cennet hurması yemek / Cennet hurmasından reçel nasıl yapılır? En kolay Trabzon hurması reçeli tarifi - Yemek Haberleri

Cennet Hurması Yemek

cennet hurması yemek

Cennet Hurması, sonbaharın gözdesi: fayda ve zararları, öneriler ve tarifler

 

Cennet Hurması

 

Tabiat Ana’nın, bazı meyve ve sebzeleri kasıtlı olarak yılın belirli bir zamanında sunduğuna içtenlikle inanıyorum.
Trabzon hurması veya cennet elması, sonbaharın bağışıklık sisteminden “eksiltebileceklerini” telafi etmenin mükemmel bir yoludur.

 

TAKVİYE HAPLARI KULLANMADAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NASIL GÜÇLENDİREBİLECEĞİNİZİ BURADAN KEŞFEDİN

Baldan daha tatlı (hiç abartısız) ve mevsimi mükemmel bir şekilde temsil eden harika renkleri ile cennet hurması, multi-vitamin haplarına rakip olan gerçek bir süper gıdadır: tek bir meyve, klasik sonbahar rahatsızlıklarıyla yüzleşmeye hazır olmak amacıyla bağışıklık sisteminigüçlendirmek için önerilen A Vitamini için günlük önerilen dozun %50’sinden fazlasını içerir.

Cennet hurmasının faydaları

A Vitamini (65mg/100g) açısından zengin olmasının yanı sıra tatmin edici dozlarda Vitamin C (70mg/100g), E, B6, D ve ayrıca Vitamin B12 içerir(1). Bu nedenle Diospyros kaki (bu onların bilimsel adıdır) ayrıca cilt bozukluklarının, genel olduğu kadar, aynı zamanda vasküler ve hormonal düzeyde iltihaplanmaların tedavisinde de faydalıdır. Üstelik, birinci sınıf antioksidanların ve karoten (β-kriptoksantin, likopen, β-karoten, zeaksantin ve lutein), tanenler, polifenoller, fenolik asitler (ferulik asit, p-kumarik asit ve gallik asit) steroller, flavonoidler, proantosiyanidin, antosiyanidin vb. gibi diğer biyoaktif bileşenlerin önemlişekilde bulunması sayesinde kötü kolesterolün oksidasyonunu ve şeker hastalığının oluşma sıklığını önlemeye yardımcı dahi olduğu düşünülmektedir.
Cennet hurmasının antioksidan, anti-trombotik, plazma lipidi azaltıcı, bağışıklı sistemini modüle edici ve anti-mutajenik etkileri o kadar yoğundur ki (2) birçok klinik çalışma bu meyve hakkında bilinenleri derinleştirmeye çalışmaktadır: gerçekten kanser ile ateroskleroz gibi dejeneratif bozukluklarbenzeri zor hastalıkların tedavisinde kullanımları öngörülenler arasındadır.

İçerisinde bulunan mineral tuzlar da aynı derecede kıskanılacak seviyededir: kalsiyum, potasyum, manganez, bakır ve demir(3) bu inanılmaz meyvenin hazinesini tamamlar.

Bütün bunlar, eskilerin ne kadar bilge olduklarını daha iyi anlamamızı sağlıyor: laboratuvar analizleri ve kromatografhenüz icat edilmeden, ona “Dios-pyros – Tanrıların yiyeceği” adını vermeleri sizce de ilginç değil mi: (Dios=Tanrılar ve pyros=tahıl veya yiyecek)! Biz Cennet Elması derken, Portekizliler ona hala Diospiros diyorlar.

Trabzon hurmasının bir başka faydası, okuyucularımı pek ilgilendirmeyen bir konu olduğunu bilsem de, alkolün emilimini ve metabolizmasını değiştirmesi ve azaltmasıdır; başka bir deyişle, akşamdan kalma semptomlarını iyileştirmekte de faydalıdır(4).

Zararları

Hiç kusuru olmayan bir şey var mı?
Cennet hurması da bir istisna değil elbet: gerçi onun tekkusuru tatlı, evet belki çok tatlıolması; bu yüzden aşırıya kaçmamakta fayda var, her ne kadar çok faydalı olsa bile.
Ama işte en çarpıcı özelliği de bu konuyla ilgili! Sıçanlar üzerinde yapılan in vivolaboratuvar çalışmalarından elde edilen bilgiye göre, cennet hurmasının kabuğunda bulunan zengin diyet lifi ve antioksidan içeriği, anti-diyabetik özellikler göstermektedir: plazma aspartat amino transferaz (AST) ve kreatinin düzeylerinin (iki önemli) kısmi veya tamamen iyileşmesinibile sağlamaktadır (bunlar, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan kişilerin iyi bildiği önemli göstergelerdir)(5).
Yani bu konulara hassasiyetiniz varsa tavsiyem her zaman cennet hurmaları kabukları ile yemenizdir.
Ayrıca bazı insanlarda (neyse ki çok az) Tanrıların gıdasınınalerjik reaksiyonlara neden olabileceği söylenmelidir, bu yüzden daha önce hiç yemediyseniz dikkatli olun!

Cennet (Trabzon) hurması nasıl ve ne zaman satın alınır

Trabzon hurması, muhtemelen olgunlaşmadan önce çok sert ve tanen açısından zengin oldukları için; normalde pestisit kalıntıları açısından zengin olan meyveler arasında yer almaz. Yine de yaprakları ve ağacın kendisi, zirai kimyasalların kullanımını gerekli kılabilecek böcekleri ve hastalıkları çekebilir.
Bu nedenle, eğer üreticiyi tanımıyorsanız, onları organik olarak satın almak, hurmanın tüm faydalarını elde etmek için akıllıca olacaktır, çünkü onları kabuğuyla birlikte tüketmek de akıllıca bir seçimdir.
Tezgahlardaki Trabzon hurması farklı olgunluk aşamalarında bulunabilir: kaya gibi sert, yeterince yumuşak, hemen yenmesini gerektirecek kadar olgun; tıpkı avokadolar gibi onlar daklimakteriktirler (bu konuda daha fazla bilgi edinmek ve avokadonun olgunlaşma sürecini nasıl hızlandırıp yavaşlatabileceğinizi buradan okuyabilirsiniz).
Çabuk olgunlaşmaları için onları olgun bir elma veya muzla birlikte bir kese kağıdına koyun; aksine olgunlaşma sürecini yavaşlatmak için buzdolabında saklamanız gerekir. O halde ihtiyaçlarınıza göre satın alın: örneğin ben her seferhiç hurmasız kalmamak için, bir miktar sert olanlardan (bazı cennet hurması türleri çok olgun olsa bile sert yapıdadırlar, ben onları değil de ham olan sertleri kastediyorum) bir miktar da olgunlardan satın alırım. Bununla birlikte, ham cennet hurmasını bu haliyle yemekten kaçının derim: bunlar suda çözünür tanenler içerirler ve tükürük ile temas ettiklerinde o çok bilindik ve nefret edilen kekremsilikten sorumlu moleküller üretirler.

Cennet hurması nasıl yenir / tarifler


1 – Doğal

Yeterince sertse, herhangi bir elma gibi yiyin; veya çok olgun olması durumunda bir çay kaşığı ile yaprak kısmından kestikten sonra tüketebilirsiniz. Ama her zaman ceviz, fındık tarzı bir kuruyemiş ile beraber yemenizi tavsiye ederim: Kuruyemişlerde bulunan sağlıklı yağlar, hem yağda çözünen biyoaktif maddelerin daha iyi emilmesine hem de sindirimi yavaşlatarak, glisemik dalgalanmaları önlemeye yardımcı olacaktır.

Cennet hurması ve ceviz


2 – Marmelat

Cennet hurmasını reçelmiş gibi, pişirmeden, sadece rondodan geçirdikten sonra, kahvaltılarınız veya atıştırmalıklarınız için kullanın.


3 – Yalancı tiramisu

Arkadaşım Shaul’un önerisi üzerine denediğim vegan bisküvi, İtalyan kahvesi, bitki bazlı krem şanti (veya bu balkabağı tiramisu tarifindeki gibi yoğurt kullanarak), kakao, cennet hurması püresi ve bitter çikolata parçalarıyla yapılan vegan versiyonunu çok beğendim.
Bisküvileri ıslatmak için kullanacağınız kahveye şeker eklememenizi tavsiye ederim: zaten her şey bal gibi tatlı olacak!

Cennet hurmalı vegan tiramisu


4 – Kakaolu puding

Sadece iki malzeme ile çok lezzetli bir puding yapabilirsiniz.
1 adet çok olgun hurma ve 1 yemek kaşığı kakaoyu pürüzsüz bir püre elde edene kadar karıştırın ve en az 3 saat buzdolabında, muhallebi kalıbında sertleşmesini sağlayın. Süslemek için ben antep fıstığı parçaları kullandım: alerjisi olanlar hindistancevizi kullanabilir veya hiç bir şey kullanmayabilir.

Cennet hurması ve kakaolu puding


5 – Kurutun veya pestil yapın

İyi olgunlaşmış hurmalardan pestil yapmayı seviyorum.
Bu harika koruma tekniğini nasıl uygulayabileceğiniziburadan öğrenin: “hurma pestili” yapmak için püreyi kaynatmanıza bile gerek olmadığını unutmayın.

6 – Alkollü veya alkolsüz kokteyl

Alkolün emilimi üzerindeki olumsuz etkisi göz önüne alındığında, kuralları da çiğneyebilirsiniz: Cennet hurması püresi, tonik su, zencefil, nar çekirdeği ve limon kabuğu ile özel bir cin tonik yapın; veya köpüklü şarap ile bir sonbahar spritzi; ya da su kefiri (nasıl hazırlanacağını buradan öğrenebilirsiniz), cennet hurması suyu, yıldız anason, tarçın ve ardıç gibi baharatlarla hazırlayacağınız alkolsüz bir kokteyl!

Cennet hurmasının tam mevsimi, nasıl isterseniz öyle tadını çıkarın

Herkese iyi devrimler

Kaynakça
1) Pachisia J. Persimmon (diospyros kaki): apple of the orient: a review. Int J Health Sci Res. 2020; 10(3):129-133
2) Lee Jin Hwan, Lee Yong Bok, Seo Woo Duck, Kang Su tae, Lim Jong Woo and Cho
Kye Man, “Comparative studies of Antioxidant activities and Nutritional constituents of Persimmon Juice (Diospyros kaki l. cv. Gapjubaekmok)”, Preventive Nutrition and Food Science, 17, (2015): 141-151
3) Marques Alba-Mir, Domingo Ana, Cervera Luisa M, Guardia de la Miguel, “Mineral
profile of kaki fruits (Diospyros kaki L.)”;Food Chemistry, 172, (2015):291-297
4) George, A.P. and Redpath, S. (2008) Health and medicinal benefits of persimmon fruit: A review. Advances in Horticultural Science, 22 (4). pp. 244-249.
5) Lee, S.-O., Chung, S.-K. and Lee, I.-S. (2006), The Antidiabetic Effect of Dietary Persimmon (Diospyros kaki L. cv. Sangjudungsi) Peel in Streptozotocin-induced Diabetic Rats. Journal of Food Science, 71: S293-S298. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2006.tb15656.x

 

İlginizi çekebilir:

Cennet Hurması Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?

Abonozgiller familyasından bir meyve olan cennet hurması, 'Trabzon hurması, Japon hurması, Akdeniz hurması' gibi yöresel isimlerle de bilinmektedir. Subtropik iklimlerde yetişen cennet hurması, ülkemizde en çok Hatay, Antalya ve Karadeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Dünya genelinde ise cennet hurmasının en çok yetiştirildiği ülkeler Çin, Güney Kore, Japonya ve Brezilya'dır. Peki, cennet hurması nasıl yenir? İşte, cennet hurmasını tüketme yöntemleri:

Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir?

  1. Besinlerle Doludur

Küçük olmasına rağmen, hurma etkileyici miktarda besinle doludur. Aslında, bir Trabzon hurması şunları içerir:

-Kalori: 118

-Karbonhidrat: 31 gram

-Protein: 1 gram

-Yağ: 0.3 gram

-Lif: 6 gram

-A Vitamini: Günlük İhtiyacın %55'i

-C Vitamini: Günlük İhtiyacın %22'si

-E Vitamini: Günlük İhtiyacın %6'sı

-K Vitamini: Günlük İhtiyacın  %5'i

-B6 Vitamini (piridoksin): Günlük İhtiyacın %8'i

-Potasyum: Günlük İhtiyacın  %8'i

-Bakır: Günlük İhtiyacın  %9'u

-Manganez: Günlük İhtiyacın  %30'u

Trabzon hurması ayrıca iyi bir tiamin (B1), riboflavin (B2), folat, magnezyum ve fosfor kaynağıdır. Bu renkli meyvelerin kalorisi düşüktür ve lif yüklüdür, bu da onları kilo vermeyi kolaylaştıran bir yiyecek yapar. Sadece bir hurma, bağışıklık fonksiyonu, görme ve fetal gelişim için kritik olan yağda çözünen bir vitamin olan önerilen A vitamini alımının yarısından fazlasını içerir.

  1. Güçlü Antioksidanların Mükemmel Kaynağı

Trabzon hurması karotenoidler ve flavonoidler gibi mükemmel bir güçlü antioksidan kaynağıdır. Bu bileşiklerden zengin diyetler, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere belirli hastalıkların riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

  1. Kalp Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Trabzon hurması, kan basıncını düşürerek, iltihabı azaltarak ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığına fayda sağlayan flavonoid antioksidanlar ve tanenler içerir.

  1. Enflamasyonu Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Hurma, birçok hastalığın yaygın bir nedeni olan iltihabı azaltmaya yardımcı olan güçlü antioksidan C vitamini bakımından zengindir.

  1. Lif Açısından Zengin

Hurma gibi lif bakımından zengin besinler, kolesterolü düşürmeye, kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.

  1. Sağlıklı Görmeyi Destekler

Trabzon hurması, A vitamini, lutein ve zeaksantin bakımından yüksektir.

  1. Lezzetli ve Diyetinize Eklemesi Kolay

Hurma, yulaf ezmesi, et yemekleri, unlu mamuller ve smoothie'ler dahil olmak üzere hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde harika bir tada sahiptir.

Cennet Hurması Çeşitleri Nelerdir?

Cennet hurmasının birçok farklı çeşidi vardır. Bu çeşitler tatlı cennet hurması ve kekremsi cennet hurması olarak ikiye ayrılır. 

Tatlı Cennet Hurması Nasıl Anlaşılır?


Tatlı cennet hurması genellikle domatese benzer. Tabanı düzdür ve tombuldur. Tatlı cennet hurmalarının bir kısmı pürüzsüzken, bir kısmı da gövdeden tabana doğru girintili çıkıntılıdır. Rengi turuncudan daha koyudur. Çiçeğin uç kısımlarında çatlaklar varsa bu cennet hurmasının tatlı olduğunu veya çürüdüğünü gösterir. Batı'da fuyu adıyla satılan tatlı cennet hurması, sert ve çıtır çıtır olmalıdır.

Kekremsi Cennet Hurması Nasıl Anlaşılır?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır