bahçeye sarımsak nasıl ekilir / Sarımsak Nasıl Dikilir?: 13 Adım (Resimlerle) - wikiHow

Bahçeye Sarımsak Nasıl Ekilir

bahçeye sarımsak nasıl ekilir

Yeni başlayanlar için dışarıda sarımsak yetiştirmek için adım adım talimatlar: deneyimli çiftçilerden adımlar ve ipuçları

Sarımsağın sağlık açısından birçok faydası vardır. Yemek pişirmede, gıda işlemede ve geleneksel tıpta kullanılır. Evde yetiştirilen sarımsak, mağazadan satın alınan sarımsaktan çok daha sağlıklıdır. Sıcak bir baharat yetiştirmek zor değil - tarım teknolojisinin temel kurallarına uymak ve deneyimli bahçıvanların tavsiyelerine uymak yeterli.

Makalenin içeriği

Dikim malzemesi nasıl doğru seçilir

Sarımsak vejetatif olarak çoğalır. Kış çeşitlerinde bile, çiçekli oklar hiç tohum vermez, ancak hava ampulleri (ampuller) verir.

Diş elde etmek için, sarımsak başını parçalara ayırarak dişlerin kök kısmını ve koruyucu pulları bozmamaya dikkat edilmelidir. Sonuç önemliyse, arka arkaya ekim için tüm karanfiller işe yaramayacaktır.

Standart olandan 2 kat daha az olan bir dişin ekilmesi kafayı etkileyecektir - olması gerekenden kat daha az büyüyecektir. 5 büyük karanfilden 1'i diğerlerinden biraz daha küçük olsa bile reddedilmesi gerekecektir. Sadece bu kadar titiz bir seçim, büyük başlardan oluşan bir hasat sağlar.

Yeni başlayanlar için dışarıda sarımsak yetiştirmek için adım adım talimatlar: deneyimli çiftçilerden adımlar ve ipuçları

Baştaki diş sayısına dikkat edin. 4 taneden fazla yoksa (büyük olsalar bile), ekim başlığını kullanmamalısınız çünkü bu, kültürün yozlaştığını gösterir.

referans Birkaç sıra dişi olan bir çeşit kullanılıyorsa, o zaman sadece dış sıra büyümeye uygundur.

Sarımsak, hava ampullerinden yetiştirilir. Tohum elde etmek çok kolaydır. Karanfil ekimi ile eş zamanlı olarak sarımsak okları üzerinde olgunlaşan soğanları ekin.

cm'yi geçmeyen ekim derinliği ile ekimi yoğun yapın Önümüzdeki yıl tek dişli böcekler büyüyecek. Bunları zaten tam kafa yetiştirmek için tohum olarak kullanın.

Kış veya ilkbahar - ne seçilir?

Yaz sakinleri arasında ortaya çıkan ilk soru, kış ve ilkbahar sarımsak verimi ile ilgilidir. Türler arasında önemli bir fark var.

Kışlık sarımsak eylül-ekim aylarında ekilir ancak ilkbaharda da mümkündür. Yüksek verimli çeşit, 1 adetten kg'a kadar verir. Baş ağırlığı gr'a ulaşır Ürün Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir ve Aralık-Ocak ayına kadar depolanır.

Bahçeye Mart-Nisan aylarında ilkbahar sarımsak ekilir, 1 yüz parçadan kg hasata kadar hasat edilir. Baş gr ağırlığındadır, ürün ağustos-eylül aylarında hasat edilir. Saklama süresi Haziran-Temmuz ayına kadardır.

Kışlık sarımsak iri ve verimlidir ancak uzun süre depolanmaz, yıl sonuna kadar kullanılmalıdır ve ilkbahar sarımsağı kalite kaybı olmadan yaza kadar uzanabilir.

Çıktı: Bir çeşit sarımsak üzerinde durmayın.

Bahar sarımsağı ile kış sarımsağı arasındaki fark nedir

İlkbahar çeşidi, görünüm ve diğer özellikler bakımından kıştan farklıdır:

  1. Kış mahsullerinde dişler büyüktür, boyut olarak tek tiptir ve başın içindeki güçlü bir gövde etrafında eşit bir şekilde büyür. İlkbaharda dişler daha küçüktür, çok daha fazlası vardır ve düzensiz bir şekilde büyürler. Ampulün içindeki gövde de mevcuttur, ancak o kadar güçlü değildir.
  2. Kış sarımsak, büyüme sürecinde, sözde ampulleri (hava ampulleri) oluşturan bir çiçek okunu fırlatıfunduszeue.info sarımsağının Gulliver çeşidi dışında okları yoktur. Bahar sarımsak, karanfil tarafından çoğaltılır.
  3. Kışlık sarımsak temmuz ortasına kadar hasat edilir. Bu tür, iyi depolamadığı için genellikle yaz tüketimi ve muhafazası için kullanılmaktadır. İlkbahar uzun süre saklanır, hasat sonbahar başında hasat edilir.

Açık havada sarımsak nasıl düzgün bir şekilde yetiştirilir

Yeni başlayanlar için dışarıda sarımsak yetiştirmek için adım adım talimatlar: deneyimli çiftçilerden adımlar ve ipuçları

Dışarıda sarımsak yetiştirme kuralları:

  1. Sarımsağın yeraltında biriken nemde çürümeye başlamaması için kültür derine ekilmemelidir.
  2. Sarımsak, iyi aydınlatılmış alanlarda yetiştirilir.
  3. Dikimden önce doğal veya sentetik gübreler uygulanır.
  4. Sadece gözle görülür bir zararı olmayan büyük ve sağlıklı materyaller ekime uygundur.
  5. Kışlık sarımsaklı yatak, karı tutması için malçlanıp çalılarla örtülür.
  6. Toprak, planlanan ekimden yaklaşık gün önce hazırlanır. Taze kazılmış bir bahçe yatağına sarımsak ekerseniz, o zaman toprağın büzülmesiyle kültür derinleşecek ve bu da zamanında ortaya çıkmasını önleyecektir.
  7. Tek bir yerde üst üste defadan fazla ekmezler.

Dikim malzemesinin hazırlanması

Ana dikim materyali her çeşit karanfil olarak kabul edilir. Büyük bir hasat elde etmek için uygun şekilde hazırlanmaları gerekir.

Dişler özenle seçilir. İkili, küçük ve çatlaklardan kurtulun.

Dişler birkaç saat odun külü çözeltisinde tutulur (1 kg madde için yarım kova su). Kullanmadan önce çözelti kaynatılmalı ve sonra soğutulmalıdır.

Hava ampullü oklar iyice kurur ve dikim için en büyük tohumları seçer.

Toprak hazırlığı ve ürün rotasyonu

Ekim için toprak verimli, nem emici ve süzülmüş olmalıdır. Mükemmel bir seçenek balçıktır. Önemli olan, toprağın kuru olmaması gerektiğidir. Uzun ağaçların veya çalıların altındaki gölgeli alanlar dikime uygun değildir.

Ekimden 14 gün önce bahçe yatağını kazın ve gübreleyin. Bu 2 yemek kaşığı gerektirecektir. l. potasyum tuzu ve süperfosfatın yanı sıra bir kova humus. Bu gübre miktarı 1 metrekare için yeterlidir. m yataklar.

Bahçede sarımsak öncüleri

Sarımsak, baklagillerin yanı sıra patates, salatalık ve kabak yerine iyi yetişir. Hasat kalitesiz olacağından soğandan sonra dikmemelisiniz. Aynı şekilde havuç ve domatesten sonra da yetiştirmeyin.

Ahududu, çilek, kuş üzümü veya gül mahallesinde kültür iyi hissettiriyor. Ek bir artı - sarımsak, bu bitkilerin zararlılarını uzaklaştırır.

Sarımsak ekim yöntemleri ve zamanlaması

Kış çeşidi hem başlarla hem de karanfille ekilir.

Dikim sırasında dilimler kuru pullardan temizlenir ve saat büyümeyi uyarıcı bir çözelti içinde bekletilir. Başlarla dikim, sarımsağın altının eski köklerden temizlenmesini gerektirecektir. Bundan sonra, kafalar veya lobüller yumuşak, ıslak bir beze ve ardından plastik bir torbaya katlanır. Temiz hava için bir delik olacak şekilde sarın. Serin bir yerde saklayın ve kumaşın kurumasına izin vermeyin.

İlkbaharda ekim için sarımsak 1 ay içinde hazırlanır, bu süre zarfında dilimlerde 5 cm uzunluğa kadar kökler görünecektir. İlkbaharda ekim için belirli bir son tarih yoktur. Ve sonbaharda dikilirlerse, don başlangıcından 40 gün önce yaparlar (tarihler farklı bölgelerde değişir).

Bahar sarımsağı ekimden birkaç gün önce hazırlanır. Başlar dişlere bölünür ve kuru pullardan arındırılır. Dış dişler ekime uygundur. Zayıf bir potasyum permanganat çözeltisinde 2 saat tutulur, ardından nemli bir beze sarılır ve bir torbaya konur. Bunları mahzende veya buzdolabının alt rafında iki gün tutuyorlar.

Yeni başlayanlar için dışarıda sarımsak yetiştirmek için adım adım talimatlar: deneyimli çiftçilerden adımlar ve ipuçları

Sarımsak nasıl sulanır

Sarımsak, nemi en çok seven mahsullerden biri olarak kabul edilen bir bahçe mahsulüdür. Nemden yoksunsa, sarımsak okları rengini mavimsi beyaza çevirir. Nem eksikliği nedeniyle kafaların kalitesi düşecektir.

Büyüme mevsiminin ilk aşamasında 2 m²'ye 10 litre su kullanın. Sarımsak olgunlaştıkça su miktarı azalır. Ağustos ayının başlamasıyla birlikte sulama tamamen durdurulabilir.

Sulamadan sonra toprak gevşetilir, otlanır ve malçlanır. Malç sayesinde nemi daha uzun süre tutmak ve ayrıca toprağı besinlerle doyurmak mümkün olacaktır. Bunun için saman veya talaş kullanılır.

Kışlık ve ilkbahar çeşitleri gübre ile sulanabilir. Bunun için sıvı solüsyonlar kullanılır. Her mevsimde bu tür dört sulama yapılır. Filizler ortaya çıkar çıkmaz gerçekleştirin ilk besleme sıradan sığırkuyruğu veya üre (10 litre su için 20 g).

Azotlu gübreleri ikinci kez kullandıklarında 2 hafta sonra uygulanırlar. Kafaların oluşumu sırasında sarımsak süperfosfat ilavesiyle bir çözelti ile sulanır. Bu prosedür 14 günlük aralıklarla tekrarlanır.

Sarımsak, sulama için hassas bir üründür. Nem azsa bitkiler kurur, gelişme ve büyüme yavaşlar. Ancak bu, her gün sarımsağa su eklemeniz gerektiği anlamına gelmez.

Dikkat! Aşırı nem, sarımsağın çürümesine neden olabilir.

Sarımsak hasadının hasat edilmesi ve depolanması

Başın en yoğun büyümesi, alt yaprakların kurumasının başlangıcında gerçekleşir. Zengin bir hasadı hasat etmek için kesin zaman belirlenir, ardından sarımsak depolanmak üzere toplanır.

Erken hasatla, sarımsak kendi kendine olgunlaşır, ancak ampul maksimum boyutuna ulaşmaz - hasatın% 15'ine kadar kaybetme riski vardır. Geç hasatla birlikte sarımsak olgunlaşır. Kabuk pul pul dökülürken, karanfil baştan düşer, kurur ve bozulur.

Hasat zamanı bitkinin görünümüne göre belirlenir:

  1. Ok ucu çeşitleri, üst yapraklar kuruduktan ve sarımsak başının dış kabukları kuruduktan sonra hasat edilir.
  2. Yanlış gövdeler düştükçe ateşlemeyenler hasat yapar.

Sarımsakları saklamaya nasıl hazırlanır: üstleri başın kenarından cm kesin, kökleri çıkarın, dibe mm yakın bırakın. Açık havada kurutun. Sonra demetler veya örgüler halinde toplayın ve saklamak için gönderin.

Sarımsak, tavan arasında veya mahzenin üst basamaklarında saklanır.

Yeni başlayanlar için dışarıda sarımsak yetiştirmek için adım adım talimatlar: deneyimli çiftçilerden adımlar ve ipuçları

Gübreleme ve haşere kontrolü

Sarımsak çalıları, kırkayak, soğan sineği, nematod ve güve en yaygın olan zararlı böcekler tarafından saldırıya uğrar. Zararlılarla mücadele etmek için ekim yataklarına kelebek ve tırtılların ortaya çıkması sırasında biyolojik böcek öldürücüler (Aktofit, Cesar, Gaupsin, Bizar vb.) Püskürtülür.

Ürün rotasyonunun ve doğru tarım teknolojisinin gözetilmesi de büyük önem taşımaktadır. Arka arkaya 3 yıldan fazla olmamak üzere aynı bölgede sarımsak yetiştirin. Bitki kalıntılarını yok edin. Zamanında gevşetin ve mineral gübrelerle besleyin.

Yaygın sarımsak hastalıkları ve onlarla nasıl savaşılacağı

İlkbahar ve kış sarımsak, deneyim olmadan ayırt edilmesi zor olan aynı hastalıklara eğilimlidir. Bir bitkiye bulaşabilecek birçok hastalık vardır.

Sık karşılaşılanlar:

  • mozaik;
  • aspergilloz;
  • sarı cücelik;
  • pas;
  • peronosporosis;
  • fusariosis.

Viral sarımsak hastalıklarıyla mücadelede ana önlem, biyolojik mantar öldürücülerle ("Gaupsin", "Fitosporin", "Mikosan", "Pentafag", "Baykal Em1") tedavidir.

Ayrıca oku:

Bahçenizde büyük sarımsak nasıl yetiştirilir.

Kış öncesi sarımsak yatakları nasıl hazırlanır.

Serada sarımsak yetiştirmek için pratik bir rehber.

Sonbahar, kış, ilkbahar ve yaz aylarında bakımdaki nüanslar

Sarımsak, herhangi bir sebze gibi iddiasız olmasına rağmen, yetiştirme sırasında sürekli bakım gerektirir. Doğru bakım, büyümeyi hızlandıracak ve verimi artıracaktır.

Çalıların kurumaması için toprak periyodik olarak nemlendirilmelidir. Her günde bir sulayın. Hava uzun süre bulutluysa, sulama sayısını haftada 1 kereye düşürün.

Sulamadan sonra, toprak yoğun bir kabukla kaplandığı için toprak gevşetilir. Ondan kurtulmazsanız, köklere giden oksijen ve nem kaynağı bozulur.

İlk defa fidan dikildikten 15 gün sonra toprak gevşetilir. Sonraki ayıklama 10 gün sonra yapılır. Gevşeme sırasında toprağın verimini düşürdüğü için tüm yabani otlar uzaklaştırılır.

Büyüyen ipuçları

Bahçede sarımsak nasıl yetiştirilir? Güçlü ve Sağlıklı Hasadın Sırları:

  1. Yerden sarımsak yaprakları çıkar çıkmaz azotlu gübre ile ekime beslenir. Bunu yapmak için 1 çorba kaşığı 10 litre suda eritin. l. üre, 2 metrekare başına 10 litre m.
  2. Yapraklar cm büyüdüğünde, soğandan toprağı tırmıklayıp külle örtülür ve yerine geri döner. Bu işlem, oklar göründüğünde gerçekleştirilir.
  3. Sarımsak oklarını çıkarırken birkaç parça kaldı. Hasat zamanını belirlerler. Kafalarda kabuk çatlar ve ampuller dışarı bakmaya başlar başlamaz, sarımsak toplama zamanı gelmiştir.

Yeni başlayanlar için dışarıda sarımsak yetiştirmek için adım adım talimatlar: deneyimli çiftçilerden adımlar ve ipuçları

Bir sarımsak işine nereden başlamalı

İlk yıl önemli bir yatırım gerektirecek, ancak eğer her şeyi doğru yaparsan, 12 ay içinde işletme kendini amorti edecek.

Gereklidir:

  • evrak;
  • ekim için arazi kiralama;
  • özel ekipman satın almak veya kiralamak;
  • işçi almak;
  • İşlenmemiş içerikler;
  • satış puanı.

İlerleyen yıllarda ilk yıldaki gibi maliyetler olmayacağından karlar artacaktır.

Avantajlar ve dezavantajlar

Satılık sarımsak yetiştiriciliği karlı kabul edilir. Tarım teknolojisinden sapmazsanız, o zaman her durumda kar elde edersiniz.

Sarımsak işinin faydaları:

  1. Sebze uzun süre saklanır. Depolama koşulları uygun şekilde sağlanırsa, gerektiği gibi küçük partiler halinde satılabilir.
  2. Sarımsağın popülaritesi. Tüm yıl boyunca talep görüyor, bu yüzden onu satmanın her zaman bir yolu var.
  3. Sarımsak, iddiasız mahsullere ait olduğu için herhangi bir toprakta yetişir. Önemli olan teknolojiyi kesinlikle takip etmektir.
  4. Tüm temel ve tuzaklara hakim olmak ve hemen büyük yatırımlar yapmamak için küçük bir yazlık evden sarımsak yetiştirme işi başlatabilirsiniz.

Mahsul yetiştirmenin dezavantajları:

  1. Büyük ölçekte büyümek, özel ekipman ve işçi çalıştırma için önemli ek maliyetler gerektirir.
  2. Olumsuz iklim koşulları altında kültür ölebilir, bu nedenle süreç dikkatlice izlenmelidir.
  3. Aynı tarlada üst üste 3 yıldan fazla sarımsak yetiştiremezsiniz. Bu, toprağın tükenmesine ve sonuç olarak kültürün dejenerasyonuna yol açar.

1 ares ve 1 hektardan işletme karlılığı

Karlılığın hesaplanması ekili alanın büyüklüğüne bağlıdır, gelir aynı şekilde hesaplanır. Tarım teknolojileri gözlenirse, 1 dokumadan kg hasat elde edilir, dolayısıyla 1 hektar araziden - yaklaşık 13 ton.

10 dönümlük dikim için doğrudan çiftçilik, tırmıklama, toprak hazırlığı r'ye mal olacak. Dikim malzemesinin maliyeti yaklaşık ruble olacaktır, çünkü 10 dönümlük bir alanı ekmek için en az kg gerekli olacaktır (tohum malzemesinin maliyeti 1 kg başına ruble). Toprağı gübrelemek için 4 ton turba veya humusa ihtiyacınız var. Bütün bunlar ruble gerektiriyor. Dolayısıyla hektar başına maliyet kat daha fazlasını gerektirecektir.

1 hektardan sarımsak çeşidine bağlı olarak 10 ila 50 ton hasat elde edilir. ruble için 1 kg satıldığını hesaba katarsak, gelir 1 milyon ruble olacak. Olayların en iyi sonucu ile bu miktar 5 kata kadar çıkmaktadır.

Sunulan hesaplamalara dayanarak, her şey doğru yapılırsa, işletmenin varlığının ilk yılında zaten kendini ödeyeceği sonucuna varabiliriz.

Sonuç

Sarımsak sadece sağlıklı bir ürün değil, aynı zamanda para kazanmak için gelecek vaat eden bir sebzedir. Sonuçları daha sonra karşılaştırmak ve büyük bir mahsul yetiştirmek için beğendiğiniz yöntemi veya daha doğrusu birkaçını seçin.

Sarımsak yetiştirirken ihtiyacınız olanlar; bol güneşli bir bahçe, Bölgeniz için uygun sarımsak çeşidi, su ve sabır. Bunları sağladıysanız artık sarımsaklarınızı yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Ekim sırasında dikkat etmeniz gereken husus ise deliklerin derinliklerinin ve delik uzaklıklarının 5 cm civarında olması gerektiğidir. Eğer böyle bir alete sahip değilseniz bu delikleri cetvel kullanarak ölçüm kalem ile açabilirsiniz.



Şimdi kullanacağımız sarımsağın tohumunu hazırlama aşamasına geçebiliriz. Bölgenizde yetişen çeşidi bulamıyorsanız. Evinizde çimlenen sarımsakları kullanabilirsiniz ( yani biraz şans meselesi oluyor artık).

Mümkün olduğunca organik sarımsakları tohumluk olarak kullanın çünkü marketlerden aldığınz sarımsaklarda çimlenmeyi önleyici kimyasallar kullanılıyor olabilir.

Sarımsağın dışındaki kabuğu çıkarın ve sarımsak soğanlarını resimdeki gibi görebilirsiniz.



Daha sonra bu sarımsak soğancıklarını resimdeki gibi ayırın ve sivri kısımları yukarı bakacak şekilde açtığınız çukurlara gömebilirsiniz. Not: sol alt köşedeki gibi en küçük soğanları ekmeyin. Küçük soğanlar küçük bitkiler üretir. 



Görüldüğü gibi sarımsakların hepsi dizilmiş ve büyümeye hazır vaziyette. Daha sonra üzerlerini toprak ile örtün ve sulayın. Bu aşmada dikkat etmeniz gereken toprağın sürekli nemli kalması ve çimlenme aşamasında güçlü bitkiler elde etmek için de sıvı gübre kullanabilirsiniz.

Bir hafta kadar sonra sarımsaklarınızın filizlendiğini göreceksiniz.



Aşırı sıcaklar bastırdığında su kaybı da fazla olacak bu nedenle toprak üzerini saman parçalarıyla örterek malçlama yapıp su kaybını ve yabancı ot miktarını en aza indirebilirsiniz.



Malçlama zemini izole eder, toprağı nemli tutar ve yabani otların büyümesini engeller.


Artık hasadınızı yapabilirsiniz bol şanslar.



resimkaynak:brownthumbmamacom

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası