kantaron yağı faydaları / Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları | Anadolu Sağlık Merkezi

Kantaron Yağı Faydaları

kantaron yağı faydaları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı Nedir?

Kantaron yağı, kullanımı antik Yunan’a kadar uzanan, botanik adı hypericum perforatum olan kantaron çiçeğinden elde edilir. Kantaron çiçeğinde ruh halini etkilediği düşünülen hiperisin ve hiperforin dahil birçok aktif madde bulunur. Yetiştiği bölge ve boyut farklılığına göre yaklaşık 40 farklı çeşit kantaron bitkisi bulunur ve küçük, yıllık bir bitkidir. Geleneksel olarak yara, yüksek ateş, depresyon ve midede şişkinlik gibi bazı sorunları tedavi etmek için kullanılmıştır. Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır. Kantaron yağı, doğru dozda kullanılırsa birçok faydası görülebilir.

Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Uzun yıllardır tıbbi bir ilaç olarak kullanılan kantaron yağının araştırma ve deneylerle görülen çeşitli faydaları vardır. Kantaron yağının bazı bilinen faydaları şunlardır:

  • Sürekli bir üzüntü hali ve ilgi kaybı olarak tanımlanan depresyon günümüz psikolojik rahatsızlıkları arasında sık görülen bir durumdur. Yapılan bazı çalışmalara göre kantaron yağının hafif ve orta dereceli depresyon için etkili ve güvenli bir doğal tedavi olduğu düşünülmektedir.
  • Bazı araştırmalar sonucu kantaron yağının ağrı, halsizlik ya da nefes darlığı gibi fiziksel belirtilerle kendini gösteren kaygı bozukluğuna iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Kantaron yağının faydalı olduğu bir diğer alan ise menopozdur. Kadınlar için zorlu geçebilen östrojen üretiminin azaldığı bu süreçte kantaron yağının, sıcak basması, vajinal kuruluk, uyku bozukluğu, endişe ve depresyonun görülebildiği menopoz semptomlarını azaltabileceği düşünülmektedir.
  • Bazı cilt hastalıklarında cilt yaralarını iyileştirmek ve cilt tahrişi, kaşıntısı gibi cilt rahatsızlıkları semptomlarını gidermek için kullanılabilir.
  • Saç sağlığına da faydası olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca aşağıda sayılan durumlarda da faydalı etkilere sahiptir:

Cilde Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağının cilt için de faydaları vardır. Kantaron yağının antienflamatuar ve antibakteriyel özelliği vardır. Cilt yüzeyine uygulandığında cilt üzerindeki patojenik bakterileri yok edebilir. Hemoroid, sedef hastalığının neden olduğu cilt tahrişleri, yaralar, sivilce lekeleri, hafif yanıklar, siyah noktalar ve morluk gibi cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olur.

Saça Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı, saç bakımında kullanılan doğal bir yağdır ve saç sağlığı için faydaları vardır. Saça olan faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Saçın kepeklenmesini önler.
  • Saç dökülmesinin yavaşlaması ve durmasında etkilidir.
  • Saçın kuruluğunu giderir, nemlendirir.
  • Saçtaki egzamanın giderilmesine faydalı olabilir.
  • Saç köklerini besleyerek saç kırılmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Saç derisindeki kaşıntıları gidermede etkili olabilir.
  • Saçı besleyerek gür ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olur.

Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kantaron yağını dahili olarak kullanmayı isterseniz öncelikle hekiminizin önerdiği dozda kullanın. Kantaron yağını aşırı doz riski olmaması için kantaronun diğer formları ile birlikte dahili olarak kullanmayınız. Yağı; ciltte oluşan yanık, sıyrık ve yaraların üstüne döküp masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saçınıza da aynı şekilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saça uygulandıktan sonra saç durulanmalıdır. Fazla alımında yan etkiler oluşabilir.

Kantaron Yağı Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Kantaron yağı kullanmadan önce doktora danışmanız oluşabilecek riskler açısından önemlidir. Kantaron yağının kullanımı bazı kişiler için riskli olabilir. Kullanmaması gereken kişiler şunlardır:

  • Hamileler: Hamile kişilerin kantaron yağı kullanması rahmin kas tonusunu artırabilir. Bu durum düşük yapma riskini artırabilir. Bu nedenle hamilelerin kantaron yağı kullanması önerilmez.
  • Emziren anneler: Emziren annelerin bu yağı kullanması, bebeklerde huysuzluk ve uyuşukluğa neden olabilir.
  • İlaç kullananlar: Antidepresan gibi psikiyatrik ilaçlar, kalp ilaçları ve serotonin seviyesini etkileyen ilaçlarla birlikte kantaron yağını kullanmak tehlikeli olabilir. Serotonin ilacıyla kullanılan kantaron yağı hızlı nabız, yüksek kan basıncı, vücut ısısının artması ve halüsinasyon gibi istenmeyen etkilere neden olabilir.
  • Ameliyat olacak kişiler: İlaç etkileşimi olabileceği için planlanmış bir ameliyattan sonraki ilk beş gün içinde bu yağı kullanılmamalı.

Kantaron Yağının Zararları Nelerdir?

Kantaron yağının sağlığa faydaları olmakla birlikte bazı zararlı etkileri de olabilir. Kantaron yağı, fazla dozda kullanılırsa güneş ışığına karşı hassasiyet oluşabilir. Özellikle açık tenli kişilerde hassasiyet riski daha yüksektir. Bu yüzden güneş kremi kullanımı önemlidir. Kantaron yağının diğer zararlı etkileri şunlardır:

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Kantaron yağı, kantaron bitkisinin kuru ya da taze hali kullanılarak iki şekilde yapılabilir. Kırmızı kantaron yağı, kantaron bitkisinin taze haliyle yapılır. Kantaron yağının yapılışı şöyledir:

  • Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir.
  • Yapraklar solduktan sonra temiz ve yeterince büyük bir kavanoza aktarınız.
  • İsteğe göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağı ekledikten sonra çiçekli kısımların yağla iyice temas etmesi için çiçekleri ezebilir ya da doğrayabilirsiniz.
  • Fazla nemin buharlaşmasını sağlamak için kavanozun üstünü bir tülbentle örtmeniz faydalı olur. Hazırladığınız karışımı iki hafta kadar demlendiriniz. Çiçekler demlendikçe yağın rengi kırmızıya dönecektir.
  • Bazı bitki uzmanları güneş ışığında demlendirmeyi önerirken bazı bitki uzmanları ise karanlıkta demlendirmeyi önerir. Her iki yöntem de yağ yapmak için işe yarar.
  • Yağı demlendirdikten sonra süzün ve bir iki gün daha bekletiniz. Muhtemelen kavanozun dibinde bir kalıntı tabakası oluşacaktır.
  • Yağı dikkatli bir şekilde temiz bir kavanoza dökün ancak yağın demlendiği kavanozun dibindeki kalıntıyı eklemezseniz yağınızın raf ömrü daha uzun olacaktır.
  • Hazırladığınız yağı serin ve ışıktan uzak bir yerde muhafaza etmeniz yağın bozulmaması için önemlidir. Yağınızda küf, bozulma ve kötü koku belirtileri oluşursa kullanmayınız.
  • Hazırladığınız yağı merhem ve krem yapmak için de kullanabilirsiniz.

Kantaron yağı, yazıda belirtildiği gibi, birçok faydası görülen bitkisel ve doğal bir ilaç olarak geçmişten günümüze kadar kullanılmıştır. İlacı zehirden ayıran her zaman doz miktarıdır. Bu yüzden kantaron yağını dozunda kullanmaya dikkat etmeniz ve ciddi yan etkiler oluştuğunda bir sağlık kuruluşuna gitmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir.

Sarı Kantaron Yağı

Sarı kantaron Latince adıyla Hypericum perforatum L., halk dilinde mayasıl otu veya binbirdelik otu olarak bilinir. Hyperaceae familyasından gelen sarı kantaron, ılıman ve sıcak iklimde yabani olarak yetişen bir bitkidir. Rengiyle göz alan bu ot, kurutularak ya da taze olarak işlenir ve ’e yakın türü Türkiye’de yetişir. Soğuk coğrafyalarda tekrar tekrar oluşan ve bu sebeple çok yıllık otsu bitki olarak kategorize edilen sarı kantaron, yeşil gövdesi ve sarı çiçekleriyle cm boylarındadır. Bu çiçekler yaz aylarında toplanır ve asırlardır tüm dünyada birçok farklı hastalığı tedavi etmek amacıyla kullanılır. Bugün de bu değerli bitki, fitoterapinin uzmanları tarafından bitkisel tedavilerde kullanılmaya devam ediyor.


Kantaron Yağı Nedir?

Sarı kantaron çiçeklerinin toplanıp belirli bir işlemden geçirilmesi ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucu kantaron yağı elde edilir. Bu yağ özellikle yara izlerinin hızlı iyileştirilmesi için kullanılır. Biyoflavonoidler, organik asitler, antioksidanlardan zengin olan sarı kantaron yağı, hiperisin ve hiperforin içeriğiyle de dikkat çeker. Kırmızı kantaron yağı ise kırmızı renktedir. Hiperisin bu yağın kırmızı renginden sorumlu olan antrakinon türevidir.

Sarı Kantaron Yağı

Sarı kantaron çiçekleri, çiçeklenme dönemleri olan Mayıs-Eylül ayları arasında topraktan 5 cm yukarıda olacak şekilde, yani toprak üstünden toplanır. Avrupa Farmakopesi’nde “Hyperici herba” adı ile bilinen bitki üretim maserasyonuna sokulur. Maserasyon; Uygun bir çözücü içinde bitkinin bekletilmesi anlamına gelir. Sarı kantaronun maserasyonu için zeytinyağı tercih edilir. Ancak kullanılan zeytinyağının özellikle sızma zeytinyağı olması önemlidir.

Doğru zamanda toplanan bitkinin toprak üstü kısımları taze veya kurutulmuş olarak cm uzunluklara parçalanır ve zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulur. Genellikle bu oranın 1/5 olması istenir. Bu karışım hafta arasında belirli periyodlarda çalkalanarak güneş ışığına maruz bırakılır. Sarı kantaron çiçeklerinin zeytinyağı ile özdeşleşmesi beklenir. haftalık süre sonunda karışım tülbentten geçirilir. Süzülen karışım kahverengi renkli bir şişeye konur ve bu şekilde saklanır.

Kantaron Faydaları

Kantaron yağının son yıllarda özellikle yaraların iyileşmesinde etkili olduğu bilinir. Güneş yanıklarından, kesik yara izlerine kadar kantaronun içeriğindeki etken maddelerin iyileşme sağladığı söylenir. Bununla ilgili araştırmalar günden güne artarken kantaronun antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikle gösterdiği kabul edilir. Kantaronun sindirim sistemini iyileştirmesi de kantaronun faydaları arasında sayılır. Kantaronun etken maddeleri depresyon ile mücadelede önemli rol oynar. Kadınların zorlu bir dönemi olan menopozda da kantaronun iyi bir dost olduğu bilinir.

Yapılan araştırmalarla kantaronun faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak kulaktan dolma yanlış bilgiler de mevcuttur. Kantaronun bilimsel faydaları şöyle sıralanabilir:

Mikrop Önleyici Etki Gösterir

İçerisindeki hiperforinden kaynaklı kantaron yağı, antibakteriyel etki gösterir. Bu, bakterilerin yaşamasını durdurup, üremesini engellemesi anlamına gelir. Hiperisin antibakteriyel aktiviteye destek olur. Sarı kantaron yağı içeren bir merhemin yanıkların iyileşmesinde etkili olduğu anlaşılmıştır. İyileşme süresini kısaltırken antiseptik etki ederek mikropların üremesini ve yayılmasını engellemiştir. Yapılan bir çalışmada, Hypericum ekstraktlarının bakteri kaynaklı vajinal enfeksiyonlarda kullanımının güvenli olduğu sonucuna varılmıştır.

İltihap Giderici Kabul Edilebilir

yılında yapılan bir çalışmada Hypericum perforatum bir antiinflamatuvar ajan olarak umut vaat ediyor. Sarı kantaron ekstraktlarıyla beslenen sıçanlarda, kolon iltihabıyla ilişkili enzimlerinin seviyelerinde azalma görüldü. Sarı kantaronun iki ana yağ özütü olan quercetin ve I3, II8-biapigenin, özellikle antiinflamatuvar ve mide koruyucu aktivite gösterdi. Sarı kantaron ekstraktları siklooksijenaz-2, interlökin 6 ve indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) gibi proinflamatuvar (iltihap yapıcı) genlerin ekspresyonunun etkinliğini önleyerek antiinflamatuvar (iltihap giderici) etki göstermiştir.

Yara İyileşmesini Hızlandırır

Yara iyileştirmesi, kantaron yağını üne kavuşturan özelliğidir. Sarı kantaron, kolajen ve elastin sentezini canlandırması, iltihabi reaksiyonu önlemesi, bakteri ve küf dahil mikropların gelişimini engellemesi sayesinde yara iyileştirme özelliğine sahiptir. Sarı kantaron yağının yaraların iyileşmesini hızlandırdığı araştırmalarla ortaya konmuştur. Yapılan çalışmada, sarı kantaron ile yapılmış bir yanık kreminin kullanıldığı yanık tedavisinde şu bulgulara varılmıştır: Tedavide etkisi gözlemlenen kantaron yağının özellikle 1’inci derece yanıklarda çok etkili olduğu, yanığın 2 gün içerisinde iyileştiği rapor edilmiştir. 2’nci ve 3’üncü derece yanıkların ise alışılagelmiş yöntemlerle tedavi edilen yanıklara oranla en az 3 kez daha hızlı iyileştiği görülmüştür. Aynı zamanda bu merhemin keloid (dokunun kendisini aşırı tamir etmesi sonucu oluşan fibroz doku) oluşumunu engellediği bildirilmiştir.

Sarı kantaron merheminin sezaryen yaralarındaki etkisi üzerine yapılan bir klinik çalışmada,  10’un günde yara iyileşmesinde anlamlı farklar görülmüştür. Sezaryenle doğum yapan ve bu merhemi kullanan kadınlarda yaralarının iyileşmesinde gözle görülür fark olduğu ve yara izlerinde de küçülmeler olduğu rapor edilmiştir. Bu kadınların iyileşme sürecinde kaşıntı ve ağrı hissinin de azaldığı da gözlenmiştir.

Kantaron yağı farklı yara tedavilerinde kullanılır. Sıyrıklar bunlardan biridir. Yanık ve güneş yanıkları da yine kantaron yağı ile tedavi edilebilir.

Sindirimi Rahatlatır

Mide ülseri ve şişkinlik problemlerinde kullanımına sıklıkla rastlanan sarı kantaron yağı, akut konstipasyon (kabızlık) ve gaz krampları için de kullanılabilir. Sarı kantaron yağı midenin içerisinde bariyer oluşturarak mide asidinin etkilerini hafifletir ve hazmı kolaylaştırır.

Depresyon Tedavisinde Destekçi

Sarı kantaronun içeriğindeki hiperforin ve flavonoid maddelerinin antidepresan etki göstererek destek olduğu yapılan analizlerle gösterilmiştir. Hafif ve orta derecede depresyon tedavisinde sarı kantaron özütünün etkili olduğu klinik çalışmalarla saptanmıştır. Akut majör depresyon tedavisi gören ve günde 2 kez mg standardize sarı kantaron ekstresi alan kişilerde, antidepresan etkisi görülmüştür. Sarı kantaronun antidepresan ilaçlar gibi etkili olduğu tespit edilmiştir.

Menopoz Şikayetlerini Azaltabilir

Kadınların zorlu dönemlerinden biri olan menopoz döneminde de sarı kantaronun etkilerinden faydalanılabilir. Premenopoz (menopoz öncesi) ve menopoz döneminde kadınlar gece terlemeleri, sıcak basmaları, uykuya dalmada zorluk ve az uyuma isteği, duygu durum değişikliklerinden rahatsızdır. Bu şikayetler menopoz öncesinde başlayarak kadınların en çok şikayet ettiği durumlardır. Yapılan bir klinik çalışmaya göre, sarı kantaron menopoz şikayetlerinin azaltılmasında destek olmuştur. Menopoz öncesinden itibaren başlayan bu şikayetlerin şiddetini azaltırken süresini kısaltmıştır. Ayrıca şikayetlerin görülme sıklığını da ciddi oranda azaltmıştır. Bu etki bitkinin beyinde serotonin seviyesini artırarak kişinin psikolojik durumunu iyileştirmesine bağlı olabileceği düşünülür.

Kantaron Yağının Cilde Faydaları

Özellikle yaz aylarında güneşe maruz kalınan süre ve miktar artar. Bu durum da cilt kuruluklarını beraberinde getirir. Bazı cilt tipi zaten her koşulda kurumaya müsaittir. Bu durumla başa çıkmak için zeytinyağlı kremlerin yanı sıra sarı kantaron yağından da destek alabilirsiniz. Özellikle çok sık rastlanan nasır ve topuk çatlakları için de sarı kantaron yağını deriye iyice yedirerek masaj yapıp sürmek yararlı olacaktır.

Kantaron yağının yüzde faydaları ve kantaronun yağının saça faydaları ile ilgili kanıtlanmış bir bilimsel çalışma yoktur.

Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kantaron yağının yaralar üzerindeki kullanımı şöyledir: Ciltte meydana gelen yanık, yara, sıyrık, güneş yanıkları ve sezaryen yaralarına damla kadar kantaron yağı sürün ve yağı masaj yaparak uygulayın.

Mide ve sindirim sistemi için ise kantaron yağının kullanım şekli şudur: Aç karnına sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa 1 tatlı kaşığı (10 ml) içilmesi önerilir. Bu sayede mide koruyucu etki gösterir ve mide ülserini tedavi etmeye destek olur.

Kantaron Yağının Yan Etkileri Var mı?

Öncelikle tüm bitkilerin kullanımı ile ilgili doğru bilgiye sahip olmak önemlidir. Kantaron yağının da nasıl saklandığı ve depolandığı bilinmelidir. Yağın ne kadar miktarda ve sürede kullanılacağı bilgisi net olmalıdır. Ayrıca hangi amaçla ile kullanılacağı da önemlidir. Şüpheli bir durum yoksa kantaron yağının ve hidrosolünün yıkıcı yan etkileri olduğu görülmemiştir. Ancak antidepresan tedavisi alan kişilerin bu bitkisel desteği almadan önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği de unutulmamalıdır.

Her zaman yanlış doz toksik etki yaratır. Sarı kantaronun öngörülmemiş ve kontrolsüz dozajı çok fazla yan etkiye sahip olabilir.

Unutmayın ki bir bitkinin etkisi ile içerisindeki etken maddeye özgü özel çözücülerle ekstrakte edilmiş etken maddelerin etkisi aynı değildir. Sarı kantaron da olsa kullanmadan önce hekiminize ve eczacınıza mutlaka danışın.

Kantaron Yağı Kimler İçin Sakıncalıdır?

Kalp damar hastalığı olanlar, klinik çalışmaları yeterli olmadığı için hamileler, emzirenler ve feokromasitoma hastalığı (böbrek üstü bezi tümörü) olanlarda sarı kantaron yağı kullanımı önerilmez. Yine kemoterapi alan kişiler ve organ reddine neden olabileceği için organ nakli yapılmış kişiler kesinlikle sarı kantaron kullanmamalıdır. Sarı kantaron yağı bazı ilaçlarla da etkileşime girebileceği için sakıncalı kabul edilir. Bu ilaçlar bazı antibiyotikler, kardiyovasküler sistemine yönelik ilaçlar ve sinir sistemi ilaçlarıdır. Sarı kantaronun bu ilaçlarla birlikte kullanılmaması gerekir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kırmızı Kantaron Yağı Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır? İşte, Kırmızı Kantaron Yağı Faydaları

Yüzyıllar öncesine dayanan bitkisel yağların kullanımının alternatif tıpta da pek çok faydaları olduğu görülmektedir. Bu yağlardan biri de cilde ve saça da kullanılabilen kırmızı kantaron yağıdır. Kırmızı kantaron yağı hem tedavi edici hem de güzelliği koruyucu bir özelliğe sahiptir. Peki, kırmızı kantaron yağı neye iyi gelir, nasıl kullanılır? İşte, kırmızı kantaron yağı faydaları ve merak edilenler…

1

Sarı ve kırmızı olmak üzere iki farklı şekilde bulunan kantaron yağının kullanım alanı oldukça geniştir. Kantaron bitkisine halk arasında kılıç otu, kan otu, binbirdelik otu gibi isimlerle de anılır. Kantaron otu mızrak şeklindeki çiçekli dalları ile ortaya çıkar. Peki, kırmızı kantaron yağı nedir, nasıl kullanılır? Kırmızı kantaron yağı hakkında merak edilenleri paylaşıyoruz.

2Kırmızı Kantaron Yağı Nedir

Kırmızı Kantaron Yağı Nedir?

Kırmızı kantaron yağı, kantaron 8 ile 50 milimetre arasında gelişen kırmızı renkteki bitkilerdir. Bu bitkinin sarı renkli olanı da vardır. Kantaron yağı, alternatif tıpta bitkisel tedavilerde sıkça kullanılır.

3Kırmızı Kantaron Yağı Neye İyi Gelir

Kırmızı Kantaron Yağı Neye İyi Gelir?

Kırmızı kantaron yağının faydaları çok fazladır. Kırmızı kantaron yağının yaşlandırmayı geciktirme etkisi vardır. Bunun yanında vücut fonksiyonlarını sağlıklı devam ettirebilmeye yardımcı olur. Hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

Kırmızı kantaron yağı, yararlı bileşenleri sayesinde sağlık alanında pek çok farklı amaçla kullanılır.

4

Kırmızı kantaron yağı, cildi nemlendirerek kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olur. Kırmızı kantaron yağının en önemli özelliklerinden birisi de kurumasından dolayı kırışıklık oluşturan etkenleri ortadan kaldırmasıdır.

5Kırmızı Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir

Kırmızı Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağının en önemli faydalarından biri cilt üzerindeki olumlu etkisidir. İşte onlardan bazıları;

Kantaron bitkisinin kurutularak yağının damıtılması sonucunda elde edilen kırımızı kantaron yağı cilt yüzeyindeki hücre yenilenmesini destekliyor.

Hızlı hücre yenilenmesi sağlayan kırmızı kantaron yağı son dönemlerin en çok kullanılan bitkisel yağları arasında yer alır.

6

Kantaron yağının cilt üzerindeki diğer etkileri ise kırışıklıkları önleme, yaşlanmayı geciktirme ve cildi nemlendirerek cilt elastikiyetini artırma şeklinde gibi etkenler sayılabilir.

Cilt yüzeyinde sivilce ve akneler nedeni ile oluşan lekelerin giderilmesini sağlar ve cilt rengini eşitler.

7Kırmızı Kantaron Yağının Sağlığa Faydaları

Kırmızı Kantaron Yağının Sağlığa Faydaları

Sindirimi kolaylaştırır.

Kabızlık ve şişkinliği önler.

Yara ve buna bağlı oluşan enfeksiyonların tedavisinde oldukça etkilidir.

8Kırmızı Kantaron Yağının Saça Faydaları

Kırmızı Kantaron Yağının Saça Faydaları

Saçların daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar. Kırmızı kantaron yağı, vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için saç köklerini besler ve saçların parlak görünmesini sağlar. Aynı zamanda yeni saç oluşumunu destekler.

9Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır

Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kırmızı kantaron yağının ağızdan alınmak istendiği zaman maksimum bir tatlı kaşığı şeklinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde yarardan çok zarar verebilir. Bu nedenle kantaron yağının ağızdan alımına dikkat edilmesi gerekir. Yaraların, enfeksiyonların ve sıkıntılı bölgelerin üzerinde gece yatmadan önce bir defa sürülerek kullanılması gerekir. Fakat her bitkisel üründe olduğu gibi kırmızı kantaron yağının da kronik hastalığı olan sürekli ilaç kullanan, hamileler ve alerjisi olan kişiler tarafından doktora danışılarak kullanılması gerekir.

10Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır

Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Kırmızı kantaron taze haldeyken yağı çıkarılarak kullanılırken sarı kantaron yağı kantaron otunun çiçekleri ise yaz aylarında toplanarak kurutulup işlenir. Kendine has yaprakları olan kantarona binbirdelik otu denmesinin asıl nedeni, yaprakları ışığa tutulduğu zaman görülen parlak yağ noktacıklarıdır. Bitkinin çiçekleri yaz aylarında açtığı zaman toplanır. Yerden yaklaşık olarak 5 santimetre yükseklikten itibaren kesilen kantaron bitkileri kurutulur ya da taze olarak işlenir.

Kırmızı Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Kırmızı Kantaron Yağı Az Bilinen Faydaları

Kantaron Yağı

Kantaron yağı iki farklı şekilde bulunmaktadır. Sarı kantaron ve kırmızı kantaron gibi türleri olan kantaron bitkisinin kullanım alanı oldukça geniştir. Kantaron bitkisinin birçok ismi bulunmaktadır. Kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu gibi isimleri bulunan kantaron otu mızrak şeklinde çiçekli dallardan meydana gelir. Kantaron 8 ile 50 milimetre arasında yer alan sarı ve kırmızı renkteki bitkilerdir. Kırmızı kantaron tazeyken yağı elde edilirken sarı kantaron yağı kantaron otunun çiçekleri yaz aylarında toplanıp kurutularak işlenir. Sağlık amacıyla kullanılan kantaron yağı alternatif tıpta ve bitkisel tedavilerde oldukça yaygın görülmektedir.

Kantaron Yağının Faydaları

Çok uzun yüzyıllardır geleneksel tıp yöntemlerinde yağlar kullanılmaktadır. Kullan yağlar arasında en yaygını ve en çok bilinenlerinden biri de kantaron yağıdır. İki farklı şekilde bundan kantaron yağı sarı ve kırmızı kantaron yağı olarak günümüzde de kullanıma devam etmektedir. Kantaron yağının oldukça fazla faydaları bulunmaktadır. Gerek sağlık açısından gerekse cildi güzelleştirmesi yönüyle kantaron yağı günümüzde bile en çok tercih edilen yağlar arasında bulunur.

Kantaron yağının faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Yaşlanmayı geciktirme etkisi, vücut fonksiyonlarını sağlıklı devam ettirebilme özelliği, hastalıklara karşı direnç kalkanı oluşturması gibi daha birçok özelliği sayesinde kantaron yağı kullanmaktadır. Kantaron yağı faydaları;
- Kantaron yağının en önemli faydalarından bir tanesi de cilt üzerindeki olumlu etkisidir.
- Kantaron bitkisinin kurutularak yağların damıtılması sonucu elde edilen kantaron yağı ciltteki hücre yenilenmesini destekleyen bir özelliğe sahiptir.
- Aynı şekilde hızlı hücre yenilenmesi sağlayan kantaron yağı son yılların en çok kullanılan yağları arasında yer alır.
- Cilt üzerinde diğer etkileri ise yaşlanmayı geciktirme kırışıklıkları önleme ve cildi nemlendirerek cilt elastikiyetini artırma şeklinde sayılabilir.
- Cildi nemlendirir. Kantaron yağının en önemli özelliklerinden bir tanesi de özellikle kurumasından dolayı kırışıklık oluşturan durumları ortadan kaldırılmasıdır. Kantaron yağı cildi nemlendirerek kırışıklıkları önler.
- Lekeleri ortadan kaldırır. Cilt üzerinde özellikle sivilce ve yara lekeleri kişiler rahatsız eden özelliktedir. Kantaron yağının cilde sürülmesi, cilt üzerinde oluşacak lekeleri ortadan kaldırır. Düzenli olarak kullanılan kırmızı kantaron yağı yüz ve vücutta bulunan sivilce izi, yara, yanık ve kırışıklıkları giderir.
- Cilt rengini eşitler. Birçok sebepten dolayı cilt rengi kişiler de farklılık göstermektedir. Hamilelik, yaşlılık, güneşe maruz kalma gibi sebeplerden ortaya çıkan cilt rengi farklılıkları düzenli olarak kullanılan kantaron yağı uygulaması ile cilt tonunu eşitleme yardımcı olur. Cilde kantaron yağı uygulanması cilde direk uygulama şeklinde gerçekleştirilebilir.

Kantaron Yağının Az Bilinen Faydaları

- Kırmızı kantaron yağı enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi organizmalarla savaşır. Böylece kişinin hastalık sebebiyle e cilt üzerinde bulunan enfeksiyonlara direkt etki ederek hızlı bir şekilde bölgenin iyileşmesine yardımcı olur.
- Cilt üzerinde bulunan yara ve aknelere sonucu oluşan enfeksiyonlar yara izleri büyük ölçüde azalır. Egzama dermatit pişik sorunlarına iyi gelir olan etkileri özellikle çok faydalıdır.
- Sindirime faydalıdır. Kırmızı kantaron yağı sindirime de faydalı olan bir yağ çeşididir. Kırmızı kantaron yağının az miktarda ağızdan alımı sindirim sistemini düzenleyici bir etki gösterir. Yemeklerden önce tüketilen az miktardaki kantaron yağı sindirim sistemini çalıştırarak kabızlık ve şişkinliğin önüne geçer.
- Kırmızı kantaron yağının saça faydaları; vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan kırmızı kantaron yağı saçların parlak görünmesini sağlayarak, saç köklerini besler ve yeni saç oluşumunu destekler. Düzenli olarak saçlarda kullanılan kırmızı kantaron yağı kırık oluşumunu azaltırken, saçın koparak dökülmesinde engeller ve saçlar hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzar.

Kırmızı Kantaron Yağının Kullanımı

Kantaron yağı ağızdan olmak istediğini istendiğinde maksimum bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilmektedir. Aksi takdirde vücuda yarardan çok zarar verecektir. Bu sebeple kantaron yağının ağızdan tüketimine oldukça dikkatli olmak gerekir.

Kantaron yağının cilt üzerinde uygulanması ise yara ve izler üzerinde günde bir defa genel olarak yatmadan önce sıkıntılı bölgeye sürülerek bölgenin yağı emmesi beklenir. Ancak özellikle yüz bölgesinde kantaron yağının çok sık kullanılması cildin nem dengesini bozarak sivilcelenmeye neden olabilir. Bu sebeple yüz bölgesinde de günde bir defadan fazla kantaron yağı uygulaması yapılması önerilmez.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası