bacaklarını almak orucu bozar mı / Ramazan ayında kıl almak oruç bozarmı?

Bacaklarını Almak Orucu Bozar Mı

bacaklarını almak orucu bozar mı

ORUÇLUYKEN AĞDA, EPİLASYON YAPMAK ORUCU BOZAR MI?

Kadınlar için kaş almak, kaşları yolmak, bacak ve yüzdeki kılları gidermek, kaşların arasında ve kenarlarında biten kılları almak caiz midir?

Değerli kardeşimiz,

Cenab-ı Hak her insanı ayrı bir güzellikte yaratmıştır. Birlik mührünün açıkça okunduğu insan simasındaki güzellik, fıtrî ve tabiî olanıdır. Bunu muhafaza etmek, sahip olduğu özellik ve güzelliklere şükredip, Allah'ın uygun görüp ihsan ettiği kadarına razı olmak kulluğun bir derecesi ve işaretidir.

Bunun için hayatî ve zarurî bir maslahat yoksa, vücutta bulunan mevcut durumu değiştirmeye gitmemek lâzımdır. Çünkü böyle rast gele yapılan bir tasarruf insanı ağır bir mesuliyet altına sokabilir.

Bir zaruret yokken insan bedeni üzerinde yapılan değişiklikleri şiddetle yasaklayan Peygamberimiz (a.s.m.), başına ilâve saç takana, cildine dövme yapana ve yaptırana, güzelleştirmek maksadıyla dişini inceltip seyrekleştirene, kaş ve kirpiklerini yolan kadınlara, Allah'ın yarattıklarını değiştirdikleri için ilahi rahmetten uzak kalmış olacaklarını bildirmiş ve ikazda bulunmuştur.

Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir. Aslında olmayıp sonradan biten yüzdeki kıllar ise bu sınıfa girmediğinden, kadının bunları gidermesin de bir mahzur görülmemektedir. Aynı şekilde kadının bacağındaki kılları gidermesinde de bir mahzur yoktur. Çünkü bu kaş gibi bir uzuv mesabesin de değildir.

Fıkıh kitaplarına baktığımızda şu hükmü görmekteyiz:

– Kadını çirkinleştiren yüzdeki tüyler alınır. Erkeklerde görülen sakal, bıyık gibi şeylerin kadınlarda görülmesi halinde; alınması câizdir.

“İbn-i Âbidin, sakal ve bıyığın kadında fıtrat olmadığını, bu sebeple (eğer çıkarsa) kesilmesinin (müstehab) olacağını beyan etmiştir! Bu kılları gidermenin en uygun yolu tıraş olmak değil, ağda, pudra veya benzeri tıbbî şeylerle yolmaktır.” (Kadın İlmihali, Mürşide Uysal, s. 370)

Anlaşılan odur ki, dindar hanımın kendini beyine karşı cazip duruma getirmesi müstehabdır. Beyini yabancıların cazibesinden korumuş olma hikmeti de vardır bunda.

Kaşların arasında ya da kaşların kenarlarında biten kıllara gelince:

Normal kadın kaşının bir şekli (normal sayılan şekilleri) vardır. Bunların dışına çıkan, göze sakil (çirkin) gelen, sahibini çirkin gösteren ve bu yüzden onu rahatsız eden fazla kıllar alınabilir. Normal kaşları, modaya uyarak inceltmek, yerlerini değiştirmek... caiz görülemez.

Kadınların yüzlerindeki kılları yolması, kaşlarını inceltmesi, kirpiklerini uzatması konusunun şer'i hükmü İslam alimlerini bir hayli meşgul etmiştir. Hz. Peygamber'in (sas) bu konu ile ilgili bir hadisinde;

"Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lanet etsin."(Buhari, 'Libas', 84; Müslim, 'Libas', 120)

buyurmuş olması, bu ifadenin hangi fiilleri kapsadığı İslam hukukçuları arasında tartışma konusu olmuştur.

Alimlerin çoğuna göre; kadının kocasına güzel gözükmek için ve onun izni ile yüzünde, kadınlara mahsus olmayan tüylerin (sakal, bıyık tüyleri) bitmesi halinde bunları alması, güzelleşmek için makyaj yapması, kaşlarının etrafındaki dağınık tüyleri (iki kaş arası, etrafı) alması caiz olup, hadisteki yasak, kadının dışarı çıkmak için, yabancılar için yüz kıllarını yolması ve kaşlarını alması ile ilgilidir.

Malikiler ve bir grup alim ise, bunu yaratılışı değiştirme olarak değerlendirdiğinden hiçbir şekilde caiz görmemekte veya mekruh saymaktadır.

Sonuç olarak, hadiste yasaklanan kıl koparmayı, herhangi bir hastalık veya illet sebebiyle kadının yüzünde sonradan biten ve yüzünü çirkinleştiren yüz kıllarını (sakal, bıyık kılları) koparma değil de, başkalarına güzel görünmek maksadıyla kaşları inceltmek veya yukarı kaldırmak için kaş kıllarını yolmak, almak olarak anlamak daha doğrudur.

İnsan, Allah'a inandığı, inanması ölçüsünde Rabb'inin kendisine emanet ettiği vücudundan ötürü saygılı olması, nimetlerine şükürle karşılık vermesi gereğindendir. Bunun için Müslüman hanımın, Allah'ın (cc) yüzüne verdiği güzelliği bozmadan muhafaza etmesi esere olan saygısının, ruh ve gönül huzurunun manevi ışıltısını yüzüne aksettirerek güzelliğine güzellik katabilmesi ise, eserin sahibi Yüce Allah'a olan sevgisinin ifadesidir. (Dr. Jale ŞİMŞEK)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Ramazan ayında kıl almak oruç bozarmı?

Ramazan ayında kıl almak oruç bozarmı?

Kayıtsız Üye
Kıl almak oruç bozar mı ? Ramazan ayında oruçluyken kıl almak orucu bozar mı açıklar mısınız ?


Cevap: ramazan ayında kıl almak oruç bozarmı?

Ecrinim

Oruçluyken ağda yaptırmak orucu bozmaz. Bayanların bayanlara karşı mahremiyeti şöyledir:
Kadının kadına karşı örtmesi gereken yerler göbekle diz kapağı arasıdır. Bunun dışında kalan yerlere hem cinsinin bakması mümkün ve caizdir. Ancak, gayrimüslim kadınlar bundan istisna edilmiştir. Onların mümin kadınları bu derece tesettürsüz görmesi sakıncalı sayılmıştır.
Bu durumda bir bayanın ağdacıya gidip mahrem yerlerini açması caiz değildir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Ramazan ayında kıl almak oruç bozarmı?

Ramadan
tüy almak oruçu bozar mı?
bacak kıllarını almak orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruçluyken vücuttan (Bacak, yanak, koltuk altı, etek tıraşı vs) kıllar almak oruca hiç bir zararı yok oruç bozulmaz.
hatta mekruh bile değildir.


oruçluyken koltuk altı alınırmı, ramazanda tüy almak günahmı, bacak kıllarını almak orucu bozar mı

Bu kategoride yer alan Nişanlılar öpüşünce oruç bozulur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Oruçlu iken avret yeri kılları temizlenir mi?

İçindekiler:

  1. Oruçlu iken avret yeri kılları temizlenir mi?
  2. Oruçlu iken bacak tüylerini almak günah mı?
  3. Iğneli epilasyon yaptırmak orucu bozar mı?
  4. Oruçlu iken istenmeyen tüyler alınır mı?
  5. Özel bölgeye lazer yaptırmak orucu bozar mı?
  6. Oruçken lazer yapılır mı?
  7. Bacak almak orucu bozar mı?
  8. Oruçluyken tırnak kesmek uygun mudur?
  9. Oruçlu iken saç sakal tıraşı olunur mu?
  10. Oruçluyken tırnak kesmek mekruh mudur?
  11. Kadın kadının mahremini görürse oruç bozulur mu?
  12. Başkasının avret yerini görmek orucu bozar mı?
  13. Lazere gidince gusul gerektirir mi?
  14. Iken tırnak kesmek orucu bozar mı?

Oruçlu iken avret yeri kılları temizlenir mi?

Vücuttaki kıllarınhangi yolla olursa olsun alınmaları orucubozmaz. ... Kılalmak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucubozmaz. Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avretmahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir.

Oruçlu iken bacak tüylerini almak günah mı?

Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Yani ağda yaparken veya kaş alırken vücuda her hangi bir besin,yiyecek,su vb. şeyler girmediği için oruç bozulmaz. Kıl almakveya aldırmakbunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

Iğneli epilasyon yaptırmak orucu bozar mı?

41- İğneli epilasyonyaptırmak orucubozmaz. İçeriye ilaç gibi bir şey girmedikçe, vücuda iğnebatırmak orucubozmaz.

Oruçlu iken istenmeyen tüyler alınır mı?

Diyanet işlerinin bu konudaki görüşü şu şekilde; Vücutdaki kılların hangi yolla olursa olsun alınmaları orucu bozmaz.Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

Özel bölgeye lazer yaptırmak orucu bozar mı?

Lazerepilasyon orucu bozandurumlar arasında ? sorularının cevaplarını yanıtladık: Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucubozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek ve içmekten dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucubozmaz.

Oruçken lazer yapılır mı?

Diyanet İşleri'nden yapılanaçıklamaya göre ağda yapmak, yaptırmak ve lazerepilasyon uygulaması orucu bozmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı merak edilen konuyla ilgili şu fetvayı yayınladı: "Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz.

Bacak almak orucu bozar mı?

Diyanet işlerinin bu konudaki görüşü şu şekilde; Vücutdaki kılların hangi yolla olursa olsun alınmaları orucubozmaz.Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almakveya aldırmakbunların kapsamında olmadığından orucubozmaz.

Oruçluyken tırnak kesmek uygun mudur?

Diyanete göre oruçluykensaç, sakal, tırnak kesmekve vücut temizliği yapmak gibi fiiller orucu bozmaz. Orucu bozmayan durumlar için Hanefî mezhebi esas alınıp şöylece sıralanabilir: - Ağız dolusu bile olsa kendi isteğiyle olmaksızın kusmak. ... - Oruçluolduğunu unutarak oruç yasaklarını ihlâl etmek.

Oruçlu iken saç sakal tıraşı olunur mu?

Diyanete göre oruçluyken saç, sakal, tırnak kesmek ve vücut temizliği yapmak gibi fiiller orucu bozmaz.Orucu bozmayan durumlar için Hanefî mezhebi esas alınıp şöylece sıralanabilir:Ağız dolusu bile olsa kendi isteğiyle olmaksızın kusmak.

Oruçluyken tırnak kesmek mekruh mudur?

TIRNAK KESMEKORUCU BOZAR MI? Diyanete göre oruçluykensaç, sakal, tırnak kesmekve vücut temizliği yapmak gibi fiiller orucu bozmaz.Orucu bozmayan durumlar için Hanefî mezhebi esas alınıp şöylece sıralanabilir:Ağız dolusu bile olsa kendi isteğiyle olmaksızın kusmak.

Kadın kadının mahremini görürse oruç bozulur mu?

Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.

Başkasının avret yerini görmek orucu bozar mı?

Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucubozmaz. Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avretmahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. ... Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin dışındaki bölgelerin başkakadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir.

Lazere gidince gusul gerektirir mi?

Gusülabdesti almanın gereği; hanımlarda aybaşı halının bitmesi, lohusalığın sona ermesi ve cünüplükten temizlenmek gibi maksatla yapılır. LazerEpilasyon için gusulalmak gerekmez ancak kişi istiyorsa alabilir.

Iken tırnak kesmek orucu bozar mı?

Diyanete göre oruçluyken saç, sakal, tırnak kesmekve vücut temizliği yapmak gibi fiiller orucubozmaz.Orucubozmayan durumlar için Hanefî mezhebi esas alınıp şöylece sıralanabilir:Ağız dolusu bile olsa kendi isteğiyle olmaksızın kusmak.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.