menopozda kadın zevk alır mı / TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ | Kadın Cinsel Fonksiyon Bozuklukları

Menopozda Kadın Zevk Alır Mı

menopozda kadın zevk alır mı

Menopoz cinselliği &#;ld&#;r&#;yor mu?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Menopoz döneminde kadın cinsel haz alma, boşalma ve orgazm olma yeteneğini kaybetmez.

Haberin Devamı

“Menopoz” kadınların hayatındaki dönüm noktalarından biridir ve çoğu kadın tarafından “sonun başlangıcı” ya da “kaybedilen gençlik” olarak algılanır. Ancak gerçekte böyle bir felaket senaryosu yoktur. Çünkü menopoz kadının hayatındaki bir gelişim aşaması ve olgunluk dönemine açılan çok özel ve kadını özgürleştiren bir geçittir.

Bu dönemin “kadınlığı kaybetmek” olarak algılanmasının nedeni doğurganlık özelliğinin sona ermesidir. Peki, doğurganlığın olmaması cinselliğin de olmayacağı anlamına mı gelir? Kesinlikle hayır, çünkü cinsellik ömür boyu sürer ve menopoz döneminde kadın cinsel haz alma, boşalma ve orgazm olma yeteneğini kaybetmez. Üstelik menopoz döneminin getirdiği bazı avantajlar kadına ve partnerine daha özgür, daha olgun ve daha hazza odaklı bir cinsel yaşam olanağı sunar.

Haberin Devamı

MENOPOZ CİNSELLİĞİ ÖLDÜRMEZ

Menopoz cinselliği öldürüyor mu

Menopoz döneminde kadının vücudunda bazı fiziksel değişiklikler olur. En büyük değişiklik ise yumurtalıklarda yumurta üretiminin durmasıyla âdetin kesilmesi ve doğurganlık özelliğinin sona ermesidir. Menopoz döneminde değişen hormon seviyeleri belli bir miktarda cinsel istek kaybına neden olsa da aslında cinsel isteğin azalmasına etki eden en önemli faktör kadınların menopoza ilişkin olumsuz algılarının yol açtığı psikolojik nedenlerdir.

Bu dönemde olduğu düşünülen cinsel istek azalması, vücutta gerçekleşen biyolojik değişikliklerden çok, kadınların menopozu bir hastalık olarak görmeleri ve her şeyin bittiği şeklindeki yanlış inanışları yüzünden “eksik kadınlık, değersizlik, hastalıklı olma” gibi duyguların hâkim olduğu depresyon ya da anksiyete belirtileri nedeniyle ortaya çıkar. Bu ruh hali içindeki kadının kendini kadın gibi değil, "ununu elemiş eleğini asmış" hasta ve eksik bir kadın gibi hissederek cinsel çekiciliğinin kalmadığını düşünmesi, partneri tarafından beğenilmeme kaygısı, cinselliği haz alacağı bir deneyim yerine, görev olarak görmesi hem kendisini hem de partnerini cinsellikten uzaklaştırabilir.

Haberin Devamı

CİNSEL ÖZGÜVEN CİNSEL İSTEĞİ DOĞURUR…

Menopoz cinselliği öldürüyor mu

Kadın-erkek herkes doğası gereği cinsel arzularını tatmin etmek ve cinselliği yaşamak ister. Cinsellik yalnızca cinsel ilişki demek değildir; öpüşmek, sevişmek, mastürbasyon ile kendi kendine zevk vermek ve oral seks gibi cinsel olarak kişiyi uyaran tüm eylemleri içerir. Haz alıp haz vermeye odaklı gerçek cinsellik, partnerlerin cinsel birleşmeye ruhen ve bedenen hazırlanma süreci olan önsevişme ile başlar.

“Kadınların daha çok ihtiyaç duyduğu” ve erkeklerin çoğu zaman çok yanlış bir şekilde “görev” gibi algıladığı önsevişme, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik için kesinlikle yaşanması gereken bir deneyim, hatta gerekliliktir. Menopozun kadının psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri bu gerekliliği aynı zamanda bir ihtiyaç haline getirir. Kadınlığının yok olduğunu düşünerek cinsel öz güvenini, buna bağlı olarak da cinsel isteğini kaybetmiş olan kadın, partnerinin göstereceği özel ilgiye ve duygularını okşamasına ihtiyaç duyar. Ancak bu şekilde “kadın olarak eksik olma” duygusundan kurtulup cinsel öz güvenini kazanır ve cinselliği haz alarak yaşayabilir.

Haberin Devamı

Çünkü kadını veya erkeği çekici kılan en önemli faktörlerden biri öz güvendir. Kadın ancak kendisinden memnun olduğunda hem kendi bedeninden hem de partnerinin bedeninden keyif alabilir. Bu nedenle de menopoz döneminde daha da önemli olan önsevişme, kadının öz güvenini, öz güveni de cinsel isteğini arttırır.

Öte yandan önsevişme ve aşk oyunları sadece kadınların ihtiyacı değildir. Erkeklerin de sekse hazırlanmak ve daha çok zevk alabilmek için en az kadınlar kadar ön sevişmeye ve aşk oyunlarına ihtiyaçları vardır. Cinsel isteği arttırıcı ve daha zevkli hale getirici tüm iletişimler önsevişmeyi oluşturur. Cinsel davranış yelpazesi ne kadar geniş, ne kadar zenginse, cinsellikten alabilecek haz da o kadar fazla ve çeşitli olur.

Haberin Devamı

Menopoz cinselliği öldürüyor mu

MENOPOZ CİNSELLİĞİ ÖZGÜRLEŞTİRİR

Menopoz döneminde doğurganlığın sona ermesi, hamile kalma endişesi olmadan ve doğum kontrol yöntemleriyle uğraşmadan özgürce seks yapabilme avantajı sağlar. Kadının hamile kalma riski olmadan cinselliği yaşayabilmesi cinsel isteğini arttırıcı, daha kolay boşalmasını ve orgazm olmasını kolaylaştırıcı bir etki yaratır. Ayrıca, kadının iş, kariyer, aile, çocuklar gibi konularda belirli bir yaşam olgunluğuna erişmiş olması, sorumluluklarının ve kaygılarının azalması, kendine ve cinselliğe odaklanabilmesine olanak verir ve cinsellikten daha çok haz almasını sağlar. Menopoz dönemindeki hormon değişiklikleri sonucunda yaşanan vajinal kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki gibi sorunlar lokal hormon veya kayganlaştırıcı jel uygulamalarıyla kolaylıkla giderilerek cinsellikten alınacak haz kaybı engellenebilir.

#Cinsellik#Vajinal Kuruluk#Kadın Cinselliği

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Menopoz ve Cinsellik

Menopozda Cinsellik Neden Azalır?

Kelime anlamı olarak adet görme ve yumurtlamanın sonlanması olsa da kadının bu dönemde yaşadıkları ve hissettikleri nedeni ile üzerine ciddiyetle durulması bir dönemdir Menopoz, peki ya bu menopozda cinsellik konusunda dikkat etmemiz gereken, tedavisi olmadığını düşündüğümüz durumlar nedir? Makalemizde menopozda cinsellik konusu ile ilgili bütün sorularınız cevabınızı bulabilirsiniz.

Ortalama menopoz yaşı toplumdan topluma değişmekle beraber , menopoz yaşını belirleyen en önemli etken genetik yatkınlıktır. Türkiye için ortalama menopoz yaşı tur. Menopoz, insan hayatının uzaması ile beraber kadın yaşamının neredeyse üçte birini kapsar hale gelmiştir, hal böyle olunca menopozda cinsellik konusu daha çok araştırılan ve merak edilen bir konu haline gelmiştir.

Estrojen hormonunun menopozda cinsellik üstündeki etkisi?

Aslında tamamen doğal bir süreç olmasına rağmen, eksilen estrojen hormonu birçok sistemi ilgilendiren ve kadın yaşam kalitesini belirgin olarak değiştirebilecek bir çok sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bu hormonun azalması, başka sorunların yanında menopozda cinsellik isteğinin azalmasında önemli bir yol oynamaktadır.

Menopozda Cinsellik

Menopozda Beni Ne Bekliyor?

Menopozda Cinsellik

Bu olayların bilincinde olunduktan sonra menopozda cinsellik daha özgürce ve gebelik riski olmadan yaşanabilir. Menopozda cinsellik azalan estrojenin etkisi ile vaginal kuruma ve doku kayganlığı azalması nedenleri ile ilişkide acı ve yanma hissedilebilir, dolayısıyla bu durum menopozda cinsellik isteğini azaltmaktadır. Menopozda estrojen azalması yanısıra , kadında üretilen ve libidoyu sağlayan androjenlerde bir miktar azalır. Bu azalma ise libido azalmasına yol açseafoodplus.info temel androjen olan TESTESTERON kadın cinselliğinde önemli bir rol oynar. Testesteron eksikliğinde kadınlarda libido azlığı, açıklanamayan yorgunluk ve motivasyon eksikliği olur..

MENOPOZ YAŞLANMANIN BAŞLANGICI OLMADIĞI GİBİ KADINLIĞIN SONU DA ASLA DEĞİLDİR&#;

Menopozda cinselliği etkileyen en büyük sorunlardan birisi cinsel organlarda kuruluk ve cinsel ilişkide yanma, acıma şikayeti olan kadınlarda lokal olarak uygulanan kremler ve fitiller oldukça yararlı olabilmektedir. Estrojen takviyesine rağmen libido azlığı, açıklanamayan yorgunluk , motivasyon eksikliği olan hastalarda ANDROJEN ETKİLİ ilaçlar tedaviye eklenmektedir.

Menopozda Cinsellik Nasıl Korunur?

Menopoz dönemindeki kadınlar cinsel kaynaklı sıkıntılarını büyük bir açıklıkla hekimleriyle paylaşırlarsa, daha güzel ve kaliteli bir cinsel yaşam için gerekli desteği alabilir ve daha sağlıklı ve mutlu bir menopoz dönemi geçirebilirler. Bu destekler aynı zaman menopozda cinsel hayatınıza da pozitif yönde etkileyecektir.

Menopoz Hakkında Daha Fazla Makale için Tıklayınız.

Sibel Malkoç Full CVsi için Tıklayınız. 

Sibel Malkoç YoutubeSibel Malkoç FacebookSibel Malkoç

Menopoz ve Hormon Replasman Tedavisi

Menopoz, adet görmenin kalıcı olarak bitmesidir. Menopoz kadının yaşam sürecinin normal bir parçasıdır. Bazen “yaşam değişikliği” olarak adlandırılır. Bu bölümde menopoza dair tanımlardan, menopoza geçiş sürecinden, menopozun fiziksel ve ruhsal sağlığınıza etkilerinden, kısacası menopoza dair her şeyden bahsedeceğiz.

Menopoz Nedir?

Menopoz adetlerin kalıcı olarak bittiği ve artık hamile kalınamayan dönemdir. Menopoz denebilmesi için en son gördüğünüz adetin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olmalıdır. Menopozdan sonra yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok düşük seviyelerde üretir. Bu düşük hormon seviyeleri, belirli sağlık sorunları için riskinizi artırabilir.

Perimenopoz Nedir veya Menopoza Geçiş Nedir?

Perimenopoz, ya da menopoz geçişi, son adetinize doğru giden zamandır. Menopoz öncesi ve sonrası olan geçiş dönemi ‘perimenopoz’ olarak adlandırılır. Vücudunuz menopoza geçerken, hormon seviyeleriniz rastgele dalgalanmalar gösterir, bu durum beklenmedik menopoz semptomlarına neden olur. Bu geçiş sırasında, yumurtalıklarınız normalden daha fazla östrojen ve progesteron hormonu üretir. Düzensiz adetler görürsünüz, çünkü her ay yumurtlamayabilirsiniz. Adetleriniz normalden daha uzun veya kısa olabilir veya alışılmadık şekilde ağır veya hafif adet kanamaları görülebilir.

Birçok kadında bu geçiş sırasında sıcak basmaları ve diğer menopoz belirtileri mevcuttur.

Menopoza geçiş genellikle ne zaman başlar?

Perimenopoz, menopoza geçiş, genellikle bir kadının 40’lı yaşlarının sonlarına doğru başlamaktadır.

Menopoza geçişi başlatıp başlamadığımı nasıl anlarım?

Bazen sizin ve doktorunuzun perimenopozda olup olmadığınızı anlaması zor olabilir.  Bu süreçte görülen semptomlarla ilgili bilgi vermeniz gerekmektedir.

Semptomlar:  Sıcak basması, uyku bozuklukları

Düzensiz adetler:  Adetlerinizi takip edin. Düzensiz adetler menopozun ilk belirtisi olabilir.

Hormon seviyeleri:  Eğer erken yaşta (40 yaşından önce) adetleriniz kesildiyse doktorunuz kanınızdaki hormon seviyelerini test edebilir. Doktorlar, genellikle tıbbi bir neden olmadığı sürece bu testi önermez. Bunun nedeni, çoğu kadın için, hormon düzeylerinin menopoza geçiş sırasında öngörülemeyen bir şekilde yukarı ve aşağı gitmesidir. Bu nedenle, menopozdan geçip geçmediğinizden bu kan testine dayanarak karar vermek olmak zordur.

Menopoz Beni Nasıl Etkiler?

Menopoz belirtileri aniden başlayabilir ve ilk başta çok hafif olabilir. Bazı kadınlar birçok anlamda değişiklikler fark eder. Ruh hali gibi bazı menopozal semptomlar, adet öncesi sendromun (PMS) semptomlarına benzerdir. Diğerleri ise sizin için yeni olabilir. Örneğin:

Diğer olası değişiklikler fark edilebilir değildir. Örneğin, daha az östrojeniz olduğu için kemik yoğunluğunu kaybetmeye başlayabilirsiniz. Bu, kemiklerin zayıflamasına ve kolayca kırılmasına neden olan bir durum olan osteoporoza yol açabilir. Östrojen seviyelerinin değiştirmesi ayrıca kolesterol seviyelerini artırabilir ve kalp hastalığı ve inme riskinizi artırabilir.

Menopoza Geçiş ne Kadar Sürer?

Perimenopoz, menopoza geçiş, adetleriniz kalıcı olarak durmadan iki ila sekiz yıl sürebilir. Çoğu kadın için, menopoza geçiş yaklaşık dört yıl sürer. Menopoza ulaştığınızı ancak son adetinizin üzerinden kanamasız olarak bir yıl geçirdikten sonra bilebilirsiniz. Bu, üst üste 12 ay boyunca lekelenme de dahil olmak üzere herhangi bir kanamanın olmadığı anlamına gelir.

Menopoza Geçiş Sırasında Doğum Kontrolünü Kullanmaya Devam Etmeli Miyim?

Evet. Perimenopoz sırasında, bir ay veya birkaç ay boyunca adetiniz olmasa bile, menopoza geçişte hala hamile kalabilirsiniz. Perimenopoz sırasında, bazı aylarda hala yumurtlayabilirsiniz ama ne zaman yumurtlayacağınızı kesin olarak bilmek imkansız.  Hamile kalmak istemezseniz, son adetinizden sonra bir yıl daha doğum kontrolü uygulamaya devam etmelisiniz. Farklı doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorunuzdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Menopozdan sonra hamile kalamazsınız, ancak aktif cinsel hayatı olan herhangi biri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanabilir (CYBE veya CYBH).  Menopozdan sonra prezervatif kullanmazsanız cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma olasılığınız daha fazla olabilir.  Vajinal kuruluk veya tahriş menopozdan sonra daha sık görülür ve cinsel ilişki sırasında küçük kesik veya yırtılmaya neden olabilir ve sizi CYBH’ye maruz bırakabilir.

Menopoz ne Zaman Gerçekleşir?

Menopoz, adet olmadan 12 ay geçtiğinde olur. Kadınlar için menopoz yaşı genellikle 45 ile 55 arasındadır. Menopoza ne zaman gireceğinizi anlamanın bir yolu, annenizin girdiği yaştır. Menopoz daha erken olabilir:

Bazı sağlık sorunları da erken menopoza girmenize neden olabilir.

Menopoz genellikle kendi başına gerçekleşir.  Bununla birlikte, normalde kemoterapi veya her iki yumurtalığın çıkarılması için ameliyat olursanız menopoza girebilirsiniz.

Menopozdan Sonra ne Olur?

Menopozdan sonra artık hamile kalamayacaksınız ve artık adet görmeyeceksiniz. Menopozdan sonra herhangi bir vajinal kanama varsa, mümkün olan en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz.  Menopoz sonrası vajinal kanama normal değildir ve ciddi bir sağlık probleminiz olduğu anlamına gelebilir.

Menopozdan sonra aşağıdakilerden herhangi birini yaşayabilirsiniz:

Menopoz Belirtileri

Menopoza geçiş sırasında, değişen hormon seviyeleri adet düzenini etkileyebilir ve sıcak basması ve uyku problemleri gibi semptomlara neden olabilir. Menopoza yaklaştıkça, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar sorunları ve düzensiz adetler gibi diğer semptomları da görebilirsiniz. İlaçlar ve diğer tedaviler semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sıcak Basmaları

Sıcak basmaları, en yaygın menopoz semptomudur. Dört kadından üçü sıcak basması yaşar.

Sıcak basması, vücudunuzun üst kısmında ani bir ısı hissidir. Yüzünüz ve boynunuz kızarabilir. Kırmızı lekeler göğsünüzde, sırtınızda ve kollarınızda görülebilir. Sıcak basmalarından veya sıcak basmalarından sonra soğuk titremelerle bile karşılaşabilirsiniz.

Son zamanlardaki çalışmalar, sıcak basmaların menopozdan sonra 14 yıla kadar devam edebileceğini göstermektedir. Doktorlar ve araştırmacılar, sıcak basmalarının menopoz sırasında neden bu kadar yaygın olduğunu bilmiyorlar. Güzel haber ise sıcak basmaları önleyebilecek bazı ilaçlar mevcuttur.

Ne yapabilirsiniz?

Vajinal Problemler ve Enfeksiyonlar

Vajinal kuruluk gibi vajinal problemler, menopoz döneminde başlayabilir veya kötüleşebilir. Östrojenin düşük seviyeleri, vajinal dokunun daha kuru ve daha zayıf olmasına neden olabilir. Bu kaşınmaya, yanmaya, ağrıya veya rahatsız hissine neden olabilir. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrıya da neden olabilir ve vajinada cinsel ilişki sırasında küçük kesikler ve yırtıklar meydana gelebilir. Vajinal kesikler ya da yırtıklar sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için daha yüksek risk altına sokar.

Ne yapabilirsiniz?

Düzensiz Adetler veya Kanama

Adetleriniz daha sık veya daha az gelmeye başlayacak. Düzenli adetler bitecektir. ‘Bu kanama da nereden çıktı?’ veya ‘Neden hala adet görmedim?’ dediğiniz günler gelecektir.

Ne yapabilirsiniz?

Uyku Sorunları

Menopozdaki birçok kadın gece boyunca uyumakta zorlanır. Düşük progesteron hormonu değerleri, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırabilir. Düşük östrojen seviyeleri de uyurken terlemenize neden olan sıcak basmalara neden olabilir. Bu bazen gece terlemeleri olarak adlandırılır. Bunlara bağlı olarak gün boyunca normalden daha yorgun hissedebilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz?

Bellek Sorunları

Unutkan olabilir ya da odaklanmakta zorluk çekebilirsiniz. Perimenopozdan geçmekte olan kadınların üçte ikisi bellek ya da odaklanmada sorun yaşadıklarını söyler.

Ne yapabilirsiniz?

Üriner Problemler

Birçok kadın menopoz sırasında mesane veya idrar sorunları geliştirir. Öncesine göre daha düşük östrojen seviyeleri, idrar yollarınızı zayıflatabilir. Hapşırırken, öksürdüğünüzde veya güldüğünüzde idrar kaçabilir. Menopoz sonrası idrar sorunları yaşlanmanın normal bir parçası değildir ve tedavi edilebilir.

Ne yapabilirsiniz?

Duygudurum Değişiklikleri

Gergin hissedebilirsiniz. Doğum sonrası deperesyon veya hüzün yaşadıysanız, duygudurum değişikliği yaşama ihtimaliniz daha yüksektir.

Ne yapabilirsiniz?

Depresyon ve Anksiyete

Menopoz döneminde depresyon ve anksiyete riskiniz daha yüksektir. Doğurganlık kaybı veya vücudunuzdaki değişimler yüzünden üzüntü veya depresyon yaşayabilirsiniz. Depresyon veya anksiyete belirtileriniz varsa, doktorunuzla görüşün. Doktorunuz depresyon veya anksiyete tedavisi için terapi veya ilaç veya her ikisini de önerebilir.

Ne yapabilirsiniz?

Cinsellikle İlgili Duyguların Değişmesi

Bazı kadınlar menopozdan sonra cinselliği ile daha rahat hissederler. Bazıları ise uyarılmada sorun yaşayabilirler. Rahatsız edici veya ağrılıysa, cinsel ilişkiye daha az ilgi duyabilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz?

Menopoz Belirtileri Hakkında Doktorumu Ne Zaman Görmeliyim?

Menopoz semptomlarınızdan herhangi biri sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuzla konuşun. Tedaviler hakkında konuştuğunuzda, şunları tartışabilirsiniz:

Menopoz Tedavisi

Birçok kadın menopoz semptomları için tedaviye ihtiyaç duymaz.  Belirtilerinizin kendiliğinden hafiflediğini görebilirsiniz. Semptomlarınızdan rahatsızlık duyuyorsanız, rahatlama yolları hakkında doktorunuzla konuşun. Sizin için uygun bir tedavi bulmak için birlikte çalışabilirsiniz. Bazı kadınlar yeme alışkanlıklarını değiştirmenin ve daha fazla fiziksel aktivite yapmanın menopoz semptomlarının azalmasına yardımcı olabileceğini fark eder. Diğerleri ise semptomlarını hafifletmek için ilaca ihtiyaç duyabilirler.

Hangi İlaçlar Menopoz Semptomlarını Tedavi Eder?

Menopoz belirtileriniz sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz belirtilerinize yardımcı olacak ilaçlar önerebilir. Tüm ilaçların riskleri vardır ve doktorunuz hangi ilaçların sizin için en iyi olduğunu bulmanızda yardımcı olabilir.

Hormon Replasman Tedavisi Nedir?

Hormon replasman tedavisi, sıcak basmaları ve vajinal kuruluk gibi yaşam kalitenizi etkileyen menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan reçeteli ilaçlardır.

Menopoz sırasında, yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok az üretir. Hormon replasman tedavisi, yapay östrojen ve progesteron ile artık yumurtalıklarınız tarafından az üretilmeye başlayan hormonların eksikliğini tamamlamayı amaçlar.

Bu tedaviler genellikle her gün bir hap olarak alınır. Östrojen veya östrojen artı progesteron hormon tedavisini, deri yamaları olarak da kullanabilirsiniz. Tüm ilaçlar gibi, hormon replasman tedavisinin de riskleri vardır. Bunu ilaçları kullanmaya karar verirseniz, gereken en kısa süre için en düşük dozu kullanmanız önerilmektedir. Topikal hormon tedavisi denilen diğer menopozal hormon terapileri, sıcak basmaları tedavi etmez, ancak vajinal kuruluk semptomuna yardımcı olabilir.

Topikal Hormon Tedavisi Nedir?

Topikal hormon tedavisi, düşük doz östrojen içeren ve vajene direk olarak uygulanan kremlerdir. Vajinanın kuruluğunu gidermeye yardımcı olur fakat sıcak basması gibi menopozun yol açtığı diğer semptomlara iyi gelmez. Vajinal halka ve jel formları da bulunmaktadır. Topikal kremin riskleri menopozal hormon replasman tedavisinin risklerinden farklıdır.

Menopozda  Hormon Tedavisi Güvenli Midir?

Menopozal hormon tedavisi, (bazen hormon replasman tedavisi de denir) bazı kadınlar için güvenlidir, ancak aynı zamanda birtakım riskleri de vardır.

Araştırmalar şunu gösteriyor:

Kimler Menopozal Hormon Tedavisi Almamalıdır?

Menopozda hormon tedavisi bazı kadınlar için güvenli olmayabilir.

Aşağıdaki riskleriniz varsa doktorunuzla konuşmalısınız:

Menopozal Hormon Tedavisi ne Kadar Sürer?

Bu süreç kişiden kişiye ve yaşanan semptomlara kadar değişkenlik göstermekle birlikte, 10 yıldan uzun olması önerilmemektedir.

Semptomunuza, yaşınıza ve risk faktörlerine bağlı olarak menopozal hormon tedavisinin riskini ve faydalarını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Menopoz ve Cinsellik

Menopoz döneminde, cinsel hayatınızda değişiklikler yaşayabilirsiniz. Bazı kadınlar bu dönemde çocuk sahibi olmama rahatlığı ve sosyal durumlarla ilgili olarak daha çok cinsel ilişki yaşadıklarını söylerken, bazı kadınlar, daha az sıklıkla cinsel ilişkiyi düşündüklerini ya da bundan daha az zevk aldıklarını ifade etmektedir.

Menopozun Cinsel Hayatımda ne Gibi Etkileri Olacak?

Menopoz cinsel yaşamınızda değişikliklere neden olabilir.

Bazı olası değişiklikler şunlardır:

Cinsel durumunuzdaki değişiklikler sizi rahatsız ediyorsa doktorunuzla konuşun.

Cinsel Sağlığımı Menopoz Öncesi ve Sonrası İyileştirmek İçin ne Yapabilirim?

Cinsel sağlığınızı menopoza geçiş döneminde ve menopozdan sonra geliştirmek için bazı adımlar atabilirsiniz:

Aktif ol: Fiziksel aktivite, enerji seviyenizi artırabilir, ruh halinizi yükseltebilir ve kendinizi daha çok beğenmenizi sağlayabilir. Tüm bunlar cinselliğe olan ilginizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Sigara içme: Sigara içmek vajinaya kan akışını azaltabilir ve östrojen etkilerini azaltabilir.

Alkolden kaçının: Vücudunuzun cinselliğe verdiği cevabı yavaşlatabilir.

Daha sık seks yap: Seks yapmayı seçerseniz, vajinalarınıza kan akışını artırabilir ve dokuları sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz.

Seks sırasında kendinize zaman tanıyın: Uzun süren ön sevişme vajene ve vulvaya kan akışını sağlayarak nemlenmesine sebep olur. Nem dokuları korur ve böylece daha rahat seks yapabilirsiniz.

Pelvik taban egzersizleri yapın: Bun egzersizler vajinaya kan akışını artırabilir ve orgazmda yer alan kasları güçlendirebilir. Pelvik taban egzersizleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vajinayı tahriş eden ürünlerden kaçının: Köpük banyosu ve bazı sabunlar tahrişe neden olabilir. Enfeksiyon belirtisi de olabileceğinden, vajinal kaşıntı veya tahriş varsa doktorunuza danışın.

Menopoz Sonrası Vajinal Kuruluk Nasıl Tedavi Edilir?

Seks sırasında hafif miktarda rahatsızlığa neden olan vajinal kuruluk için:

Reçetesiz, su bazlı vajinal bir kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Daha şiddetli vajinal kuruluk için, doktorunuz vajinaya koyabileceğiniz birtakım ilaçlar reçete edebilir.

Bu ilaçlar şunları içermektedir:

Bir veya daha fazla tedavi seçeneğinin sizin için uygun olup olmadığına karar vermek için semptomlarınızı ve kişisel sağlık sorunlarını doktorunuzla tartışın.

Eşim İle Menopoz ve Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşabilirim?

Eşinizle endişeleriniz hakkında konuşmak ilişkinizi güçlendirebilir.

Ona şu soruları sorabilirsiniz:

Eğer cinsel yaşamınızdaki değişiklikler sizi rahatsız ediyorsa, bireysel veya çift terapisi için bir terapistle görüşmeyi de düşünebilirsiniz.

Menopozdan Sonra Hala Cinsel İlişki Sırasında Korunmaya İhtiyacım Var Mı?

Evet, tek eşli ilişkide değilseniz, menopozdan sonra cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek adına hala prezervatif kullanmanız gerekir. Tek eşli bir ilişkide, siz ve eşiniz sadece birbirinizle ve başka hiç kimseyle ilişkiye girmiyor olmalıdır.

Prezervatifler cinsel ilişkiye girdiğinizde CYBE’ları önlemenin en iyi yoludur.

Menopoz ve Sağlığınız

Vücudunuzdaki menopoz döneminde meydana gelen değişiklikler, belirli sağlık sorunları ile karşılaşma riskinizi artırabilir. Düşük östrojen düzeyleri ve yaşlanma ile ilgili diğer değişiklikler (kilo almak gibi) kalp hastalığı, inme ve osteoporoz riskinizi artırabilir.

Menopoz Sağlığımı Nasıl Etkiler?

Menopozdan sonra yumurtalıklarınız çok az östrojen üretir. Menopoza giren kadınlar çok düşük östrojen seviyelerine sahiptir. Düşük seviyelerde östrojen ve progesteron menopozdan sonra belirli sağlık sorunları için riskinizi arttırır.  Diğer sağlık sorunları ise bunlara eklenerek, yaşlandıkça doğal olarak ortaya çıkabilir.

Menopozdan sonraki yıllarda görülen yaygın sağlık sorunlarına örnekler:

Kalp hastalığı: 55 yaşından önce, kadınlar erkeklere göre daha düşük kalp hastalığı riskine sahiptir. Östrojen kan damarlarının açık kalmasına yardımcı olur ve vücudun sağlıklı ve iyi bir kolesterol dengesini sağlamasına yardımcı olur.  Östrojen olmadan, kolesterol kalbe giden damar duvarlarında birikmeye başlayarak damar tıkanıklığına sebep olabilir.

İnme: İnme riskiniz 55 yaşından sonra her on yılda ikiye katlanır. Vücudunuzdaki düşük estrojen seviyeleri, beyne giden damar duvarlarında kolesterol birikmesinde rol oynayarak, inme geçirmenize sebep olabilir.

Kemik erimesi (Osteoporoz):  Menopozdan sonra vücutta azalan östrojene bağlı olarak, kemik kütlesinde daha önce olduğundan çok daha hızlı bir kayıp olur. Kemik erimesi, kemiklerinizin kırılgan ve zayıf olmasına ve kolayca kırılmasına neden olan bir durumdur.  Son yıllarda yapılan büyük bir çalışma, menopozda yıllar içinde şiddetli sıcak basması ve gece terlemesi geçiren kadınlarda genellikle daha fazla kemik erimesi olduğunu göstermiştir.

İdrar kaçırma:  Menopoz sonrası kadınların yaklaşık yarısı idrar tutmada zorluk çekmektedir. Daha düşük östrojen seviyeleri idrar torbasından dışarıya uzanan bir organ olan üretrayı zayıflatabilir. Üretra zayıflarsa idrar tutmakta zorlanırsınız. İdrar kaçırma için tedavi seçenekleri hakkında bilgi edinin.

Ağız sağlığı:  Ağız kuruluğu ve çürük riski menopozla artmaktadır.

Menopoz Sırasında Hormon Tedavisi Bu Sağlık Problemlerini Önler mi?

Hayır. Menopozal hormon tedavisi, sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Menopozal hormon tedavisi kan pıhtıları, felç ve bazı kanserler için riskinizi artırabilir ve kalp hastalığı veya demansın (unutkanlık sorununun) önlenmesine yardımcı olmaz.

Menopozdan Sonra Hangi Rutin Taramalara İhtiyacım Var?

Bütün kadınlar hayatları boyunca düzenli kontrollere ve tarama testlerine ihtiyaç duyarlar. Yapılması gereken bazı rutin testler:

Doktorunuz sağlık durumunuza bağlı olarak başka testler de önerebilir. Örneğin, idrar tutamama gibi bazı özel problemler için bir uzmanı görmeniz gerekebilir.

Menopoz Sırasında ve Sonrasında Nasıl Sağlıklı Kalabilirim?

Menopoz döneminde sağlığınızı iyileştirmek için atabileceğiniz birçok önemli adım vardır.

Sigarayı bırakmak: Sigarayı bırakmak, daha sağlıklı olmak için atabileceğiniz en önemli adımdır. Sigara içmek, kemiklerinize zarar verir, kalp hastalığı ve 12 farklı çeşitte kanser türüne neden olarak sağlığınıza pek çok yönden zarar verebilir.

Aktif olun: Haftanın bir çok gününde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak, daha sağlıklı olabileceğiniz en iyi yollardan biridir. Fiziksel aktivite kemiklerinize, kalbe ve ruh halinize yardımcı olabilir. Yaptığınız egzersizin karmaşık olması gerekmez. Tempolu yürüyüş ve düzenli ev işleri sağlığınız için iyidir. Hangi aktivitelerin sizin için uygun olduğunu doktorunuza sorun.

Amaç: Haftada en az 2 saat 30 dakika, orta seviyede fiziksel aktivite(tempolu yürüyüş gibi) veya 1 saat 15 dakika yüksek seviyede aktivite (koşma-tenis oynama) şeklinde olabilir

İyi beslenme: Vitaminleri, mineralleri, lifleri ve diğer gerekli besinleri almak büyük önem taşır. Her gün, yaşınıza, boyunuza, kilonuza ve etkinlik düzeyinize göre kaç kalori ihtiyacınız olduğunu öğrenin.  Diyet takviyeleri hakkında doktorunuzla konuşun.

Menopozdan sonra, kemik sağlığını korumak için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Doktorlar, 51 yaş ve üzeri kadınların her gün miligram kalsiyum almasını önermektedir. D vitamini ayrıca kemik sağlığı için önemlidir. Eğer kalsiyum desteğine ihtiyacınız varsa veya daha fazla D vitamini gerekiyorsa doktorunuza sorun.

Güvenli seks yapın: Menopozdan sonra hamile kalamazsınız. Ancak yine de cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapabilirsiniz. Prezervatifler cinsel ilişkiye girdiğinizde CYBE’ları önlemenin en iyi yoludur. Menopozdan sonra vajina daha kuru ve daha ince olabilir, bu da cinsel ilişki sırasında küçük kesiklere veya yırtıklara neden olabilir. Vajinal kesikler veya yırtıklar sizi CYBE için daha yüksek risk altında tutar.  CYBE’leri önlemenin yollarını öğrenin.

Menopozdan Sonra Kilo Alır Mıyım?

Evet, bu mümkün. Birçok kadın menopozdan sonra ortalama 5 kilo alır. Östrojen seviyelerinin azalması menopozdan sonra kilo alımında rol oynayabilir.

Kilo alımı yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet, kalp krizi ve inme riskinizi artırabilir. Aşırı kiloluysanız veya aktif değilseniz ya da sağlıksız besliyorsanız risk daha fazladır. Aşırı kilo ve şişmanlığın kalp sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinin.

Kilo vermenin en iyi yolu (aşırı kilolu veya obez iseniz) her gün daha az kalori tüketmektir. Sağlıklı beslenmek ve günde en az 30 dakika egzersiz yapmak kilonuzu sağlıklı bir şekilde korumanın en iyi yoludur.

Araştırma

Kuzey Amerika Menopoz Topluluğu'nun yıllık toplantısında sunulan yeni bir araştırma kadınların yaşlandıkça cinsel isteklerinin azaldığına dair inanışın yanlış olduğunu ortaya koydu.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen araştırma 15 yıl süresince 3 bin kadın üzerinde yürütüldü.

Araştırmada katılımcıların çoğunun yaş almalarına rağmen cinsel hayata büyük değer verdiğinin görüldüğünü ve bunun anormal olmadığını belirten ekip lideri Doçent Doktor Holly Thomas, kadınların partnerleriyle açıkça konuşabiliyor olmalarının önemine dikkat çekti.

Geçmişteki birçok çalışmanın kadınların yaş ilerledikçe cinselliğe olan ilgilerinin azaldığını gösterdiğini belirten Thomas, bu durumun araştırma sırasında hastalarından edindiği bilgilerle örtüşmediğinin altını çizdi.

Orta yaşta cinsellik ne kadar önemli?

Amerikan toplumunda kadınların sağlığıyla ilgili kapsamlı bir saha çalışmasında elde edilen verileri analiz eden araştırmaya göre, cinselliğe atfedilen önem açısından kadınların hisleri üç farklı grupta toplanıyor.

Buna göre ilk gruptaki kadınlar geleneksel düşünce biçimi doğrultusunda kadınların yaş ilerledikçe cinsel isteklerinin azaldığı görüşünde. Bu gruptaki kadınlar, katılımcıların yüzde 28'lik bölümünü oluşturuyor.

Yüzde 27'lik ikinci grubun cinsellikle ilgili yaklaşımı ise ilk grubun tam tersi yönünde. Bu gruptaki kadınların geleneksel inanışın aksine cinsel isteklerinin azalmadığı, cinselliğin 40'lı, 50'li ve 60'lı yaşlarında da önemini koruduğu anlaşıldı.

Bu bulguyu değerlendiren Kuzey Amerika Menopoz Topluluğu'nun tıbbi direktörlerinden Dr Stephanie Faubion cinsel hayatın her yaşta farklı özellikleri olduğunu vurguluyor. Faubion'a göre 20'li yaşların 40'lı yaşlara, 40'lı yaşların 60'lı yaşlara, 60'lı yaşların ise 80'li yaşlara benzemese de, sağlıklı bir ilişki içinde cinselliğin de yerini koruduğunu belirtiyor.

İlerleyen yaşlarda cinselliği önemseyen kadınların ortak özellikleri

Araştırmaya göre cinslliğin hayatlarında önemli bir yeri olduğunu belirten kadınların belirli ortak özellikleri bulunuyor. Bu kadınların daha yüksek eğitimli, daha az depresif ve orta yaş öncesinde daha olumlu cinsel deneyimler yaşadığı görülüyor.

Sosyoekonomik faktörler de bu konuda belirleyici rol oynuyor. Daha yüksek eğitimli kadınlar genellikle daha çok kazanıyor ve ekonomik açıdan daha az stresli ve daha istikrarlı bir hayat yaşadıklarından cinselliğe daha fazla önem verme fırsatı bulabiliyor.

Irk ve etnik kökenin cinsel arzuyla ilgisi var mı?

Araştırma, kadınların cinsel isteklerinin azalması ya da artmasına etki eden bir diğer faktörün de ırk ve etnik köken olduğuna işaret ediyor.

Çalışmanın yapıldığı Amerikan toplumunda Afrika kökenli kadınlar orta yaş süresince cinsel hayatı daha fazla önemli görmeye eğilimli.

Buna karşın araştırmaya katılan Çinli ve Japon kökenli kadınlar için orta yaşla birlikte cinselliğin önemini kaybettiği düşüncesi hakim.

Araştırmayı yürüten Dr Holly Thomas bu durumun altında biyolojik değil, sosyo-kültürel sebeplerin yattığı, kadınların yaşlanmayla ilgili taşıdığı farklı hoşnutluk düzeyi ve bakış açılarının etkili olduğu görüşünde.

Menopozla birlikte cinsel isteklilik ne yönde değişiyor?

Araştırmada çoğunluğu oluşturan üçüncü grup ise menopozla birlikte cinselliğin önem kazandığını ancak 50'li ve 60'lı yaşlar süresince cinsel arzuların yavaş yavaş azaldığını belirtiyor. Bu durumun altında duygusal, fiziksel ve psikolojik dört etken yatıyor.

Kadınlar 40'lı ve 50'li yaşlardan itibaren menopoza adım atmaya başlıyor. Bu dönemde azalan östrojen hormonunun etkisiyle cinsel isteği ya da eylemi zorlaştıran çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyor. Buna bir de ilerleyen yaşla artan sağlık sorunları da eklenince cinsellik önceki yaşlara göre önemini kaybediyor.

Hayatlarının bir döneminde fiziksel ya da cinsel taciz, bağımlılık yaratan madde kullanımı, depresif anksiyete ve stres gibi sorunlar yaşayan kadınlar bu kategoride yer alıyor. Endişe ve stresin cinsellik üzerindeki etkilerinin bilindiğine vurgu yapan uzmanlar, bu tür duygusal etkenlerin cinsel arzuyu azaltabileceğini hatırlatıyor.

Orta yaşa erişen kadınların birlikte oldukları eşleri de genellikle orta yaşa adım atmış oluyor. Boşanma ya da ilişkinin bozulmasının haricinde, yaşlanan eşin sağlık sorunları ya da genişleyen aile ile gelen sorunların çeşitliliği de cinselliği ikinci plana itebiliyor.

Kadınların cinsellikle ilgili nasıl düşünüp davranması gerektiğini belirleyen sosyal normlar da cinsel istek üzerinde olumsuz etkide bulunabiliyor. Dini, kültürel ve ailevi değerler kadınların cinsel isteklikle ilgili kendilerini kötü hissetmelerine neden olabiliyor.

Cinsel isteksizlikle ilgili ne yapılabilir?

Araştırmayı değerlendiren uzmanlar, cinsel isteğin azalmasını dert etmeyenler için bir sorun olmadığını, ancak daha önceki araştırmaların kadınların yüzde 10 ila 15'inin cinsel arzuların azalmasından dolayı rahatsızlık duyarak çözüm aradıklarını belirtiyor.

Bu konuda ilaç ya da terapilerle çözüm bulunabileceğine dikkat çeken uzmanlar, kadınların doktora gitmekten ve sorunlarını dile getirmekten çekinmemeleri gerektiğinin altını çiziyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir