hapşırınca hangi dua okunur / Hapşırınca ve Aksırana Karşı Okunacak Dualar - Secdem / Bir Dünya İçerik

Hapşırınca Hangi Dua Okunur

hapşırınca hangi dua okunur

Hapşırınca neden 'Elhamdülillah' denir? Yerhamükellah ne demek?

Hapşırınca neden &#;Elhamdülillah&#; denir? Yerhamükellah ne demek?

Toplum içerisinde alerjiden ya da başka bir sebepten dolayı gelen hapşırma, sağlık açısından iyi bir şey olmakla beraber tutulduğunda ise zararlıdır. Hapşırırken hamd etmemiz gerektiğini öğütleyen dinimizde hapşırınca neden elhamdülillah denir? İşte sebebi

Kimi insanlar ortam gereği bazı durumlarda hapşırığını tutmaya kalkabilir. Oysaki  hapşırma normal bir düzeyde yerine getirildiği zaman sağlık açısından bizlere yararlıdır. Eğer dışa verilmeyip tutulursa çok ciddi sıkıntılara sebep olan hapşırık; kalp krizine veya şah damarı ve akciğerlerin basınçtan dolayı patlamasına yol açabilmekle beraber beyne giden damarların tıkanması ile felç geçirilebilir. Aslına baktığımızda hepimizin gündelik yaşantısında başına gelen en basit hapşırma olayında bile nice hikmetler gizlidir. Öyle ki eğer hapşırırken gözlerimizi kapatamasaydık gözlerimiz yuvalarından fırlayabilir ve kör olabilirdi. Dizinimize göre hapşırınca “Elhamdülillah” demek Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerindendir. Bu durum hadis-i şerifte şöyle nakledilir:

“Sizden biriniz aksırdığı zaman “elhamdülillah” desin.” (Buhari)

Her derde deva olan hapşırınca elhamdülillah deme durumu, yaşam organımız olan kalbimizin bir anlık durup tekrar çalışması yönünden Allah'a şükretmek manasındadır. Efendimiz (SAV) hapşırınca hamd etmenin önemini bizzat vurgulamış ve “Aksıran hamdetmemişse hatırlatmak için elhamdülillah de çünkü aksıranın hamdetmesi her derde devadır.” (Deylemi) buyurmuştur.

HADİS-İ ŞERİF: "Allah, aksırmayı sever, fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "elhamdülillâh" derse, bunu işiten Müslümanların, "yerhamükellah" diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun. Çünkü biriniz esnediği zaman şeytan ona güler." (Buhâri, Edeb, , ; Müslim, Zühd, 54; Tirmizî, Edeb, 1, 4; Nesaî, Cenâiz, 52)

YERHAMUKELLAH NE DEMEK?

Yerhamukelah: Allah sana rahmet etsin

Yehdina ve yehdikumullah: Allah bize ve size hidayet versin

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? Ölünün ardından okunan dua

İLİŞKİLİ HABER

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? Ölünün ardından okunan dua

Hapşırık İçin Dua Hapşırınca Okunacak Dua

Hapşırık İçin Dua Hapşırınca Okunacak Dua
Hapşıran Kişi Nasıl Dua Eder

Irak Kerkük doğumlu Türkmen bir arkadaşım ne zaman hapşırsa yani bir başka deyişle aksırsa, mutlaka Elhandülillâh der. Bir gün bu hapşırık meselesi üzerinde konuştuk. Bir kişinin hapşırması üzerine hapşıran kişinin, yanındaki ikinci kişinin ve eğer varsa yanlarındaki üçüncü kişinin nasıl dua etmesi gerektiğini söyledi. Türkmen arkadaşım hapşıran kişinin okuduğu duanın önce arapçasını, sonra Türkçesini söyledi. Türkmen arkadaşımın hapşıran kişinin ve hapşıran kişinin yanındakilerin ettiği duayı Arapça ve Türkçe olarak şöyle söyledi.
Hapşıran kişi
Arapça - Elhandülillâh
Türkçe - Allah'a Hamd olsun

Hapşıran Birini Duyan Kişi
Arapça - Yerhamükellâh
Türkçe - Allah'ın rahmeti üzerine olsun

Hapşıran Kişinin Yanında Bulunan Varsa Üçüncü Kişi
Arapça - Yehdina ve Yehdikümullah
Türkçe - Allah bizi ve sizi hidayetinden ayırmasın

Der. Eğer arapça olarak diliniz dönmüyorsa veya arapçasını ezberlemekte zorlanıyorsanız Türkçe olarak bunu uygulamaya çalışın.

Eğer hapşıran kişinin yanında üçüncü bir kişi yok ise o zamanda üçüncü kişinin söylemesi gereken duayı kendisi söyler.
Daha iyi anlaşılır olması için aşağıda bir konuşma metni yazalım.

Üç Kişiyseler
Ayşe - Hapşu (Elhandülillâh) Allah'a Hamd olsun
Nimet - (Yerhamükellâh) Allah'ın rahmeti üzerine olsun
Fahriye - (Yehdina ve Yehdikümullah) Allah bizi ve sizi hidayetinden ayırmasın

İki Kişiyseler
Ayşe - Hapşu (Elhandülillâh) Allah'a Hamd olsun
Nimet - (Yerhamükellâh) Allah'ın rahmeti üzerine olsun
Ayşe - (Yehdina ve Yehdikümullah) Allah bizi ve sizi hidayetinden ayırmasın
Şeklinde hapşırık duası okunur.

Hapşırınca Okunan Duanın Fazileti
Hadis-i şerifte buyurulur ki: "hapşırınca "Elhamdülillah" diyen göz ağrısı görmez."
"hapşırınca Elhamdülillah diyeni, 70 türlü belâdan korunur."

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası