siyatik lumbago / Siyatik Tedavisi - İstanbul - Doç. Dr. Habib Bostan

Siyatik Lumbago

siyatik lumbago

Lumbago Nedir, Neden Olur? Lumbago Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lumbago kelimesi Latince kökenli bir kelimedir. Dolayısıyla da sağlık alanında kullanılır. Sağlık sektöründe ise kalça ağrısı sözcüğünden alıntıdır. Latince lumbus kalça demektir. Latince ago ise, ağrı ya da acı kelimesine denk gelmektedir.

Lumbago Nedir?

Lumbago birçok insanın çektiği ama anlamını bilmediği bir hastalık ismidir. Hastalık sırtın alt kısmında yani bel bölgesindeki ağrıyı ifade eder. Hafif ya da şiddetli bir ağrı meydana gelebilir. Rahatsızlık verici olduğu bilinmektedir. Ağrı üç aydan fazla sürdüğü zaman, ani, şiddetli ya da kronik hastalığa dönüşebilir.

Lumbago Neden Olur?

Bu hastalık bel bölgesinde ani olarak gelişir. Ağrıya ve aşırı kas gerginliğine neden olur. Bu ağrının bir sebebi vardır. Bu nedenler şu şekilde sıralanır:

● Aşırı fiziksel efor
● Vücudun aşırı ısınması
● Vücut aşırı ısınırken aniden soğuması
● Bu hastalık omurga sorunlarının bir belirtisi olarak bilinir. Bu bilgi genel bir bilgidir. Yani genellikle omurga sorunlarının belirtisini ifade eder.


Lumbago Belirtileri Nelerdir?

Her hastalığın bir belirtisi olduğu gibi lumbago hastalığının da belirtileri mevcuttur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

● Şiddetli ağrı.
● Spazm ile sırt bir tarafa eğilebilir.
● Bu durum yürürken topallamaya neden olur.
● Ağrıya karıncalanma ve uyuşma da eşlik edebilir.
● Karıncalanma ve uyuşma hissi, sırt, kalça, bacakta aşağıya doğru meydana gelir.
Lumbago Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok hastalığın tedavisi olduğu gibi lumbago hastalığının tedavisinde de alanında uzman doktorlar belirli teknikleri kullanır. Lumbago tedavisi şu şekilde yapılır:

● Hasta sırt üstü pozisyonda yatırılır.
● Kasların gevşetilmesi gerekmektedir.
● Bu gevşetme ise, ayaklar bükülmüş olarak yastık üzerine kaldırılmasıyla gerçekleştirilir.
● Doğru hareket esasına dayanır.
● Doğru hareket yapmak amacıyla hastalar alanında uzman doktorlar tarafından muayene sonrasında kineziterapi yöntemine gönderilir.
● Bu yöntemin tedavide kullanılmasının nedeni ise yüzdelik olarak hesaplamalarda iyi sonuçlar vermesindendir.

Siyatik Tedavisi

İstenen Tıbbi Görüntüleme Testleri

Siyatik nedeninin teşhisinde kullanılan tıbbi görüntüleme testleri şunları içerir:

Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Bir MR taraması, siyatik sinir etrafındaki yumuşak dokuları ve faset eklem kapsüllerini görselleştirmesini sağlar. MR taramalarında tümörler, faset eklem iltihabı ve sinir köklerini etkileyen disk fıtıkları da görülebilir.

Röntgen: Omurganızın röntgeni, bir sinire baskı yapan aşırı kemik büyümesini (kemik mahmuzunu) ortaya çıkarabilir.

BT tarama: Omurganın görüntülenmesi için bir BT kullanıldığında, X-ışınları alınmadan önce omurilik kanalına kontrast boya enjekte edilir. BT miyelogram adı verilen bir prosedür. Boya daha sonra taramada beyaz görünen omuriliğiniz ve omurilik sinirleriniz etrafında dolaşır.

Elektromiyografi (EMG): Bu test sinirlerin ürettiği elektriksel uyarıları ve kaslarınızın yanıtlarını ölçer. Bu test, fıtıklaşmış disklerin veya spinal kanalınızın daralmasının (spinal stenoz) neden olduğu sinir sıkışmasını doğrulayabilir.

Sinir Bloğu Enjeksiyonları Nedir?

Sinir bloğu enjeksiyonları siyatik sinir ağrısının teşhisinde doğru ve etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Sinir tarafından iletilen ağrıyı ortadan kaldırmak için siyatik sinir kökleri etrafına anestezik bir çözelti enjekte edilir.

Enjeksiyon floroskopi (canlı röntgen), ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) rehberliğinde gerçekleştirilir. Bu teknikler doktorun iğneyi ilacın depolanması gereken doğru yere yönlendirmesini sağlar. Ağrı kesici etki görülürse siyatik doğrulanabilir.

Herhangi bir enjeksiyon tekniğinde olduğu gibi, tanı sinir bloğu enjeksiyonlarında da küçük bir kanama, sinir hasarı ve omurilik dokusu hasarı riski olabilir.

Siyatik nedeni teşhis edildikten sonra, spesifik durum için yapılandırılmış bir tedavi yaklaşımı formüle edilir. Siyatik tedavisinde hem cerrahi olmayan hem de cerrahi tedaviler kullanılır.

Siyatik Tedavisi İçin Cerrahi Olmayan Yöntemleri Nelerdir?

Siyatiğin ilk basamak tedavileri tipik olarak fizik tedavi, ilaçlar, terapötik enjeksiyonlar ve alternatif terapilerin bir kombinasyonunu içerir. Akut siyatik genellikle 4 ila 6 hafta cerrahi olmayan tedavi ile iyileşir. Kronik siyatik ise 8 haftadan uzun süren ağrı için tedavi süresi daha uzun sürebilir ve altta yatan nedene bağlı olabilir.

  • Siyatik Tedavisi için Fizik Tedavi Yöntemi

Fizik tedavi, güçlendirme, germe ve aerobik egzersizlerin bir kombinasyonunu içermektedir. Hasta mümkün olduğunca aktif olmalıdır. Uzun süre fiziksel hareketsizlik veya yatak istirahatinden kaçınmak önemlidir. Siyatik tedavisinde bazı egzersizler altta yatan nedene özgü olabilir.

Fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistler siyatik ağrısını egzersiz ve fizik tedavi yoluyla hafifletmek için etkili bir tedavi için yardımcı olabilir.

  • Siyatik Tedavisi İçin İlaçlar

Siyatik ağrısını hafifletmek için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar genellikle ağrıyı hafifletmek ve hastanın fizik tedaviye katılmasını sağlamak için verilir. Siyatik ağrısı için reçete edilebilecek ilaç türleri şunları içerir:

  • Antiinflamatuar ilaçlar
  • Kas gevşeticiler
  • Narkotikler
  • Trisiklik antidepresanlar
  • Antiepileptik ilaçlar
  • Manuel Terapi

Elle müdahale ile omurganın hizalanmasını düzenlemek amaçlanmaktadır. Bu teknik, disk fıtıklarında veya spinal stenoz gibi siyatik sinir ağrısına neden olabilecek altta yatan durumlarda uygulanabilir.

Kuru iğne tedavisi siyatiğin tedavisinde kullanılabilir.

Derin doku masajı gibi bazı masaj terapisi yöntemleri, ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Masaj terapisinin faydaları şunları içerir:

  • Kan dolaşımını iyileştirmek, bu da vücutta daha iyi bir iyileşme yanıtı oluşturur.
  • Ağrıya katkıda bulunabilecek sıkı kasları gevşetebilir.
  • Doğal ağrı kesiciler olarak işlev gören vücuttaki hormonlar olan endorfinlerin salınmasını artırır.
  • Epidural steroid enjeksiyonları

Epidural steroid enjeksiyonlar, spinal stenoz, disk herniasyonu veya dejeneratif disk hastalığı gibi durumlardan kaynaklanan siyatik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tedavinin birincil hedefleri şunları içerir:

  • Disk fıtığı veya dejenere diskin kimyasal ve mekanik bozulmasından kaynaklanan siyatik sinir çevresindeki enflamatuar yanıtı azaltır.
  • Vücuttaki enflamatuar hücrelerin üretimini azaltmak için bağışıklık sisteminin aktivitesini azaltır.
  • Epidural boşlukta enjekte edilen steroidler, sinir uçlarına ve diğer dokulara dağılır, ağrı ileten yapılar boyunca anti-enflamatuar etkiyi oluşur.

Siyatik Tedavisi İçin Cerrahi Yöntemleri Nelerdir?

Siyatik cerrahisi genellikle, cerrahi olmayan siyatik tedavilerinin birkaç yöntemi denendikten sonra bile bacak ağrısı ve / veya zayıflığı kalıcı veya ilerleyici olduğunda düşünülür. Bazı durumlarda, cerrahi ilk seçenek olarak düşünülebilir.

  • Ameliyatın ilk seçenek olarak kabul edildiği durumlar:
  • Cauda equina sendromu: Omuriliğin alt ucundaki sinir köklerinin sıkıştırıldığı, motor ve duyusal fonksiyonun kaybolduğu tıbbi müdahale gerektiren acil bir durumdur.
  • Tümörler, sıvı toplanması (kist veya apse) veya lomber omurgada oluşan şiddetli kırıklar.
  • Pelvik bölgede ilaca cevap vermeyen enfeksiyon.
  • Siyatik için mikrodiskektomi

Mikrodiskektomi, lomber disk herniasyonunun neden olduğu siyatik tedavisinde kullanılan yaygın bir cerrahi yaklaşımdır. Bu ameliyatta, sinir kökü altındaki disk materyalinin ve / veya sinir kökü üzerindeki kemiğin küçük bir kısmı çıkarılır.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir