koşarken nefes darlığı / Spor Yaparken Doğru Nefes Nasıl Alınır? | Sneaks Cloud Blog

Koşarken Nefes Darlığı

koşarken nefes darlığı

KOŞARKEN NEFES NASIL AYARLANMALIDIR?

Sağlıklı ve fit bir vücudun önemli yapı taşlarından olan koşu sporu, zihnin açılmasından bağışıklık sisteminin güçlenmesine, dikkat ve konsantrasyon gücünün yükselmesinden her daim formda kalabilmeye kadar birçok konuda fayda sağlar. Çağlar boyunca insanoğlunun yaşamının yemek, içmek ya da konuşmak gibi bir parçası olan koşmak eyleminin hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlığa oldukça iyi geldiği bilimsel bir gerçektir. Elbette koşarken nefes ayarlama konusunda bilinçli olursak.

Gün içerisinde üzerinde çok da düşünmeden yapmış olduğumuz nefes alış veriş eylemi ise koşu sırasında önemli bir etken haline gelir. Hatta koşmak ve nefes almak bir arada yapıldığında bu iki eylemi kontrollü ve dengeli bir şekilde yönetmek gerekir. Vücudunuzun tüm iskelet sistemini harekete geçiren ve sağlığınız için de bir hayli faydalı olan koşu sporu sırasında nefes alış verişinizi nasıl kontrol etmeniz gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Şimdi gelin koşarken nefes alma yöntemlerini mercek altına alalım!

Doğal ve Ritmik Nefes Yöntemleri

Koşuya yeni başlayanlar için nefes kontrolü yapabilmek aşılması gereken zorlukların başında gelir. Nefes almak insan doğasında olağan bir eylem olarak yer aldığından dolayı, kontrollü nefes almayı öğrenebilmek için bu konuda pratik yapmak gerekir. Koşarken nefes ayarlama söz konusu olduğunda doğal ve ritmik nefes şeklinde iki farklı seçenek ortaya çıkar. Doğal nefes alış verişi doğal şekilde olan, koşu sırasında size ve vücudunuza rahatlık sağlayan nefes alma biçimidir. Koşu yaparken rahatlıkla konuşabiliyor ya da bir şarkıyı mırıldanabiliyorsanız bu, sizin ideal ve düzenli bir şekilde nefes alıp verebildiğinizi gösterir. Hızlı nefes almaya başladığınız anda vücudunuz yeteri kadar oksijen alamıyor olduğunun sinyallerini vermeye başlar. Bu da hem koşu performansınız hem de sağlığınız için olumsuz bir durum yaratır.

Diğer bir yöntem olarak, zaman içerisinde alışılması mümkün olan ve koşu yaparken atılan adımlara dayanan ritmik nefes tekniğini de deneyebilirsiniz. Koşu antrenörü Budd Coates tarafından geliştirilmiş bu tekniğe göre 3 adım boyunca nefes alıp 2 adım boyunca nefes vererek vücudunuzdaki oksijen oranını dengede tutabilirsiniz. Ritmik nefes tekniğini pratik yapmak açısından önce yürürken denerseniz koşu sırasında adım ve nefes kontrolü düzenine daha kolay alışabilirsiniz. Vücudunuz için en ideal olan yöntemi seçerek düzenli ve uzun aralıklarla nefes alış verişi yapmanın temponuzu artırmaktan daha önemli olduğunu bilmenizde fayda vardır. Yorulduğunuz anlarda temponuzu düşürerek derin bir nefes alıp bu nefesi 5 – 6 adımda verebilir ve ciğerlerinizi rahatlatabilirsiniz.

Diyafram Nefesinin Önemi

İnsan bedeni, konu koşmak olduğunda göğüs nefesini kullanarak kısa ve sık bir şekilde nefes almaya programlıdır. Bunun sonucu olarak da koşan kişi panikler, kasları ağırlaşır ve nefes nefese kalır. Koşu yapmaya ilk başladığınızda küçük olan oksijen kapasiteniz zaman içerisinde büyümeye başlasa da diyaframdan nefes almayı alışkanlık haline getirmedikçe antrenmanlarınız kısa süreli olmaya mahkûm olacaktır. Oksijen kapasitesini yeterli ölçüde dolduramayan göğüs nefesi yerine diyaframdan nefes almayı öğrenmeniz, koşu sporunuzu daha verimli hale getirecektir.

Diyaframdan nefes almak ciğerlerin tamamının hava sirkülasyonu için kullanılmasını ve oksijenin daha uzun süre orada kalmasını sağlar. Daha derin ve uzun aralıklarla alınan nefesler sayesinde ise performansınızın önemli ölçüde değişiklik gösterdiğini görebilirsiniz.
Diyafram nefesi için yapmanız gereken pratikler şu şekildedir:

- Düz bir zemin üzerine uzanın ve ellerinizi ya da hafif bir kitabı karnınızın üstüne koyun.
- Derin nefes alıp vermeye başlayın. Karnınızın hareket ettiğini ve kitabın yukarı yükselip aşağı indiğini gözlemleyin.
- Nefes verirken ciğerlerinizdeki tüm havanın yavaş yavaş dışarı çıktığını hissedin.

Koşu antrenmanlarından önce diyaframdan nefes alma pratiği yapabilir ve zaman içerisinde bu şekilde nefes almayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Nefes Alımı Esnasında Burun ve Ağız Faktörü

Koşu yaparken ana gaye, ihtiyaç duyulan oksijenin vücuda yeteri kadar girişinin sağlanması ve karbondioksitin dışarı atılımının yapılmasıdır. Burundan nefes alımı havanın süzülmesi ve ısıtılması dolayısıyla daha sağlıklıdır fakat koşu süresince harcanan efor ile birlikte vücut stres altındayken burundan alınan hava miktarı yeterli olmayacaktır. Bu nedenle de koşarken ağzınızın hafif aralık olması oksijenin vücudunuza alınmasını kolaylaştıracaktır. Ağız ve burundan derin nefes alabilir ve dengeli bir hava sirkülasyonu yaratabilirsiniz.
Vücudunuzu tanımanız ve aerobik durumunuza göre doğal bir nefes alış verişi yöntemi izlemeniz, oksijen giriş çıkışı sırasında burun ile ağzınızı birlikte kullanmanız ve diyaframdan nefes almanız koşu sporundan aldığınız verimi gözle görülür şekilde etkileyecektir. Koşarken nefesinizi nasıl ayarlamanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Peki, koşu sporuna özel olarak dizayn edilmiş bir koşu taytı ve koşu ayakkabısı ile performansınızı daha da artırabileceğinizi biliyor muydunuz? Koşu sırasında doğru nefes alış verişi kadar önemli olan doğru malzeme seçimi antrenmanlarınızı hem faydalı hem de keyifli hale getirebilir. Her ihtiyaca özel olarak tasarlanmış koşu ayakkabısı modelleri ve spor malzemelerine Decathlon’un uygun fiyat seçenekleriyle sahip olabilirsiniz.

Sağlıkla ve sporla kalın!

Tüm Koşu Ürünlerimizi Keşfet!

Koşarken nefes nefese kalmamak için ne yapılmalı?

İçindekiler:

  1. Koşarken nefes nefese kalmamak için ne yapılmalı?
  2. Nefes nefese kalma neden olur?
  3. Koşu yaparken nasıl nefes alınır?
  4. Nefes nasıl düzenlenir?
  5. Koşarken Tıkanmamak için ne yapılır?
  6. Çabuk yorulma Kalp çarpıntısı neden olur?
  7. Konuşurken nefes nasıl kontrol edilir?
  8. Egzersizden sonra ne yapmalı?
  9. Koşu yaparken nelere dikkat etmeli?
  10. Yürürken nabız kaç olmalı?
  11. Kalp çarpıntısına neden olan hastalıklar?

Koşarken nefes nefese kalmamak için ne yapılmalı?

Oksijen kapasitesini yeterli ölçüde dolduramayan göğüs nefesiyerine diyaframdan nefesalmayı öğrenmeniz, koşu sporunuzu daha verimli hale getirecektir. Diyaframdan nefesalmak ciğerlerin tamamının hava sirkülasyonu için kullanılmasını ve oksijenin daha uzun süre orada kalmasını sağlar.

Nefes nefese kalma neden olur?

Akciğer kanseri, obezite, guillain barre sendromu, myastenia gravis, verem, panik atak ve anksiyete bozuklukları da nefesdarlığına yol açan nedenler arasında yer alır. Akut ya da farklı bir deyişle aniden ortaya çıkan nefesdarlığının nedenleri ise şu şekilde sıralanır: Astım. Kalp krizi.

Koşu yaparken nasıl nefes alınır?

Nefesalırken bilinçli olarak diyaframı aşağı doğru ittirerek nefesialt bölümlere çekmek akciğerleri tam verimleri ile kullanmayı sağlar. Bir teknik oturtan sporcular daha çok diyaframı kullanarak nefes alırlar, çünkü kaburgalar sebebiyle hacim azlığından akciğerlerle alınacak nefessınırlıdır.

Nefes nasıl düzenlenir?

Bu nefes egzersizi sayesinde ne kadar süre nefes aldığınızı ve ne kadar süre nefes alacağınızla eşleştirebileceksiniz.
  1. Bir sandalyeye veya yere rahat bir biçimde oturun.
  2. funduszeue.infouzdan derin bir nefes alın ve nefes verirken beşe kadar sayın.
  3. funduszeue.infouzdan beşe kadar nefes alın.
  4. Birkaç kez tekrarlayın.
Daha fazla öğe

Koşarken Tıkanmamak için ne yapılır?

Koşuya başlamadan önce kısa bir yürüyüş yapıp, esneme hareketlerinden sonra koşuya geçmelisiniz. Eğer hep aynı uzaklığı aynı zamanda koşuyorsanız, vücudunuz buna hızla adapte oluyor. Zaman zaman hızınızı artırmak, parkurunuzu değiştirmek, daha uzun süre koşmakbunun önüne geçebilmek için yapabilecekleriniz arasında.

Çabuk yorulma Kalp çarpıntısı neden olur?

Kalbe yeterince kan ve oksijen ulaşamamasına nedenolan koroner arter hastalığı, erken dönemlerinde bir belirtiye yol açmaz. Ancak damarın daralmaya devam etmesiyle birlikte kişide kalp çarpıntısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, göğüs, sırt ve / veya kol ağrısı şeklinde belirtiler görülebilir.

Konuşurken nefes nasıl kontrol edilir?

Dikkat edilecek hususlar ise şunlardır:
  1. Nefes alıp verirken kasılmadan burnumuzdan nefes alıp ağzımızdan nefes vermeliyiz.
  2. 5 saniyede alınan nefesi 20 saniyede vermeliyiz.
  3. Her yaptığımız nefes egzersizinde nefesimizi daha çok içimizde tutmalıyız.
  4. İlk aldığımız nefeste başımızın dönmesi doğru nefes aldığımızı gösterir.
Daha fazla öğe

Egzersizden sonra ne yapmalı?

Uzun bir koşudan sonra yapılması gerekenler
  1. Harekete devam. Bitiş çizgisini geçtiğiniz anda, bacaklarınız koşudan tamamen hareketsiz hale gelecek.
  2. Su kaybına dikkat. Koşu sonrası vücudun kaybettiği suyu geri kazandırmak çok önemli.
  3. Enerji depolarını doldurum.
  4. Sıcak mı soğuk mu?
  5. Masaj yaptırın.

Koşu yaparken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle, kambur, geriye doğru ya da fazla öne doğru eğilerek koşmaktan kaçının. Sırtınız olabildiğince düz, karnınız ise gergin olmalı. Omuzlarınızın aşağıda ve gevşek olması bedeninizi hafif hissetmenize neden olacaktır. Böylece koşu sırasındabedeninizle ritmik bir uyum yakaladığınızı fark edeceksiniz.

Yürürken nabız kaç olmalı?

Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada aralığında olması normaldir.

Kalp çarpıntısına neden olan hastalıklar?

Kalp çarpıntısının nedenleri nelerdir?
  • Belirli ilaçlara tepki.
  • Kalbin bazı doğumsal anomalileri.
  • Çok fazla alkol tüketmek.
  • Kokain ve diğer bazı uyuşturucu maddelerin kullanımı
  • Elektrolit dengesizliği.
  • Koroner arter hastalığı
  • Kalp kapakçık hastalığı
  • Kalp yetmezliği.
Daha fazla öğe

Spor yaparken doğru nefes nasıl alınır: Kontrollü nefesle spordan maksimum verim almanın yolları

Ortalama bir yetişkinin günde yaklaşık 24 bin kez nefes alıp verdiğini biliyor muydunuz? Vücudun metabolik faaliyetleri için gerekli olan oksijenin vücuda alınmasını sağlayan nefes alışverişi, yaşam döngümüz boyunca kendiliğinden gerçekleşen, otonom sinir sistemi tarafından yönetildiği halde kontrol de edilebilen tek yaşamsal faaliyet. Aldığımız her nefeste akciğerlerimize dolan havanın yaklaşık 5’te biri oksijenden oluşuyor ve bu oksijenin %5’i enerji üretiminde kullanılıyor. Bedenimizin aktif olarak çalıştığı ve daha fazla enerji üretmeye ihtiyaç duyduğu zamanlarda, yani spor yaparken doğru nefes alıp vermek ise vücudun metabolik faaliyetlerinin aksamaması, hastalık riskinin oluşmaması ve yapılan egzersizden maksimum fayda alınması için son derece önemli.

Antrenmanlarınız sırasında nefesinizin hızını, kalitesini, nereden ve nasıl nefes aldığınızı kontrol altında tutmak atletik performansınızı etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Hayata gözlerimizi açtığımız ilk günden beri sürdürdüğümüz bu faaliyeti otomatik pilotta gerçekleştirdiğimiz için nasıl yaptığımıza çoğu zaman çok dikkat etmesek de, çeşitli koşullara bağlı olarak ayarlanabilen farklı nefes alma yolları bulunuyor.

Spor yaparken doğru nefes almak ne anlama geliyor?

Spor yaparken, hem aktif olduğumuz hem de dinlendiğimiz zaman dilimlerinde nefesin doğru yönetilmesi, ancak diyafram kasının doğru kullanılabilmesiyle mümkün. Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran, şemsiye şeklinde bir yapı olan diyafram kası, egzersiz sırasında da dinlenme sırasında da nefesinizin gücünü ve yoğunluğunu kontrol etmenizi sağlayan en önemli solunum organı. Çoğumuz nefes alırken ve verirken bu kası tam olarak çalıştırmıyor, bunun yerine göğüs boşluğunda başlayıp göğüs boşluğunda biten, daha kısa ve sığ nefesler alıyoruz. Kısa ve sığ nefesler alırken akciğerlerimizi tam kapasite kullanamadığımız için, hücrelere de yeterli miktarda oksijen iletilemiyor ve kalp, hücrelere daha fazla oksijen iletebilmek için daha hızlı çalışıyor, kan basıncı artıyor, nabız hızlanıyor ve en sonunda endişe, stres gibi duygularla birlikte nefes darlığına kadar varabilen ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Bu anlamda spor yaparken diyafram kasını aktif şekilde kullanabilmek, yani her nefeste havayı daha derin çekerek göğüs boşluğundan karın boşluğuna doğru aktif olarak iletmeyi ve nefes verirken de karın bölgesindeki kasları aktif olarak çalıştırmayı alışkanlık haline getirmek son derece önemli.

Diyaframdan nefes alındığında göğüs boşluğu tamamen havayla doluyor ve akciğerler tam kapasite çalışmaya başlıyor. Daha fazla alveolün hava ile dolması, kana daha fazla oksijen iletilmesi, kalbin daha yavaş çalışarak daha fazla oksijen taşıyabilmesi ve kasların daha yavaş yorulması anlamına geliyor. Bu da daha uzun saatler, daha yoğun eğersizleri, daha yavaş yorularak yapabileceğiniz ve hücrelerinize zarar vermeden, yaşamsal faaliyetler için gerekli olan oksijeni dengeli olarak tüketerek hem sağlığınızı korumanıza hem de spor performansınızın artmasına yardımcı oluyor.

Spor yaparken doğru nefes almak neden önemli?

Oksijeni kaslarınız için bir tür yakıt olarak düşünebilirsiniz. Konuşmak, yürümek, yüzmek gibi en basit kas hareketinden kasların en yoğun kullanıldığı egzersizlere kadar kasların hareket ettiği her an oksijene ihtiyacı var. Günlük yaşamda her nefes alışımızda ciğerlerimize 0,5 litre hava dolarken, bu miktar yoğun egzersiz yaptığımız zamanlarda 3 litreyi bulabiliyor.

Deniz seviyesinde soluduğumuz havanın yaklaşık %20’si oksijenden oluşuyor. Bu hava ağzımıza ya da burnumuza girdiğinde önce gırtlaktan, sonra soluk borusundan, ardından sağ ve sol ana bronşlardan geçerek akciğerlere, bronşiyollere ve alveollere ulaşıyor. Alveollerde bulunan kılcal damarlar tarafından alınan oksijen, kandaki alyuvarlar aracılığıyla kalbe, beyne ve vücutta bulunan tüm diğer organlara ve kaslara iletiliyor. Yine bu organlardan ve kaslardan toplanan metabolizma artığı karbondioksit de, aynı rotayı takip ederek ağız ve burun yoluyla dışarı atılıyor.

Ne kadar aktif bir yaşam sürdürürsek, vücudumuzun da hem yaptığımız aktiviteleri maksimum performansta sürdürebilmek hem de olağan metabolik süreçleri aksamadan yönetebilmek için o kadar fazla oksijene ihtiyacı oluyor. Havadan alınan oksijen kaslara ne kadar verimli iletilebilirse, egzersizden aldığımız verim de aynı oranda artıyor. Bu nedenle spor yaparken en önemli odak noktamız doğru nefes almak olmalı. Egzersiz sırasında doğru nefes aldığımızda ağırlık kaldırma, koşma, yüzme, bisiklete binme gibi hem kas güçlendirme hem de kardiyo odaklı egzersizlerden daha iyi faydalanabiliyoruz.

Hangi egzersizde nasıl nefes almak gerekir?

Egzersiz sırasında nefes alıp vermek, akciğerlerin hacminin sürekli değişmesi anlamına geliyor. Yani siz her nefes aldığınızda ve verdiğinizde omurganızın, kaburgalarınızın, core bölgesi kaslarınızın, pelvisinizin, omuzlarınızın konumu; karın ve göğüs boşluğunuzdaki basınç devamlı olarak değişiyor. Bu nedenle, nefes alma şekliniz egzersiz performansınızı, o egzersizi ne kadar zor ya da kolay tamamlayacağınızı belirleyebiliyor.

1. Ağırlık ve kuvvet antrenmanları

Ağırlık antrenmanı sırasında nefesinizi kontrol etmek, daha az çabayla daha fazla ağırlık kaldırmanıza ve daha fazla güç uygulamanıza yardımcı olabilir. Spor yaparken doğru nefes almak hücrelerinize daha fazla oksijen iletilmesinin yanı sıra, iç basıncınızı düzenleyerek omurganızı stabilize etmenize, postürünüzü kontrol etmenize, diyaframınızı kullanmak için core bölgenizi aktif olarak çalıştırmanıza ve daha az güç uygulayarak daha fazla ağırlık kaldırmanıza yardımcı olabilir. Kuvvet egzersizlerinde yaptığınız hareketlerin itme mi yoksa çekme mi gerektirdiği gibi çeşitli faktörler, nasıl nefes almanız gerektiğiyle ilgili de farklılıkların oluşmasına neden olabiliyor.

Ağırlık antrenmanlarında (itme odaklı) ağırlığı kaldırırken eş zamanlı olarak burundan ya da ağızdan nefes verilmesi, ağırlığı indirirken de, derin bir nefes alınması öneriliyor. Ağırlığı kaldırırdığınız sırada nefes verirken bir yandan core bölgesi kaslarınızı aktif olarak çalıştırarak postürünüzü destekleyeceğiniz için, hem dengenizi daha iyi koruyabilir hem de daha az yorularak antrenman yapabilirsiniz.

Kuvvet uygularken aynı zamanda nefes vermek ve kuvvet uygulamayı bıraktığınızda nefes almak ayrıca, hareket esnasında nefesinizi tutmanız sonucunda gerçekleşebilecek kan basıncı düşüşünü önlemeye yardımcı bir ‘basınç tahliye valfi’ görevi görüyor. Başka bir deyişle, ağırlığı indirme sırasında eşzamanlı olarak nefes almak, bir sonraki kaldırışta dengenizin daha iyi korunmasını sağlayabiliyor ve ani kan basıncı değişimi nedeniyle başınızın dönmesini engelleyebiliyor.

İlginizi çekebilir: Egzersiz sırasında yaşanan mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesinin nedenleri

2. Kardiyo egzersizleri

Vücut ağırlığı ya da çeşitli ağırlıkların kullanıldığı güç antrenmanlarından farklı olarak; koşu, bisiklet, yüzme gibi kardiyo egzersizlerinde ana önceliğiniz tutarlı ve ritmik bir nefes alışverişini korumak olmalı. Kardiyo egzersizler sırasında kaslara ihtiyaç duydukları oksijenin iletilmesi, sadece daha fazla hava alınmasıyla değil, kan damarlarının genişlemesi ve düşük nabızla, kalbi yormadan hücrelere oksijen iletilebilmesiyle de mümkün. Solunan havada bulunan ve kan damarlarının genişlemesine yardımcı olan nitrik oksiti düzenli olarak kana gönderdiğinizde damarlarınız genişleyeceği için kanın oksijen taşıma kapasitesi artacak ve kaslarınızın yorulmadan çalışması için gerekli olan oksijenin sağlanması da kolaylaşacaktır.

Özellikle uzun mesafeli koşu gibi dayanıklılık gerektiren kardiyo egzersizlerinde sabit ve tutarlı bir nefes ritmi aynı zamanda temponuzu da korumanıza yardımcı olur. Örneğin, koşu sırasında üç adımda bir nefes alıp üç adımda bir nefes vererek hem tutarlı nefes alabilir hem de koşu temponuzu koruyabilirsiniz.

Tutarlı nefes almak tabii ki kısa, sık ve hızlı nefesler alabileceğiniz anlamına gelmediği gibi, yavaş nefes almanız gerektiği anlamı da taşımıyor. Örneğin, günlük hayatınızda çok yavaş ve rahat nefes alıyor olmanız daha fazla hava çekme yeteneğinizi köreltebilir ve kardiyo egzersizlerinde nefessiz kalmanıza neden olabilir. Dayanıklılık ve hız gerektiren antrenmanlarınızda 2 ila 3 saniyede bir, mümkün olabildiğince derin nefesler alıp vererek çalışarak en iyi performansı alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Maske ile koşu yaparken dikkat etmeniz gereken 8 püf nokta

3. Hareket ve poz odaklı egzersizler

Yoga ve pilates gibi hareket, duruş ya da poz odaklı egzersizlerde nefes konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli şey mümkün olabildiğince uzun, derin ve yavaş nefes alıp vermek olmalı. Bunun nedeni ise daha uzun ve derin nefeslerin dengenizi yavaş yavaş bulmanıza yardımcı olması ve bu yolla hareket alanınıza, yani duruşa ve poza gelişinizi kolaylaştırması. Hareket odaklı egzersizler sırasında nefes almamak vücudunuzda gerilim yaratırken, bunun tam tersine uzun bir nefes almak kaslarınızdaki gerilimin azalmasına ve poza gelirken daha esnek olmanıza imkan vererek, daha kolay hareket etmenize yardımcı olur. Özellikle esnerken ya da duruşunuzu iyileştirmeye çalışırken derin ve uzun nefesler almak, dengenin ve hareketin doğru yapılmasının anahtarıdır. Yoga gibi hareket odaklı egzersizlerde, her bir hareketin her aşamasında nasıl nefes alınıp verilmesi gerektiği belirli yönergelere bağlıyken, genel anlamda hareket odaklı egzersizlerde, hareketleri uygularken en az saniyede bir nefes alıp vermek ve mümkünse bu süreyi uzatmayı hedeflemek en etkili sonucu almanıza yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Yoga ve meditasyonda nefesin önemi: Nefes pratikleriyle yaşam enerjisini artırmanın yolları

Spor yaparken ağızdan mı burundan mı nefes alınmalı?

Koşmak, yürüyüş yapmak, dans etmek, ağırlık kaldırmak… Hangi egzersizi yapıyor olursanız olun maksimum yoğunluğa geldiğiniz noktada burnunuzdan mı yoksa ağzınızdan mı nefes alıyorsunuz? Çoğumuz, burnumuz tıkalı değilse ya da başka bir sağlık sorunumuz yoksa burundan nefes almaya çalışırız. Burnun içinde havadaki kirleri, alerjenleri ve zararlı mikroorganizmaları filtreleyen kıllar ve solunan havanın nem oranını dengeleyen mukus nedeniyle burundan nefes alınması sağlık açısından son derece önemli.

Bununla birlikte, burundan aldığımız havanın miktarı ağızdan alınana göre daha az olduğu için, egzersiz sırasında içgüdüsel olarak ağızdan nefes alma eğiliminde olabiliyoruz. Burundan nefes almak özellikle dayanıklılık ve güç antrenmanlarında maksimum gücü sağlamak için yeterli gelmese de, nefes hızını yavaşlatmayı gerektiren Yoga gibi hareket ve poz odaklı egzersizlerde performansınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir.

Burundan nefes almanın ağızdan nefes almanın aksine, özellikle etkili ve verimli egzersiz için önemli bir avantajı, aktif dokulara daha fazla oksijen gitmesini sağlayabilmesi. Bunun nedeni, burundan nefes almanın, kandaki karbondioksiti azaltmak için gerekli olan nitrik oksiti ve dolaylı olarak da oksijen kapasitesini artırması. Nitrik oksit salınımındaki fark nedeniyle, ağızdan nefes aldığımızda hücreler, burundan yapılan solunum yoluyla olduğu kadar oksijen alamıyor ve bu da yorgunluğa ve strese neden olabiliyor.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, egzersiz yaparken sadece burundan nefes alan erkek ve kadın 10 koşucu, 6 ay boyunca gözlemlendi. Katılımcıların maksimum oksijen alım oranlarının karşılaştırılması için burun solunumu ve ardından ağız solunumu ile devam eden, standart testler uygulandı. Ayrıca egzersiz sırasında oksijen ve karbondioksit seviyeleri de dahil olmak üzere çeşitli solunum ve egzersiz performansı ölçütleri incelendi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, katılımcıların maksimum oksijen tüketim hızları burundan ve ağızdan alınan nefese göre değişmezken, koşucuların solunum hızının, dakikadaki nefes sayısının ve oksijen alımının karbondioksit çıkışına oranının burun solunumu sırasında azaldığı gözlemlendi.

Ağızdan hızlı nefes alıp vermek, yani çoğumuzun yüksek yoğunlukta egzersiz yaparken veya stresli hissederken ağızdan aldığı hızlı ve sert nefesler, vücudun daha fazla karbondioksit atmasına, yani kan hücrelerinde oksijen taşımak için yer kalmamasına neden olarak hücrelerimize oksijen iletilmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle yoğun egzersiz sırasında burun solunumu yapmak, kaslara ve hücrelere oksijen iletilmesinin en doğru yolu olarak biliniyor. Sonuç olarak, spor yaparken mümkün olabildiğince burundan nefes almaya çalışarak zorlandığınız noktada ağzınızı kullanmak ve rahatladığınız an tekrar burundan nefes almaya geçiş yapmak egzersiz performansınızın optimum düzeyde olmasını sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: Doğru nefes alıp vermenin püf noktaları ve nefes teknikleri

Nefes alışverişi vücuttaki en doğal ve otomatik gerçekleşen süreçlerden biri olsa da, egzersiz sırasında nefesinize dikkat etmek, mümkün olduğunca verimli ve etkili nefes aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir. Yukarıdaki öneriler bazılarımızın sezgisel olarak hali hazırda yapabildiği şeylerken, çoğumuz için öğrenilmiş beceriler oldukları için spor yaparken dikkatimizi nefesimize getirmek ve nefesimizi vücudumuzun ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlemek oldukça önemli. Nefes alışverişlerinizi düzenlemeyi öğrendiğinizde, kaslarınız tekrara alışacağı için, doğru nefes tekniklerini alışkanlığa dönüştürmeniz de çok daha kolay hale gelecektir. 

Kaynaklar: funduszeue.info, Health Line, funduszeue.info, Washington Post

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası