evden çıkarken okunacak dua diyanet / Yolculuk Duaları: Uzun Yola Çıkarken Hangi Dualar Okunur?

Evden Çıkarken Okunacak Dua Diyanet

evden çıkarken okunacak dua diyanet

Evden çıkarken okunacak dua ettiğimizde hem ruhen hemde düşünce olarak rahatlıyoruz ilk etapta. Dua, insanda doğuştan var olan bir duygudur. Resulullah (sav) buyurdular ki:&#;Sizden herkes, ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin, hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar istesin.&#;Kaynak: Ayakkabı bağını bile Rabbinden iste.

Bizde sizler için evden çıkarken söylenen dua veya evden çıkarken edilecek dualarokumak, bilmek ve ezberlemek için vesile olmak istedik. Allah (C.C.)&#;ın adını anmak, tesbihatlarda bulunmak bela ve musibetlerden korumaya yardımcı olur. Şimdi evden çıkarken okunacak dua arapça olarak ve latin harflerle okunuşlarını derledik. Peygamber Efendimiz her konuda olduğu gibi evden çıkarken okunacak dua konusunda da sözleri ile bizlere yol göstermiştir. Evden çıkarken okunacak dualar çeşitlidir. Hazırlamış olduğumuz dualardan istediğinizi okuyabilir ve ezberleyebilirsiniz. Allah şimdiden kabul etsin duanızı

&#;Peygamber Efendimiz (s.a.v.), evden çıkarken şu duayı ederdi:
Allahım, doğru yoldan sapmaktan, başkalarını saptırmaktan; hataya düşmekten, başkalarını da düşürmekten; haksızlık etmekten, haksızlığa uğramaktan; hürmetsizlik ve cahillik etmekten, yahut bunlara maruz kalmaktan sana sığınırım.&#;

Okunuşu: Allahumme inni euzü bike en edille ev udalle ev ezille ev uzille ev ezlime ev uzleme ev eçhele ev yuçhele aleyye.

Bir diğer dua ise Ümmü Seleme (funduszeue.infoâ) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) evinden çıktığı zaman şu duâyı okurdu: ْ
Okunuşu: Bi’smillâhi tevekkeltü ‘ala’llâh. Allâhüm-me innâ ne‘ûzü bike min en nezille ev nedılle ev nüzleme ev nechele ev yüchele ‘aleynâ.

Türkçe Anlamı:

Allâh’ın adıyla Allâh’a tevekkül ettim. Allâh’ım zillete düşmekten, dalâlete düşmekten, zulme uğramaktan, câhillikten, hakkımızda cehâlete düşülmüş olmasından Sana sığınırız.

Yada Evden çıkacağınız zaman kısa olarak&#;ta aşağıdaki kısa duayı okuyabilirsiniz.

Okunuşu: &#;Bismillahi tevekkeltü ala&#;llahi, velâ havle velâ kuvvete illâ billahil Aliyil Azim&#;

Anlamı: &#;Rahman ve Rahim olan Allah&#;ın adıyla. Allah&#;a güvendim. Kuvvet ve kudret O&#;ndandır, yüce ve büyük O&#;dur.&#;

Bir diğer dua ise şöyledir. Evden çıkarken ve eve girerken okunacak duadır

Eve Girerken Okunacak Duanın Arapça Okunuşu;
Allahümme inni eselüke hayral mevlici ve hayral mehraci bismillahi velecna ve bismillahi haracne ve alellahi rabbena tevekkelna.(Fotoğraftaki arapça kısmında “eselüke” olacak orası “elif” in üstünde cezm var yanlış olmuş o.)

Eve Girerken Okunacak Duanın Türkçe Meali;
Allah’ım senden giriş ve çıkışlarımın hayrını dilerim. Allah’ın adıyla girdik ve yine Allah’ın adıyla çıkarız. Ancak, Rabbimiz olan Allah’a güvenip dayanırız.

Bir insan sabah evinden çıkarken şöyle dua ederse:
“Bismillâh, tevekkeltü alallâh, lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” bu durumda ona şöyle denir: Sen hidayet üzeresin, bu dua sana kafidir ve sen korunacaksın. Şeytanlar da ondan uzaklaşır. Ebu Davud Peygamber Efendimiz&#;in her sabah evden çıkarken okuduğu ve sahabe efendilerimize okumasını tavsiye ettiği o duayı içinde barındıran hadis-i şerif: Bir insan sabah evinden çıkarken şöyle dua ederse: Bismillâh, tevekkeltü alallâh, lâ havle velâ kuvvete illâ billâh”bu durumda ona şöyle denir:
Sen hidayet üzeresin, bu dua sana kafidir ve sen korunacaksın. Şeytanlar da ondan

Evden çıkarken okunacak dua Nihat Hatipoğlu video izle

Secdem

Yolculuk Duaları: Uzun Yola &#;ıkarken Hangi Dualar Okunur?

Haberin Devamı

Öneri:
Ayetel Kürsi


Yolculuk Duaları

Yolculuğa çıkarken okunabilecek pek çok dua bulunur. Bunlar gerek din alimleri tarafından söylenmiş olup, gerekse de hadis-i şeriflerde dile getirilmiştir. Her insan, yola çıkmadan önce kötü olaylarla karşılaşmamak için bu duaları etmelidir.

Uzun Yola Çıkarken Okunacak Dualar Nelerdir?

Bir yolculuğa çıkmadan önce en çok okunan dua şudur: "Sübhanellezî sehhara lenâ hazâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ Rabbinâ le münkali-bûn." Bu dua, biz layık olmadığımız halde, Allah'ın bizim yanımızda olduğu manasına gelmektedir.

Yolculuk Duaları: Uzun Yola Çıkarken Hangi Dualar Okunur





Peygamber Efendimiz Yola Çıkarken Hangi Duaları Okurdu?

Rivayete göre, peygamber efendimizin yola çıkmadan önce “Allâhümme innî e’ûzü bike min va’sâi’s- seferi ve keâbeti’l-münkalebi ve’l-havri ba’de’l-kevri ve da’veti’l-mazlûmi ve sûi’l-menzari fi’l-ehli ve’l-mâli.” duasını okuduğunu söylenmektedir. Bu dua, yolculukta engellerden sakınmak, kötü şeylerle karşılaşmamak ve yol boyunca hem mal hem de iyilik anlamında bolluk kazanmak için Allah'a sığınmak, anlamına gelmektedir.

Afetleri Defetmekİçin Okunacak Dua

Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur:

"Mâ şâallâhu lâ kuvvete illâ billâh"

"Allah-u Azze ve Celle hangi bir kula; ehli, malı ve çocuğu hakkında bir nimet verir de, o kul:
"Allah-u Teala'nın dilediği olur, kuvvet ancak Allah'ın yardımıyladır" derse, artık o kul onlar hakkında ölümden başka bir afet görmez.

AksırıncaAksırınca “Elhamdülillah” demeli, bunu duyan müslüman da, “Yerhamükellah” yani (Allah sana rahmet etsin.) demelidir! Üçüncü biri varsa “Yehdina ve yehdikümullah” demelidir! Üçüncü bir kimse yoksa, aksıran cevap olarak aynı şeyi söylemelidir!

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Aksırınca "Elhamdülillah" diyen göz ağrısı görmez.” “Aksırınca Elhamdülillah diyeni, 70 türlü belâdan korunur.”
Arabaya Binerken Okunacak Dua


"Bismillahi, sübhanellezi sahhara lenâ hâzâ vemâ künnâ lehu mukrinin ve inna ilâ Rabbinâ lemünkalibün."


Bu dua arabalara binerken okunur. Tamamiyle Hakkın iradesine teslim olunduğunu ve O'ndan başka sığınalacak hiçbir varlığın bulunmadığını belirtmek için okunur. Zira Resulullah (s.a.v) Efendimiz her ne zaman deveye binse bu duayı okurlardı.

Belli Bir Saatte UyanmakİçinBelirli bir saatte uyanmak isteyen kimse,

Kevser Sûresiniüç defa ve Allah'a güvenle okuyup yatarsa, istediği saatte uyanır.

Bir Sene Boyunca Hasta Olmamakİçin

Aşure günü bir miktar gül suyuna her birinin başında besmele çekilerek ve suya bakılarak yedi Fatiha okunup sonra o gül suyu başa ve yüze sürülürse o kişi bir dahaki seneye kadar illet ve dert görmez.


Bir Yeriniz Ağrıdığı ZamanRasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

Bir yerin ağrıdığı zaman elini, ağrının olduğu yere koy ve şunu tekrarla:



"Bismillahi e'uzu bi'izzetillahi ve kudratihi min şerri mâ ecidü min veca'i hâzâ"

Borçtan Kurtulma Duası

Borçtan kurtulmak için, hadis-i şerifte bildirilen şu duayı okumalıdır:


"Allahümme ekfini bihelâlike an haramike ve agnini bi fadlike ammen sivâk"

"Allah'ım! Beni helâl ile yetinip, haramdan sakınan kullarından eyle ve fazlınla senden başkasına muhtaç etme!" (Tirmizî, Daavât )

Çıban ve Sivilcelerİçin
Ç&#;ban Duas&#;

"Allâhümme musağğıre´i-kebîri ve mükebbire´s-sağîri. Sağğir mâ bî"


"Ey büyüğü küçülten ve küçüğü büyülten Allah'ım! Bende olanı küçült"

Çocuk Düşmemesiİçin

Karısı hamile olup da erken doğum, çocuğun düşmesi veya geç doğması gibi korkular ve tehlikeler karşısında kalan bir kimse, parmağını hamile olan karısının karnına sürüp:


"Ya Mübdi" ismini 99 kere okursa Hak sübhanehu ve teala hazretleri o hamile kadını bu tehlikelerden saklar.

Çocukİsteyenlerin Duası

Cinsi münasebetten evvel avret yerini açmadan Enbiya Suresi'nin ve   ayet-i kerimeleri üç kere okunur.

Doğruyu Yanlışı Öğrenme Duası

"Allahümme erinel hakka hakkan verzuknâ ittibâ'ahu ve erinel bâtıla bâtılan verzuknâ ictinâbehu bi-hurmeti Seyyidil-beşer"

Yâ Rabbî! Doğruyu bize doğru olarak göster ve ona uymağı bize nasip et ve yanlış, bozuk olan şeylerin yanlış olduklarını bize göster ve onlardan sakınmamızı nasip et!İnsanların en üstünü hurmetine bu duâmızı kabûl buyur!

Düşmanına Bakanın Okuyacağı Dua

"Ey ceza günün maliki! Ancak sana tapar ve ancak Senden yardım isterim"Evden Çıkarken Okunacak Dua
“Bismillâhi tevekkeltü ‘alellâhi ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billah.”
"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Allah'a güvendim. Kuvvet ve kudret O'ndandır, yüce ve büyük O'dur."

Eve Girildiğinde Okunacak Dua
"Allahümme inni es'elüke hayrel mevleci ve hayre'l mahreci, bismillahi velecna ve ala'llahi rabbena tevekkelna"


"Allah'ım, Senden evime hayırla girip hayırla çıkmamı istiyorum. Allahın adıyla girer, Allahın adıyla çıkarız. Rabbimiz Allah'a tevekkül ederiz."
Ezandan Sonra Okunacak Dua

"Allahumme rabbe hâzihî'd-dav'veti't-tâmmeh ve's-salâti'l kâimeh, âti Muhammeden'il vesîlete ve'l-fadîlete ve'd-derecete'l-vâsiate ve'b'ashu mekamen Mahmûden ellezi veadteh."


"Ey bu tam davetin sahibi ve kılınacak namazın Rabbi, Muhammed Aleyhisselâm'a vesile ve fazileti ver. O'nu kendisine vaadettiğin Makam-ı Mahmud'a eriştir."


Fitneden Korunmakİçin
“Allahümme innî es'elü-ke fiilel hayrât ve terkelmünkerât ve hubbel-mesâkin ve izâ eredte fitneten fî kavmî fe-teveffenî gayre meftûn ve es'eluke hubbeke ve hubbe men yuhibbuke ve hubbe amalin yukarribuni ileyke" 
 

"Yâ Rabbî! Bana hayırlı işler yapmak, çirkin şeyleri terk etmek ve fakirleri sevmek nasip eyle! Kavmim arasında fitne çıkacağı zaman, fitneye karışmadan canımı al! Ya Rabbi, bana sevgini, seni sevenlerin sevgisini, sevgine yaklaştıracak amellerin sevgisini nasib et! "


Geçim Sıkıntısında Okunacak Dua
Rasulüllah şöyle buyurmuştur:

"Biriniz geçim işi zorlaşınca, evinden çıktığı zaman şöyle demesine mani olan nedir? :



"Nefsim, malım ve dinim üzerine Allah'ın adını okurum. Ey Allah! Beni senin kazana razı kıl ve hakkımda takdir edilen şeyleri bana mübarek kıl ki, geciktirdiğini acele göndermeni, peşin verdiğini de geciktirmeni istemeyeyim."


Gıybet Etmenin Keffareti

Gıybet etmenin keffâreti, gıybet ettiği kimse için istiğfar etmek ve onunla helallaşmaktır. Oturduğu yerden kalkmadan, şu düâyı üç defa okur: “Allahümmağfir lehü verhamhü ve tecâvez anhü vec’al mâ kulnâ fîhi keffâreten li-zünûbihî ve kurbeten ve zülfâ bi-rahmetike yâ erhamer-râhimin”

"Yâ Rabbi, onu mağfiret eyle, ona merhamet eyle, ona merhamet eyle, yaptıklarını bağışla, hakkında konuştuklarımızı günahlarına keffâret, kurbet ve zülfâ eyle. Rahmetinle, ey erhamer-râhimîn"

Hacet Duası


'Ey Allah! Kalbime senden ümitli olma hissini at, senden gayri her şeyden gayri her şeyden umudumu keski, senin dışında kimseden bir şey beklemeyeyim.

Ey allah! Öncekilerden ve sonrakilerden her kime imandan neler verdiysen de benim ona gücüm ulaşmıyorsa, amelim eksik kalıyorsa, isteğim kavuşmuyorsa, duam yetişmiyorsa, öyle bir şey istemek dilime gelmiyorsa, sen  okuvvetli iman ile beni seçkin kıl. Ey acıyanların en merhametlisi kabul et!'


Bu duayı israrla okuyunuz.


Hafızayı Kuvvetlendirmekİçin

"Allahummerzukna hıfzal mürseliyn ve ilhamel enbiyai ve fehmel evliyai bikeramike ya ekremel ekramiyn vebirahmetike ya erhamerrahimiyn."


Seher vaktinde 70 kere 1 ay okumaya devam edilirse Allah'ın izniyle devam edenin hafızası kuvvetli olur.


Hastalığın Allah'ınİzniyle Sıhhate Dönüşmesi
Hz.Hızır aleyhisselamdan nakledildiğine göre bir kimse bir hastanın hatırını sormaya gittiğinde şifa niyetine:

kere "Allahümme ente'l-melikü'l-hakku'llezi lâ ilâhe illâ ente yâ Allah ve Selâmü ya Kâfi"

3 kere de "Yâ şifae'l Kulûb" dese o hastanın hastalığı Allah'ın izniyle sıhhate dönüşür.

"Yâ Selâm" Her kim bu ismi kere hasta üzerine okusa o hasta sihhat bulur.


Hastanın Okuması Ya da Onun Yanında Okunması Gereken Dua
Rasulüllah (sav) ailesinden bazı fertleri okuyup sağ eliyle sıvazlayarak Allah-u Teala'ya şöyle dua ederdi:



"Ey Allah'ım Eyİnsanların Rabbbi! Bu hastalığı gider, şifa ver, şifa veren ancak Sensin. Senin şifandan başka hiçbir şifa yoktur. Oyle bir şifa ver ki hiçbir hastalık bırakmasın."


Hastaya şifa Namazı

Her kim iki rekat namaz kılıp her bir rekatında Fatiha'dan sonra üç kereİhlas Suresi okur da namazı bitince kıldığı yerde oturup kimseyle hiç bir şey konuşmadan bin kere:



"Ey acayip işleri essiz olan Allah! Ceza gününe kadar bana hayırla rahmet et" tesbihiyle zikirde bulunursa Allah-u Subhanehu ve Tela ona yepyeni bir hayat bahşeder.


İman Duası
"Allahümme innî e’ûzü bike min en-üşrike bike şey-en ve ene a’lemü ve estagfirü-ke li-mâ lâ-a’lemü inneke ente allâmülguyûb."

(Sabah ve akşam okumalıdır.)

“Ya hayyü ya kayyum ya zel celal-i vel ikram. Allahümme inni eselüke en tuhyiye kalbi bi nuri marifetike ebeden ya Allah, ya Allah, ya Allah celle celalüh”

(Bu duâyı sabah namazından sonra okuyanın imanla ruhunu teslim edeceği bildirildi.)
İmanla ölmek için, “Yâ Allah yâ Allah yâ hayyü yâ kayûmü yâ zelcelâli vel ikrâm, es’elüke en tuhyiye kalbî bi nûr-i ma’rifetike ebeden yâ Allah yâ Allah.”duâsı okunmalıdır.

Bunu her zaman duâ ederken okumalıdır.


İstiğfar Duası
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere ‘Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh’ okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.

Hadis-i şerifte, “İstiğfâre devam edeni, çok okuyanı, Allahü teâlâ, derdlerden, sıkıntılardan kurtarır. Onu, hiç ummadığı yerden rızklandırır”

Derdlerin, belâların gitmesi için, istigfâr okumak çok faydalıdır.
İstiğfârlardan meşhûr olanı, Peygamberimizin bildirdiği, “Estagfirullahellezî lâ ilâhe illâ hüverrahmanirrahîm el-hayy-ül-kayyûmüllezî la-yemûtü ve etûbü ileyh Rabbiğfir lî” istigfarıdır.

Bu istigfar yirmibeş kere okursa, odasında, âilesinde, evinde ve şehrinde hiç kaza, belâ olmaz. Bunu her sabah ve akşam okumalıdır. Âlimlerin çoğu, talebelerine ve evlatlarına bunu okumalarını tavsıye etmişlerdir. Çok faydasını görmüşlerdir.

Günde en az yüzdefa, Estağfirullâhel’azîm söylemek çok faydalıdır.

Her zaman ve her yerde ve namazlardan sonra ve yatarken, ma’nâlarını düşünerek, çok “Estağfirullah min külli mâ kerihallah” veyâ kısaca “Estağfirullah” demelidir.

Sıkıntı Durumunda Okunacak Dua

“İstiğfara devam eden, her sıkıntıdan, her dertten kurtulur, ummadığı yerden rızıklanır”

“Lâ ilâhe illallah demek 99 belâyı defeder, en aşağısı sıkıntıdır.”

“La havle ve la kuvvete illa billah okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır”

“Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır.”

“Sıkıntılı iken “Hasbünallah ve ni’mel-vekîl” deyiniz!”
İmam-ı Rabbanî hazretleri, her türlü zararlarından kurtulmak için her gün defa La havle vela kuvvete illa billah okur, okumaya başlarken ve okuduktan sonra yüz defa Salevat-ı şerife getirirdi.

Tehlikeye Maruz Kalanın Okuyacağı Dua
Rasulullah (sav) buyurdu:



"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. o çok yüce ve pek büyük olan Allah'ın yardımı olmadan hiçbir güç ve kuvvet yoktur."


Tuvalete Girerken Okunacak Dua

"Bismillâh. Allahümme innî eûzü bike mine'l-hubsi ve'l-habâis."

(Bismillâh. Allah'ım, hususi ve umumi bütün kötülükleri bünyesinde toplayan habislerden sana sığınırım.)


Tuvaletten Çıkarken Okunacak Dua

"Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni'l-ezâ ve âfânî min zalik"

(Bana rahatsızlık veren şeyleri giderip, sıhhat ve afiyet hibe eden Allah'a hamd olsun.)


Uyuyamayan Kimsenin Okuyacağı Dua


"Allahumme ğarati'n-nücûmü ve hedeetil uyûnu, ve ente Hayyün Kayyûmün lâ-te'hüzüke sinetün ve lâ nevmün, yâ Hayyü yâ Kayyûmü ehdi leyli ve enim ayni."

(Allah'ım, yıldızlar söndü, gözler kapandı. Sen ise hayat sahibi, daima duran ve tutansın. Seni ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Ey Hay olan Allah'ım, Kayyûm olan Allah'ım, gecemi rahat kıl gözlerimi kapatıver.)



Yemeğe Başlarken Okunacak Dua
"Allahume bârik lenâ fima razaktenâ ve kınâ azâbennar, Bismillah"

(Allah'ım; rızık olarak bize verdiğini bereketlendir, bizi ateş azabından muhafaza eyle. Allah'ın ismiyle başlıyorum.)


Zalimin Helakiİçin Bir Dua


"Ey güçlü kuvvet sahibi! Ey şiddetli kuvvet sahibi! Ey bütün yaratıkların, karşısında zelil duruma düştüğü yüce izzet sahibi! şu azgına karşı bize kafi gel ve onlardan bizim intikamımızı al"


Zor Bir işle Karşılaşınca Okunacak Dua


"Ey Allah! Senin kolay kıldığından başka  bir kolay yoktur. Sen dilediğin zaman, zor olanı kolay ve yumuşak yaparsın."




Kaynaklar
Gün dua, Mehmet Oruç, Arı Sanat,
Ansiklopedik Büyük Dua Kitabı, Rauf Pehlivan,
Diyanet İşleri Başkanlığı
Kasr-ı Arifan Dergileri
Mecmûatul- Ahzab, Ahmed Ziyâüddin Gümüşhanevi
Miftahü'l Kulûb, Kalplerin Anahtarı, M. Nuri şemseddin Nakşıbendî, Bedir Yayınevi,
Seadeti Ebediyye

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası