adet gecikmesi şişkinlik yaparmı / Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? | Sağlık

Adet Gecikmesi Şişkinlik Yaparmı

adet gecikmesi şişkinlik yaparmı

Sıcak su torbası

Regl Öncesi Sendromunun duygusal belirtilerini ve yaşayabileceğin fiziksel rahatsızlıkları tanımaya başla.Düşünen yüz emoji

Yeşil dikdörtgen

Peki bu belirtilerden hangisi sana daha çok uyuyor?

Regl öncesi sendromunun nasıl olacağını tahmin etmek baya zordur. Bütün kızlarda farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak senin yaşadığın regl öncesi sendromu belirtileri muhtemelen her ay kendini tekrar ederek aynı kalır. Bu belirtiler bazen şiddetli olurken bazen hafif yaşanırlar.

Belirtiler genellikle reglden 7 veya 10 gün önce başlar. Regl başlangıcı yaklaştıkça daha kötüye giderler. Adet başladığında belirtiler de genellikle ortadan kalkar.

Duygusal belirtiler

Bayan Trip Geliyor!

  • Kaygı — Uyuyakalıp sınavı kaçırmaktan o kadar çok endişe edersin ki o gece yeterince uykunu alamazsın.
  • Asabiyet — normalde canını sıkmayacak şeyler için arkadaşlarına patlarsın.
  • Yorgunluk — daha gün ortasındayken bile kendini yorgun hissedersin.
  • Depresyon — kendini sık sık üzgün hissedersin.
  • Değişken ruh hali — bir an mutlusun sonra üzgün ve bazen de gerçekten çok öfkelisin. Tüm bu duyguları genellikle bir gün, hatta bir saat içinde bile yaşayabilirsin.
  • Unutkanlık — telefon numaraları gibi basit şeyleri bile hatırlayamazsın.
  • Öfke — sık sık öfkelenirsin ve bunu bir türlü kontrol edemezsin.
  • Konsantre olmakta zorlanırsın — ödevine odaklanamaz ya da konuşmalara dikkatini veremezsin.
  • Gerginlik — ya gergin ya da stresli hissedersin.
  • Huzursuzluk — bir türlü yerinde duramazsın.
  • Aşırı alınganlık — arkadaşların buz patenine gitmeye karar verir ama sen gitmezsin ve evde tek başına oturursun çünkü aslında seni yanlarında istemediklerinden “gayet eminsindir.”
  • Özgüven eksikliği ve sosyal ilişkilerden kaçınma — normalde arkadaşlarınla dışarı çıkacakken evde kalmayı tercih edersin.
  • Ağlama krizleri — ya hiç sebepsiz ya da ufacık sebeplerle ağlayıp durursun.
  • Her zaman yaptığın şeylere olan ilgini kaybetmek — yapmayı sevdiğin şeylerden hiçbiri kulağa eğlenceli gelmez.

Fiziksel Belirtiler

Pijamalarını giy ve sevdiğin bir film aç. Birkaç gün boyunca bunun dışında pek bir şey yapmak istemeyeceksin.

  • Karında şişlik — Reglden önce pantolon bedenin 38’den 40’a çıkar.
  • Memelerde şişme ve hassasiyet — Göğüslerin şişmiş gibi olur ve biraz ağrılıdır.
  • Vücudun su tutması nedeniyle ayak bileklerin ve parmakların şişer – ayakkabıların, eldiven ya da yüzüklerin dar gelmeye başlar; bileklerin ve ellerin normale göre şişkin görünür.
  • İştah artması — her zamankinden daha fazla yemek istersin.
  • Baş ağrısı — uzun süre devam eden baş ağrıları çekersin.
  • Kilo almak — reglden hemen önce biraz kilo alırsın.
  • Sivilce — normalden daha fazla sivilce çıkarırsın.
  • Aşerme — reglden hemen önce belli başlı yiyeceklere karşı aşerme görülür— çikolata, et veya tuzlu yiyecekler aşermek çok yaygındır.
  • Kalp çarpıntısı — kalbin yerinden fırlayacakmış gibi hissedersin.
  • Regl bulantısı — kusacak gibi hissedersin.
  • Eklem ağrıları — dizlerin, dirseklerin, el ve ayak bileklerin, herhangi bir darbe almamış olmana rağmen ağrır.
  • Aşırı susuzluk — uzun süre ağız kuruluğu hissedersin.
  • Sakarlık — yanlışlıkla pek çok şeye çarparak kırıp dökebilirsin.
  • Uyku düzeninde bozulma — ya çok uyursun ya geceleri hiç uyuyamazsın ya da sürekli uykundan uyanırsın.

Senin en çok yaşadığın regl öncesi sendromu belirtileri neler?

Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir?

Adet döngüsü, ergenliğe geçişte, yani ilk başladığında düzensiz olabilir. Aynı şekilde döngüler sona ermeye başladığında, yani menopoz öncesi dönemde de düzensiz hale gelir. Bunlar haricinde normal bir adet döngüsünün 21 ila 35 gün arasında gerçekleşmesi beklenir.


Adet gecikmesi durumunu hesaplamak için, bir önceki adet gördüğünüz tarihi biliyor olmanız gerekir. Eğer bir önceki adet tarihinizin üzerinden 35 gün geçmesine rağmen hala yeniden adet görmediyseniz, adetiniz gecikmiş demektir.


Tam olarak kaç gün sonra adetinizin gecikmiş olacağını bilmeniz için, adet döngülerinizin normalde kaç günde bir gerçekleştiğini biliyor olmalısınız. En azından son üç aydır günde bir adet gördüyseniz ve beklenen adet tarihinizin üzerinden bir hafta geçtiyse, adetiniz gecikmiş demektir. Ancak bazen adet döngüsü uzunluğunuz dönemsel olarak da değişebilir. Örneğin normalde her 28 günde bir adet görüyorsanız ve üç aydır 35 günde bir adet görmüşseniz, normal döngü sürenizi 35 gün olarak kabul edebilirsiniz. Eğer 18 yaşından küçükseniz veya menopoz öncesi dönemde olduğunuzu düşünüyorsanız, adet döngünüzde düzensizlikler olması tamamen normaldir.


Adet gecikmesi, elbette öncelikle adet kanamasının beklenen tarihlerde başlamaması ile belirlenir. Ancak adet gecikmesi ile birlikte aşağıdaki belirtilerin görülmesi de normaldir:

  • Memelerde şişkinlik ve ağrı hissi
  • Karın ve kasık ağrısı, kramplar
  • Yoğun beyaz akıntı veya vajinal kuruluk
  • Huzursuzluk, gerginlik, kaygı gibi adet öncesi sendromu (PMS) belirtileri
  • Mide bulantısı, kusma
  • Baş ağrısı

Adet döngüleri, başta östrojen ve progesteron hormonu olmak üzere doğurganlığı düzenleyen hormonlarla doğrudan bağlantılı olarak gerçekleşir. Hormon değişimlerinde meydana gelen düzensizlikler, gereğinden fazla ya da daha az hormon salgılanması, adet döngüsü hormonlarını etkileyen diğer kimyasalların dengesinin değişmesi adet döngüsünün süresini ve gerçekleşme şeklini etkileyebilir.



Adet döngüsünü düzenleyen hormonlar, bazı fiziksel ve psikolojik nedenlerden etkilenerek adet gecikmesine neden olabilirler:


1- Stres

Strese maruz kalmak ve normal seviyelerin üzerinde stres hormonu salgılamak, adet döngüsü ile bağlantılı hormonların düzenli işleme biçimini etkileyerek adetin gecikmesine neden olabilir. Stresli bir dönemden geçiyorsanız, reglinizin beklenen tarihten önce veya daha sonra gerçekleşmesi normal kabul edilir.


2- Kilo problemleri

İdeal beden ağırlığınızın altında veya üzerindeyseniz, yani normalden daha az ya da fazla kiloluysanız, adet döngüleriniz bu durumdan etkilenebilir. Ani kilo kayıpları ve kısa sürede çok fazla kilo almak da adet döngüsü hormonlarının işleyişini olumsuz etkileyerek adet gecikmesine neden olabilir.


3- Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Polikistik Over Sendromu, erkeklik hormonu olarak bilinen androjen hormonunun gereğinden fazla salgılanması ile ortaya çıkar ve yumurtalıklarda kistlerin oluşmasına neden olur. Yumurtlamayı doğrudan etkileyen bu durum, adet görme şeklinizi de etkileyerek adetinizin beklenen zamanda gerçekleşmemesine neden olabilir. PKOS ile bağlantılı olarak insülin direnci de ortaya çıkabildiği için, doktorunuz genel olarak hormonlarınızı düzenleyici bir tedavi ve beslenme düzeninizde değişiklikler önerebilir.


4- Doğum kontrolü yöntemleri

Yumurtalıklardan yumurta bırakılmasını engelleyen doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonlarının işleyişini doğrudan etkiler. Aynı şekilde doğum kontrolü için kullanılan spiral gibi araçlar ve enjeksiyon ile uygulanan ilaçlar da adet döngüsünü etkileyebilir. Bir süre doğum kontrol hapı kullandıktan sonra ilacı bırakmak, ilaca ara vermek ya da kullandığınız doğum kontrol yöntemini değiştirmek, adet döngüsünde düzensizliklere ve adet gecikmesine neden olabilir.


5- Kronik hastalıklar

Diyabet ve çölyak hastalığı gibi durumlar da kan şekerini ve insülin hormonlarını etkileyerek adet döngüsünün düzensiz olmasına neden olabilirler. Ani hormonal değişimlere neden olan bu tür kronik rahatsızlıklar da adet gecikmesinin sebebi olabilir.


6- Erken menopoz

40 ya da daha erken bir yaşta menopoz belirtilerinin görülmesi ‘erken menopoz öncesi dönem (perimenopoz)’ olarak adlandırılır. Yumurtalık rezervleri azalmaya başlar ve adet döngüleri de düzensiz hale gelir.


7- Tiroid problemleri

Gereğinden fazla ya da daha az çalışan tiroid bezleri de adet gecikmesine neden olabilir. Metabolizmayı düzenleyen tiroid hormonları doğru çalışmadığında adet döngüsünü yöneten hormonları da etkiler ve döngüde düzensizliklere yol açar.


8- Gebelik

Adet gecikmesi deyince ilk akla gelen durum gebelik ihtimalidir. Bir önceki adet döngünüzde üretilen yumurtanız döllendiyse, bir sonraki döngü zamanında adet görmezsiniz ve gebelik oluşmaya başlar. Eğer gebelik şüpheniz varsa, beklenen adet tarihinizin üzerinden bir-iki hafta geçtikten sonra gebelik testi yaparak hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Adet gecikmesinin gebelik belirtisi olduğunu anlamanın tek yolu, güvenilir bir gebelik testi olacaktır. Evde yapılan testlerle de sonuç alınabilse de en güvenli yöntem kan testi yaptırmaktır. Böylece kanınızda gebelik hormonu olup olmadığı tespit edilir, hormon düzeylerine bakılarak kaç haftalık hamile olduğunuz da belirlenebilir.


9- Mevsimsel değişimler

Birçok kadın adet döngüsünün mevsim değişimlerine bağlı olarak etkilendiğini fark eder. Çin’de üreme sistemleri insanlarınkine çok benzeyen Rhesus maymunları üzerinde yapılan bir araştırmada da, rahmin yapısının ve adet döngülerinin yılın belirli aylarında farklı olabileceği kanıtlandı. Maruz kaldığımız güneş ışığı, havanın sıcak veya soğuk olması biyolojik işleyişimizi ve hormonlarımızı etkileyen faktörler arasında olduğundan, mevsimsel değişimler adet döngümüzü de etkiler. Bu yüzden özellikle 4 mevsime geçiş yapılan zamanlarda, sıklıkla da havaların soğumaya veya ısınmaya başladığı bahar aylarında adet düzensizlikleri görülmesi normal kabul edilebilir.


Kullanılan ilaçlar

Düzenli olarak kullanılan ilaçlar da hormon sistemimizi etkileyerek adet döngümüzde farklılıklar oluşmasına neden olabilir. Herhangi bir ilaç kullanmaya başladıktan sonra adetinizin geciktiğini veya beklenenden erken geldiğini fark ederseniz, bir uzmana danışmanızda fayda vardır.


Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamile olabilir misiniz? Kanıt, hamilelik testinde. Ancak bir adet dönemini kaçırmadan bile, hamile olduğunuzdan şüphelenebilir veya umut edebilirsiniz. Gebelik belirtileri kadından kadına ve gebelikten gebeliğe farklılık gösterir; ancak hamileliğin en önemli belirtilerinden ilki adet döneminin geçmesidir. Hamilelik belirtileri;

•Lekelenme ya da hafif kanama
•Adet gecikmesi
•Mide bulantısı ya da sabah bulantısı
•Şişmiş veya hassas göğüsler
•Yorgunluk ya da tükenmişlik

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

Adet gecikmesi: Üreme çağındaysanız ve beklenen adet zamanınızdan bir hafta veya daha uzun bir süre geçmişse, hamile olabilirsiniz. Bununla birlikte, düzensiz bir adet döngüsünüz varsa bu belirti yanıltıcı olabilir.

Memelerde hassasiyet ve şişlik: Hamileliğin erken dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı göğüslerinizde hassasiyet ve şişlik oluşabilir. Vücudunuzun hormonal değişikliklere uyum sağlamasıyla birlikte zamanla bu rahatsızlık azalacaktır.

Mide bulantısı ve kusma: Günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilen bulantılar gebelik belirtisidir. Özellikle sabah bulantısı, genellikle hamile kaldıktan bir ay sonra başlar. Bununla beraber, bazı hamileler mide bulantısını daha erken zamanda hissetmeye başlayabilir veya bazıları hiç yaşamaz. Hamilelikte mide bulantısının sebebi net olmasa da, yükselen hamilelik hormonları muhtemelen bir rol oynar.
Artmış idrara çıkma: Kendinizi normalden daha sık idrar yaparken bulabilirsiniz. Hamilelik takibi sırasında vücudunuzdaki sıvı ve damar içindeki kan miktarı artar ve böbrekleriniz vücuttaki bu artan sıvıyı atmasına ve artmış idrar çıkımına neden olur.

Yorgunluk: Yorgunluk da gebeliğin erken belirtileri içerisinde sıklıkla görülür. Hamilelikte erken dönemlerde, progesteron hormon miktarının yükselmesi sizi uykulu ve yorgun hissetmenize neden olacaktır.

Dış Gebelik Belirtileri

Bazen gebelikler rahim dışında yerleşir ve bu dış gebelik olarak adlandırılır. Hamile olduğunuzu bile bilmeyebilir ve herhangi bir sorun fark etmeyebilirsiniz. Dış gebelik belirtileri şunları içerir:

•Hafif vajinal kanama ve pelvik ağrı
•Mide bulantısı ve kusma
•Keskin karın krampları
•Vücudunuzun bir tarafında ağrı
•Baş dönmesi veya halsizlik
•Omuz, boyun veya rektumda ağrı

Erken Gebelik Belirtileri Nasıl Olur?

Erken gebelik belirtileri şunlardır;

Kabızlık: Yeni hamileyseniz kabızlık fark ettiğiniz ilk belirti olabilir. Sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki düz kasları gevşeten progesteron hormonundaki artıştan kaynaklanır. Bu, gıdanın bağırsaklardan daha yavaş geçmesi anlamına gelir.

Ruh hali değişiklikleri: Kısmen nörotransmiterleri (beyindeki kimyasal haberciler) etkileyen hormonal değişiklikler nedeniyle, hamilelik sırasında ruh hali dalgalanmaları sık görülür. Herkes bu değişikliklere farklı tepki verir. Bazı anne adayları hem iyi hem de kötü olarak artan duygular yaşarken, diğerleri daha depresif veya endişeli hisseder.

Karın şişkinliği: Hamileliğin erken dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı kadınların adet döneminden hemen önce hissettiği gibi, sizi şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, rahminiz henüz çok küçükken bile, kıyafetleriniz belde normalden daha sıkı hissedebilir.

Sık idrara çıkma: Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra hormonal değişiklikler, böbreklerinizdeki kan akış hızını artıran bir dizi olayları tetikler. Bu, mesanenizin daha hızlı dolmasına neden olur, bu nedenle daha sık işemeniz gerekir. Hamileliğiniz ilerledikçe sık idrara çıkma devam edecek veya yoğunlaşacaktır. Hamilelik sırasında kan hacminiz önemli ölçüde artar ve bu da fazla sıvının işlenmesine ve mesanenize gitmesine neden olur. Büyüyen bebeğiniz mesanenize daha fazla baskı uyguladıkça sorun daha da artar.

Yorgunluk: Erken gebelik yorgunluğuna neyin sebep olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak progesteron hormonunun hızla artan seviyelerinin uykunuzu artırması olasıdır. Elbette sabah bulantıları ve gece sık sık idrara çıkma zorunluluğunuz da halsizliğinizi artırabilir. İkinci üç aylık döneme geldiğinizde kendinizi daha enerjik hissetmeye başlamalısınız, ancak yorgunluk genellikle çok daha fazla kilo aldığınızda hamileliğin geç dönemlerinde geri döner ve hamileliğin bazı yaygın rahatsızlıkları iyi bir gece uykusu almayı zorlaştırır.

Göğüslerde ağrı: Yaygın bir hamilelik semptomu, artan hormon seviyelerinin neden olduğu hassas, şişmiş göğüslerdir. Ağrı ve şişlik, adet döneminizden önce göğüslerinizin nasıl hissettiğinin abartılı bir versiyonu gibi gelebilir. Vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladığından rahatsızlığınız ilk üç aylık dönemden sonra önemli ölçüde azalacaktır.

Hafif kanama veya lekelenme: Hamile kalmaya çalışıyorsanız, görmek isteyeceğiniz son şey herhangi bir lekelenme veya vajinal kanamadır. Ancak regl döneminizin yaklaştığı dönemde hafif bir lekelenme fark ederseniz, implantasyon kanaması olabilir. Bunun neden olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak döllenmiş yumurtanın rahminizin iç yüzeyine yerleşmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Mide bulantısı: Bazı kadınlar için sabah bulantısı, gebe kaldıktan yaklaşık bir veya iki ay sonra ortaya çıkmazken, diğerleri için iki hafta kadar erken başlayabilir. Ve sadece sabahları da değil: Hamileliğe bağlı mide bulantısı (kusmalı veya kusmasız) sabah, öğle veya akşam bir sorun olabilir. Mide bulantısı olan hamile kadınların çoğu, ikinci üç aylık dönemin başında tam bir rahatlama hisseder. Çoğu kişi için mide bulantısının azalması bir ay kadar sürer. Şanslı bir kaç kişi hiç mide bulantısı yaşamaz.

Yüksek bazal vücut ısısı: Bazal vücut sıcaklığınızın grafiğini çizdiyseniz ve sıcaklığınızın iki haftadan uzun süredir yüksek kaldığını görüyorsanız, muhtemelen hamilesinizdir.

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri

Gebelik zehirlenmesi, bazen gebeliğin son haftalarında ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Yüksek tansiyon ile karakterizedir. Durumun kötüleşmesine izin verilirse, anne konvülsiyonlar ve koma yaşayabilir ve bebek ölü doğabilir. Gebelik zehirlenmesi belirtilerinin her biri giderek daha ciddi olan üç aşamaya ayrılır:

•Hafif preklamsi semptomları arasında ödem (vücut dokularında sıvı birikimine bağlı olarak deri altında şişkinlik, sıklıkla ayak bileklerinde görülür), hafif kan basıncı yükselmesi ve idrarda az miktarda protein bulunması bulunur.

•Şiddetli preklamsi semptomları arasında aşırı ödem, aşırı kan basıncında yükselme, idrarda çok miktarda protein varlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, çift görme, mide bulantısı, kusma ve karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrı bulunur.

•Eklampsi semptomları arasında havale ve koma bulunur.

Boş Gebelik Belirtileri

Boş gebelikte, kese oluşumu ve hormon artışı normal hamilelikteki gibi gerçekleştiği için, eğer böyle bir durum yaşanıyorsa dahi gebelik testi yine de pozitif çıkacaktır. Bu nedenle genellikle boş gebelik, hamileliğin ilk haftalarında tespit edilemez. Kan ile yapılan gebelik testi pozitif çıktığı halde ultrasonda fetal kalp atışı bulunamazsa ancak bu şekilde anlaşılabilir.

Erken Doğum Belirtileri

Erken doğum, düzenli kasılmalar, gebeliğin haftasından sonra ve haftasından önce rahim ağzınızın açılmasıyla sonuçlandığında ortaya çıkar. Erken doğum ne kadar erken olursa, bebeğiniz için sağlık riski o kadar artar. Birçok prematüre bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyacı vardır. Prematüre bebekler ayrıca uzun vadeli zihinsel ve fiziksel engellere sahip olabilir. Erken doğumun belirti ve semptomları şunları içerir:

•Düzenli veya sık sık karın gerginliği hissi (kasılmalar)
•Sürekli düşük, donuk sırt ağrısı
•Pelvik veya alt karın basıncı hissi
•Hafif karın krampları
•Vajinal lekelenme veya hafif kanama
•Erken membran rüptürü – bebeğin etrafındaki zar yırtıldıktan sonra fışkırarak veya sürekli bir sıvı damlaması
•Vajinal akıntı türünde bir değişiklik – sulu, mukus benzeri veya kanlı

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası