27256 teşvik nedir / ve teşviklerinde istihdam şartında istisnalar - Yazarlar - Resul KURT | STAR

27256 Teşvik Nedir

27256 teşvik nedir

tarihinde RG’de yayımlanan sayılı Kanunla sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen GeçiciMaddenin 1.Fıkrası ile getirilen ve “Artı İstihdam Prim Desteği” olarak da adlandırılan  Kanun numarası verilen yeni prim desteğinin usul ve esasları SGK’nın tarihli ve /49 sayılı Genelgesinde açıklanmıştır.

Prim Desteğinin Usul ve Esasları:

- Sigortalı Yönünden;

  • 01/12/ ila sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan fesih yapılamayacak sürenin son günü arasında (son gün dahil) işe alınmış olması,
  • 01/10/ tarihi itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olmaması,
  • İşe giriş tarihi itibarıyla Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaması, yaşlılık aylığı almaması,

Destek, aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, staja tabi tutulan öğrenciler ile üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler, Türkiye İş Kurumunca düzenlenen eğitimlere katılan kursiyerler, harp malulleri ile ve sayılı Kanunlara göre vazife malullüğü aylığı alanlardan yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına tabi olanlar, yalnızca işsizlik sigortasına tabi olanlar, yurt dışında çalışanlar, doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği alanlar, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular ve iş kaybı tazminatı alanlar hakkında uygulanmayacağından, nolu belge türü seçilmek suretiyle düzenlenecek olan APHB için kanun numarası seçilemeyecektir.

  • Sigortalının işe giriş tarihi itibarıyla yabancı olmaması,
  • Sigortalının fiilen çalıştırılması,

Gerekmektedir.

İşyeri Yönünden;

1) Özel sektör işverenine ait olması,

2) Sigortalının /Ocak ila /Nisan aylarında/dönemlerinde Kuruma uzun vadeli sigorta kollarına (MYÖ) tabi olarak en az sayıda bildirim yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,

İlave olarak işe alınmasa dahi, sonraki aylarda işyerinde çalışan sigortalı sayısı Kuruma uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak en az sayıda bildirim yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının üzerine çıktığı takdirde, bahse konu sigortalıdan dolayı ilgili aylarda destekten yararlanılabilecektir.

Destekten yararlanılacak ayda/dönemde bildirim yapılan toplam sigortalı sayısı hesabında 7, 19, 22, 42, 43, 46, 47, 49 ve 50 nolu belge türleri ile yapılan bildirimler dikkate alınmayacaktır.

Diğer yandan;

  • 18/4/ tarihi ve sonrasında ilk defa sayılı Kanun kapsamında tescil edilen işyerleri,
  • Daha önce tescil edildiği halde yılının tamamı ile yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle SGK’ya APHB veya MPHB vermeyen,
  • Ya da /01 ila /04 aylarında Kuruma uzun vadeli sigorta kolları kapsamında bildirimde bulunmayan işyerleri,

İlave olma şartı aranmaksızın şartları sağlayan tüm sigortalılardan dolayı destekten yararlanabilecektir.

Sigortalı sayısı, ilgili ayda/dönemde Kuruma verilmiş asıl ve ek nitelikteki APHB veya MPHB’de kayıtlı sigortalı sayısından, iptal nitelikteki belgelerde kayıtlı sigortalı sayısı düşülmek suretiyle tespit edilecektir.

3) Destekten yararlanılan sigortalı sayısının yarısı kadar sigortalının her birinin ayrı ayrı olmak üzere, destek süresinin sona ermesinden itibaren, destekten yararlandıkları ortalama süre kadar fiilen çalıştırılması gerekmektedir.

Destek süresinin sona ermesinden itibaren çalıştırılması gereken sigortalı sayısı, destek süresince destek kapsamında kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan APHB ve MPHB ile Kuruma bildirilerek destekten yararlanılan sigortalı sayısının ikiye bölünmesi suretiyle bulunacak olup, bu sayının küsurat kısmının 0,50 ila 0,99 arasında olması halinde bu sayı tama iblağ edilecektir.

Destekten Yararlanılan Ortalama Süre = Destekten Yararlanılan Tüm Sigortalıların Gün Sayısı / Destekten Yararlanılan Sigortalı Sayısı formülü vasıtasıyla bulunacaktır. Buna göre, destekten yararlanılan ortalama sürenin küsurat kısmı 0,01 ila 0,49 arasında ise 0 (sıfır) olarak dikkate alınacak, 0,50 ila 0,99 arasında ise tama iblağ edilecektir.

Çalıştırılması gereken sigortalı sayısı ile destekten yararlanılan ortalama süre, destek süresinin bitmesinden ( sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan fesih yapılmayacak sürenin son gününden) sonra sistem tarafından hesaplanarak İşveren Sisteminde bulunan "/Geçici Madde Listeleme-Silme" menüsünde yer alan tanımlama ekranında gösterilecektir.

Prim Desteği Tutarı:

Destek kapsamında işe alınan sigortalıların kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan APHB/MPHB’de kayıtlı prim ödeme gün sayısının, Günlük 44,15 TL ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ve aylık azami olarak da: 30 gün x 44,15 TL = ,50 TL destekten yararlanılacak olup,

Bu tutar her ay işverenlerin Kuruma ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle,

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

Prim Desteği Süresi:

1/12/ ila sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan fesih yapılamayacak sürenin son günü (son gün dahil) arasında işe alınan ve belirtilen şartları sağlayan sigortalılardan dolayı, sigortalının işe alındığı tarihten itibaren fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere her ay prim desteğinden yararlanılabilecektir.

Alt İşvereni Bulunan İşyerleri ve Alt İşverenlerle İlgili İşlemler:

prim desteğinden asıl ve alt işverenler yalnızca kendi bildirdiği sigortalılardan dolayı yararlanılabilecektir.

Diğer Teşviklerden Yararlanamama:

sayılı teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için sayılı Kanun ve diğer kanunlarda yer alan prim teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamayacaktır.

Destekten Yararlanma Başvurusu:

funduszeue.info adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan " Sayılı Kanun Geçici Madde - İlave İstihdam Desteği" menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.

Muvazaalı İşlemlerin Önlenmesi ve Diğer Hususlar:

  • Muvazaalı işlem yapılması: Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi bu madde uyarınca verilen desteklerden yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan işyerlerinden Fon tarafından karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınacaktır.
  • Geriye yönelik başvuru: Prim desteği kapsamında olmasına rağmen, bu destekten yararlanmayan işverenlerce sonradan geriye yönelik yararlanmak üzere talepte bulunulması halinde, geriye yönelik prim desteğinden yararlanılmak istenen dönemi takip eden 6 ay içinde başvuruda bulunulması kaydıyla, bu talepler işleme alınacaktır.
  • İşyeri adres nakli: Prim desteğinden yararlanmakta olan işyerinin, farklı bir sosyal güvenlik merkezi görev alanına giren başka bir adrese nakli halinde, prim desteğinden yararlanılan sigortalılardan dolayı, destek süresi aşılmamak kaydıyla kalan süreler için yararlanılması mümkündür.
  • Sigortalı nakli: Aynı işverene ait başka bir işyerinde naklen ve hizmet akdi sona ermeden çalışmaya başlayan bir sigortalının, yeni işyerindeki çalışmaları dolayısıyla söz konusu destekten yararlanıp yararlanmayacağı hususu, yeni işyerinde sigortalı ve işyeri bakımından gerekli şartların sağlanmış olup olmadığına bakılarak yeniden değerlendirilecektir.
  • Yersiz yararlanılan destek tutarı: Prim desteğinden yersiz yararlandığı anlaşılan işverenlerden, yersiz yararlanılan prim desteği tutarları gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte işverenden tahsil edilecektir.
  • SGK bildirimleri: Prim desteğinden yararlanmak için destekten yararlanılacak aya ilişkin APHB/MPHB yasal süresinde Kuruma verilip verilmediği aranmayacaktır.
  • SGK borçları:  kanun numaralı APHB/MPHB’den tahakkuk edecek primlerin süresinde ödenip ödenmediği ile Kuruma yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunup bulunmadığı şartları aranmayacaktır.
  • Destek tutarının indirimi: Prim desteğinden yararlanılan ve İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacaktır.
  • Yürürlük:

Genelge hükümleri 01/12/ tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

  • sayılı Kanunun Geçici Maddesinin 2.Fıkrasında belirtilen nakdi ücret desteği uygulaması: Türkiye İş Kurumu tarafından yürütüleceğinden bu hususa Genelgede yer verilmemiştir.

Söz konusu Genelge metnine ulaşmak için tıklayınız

İle Kanun Numaralı Teşvik İşlemleri

Bilindiği üzere, sayılı Kanunla, sayılı Kanuna geçici 27’nci ve geçici 28’inci maddeler eklenmiştir. İlgili sigorta prim teşvikleri hususunda İstihdam Teşvikleri Daire Başkanlığı tarafından duyuru yayınlanmıştır.

Bu kapsamda, anılan desteklerden yararlanılacak sigortalılar için öncelikle funduszeue.info adresi üzerinden erişilecek “İşveren Sistemi/Teşvikler ve Tanımlar/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama/ İstihdama Dönüş” ya da “İşveren Sistemi/Teşvikler ve Tanımlar/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama/ İlave İstihdam” ekranları vasıtasıyla tanımlama yapılması gerekmektedir.

Söz konusu prim desteğinden yararlanılması için tanımlaması yapılan sigortalı/sigortalılar için /ay/dönemi itibariyle ve tanımlama yapılan dönemlerle sınırlı kalmak kaydıyla MUHSGK sisteminden yada kanun numaralı muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verilmesi mümkün bulunmaktadır. MUHSGK sisteminden / kanun numaralı belge onayı aşamasında “koşullara uygun sigortalı bulunamadı, sigortalılarınızı kontrol ediniz” uyarı mesajı ile karşılaşılması durumunda, funduszeue.info adresi üzerinden erişilecek “İşveren Sistemi/Teşvikler ve Tanımlar/Geçici madde listeleme” veya “İşveren Sistemi/Teşvikler ve Tanımlar /Geçici madde listeleme” menüleri vasıtasıyla, sigortalıların belge verilen dönem için / kanun numarasından tanımlama kaydının bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi, hata sebebinin anlaşılmasında işverenlerimize yol gösterecektir.

ya da kanun numarası ile yapılacak bildirimlerde, destek karşılığı indirim tutarı (sigortalının prim ödeme gün sayısının 44,15 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar) tahakkuk fişinde gösterilmeyecek olup, tahakkuk fişinde "indirim emanette gösterilmiştir" açıklama mesajı görüntülenecektir.

Duyurusuna BURADAN ulaşabilirsiniz.

Duyurusuna BURADAN ulaşabilirsiniz.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası