gece uyurken kramp neden girer / Gece Uyurken Bacağa Kramp Neden Girer? » Süslen

Gece Uyurken Kramp Neden Girer

gece uyurken kramp neden girer

Geceleri bacaklara giren krampların 8 nedeni

Kramplar kabus haline gelebilir. Gece aniden sizi uykudan uyandırıp bütün gecenizi mahvedebilir.

Geceleri yaşanan bacak krampları dizin alt kısmında yani baldırda oluşan istem dışı kasılmalardır. Bu kasılmalar ayak tabanında veya diğer kaslarda da görülebilir.

Bir kaç saniye sürebildiği gibi dakikalarca da kramp devam edebilir. Yoğun acı geçtikten sonra kas ağrısı bir süre daha hissedilebilir.

Her yaştan insanın başına gelebilir. Ama orta yaşlı ve daha yaşlı insanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Akşamları spor yapan gençlerde ve yetişkinlerde de görülür.

Gece kramplarının ana nedeni halen tam olarak bilinmese de oluşmasına katkı sağlayan bazı faktörler vardır. Bunlara dikkat ederseniz bu sıkıntıyı azaltabilirsiniz.

Gece Kramplarının Nedenleri

1. Susuzluk

Bol su içmenin hem fiziksel hem de zihinsel olarak ne kadar sağlıklı ve önemli olduğunu biliyoruz. Kas dokularının %75’i sudan oluşmaktadır ve kas hareketlerine yardımcı olur. Yani kas performansı üzerinde de etkisi vardır.

Gün içerisinde yeterli miktarda su içmezseniz geceleri bacak krampları yaşama ihtimaliniz artar. Su aynı zamanda besinlerin doğru şekilde vücutta dolaşmasını da sağlar.

Vücutta su olmazsa kaslar gerekli olan besinleri alamazlar bu da vücuttaki elektrolit dengesini bozar (potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum).

2. Besin eksikliği

Mineral elektrotlarının her türlü dengesizliği – potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum – vücutta gece kramplarına ve egzersiz sonrası kramplara neden olabilir.

Bu mineraller hem kasların hem de sinir sisteminin düzgün çalışmasından sorumludurlar. Sodyum vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması, kasların çalışması ve sinirlerin uyarılması için önemlidir.

Potasyum, sodyum ve klorür ile beraber çalışarak kasları ve sinirleri uyarmaya yardımcı olur. Kalsiyum da aynı şekilde çalışır.

Magnezyum, adenozin trifosfatı (ATP) yani kasların kasılması sonucu ortaya çıkan enerji kaynağını düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda vücut sıvılarındaki elektrot görevini de görür.

Eğer bu minerallerden herhangi biri vücudunuzda eksik ise kramp ve diğer kas sorunları ile karşılaşmanız mümkündür. Ayrıca B12 gibi bazı B vitaminleri de kasların çalışmasına etki eder.

3. Aşırı yorgunluk veya uzun süre ayakta durma

Uzun süre ayakta durma ve bunu yaparken kötü ayakkabılar giyme veya topuklu ayakkabı ile durma kas yorgunluğuna ve aşırı yorgunluğa neden olabilir, bu da geceleri bacak kramplarına sebebiyet verir.

2012’de yapılan bir araştırmaya göre çalışırken uzun süre ayakta durmak varis ve gece bacak krampı riskini arttırıyor. Bu sorunları önlemek için uzun süre ayakta çalışmamaya ve kalmamaya özen göstermelisiniz.

Gece giren bacak kramplarını bir sebebi de düzgün oturmamaktan veya uyurken bacakları garip ve rahatsız pozisyonlara sokmak da olabilir.

4. Hamilelik

Hamile kadınların geceleri bacak krampları yaşamaları daha yüksek ihtimaldir. Bu durum ikinci 3 aylık süreçte başlar ve hamilelik boyunca devam eder.

Kramplar farklı yoğunluklarda görülebilir. Yorgunluk, rahmin bazı sinirlere baskı yapması veya bebeğin yarattığı baskı nedeniyle kan dolaşımının azalması sebebiyle kramplar oluşabilir.

5. Hipotiroid

Tiroid hormonunun düşük seviyelerde olması kasların güçsüzleşmesine ve geceleri baldırlara kramp girmesine neden olabilir. Tiroid hormonları kalsiyum emilimini ve kullanımını etkiler. Kalsiyum eksikliği kas zayıflığı, ağrı, kramp ve uyuşmaya neden olabilir.

Düşük tiroid hormonu metabolizmanın yavaş çalışmasına da sebep olabilir. Metabolizmanın hızlı çalışması vücut enerjisi ve spor sonrası kasların iyi hissetmesi için çok önemlidir. Düşük tiroid hormonu enflamasyonu arttırabilir, bu da kramplara ve kas ağrılarına katkıda bulunur.

6. Kontrol edilmeyen diyabet

Diyabet de bacak kaslarına kramp girmesine neden olabilir. Aslında şeker hastalığının bir belirtisidir, bir çeşit sinir hasarı. Diyabet hastaları bacak kaslarında keskin bir ağrı, karıncalanma ve uyuşma yaşayabilirler.

Düşen kan şekeri akabinde susuzluğa ve fazla idrar yapmaya neden olabilir. Bu da gece kramplarına yol açar. Diyabete bağlı olarak kas krampları yaşamanız durumunda hemen bir doktora başvurmalısınız.

7. Fazla alkol tüketimi

Fazla alkol tüketimi sinir sistemine zarar ve bacak ağrılarına ve kramplarına neden olur.

Alkolün idrar söktürücü özelliği vardır, fazla alkol tüketmek susuzluğa yol açar. Ayrıca magnezyum eksikliğine de sebep olur.

Fazla alkol tüketmek vücuttaki laktik asit miktarını da arttırır. Fazla laktik asit ağrı ve kramplara neden olabilir.

8. Kullanılan bazı ilaçlar

İlaçlar da gece kramplarına neden olabilir. Kolestrol düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar vücudun su ve elektrot kaybetmesine yol açabildikleri için kramp girme riskini arttırırlar.

Antidepresanlar, doğum kontrol hapları ve steroidler kramplara yol açabilir. Eğer yeni bir ilaç kullanmaya başladıktan sonra kramplar girmeye başlıyorsa hemen bir doktora başvurmalısınız.

”yan group

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

Gece Uyurken Bacağa Kramp Neden Girer?

Kadınlarda, özelliklede hamile kadınlarda daha sık gförülüen bacak krampları oldukça can acıtan, ağrı veren kramplardır. Helede uyurken bacağa kramp girmesi, aniden acı ile sizi uyandırır. Genellikle 50 yaş üzerindeki insanlarda görülen gece bacak krampları genç, yaşlı herkesin başına gelen can sıkıcı bir olaydır.

Uykuda bacağa kramp girmesi aslında hareketsiz bir yaşantının belirtisidir. Nedenlerini çok şeye bağlayabiliriz. Vitaminsizlikten tutunda, kansızlığa, D vitaminsizliğe, hareketsizliğe varan sebepler vardır. Alınan ilaçlar bile kramp girmesine sebep olabilmektedir. İlk önce Kramp Nedir onu bilmemizde yarar var.

Kramp Nedir? Kramp Neden Olur?

Adalenin istemsiz ani kasılmalarına Kramp denir. Kramp girilen yere dokunulduğunda ve gözle bile görülebilen sertlikler oluşur.

Kramp Nedir

Bütün adaleler normal çalışma biçimlerinde kasılırlar ve gevşerler.

Bazı durumlarda ise adale aniden kasılır, sertleşir. İşte biz buna kramp diyoruz.

Kramp Neden Olur

Genellikle baldırlardan ya da bacağın üst kısım ile arka kısmındaki kasların kasılması ile oluşan kramp oldukça acı verir.

Kramp bir kaç saniye sürer fakat acısı çok fazladır.

Ayaklarda daha çok görülen kramp, parmakların istemsiz kasılmasına sebep olabilmektedir.

Kramp Neden Olur?

Genellikle gece uykuda gelen kramplar, egzesiz, spor sonrası da oluşabilmektedir. Belli bir rahatsızlığın habercisi de sayılabilen kramplar genellikle gece oluşan, uykuda gelen önemsiz kramplar da olabilir.

Vitaminsizliktende oluşabilen kramplar, düzenli vitamin sağlandığında tekrarlama olasılığı yoktur.

Denizde yüzerken gelen kramplar ise kişinin duyduğu acı ve hareket edememe sonucu boğulmasına bile neden olabilmektedir.

Kramp oluşmalarının endişe edilecek bir yönü bulunmamaktadır. Ancak uzun süren ve sık sık oluşan kramplarınız varsa doktora danışmanız gerekebilir. Kramp neden olur dersek çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Adalelerin çalışması için şekere ve oksijene gereksinimi vardır.

Oksijen ve şeker birleşerek enerjiye dönüşür ve adaleleri çalıştırır. Şeker ve oksijen enerjiye dönüşürken bazen yıkım durumları oluşur. Yıkımlar çok fazla olduğu zaman adaleler bu yıkımlara karşı gelemez ve yorulur. Yorulma sonucu adale vücuda bir sinyal gönderir. İşte biz bu sinyale kramp diyoruz.

Krampın oluşma sebeplerini maddeler halinde kısaca sıralayalım.

  • Vitaminsizlik. Kandaki bazı minerallerin eksikliği. D vitamin eksikliği.
  • Kanda, kalsiyum, magnezyum, potasyum düşüklüğü.
  • Yorulma.
  • Susuz kalan vücut.
  • Spor öncesi esneme ve gerilme, ısınma hareketlerinin yapılmaması.

Krampın Çeşitleri Nelerdir?

Kramplar 4 ana gruba ayrılıyor.

  1. Gerçek kramplar,
  2. tetani,
  3. distoni,
  4. kontraktürler denen kramplardır.

Kramplar yaygın olarak şu şekilde kendini gösterir.

  1. Yorgunluk.
  2. Soğuk.
  3. Yaşlanmaya bağlı olarak tendonlardaki doğal kısalmalar.
  4. Sinir fonksiyonu bozukluğundan oluşabilir.
  5. Yanlış pozisyonda oturmak, Kaslara uygulanan yanlış baskı.
  6. Ayakta durmak.
  7. Beton zemin üzerinde çalışıyor olmak.
  8. Yetersiz sıvı almak.

Soğuk havada kan dolaşımı oldukça azalır. Adaleye oksijen ve şeker az gitmektedir. Adale, kendini korumaya almak için ani kasılmalar yapar. Bunun sonucu ise kramp dediğimiz acı veren istemsiz kasılmalar gerçekleşir. Krampın diğer nedeni de yırgunluktur. Yorulan adaleler yine ani kasılarak krampı oluşturur.

Vitamin Eksikliğinden Oluşan Kramplar

Kandaki bazı minerallerin eksikliği kramplara sebep olabilmektedir. Magnezyum eksikliği krampın başlıca sebebi olabilir.

Kramp Girmemesi İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?

  • Kramp oluşmasını önlemek için bol sıvı tüketmeliyiz. Günde 6-8 bardak su içmek kan dolaşımımıza iyi gelerek, adalelerin gevşemesine yardımcı olur. Su her zaman en önemli tüketmemiz gereken sıvıdır. Vücudunuzu asla susuz bırakmayın.
  • Adaleyi sıcak tutmak kramp oluşumunu engelleyecektir. Adaleyi güçlendirmek şarttır. Yorgunluktan sakınmak. İşte bütün bunlar krampın oluşmasını önleyecektir.

Kramp Girdiğinde Ne Yapmak Gerekir?

  • Aniden kramp girdiğinde, kramp giren yere elinizle hafif masajlar yapın.
  • Kramp giren bacağınızı sallayın.
  • Yanınızda bir battaniye örtü vs. varsa bacağınızı sarın. Isınan adale gevşeyecek ve geçecektir.
  • Ayağınızı kıpırdatmaya, esnetmeye, germeye çalışın.
  • Mutlaka ayağa kalkmaya çalışın. Ayağa kalktığımızda kaslar gerildiği için krampa iyi gelecek ve hemen geçmesine sebep olacaktır.
  • Yürüyün. Mutlaka yürümeye çalışın ki adaleler, hareketlik ve gerilme sonucu gevşeyerek krampın geçmesi sağlanacaktır.
  • Sıcak bir duş ya da bir banyo almak kasları gevşetecektir.
  • Kramp giren bacağa yaklaşık 5 dakika dayanılacak seviyedeki sıcaklıktaki sıcak su dökülerek adalenin yumuşaması sağlanabilir.
  • Eğer sıcak su torbası varsa, kramp giren yere sıcak su torbasını koyun.
  • Baldır kısmına giren kramplar için bacağınızı germeye çalışın.

Krampı Önlemek İçin Yapılacak Başlıca Egzersizler

Krampları ilaçsız önlemek mümkündür. Oldukça sık rastlanan gece krampları her yaşın başına gelebilmektedir. Kramp oluşmasını engellemek için bir kaç egzersiz yapmak krampın oluşmaması için yeterli olacaktır. Krampı Önlemek İçin Yapılacak Başlıca Egzersizleri şöyle sıralayabiliriz.

Kramp Girmesini Engelleyici Hareketler Nelerdir?

Bacaklarınız, gerin, uzatın, esnetin. Böylelikle kaslarınız gevşeyecek, hareketsizlikten gelen kramplar sona erecektir.

Kramp Girmesini Engelleyici Hareketler Nelerdir
  • Uyumadan önce germe egzersizleri yapmalısınız. Yüzünüzü duvara dönün, duvardan 60 cm uzaklıkta durun. Ellerinizi duvara yaslayın ve ayak topuklarınız yerde basılı iken uzanacağınız en üst noktaya kadar uzanarak vücudunuza germe işlemi yapın. Uzanarak germe işlemini 10-30 saniye kadar tutun. Bu hareketi günde en az 2 kez yaparsanız, kramp girmesini engelleyebilirsiniz.
Krampı Önlemek İçin Yapılacak Başlıca Egzersizler

Yüzerken Kramp Girerse

Yüzerken Kramp Girerse

En kötüsüde yüzerken kramp girmesidir. Helede denizde yüzerken, çok açıldı iseniz ya da boyunuzu geçen bir yerde yüzüyorsanız o esnada kramp girmesi bir felaketi doğurabilir. Yüzerken Kramp Girerse, kasılan yeri mutlaka yumuşatıp, gevşetmek gerekir. Paniğe kapılmadan kramp giren yer el ile ovuşturulmalıdır. İğne batırmak krampı o an geçirebilir diye bir görüş vardır. Gerçekle ilgisi olmayan bir inanıştır. Siz siz olun kramp giren yere iğne batırmayın.

Genelde yüzerken mayolarına toplu iğne koyarak yüzen insanlar vardır. Bu kişiler eğer yüzerken kramp girerse mayodaki toplu iğneyi alarak kramp giren yere batırırlar. Kan akışı ile krampın geçeceğine inanılır.

Denizde Kramp Girerse

Denizde kramp girdiğinde ayak parmaklar tutulur. Parmakları sıkarak kendimize doğru çekeriz. Bacak kasılarak krampı geçirmeye çalışınız. Denizde sırt üstü durmaya çalışmak ya da krampın geçmesini beklemek gerekir. Denizde çok fazla hareketlilik, bacağa doğru bakmak tehlikelidir. Su sizi içine çekeceği için hareketsiz kalıp krampın geçmesini beklemek daha güvenlidir. Çok iyi yüzme bilmiyorsanız denizde girilen kramp çok tehlikelidir.

Denizde kramp giren bacağa ulaşmak, su yutabileceğiniz için boğulmalara bile sebep olacakdır. Bu yüzden kramp girme tehlikesini unutmadan çok fazla derinlere kadar yüzmemek ya da tek başına denize girmemek gerekir.

Gece bacak krampları, uyku ile ilişkili bacak krampları olarak da bilinir. En çok etkilenen kas bölgesi bacak kaslarıdır ama vücudun diğer kaslarında da görülebilir. Genel olarak, sağlıklı insanlarda görülür fakat bazı hastalıkların varlığında da kramplar birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürede karşımıza çıkar.

Hamilelik ve egzersiz gibi faktörler gece kramplarını arttırırken, bazı metabolik ve nörolojik hastalık durumlarında veya bazı ilaçlarla tedaviler sırasında ortaya çıkabilir. Fakat, gece bacak krampları sebebi tam olarak bilinmemektedir. Özellikle geceleri görülen bacak kramplarının olası nedenleri şunlardır:

  • İş yerinde uzun süre oturmak

  • Yanlış oturma pozisyonu ile çalışmak

  • Kasların aşırı kullandığı aktiviteler yapmak

  • Gün içinde sert zeminler üzerinde ayakta durmak veya çalışmak.

Uykudayken Bacağa Kramp Girmesini Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Gece bacak kramplarını önlemek zor olabilir. Tahmin edilemezler ve herhangi bir zamanda olabilirler. Kaçınamayacağımız risk faktörleri olarak yaşlılık karşımıza çıkar. Bununla birlikte, düzeltilebilir risk faktörlerinin üstesinden gelinebilir. Nörolojik bir hastalıklık varlığında tedavisi, hamilelik sırasında az kilo alımı ve egzersiz yapılması, yan etki olarak kas krampları yapan ilaçların kullanmaması gibi durumlar gece oluşan kas kramplarını önleyebilir. Kas kramplarını önlemek söz konusu olduğunda yardımcı olabilecek bazı yöntemler uygulanabilinir:

  • Düzenli olarak tüm vücut kaslarına esneme-gevşeme egzersizleri yapın.

  • Bol ve sık su tüketin. Alkol ve kafeinden kaçının.

  • Sıcak havalarda egzersiz yapmaktan uzak durun.

  • Spor esnasında ve çalışırken rahat ayakkabılar giyin.

  • Uyumadan önce bacak kaslarını gerin.

  • Uyurken çarşaf veya yorganların bacağınızı sıkmasını engelleyin.

Kramp girdikten sonra ne yapmak gerekiyor?

Gece oluşan kramplarını anında rahatlatan hiçbir hap veya enjeksiyon yoktur. Bu nedenle yapabileceğiniz en iyi şey, etkilenen kasınızı germek ve ona masaj yapmaktır. Yataktan kalkmak ve dolaşmak da kaslarınızı gevşetecektir. Ayrıca sıcak uygulamaları deneyebilirsiniz (ılık bir banyo veya sıcak su torbası). Eğer gece bir bacak kramp durumu yaşarsanız;

  • Etkilenen bölgeyi gerin.

  • Etkilenen bölgeye ellerinizle veya bir masaj aleti ile masaj yapın.

  • Ayağa kalkın ve dolaşın.

  • Sıcak uygulama yapın. Sıcak su torbası uygulayın veya ılık banyo yapın.

  • Çok rahatsızlık hissedildiğinde doktorunuzun bu durum için önerdiği ilaçlardan alın.

Kramp girmesini önlemek için neler yapılabilir?

Sağlıklı insanlarda kramp girmesini önleme, fiziksel aktivitelerden önce doğru ısınma ve esneme hareketleri ile yeterli sıvı alımıdır.

Ayrıca kas krampları için magnezyum sıkça önerilen, insan vücudunun sinir iletimi ve kas kasılması için ihtiyaç duyduğu minerallerden biridir. Magnezyum kaslarda glikoz alımını artırabileceği ve laktat birikimini sınırlayarak egzersiz performansını iyileştirebileceği bilinmektedir. Bununla birlikte, kas kramplarını önleme ve/veya tedavi etmede magnezyum takviyesinin rolü belirsizliğini korumaktadır.

Eğer kas krampları yaşıyorsanız doktorunuzla birlikte bir tedavi planı yapmalısınız. Kramp girmesini önleme planınız ve şiddetli bir kas krampı vurduğunda ne yapacağınıza dair bir planınız olsun. Her gün düzenli olarak şunları yapın:

  • Egzersiz yapın.

  • Gece bacak kramplarınız varsa, uyumadan önce biraz yürüyüş yapın.

  • Egzersizden önce ve sonra ve uyumadan önce dahil olmak üzere sık sık bacaklarınızı gerin.

  • Ayak tabınınızı destekleyecek ayakkabılar kullanın.

  • Her gün bol su için. Kafein ve alkolden uzak durun.

  • Yatak odanızda ısıtma yastığı ve masaj rulosu bulundurun.

Kramplar ile huzursuz bacak sendromu arasında bir ilişki var mı?

Hem gece bacak krampı hem de huzursuz bacak sendromu bacaklarda rahatsızlığın neden olduğu uyku bozuklukları ile ilişkilidir; ancak aralarındaki tek benzerlik budur. Bacak krampları ile huzursuz bacak sendromu arasında birçok farklılık bulunur. Gece krampları kas germe ile rahatlayan bacak ağrıları oluştururken, huzursuz bacak sendromunda ise bacaklarda rahatsızlık ve gerginlik hissi ön plandadır. Huzursuz bacak sendromuna, bacakları hareket ettirme arzusu eşlik ederken gece bacak krampı ise genelde hareketi engeller.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası