michael faraday neyi icat etti / Bilim tarihinin en önemli 10 kimyageri

Michael Faraday Neyi Icat Etti

michael faraday neyi icat etti

Bilim tarihinin en önemli 10 kimyageri

Derleyen: Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

Michael Faraday ()

Michael Faraday

Elektri&#;in pratik kullan&#;m&#;n&#; geli&#;tirdi. Elektromanyetizma ve elektrokimya ara&#;t&#;rmalar&#; s&#;ras&#;nda Faraday, elektromanyetik indüksiyon ve elektrolizin prensiplerini ke&#;fetti. Bunsen bekininin ilk biçimini ve elektromanyetik devir makineleri icat etti.


Marie Curie ()

Marie Curie

Radyoaktivite ve radyumu ke&#;fetti. Çifte Nobel ödüllü Polonyal&#;-Frans&#;z Curie, radyumu ke&#;fetti ve bundan yay&#;lan radyoaktiviteyi inceledi.


Joseph Priestley ()

Joseph PriestleyOksijeni ke&#;fetti. &#;ngiliz Priestley, oksijenin de dahil oldu&#;u pek çok "havay&#;" (gazlar&#;) yal&#;tt&#; ya da kendi tabiriyle "deflojistike" etti.


John Dalton ()

John Dalton

Atomik teoriyi geli&#;tirdi. Dalton, elementlerin boyut ve kütle olarak farkl&#;l&#;k gösterdiklerini aç&#;klayan teoriyi sundu ve göreceli atomik a&#;&#;rl&#;klar&#;n ilkel bir tablosunu ç&#;kard&#;.


Antoine Lavoisier ()

Antoine Lavoisier

Oksijen ve hidrojeni fark etti ve isimlendirdi. Frans&#;z bilimcinin titiz deneyleri, daha çok nicel bilim üzerinde yo&#;unla&#;t&#;.


Robert Boyle ()

Robert Boyle

Modern kimyan&#;n kurulmas&#;na yard&#;m etti. &#;rlandal&#; kimyager, belli bir s&#;cakl&#;ktaki kapal&#; bir sistem içinde mutlak bas&#;nç ve bir miktar gaz aras&#;ndaki ters orant&#;l&#; ili&#;kiyi aç&#;klayan Boyle kanununu geli&#;tirdi.


Humphry Davy ()

Humphry Davy

Sodyum ve Potasyumu ke&#;fetti. Elektroliz alan&#;nda öncü olan Kernevek Davy, birkaç yeni bor metalleri ve elementleri ke&#;fetti. Bunlar aras&#;nda sodyum, potasyum, magnezyum, bor, ve baryum bulunuyor.


Mario Molina (Günümüz)

Mario Molina

Kloroflorokarbon gazlar&#;nda öncü oldu. Frank Sherwoo Rowland ile birlikte CFC’ler üzerine önemli miktarda ara&#;t&#;rma yapt&#; ve bu süreçte Antarktik üzerindeki ozon tabakas&#; deli&#;ini ke&#;fetti.


Jöns Jacob Berzelius ()

Jo&#;ns Jacob Berzelius

Modern kimyasal formül notasyonu sistemini geli&#;tirdi. Latin isimleri üst tak&#;larla beraber bir veya iki harfe kadar k&#;saltarak her elementin atom say&#;lar&#;n&#; gösteren bir sistem geli&#;tirdi.


Dmitri Mendeleev ()

Dmitri Mendeleev

Periyodik yasay&#; ve periyodik tabloyu formüle etti. Tüm bilinen kimyasal elementler atomik a&#;&#;rl&#;k s&#;ras&#;na göre dizildiklerinde, periyodik tablosundaki element gruplar&#;n&#;n her biri dahilinde yinelenen örnekleri ke&#;fetti.


Bonus: Aziz Sancar (Günümüz)

Aziz Sancar

y&#;l&#;ndan beri Amerika Birle&#;ik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde profesör olarak görev yap&#;yor. ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk ABD'li Türk olarak tan&#;nd&#;. Hücrelerin hasar gören DNA'lar&#; nas&#;l onard&#;&#;&#;n&#; ve genetik bilgisini korudu&#;unu haritaland&#;ran ara&#;t&#;rmalar&#; sayesinde Nobel Kimya Ödülü'nü kazand&#;.

kaynağı değiştir]

Faraday ilk kimyasal çalışmasını Humphry Davy'nin asistanlığında yaptı. Faraday, özellikle klor çalışmasına dahil oldu; iki yeni klor ve karbon bileşiği keşfetti. Ayrıca, ilk olarak John Dalton tarafından işaret edilen bir fenomen olan gazların difüzyonu üzerine ilk kaba deneyleri yaptı. Faraday, birkaç gazı sıvılaştırmayı başardı, çelik alaşımlarını araştırdı ve optik amaçlı birkaç yeni cam türü üretti. Bu ağır camlardan birinin bir örneği daha sonra tarihsel olarak önemli hale geldi; cam bir manyetik alana yerleştirildiğinde Faraday, ışığın polarizasyon düzleminin dönüşünü belirledi. Bu numune aynı zamanda bir mıknatısın kutupları tarafından itildiği bulunan ilk maddeydi.

Faraday, uygun bir ısı kaynağı olarak dünya çapındaki bilim laboratuvarlarında pratik kullanımda olan Bunsen brülörünün erken bir biçimini icat etti.[11] Faraday, kimya alanında yoğun bir şekilde çalıştı, benzen (hidrojenin bikarbüresi adını verdi) gibi kimyasal maddeleri ve klor gibi sıvılaştırıcı gazları keşfetti. Gazların sıvılaştırılması, gazların çok düşük bir kaynama noktasına sahip sıvıların buharları olduğunun tespit edilmesine yardımcı oldu ve moleküler agregasyon kavramına daha sağlam bir temel verdi. 'de Faraday, karbon ve klordan oluşan C2Cl6 ve CCl4 bileşiklerinin ilk sentezini bildirdi ve sonuçlarını ertesi yıl yayımladı.[12][13][14] Faraday ayrıca 'da Humphry Davy tarafından keşfedilen klor klatrat hidratın bileşimini de belirledi.[13][15] Faraday ayrıca elektroliz yasalarını keşfetmekten ve anot, katot, elektrot ve iyon gibi terminolojiyi yaygınlaştırmaktan ve büyük ölçüde William Whewell tarafından önerilen terimleri yaygınlaştırmaktan sorumludur.[16]

Faraday, daha sonra metalik nanopartiküller olarak adlandırılan şeyi ilk rapor eden kişiydi. 'de altın kolloidlerin optik özelliklerinin karşılık gelen dökme metalinkilerden farklı olduğunu keşfetti. Bu muhtemelen kuantum boyutunun etkilerinin bildirilen ilk gözlemiydi ve nanobilimin doğuşu olarak düşünülebilir.[17]

Manyetik etki çalışmaları[değiştir

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

 22 Eylül  yılında İngilterenin Newington, Surrey kentinde doğan Michael Faraday bir İngiliz kimya ve fizik bilgini olup  25 Ağustos  yılında İngilterenin başkenti Londra&#;da vefat etmiştir.

yüzyılın en büyük bilim adamlarından biri olarak sayılan Michael Faraday Elektromanyetik indüklemeyi, manyetik alanın ışığın kutuplanma düzlemini döndürdüğünü buldu. Elektrolizin temel ilkelerini belirledi. Klor gazını sıvılaştırmayı başaran ilk kişidir ve elektrik motorunu icat etmiştir.

Deneysel olarak, bir maddeden geçen belli miktarda elektrik akımının, o maddenin bileşenlerinde belli miktarda bir çözülüme yol açtığını gösterdi. Bu sonuç ilk elektrik sayaçlarının üretimine olanak verir. Faraday&#;ın bir başka önemli katkısı da &#;amper&#; denilen akım biriminin kesin tanımını vermiş olmasıdır. Elektrolizde geçen &#;elektrot&#;, &#;anot&#;, &#;katot&#;, &#;elektrolit&#;, &#;iyon&#; vb. terimleri de ona borçluyuz.

İngiltere&#;nin kuzeyinden başında Newington köyüne iş aramak amacıyla gelmiş bir demirci ile bir köylünün dört çocuğundan biri olan Faraday ekonomik nedenlerle uzun süreli bir eğitim alamadı. Ailesi Sandemancılaradı verilen bir tarikatın üyesiydi. Faraday daha ziyade kendi kendine yetişmiş bir bilim adamıdır. Kilisenin pazar okulunda okuma yazma ve hesap öğrendi. Küçük yaşta gazete dağıtıcısı olarak çalışmaya başladı.

On dört yaşında bir ciltçiye çırak olarak girdi. Mart ayına kadar devam ettiği bu işte ciltlenmek üzere getirilen kitapları okuyarak bilgisini genişletmeye başladı. Bu sayede gençliğinde pek çok kitap okudu. Bilhassa fizik kitaplarını büyük bir heves ve arzuyla okuyordu. Encyclopedia Britannica&#;nın üçüncü baskısındaki elektrik maddesinden özellikle etkilendi. Eski şişeler ve hurda parçalardan yaptığı basit bir elektrostatik üreteçten yararlanarak deneyler yapmaya başladı. Gene kendi yaptığı zayıf bir Volta pilini kullanarak elektrokimya deneyleri gerçekleştirdi.

Sekiz yıl boyunca aralıksız süren deneysel ve kuramsal çalışmaların sonunda &#;da sağlığı bozulan Faraday bunu izleyen altı yıl boyunca üretici bir etkinlik gösteremedi. Araştırmalarına ancak &#;te yeniden başlayabildi. &#;ten sonra Faraday&#;ın zihinsel gücü azalmaya başladı. Ara sıra deneysel çalışmalar yaptığı oluyordu. Kraliçe Victoria bilime büyük katkılarını göz önüne alarak Faraday&#;a Hampton Court&#;ta bir ev bağışladı.

TechWorm

michael faraday, michael faraday biyografisi, michael faraday hayatı, michael faraday icadı, michael faraday kimdir, michael faraday neyi bulmuştur, michael faraday özgemiş

kaynağı değiştir]

Sekiz yıl boyunca aralıksız süren deneysel ve kuramsal çalışmaların sonunda 'da sağlığı bozulan Faraday, bunu izleyen altı yıl boyunca üretici bir etkinlik gösteremedi. Araştırmalarına ancak 'te yeniden başlayabildi. 'ten sonra Faraday'ın zihinsel gücü azalmaya başladı. Ara sıra deneysel çalışmalar yaptığı oluyordu. Kraliçe Victoria bilime büyük katkılarını göz önüne alarak Faraday'a Hampton Court'ta bir ev bağışladı.

25 Ağustos 'de ölmüştür.

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası