alanya yöresel yemekleri / Alanya'da Ne Yenir? Alanya'da En İyi Yemekler

Alanya Yöresel Yemekleri

alanya yöresel yemekleri

Diğer Haberler

Antalya'nın Alanya ilçesinde hem yerleşik yabancılara hem de her yıl tatile gelen milyonlarca tatilciye yöresel yemeklerin tanıtımı için Alanya Kalesi'ndeki tarihi ev, yemek müzesine dönüştürüldü.

Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği ilçenin bin olan nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan yerleşik yabancılar, kentin önemli bir parçası oldu. Alanya Belediyesi bünyesinde kurulan Alanya Yabancılar Meclisi'ne sahip olan yerleşik yabancılar, yerli halkla iç içe yaşıyor.

Sadece deniz, kum, güneş ve tarihiyle değil yöresel yemekleriyle de yabancılara farklı lezzetler sunulan ilçede Alanya Belediyesi, yangın sonrası kullanılamaz hale gelen Alanya Kalesi içindeki tarihi evi, Antalya Valiliğinin de katkılarıyla satın alarak restorasyon çalışmasının ardından yemek müzesine çevirdi.

Hem yerli hem de yabancı tatilcilere yörenin lezzetlerinin tanıtılacağı müzede, bal mumundan yapılmış yerel kıyafetli kadın heykelleri, kurulan yer sofrasında yer alıyor. Yöre mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin de yer aldığı müzeyi gezmek isteyenler aynı zamanda yöresel tatların da lezzetine bakabilecek.

- Müze ziyaretçileri, yörenin tatları ve kültürünü öğrenecek

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, AA muhabirine, çok sayıda eserin restorasyonunu tamamlayarak hizmete sunacaklarını söyledi.

Mutfak müzesinin de bu eserlerden biri olduğunu anlatan Yücel, kentin yemek kültürünü tanıtmanın ve geleceğe aktarmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Yücel, kendilerine atalarından bırakılan kültürel varlıklarını korumak ve yaşatmak için mücadele ettiklerine vurgu yaparak, şunları kaydetti: "Alanya'mızın tarihi eserlerini ve bazı değerleri, topluma kazandırmak adına çalışıyoruz. Yangın sonrası harabeye dönen geleneksel tarihi evi alarak, gerçek özelliğine kavuşturmak için kamulaştırdık. Evi projelendirerek aslına uygun halde restore ettik. Antalya Valiliğinin desteğiyle de eseri gün yüzüne çıkardık, halkımızın hizmetine sunduk. Buraya gelecek yerli ve yabancı turistler yöremizin tatlarını ve yemek kültürümüzü öğrenmiş olacak."

- Kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak istiyorlar

Müzenin kafe ve restoran olarak da hizmet vereceğine değinen Yücel, burada hem Alanya'nın tanıtımının olacağını hem de kültürel değerlerin yaşatılacağını ifade etti.

Alanya Belediyesi olarak mutfaklarının ne kadar zengin olduğunu göstermek istediklerini aktaran Yücel, sözlerini şöyle tamamladı:  "Alanya çöreği, çiğirdik, oklava çekmesi, külük, öksüz helvası, badem kahvesi gibi yöresel tatlılar ile gülüklü çorba, laba dolması, ülübü piyazı, göleviz gibi onlarca lezzetler misafirlerimize sunulabilecek. Ayrıca müzede lezzetler dışında uzun yıllara dayanan eserleri, mutfak malzemelerini toplayarak sergileme imkanı bulduk. Geçmişte kullanılan eşyaları buraya getirdik, bu değerleri figüranlarla sergiledik. Sonuç olarak, bu mirası gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz."


AA Mustafa Kurt

Etiketler : Alanya Belediyesi, müze, restore, Yemek Müzesi, yöresel yemekler,

Alanya Yemekleri: Alanya Mutfağından 10 Y&#;resel Tarif

Antalya'nın bir ilçesi olan Alanya, turizm bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Alanya'da, turunçgiller ana yemekten tatlıya birçok tarifte kullanılır. Alanya mutfağında buğdayın yeri de oldukça önemlidir. Alanya mutfağı, sebze ve hamur işi tarifleriyle ön plana çıkar. Et yemekleri daha geri plandadır. Deniz bölgesinde olduğu için, deniz ürünlerine de sık sık yer verilir. 

Alanya Mutfağından 10 Farklı Tarif

  1. Darı Çorbası


Alanya mutfağında çorba denildiğinde ilk akla gelen tarif, darı çorbasıdır. Mısır yarması ile hazırlanan bu çorba da, iki farklı yoğurt kullanılır.

  1. Alanya Bohçası


Kalabalık sofralarda yer verilen tariflerden biri de Alanya bohçasıdır. İncecik hamurun, lor peynirli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu bohça, yeşilliklerle bağlanarak bohça şekline getirilir.

  1. Balık Mançuru

Alanya, bulunduğu coğrafya itibariyle pek çok avantajı sağlaması sebebiyle tarih boyunca pek çok farklı medeniyet tarafından tercih edilmiş bir yerleşim merkezidir. Bunun doğal bir sonucu olarak kültürel etkileşimler, mutfağa kadar yansımış ve harman bir yemek çeşitliliği ortaya çıkmıştır.

Tarımcılığın oldukça gelişmiş olduğu ilçelerden olan Alanya’da yemeklerde genellikle sebze kullanılırken, buna bağlı olarak yöreye özgü çeşitli tarifler de gelişmiştir. Bölgede rahat bir şekilde yetişen narenciye ürünlerinin de Alanya mutfağında özel bir yeri vardır.

Sebze ile yapılan etli yemeklerin ön plana çıktığı Alanya mutfağında deniz mahsülleri de sıklıkla tercih edilmektedir. Akdeniz’den tutulan en taze balıklar çeşitli tariflerle yöreye uygun olacak şekilde sunulmaktadır.

Antalya’nın gözde ilçesi Alanya’nın kendine has lezzetlerini yerinde denemek için Alanya Otelleri sayfamızdaki otellere göz atarak güzel bir tatil planı oluşturabilirsiniz.

Dinner Restaurant
Alanya’nın popüler restoranları arasında yer alan Dinner Restaurant, ilçe merkezine yakın bir konumda hizmet vermektedir. Ulaşımların yürüyerek, özel araç, taksi veya şehir içi minibüsleri ile sağlanabildiği mekanda otopark alanı da bulunmaktadır.

Başta Akdeniz olmak üzere, Türk, Avrupa ve uluslararası mutfağa sahip olan restoranda vejetaryen ve glutensiz yemek seçenekleri de yer almaktadır. Alanya tatilinizde akşam yemeği öğünlerinizde tercih edebileceğiniz mekan, kaliteli hizmeti ve modern dizaynı ile eşsiz bir atmosfer sunmaktadır. Ailenizle veya özel yemekleriniz için rahatlıkla gidebileceğiniz restoranda deniz mahsullerinden yapılan benzersiz yemekler ön plana çıkmaktadır.

Yaz aylarında kalabalık olan mekana gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilmektedir.

Adres:Cumhuriyet Mah. Yaşar Doğu Cd. Sadullahoglu sok. No Güngör Apt. No / B, Alanya/Antalya

Seasons Restaurant
Alanya ilçe merkezinin doğusunda yer alan Seasons Restaurant’a ulaşımlar özel araç, taksi veya şehir içi minibüsleri ile yapılabilmektedir. Mekanda vale hizmeti verilmektedir.
Dünyanın en önemli mutfaklarından olan Fransız, Japon, Akdeniz ve Avrupa mutfaklarının en leziz yemeklerini sunan restoranda füzyon bir tarz hakimdir. Menüsünde yer alan yemek çeşitleri arasında vejetaryen, vegan ve glutensiz opsiyonlar da bulunmaktadır.

Lüks bir restoran olan Seasons, özellikle gurmeler tarafından sıkça tercih edilen mekanlar arasında olup, damağınızdan göz zevkinize kadar büyük bir doyum sağlamaktadır. Aileniz ile birlikte veya özel yemeklerinizde öğle ve akşam saatlerinde tercih edebileceğiniz restoran, rezervasyon sistemi ile çalışmaktadır.

Adres:Oba, Oba Göl, Euro Sitesi, Oer- Erkenschwick Cad. No, Alanya/Antalya

Mezze Grill Ocakbaşı Restaurant
Alanya’nın ilçe merkezinde hizmet veren Mezze Grill Ocakbaşı Restaurant’a ulaşımlar yürüyerek kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Mekanın çevresinde aracınızı park edebileceğiniz otopark alanları mevcuttur.

Türk mutfağından özel lezzetleri bulabileceğiniz bir biftek restoranı olan Mezze Grill’in menüsünde, deniz mahsullerine yönelik leziz ürünler de yer almaktadır. Vejetaryen, vegan ve glutensiz tercihler de yapabileceğiniz işletme, Alanya’da hizmet veren ortalama fiyatlı restoranlar arasındadır.

Restoranın öne çıkan yemekleri arasında biftek ızgara yer alırken, gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızda fayda vardır. Özellikle yaz aylarında kalabalık olabilen restoranın ön bahçesinde keyifli bir şekilde öğle veya akşam yemeklerinizi aileniz ile birlikte yiyebilirsiniz.

Adres:Saray funduszeue.infoürk Blv. No/B, Alanya/Antalya

Hasır Restaurant & Bar
Alanya’nın gözde restoranları arasında yer alan Hasır, ilçe merkezinde ve ulaşımın rahat bir şekilde sağlanabileceği bir konumda hizmet vermektedir.

Mekanın içerisinde ve ön bahçesinde oturma seçenekleri ile rahat, havadar şekilde öğle ve akşam yemeklerinizi yiyebilirsiniz. Başta Türk olmak üzere, Akdeniz ve Avrupa mutfağına ait lezzetlerin servis edildiği restoranda vejetaryen ve vegan yemek seçenekleri de yer almaktadır.

Restoranın öne çıkan lezzetleri arasında çöp şiş, biftek ızgara ve deniz mahsulleri bulunurken, birbirinden leziz tatlı çeşitleri de servis edilmektedir. Alkollü ve alkolsüz olmak üzere içecek çeşitliliği de sunan mekana gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilmektedir.

Adres:Güzel Yalı Caddesi, Yalı Apartmanı Altı No 14 Saray Mahallesi, Alanya/Antalya

Cadde Balık & Et Restaurant
Alanya ilçe merkezinde ekonomik fiyatlarıyla kaliteli yemek yiyebileceğiniz Cadde Balık & Et Restaurant’a ulaşımlar yürüyerek kolay bir şekilde sağlanabilmektedir.

Akdeniz ve Türk mutfağının en leziz örneklerini bulabileceğiniz restoranın öne çıkan lezzetleri arasında deniz mahsülleri çeşitleri bulunmaktadır. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar bütün öğünler ile ilgili çeşitlilik bulunduran mekanda bazı günler canlı müzik aktiviteleri de yapılmaktadır.

Haftanın her günü – saatleri arasında kapılarını açan restoranda rezervasyon zorunluluğu yoktur.

Adres:Saray, İsmet Hilmi Balcı Cd. No:8/B, Alanya/Antalya

Ravza Restaurant
Alanya tatilinizde fiyatları uygun restoran arayanlar için ideal bir tercih olan Ravza Restaurant’a, ilçe merkezindeki konumu ile rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir.

Türk mutfağı ağırlıklı olarak yemek çeşitliliği barındıran, geniş menüsüyle konuklarına birçok farklı alternatif sunan işletmede ikram edilen mezeler de oldukça lezzetlidir. Yemek seçenekleri arasında vejetaryen ve vegan opsiyonları da bulunan restoranı, öğle ve akşam öğünlerinizde tercih edebilirsiniz.

Adres:Çarşı Mah. Zambak Sok. No. 16, Alanya/Antalya

Tüm bu birbirinden güzel lezzetleri denemek ve keyifli bir Alanya tatili yaşamak isterseniz, Alanya Otelleri sayfamızdaki oteller arasından seçiminizi yaparak, kolay bir şekilde rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Alanya'da Ne Yenir?

Popüler tatil beldesi Alanya, Akdeniz’in büyüleyici manzarasının yanı sıra Torosların tertemiz havasını, Anadolu’nun bereketli topraklarını deneyimlemenin mümkün olduğu bir yer. Alanya’da yapılacaklar o denli fazla ki, dolu dolu bir tatil bölgeyi ziyaret edenleri bekliyor. Alanya tarihi yerler kültürel mirası keşfetme şansı sunarken, Alanya koylarıve plajları ise Akdeniz’de keyifle yüzmek için iyi bir ortama sahip. Bununla birlikte, Akdeniz’in bu güzel tatil beldesinde zaman geçirirken mutfak kültürü en çok ilgi gören konular içinde.

Alanya yemekleri, bölgenin yöresel mutfağının tüm zenginliklerini sunuyor. Antalya’nın diğer ilçelerinde olduğu gibi hem ev yemekleri konseptinde hem de farklı alternatiflerde birçok seçenek var. Alanya’da ne yenir diye merak edenler için, ilk öne çıkan konuların başında Akdeniz’in harika zeytinyağlı yemekleri geliyor. Hafif, lezzetli ve sağlıklı bu yemekler, tatilin en güzel anları içinde yer alıyor. Bununla birlikte Akdeniz’e komşu bir tatil beldesinde tatil yaparken deniz mahsüllerinin tadına varmamak da olmaz. Birçok farklı balık türü, Alanya’ya özel tariflerle restoranlarda denenebilir.

Alanya’da ne yenir dendiğinde, elbette ki Akdeniz’in yöresel ürünleri ilk sırada geliyor ancak turist yoğunluğunun çok fazla olduğu Alanya’da hemen her damak tadına hitap eden oldukça lezzetli seçenekleri denemek de mümkün. Alanya’da ne yenir diyenler için, eşsiz lezzete sahip pizza yapan mekanlar, dünya mutfağının en iyi örneklerini sergileyen lokantalar ön plana çıkıyor. Alanya’nın yöresel yemeklerini denemek içinse, genelde şehir merkezinde yer alan ve yöresel ürünleri doğal bir şekilde sunan restoranlar tercih edilebilir. Elbette ki sebze yemeklerinin ve zeytinyağlıların ön plana çıktığı Alanya’da, kabak çiçeği dolması, hibeş gibi lezzetler mutlaka denenmeli. Buna ek olarak balık seçeneklerinde de Alanya birbirinden güzel alternatifler sunuyor.

Kabak çiçeği dolması

Akdeniz’in en sevilen yöresel yemekleri içinde ilk sırada kabak çiçeği dolmasına yer verilebilir. Antalya’nın güzel ilçesi dışında bu dolma Ege’de de çok popüler. Ancak Alanya’nın kabak çiçeği dolması mutlaka denenmeli. Yöresel Akdeniz yemeğinin yapımına geldiğimizde, bölgede toplanan harika kabak çiçeklerinin içi temizleniyor ve sonrasında özel iç harcı ekleniyor. Bununla birlikte iç harç çok önemli. Alanya kabak çiçeği dolmasında iç harcında maydonoz, nane ve karabiber yer alıyor. İç harcın ardından dolmalar kısık ateşte pişiriliyor ve tadına doyum olmayan bir lezzet ortaya çıkıyor. Kabak çiçeği dolması Alanya’da ev yemeği konseptinde hizmet veren restoranlarda denenebilir.

Nohutlu hibeş

Alanya’nın özel yemekleri içinde yer alan nohutlu hibeş, en popüler yemeklerden biri. Özel tarifinde sarımsak ve tahinin yer aldığı hibeş, restoranlarda iyi bir soğuk meze olarak tercih edilebilir. Alanya lokantalarında bulmanın mümkün olduğu nohutlu hibeş hazırlama sürecinde tüm malzemeler bir kaba konuluyor ve karıştırılıyor. Bunun ardından hibeş servise hazır hale getiriliyor. Antalya dışında çok fazla bilinmeyen bu özel lezzet, nohut, sarımsak ve diğer içindeki malzemelerin harika tadını etkileyici bir şekilde sunuyor. Hem restoranlara yemeğin yanıda bir meze olarak hem de Alanya yöresel lezzetini tatmak adına yalnızca hibeş denenebilir.

Ülübü

Taze ülübü yemeği olarak bilinen baklanın bölgeye özel bir formu olan ülübü, çok farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Ülübünün yapımına bakıldığında, piyaz tarzında yapılabilen bu sebze yemeği aynı zamanda etli olarak da tercih edilebiliyor. Yapmıı taze fasülyeyi andıran yemekte ülübüler temizlenerek kavruluyor ve bunun ardından eklenecek malzemeler ekleniyor. Alanya’da en çok tercih edilen yöresel yemeklerden olan ülübü, ev yemeği sunan lokantalarda tercih edilebilir. Günün her anı tercih edilebilecek yemek bölgenin en lezzetli ve kaliteli alternatifleri içinde yer almaktadır.

İlibada sarması

Sarma, Türkiye’nin dört bir yanında lezzeti ile büyüleyen bir lezzet. Alanya’da da ilibada sarması çok tercih edilen tatlar içinde. Alanya dışında Antalya’nın diğer ilçelerinde de popüler olan bu yemek, klasik üzüm yaprağı sarmasına göre farklı bir tada sahip. Yapımı normal sarma ile aynı olan ilibada, Akdeniz’in en lezzetli yöresel yemekleri içinde yer alıyor. Bununla birlikte yaprakların bazı türlerinin acı bir formda olduğunu da söylemek gerekiyor, bu nedenle ilibada yerken bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Alanya’da evlerde yapılan bir yemek olsa da, ilibada ilçenin merkezinde çeşitli lokanta ve restoranlarda da tercih edilebilir.

Taze bakla

Sebze yemekleri içinde en sağlıklı ve lezzetli alternatiflerden biri olan bakla, özellikle bahar dönemlerinde sofraları süsleyen bir renk. Alanya’da tercih edilebilecek lezzetlerden biri olan taze bakla, zeytinyağlı olarak hazırlanabiliyor. Yapımı çok basit ve birçok şehirde tercih edilen bir lezzet olsa da, bakla Alanya’da mutlaka denenmesi gereken bir tat. Pişirme sürecinde limonun yanı sıra tuz ve unun da tercih edildiği taze bakla, hem lezzetli hem de besleyici olması nedeniyle oldukça rağbet gören bir sebze yemeği. Alanya’da ne yenir diye düşünenler için, birçok ev yemeği lokantasında ve restoranında taze bakla yer alıyor.

Gözleme

Akdeniz’in en popüler lezzetleri içinde elbette gözleme de yer alıyor. Gözlemenin içinin harika lezzetlerle birlikte karşımıza çıktığı Alanya’da, hamur işinin popüler alternatifi mutlaka denenmeli. Türkiye’de hemen her yörede gözleme yapılıyor ancak Alanya  gözlemeleri diğerlerinden çok farklı. Her şeyden önce Alanya yöresel gözleme ürünlerinde karabiber ve maydonoz yer alıyor. Buna ek olarak iç harcın lezzeti de oldukça iddialı. Alanya restoranlarında, kahvaltı mekanlarında tercih edilebilecek harika bir tat sunan gözleme, çayla birlikte tadına doyum olmayan bir ziyafet şöleni sunuyor. Bazlama ve gözlemenin özelliklerini barındıran farklı hamur işi seçenekleri de tercih edilebilir.

Darı çorbası

Alanya’da denenmesi gereken özel tatlar içinde darı çorbası da yer alıyor. Genel olarak Karadeniz’de tercih edilen darı çorbasının Alanya’nın lezzetlerini barındıran hali de oldukça güzel. Çorbanın yapılışına baktığımızda pancar yaprağı ve yoğurt darı çorbası içinde önemli bir yer tutuyor. Tabi ki darı çorbasına lezzetini veren en önemli konulardan biri, Alanya’nın bereketli topraklarında elde edilen sebzelerle yapılması. Darıların kabuklarından ayrıştırılmasından sonra hazırlanan çorba, Alanya’nın en iyi yöresel tatları içinde öne çıkanlardan. Ev yemeği yapan birçok lokantada bu çorba tercih edilebilir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası