mezuna kalma nedir / Mezuna Kalmak Ne Demek?

Mezuna Kalma Nedir

mezuna kalma nedir

Mezuna Kalmak – Avantajları ve Dezavantajları

Mezuna kalmak nedir? Ne gibi avantajları ve dezavantajları vardır? Mezuna kalmak ile ilgili bilmen gereken her şeyi bu yazımızda açıklıyoruz!

Çok yoğun ve uzun bir sınav maratonu olan YKS geride kaldı. Şimdi önünde onlarca üniversite ve bölüm varken karar veremiyor ve sonucunda kafanı şu soru kurcalıyor olabilir: “Mezuna kalmalı mıyım?” Tercih yapmadan ya da tercih yapıp kazanılan yere yerleşmeden bir sene daha sınava hazırlanmak, kısaca mezuna kalmak, adayların üzerinde çok düşündüğü bir alternatif oluyor. Bazen gerçekten doğru bir kararken, bazen pişman edici bir karara dönüşebiliyor. Mezuna kalmadan önce, nedenleri ve sonuçları çok geniş bir perspektifle değerlendirmen gerek. Biz de bu yazımızda sana yardımcı olmaya çalışacağız.


Mezuna Kalmak Mantıklı mı?

 Aslında çoğu öğrenci, sınav zamanı yoğun tempodan ötürü: “Bir senem daha olsa her şeyi çok daha iyi kavrardım.” düşüncesini aklından geçirir. Bazı adaylar bunu önceden kabullendiği için “Nasıl olsa bu sene tercih yapmayacağım, sınavı görmek için gireyim.” mantığı ile sınava girse de, çoğu aday bu kararı vermek için sınav sonucunu görmeyi bekler. Diyelim ki sınavda elinden geleni yaptın ve istediğin sonucu elde edemedin. Burada dikkat edeceğin durum, istenilen sonucun göreceli bir kavram olması. Yani sen, az çok hangi seviyede bir öğrenci olduğunu biliyorsun. Sınav esnasında yaşadığın bir talihsizlik ile (aşırı stres ve heyecan, dikkat kaybı gibi) potansiyelinden ve hedeflerinden çok uzakta kalmış olabilirsin. Böyle bir durumda mezuna kalmak tercih edilebilir, ancak hedeflerini gerçekçi seçmelisin. Örneğin tıp fakültesine girmek için senelerce sınava girenler ya da sırf ODTÜ’de okumak için kendini tekrar tekrar deneyen adaylar oluyor. Örneğin Tıp/ Hukuk gibi yüksek bölümler uğruna 1 yıl daha sınava hazırlanmayı düşünüyorsan da kendine şunu sormalısın: “Ben mezuna kalırsam hakkıyla çalışır bu bölümü kazanır mıyım?”. Eğer kendinde o ışığı göremiyorsan yazabileceğin birçok bölümden kendine uygun olanını seçmen gerekli.


Ne için mezuna kalmak istediğini belirlemen gerekiyor.

Şu soru çok önemli: “Ne için mezuna kalıyorum?” Çünkü bu büyük bir karar. Hayal ettiğin bölümle / meslekle / üniversite ilgili ne kadar bilgin var? Sınav dönemi motive olmak açısından hedefler belirlemiş ve bunlar üzerine hayaller kurmuş olabilirsin. Örneğin şu tarz cümleleri adaylardan çok duyuyoruz : “Bütün sene Ankara Üniversitesinde Hukuk okumanın hayalini kurdum. Devamlı kampüsünü, hocalarını,kulüplerini,mezunlarını araştırdım. Şimdi bu puanla oraya giremiyorum ama başka bir yerde okumak istemiyorum.” Sınav dönemi tek bir okula, tek bir bölüme, tek bir şehre odaklanmış olman çok normal ama hiçbir zaman “tek opsiyonun” yok, önünde binlerce seçenek var. O yüzden önce gerçekten elindeki sıralama ile sana uygun bir yerin olmadığına kesin kanaat getirmen gerek. Şu soruyu sor kendine: “Ben bu sıralama ile gidebileceğim yerde mutlu olamaz mıyım?” Bu sorunun cevabını da sadece internetten araştırmak yerine okulların tanıtım ofisleri ile, hocaları ile, öğrencileri ile, mezunları ile konuşarak oluşturmaya çalışmalısın.


Mezuna Kalmanın Avantajları

  •  Mezuna kaldığınızda henüz Sınıf olan adaylardan daha tecrübeli ve daha bilgili bir konumda olursun. Geçen yıl aynı konulara zaten çalıştığın için, tam hakim olmasan bile en azından bir temelinin olması, okul dersleriyle boğuşan çoğu konuyu daha hiç görmemiş öğrencilerden bir adım önde olmanı sağlar.
  • Yazılı – ödev – ders yoklaması gibi seni engelleyebilecek başka şey olmadığı gibi okulun dikkat dağıtıcı faktörlerinden de (anlaşamadığın öğrenciler/öğretmenler, sınıftaki gürültü vb.) kurtulmuş olacaksın.
  • Gününü istediğiniz gibi planlama imkânın olacaktır. Normalde gece çalışmayı daha verimli bulan ancak okul saatleri nedeniyle bunu pek gerçekleştiremeyen bir öğrenciysen, mezuna kaldığında bunu daha rahat organize edebilirsin. Mezuna kalarak derecesini ’den ’e yükselten Sedat, sana ilham kaynağı olabilir!
  • Ders çalışma programı kişiye özel olmalıdır. Sen de gününün hangi zaman diliminde çalışacağını belirleyebilir, kafan rahat bir şekilde ilerleyebilirsin.
  •  Son sınıf öğrenciler için moral bozucu olan “okuldan hiçbir şeye fırsat bulamamak” unsuru senin için kalkmış olur. Ama bunu sağlamak için de gününü iyi planlamak zorundasın.
  • Eğer Sınıfta “konuları yetiştirememe” sıkıntısı çekmiş isen, rahatlıkla kaldığın yerden devam edebilir ve tüm eksiklerini kapatabilirsin. Konu eksiklerini kapattığında da diğer tüm adaylardan daha erken deneme çözmeye başlayabilirsin.

Mezuna Kalmanın Dezavantajları

Mezuna Kalma Psikolojisi

  • Bir genç olarak sana en zor gelebilecek şeylerden biri arkadaşların, yaşıtların üniversiteye başlama heyecanına kapılmışken senin YKS’ye çalışmak zorunda olmandır. Psikolojik olarak hassassan bu daha da zor hale gelebilir. Özellikle sosyal medya kullanımının artmasıyla aklına her seferinde “Benim evde ne işim var, keşke ben de onların arasında olsaydım.” düşüncesi gelebilir. Kafanı devamlı yaşıtlarının yaşadıklarıyla, ya da senin yaşayamadıklarınla meşgul edecek olursan bu süreçte zorlanabilirsin.
  •  Ailelerin tutumu ve desteği de bu süreçte çok önemli. 1 sene boyunca “Niye şu bölümü yazmadın, bir sene daha yük oldun, bu yıl da kazanamazsan halin ne olur” gibi moral bozucu sözler söyleyebilecek ya da hissettirebilecek bir ailen varsa bir daha düşün deriz. Daha doğrusu bu kararı almadan önce ailenle konuşup uzlaşman ve süreç/sonuç üzerine tam desteklerini alman gerekir.
  • Tek başına evde olmanın en olumsuz sonuçlarından biri de asosyalleşmedir. Üniversiteye giden yaşıtların yeni arkadaşlarıyla yeni şehirlerde yeni şeyler keşfederken evde olacağın bir sene geçireceksin. Bu biraz cesaret ister. Eğer hayatının hiçbir döneminde böyle yoğun bir yalnızlık yaşamadıysan bu durum ağır gelebilir. Kendi kendine yeten, yetebileceğine inanan biriysen bu süreç biraz daha kolay olacaktır tabii.
  • Uzunca bir süre evde oturup ders çalışmak bedensel sağlığını da yıpratabilir. Öğrenci iken yaptığın sürekli ve düzenli hava almak, yürüme halinde olmak da dinç ve bağışıklık sahibi olmanı sağlar. Eğer bu hareketsizlik durumu sağlık problemlerine sebep olacak düzeye geldiyse önlem alman gerekir.
  • Bir diğer sorun da “Nasıl olsa koca bir senem var ve diğerlerine göre öndeyim” hissidir. Eğer bu düşünce ile rehavete kapılır ve önlemini alamazsan, dizi-film, bilgisayar oyunları ile bir seneyi tüketebilirsin. Bu konuda sıkı bir planlama yapman gerekiyor.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki mezuna kalmak hem olumlu hem de olumsuz tarafları olan bir olaydır. Öğrencilerin bazen krizi fırsata çevirdiği, bazen de fırsatı krize dönüştürdüğü bir dönem. Bu sebeple mezuna kalmadan önce mezuna kalmanın avantajları/dezavantajları ve olası dezavantajların nasıl fırsata evrilebileceği üzerine sıkı bir şekilde düşünmelisin. Önünde yalnızca 4 seneni etkileyecek bir karar değil, neredeyse yaşamının yarısını etkileyecek bir karar mevcut; meslek seçimi. Bu sebeple tercih yapmalı mıyım ya da yapmamalı mıyım soruları üzerine düşünmen değil, “ben ne istiyorum, ne yapabilirim” sorularına cevap bulman senin için çok daha yararlı olacaktır. Eğer bu soruya cevap verirsen tercih yapmak ya da mezuna kalmak kararını vermek senin için çok daha kolay bir hale gelecektir. Bu süreçte her zaman yanında olduğumuzu bilmeni isteriz.

☀️☀️☀️

Üniversite sınavına hazırlık maratonu oldukça uzun ve yorucu. Kunduz ailesi olarak alanında uzman eğitmenlerden soru çözüm desteği, soru bankası gibi hizmetlerimizle bu süreci olabildiğince kolaylaştırmaya çalıştık. Bu maratonun sonunda hedeflerine ulaşmış olmanı ve başarılarla dolu bir geleceğe adım atmanı diliyoruz! ?  


Mezuna kalmak ne demek? Mezuna kalınca ne oluyor?

Mezuna kalmak ne demek? Şeklindeki sorular üniversite adayı öğrenciler tarafından merak konusu oldu. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından istediği başarı puanını alamayan öğrenciler "mezuna kalmak" kararını veriyor. Peki, mezuna kalmak doğru karar mı? Ayrıntılar haberimizde

MEZUNA KALMAK NE DEMEK?

Mezuna kalmak, öğrencilerin istedikleri puan gelmediğinde 1 yıl daha sınava hazırlanması için kullanılır. Mezun ifadesinin geçmesi de bildiğiniz üzere öğrenci artık mezun oluşundan, yani lise diplomasını almış olmasından kaynaklanır. Sınav sonuçlarının açıklanması ve puanın düşük olması durumunda mezuna kalmak gibi bir karar veren bir öğrencinin önünde okul derdi olmadan geçireceği uzun bir süre var.

MEZUNA KALINCA NE OLUYOR?

Mezuna kalmak size şu avantajları sağlayabilir;

1-Uzun boşluğun olması ve geçen yıl aynı konulara zaten çalışmış olmanız, okul dersleriyle boğuşan Türev, İntegral gibi konuları daha işlememiş öğrencilerden bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.
2-Yazılı-ödev gibi sizi engelleyecek başka şey olmadığı gibi okul arkadaşlarınızla yaşayabileceğiniz sorunlar (küslük, aşk vb.) da dikkatinizi dağıtamayacaktır.
3-Gün içerisinde başka bir göreviniz yoksa günü istediğiniz gibi planlama imkânınız olacaktır. Örneğin, sabah 10'da kalkıp saat 1'e kadar saatli bir etüdün ardından yine saat 2'den 5'e kadar saatlik bir etüt demek size günlük 5 saatlik çalışma fırsatı verecektir. Pek tabi daha fazla da çalışılabilirsiniz, bu bir örnektir.
4-Ders çalışma programı kişiye özel olmalıdır. Siz de gününüzün hangi zaman diliminde çalışacağınızı belirleyebilir, kafanız rahat bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
5-İyi bir planlama ile diğer sosyal aktivitelere vaktiniz kalacaktır. yaşlarında bir genç olarak hayatı sorgulayabileceğiniz, tefekkür edebileceğiniz bir zaman dilimine sahip olacaksınız.
6-Özellikle sayısal öğrenciler yaz tatilinde TYT'den 1 zor veya kolay ders bitirebilirse önlerindeki YKS-AYT Fizik-Kimya-Biyoloji gibi derslere hazırlanmaya daha fazla vakit ayırabilecektir.
7-Aynı durum EA ve Sözel arkadaşlar için de geçerlidir. Konular ne kadar erken biterse de piyasadaki farklı kaynakların denemelerini çözmek için çok daha fazla zamanınız kalacak.
8-Sınava yaklaştıkça 20, 30, 40'ar deneme çözdüğünüzü düşünün her dersten. Gelişiminiz sizi motive edecek, daha fazla asılmanızı sağlıklı bir hırs yapmanızı da sağlayacaktır.

1- Sosyallik

YKS’ de mezuna kalma süreci hakkında bilmeniz gerekenler!

Mezuna kalma sürecinde öğrencileri neler bekliyor? Konulara baştan başlamak mantıklı mı? Sosyal hayat, deneme düzeni ve fazlası yazımızda.

İşler Genel

YKS sınavı yaklaştıkça birçok öğrenci “seneye tekrar deneyebilirim aslında” gibi cümleler kurmaya başlarlar. Sınavda başaramayacağını düşünüp kendilerine olan güvenlerini azaltırlar. Bir süre sonra bu düşünce kafada daha çok yer alır ve öğrenci sınava hazırlanmayı iyice azaltır. Nasıl olsa seneye tekrar deneyebilirim düşüncesi, insanın aklından asla çıkmaz. Çünkü insanoğlu yapısı gereği rahatına düşkündür. Bu düşüncelerin nelere yol açacağını bilmeyen bir sürü öğrenci mezuna kalırlar. Unutmayın, siz ancak kendinize inandığınız kadarını başarırsınız. Mezuna kalmak insanı her yönden kötü etkiler. Psikolojiniz, aile ortamınız veya arkadaş çevreniz bir değişime girer. Bu değişim sizi daha önce hissetmediğiniz duygulara sokar. Çünkü bir öğrenci olarak 12 yıl boyunca sürekli okula gittiniz ve mezuna kaldığınızda okullarla ilişkiniz kesilir. Bugün mezuna kalmanın nasıl sonuçlara yol açtığını konuşacağız.

Mezuna kalmak öğrenciyi psikolojik açıdan çok yıpratır. Mezuna kalan öğrencinin sosyal çevresi dağılır. Bazı öğrenciler üniversiteye gider, bazı öğrenciler başka yerlerde sınava hazırlanırlar. Bu yüzden mezuna kalmak öğrencinin sosyalliğini etkileyecektir. Mezuna kalan öğrencilerin bir çoğusosyalliği geri plana atarlar ve bir süre sonra sınav stresi iyice yoğunlaşır. Bu durum her ne kadar sınav için çok önemli olmasa da, sadece ve sadece sınava odaklanmak hiçbir öğrenci için kolay değildir. Bu sebeple ilk senede elinizden geleni yapıp sınavı kazanmaya çalışmalısınız.

Mezuna kaldığınızda eğer bir eğitim kurumuna giderseniz, burada size tüm konuları sıfırdan anlatmaya başlarlar. Kendiniz çalışmayı düşünürseniz de güzel bir planlama yapmanız gerekecektir. Her iki durumda da geçen senelerde gördüğünüz konulara tekrar bakmak zorunda olacaksınız. Bir süre sonra bu olay size çok sıkıcı gelecektir. Bunu aştığınız taktirde mezuna kalmak sizin için çok daha iyi olabilir. Çünkü siz o konuları her ne kadar görseniz de önceki sene eksiğiniz olduğu için mezuna kaldınız. Bu sene çok daha iyisini yapmak için tekrar tekrar çalışmalısınız. 

Mezuna kalmanın avantajlı bir yönü de her konuyu bildiğiniz için eksiklerinizi giderdikten sonra deneme için çok fazla zamanınız olmasıdır. Tüm derslerin konularını görmüş biri olarak sınava hazırlanan diğer öğrencilerin çok önünde olacaksınız. Bu fırsatı değerlendirmek için elinizden geldiğince eksiklerinizi kapatıp bol bol deneme çözmelisiniz. Çünkü deneme çözmeye ne kadar erken başlarsanız, sınava o kadar hazır olursunuz. Yine de asla unutmayın. İlk senenizde başarabilecekken neden mezuna kalmayı düşünesiniz?

Dershanelerde mezun öğrenciler için ayrı sınıflar açılır ve öğrenciler bu sınıflarda hazırlanırlar. Dershaneye gitmenin size sağlayacağı en önemli etken belli bir düzen sağlamasıdır. Aklınıza gelen diğer avantajların hepsini kendiniz evde veya kütüphanede de sağlayabilirsiniz. Eğer ki düzenli bir insansanız, dershaneye gitmenizi önermem. Günümüzde her türlü ders için ulaşabileceğimiz sınırsız kaynak var. Konu anlatımlarının bir sürü videolarının olduğu bir dönemdeyiz. Kendinizi şartlandırıp öğrenmeyi kafaya koyduğunuz vakit, hiçbir dershanenin size sağlayamayacağı sıralama yapabilirsiniz. 

Kendinize bir hedef belirleyin. Sağlam temellere dayanan bir hedef. Uğruna kafanızı sonuna kadar yorabileceğiniz bir hedef belirleyin. Daha sonrasında ise mezuna kalmayı asla aklınızdan geçirmeyin. Eğer ki böyle bir durum olursa, yani hedefinize ulaşamazsanız, o zaman duruma göre yeni bir plan hazırlayın. Hedefinize ulaşmak için mezuna kalın, mezuna kalıp hedefinize ulaşmaya çalışmayın.

 

funduszeue.info Dağhan

funduszeue.info

Yazar

İşler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası