erken test ne zaman yapılır / Gebelik Testleri - Prof. Dr. Selçuk Selçuk

Erken Test Ne Zaman Yapılır

erken test ne zaman yapılır

Erken Gebelik Testi Nedir?

Bebek sahibi olabilmek için korunmayı bırakan tüm kadınları her ay aynı heyecan sarar.

“Acaba hamile miyim?”

Hamile kalmaya elverişli olan yumurtlama dönemi ve ona yakın günler değerlendirilmiş, kolay hamile kalabilmek için tüm koşullar yerine getirilmişse bu heyecan daha da artar.

Normal hamilelik testleri ile gebeliğin anlaşılabilmesi için adetin gecikmesini beklemek gerekir. Ancak pek çok kadın için bu dönemlerde geçen 1 gün bile 1 yıl gibi gelebilmektedir. Bu durum, gebeliği daha erken tespit edebilecek bir ürün üretilmesinin yolunu açmıştır.

Erken gebelik testi, gebeliği tahmini adet kanaması gününden 5 gün öncesine kadar tespit edebilir. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların sıkça kullandığı ürünlerden biridir.

bos-gebelik2Normal Gebelik Testi ile Erken Gebelik Testi Arasındaki Fark Nedir?

Erken hamilelik testleri, tıpkı diğer hamilelik testleri gibi vücuttaki hCG hormonunun seviyesini ölçerek gebeliği tespit eder. Bu hormon, hamile olmayan kadınlarda bir miktar bulunur.

Hamile olmayan kadınlarda bulunan miktar mlU/ml arasındadır.

Erken gebelik testleri ise bu miktarın biraz üzerindeki hormon artışını bile tespit edebilecek kadar hassastırlar. Diğer gebelik testlerinde adet olunması gereken ilk gün bile gebelik tespit edilemeyebilirken, erken gebelik testlerinde kolayca tespit edilebilir.

Gebelik hormonu da denilen beta hCG hormonu, döllenmenin gerçekleşmesiyle birlikte günden güne büyük bir artış gösterir. Ancak diğer testlerin, gebelik olması halinde bile erken dönemde pozitif gösterememesinin esas sebebi, bu hormonun testin ölçebileceği eşik değerine henüz ulaşmamış olmasıdır.

Beta HCG değerleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

seafoodplus.info

Beta hCG hormon seviyesindeki artış her kadında farklı olabilir. Kimi kadınlarda kısa sürede üst seviyelere ulaşırken bazı kadınlarda ise bu süre daha geç olabilmektedir. Bunun sebebi geç döllenme olabilir. Ancak yine de 2 günde iki katına çıkabilecek derecede yükselebilen bir hormondur.

Bu nedenle ilişkiden yaklaşık gün sonrasında yapılan erken gebelik testinde pozitif sonuç elde edebilmek mümkündür. Böylece gebe olup olmadığınızı evinizde yapabileceğiniz basit bir test ile kısa bir süre içerisinde öğrenebilirsiniz.

Erken Gebelik Testlerinin Doğruluk Payı Nedir?

  • Bahsedildiği üzere erken gebelik testleri, gebelik hormonu denilen beta hCG hormonu seviyesini hassas bir şekilde ölçebilir. Bu testleri üreten firmaların yaptığı araştırmalar sonucunda hamile kadınların %70’inden fazlasında hCG hormonu değeri, olunması gereken adet gününden 4 veya 5 gün önce testin ölçebileceği kadar yükselebilmektedir. Ancak, beklenen adet tarihinizden en fazla 5 gün önce bu testi yaptınız ve negatif çıktıysa bu durum % gebe olmadığınızı göstermez. Doğru sonuç için birkaç gün daha bekleyip testi yinelemek gerekir.
  • Beklenen adet gününden itibaren uygulanan erken hamilelik testinin neredeyse %99 doğruluk paylı bulunur. Bu da meraklı anne adayları için daha kesin sonuç demektir. Bu nedenle anne adaylarının birçoğunun ilk tercihi olmaktadır.

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bu zamanı belirleyebilmek için öncelikle gebeliğin hangi zaman dilimlerinde oluşabileceğini bilmek gerekir. Ortalama bir adet döngüsüne sahip bir kadının (yaklaşık 28 gün), son adetinin ilk gününden itibaren saymaya başlanacak olursa ortalama gün yumurtlaması gerekir. Yumurtanın döllenebilmesi için, serbest bırakıldıktan sonra yaklaşık 24 saati vardır. Sperm hücreleri kadın vücudunda yaklaşık 48 saate kadar, hatta daha iyi parametrelerde 72 saate kadar yaşayabildiğinden, yumurtalama öncesindeki ve sonrasında günler girilen ilişkiler sonrasında döllenme gerçekleşebilir. Döllenen yumurta yaklaşık gün içerisinde rahme doğru ilerler ve buraya yerleşir. 

Gebelik hormonu bu andan itibaren olan beta hCG hormonu yaklaşık her 48 saatte 2 katına çıkarak hızla artar.

Erken gebelik testleri, marka çeşidine göre değişiklik gösterse de ortalama olarak yumurtlamadan gün sonrasında gebeliği tespit edebilirler. Bu süre, kanda yükselen hamilelik hormonunun böbreklerden süzülerek idrarda tespit edilebilecek düzeye gelmesi için genellikle yeterlidir. Beklenen adet gününden 4 gün öncesine kadar gebeliği tespit edebildiğini belirten markalar olduğu gibi 5 güne kadar tespit edebildiğini söyleyen markalar da vardır. Ancak hangi markanın ürününü alacak olursanız olun, bilmeniz gerekir ki;

  • Sonuç ne olursa olsun testi iki gün sonra tekrarlamak mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
  • Erken yapılan testlerde negatif sonuç her zaman kesin sonuç değildir. Bunun sebebi, döllenmenin düşündüğünüz tarihten daha geç olabilmesidir.
  • Aynı zamanda gebelik hormonu herkeste aynı düzeyde artış göstermeyebilir. Bu nedenle negatif sonuçlarda birkaç gün sonra test yenilenebilir.

Uyguladığınız testteki pozitif sonucu kesinleştirmek için kan testi yapılması gerekir. Kan testi her zaman daha net sonuçlar vermektedir. 

  • Pozitif test sonucuna rağmen düşük bir ihtimal de olsa adet görülebilmesi mümkün olmaktadır. Nihayetinde bu testler gebelik hormonunu ölçmektedir. Kimyasal gebelik gibi durumlarda pozitif sonuca rağmen kanamalara rastalanabilmektedir.
  • Erken yapılan testler gebelik bekleyen kişilerde olumsuz psikoloji yaratabilmektedir. Beklenen adet gününe kadar büyük bir umutla üst üste yapılan testler sonucunda negatif sonuç görmek, adet olmayı bekleyip hamile olmadığını farketmekten daha yıpratıcı olabilmektedir. Bu nedenle erken gebelik testi yapmadan önce bu detayı göz ardı etmemek gerekir.

erken gebelik testi ne zaman yapılmalıdır

Erken Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Erken gebelik testini uygulamak oldukça kolaydır. Sağlıklı sonuç elde edebilmek için dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekildedir;

  • Almış olduğunuz testin son kullanma tarihinin geçmediğinden ve serin, kuru bir yerde muhafaza edildiğinden emin olun.
  • Testi yapmadan önceki birkaç saat içerisine fazla miktarda sıvı tüketmemeye dikkat edin.
  • Testi, kullanma talimatında önerilen saatlerde uygulayın. Pek çok test genellikle günün her saatinde uygulanabilir.
  • Akan idrara tutulan veya bir kapta biriktirilip damlalık yöntemiyle idrar bölmesine damlatılan türleri bulunmaktadır. Her iki koşulda da gelen idrarın ilk kısmını akıtıp sonrasında numuneyi almanız önerilir.
  • Testin kullanma kılavuzunda belirtilen miktarda veya sürede idrarı teste tutun veya akıtın.
  • Testin içerisinde bulunan kullanma talimatında belirtilen süre kadar bekleyip sonucu gözlemleyin.
  • Eğer sonuç alanında tek çizgi varsa sonuç negatiftir. Ancak bu % gebe olmadığınız anlamını taşımaz. Eğer şüpheniz varsa adet döneminize yakın bir zamanda testi tekrar deneyebilirsiniz.
  • Eğer çift çizgi görünüyorsa sonuç pozitif demektir. İkinci çizginin silik olması da pozitif anlamını taşır. Bu durumda daha tatmin edici bir sonuç için birkaç gün bekleyip testi yineleyebilirsiniz.
  • Sonuç alanında hiç çizgi yoksa test geçersiz sayılır. Doğru sonuca ulaşmak için testi yeniden yapmanız gerekir.

Erken gebelik testi, gebe olduğunuzu beklenen adet tarihinden önce söyleyebildiğinden çok tercih edilir. Ancak hamile kalmak zaman gerektiren bir olaydır. Kimi zaman hiçbir problem olmamasına karşın bu süreç 1 yılı bulabilmektedir.

Her ay büyük beklentilere girmek ve ardından hayal kırıklığına uğramak kadını yıpratabilir. Hatta yaşanan bu stres gebe kalmayı dahi zorlaştırabilir. Bu nedenle bu testleri yapmadan önce bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Siz de tecrübelerinizi makalenin altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

 

Beta HCG testi sonuçlarınızla ilgili değerlendirmeye ihtiyacınız varsa makalemizi inceleyebilirsiniz: seafoodplus.info

Hamilelik testi nasıl çalışır?

Hamilelik testlerinin geniş seçimine rağmen, eylem prensibi aynıdır - idrardaki hCG (ilk hamilelik hormonu) seviyesini belirlemek.

HCG, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunma döneminden itibaren embriyonun villusları tarafından salgılanır.

Hamile bir kadının idrarında ve kanında tespit edilebilir.

Hamilelik testi nasıl yapılır ?

Hamilelik testi, gecikmiş adetin ilk gününden daha erken veya beklenen gebe kalma gününden yaklaşık 2 hafta sonra yapılır. Zigot rahim duvarına yapışana kadar hCG hormonu salgılanmaz, bu nedenle 10 günlük hamilelikten önce bir test veya başka testler yapılmamalıdır.

Testin başında, kullanım talimatlarını incelemeniz gerekir. Çalışma prensibi her zaman aynı olmasına rağmen: testin bir kısmı (kağıt) bir idrar kabına daldırılır, diğeri (kimyasal göstergeli) sonucu kırmızı / mavi çizgiler şeklinde belirler, semboller "+" / "-" veya "evet" / "hayır" kelimeleri. Sonucun değerlendirilmesi, talimatlarda belirtilen süreden sonra (1 ila 5 dakika arasında) gerçekleştirilir.

Bazen testlerde, kullanımı çok uygun olan ölçülü idrar dağıtımı için mini pipetler bulunur.

Ancak testi idrar akışının hemen altına koymak tavsiye edilmez, hatalı bir sonuca yol açacaktır.

Bir testin sonucuna güvenemezsiniz, gün içinde tam güven için hızlı testi tekrarlamanız gerekir.

Her seferinde iki şerit belirlenirse - bir jinekolog ile randevu alınması gerekir.

Hamilelik testi ne zaman yapılır ?

Sayılarda, tarihlerde kafa karışıklığı yaşamamak ve hamilelik testi yaptırmanın tam olarak ne zaman tavsiye edildiğini bilmek için, bir takvim tutmanız, kendinizi dinlemeniz ve yumurtanın temel döllenme sürecini bilmeniz gerekir.

Düzenli bir adet döngüsü olan her kadında, yumurta, "yumurtlama" adı verilen çeşitli fizyolojik gelişim aşamalarından geçer.

Yumurtlama, olgun bir yumurtanın yumurtalıktan çıkarak spermle bağlantı kurmak için fallop tüpüne geldiği süreçtir. Tüpte sperm yoksa yumurta ölür ve adet başlar.

Yumurtlama yaklaşık 2 gün sürer. Bütün bu zaman boyunca yumurta aktiftir.
Yumurtlama sırasında, sperm kadının cinsel organlarının içindeyse ve gebe kalma hala devam ediyorsa, döllenmiş yumurta (zigot), siliyer epitel ve fallop tüpünün kasları yoluyla rahim boşluğuna hareket etmeye başlar.

Tüm bu süreç yaklaşık 1 hafta sürer.

Döllenmiş yumurta rahim boşluğuna girer, yapışır, kandaki hCG'yi, hücre bölünmesini ve daha fazla fetal gelişmeyi arttırır.

HCG seviyesi (ilk hamilelik hormonu) ancak döllenmiş yumurta rahim duvarına sabitlendikten sonra artar.

Bu nedenle, güvenilir bir hamilelik sonucu, yalnızca gebeliğin 7. veya gününde elde edilebilir.

Sonuç bir doktor görüşü ile desteklenmelidir.
Bazı hızlı testler dördüncü günde hormonun varlığını tespit edebilir, ancak yine de en az hafta içinde gebelik testi yapmak daha iyidir. Daha sonra hormon seviyesi, kadının durumunu güvenle belirleyecek kadar yükselir.

Gecikmiş menstrüasyon her zaman hamileliğin varlığını göstermez, ancak hemen bir test yaptırmak daha iyi bir fikir olabilir.

Hamilelik testi ne zaman yanlıştır?

Testteki iki şerit kadınları her zaman memnun etmez, çünkü hamilelik tüm kadınlar için sevilen bir rüya değildir, çoğu kadın için gerçek bir sürprizdir.

Ancak, gerçekten bir gebelik planlamıyorsanız ve test aniden pozitif hale geldiyse, panik yapmayın, çünkü yanlış sonuç bir istisna değildir.

Yanlış pozitif yanıtın nedenleri, test taramasının teknik başarısızlığından ciddi jinekolojik patolojilerin tanımına kadar farklı olabilir.

Bu nedenle gebelik, test ile tespit edilebilecek en kötü durum değildir, bu nedenle jinekolojik muayenenin önemini bir kez daha vurguluyoruz.

  • Fetüsün gelişimi bir kadın doğum uzmanı randevusunda teyit edilmeli / reddedilmelidir.

Çünkü bugün, gelecekte ciddi komplikasyonlara ve jinekolojik patolojilere yol açan artan bir dış gebelik (ektopik gebelik) eğilimi var.
Her durumda, pozitif bir test sonucu, hamileliği belirlemenin yalnızca ilk adımıdır. İkinci adım, alınan bilgileri onaylaması / reddetmesi gereken bir jinekolog ziyaretidir. Çünkü hızlı taramanın yanlış olumlu cevap verdiği durumlar vardır.

Yanlış pozitif sonucun ana nedenleri

Yanlış pozitif, yokluğunda hamileliğin varlığını gösteren bir sonuçtur.

Sebepler:

  1. Yanlış hızlı test
    Testin yanlış kullanılması, yanlış cevabın ana nedenidir. Bu nedenle, talimatı okumak ve belirtilen eylem algoritmasını yürütmek her zaman gereklidir. Sonucun değerlendirilmesi, kesinlikle belirtilen zaman aralığında, 3 ila 10 dakika arasında yapılmalıdır. Bu süreden sonra testte (idrarın buharlaşması nedeniyle) zayıf bir ikinci bant görünebilir ve kadın sonucu pozitif olarak algılar.
  2. Evlilik.
    Kusurlu bir test çok nadir görülen bir durumdur, ancak hiç kimse böyle bir durumdan güvende değildir. Bunu bilen kadınlar, farklı markalardan birkaç test satın alır ve böylece sorun giderilir.
  3. Doğum sonrası dönem.
    Hamilelik testi hamilelik boyunca ve doğumdan sonraki hafta boyunca pozitif kalır. Bu nedenle, yakın zamanda bir çocuğun doğumundan sonra yapılan test olumlu bir yanıt veriyorsa ve çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız endişelenmeyin. Ancak yine de hamilelik olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
  4. Düşük, kürtaj.
    Ölü doğum, düşük veya tıbbi düşükten sonra hCG seviyesi hemen düşmeyebilir, yaklaşık 2 ila 4 hafta sürer. Bu nedenle, bu dönemde hamilelik testi yapmak mantıklı değildir, çünkü sonuç yanlış pozitif olacaktır. Şüpheniz varsa, hCG için kan testi veya karın ultrasonu takip edilmelidir.
  5. Tüp Bebek için hazırlık. 
    Bazı kadınlar hamilelik hakkında o kadar çok rüya görürler ki, gerekmediğinde bile testler yaparlar. Örneğin, IVF'ye hazırlanırken. Bu dönemde, hamileliğin kendisi henüz olmasa da, hCG seviyesini artıran hormonal ilaçlarla yumurtlama uyarılır. Bu nedenle, bu dönemde bir hamilelik testi bir kadını yanlış bilgilendirebilir.
  6. Onkopatoloji. Bazen pozitif bir hamilelik testi, hCG seviyesini artıran ciddi patolojik süreçleri gösterir. Bunlar yumurtalık tümörleri, akciğer kanseri, beyin kanseri, meme kanseri veya mide kanseridir. Tüm şüpheleri ve korkuları ortadan kaldırmak için, pozitif bir gebelik testi ile ektopik gebelik ve kanseri ekarte etmek için hemen bir jinekoloğa danışmalısınız.

Yanlış negatif testin ana nedenleri

Yanlış negatif, varsa hamileliğin olmadığını gösteren bir sonuçtur.

Sebepler:

  1. Gebelik adetten önce meydana geldi ve hCG seviyelerinin istenen konsantrasyona yükselmesi için zaman yoktu.
  2. Düşük yapma riski vardır.
  3. Kadın diüretik alıyor.
  4. Testin teknik hatası.

Hamilelik testi negatifse, ancak kadının belirli hamilelik belirtileri varsa (sabah bulantısı, baş dönmesi, sık idrara çıkma, alt karın ve göğüs ağrısı), bir doktora görünmelidir.

Şüpheniz varsa ne yapmalı?

Bir kadının hamilelik testinin doğruluğundan şüphe ettiği durumlar vardır. Örneğin, iki farklı test farklı sonuçlar gösteriyor, kanlı bir akıntı var (menstrüasyona benzer), tarama olumlu cevap verdi ve belirli bir hamilelik belirtisi yok.

Bu durumda ne yapmalı?

  1. Sebebi kendiniz bulmaya çalışmayın, ancak bir jinekolog ile randevu alın ve soruna kapsamlı bir şekilde yaklaşın.
  2. İstenmeyen ve teyit edilmemiş gebeliklerden kendi başınıza kurtulmayın.
  3. Testin hamilelik yokluğunda yanlış pozitif yanıt vermesinin gerçek nedenini bulun.

Hamilelik istenmeyen bir durum olsa bile, onaylanmalı veya reddedilmelidir.

Ve her durumda, yalnızca test sonucuna dayanarak, cezai kürtajlara başvurmamalı, eczaneden doğru hapları almamalı, kürtaj için halk ilaçları kullanmamalısınız.

Bütün bunlar, ölüme kadar ciddi sonuçlar ve komplikasyonlarla doludur.
Sizler için hizmet verdiğim kurum, sunulan hizmet, yüksek nitelikli obstetrik, jinekolojik ve neonatolojik tıbbi bakım sağlanacak modern bir tıbbi kurumdur.

Sadece zamanında teşhis ve yetkin tedavi bir kadının üreme sağlığını koruyacaktır ve diğer olası riskleri ortadan kaldıracaktır.

Blog

İçerik

&#;Hamileliğin&#; Bilimsel Açıklaması
Hamileliği En Erken Ne Zaman Öğrenebilirim?
1 Haftalık Hamilelik Nasıl Belli Olur?
Erken Gebelik Testi En Erken Ne Zaman Sonuç Verir?
Gebelik Testi Adet Gecikmesi Olmadan Yapılır Mı?
Evde Gebelik Testi
Kan Testi
Ultrason


Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için gebeliğin başlayıp başlamadığını kesin olarak bilme aşaması çok önemlidir. Çoğu kadın, hamile olup olmadığını mümkün olduğunca erken öğrenmek ister.

Bazı kadınlarda hamilelik belirtileri birkaç gün içinde kendini göstermeye başlarken, bazıları haftalar geçmesine rağmen neredeyse hiçbir değişiklik yaşamaz.

&#;Hamileliğin&#; Bilimsel Açıklaması

Döllenme, spermin yumurtaya başarıyla girdiği ve gelişme sürecinin başladığı zamandır. Yumurtanın döllenmesi, yumurtlama olup olmadığına, yumurtanın hazır olup olmadığına veya sperm salındıktan sonra yumurtlama olup olmadığına bağlı olarak, cinsel ilişki veya transferden sonraki birkaç saat ile beş gün arasında herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.

Hamileliği En Erken Ne Zaman Öğrenebilirim?

Fiziksel olarak hamileliği işaret edebilecek birçok farklı semptom vardır. Ne yazık ki, bu semptomların çoğu aylık rutin hormonal değişiklikleri de işaret edebilir. Kaçırılan veya geciken bir adet dönemi, özellikle tahmin edilebilir bir döngüsü olan çoğu insan için ilk işarettir.

Hamileliği gösterebilecek diğer fiziksel semptomlar arasında kramp, sırt ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk, yüksek veya hassas koku alma duyusu, ruh hali değişimleri ve şişkinlik bulunur. Bu süre zarfında, döllenmiş yumurtanın kendisini rahminizin iç yüzeyine implante ettiğinde meydana gelebilen hafif bir kan lekesi olan &#;implantasyon kanaması&#; yaşayabilirsiniz. Bu, gebe kaldıktan yaklaşık 6 ila 8 gün sonra gerçekleşebilir, ancak herkes bu lekelenmeyi yaşamaz.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Belli Olur?

Birçok insan için hamileliğin ilk belirtisi, gecikmiş adet dönemidir. Diğer erken gebelik belirtileri arasında yorgunluk hissi, şişkinlik hissi, normalden daha fazla idrara çıkma, ruh hali değişiklikleri, mide bulantısı ve hassas veya şişmiş göğüsler bulunur.

Erken Gebelik Testi En Erken Ne Zaman Sonuç Verir?

Kaçırılan adet döneminizin ilk gününde pozitif bir test sonucu alırsanız, muhtemelen gebe kalmanızın üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmiştir. Daha hassas testler, gebe kaldıktan yaklaşık 8 gün sonra hamile olduğunuzu doğrulayabilir.

Gebelik Testi Adet Gecikmesi Olmadan Yapılır Mı?

Bazı hamilelik testleri daha hassastır ve ambalajlarının üzerinde adet gecikmesi olmadan önce de idrarınızdaki hCG miktarını tespit edebileceğine dair bilgi bulunur. Satın aldığınız testin ambalajını dikkatli inceleyin, üzerinde bu bilgi yazıyorsa, muhtemelen doğrudur.

Evde Gebelik Testi

Gebelik testleri, idrardaki hCG hormonu seviyelerine göre hamileliği tespit eder. Bu hormon, yumurtlamadan gün sonra, implantasyon sırasında mevcuttur (ve büyümeye başlar). Farklı gebelik testlerinin farklı hassasiyet seviyeleri vardır. Bazı testler idrarınızda 10 mIU hCG kadar az bir miktarı bile tespit edebilir. hCG her saatte bir ikiye katlanır, bu nedenle test etmek için ne kadar uzun süre beklerseniz ve hCG ne kadar fazla olursa, gebelik testi sonuçları o kadar doğru olur.

Kan Testi

HCG hormonu evde gebelik testi haricinde kan testi ile de tespit edilebilir ve idrar testinden daha hassastır. Hamileliği yumurtlamadan 6 gün sonra bile tespit edebildiğinden, hamileliğinizi kan testi ile 3 hafta civarında doğrulayabilirsiniz.

Ultrason

Hamileliğin seafoodplus.infoında ultrason ile kesenin durumu görüntülenebilir. Gebeliğin dış gebelik mi iç gebelik mi olduğu bu erken görüntüleme sayesinde tespit edilmektedir. Dış gebeliğin bu şekilde erken tanısı söz konusu olursa ameliyatsız çözümü vardır ancak tespitinde geç kalınması durumu cerrahi müdahale ihtiyacı doğurabilmektedir.

İlgili Uygulama : Erken Gebelik

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir