seyfiye sınıfı görevleri / Osmanlı İlmiye, Kalemiye ve Seyfiye Sınıfları | Türkçe Malumatlar

Seyfiye Sınıfı Görevleri

seyfiye sınıfı görevleri

kaynağı değiştir]

  1. ^Divanı Hümayun Nedir? 5 Haziran tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Hürriyet
  2. ^G. Akyılmaz , "OSMANLI DEVLETİN’DE YÖNETİCİ SINIF-REAYA AYRIMI" 5 Haziran tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Seyfiye nedir, neye denir? Seyfiye sınıfı &#;yeleri nelerdir?

Haberin Devamı

 Seyfiye sınıfının birçok önemli işi bulunmaktaydı. Bu sınıfa üye olanlar devletin önemli bir kanadını oluşturmaktaydı. Çünkü devlet için oldukça önemli kişiler bu sınıfta yer almaktaydı.

Seyfiye Sınıfı Üyeleri Nelerdir?

  1. Vezir-i Azam

Osmanlı Devleti'nde Vezir-i Azam oldukça önemli bir görevde yer almaktaydı. Hatta devletin yönetiminin padişahtan sonra gelen en büyük ismiydi. Padişah sefere gittiğinde veya hasta olduğunda ülkeyi idare etme görevi ondaydı. Bu kişi daha çok bilinen adıyla Sadrazam'dı. Birçok kişi Vezir-i Azam ismi yerine Sadrazam ismini bilmektedir. Sadrazam'ın diğer sınıfları denetleme yetkisi de vardır. Yani mülkiye, ilmiye ve kalemiye sınıfları Vezir-i Azam'a karşı sorumluydu.

  1. Yeniçeri Ağası

tarihine gelindiğinde Yeniçeri Ocağı kurulmuştu. Bu ocağı I. Murad kurmuştur. Ocağın başında ise Yeniçeri Ağası bulunmaktaydı. Yeniçeri Ağası hem asker hem de sivil görevli olarak hizmet vermiştir. Özellikle esnafı denetleme ve usulsüz iş yapanları denetleme görevi bulunmaktaydı. Bunun yanında yeniçeri askerlerinin talepleri olursa eğer bunları padişaha bildirirdi.

  1. Kubbealtı Vezirleri

Kubbealtı Vezirleri danışmanlık görevi yaparlardı. Bu kişiler birçok konuda padişahlara danışmanlık hizmeti verirlerdi.

Haberin Devamı
  1. Kaptan-ı Derya

İsminden de anlaşılacağı üzere Kaptan-ı Derya'nın görevi donanmadan sorumlu olmaktı. Osmanlı donanması Kaptan-ı Derya'nın sorumluluğundaydı. Bu kişi seyfiye üyesi olarak hizmet vermekteydi. Osmanlı donanması için Kaptan-ı Derya'nın görevi çok önemliydi. Çünkü Osmanlı Devleti her zaman için denizlere hakim olmak istemiştir.

Divanı Hümayun üyeleri ve görevleri nelerdir?


Divanı Hümayun , Osmanlı devletinin en önemli karar alma organıdır. Burada var olan üyeler ise devletin en önde gelen kişileri içerisinde yer almaktadırlar. Divanı Hümayun üyeleri ise Seyfiye , Kalemiye ve İlmiye sınıfı olarak üç kısma ayrılmaktadır. Bu yayınımızda Divanı Hümayun üyeleri ve görevleri nelerdir onları inceleyeceğiz.


Divanı Hümayun Seyfiye sınıfı üyeleri;

Sadrazam: Fatih Sultan Mehmet'ten sonra divan başkanı olmuştur ve padişahın mührünü taşımaktadır.

Vezirler: Hükümdara danışmanlık ve yardım ederler.

Sancak Beyi: Halkın refahını sağlamak, sancağın düzen ve emniyetini sağlamak.


Subaşı: Savaş için gerekli olan askerleri eğitirler, kentin dirliğini ve düzenini sağlarlar.

Sipahi
Yeniçeri Ağası: Başkentin güvenliği ve sarayın korunması sorumlulukları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca esnafı da denetlemişlerdir.

Kaptan-ı Derya: Donanma komutanıdır. Kanuni zamanında divana doğal üye olmuşlardır. 


Divanı Hümayun İlmiye  sınıfı üyeleri;

Şeyhülislam: Kanuni döneminde divana üye olmuştur. Devlet işleri ile ilgili alınan kararların dine uygunluğu konusunda fetva verirler. Yargılama yetkileri ise yoktur.

Kadı: En belirgin görevleri şer-i mahkemeleri yönetmesidir. Fakat bunun yanı sıra evlenme, boşanma ve miras gibi davalara da bakarlardı.

Kazasker: Şer-i davalara bakan askeri hakimlerdir. Kadı ve müderrislerin atama işlerine bakarlar. Kazasker olmak için Müslüman ve Türk olmak şarttır.

Müderris: Medreselerde eğitim ve öğretim görevlerinden sorumlu olan bugün ki üniversite yapısı ile profesör diyeceğimiz kişilerdir.



Divanı Hümayun Kalemiye sınıfı üyeleri;

Reisülküttap: Önceleri nişancıya bağlı olarak görev yapmıştır. yüzyılda ise divana doğal üye yapılmıştır. Nedeni ise; dış ilişkilerin yoğun şekilde yapılmış olmasıdır.

Nişancı: Divan'da yazışma, padişahın tuğrasını çekme görevlerine bakan kişidir. Saray'ın örf hukuk işlerinden sorumludur. Yeni fethedilen yerlerin bölümlere ayrılmasından ve dağıtımında sorumludur.

Defterdar: Gelirlerin toplanması, harcamaların yapılması ve bütçenin hazırlanması gibi mali işlere bakmaktadır. Maaş olarak has toprak almışlardır ve ilk kez funduszeue.info döneminde kurulmuşlardır. 

Seyfiye nedir, ne anlama gelir? Seyfiye sınıfında kimler var, g&#;revleri nelerdir?

Haberin Devamı

Osmanlı'da bulunan sınıflardan en önemlisi seyfiye sınıfıydı. Çünkü seyfiye sınıfında son derece önemli temsilciler yer almaktaydı. Seyfiye sınıfının olması Osmanlı'daki işlerin daha kolay ilerlemesine yardımcı olmuştur.

Seyfiye Nedir, Ne Anlama Gelir?

 Osmanlı'da seyf kelimesi kılıç anlamına gelmekteydi. Seyfi kılıçla ilgili olan anlamında kullanılmıştır. Bundan dolayı Seyfiye kelimesi asker sınıfını temsil etmek adına kullanılmıştır. Bu sınıf Osmanlı'da en önemli sınıflardan birisi olmuştur. Bundan dolayı Seyfiye sınıfında güçlü kişiler yer almıştır.

Seyfiye Sınıfında Kimler Var, Görevleri Nelerdir?

Seyfiye sınıfında birçok görevli bulunmaktaydı. Bu görevliler önemli işler yapan kişilerdi. Özellikle Sadrazam'ın bu sınıfta yer alması Osmanlı açısından oldukça önemli olmuştur.

Haberin Devamı

1- Sadrazam (Vezir-i Azam)

Osmanlı Devleti'nde en önemli görevlerden birisi Sadrazam'a aitti. Vezir-i Azam olarakta bilinen Sadrazam padişah olmadığı zamanlarda onun yerine vekillik ederdi. Yani devlet yönetiminde söz hakkı bulunmaktaydı. Tabi bunun için padişahın seferde veya hasta olması gerekmekteydi. Bundan dolayı Osmanlı Devleti'nde Sadrazam olan kişi oldukça büyük bir saygınlığa sahipti.

 Ayrıca Sadrazam diğer sınıfları da denetleme yetkisine sahipti. İlmiye, kalemiye ve mülkiye gibi sınıfları Sadrazam'ın denetleme yetkisi vardı.

2- Yeniçeri Ağası

Seyfiye sınıfının diğer bir üyesi ise Yeniçeri Ağası'ydı. tarihinde kurulan Yeniçeri Ocağı'nın başında Yeniçeri Ağası vardı. Bu kişinin sivil ve asker görevi bulunmaktaydı. Yeniçeri askerlerinin herhangi bir istekleri olduğu zaman bunu padişaha iletme yetkisi Yeniçeri Ağası'na aitti. Bundan dolayı Yeniçeri Ağası birçok konudan sorumlu olmaktaydı.

3- Kubbealtı Vezirleri

Kubbealtı Vezirleri'nin danışmanlık hizmeti verdikleri görülmektedir. Bu kişiler birçok konu hakkında görevli padişahlara danışmanlık yaparak Osmanlı'ya hizmet ederlerdi.

4- Kaptan- ı Derya

Seyfiye üyesi olan Kaptan-ı Derya Osmanlı Devleti'nde donanmadan sorumlu olan kişiydi. Donanmanın birçok konusundan Kaptan-ı Derya sorumluydu.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası