kullanmak için kiralamak zorunda kalmadan başlangıç saat kotasını doldurabiliyor olmalarıdır. ATPL lisansını aldıktan sonra ise bu kişiler, saati dolara yardımcı pilot olarak çalışmak üzere yerel bir hava yolu şirketinde işe başlama şansına sahiptir.

 

Başlangıç maaşları ortalama pilot maaşlarına göre neden düşük görünüyor?

Başlangıç maaşlarının bu denli düşük olmasının sebebi başlangıçta hava yolu şirketlerinin eğitiminize yatırım yapmasıdır. Bu yüzden ilk yıl yüksek bir maaş alamazsınız. Her ne kadar pilotluk lisansını almış ve ticari uçuşlar için min saat sınırını doldurmuş olsanız bile bir de şirketin filosunda eğitim almanız gerekmektedir. Uluslararası hava yolu pilotlarının ülkeden ülkeye göre değişen farklı minimum saat sınırını sağlıyor olması gerekmektedir. Örneğin, Kolombiya, Tayvan ve Suudi Arabistan&#;daki pilotluk öğrencilerinin pilotluk kariyerine başlamadan önce yerine saati doldurmuş olması gerekmektedir. Ülkelere göre ticari uçuşlara geçmeden önce tamamlanması gereken minimum saat sayısını öğrenmek için Sivil Havacılık Kurumu tarafından yapılan bilgilendirmeye bakabilirsiniz.

Pilotlar minimum günlük ücret garantisine sahip mi?

Evet, pek çok firma minimum günlük ücret garantisi modelini kullanmaktadır. Fakat unutmayın ki, pilotlar haftada 40 saat uçuş yapmamaktadır. Bir takvim yılı boyunca maksimum saat uçuş yapmalarına izin verilmektedir. Bu nedenle, pek çok hava yolu şirketi aylık saati içermek üzere minimum garanti edilmiş saat uygulamasını kullanmaktadır. Bazı şirketler ise bunu ortalama saat olmak üzere günlük seviyede uygulamaktadır. Böylelikle şirketler minimum saat uygulaması sayesinde uçuşlar iptal olsa bile pilot çalışanlarına minimum seviyedeki ücret ödemesini yapmaktadır.

Pilotlar işe giriş ikramiyesi alır mı?

Evet, yerel hava yolu şirketleri sık sık işe giriş ikramiyesi verir. İşe giriş ikramiyesi seçeneği pilot sayısındaki azlık nedeniyle özellikle yerel şirketlerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu nedenle, pilotluk eğitimini yeni tamamlamış ve kariyerine başlamak isteyen kişiler için bu oldukça güzel bir fırsattır. Aynı zamanda, işe giriş ikramiyesine ek olarak bazı şirketler pilot çalışanlarına yıllık ikramiyeler de vermektedir.

Fazla mesai yaparak daha fazla kazanabilir miyim?

Evet, pilotlar izin günlerinde çalışarak mevcut maaşlarının iki, hatta üç katı kadar fazla para kazanabilme fırsatına sahiptir. Çalıştığınız hava yolu şirketi bu fırsatı planlamış uçuşlarının yapılabildiğinden emin olmak için sunmaktadır.

Pilotlar ne tür avantajlardan faydalanmaktadır?

Havacılık sektörü normal olarak çalışanlarına yüksek maaşın yanında sağlık sigortası gibi bazı güzel fırsatlar da sunmaktadır. Pilotların aynı zamanda ücretli izin ve mazeret izni hakkı da bulunmaktadır. Ek olarak, bazı şirketler çalışanların yemek masraflarını karşılamaktadır. Avantajların arasında en mükemmel olanı da pilotluk yapan kişinin çalışma takvimidir. Pilotlar yılda maksimum saat uçuş hakları olduğu için her ay neredeyse 2 haftalık izne sahip olurlar, ki bu da diğer sektörlerdeki çalışanlar ile kıyaslandığında oldukça fazla boş zaman anlamına gelmektedir.

Aynı zamanda, pilotlar kendilerini sık sık mükemmel lokasyonlarda gecelerken bulabilir, dünyanın farklı yerlerinde farklı deneyimler yaşayabilir. Diğer herhangi bir sektörde çalışan bir kişi genellikle yan hakların değerini zamanla unutur. Bu yan haklar, kendisine verilmediği durumda çalışan kişinin bunları kendi kendine karşılamak durumunda kalması halinde ise oldukça maliyetli hale gelebilir. Bu nedenle, gerçekte ne kadar maaş aldığınızı hesaplarken bu toplam yan hak paketini de değerlendirmeye almanız faydalı olacaktır. Ne yazık ki pek çok kişinin &#;freelance&#; çalıştığı ve herhangi bir yan hakka sahip olmadığı günümüz ekonomisinde, pilotluk mesleği sahip olduğu yan hak avantajları ile de öne çıkmaktadır.

Mutlaka okuyun: Pilot Olmak İçin 9 Şahane Sebep

 

Pilot maaşlarının artması bekleniyor mu?

Evet, pilot maaşlarındaki ve bonuslarındaki artış trendinin gelecekte duracağına ya da gerileyeceğine dair herhangi bir işaret bulunmamaktadır. Devam eden pilot çalışan talebi ve havayolu ulaşımındaki artış sayesinde, pilot maaşlarının istikrarlı şekilde büyümesi beklenmektedir.

 

Pilot olarak en yüksek maaşı kazanabilmek için neler yapmalısınız?

En yüksek maaşı kazanabilmek için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz.

1. En başta gelen en önemli şey, çok iyi bir pilot olmaktır.

Bu ancak, güvenlik yaklaşımını finansal beklentinin önüne koyarak mümkün hale gelecektir. Bu yaklaşım ise sağlıklı bir yaşam sürmeyi gerektirmektedir. Dengeli bir beslenme alışkanlığı, düzenli egzersiz, sağlıklı bir uyku düzeni, tütün ürünleri kullanmama ve neredeyse hiç alkol tüketmeme, bunları sağlıklı bir yaşamın temeli olarak kabul edip hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.

2. İyi bir çalışan olun.

Bu, zamanında işin başında olmak, iyi bir iş arkadaşı olmak, özellikle de zorluklar ile karşılaşıldığında pozitif yaklaşımı koruyabilmek ve sakin kalabilmek gibi özellikler gerektirmektedir. Aynı zamanda, pilot olarak kurumsal değerlere bağlı kalmalı ve yolcular ile empati kurabilmelisiniz. Unutmayın, çalışma şekliniz hakkında olumlu bir izlenim yarattığınız takdirde, bu izlenim kariyeriniz boyunca sizi destekleyecektir.

3. Araştırma yapın.

Belli bir yerde yaşama ve çalışmayı istemek için belli nedenleriniz olabilir, o yüzden iş ararken bunu aklınızdan çıkarmayın. Daha sonra ise, sizin seviyenizdeki pilotlara farklı şirketlerin ne kadar maaş verdiğini öğrenmeye çalışın. Örneğin, büyük hava yolu şirketleri genelde en yüksek maaşları sunan şirketlerdir. Maaşın yanı sıra işe giriş ikramiyesi ya da yan hak paketleri hakkında da mutlaka araştırma yapın. Unutmayın, bu süreçte aynı zamanda profesyonel kişisel bağlantılarınızın size bilgi sağlayacak denli güçlü olup olmadığını da gözlemleme fırsatı bulacaksınızdır.

4. Saygılı ve rahat bir şekilde müzakere edin.

Sahip olduğunuz değerin ve piyasadaki pilot ihtiyacının size bir avantaj sağladığını düşünüyor olsanız da, maaş ve yan haklar olarak gerçekten ne istediğinizi ve ödün vermek gerekirse bunu yapmak için ne kadar hazır olduğunuzu kendinize sorun. Maaşınız konusunda pazarlık edemeyecek olsanız bile, size sunulan yan hak paketi üzerinde müzakere etmek isteyebilirsiniz. Genç pilotlar muhtemelen maaşa daha fazla odaklanacakken, deneyim pilotlar ise daha çok kendilerine ne kadar zaman ayıracaklarını önemseyecektir. Dolayısıyla siz de anlaşmaya oturmadan önce ne isteyeceğinize karar vermelisiniz.

 

5. Her zaman hazırlıklı olun.

İster ilk ister beşinci iş görüşmenize girecek olun, mutlaka öncesinde hazırlık yapmalısınız. Bu kapsamda, pilot olarak işe alınmak üzerine deneyimli kişiler tarafından paylaşılmış önerilere göz gezdirin. Mülakatta sorulabilecek sorular hakkında öncesinde çalışma yapın. Unutmayın ki, başarılı pilotlar aynı zamanda hazırlıklı olanlardır. Daha da önemlisi, görüşeceğiniz şirket hakkında öncesinde öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmeniz de faydalı olacaktır.

İlginizi çekebilir

Pilot Nasıl Olunur?
Pilotluk Hakkında Bilinmeyenler

Öğretmen pilotlar bir bir kaçıyor!

Havayolu sektörünün o kadar çok pilota ihtiyacı var ki, havayolu şirketlerinin işe alım kriterleri esnetildikçe esnetiliyor. Daha önce defalarca yazdım. Biliyorsunuz bundan birkaç yıl öncesine kadar TürkHava Yolları, mühendisten başka yetiştirilmek üzere pilot aday adayı kabul etmiyordu. Sonrasında herhangi bir üniversiteden mezun olma, o da yetmedi açıköğretim, o da yetmedi iki yıllık örgün, o da yetmedi iki yıllık açıköğretimmezununu dahi akademiye kabul etmeye başladı. 

Önceleri çok iyi derecede İngilizce bilenlerin seçildiği akademiye girmek için bugün artık orta-alt düzey dil bilgisine sahip olmak yeterli olur hale geldi. Akademi dışında yeni mezun ATPL lisansı olanlar için ise, ne lisans mezuniyeti ne TOEFL ne IELTS ne DLR… Hiçbirine gerek duymadan alım sürecini tıkır tıkır geçenlerin olduğunu biliyorum.

Burada THY’yi ‘neden böyle yapıyorsunuz?’ diye eleştirecek değilim ancak bir gerçeği de göz önünde tutmamız gerekiyor. Bugün THY ve diğer havayollarının yaşadığı pilot sıkıntısının en önemli sebebi, iyi bir eğitim alt yapısı oluşturulmaması ve pilot yetiştirme konusunda havayollarının işi fazlasıyla ağırdan almasıdır.

Geçenlerde THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, önümüzdeki yıl filoya 50 uçak dahil edileceğini açıkladı. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? 

Sadece bu uçaklar için, uçak x 12 pilot hesabı üzerinden yeni pilot ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Başka şirketlere geçenleri, emekli olanları, lisans kayıplarını vs. eklersek önümüzdeki yıl  sadece THY’nin en az arası pilota  ihtiyacı olduğunu anlıyoruz. Peki THY şu an kendi akademisinde yılda kaç pilot yetiştiriyor?

Maksimum yıllık pilot

Yani ihtiyacın büyük bölümünü başka kaynaklardan bulmak zorunda kalacak olan bir THY var.

Nereden bulacak peki?

Hava Kuvvetleri’nden önceki yıllarda olduğu gibi sivil havayolu sektörüne pilot geçişi çok değil. Hem oradaki şartlar iyileştirildi hem de zorunlu görev süresi uzatıldığı için özellikle yüzbaşı rütbesinde ordudan ayrılarak sivile geçen pilot sayısında ciddi azalma meydana geldi.

Bir diğer kaynak ise yabancı pilotlardı ancak kurdaki yükseliş ve THY’nin TL üzerinden maaş vermesi sebebiyle yabancı pilotlar için Türkiye artık cazip bir ülke değil. Daha iyi maaşlarda körfez ülkelerinde görev yapmak, yabancı pilotlar için ekonomik olarak daha mantıklı geliyor. Sadece yabancılar için değil Türkler için de öyle…

THY’den yola çıktık ancak diğer havayolu şirketlerinin de pilot ihtiyaçları olduğunu ve bu sayıya onların da eklenmesi gerektiğini unutmayalım. Sabiha Gökçen’de günden güne bir deve dönüşen Pegasus Havayolları’nın da en büyük sorununun pilot bulmak olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Hepsinin sisteme pilot sokmak için artık ellerini taşın altına koymalarının vakti geldi de geçiyor…

Bundan birkaç yıl öncesine kadar THY, özel uçuş okullarına pilot yetiştirmesi için fırsat vermiyordu. O kaynağı da şu anda etkili kullanma gayretinde ancak orada da ciddi sorunlar var. Uçuş okulları kapasitelerinin son noktasına kadar THY’nin ihtiyacına cevap vermek istiyor. Ancak, birçoğu kaynak kısıtları konusunda sıkıntılı… Çünkü piyasada öğretmen pilot sayısı ihtayacın altında, eğitmen pilot olarak kalan pilotların birçoğunun havayoluna gidemediğinden öğretmenlik yapmış olduğu da bilinen acı bir gerçek.

Özellikle son bir yıl içerisinde uçuş eğitimi veren okullar elindeki yetişmiş, kaliteli öğretmen pilotları havayollarına kaptırdı. Daha cazip maddi imkanlar sunulduğu ve öncesinde kriterleri yerine getiremedikleri için başvuramadıkları havayolu şirketlerine şimdi kriterler de esnetilince güle oynaya geçiş yaptı birçoğu…  Profesyonel olarak bakıldığında, daha fazla maaş ve iyi imkanlar sunulduğu için öğretmen pilotların havayollarını tercih etmesine kimsenin itirazı olamaz. Sadece havayolu pilotluğuna geçenleri söylüyoruz da,  THY’nin uçuş akademisi için de sektördeki birçok öğretmen pilotu transfer ettiğini de unutmayalım.

Yani bu durumda ortaya şöyle garip bir durum çıkıyor.

THY’nin çok pilota ihtiyacı var ve bunu yetiştirmesi için uçuş okullarına pilot adayı yolluyor ama onları yetiştirmekle görevli öğretmen pilotları da bünyesine katarak uçuş okullarını zor durumda bırakıyor.

Bu durumda uçuş okullarının elinden ne gelir? Öğretmen pilotları elinde tutamıyor, ama bir taraftan da talebi karşılamak için yeni pilotlar yetiştirmesi lazım ve bunun içinde daha çok öğretmene ihtiyacı var!

İlginç ve uçuş okulları için zor bir durum değil mi?

Burada uçuş okullarının yapması gereken iki şey var. Deneyimli öğretmenlerini kaptırsa da, ya enerjisinin bir kısmını yeni öğretmen yetiştirmek için kullanacak ve yeni öğretmenler yetiştirerek ayakta kalmaya çalışacak ya da yurtdışından yabancı öğretmen pilot getirecek!

Uçuş okullarının ilk seçenekten dolayı ciddi maddi manevi kaybı olduğunu biliyorum. Düşünün öğretmen pilotları yetiştiriyor, zaman ve para harcıyor, tecrübe kazandırıyor ve o öğretmen pilot, ilk fırsatta havayolunun yolunu tutuyor. Öncelikle bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Ya sektörde öğretmen pilot transferinin önüne geçecek bir centilmenlik anlaşması yapılmalı ya da o öğretmen pilotların havayoluna geçişinin bir şekilde önlenmesi gerekiyor. Şu an için bu yapılamadığına göre uçuş okulları kaybedeceği öğretmen pilota yatırım yapmaktan imtina ediyor!

Ya da ikinci bir alternatif olan dönemsel yabancı öğretmen pilot çalıştırılmasının önü açılacak… Şu anda yabancı bir öğretmen pilotun Türkiye’de çalışabilmesi için Çalışma Bakanlığı’ndan çalışma izni alması şart. SHGM bu durumda pilotun çalışmasına itiraz etmiyor ancak Çalışma Bakanlığı’nın dönemsel öğretmen pilot çalıştırılmasının önünü açmak için kolaylık sağlaması gerekiyor. Ancak bunun için de SHGM’nin ön ayak olması şart çünkü sektör ciddi anlamda öğretmen pilot sancısı çekiyor.

Pilotlar Ne Kadar Maaş Alıyor?

 Pilotlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
09 Mayıs

İşte o hep sorulan, sıkça merak edilen o soru; Pilot maaşları ne kadar?

Farklı mevkilerde uçsalar da pilot arkadaşlarımızın en çok aldığı soruların başında gelen bu yegâne sorunun net bir cevabı olmasa da ortalama aralıklardan söz edebiliriz. 

 

Pilot Maaşını Belirleyen Faktörler:

Öncelikle belirtmeliyiz ki pilotlarımızın aldığı maaşlar birçok faktöre dayanarak değişiklik gösterebilmektedir. Yurt dışı merkezli firmalarda daha farklı bir ücretlendirme sistemi görülebilir ancak Türkiye’de pilot maaşlarını belirlemede genel faktörler aşağıdaki gibidir;

 

Aylık periyottaki uçuş saatleri,

Tatil günlerinde yaptıkları mesai,

Uçuş rotaları,

Kıdem,

Hangi tip yolcu uçağını uçurdukları gibi birçok kriter pilot maaşları arasında fark oluşturabilir.

 

Yine bu kriterler kadar, hangi havayolu şirketinde çalıştığınız da maaşınızı oldukça etkileyebilecek faktörlerdendir. Hal böyle olunca sabit bir pilot maaşından söz etmek mümkün değil. Ayrıca, kaptan pilot ve yardımcı pilot maaşları arasında da ciddi farklar bulunmaktadır. Yine de sektör bazında belirli ortalamalardan bahsedebiliriz.

 

Pilot Maaşları

Yukarıda da belirtildiği gibi aynı uçuş saati ve yetkinliğe sahip pilotlar, farklı şirketlerde farklı maaşlar alabilirler. yılında sektör ortalamasına bakarsak havayolu pilotlarının arasında en düşük yardımcı pilot maaşı TL ve en yüksek yardımcı pilot maaş TL olarak bilinmektedir. Bu ücretlendirmeler sektör ortalamasıdır. Kaptan pilot maaşları ise TL ve TL arasında olarak bilinmektedir. 

Sen de pilotaj kariyerine bugün başlamak için bizi ara !

funduszeue.info

 

Dünyada Pilot Maaşları

Peki ya diğer ülkelerdeki pilotlar ne kadar kazanıyor? Yukarıda belirtildiği gibi birçok ülkede de yine kıdem ve benzeri faktörler pilotların maaşlarını belirlemede etkin rol oynuyor. 

Pilotların yıllık maaş aralıklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Amerika Birleşik Devletleri’nde $ - $

Birleşik Krallık’ta  $ - $ ,

Ä°sveç’te $ - $ ,

Danimarka’da $ - $ ,

Hollanda’da $ -  $ ,

Almanya’da  $ - $ ,

ve Katar’da $ - $ aralıklarında. Hangi ülkeye giderseniz gidin, pilot maaşları ortalama üzerinde bir yaşama imkan tanıyor. 
 

Pilot olmak için adaylar maddi ve manevi birçok fedakarlık yapıyor ama günün sonunda pilotların bu göz doldurucu maaşları ve yüksek hayat şartları eğitim süresince yapılan fedakarlıkları boşa çıkarmıyor.


Pilotaj eğitimi almak için uçuş okulumuzun websitesini ziyaret edin!

funduszeue.info

 

Başlangı&#; maaşı 26 bin lira! Pilotluğa ilgi arttı

Güncelleme Tarihi:

R&#;şan Anıl ATAR-Eser PAZARBAŞI-Nuri PİR/ADANA - DHA

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde geçen yıl açılan Pilotaj Bölümünde öğrenciler, 5 yıl boyunca çeşitli teorik ve pratik eğitimler alıyor. Pilotluk eğitimi için bin TL ila bin TL arasında para ayıran öğrenciler, mezun olduklarında yüksek maaşlarla iş bularak, kısa sürede bu masraflarından daha fazla para kazanabiliyor. Pilotaj Bölümü Eğitim Müdürü Süleyman Doğan, "Zorlu eğitim sürecinin ardından öğrenciler, havayollarında 26 bin TL maaşla işe başlıyorlar ve 94 bin TLye kadar çıkabiliyorlar. Son 10 yılda pilotluk eğitimlerine ilgi yüzde arttı" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, coğrafi konumu gereği diğer ulaşım sistemlerinde olduğu gibi havayolu taşımacılığında da potansiyeli günden güne artıyor. Havayolu sektöründe donanımlı ve nitelikli pilot eksikliği, dünyada olduğu gibi Türkiye!de de önemli bir eksik olarak ön plana çıkıyor. Özel havacılık şirketlerinin artmasıyla birlikte hava ulaşımındaki hızlı büyüme ve gelişim süreci, nitelikli personel ihtiyacını doğuruyor. Bu kapsamda Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde geçen yıl açılan Pilotaj Bölümünde öğrenciler, 5 yıl boyunca çeşitli teorik ve pratik eğitimler alıyor. Pilotluk eğitimi için bin TL ila bin TL arasında para ayıran öğrenciler, mezun olduklarında yüksek maaşlarla iş bularak, kısa sürede bu masraflarından daha fazla para kazanabiliyor.

SAAT TEORİK, 17 SAAT PRATİK EĞİTİM VERİLİYOR

KTO Karatay Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Pilotaj Bölümü Eğitim Müdürü Süleyman Doğan, öğrencilerin, Planör Pilot Lisansıyla başlatıldığını, sonrasında Hususi Pilot Lisansı (PPL), Öğrenci Pilot Lisansı (SPL) ile devam edildiğini, Sorumlu Pilot Uçuşu (PIC), Çok Motor Sınıf Yetkisi (MECR) eğitimleri verildiğini bildirdi. Doğan, çeşitli sivil havacılık sınavlarını geçen kursiyerlerin hava yollarında çalışmaya hazır hale geldiklerini söyledi. Toplamda saatlik eğitime ek olarak 17 saatlik planör eğitimi verdiklerini de belirten Doğan, eğitimlerin yüksek güvenlikli hava araçlarında yapıldığını kaydetti.

YÜKSEK MAAŞLARLA İŞ BULUYORLAR

Öğrencilerin, dünyada revaçta olan bir mesleğe sahip olduklarını ve yüksek maaşlarla iş bulma şanslarının yüksek olduğunu belirten Doğan, şöyle konuştu:

"Pilot adaylarında aranan özelliklerin başında çok sağlıklı olmaları gerekiyor. Ayrıca temel matematik, fizik ve beşeri bilimleri de iyi bilmesi gerekiyor. Bu zorlu sürecin ardından öğrenciler, havayollarında 3 bin euro maaşla işe başlıyorlar ve 12 bin euroya kadar çıkabiliyorlar. Bunlar pilotların normal maaşları. Fazla mesai, kıtalararası uçuşlar, yatıya kalma gibi ekstralarla bin euro gibi fazladan gelirleri de olabiliyor. Pilotluğa ilgi de son 10 yılda yüzde lık bir artış var. Türkiye'deki yabancı pilot popülasyonunun yüksek olmasının etkisi büyük. Gençlerimiz de bu sektörde iş bulma şansının çok olduğunu bilerek bu işe yöneliyor.

Pilot eğitimi alan öğrenci Ecrem Fıçıcı, çocukluğunda çok sık seyahat yaptığı için uçaklara karşı ilgisi olduğunu bu nedenle pilot olmaya karar verdiğini belirterek, "Eğitimim çok güzel gidiyor, memnunum. Yaklaşık aydır yer dersleri ve havacılık dersleri alıyorum. Sadece simülasyonda uçmuştum. İlk defa planörle uçacağım için heyecanlıyım. İleride uçuş eğitmeni olarak çalışmak istiyorum" diye konuştu. Muhammet Şami Çetin ise küçük yaşlardan bu yana uçmak istediği için bu mesleği seçtiğini belirterek, "Benim de simülasyon deneyimim olmuştu. İlk defa canlı canlı uçacağım. Çalışmalarımız ağır, derslerimiz zor ama sevdikten sonra her iş kolay. Hedefim pilot olmak" dedi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası