kıdem tazminatı alabilmek için kaç gün çalışmak gerekir / SGK’dan Alınan Kıdem Tazminatı Yazıları - funduszeue.info

Kıdem Tazminatı Alabilmek Için Kaç Gün Çalışmak Gerekir

kıdem tazminatı alabilmek için kaç gün çalışmak gerekir

SGK’dan Alınan Kıdem Tazminatı Yazıları

Çalışma hayatına sigortalı olarak başlayan kişiler belli bir yaşı, prim gününü ve sigortalılık süresini tamamladıklarında emekli aylığı almaya hak kazanırlar. Emekli olurken de çalıştıkları son iş yerinden (en az 1 yıl bu iş yerinde çalışmış olmak şartı ile) kıdem tazminatı alabilirler. Bu süreci tamamlamak için uzun yıllar çalışmak gerekir. Ama sigorta sistemi ve çalışma hayatını düzenleyen iş mevzuatı çalışanlara bu konuda bazı esneklikler de tanımıştır. Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan kişiler henüz emeklilik yaşına gelmemiş olsalar bile, SGK’dan durumlarını bildiren bir yazı alıp çalıştıkları iş yerine ibraz ederek kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirler. Peki bu hakkı herkes elde edebilir mi? Hangi şartları sağlamak gerekir?

Emeklilik ya da yaş dışında emekliliğin diğer şartlarını sağlayarak kıdem tazminatı alma hakkı sayılı Mülga İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen yürürlükteki maddesi tarafından çalışanlara sağlanmış bir haktır.

Emeklilik Nedeniyle İş Akdi Feshi

Çalışanın emekli olması, ilk sigortalı olduğu tarihten itibaren belli bir prim gününü doldurmuş ve emeklilik elde edeceği yaşa gelmiş olması ile mümkündür. Bu şartlar çalışanın sigortalılığının başladığı tarih baz alınarak belirlenen sürelere göre elde edilir.

Emekli olarak işten ayrılmak, sigortalılığın sonlandırılması anlamına gelir. Çalışan bu nedenle iş sözleşmesini sonlandırır ve bu fesih şekli kıdem tazminatı hakkı doğurur. Kıdem tazminatı elde edebilmek için en önemli şartlardan biri aynı işverene bağlı en az 1 yıl çalışmış olmaktır. Fesih nedeni emeklilik olsa bile 1 yıllık süreyi tamamlamamış kişiler kıdem tazminatı alamazlar.

Emeklilik sebebiyle işten çıkışlar işveren tarafından “Emeklilik (Yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” başlıklı işten çıkış kodu ile sigortaya bildirilir.

Sigortalılık yılına göre emeklilik şartları için aşağıda yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Yaş Şartını Tamamlamadan Emeklilik Nedeniyle İş Akdi Feshi

Emekli olmadan, sadece gerekli prim gününü dolduran ve sigortalılık süresi belli bir yılı tamamlamış kişilere de kıdem tazminatı hakkı tanınmıştır. Bu hakkı elde etmek için gerekli şartlar kişilerin ilk sigortalı oldukları tarihe göre değişiklik gösterir. Genellikle “15 yıl sigortalılık süresi ve prim günü” şeklinde duyduğumuz bu hak aslında birçok kişinin sandığı gibi herkes için geçerli bir şart değil.

Sigortalılık yılını ve prim gününü doldurarak iş yerinden ayrılmak ve kıdem tazminatına hak kazanmak isteyen kişi öncelikle ilk sigortalı olduğu tarihe bakmalıdır.

8 Eylül tarihinden önce ilk defa sigortalılığı başlamış ve bu tarihten önce 18 yaşını doldurmuş olan kişiler 15 yıl sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamladıklarında sigortadan yazı alarak iş akdini feshedip kıdem tazminatı alabilirler. 8 Eylül tarihinden sonra ilk kez sigortalı olmuş çalışanlar için ise kıdem tazminatı alabilmek için 15 yıl prim günü yeterli değildir.

Yıllardır 15 yıl prim günü ile kıdem hakkı kazanıldığı için günümüzde çalışanlar arasında yanlış bir algı oluşmuştur. Sigortalılığı 99 sonrası başlayanlar bile bu haktan yararlanmak için SGK’dan yazı talebinde bulunmaya başladığı için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne konuyu açıklayan bir yazı iletti. Yazının aslına ulaşmak için tıklayın.

İlk sigortalılığın başladığı tarihe göre kıdem tazminatı alabilmek sigortalılık yılı ve prim günü şartı aşağıdaki gibidir:

  • 8 Eylül tarihinden önce ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 15 yıl sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı
  • 8 Eylül – 30 Nisan tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda ya prim günü sayısı ya da 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Mayıs – 31 Aralık tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı
  • 1 Ocak tarihinden sonra ilk kez sigortalı olan çalışanlarda 25 yıl sigortalılık prim günü sayısı

Bu şartları sağlayarak SGK’dan yazı alan ve iş sözleşmesini sona erdirip kıdem tazminatı talep eden işçi, SGK’ya “Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması” işten çıkış kodu ile SGK’ya işveren tarafından bildirilir.

İlgili yazılarımız:

15 Yıl Günden Kaç Kez Kıdem Tazminatı Alınabilir?

15 yıl sigortalık ve gün prim şartı işçinin kıdem tazminatı alması için yeterli midir?

15 yıl sigortalık ve gün prim şartı işçinin kıdem tazminatı alması için yeterli midir? Bir çalışan bu şekilde hak etmiş olduğu bu hakkı kaç defa kullanabilir? 15 yıl sigorta ve gün prim dolduran her işçi için bu hak geçerli midir?  Bu şekilde kıdem tazminatı alınması için neler yapılması gerekir.? Bu durumda işten ayrılan işçi ihbar tazminatı ödenir mi veya işçi ihbar önel sürelerinde bunu önceden bildirmek zorunda mıdır? 
Hali hazırda yürürlükte olan iş kanunu sayılı İş kanunudur. Bu kanundan önceki kanun ise sayılı iş kanunudur. sayılı iş kanunun yürürlükte olan tek hükmü kıdem tazminatını düzenleyen Maddesidir. sayılı İş Kanunu’nun maddesinde kıdem tazminatı fonunun kurulmasına kadar sayılı İş Kanunu’nun maddesinin yürürlükte kalması öngörülmüştür. 
15 Yıl Günden Kaç Kez Kıdem Tazminatı Alınabilir? 15 Yıl Gün Şartı ile Kıdem Tazminatı Nasıl Hak Edilir?  
15 yıl gün şartı, sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Mülga sayılı Kanunda düzenlenen yaşlılık aylığı almak için belirlenmiş prim günü ve yıl şartından kaynaklanmaktadır. Yaşlılık aylığı almak için gereken şartlar yaş, prim günü ve yıldır. Bu şartlardan prim günü ve yıl şartını tamamlayan kişiler, kanunen belirlenmiş emeklilik/yaşlılık aylığı almaya hak kazanacağı yaşa gelene kadar aylık almak için beklerler. Bu süreyi ister çalışma hayatında kalarak, isterse de çalışmadan geçirebilirler.  
Yaş, prim günü ve yıl şartını tamamlayarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış kişiler, mevcutta çalıştıkları işyerinden sigortalılık sürelerini doldurdukları için sigortadan aldıkları yazı ile ayrılabilirler. Bu kişiler mülga kanun sayılı İş Kanunu’nun yürürlükteki maddesine istinaden kıdem tazminatlarına da hak kazanarak işyerlerinden ayrılırlar. Kıdem tazminatı hakkı, yaş şartını henüz sağlamamış fakat prim günü ve yıl şartını tamamlayan kişilere de sunulmuştur. Bu haktan yararlanmak için belirlenen şartlar işe giriş tarihi ile ilgilidir. 18 yaşını doldurmuş olmak şartı ile ilk kez sigortalı olduğu tarih öncesiyse, 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan toplam sigorta prim günü gün olan çalışan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. İşverenin bu çıkış işleminde kıdem tazminatı ödeyebilmesi için SGK tarafından alınmış yazının kendisine iletilmiş olması gerekmektedir. Bir personelin, 15 yıl gün şartı ile işten ayrıldığında kıdem tazminatını alması için bu süreyi kesintisiz olarak aynı işyerinde doldurma zorunluluğu yok. Tüm çalışma hayatı boyunca çalıştığı işyerleri ve sigortalılık süreleri dikkate alınır. Fakat kıdem tazminatı hesaplanırken sadece son çalıştığı işyerindeki çalışma süresine karşılık gelen değer baz alınır. Ayrıca vurgulamak gerekir ki, çalışanın kıdem tazminatına 15 yıl prim gününden hak kazanabilmesi, en az 1 yıl aynı işverene bağlı işyerinde çalışmış olma şartının da aynı zamanda sağlanması ile mümkündür. 15 yıl gün şartıyla kıdem tazminatı alarak iş akdi sonlanan sigortalılar için, ihbar süresi şartı da aranmaz. Bu nedenle bu sebeple işten ayrılan çalışanın bildirim süresi kadar çalışması gerekmez, ihbar tazminatı da söz konusu olmaz. 
 15 Yıl Gün Şartı Kaç Kez Kullanılabilir?  
Emeklilik için yaş dışındaki şartları sağladıktan sonra bu sebeple işten ayrılıp kıdem tazminatını alan kişinin tekrar çalışma hayatına dönmesinde kanunen bir engel bulunmamaktadır. Tekrar çalışma hayatına dönen kişi, yeni işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra 15 yıl prim gününü tamamlamış olması sebebiyle yeniden işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilir. Bu konu ile ilgili yasal bir kısıtlama söz konusu değildir. yılından önce sigortalılığı başlamış kişilerin 15 yıl prim günü şartını sağladıkları ilk günden itibaren SGK’dan bu yazıyı talep ederek işten ayrılma hakları saklıdır. Bu yazıyı birden fazla kez temin ederek 1 yıl aynı işverende çalışma şartını sağlamak koşuluyla işten ayrılıp kıdem tazminatını birçok kez alabilir. Bunun önünde yasal olarak hiçbir engel yoktur. Ayrıca Yargıtay son verdiği kararında da bu konuda herhangi bir engel görmemiştir. İşçinin birden fazla kez bu yazıyla kıdem tazminatı almasında herhangi bir sakınca görmemiştir.  
Emeklilik İçin Yaş Dışında, Prim Günü ve Yıl Şartları Nelerdir?  
Emekli olmak için yaş, prim günü ve sigortalılık yılı şartlarını aynı anda sağlamak gereklidir. Fakat yaş dışında şartlar sağlayanlar emekli aylığına yani yaşlılık aylığına hak kazanmak için yaşını doldurmayı beklerler.  
• 08/09/ tarihinden önce ilk sigortalılığı başlamış kişiler için prim günü ve 15 yıl sigortalılık şartı,  
• 08/09/ tarihi ile tarihleri arasında ilk sigortalılığı başlamış kişiler için, sigorta yılı dikkate alınmaksızın prim günü ya da prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartı,  
• tarihi ve sonrasında ilk sigortalılığı başlamış kişiler için, prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartı sağlandığında kıdem tazminatı hak edilerek işten ayrılmak mümkündür. Önemli olan bir şart da bahsedilen tarihlerden önce kişinin 18 yaşını doldurmuş olmasıdır.  
15 Yıl Sigorta ve Günü Kullanarak İşten Ayrılan İşçi İhbar Tazminatı Ödenir Mi veya İşçi İhbar Önel Sürelerinde Bunu Önceden Bildirmek Zorunda Mıdır? 
SGK dan gerekli yazıyı alan işçinin kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılmak istediğini işverenliğe tebliğ etmesiyle işverenliğin söz konusu yazı üzerine işçiye işyerinde çalışmış olduğu süre (en az 1 yıl olmak kaydıyla) dikkate alınarak son brüt ücreti üzerinden kıdem tazimatını ödemesi gerekir. Bu durumda işverenliğe ihbar tazimatı veya işçiye ihbar öneli mükellefiyeti düşmeyecektir. 
Özetle, 08/09/ tarihinden önce ilk sigortalılığı başlamış kişiler için prim günü ve 15 yıl sigortalılık şartını sağlayan yazının ilgili SGK dan alınıp işverenliğe vermesiyle kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Bu hak aynı işyerinde veya değişik işyerlerinde kıdem tazminatı koşulları sağlanması halinde birden fazla kez kullanılabilir. Ayrıca bu durumda işçiye ihbar tazminatı ödenmez. İşçide aynı şekilde ihbar sürelerinde önel vermek durumunda değildir.  
 

Kıdem Tazminatı ve Kıdem Tazminatı Alma Şartları

Günümüz iş hayatında işçi olarak çalışan herkesi ilgilendiren ve işçilere maddi güvence sağlayan konulardan biri de kıdem tazminatıdır. Kanunen işçi statüsünde olup bir iş yerinde düzenli ve sürekli olarak çalışan kişilere, bu iş yerinden ayrılmaları ve belirli koşulların varlığı hâlinde, çalıştıkları süre dikkate alınarak hesaplanan ve topluca ödenen para kıdem tazminatı olarak tanımlanabilir. Başka bir ifade ile kıdem tazminatı, işçiye belli koşulların sağlanması hâlinde, iş yerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin ve çalışmasının karşılığı olarak işveren tarafından ödenen bir tür tazminattır.

Bilindiği üzere  sayılı yeni İş Kanunu’nun tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte  sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak sayılı eski İş Kanunu'nun kıdem tazminatını düzenleyen maddesi hâlen yürürlüktedir.

Bu bağlamda kıdem tazminatına ilişkin hükümler için eski İş Kanunu'nun 14’üncü maddesine bakmak gerekir. Söz konusu maddeye göre, bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için belirli şartlar aranmaktadır. Öncelikle işçinin  sayılı yeni İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış olması gereklidir. Bu iki ön koşulun yanı sıra; sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya iş yerinde işin durması ve benzeri nedenlerle işçi tarafından sözleşmenin feshedilmesi, askerlik görevi nedeniyle işçinin işten ayrılması, emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile işten ayrılması, işçi kadının evlilik nedeniyle 1 yıl içinde kendi arzusu ile işten ayrılması veya işçinin ölümü gibi koşullarından birinin gerçekleşmesi hâlinde kıdem tazminatı ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

İşçi tarafından iş akdi haklı bir nedenle feshedilmiş ise işçi her şekilde kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Ancak iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi hâlinde, işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için bu feshinin haksız olması gerekmektedir. Şayet işveren haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetmişse veya işçinin yaptığı fesih haksız bir fesih ise bu durumda işçinin kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır.

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için aranan şartları biraz daha ayrıntılı incelemek gerekir. Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.

Bu ön koşulların dışında işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş olması gerekir. İş Kanunu’nun maddesinde işçinin süresinden önce veya bildirim süresine uymaksızın sözleşmeyi haklı nedenle ve derhal feshedebileceği durumlar sayılmıştır: Buna göre;

·         İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçi iş akdini feshedebilir. Bunun için tam teşekküllü devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden sağlık raporu alınmalıdır.

·         İşçinin maaşının, fazla mesai alacağının veya diğer alacaklarının ödenmemesi veya sürekli bir şekilde geç ödenmesi hâlinde işçi, iş akdini feshederek kıdem tazminatına hak kazanır. Ücretin ödenmediğinden söz edebilmek için işçinin belirlenen ücret ödenme gününün gelmesi ve bu ücrete hak kazanması gerekir.

·         İşçi, işveren tarafından hakaret ve tehdit edilirse, taciz veya psikolojik baskı yapılırsa ve iş yerinde rahatsız edilirse, iş akdini feshederek kıdem tazminatına hak kazanır.

·         Erkek işçiler, zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmek üzere işten ayrılabilirler. İşçi, askerlik ödevini ifa edeceği gerekçesiyle iş akdini feshederse kıdem tazminatına hak kazanır. İşveren bu gerekçeyle ayrılan işçisine kıdem tazminatını ve diğer tüm alacaklarını ödemek zorundadır.

·         İşçinin iş koşullarında esaslı değişiklik yapılması hâlinde işçi, iş akdini feshederek kıdem tazminatına hak kazanır. Örneğin, iş yerinin mevcut yerinden daha uzak bir yere taşınması, işçi nitelikli bir işte çalışırken düz işçi olarak çalıştırılması, çalışma saatlerinin olağan dışı değiştirilmesi gibi durumlarda, işçi iş akdini feshederek kıdem tazminatına hak kazanır.

·         İşçi kanunun kendisine verdiği emeklilik hakkını kullanarak emekli olursa, kıdem tazminatına kendiliğinden hak kazanır.

·         İş Kanunu, sadece kadın işçiye özgü olmak üzere, evlilik gerekçesiyle iş akdini feshederek kıdem tazminatını almasına imkân tanımıştır. Kadın işçi, evlendiği tarihten başlamak üzere 1 yıl içinde iş akdini feshederse kıdem tazminatı alabilir.

·         İşçi, sendika yöneticisi olduğu gerekçesiyle iş akdini askıya alabileceği gibi, sözleşmeyi feshederek kıdem tazminatı da alabilir. Sendika görevinden ayrılan işçinin talebi hâlinde, işveren 1 ay içinde eski işine uygun pozisyonda çalıştırmak zorundadır. Aksi takdirde işverenin kıdem tazminatını ödemesi gerekir.

·         İşçinin ölmesi hâlinde geriye kalan mirasçıları kıdem tazminatı talebinde bulunabilirler. İşçinin iş kazası veya başka bir nedenle ölümü hâlinde mirasçıları kıdem tazminatına hak kazanır.

·         Parça başı çalışılan iş yerlerinde işveren, işçinin işi kendiliğinden bırakması için daha az iş veremez. Eğer işçi diğer işçilerden negatif anlamda farklı muamele görüyorsa iş akdini feshederek kıdem tazminatına hak kazanır.

Yukarıda açıklanan hallerin varlığına rağmen işçiye kıdem tazminatı ödenmiyor ise artık işçi bu nedenlere dayanarak işveren aleyhine kıdem tazminatı davası açabilir.

Kıdem tazminatı davasında zamanaşımı süresi yeni İş Kanunu Ek 3. maddesine göre beş (5) yıldır. Bu süre fesih tarihinden itibaren işlemeye başlayacaktır. Ancak işçi zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu çalışmasına ilişkin kıdem tazminatı davası açamayacak, kıdem tazminatı talebi zamanaşımına uğrayacaktır.

Kıdem tazminatı davaları davalı işverenin merkezinin bulunduğu yer ya da işçinin işini icra ettiği iş yerinin bulunduğu yer iş mahkemelerinde açılabilir.

Av. Belgin Aksoy

Kıdem tazminatında , ve detayı! SGK’ya başvuru şartı var…

K&#;dem tazminat&#;n&#; nas&#;l alabilirim? K&#;dem tazminat&#; hangi durumlarda al&#;nabilir? K&#;dem tazminat&#;, çal&#;&#;ma y&#;l&#;na göre birikmi&#; toplu bir para oldu&#;undan çal&#;&#;anlar&#;n en çok üzerinde durduklar&#; konular&#;n ba&#;&#;nda geliyor. Genelde sözle&#;menin i&#;veren taraf&#;ndan tek tarafl&#; feshi ile ortaya ç&#;kan k&#;dem tazminat&#; hakk&#;, baz&#; durumlarda istifayla da elde edilebiliyor. Örne&#;in; erkek i&#;çi askerlik, kad&#;n evlili&#;i nedeniyle (1 y&#;l içinde) i&#;ten ayr&#;l&#;rsa k&#;demini alabiliyor.

HER K&#;&#;&#; &#;Ç&#;N FARKLI

Emeklilik hakk&#;yla istifa ise en çok tercih edilen yöntemlerin ba&#;&#;nda geliyor. Ya&#; d&#;&#;&#;nda emeklilik için gerekli olan prim gün ile sigortal&#;l&#;k süresini tamamlayanlar, istifa ederek çal&#;&#;t&#;&#;&#; i&#;yerinden k&#;dem tazminat&#;n&#; almaya hak kazan&#;yor. Yasal bu hakk&#;n kullan&#;lmas&#; ise her çal&#;&#;an için farkl&#;l&#;k gösteriyor. Bunu da tayin eden ilk i&#;e ba&#;lama yani ilk sigortan&#;n yatt&#;&#;&#; tarih.

&#;LK S&#;GORTANIN BA&#;LANGIÇ TAR&#;H&#;NE GÖRE

Posta gazetesinin haberine göre; &#;lk sigortan&#;n ba&#;lang&#;ç tarihine göre ya&#; d&#;&#;&#;nda emeklilik için gerekli olan prim gün ile sigortal&#;l&#;k süresini tamamlayanlar k&#;dem tazminat&#;n&#; alabiliyor. Bunun için de üç farkl&#; dönem ve 3 farkl&#; prim gün say&#;s&#; söz konusu. Bunlara k&#;saca , ve gün &#;art&#; diyebiliriz. Bu günlerin farkl&#; olmas&#; ilk sigorta ba&#;lang&#;c&#;na göre de&#;i&#;iyor.

Türk Liras&#;, bu hafta ya&#;anan siyasi geli&#;melerden nas&#;l etkilendi?

SGK’DAN YAZI ALINMASI &#;ART

8 Eylül ’dan önce ilk kez sigortal&#; olup da 15 y&#;l gün sigortal&#;l&#;k süresini dolduran yani ya&#; d&#;&#;&#;ndaki emeklilik &#;artlar&#;n&#; yerine getiren i&#;çiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ‘k&#;dem tazminat&#; alabilir’ yaz&#;s&#;n&#; temin ederek i&#;verene verip, istifa ederse k&#;dem tazminat&#; alabiliyor. &#;stifadan önce bu belgenin al&#;n&#;p i&#;yerine ibraz&#; &#;art.

19 YIL 5 AY KO&#;ULU

günle tazminat f&#;rsat&#;n&#; kaç&#;ranlar&#;n (8 Eylül ’dan sonra i&#;e ba&#;layanlar&#;n) önünde ise 2 seçenek var. Hangisi önce gerçekle&#;irse o duruma göre karar verilebilir.

Seçenek 1:

25 y&#;l sigortal&#;l&#;k süresi ve gün prim. Bu &#;art&#; tamamlayan kad&#;nsa 58, erkekse 60 ya&#;&#;nda emekli olur yani tazminat&#;n&#; alabilir.

Seçenek 2:

günü tamamlayan kad&#;nsa 58, erkekse 60 ya&#;&#;n&#; tamamlamak ko&#;uluyla emekli olabiliyor. Dolay&#;s&#;yla sigortal&#;l&#;k süresi aranm&#;yor. 19 y&#;l 5 ay 10 gün prim ödeyenler SGK’dan yaz&#; al&#;p çal&#;&#;t&#;&#;&#; yerden istifa ederek k&#;dem tazminat&#;n&#; yasal olarak alabilir.

BA&#;KA YERDE ÇALI&#;MAYA ENGEL YOK!

Emeklilik hakk&#;yla k&#;demde önemli bir ayr&#;nt&#; var. Yarg&#;tay’&#;n i&#;lerinden gün ya da günü doldurup tazminat alanlar&#;n isterlerse hemen ba&#;ka bir i&#;yerinde çal&#;&#;abilece&#;ine yönelik kararlar&#; bulunuyor. Ayr&#;ca yasalar k&#;dem tazminat&#;n&#; s&#;n&#;rlam&#;yor. Buna göre; emeklilik hakk&#;yla bir yerden ayr&#;l&#;p ba&#;ka bir i&#;te 1 y&#;ldan fazla çal&#;&#;anlar, yine emeklilik hakk&#;yla ayr&#;larak k&#;dem tazminat&#; alabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası