506 4 aylık bordro ne demek / Hizmet Dökümündeki /4 Aylık Bordro Açıklaması Ne Anlama

506 4 Aylık Bordro Ne Demek

506 4 aylık bordro ne demek

Geçersiz sigortalılık statüsünde yatan primlerin geçerli sigortalılık statüsüne aktarma işlemleri

 

 T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

Sayı :                   20 Ekim
Konu : Geçersiz sigortalılık statüsünde yatan
primlerin geçerli sigortalılık statüsüne
aktarma işlemleri

GENELGE

Bilindiği üzere, , , , ve sayılı kanunlardan birine tabi sigortalı iken aynı sürede bir diğer sosyal güvenlik kurumunda adına prim ödenen sigortalıların yersiz olarak tahsil edilen prim asıllarının geçerli sayılan sigortalılığa aktarılması işlemleri sayılı Kanunun 16 ncı maddesi gereğince Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ve T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tutanağa istinaden devredilen Emekli Sandığı Hizmet Borçlanması ve İşlemleri Daire Başkanlığının 20/4/ tarihli ve H sayılı İç Genelgesi, devredilen SSK Tahsisler Daire Başkanlığının 9/5/ tarihli ve Ek Genelgesi, devredilen Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Sigortalılar Daire Başkanlığının 11/5/ tarihli ve sayılı Genel Yazısı ve devredilen SSK Sigorta Primleri Daire Başkanlığının 1/2/ tarihli ve /9 sayılı Genelgesi gereğince yapılmaktadır.

sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin beşinci fıkrasında, “Birinci fıkra hükmü saklı olmak üzere sigortalının, bu madde hükmüne göre sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.” hükmü yer aldığından uygulama anılan Kanunun ilgili maddesine göre aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır.

1- Prim aktarımı yapılacak sigortalılık statüsünün belirlenmesi

sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun, sayılı Kanunun ncı maddesiyle yılı Ekim ayından itibaren kaldırılmıştır. Ancak, sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi gereğince yılı Ekim ayından önce sigortalılığı bulunup bu tarihten sonra emekli olacakların farklı sosyal güvenlik kurumlarına ya da sayılı Kanunda belirtilen sigortalılık hallerinden birden fazla sigortalılık statüsüne tabi olanlara aylık bağlanmasına esas alınacak sigortalılık statüsünün belirlenmesi amacıyla yürürlüğünü devam ettirmektedir.

sayılı Kanunun 4 üncü maddesi gereğince sosyal güvenlik kurumlarına tabi olanların hizmet süreleri, aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla aylık bağlanmasına hak kazanıldığında birleştirilmektedir. Birden fazla sosyal güvenlik kurumuna aynı anda tabi olan sigortalıların geçerli sigortalılık statüsü devredilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarafından 18/9/ tarihinde imzalanan sayılı Kanunun uygulamasından doğan işlemlere ilişkin “Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesiyle Bu Kurumlar Arasında Diğer İşlemlere İlişkin Protokol”ün “Hizmet Çakışmaları” başlıklı 10 uncu maddesi doğrultusunda yapılmakta, bu maddede Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmetlerin Bağ-Kur veya SSK hizmetleri ile çakışması halinde, Emekli Sandığında geçen hizmetler geçerli sayılmakta, SSK ile Bağ-Kur arasındaki hizmet çakışmalarında ise ilgili kanunlarda aksine bir hüküm olmadığı takdirde önce başlayan hizmetin geçtiği kurumdaki sigortalılık sona ermedikçe diğer kurumdaki sigortalılık geçerli sayılmamaktadır.

sayılı Kanunun yılı Ekim ayı başında yürürlüğe giren 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ile sigortalıların 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde (bu Genelgede (4/a), (4/b), (4/c) olarak, sayılı Kanuna tabi olanlar (4/a), ve sayılı kanunlara tabi olanlar (4/b) ve sayılı Kanuna tabi olanlar (4/c) olarak anılacaktır) yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde; öncelikle (4/c) kapsamında, (4/c) kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak işlem yapılmakta iken sayılı Kanunla 1/3/ tarihinden itibaren yapılan değişiklik ile sigortalıların (4/a) ve (4/b) sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışmaları halinde (4/a) kapsamındaki sigortalılık geçerli sayılmıştır.

Buna göre, aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne tabi olunması halinde geçerli olan sigortalılık statüsü öncelikle yukarıda belirtilen genel hükümler ve 22/2/ tarihli ve /11 sayılı Genelgenin dokuzuncu kısımda belirtilen hususlar doğrultusunda belirlenecektir.

Aynı anda her iki sigortalılık statüsüne tabi prim ödendiğinin anlaşılması halinde prim aktarımı yapılmayacak, geçersiz sigortalılık statüsü sona erdirilerek ödenmiş olan tutarlar sayılı Kanunun 89 uncu maddesi hükümleri doğrultusunda iade edilecektir. 1/3/ tarihinden itibaren sigortalıların talepleri halinde esas alınmayan sigortalılık statüsünde prim ödenmesi mümkün olup sigortalıların (4/b) kapsamında prim ödeme talebinin bulunmaması halinde bu süreler de iade edilecektir. Prim aktarımı bir statüden prim ödenip diğer statüden prim ödenmediği durumlarda yapılacaktır.

2- (4/a) kapsamındaki hizmetlerin iptali ve ödenen primlerin (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması

Çakışan süreler içindeki hizmetlerin iptali

Çakışan süreler içerisinde geçersiz olan sigortalılık statüsünde ödenen primlerin geçerli olan sigortalılık statüsüne aktarılmasında ünitelerin sigortalı tescil ve hizmet servislerince “Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi” (Ek 1) düzenlenecektir.

Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi üç nüsha olarak düzenlenecek, bir nüshası muhasebe birimine, bir nüshası işyeri dosyasına konulmak üzere prim tahakkuk ve tahsilat servisine intikal ettirilecek, bir nüshası ise sigortalıya ait sicil dosyasında muhafaza edilecektir.

Çakışan hizmet sürelerinin iptal edilmesi amacıyla, işverenlerden iptal nitelikte prim belgesi (aylık sigorta primleri bildirgesi, üç aylık/dört aylık sigorta primleri bordrosu veya aylık prim ve hizmet belgesi) düzenlenmesi istenilmeyecektir. Çakışan süreler içindeki hizmetlerin birden fazla işyerinden bildirilmiş olması halinde, Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi her işyeri için ayrı ayrı düzenlenecektir.

Çakışan süreler içinde (4/a) kapsamında ödenmiş primlerin (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması

sayılı Kanunun (4/a) kapsamındaki sigortalı hizmetlerinin iptali ve ödenen primlerin (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması sırasında;

i) Sadece sigortalı hissesine isabet eden uzun vadeli sigorta kolları, genel sağlık sigortası primi ile işsizlik sigortası priminin aktarımı yapılacaktır.

ii) Sigortalı hissesi (4/b) kapsamındaki çakışan dönemdeki prim borcunu karşılamasa dahi işveren hissesinden aktarım yapılmayacaktır.

iii) Çakışan dönemde (4/a) kapsamında ödenen primlerin sigortalı hissesinin aynı döneme karşılık (4/b) kapsamındaki prim borcundan fazla olması halinde yeteri kadar sigortalı hissesi ilgili dönem borcuna aktarılacaktır.

Örnek- /Haziran ayı ile /Ocak ayı arasında işvereni tarafından sayılı Kanun kapsamında adına prim ödenen sigortalının aynı dönemde geçerli sigortalılık statüsünün sayılı Kanuna tabi olması gerektiği ve sayılı Kanun kapsamında da prim borcu olduğu tespit edilmiş olup sayılı Kanun kapsamından sayılı Kanun kapsamına aktarılacak prim tutarı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

 

Yıl

Ay

(4/a) kapsamında aktarılacak sigortalı hissesi*

(4/b) kapsamında borç aslı**

Prim aktarımı yapıldıktan sonra ödenmesi gereken tutar

Haziran

79,65

,04

,39

Temmuz

79,65

,04

,39

Ağustos

Prim borcu ödenmemiş

,04

,04

Eylül

50,00

,04

,04

Ekim

79,65

,04

,39

Kasım

79,65

,04

,39

Aralık

79,65

,04

,39

Ocak

87,75

,96

,21

* ve yılında prime esas kazanç alt sınırının sigortalı hissesine isabet eden kısmı

** yılında 5. basamak, yılında 6. basamak karşılığında ödenmesi gereken tutar

iv) Çakışan dönemde (4/a) kapsamında ödenen primlerin aynı dönemdeki (4/b) borcuna aktarılmasının ardından, (4/a) kapsamında artan tutarın kalması halinde, artan tutar (4/b) kapsamındaki en eski prim borcuna aktarılacak, yapılacak aktarım sırasında, primin hangi tarihte ödendiği üzerinde durulmaksızın yasal ödeme süresinin son günü esas alınacaktır.

v) Çakışan hizmet süresi içinde (4/a) kapsamındaki primlerden dolayı ilgili kanunlarda öngörülen sigorta prim teşviklerinden yararlanılmış ise prim aktarımı sırasında teşvik tutarlarının aktarımı yapılmayacaktır.

vi) Geçersiz olan sigortalılık statüsündeki primler ödenmemiş ise prim aktarımı yapılmayacak (4/a) tahakkukları ve hizmetleri, borçların ödenmesi beklenilmeksizin iptal edilecektir.

vii) Çakışan hizmet süreleri içinde yalnızca yersiz tahsil edilen sigorta primlerinin asıl tutarları aktarılacak, borç aslı ile birlikte tahsil edilmiş olan gecikme zammı ve gecikme cezası ile varsa faiz aktarılmayacaktır.

viii) sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin birinci fıkrası gereği (4/b) kapsamında oldukları halde 1/10/ tarihine kadar (4/b) kapsamında kayıt ve tescil yaptırmayanların bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim aktarımı yapılmayacaktır.

ix) Aynı süreler içinde (4/b)’ye tabi olması nedeniyle (4/a) hizmetlerinin iptal edildiği işyeri dosyasının, ilişiksizlik belgesi verilmiş özel bina inşaatı ya da ihale konusu işyeri olması durumunda, çakışan hizmet süreleri içinde ödenmiş sigorta primlerinin aktarım işlemi yapılacaktır.

Bu bağlamda, ilişiksizlik belgesi verilmiş ihale konusu veya özel bina inşaatı işyerlerinde, çakışan hizmetlerin iptal edilmesinin ardından (4/a) kapsamında bildirilen sigorta primine esas kazanç tutarının, daha önce yapılmış olan ön değerlendirme veya araştırma işleminin sonucuna göre ya da işin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik miktarının tespiti hususunda düzenlenen müfettiş, serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavir raporuna istinaden, bildirilmesi gereken kazanç tutarının altına düşmüş olup olmadığına bakılmayacaktır.

x) İhale konusu veya özel bina inşaatları ile ilgili olarak ilişiksizlik belgesi verilmeden önce, ön değerlendirme, araştırma veya inceleme yapılan işyeri dosyasından gerek gerçek kişi olan gerekse tüzel kişi olan işverenlerin şirket ortaklarının, kendilerini sigortalı olarak bildirip bildirmediklerinin kontrolü mutlaka yapılarak sigortalıların doğru sigortalılık statüsüne prim aktarımının yapılması sağlanacak, ancak, araştırma, ön değerlendirme ve inceleme işleminde çalışmanın fiili olmadığının anlaşılmadığı ya da tespit edilmediği sürece (4/a)’dan bildirilen süreler asgari işçilik hesaplamasında dikkate alınacaktır.

xi) Çakışan hizmetlerin bildirildiği işyeri dosyasının/dosyalarının ize ayrılmış olması halinde, çakışan dönem;

yılı Nisan ayı ve öncesi bir dönem ise (çakışan süredeki hizmetlerin iptali işveren sistemi üzerinden yapılacağından) öncelikle sistemdeki iz kaydı kaldırılarak, çakışan sürelere ilişkin tahakkuklar ve hizmetler iptal edilecek, ardından çakışan hizmet sürelerine ilişkin ödenen prim asılları (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılacaktır. İşyeri dosyalarının ize ayrılabilmesi için işverenlerin Kurumumuza borçlarının bulunmaması gerekmekte olup ize ayrılan işyeri dosyalarının imha edilmiş olması halinde, bu işyerlerinin iz kaydı kaldırılacak, ardından prim ve hizmetlerin iptalinin yukarıda belirtildiği şekilde yapılmasını müteakip (yalnızca imha edilen dosyalarla ilgili olarak) prim asılları (4/b)’ye aktarılacaktır.

yılı Mayıs ayı ve sonrası bir dönem ise (çakışan süredeki hizmetlerin iptali MOSİP programları üzerinden yapılacağından) yapılacak işlemler sırasında işyeri dosyasının ize ayrılıp ayrılmadığına bakılmayacaktır.

xii) 1/1/ tarihinden önce muaccel hale gelmiş alacakların tahsili sırasında, tahsil edilen tutarların öncelikle borç aslına, ardından gecikme zammı ve faizlere mahsup edildiği nazara alınarak, çakışan hizmet süreleri içinde tahakkuk etmiş sigorta primlerinin (1/1/ tarihinden önce) yasal süresi dışında yalnızca borç aslı ödenmiş olmasına rağmen gecikme zammının ödenmemiş olması halinde bu dönemlere ilişkin sigorta prim asılları (4/b) kapsamındaki prim borçlarına devredilmeyecektir.

xiii) Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından yapılan inceleme sonucunda çakışan hizmetlerin sahte olduğunun tespiti halinde hizmet aktarımı yapılmayacaktır.

Kendi işyerinden veya ortak olduğu işyerinden (4/a) kapsamında bildirilen sigortalılar

sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında (4/b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, (4/a) kapsamında sigortalı bildirilemezler hükmü bulunmakta olup bu durumdaki sigortalıların tespiti 22/2/ tarihli ve /11 sayılı Genelgenin dokuzuncu kısım birinci bölümde belirtilen hususlar doğrultusunda yapılacaktır. Sigortalı tescil ve hizmet servislerince gerek sigortalılık statüsünün belirlenmesinde, gerek hizmet bildirme gerekse aylık bağlanması sırasında yapılacak hizmet birleştirme işlemlerinde sigortalıların kendi işyerlerinden bildirilip bildirilmediği hususu mutlaka kontrol edilecektir.

Kendi işyerlerinden (gerçek kişiler) kendilerini (4/a) kapsamında sigortalı olarak bildirenlerin (4/a) hizmetleri iptal edildikten sonra ödenen primler sigortalı ve işveren hissesi ile birlikte, ortak oldukları işyerlerinden (tüzel kişiler) (4/a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin ise sadece sigortalı hissesi (4/b)’ye aktarılacaktır.

Örnek- yılı Temmuz ayında (4/a)’lı olarak çalıştığı şirkete ortak olan sigortalının bu tarihten sonra (4/a) kapsamında ödenen sigortalı hissesi (4/b) kapsamına aktarılacak olup, primlerin asgari ücret üzerinden ödendiği varsayıldığında (4/b)’ye aktarılacak prim tutarı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

 

Yıl

Ay

(4/a)

kapsamında sigortalı hissesi*

(4/a) kapsamında işveren hissesi (%21,5)**

Toplam

(4/b)

kapsamında ödenmesi gereken prim aslı

(% 34,5)***

(4/b)

kapsamına aktarılacak primler

Temmuz

,23

,19

,42

,20

,23

Ağustos

,23

,19

,42

,20

,23

Eylül

,23

,62

,85

,42

,23

Ekim

,23

,62

,85

,42

,23

Kasım

-

-

-

,42

-

Aralık

,23

,62

,85

,42

,23

Ocak

,65

,27

,92

,50

,65

Şubat

-

-

-

-

-

Mart

-

-

-

-

-

Nisan

-

-

-

-

-

Mayıs

,65

,27

,92

,50

,65

Haziran

,65

,27

,92

,50

,65

* ve yılında prime esas kazanç alt sınırının sigortalı hissesine isabet eden kısmı

** ve yılında prime esas kazancın alt sınırının işveren hissesine isabet eden kısmı

*** 1/9/ tarihinde kısa vade prim oranı değişmiştir.

Prim aktarımı yapılacak belge türleri

Prim aktarım işlemleri sigortalının uzun vadeli sigorta kolları, genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası primi üzerinden sigortalı hissesi oranında yapılacağından, işverenlerin yalnızca kısa vade ya da genel sağlık sigortası primi ödediği süreler prim aktarımına dahil edilmeyecektir.

Prim aktarma işlemi 1/5//9/ tarihleri arasında aylık prim ve hizmet belgesinin; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 (mahiyet kodu 9 olan yurt dışı topluluk sigortası aktarılacak olup, mahiyet kodu 5 ve 6 ile başlayan işverenlerin bildirimleri yapılmayacaktır), 13, 14, 15, 16, 17, 18 ve 20 numaralı belge türleri ile 1/10/ tarihinden itibaren ise 1, 2, 4, 5, 6, 13, 14, 20, 24, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ve 37 numaralı belge türleri ile yapılacaktır.

3- (4/b) kapsamında yapılan prim ödemeleri ve mahsup işlemleri

sayılı Kanunun mülga 53 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre prim borcu ilgili ayın sonuna kadar ödenmekte, üçüncü fıkraya göre kanuni süresi dışında ödenen veya eksik ödenen primler en eski aydan başlanarak prim borcuna mahsup edilmekte iken sayılı Kanunla 1/4/ tarihinden itibaren yapılan değişiklikle prim ödemesinin öncelikle ödemenin yapıldığı aya ait prim borcuna, fazlasının ise en eski dönem prim ve prime ilişkin gecikme zammı ve faiz borcuna, artan olması halinde diğer borçlara mahsup edileceği hükmü getirilmiştir.

Bu düzenleme gereğince; (4/b) kapsamına yapılacak prim aktarımlarında prim ödenen tutarların mahsubu 1/4/ tarihinden önceki süreler için en eski ay prim borcuna, 1/4/ tarihinden itibaren ise ilgili döneme karşılık gelen aya mahsup edilecektir.

Diğer taraftan, (4/a) kapsamında primler takip eden ayın sonuna kadar ödenmekte olduğundan 1/4/ tarihinden itibaren prim aktarımında (4/b) priminin ait olduğu ay (4/a) priminin ilgili dönemi olarak dikkate alınacaktır.

Örnek- /Aralık ayı ile /Nisan ayı arasında sayılı Kanun kapsamında prim ödenen sigortalının, önce başlayan sigortalılığı nedeniyle sayılı Kanuna tabi olduğu tespit edilmiş olup, primlerin mahsubu aşağıdaki şekilde yapılacaktır

 

Yıl

Ay

(4/a) kapsamında aktarılacak sigortalı hissesi*

Primin ödendiği tarih

(4/b) kapsamında

ödenmesi gereken tutar**

Çakışma sonucunda mahsup edilen miktar

Mahsuptan sonra kalan prim borcu aslı

Ağustos

 

 

,68

,68

-

 

Eylül

 

 

,68

54,93

,75

 

Ekim

 

 

,68

 

,68

 

Kasım

 

 

,68

 

,68

 

Aralık

73,31

31/01/

,68

 

,68

Ocak

79,65

03/03/

,18

 

,18

 

Şubat

79,65

28/03/

,18

 

,18

 

Mart

79,65

05/05/

,18

 

,18

 

Nisan

79,65

30/05/

,18

 

,18

 

Mayıs

 

 

 

,30

38,88

* ve yılında prime esas kazanç alt sınırının sigortalı hissesine isabet eden kısmı

** yılında 5. basamak, yılında 6. basamak karşılığında ödenmesi gereken tutar

4- Çakışan süreler içinde (4/b) kapsamında ödenmiş primlerin (4/a) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması

sayılı Kanunun (4/b) kapsamında sigortalılık statüsünün geçersiz sayılması halinde hizmetlerin iptali ve ödenen primlerin (4/a) kapsamındaki sigortalılık statüsü ve prim borçlarına aktarılması sigortalıların talebine bağlı olup talepte bulunmayan sigortalıların (4/b) primleri (4/a) kapsamına aktarılmayacaktır.

sayılı Kanunun (4/b) kapsamındaki hizmetlerin iptali ve ödenen primlerin (4/a) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması sırasında;

i) (4/b) sigortalılarının primleri kendileri tarafından ödendiğinden uzun ve kısa vade sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primi, 1/10/ tarihinden önce de bulundukları gelir basamağı üzerinden ödenen primlerin tamamı aktarılacaktır.

ii) Çakışan dönemde (4/b) kapsamında ödenen primler aynı döneme karşılık gelen öncelikle (4/a) kapsamındaki prim borcunun sigortalı hissesine (sigorta primi + işsizlik sigortası primi), arta kalan kısmı işveren hissesine (sigorta primi + işsizlik sigortası primi) aktarılacaktır.

iii) Çakışan dönemde (4/b) kapsamında ödenen primlerin aynı döneme karşılık gelen (4/a) kapsamındaki prim borcundan fazla olması halinde prim borcu kadar prim aktarımı yapılacaktır. Fazlaya ilişkin kısmı sigortalının talebi halinde iade edilecektir.

iv) Çakışan hizmet süreleri içinde, (4/a) primlerinin de ödenmiş olması halinde (4/b) kapsamında yersiz olarak tahsil edilmiş primler talep halinde iade edilecektir.

v) (4/b) primlerinin aktarılmasında sigortalı tescil ve hizmet servisleri tarafından “Çakışan Hizmet Sürelerine İlişkin İptal ve İade Edilen Primleri Gösterir Liste”nin (Ek 2) (4/b) sigortalılarına ilişkin kısmı doldurularak ünitenin muhasebe birimine intikal ettirilecektir.

Örnek- /Mart ayı ile /Aralık ayı arasında işveren yanında (4/a) kapsamında çalışması bulunan sigortalının aynı dönemde (4/b) kapsamında prim ödediği, yapılan incelemede (4/a) sigortalılığının geçerli sayıldığı ancak işverence herhangi bir prim ödemesi bulunulmadığı tespit edilmiştir. Prim aktarımı talebinde bulunan sigortalının (4/b) kapsamında ödediği primler (4/a) kapsamına aşağıdaki şekilde aktarılacaktır.

 

Yıl

Ay

(4/b) kapsamında ödenen primler*

(4/a) kapsamında sigortalı hissesi**

(4/a) kapsamında işveren hissesi***

(4/a) kapsamına aktarımı yapılacak tutar

Mart

,21

91,26

,72

,98

Nisan

,21

91,26

,72

,98

Mayıs

,21

91,26

,72

,98

Haziran

,21

91,26

,72

,98

Temmuz

,27

95,81

,93

,74

Ağustos

,27

95,81

,93

,74

Eylül

,27

95,81

,93

,74

Ekim

,00

95,81

,32

,13

Kasım

,00

95,81

,32

,13

Aralık

,00

95,81

,32

,13

* yılında 5. basamak karşılığında ödenmesi gereken tutar

** yılında prime esas kazanç alt sınırının sigortalı hissesine isabet eden kısmı

*** 1/9/ tarihinde kısa vade prim oranı değişmiştir.

vi) yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin çakışan sürelere ait primlerin çeşitli kanunlar uyarınca yeniden yapılandırılarak veya sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine istinaden taksitlendirilerek tahsil edildiği durumlarda tahakkuk iptali ve tahsilat çıkış işlemi yapılmaksızın yalnızca hizmet iptali cihetine gidilecektir. Ancak, bu durumda , , sayılı kanunlar çerçevesinde işveren hissesinin prim tutarlarının yanı sıra Hazine hissesine isabet eden tutarların aktarımı yapılmayacaktır. Bu işlemlerin ardından (4/b) kapsamındaki prim borcuna aktarılacak tutarlar “ Sosyal Güvenlik Gelirlerinin Ret ve İadesinden Kaynaklanan Giderler” hesabından karşılanacaktır.

5- Çakışan sosyal güvenlik destek primine tabi sürelerin prim aktarımı

Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş sürelerin çakışması halinde de prim aktarımı yapılacaktır. Geçerli sosyal güvenlik destek primi statüsünün belirlenmesinde 1/3/ tarihine kadar, önce başlayan sigortalılık statüsü, bu tarihten sonra (4/a) sigortalılık statüsü esas alınarak işlem yapılacaktır.

- Çakışan süreler içinde (4/a) kapsamında ödenmiş sosyal güvenlik destek primi sürelerinin (4/b) kapsamına aktarılması sigortalıların talebine bağlı olarak yapılacak, (4/b) kapsamından (4/a) kapsamına sosyal güvenlik destek primi aktarımı yapılmayacaktır.

- Sosyal güvenlik destek priminin geçersiz sayılan (4/a) sigortalılık statüsünden geçerli olan (4/b) sigortalılık statüsüne aktarılmasında zorunlu sigortalılıkta olduğu gibi sadece sigortalı hissesi (% 7,5) aktarımı yapılacaktır.

- (4/b)’ye yapılan prim aktarımında 2/8/ tarihinden itibaren gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, 28/1/ tarihinden itibaren gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşuna usulüne uygun olarak kayıtlı olanlar ve şirket ortakları kapsama alındığından bu tarihlerden sonra sayılı Kanunun mülga ek 20 nci maddesi gereğince 50 nci maddeye göre belirlenen 12 nci gelir basamağının % 10’u oranında, 1/10/ tarihinden itibaren ise sigortalıya bağlanan emeklilik ve yaşlılık aylığının yılında % 12, yılında % 13, yılında % 14, yılında ve takip eden yıllarda % 15’i oranında kesinti yapılacaktır.

- sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin birinci fıkrası hükmü sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalıları kapsamadığından yaşlılık ve emekli aylığı alıp 1/10/ tarihine kadar (4/b) kapsamında kayıt ve tescil yaptırmayanların bu tarihten önceki süreleri için sosyal güvenlik destek primi tescili yapıldıktan sonra prim aktarımı yapılacaktır.

Örnek- yılında sayılı Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlanan sigortalının 10/5/ tarihinde şirket ortağı olduğu, 1/11/ tarihinden itibaren sayılı Kanun kapsamında sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştığı, çalışmasının yılı Kasım ayı sonuna kadar devam ettiği anlaşılmıştır. Sigortalının 10/5/ tarihi itibariyle sayılı Kanun kapsamında sosyal güvenlik destek primine tabi tescili yapılacak 1/11//11/ süresi (4/a) kapsamında ödenen sosyal güvenlik destek primi (4/b) kapsamına aşağıdaki şekilde aktarılacaktır.

 

Yıl

Ay

/ (4/a) kapsamında aktarılacak SGDP sigortalı hissesi*

/ (4/b) kapsamında SGDP borç aslı**

Prim aktarımı yapıldıktan sonra ödenmesi gereken tutar

Kasım

43,88

68,75

24,87

Aralık

43,88

68,75

24,87

Ocak

45,63

71,50

25,87

Şubat

45,63

71,50

25,87

Mart

45,63

71,50

25,87

Nisan

45,63

71,50

25,87

Mayıs

45,63

71,50

25,87

Haziran

45,63

71,50

25,87

Temmuz

47,90

75,07

27,17

Ağustos

47,90

75,07

27,17

Eylül

47,90

75,07

27,17

Ekim

47,90

96,00***

48,10

Kasım

47,90

96,00

48,10

* ve yılında prime esas kazanç alt sınırının sigortalı hissesine isabet eden kısmı

** ve yılında gelir basamağının % 10’u karşılığında ödenmesi gereken tutar

*** Sigortalının aylığının TL olduğu varsayıldığında aylığın % 12’sine isabet eden kısmı

- Kendi işyerlerinden kendilerini (4/a) kapsamında sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalı olarak bildirilenler hakkında da bu Genelgenin “” başlıklı bölümünde belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır.

6- Primini kendi ödeyen sigortalıların prim aktarma işlemleri

sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olup primini kendi ödeyen 5 inci maddenin birinci fıkrasının (g) bendine tabi isteğe bağlı sigortalı olanlar, 51 inci madde gereğince 30 günden az prim ödeyen isteğe bağlı sigortalılar, ek 5 inci ve ek 6 ncı maddeye tabi sigortalılar, sayılı Kanuna tabi sigortalılar, 1/10/ tarihinden önce sayılı Kanunun mülga 85 inci maddesine göre isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler ile mülga 86 ncı maddeye göre topluluk sigortasına tabi avukatlar ve noterlerin hizmetleri ile , ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalıların hizmetlerinin çakışması halinde prim aktarımı yapılmaya devam edilecektir.

Bu durumda olan sigortalıların çakışan hizmetlerine ilişkin ödemiş oldukları prim tutarların tamamı aktarılacaktır.

Diğer taraftan, çakışan dönemde ödenen primlerin aynı döneme karşılık gelen prim borcundan fazla olması halinde prim borcu kadar aktarım yapılacak, fazlaya ilişkin kısım sigortalının Kuruma başka bir borcu yoksa talebi halinde iade edilecektir.

Örnek- 15/6/ tarihinde sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine tabi sigortalılığı olan kişinin, ziraat odası tarafından Kuruma yapılan bildirimde tarımsal faaliyetinin 1/7/ tarihinden itibaren başlatıldığı anlaşılmıştır. Sigortalının ek 5 inci madde kapsamında başlatılan süreksiz tarım sigortalılığı 30/6/ tarihi itibariyle sona erdirilecek, 1/7/ tarihinden itibaren (4/b-4) kapsamında tarım sigortalılığı başlatılacaktır. Sigortalının ek 5 inci madde kapsamında ödediği primler aşağıdaki şekilde aktarılacaktır.

Yıl

Ay

Ek 5 inci madde kapsamında ödenen primler (% 34,5)

(4/b-4) kapsamında ödemesi gereken primler (% 34,5)*

Sigortalıya iade edilmesi gereken prim farkı

Temmuz

,95

,14

6,81

Ağustos

,95

,14

6,81

Eylül

,95

,95

-

Ekim

,95

,95

-

Kasım

,95

,95

-

Aralık

,95

,95

-

Ocak

,65

,65

-


* 1/9/ tarihine kadar prim oranı % 33,5’tir

7- Prim iade işlemleri

Çakışan hizmet sürelerine ilişkin prim aktarımı yapıldıktan sonra ya da her iki statü içinde prim ödendiğinin tespit edilmesi ve sigortalının Kuruma başka prim borcunun bulunmaması halinde yanlış ve yersiz alınmış primler sigortalının ya da hak sahiplerinin talebi halinde sigortalılara, hak sahiplerine ve işverenlere hissesi oranında iade edilecektir.

1/10/ tarihinden önce; (4/a) kapsamındaki primlerin sigortalı hissesi sayılı Kanunun mülga 84 üncü maddesine göre, (4/b) kapsamındaki primler sayılı Kanunun mülga 55 inci maddesine göre alındıkları tarihten itibaren on yıl geçmemişse, (4/c) kapsamındaki primler ise sayılı Kanunun mülga nci maddesine göre emekli keseneği ve kurum karşılıkları beş yıl geçmemişse, faiz uygulanmaksızın, 1/10/ tarihinden sonraki süreler ise sayılı Kanunun 89 uncu maddesi kapsamında alındıkları tarihten itibaren on yıl geçmemiş ise kanuni faizi ile birlikte iade edilecektir.

Primlerin iadesinde kanuni faiz alındıkları tarihi takip eden aybaşından iadenin yapıldığı ayın başına kadar hesaplanacaktır.

Yanlış veya yersiz tahsil edilmiş olan primlerin ilgililere iade edilebilmesi için, primlerin tahsil edildiği tarihten talep tarihine kadar on yıllık sürenin geçmemiş olması, işyerinin bağlı

bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine talepte bulunulması gerekmektedir.

(4/a) işveren prim hissesinin iade işlemleri

sayılı Kanunun mülga 84 üncü maddesinde yanlış veya yersiz olarak alınmış olan primlerin iadesinde yalnızca işveren hissesine kanuni faiz ödeneceği öngörüldüğünden, yanlış veya yersiz ödenen primlerin iadesi sırasında, kanuni faizin ne şekilde hesaplanacağı, primin 1/10/ öncesinde veya sonrasında tahsil edilmesine göre farklılık göstermektedir.

- 1/10/ ve sonrasında tahsil edilen primlerin iadesi

Yanlış veya yersiz olarak 1/10/ veya sonrasında tahsil edilmiş olan primlerin iadesi sırasında ödenecek kanuni faiz, primin Kurumumuza yatırıldığı tarihi takip eden ay başından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için hesaplanacaktır. Ayrıca, ödeme tarihi 1/10/ ve sonrası olan primlerin iadesi sırasında, hem sigortalı hissesi için, hem de işveren hissesi için kanuni faiz ödenecektir.

- 30/9/ ve öncesinde tahsil edilen primlerin iadesi

sayılı Kanunun mülga 84 üncü maddesinde yanlış veya yersiz tahsil edilen primlerin iadesi sırasında, yalnızca işveren hissesine kanuni faiz ödeneceği öngörüldüğünden, 30/9/ veya öncesinde tahsil edilmiş olan primlerin iadesi sırasında, sigortalı hissesine 1/10/ tarihinden iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için, işveren hissesine ise primin Kuruma yatırıldığı tarihi takip eden ay başından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için kanuni faiz ödenecektir.

- Gecikme cezası ve gecikme zammı ile veya tecil faizi ile birlikte tahsil edilmiş primlerin iadesi

Yanlış veya yersiz tahsil edilmesi nedeniyle iadesine karar verilen primlerin, yasal süresi dışında gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilmiş olması halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının işveren tarafından ödenmiş olması nedeniyle, yanlış veya yersiz tahsil edilmiş prime ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı, kanuni faizi ile birlikte işverene iade edilecektir.

Primlerin sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilerek ya da çeşitli kanunlar gereğince yeniden yapılandırılarak tahsil edilmiş olması halinde, yersiz tahsil edilen prime isabet eden faiz tutarı da yine işverene iade edilecektir.

- Yanlış veya yersiz tahsil edilmiş prime ilişkin kanuni faizin hesaplanması

Yanlış veya yersiz tahsil edilmiş primlerin ilgililere iadesi sırasında sigortalılara ve işverenlere ödenecek kanuni faiz; (Ana Para Tutarı x Faiz Oranı x Süre (Ay sayısı) / ) formülü vasıtasıyla hesaplanmakta olup, yıllar itibariyle belirlenen kanuni faiz oranları aşağıda gösterilmiştir.

 

Tarih Aralığı

Yıllık Kanuni Faiz Oranı

19/12/ - 31/12/

% 30

01/01/ - 31/12/

% 50

01/01/ - 30/06/

% 60

01/07/ - 30/06/

% 55

01/07/ - 31/12/

% 50

01/01/ - 30/06/

% 43

01/07/ - 30/04/

% 38

01/05/ - 31/12/

% 12

01/01/ -

%

 

Örnek 1- Yersiz tahsil edilmiş olan primin aşağıdaki şekilde olduğu varsayıldığında;

Dönem

4/a kapsamında ödenen

Ödeme tarihi

İade tarihi

Sigortalı hissesi

İşveren hissesi

Sigortalıya

İşverene

/Ocak

,00 TL

,00 TL

25/2/

25/2/

18/6/

 

- Sigortalı hissesine isabet eden tutar, ödemenin yapıldığı tarihi takip eden ay başından (1/3/ tarihinden), iadenin yapıldığı ayın başına (31/1/ tarihine) kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte iade edilecektir.

Bu durumda, sigortalıya; 1/3/ ila 31/1/ tarihleri arasında ,00 x 9 x 59 / = ,90 TL kanuni faiz olmak üzere, Toplam = ,00 + ,90 = ,90 TL iade edilecektir.

- İşveren hissesine isabet eden tutar ise, ödemenin yapıldığı tarihi takip eden ay başından (1/3/ tarihinden), iadenin yapıldığı ayın başına (31/5/ tarihine) kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte iade edilecektir.

Bu durumda, işverene; 1/3/ ila 31/5/ tarihleri arasında ,00 x 9 x 63 ay / = ,28 TL kanuni faiz olmak üzere, Toplam = ,00 + ,28 = ,28 TL iade edilecektir.

 

Örnek 2- Yersiz tahsil edilmiş olan primin aşağıdaki şekilde olduğu varsayıldığında;

Dönem

4/a kapsamında ödenen

Ödeme tarihi

İade tarihi

Sigortalı hissesi

İşveren hissesi

Sigortalıya

İşverene

/Şubat

98,00 TL

,50 TL

25/3/

17/3/

25/8/

 

tarihinden), iadenin yapıldığı ayın başına (28/2/ tarihine) kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte iade edilecektir.

Bu durumda, sigortalıya; 1/10/ – 28/2/ tarihleri arasında, 98,00 x 9 x 65 ay / = 47,78 TL kanuni faiz olmak üzere, 98,00 + 47,78 = ,78 TL iade edilecektir.

- İşveren hissesine isabet eden tutar ise ödemenin yapıldığı ayı takip eden ay başından (1/4/ tarihinden) iadenin yapılacağı ayın başına kadar geçen süre için (31/7/ tarihine kadar) hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte iade edilecektir.

Bu durumda, işverene ;

1/4/ - 31/12/ tarihleri arasında ,50 x 12 x 9 ay / = 12,29

1/1/ 31/7/ tarihleri arasında ,50 x 9 x ay / = +,45

Toplam ,74 TL kanuni faiz olmak üzere, ,50 + ,74 = ,24 TL iade edilecektir.

8- (4/c) kapsamındaki primlerin aktarılması

(4/c) kapsamındaki hizmetlerin iptali ve ödenen emeklilik keseneği ve kurum karşılığının/prim tutarının (4/a) veya (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması

Sigortalıların veya kurumların ünitelere başvurarak gerek sayılı Kanunun yürürlüğünden önce gerekse yürürlüğünden sonra (4/c) kapsamındaki hizmetlerin iptali ve bu hizmetleri için Kurumumuz hesaplarına yatırılan emeklilik keseneği ve kurum karşılıkları/primleri ile genel sağlık sigortası primlerinin (4/a) veya (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılmasını istemeleri halinde ünitelerce aktarılması istenilen sigorta priminin aktarılacağı işyeri numarası, sigorta prim tutarı, primin ait olduğu dönem, sigortalı ve işveren hissesine isabet eden prim aslı tutarı ile genel sağlık sigortası primi ayrı ayrı belirtilmek suretiyle sigortalıya ait bilgilerle birlikte (4/c) sigortalılarının işlemlerini yürüten Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil, Prim ve Hizmet Daire Başkanlığına bildirilecektir.

Aktarımı yapılacak kurum karşılık tutarının/işveren payının aktarılıp aktarılmayacağı hususunda ilgili kurumla yazışmaya geçilerek kurumun muvaffakatı istenecek, yazışmaların tamamlanmasını müteakip, sigortalı adına (4/c) kapsamında yatırılmış olan emeklilik keseneği ve kurum karşılığı/prim tutarları ait olduğu dönem, prim aslı toplam tutarı ve ödeme tarihleri ayrıntılı olarak belirtilmek suretiyle “Primleri (4/c) Statüsünde Yatırılan (4/a) veya (4/b) Sigortalılarının Prim Aktarım Tablosu”na (Ek 3) göre doldurularak yazı ekinde ilgili üniteye ve Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezine bildirilecektir.

Ancak, yılı Ekim ayı öncesinde tahsilat tarihi tespit edilemeyenlerin sadece dönemleri bildirilecektir.

Emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının/primlerin ve genel sağlık sigortası primlerinin Kurumumuz hesabına yatırılmadığı tespit edilenlerin prim aktarımı yapılmayacaktır.

Bu Genelgenin yayımlandığı tarihten itibaren yukarıda belirtilen işlemlerle birlikte (4/c) Kesenek İntra Programında iptal işleminin yapılabilmesi için dosya Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil, Prim ve Hizmet Daire Başkanlığına gönderilecektir.

Prim aktarım işleminin yapılması sırasında sigortalılar adına (4/c) kapsamında ödenen emeklilik keseneği ve kurum karşılığı/prim tutarlarının, aktarımın yapılacağı ünite tarafından istenilen tutardan fazla olması halinde kalan tutar Kurumun talebi halinde iade edilecektir.

sayılı Kanunun mülga 12 nci maddesine göre isteğe bağlı iştirakçi olarak, mülga ek 76 ncı maddesi veya mülga geçici nci maddesi uyarınca prim ödeyenlerin hizmetlerinin iptali ve ödenen emeklilik keseneği ve kurum karşılığı/prim tutarının (4/a) veya (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması

sayılı Kanunun mülga 12 nci maddesine göre isteğe bağlı iştirakçi olan veya mülga ek 76 ncı madde uyarınca sigortalı sayılan ve emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının tamamını kendileri ödeyen sigortalıların ünitelere prim aktarımı istemiyle müracaat etmeleri halinde ilgili ünitece aktarılması istenilen sigorta prim tutarı, primin ait olduğu dönem, sigortalı ve işveren hissesine isabet eden prim aslı tutarı ile genel sağlık sigortası primi ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil, Prim ve Hizmet Daire Başkanlığına bildirilecektir.

Kamu Görevlileri Tescil, Prim ve Hizmet Daire Başkanlığınca sigortalının statüsü tespit edildikten sonra aktarımı yapılacak olan primlere ait hizmetler iptal edilerek, sigortalı adına (4/c) kapsamında yatırılmış olan emeklilik keseneği kurum karşılığı tutarlarının ait olduğu dönem, prim aslı toplam tutarı ve ödeme tarihleri ayrıntılı olarak belirtilmek suretiyle “Primleri (4/c) Statüsünde Yatırılan (4/a) veya (4/b) Sigortalılarının Prim Aktarım Tablosu” (ek 3) düzenlenerek yazı ekinde ilgili üniteye ve Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezine bildirilecektir.

Prim aktarım işleminin yapılması sırasında sigortalılar adına (4/c) kapsamında ödenen emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile genel sağlık sigortası primi toplamının, aktarımın yapılacağı ünitece istenilen tutardan fazla olması halinde sigortalının talebi halinde fazlaya ilişkin tutar iade edilecektir.

sayılı Kanunun mülga ek 76 ncı maddesi veya mülga geçici nci maddesi uyarınca emeklilik keseneği ve kurum karşılıkları görev yaptıkları/çalıştıkları kurum/işyerlerince ödenen sigortalıların ünitelere prim aktarımı istemiyle müracaat etmeleri halinde de sigortalılar hakkında birinci paragrafta belirtilen esaslara göre işlem yapılacak olup, sigortalılar adına (4/c) kapsamında ödenen emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile genel sağlık sigortası prim tutarlarının, aktarımın yapılacağı ünite tarafından istenilen tutardan fazla olması halinde fazlaya ilişkin tutar kurumun/işyerinin talebi halinde iade edilecektir.

(4/c) kapsamında olması gerekirken emeklilik keseneği ve kurum karşılığının/primlerinin (4/a) veya (4/b) kapsamında yatırılması

sayılı Kanunun (4/c) kapsamında olması gerekirken emeklilik keseneği ve kurum karşılığı/primlerini (4/a) veya (4/b) kapsamında yatıran sigortalıların kendilerince veya kurumlarınca primlerinin aktarılması için Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil, Prim ve Hizmet Daire Başkanlığına başvurulması halinde, sigortalının (4/c) kapsamında olması gereken hizmet süresi, ödenmesi gereken emeklilik keseneği ve kurum karşılığı/prim tutarı ile genel sağlık sigortası prim tutarları tespit edilecektir.

Tutarın tespit edilmesine müteakip (4/a) veya (4/b) hizmetinin geçtiği üniteden sigortalının adı soyadı, T.C. kimlik numarası, sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, primlerin aktarılacağı dönem, primin aktarılacağı işyeri sicil numarası (saymanlık ve kurum numarası) belirtilmek suretiyle söz konusu dönemde sigortalı adına yatırılan primlerin kamu idaresinin muvaffakatının olması şartıyla işveren hissesi dahil tamamının gönderilmesi istenecektir.

İlgili ünitece “Primleri (4/a) veya (4/b) Statüsünde Yatırılan (4/c) Sigortalılarının Prim Aktarım Tablosu” (Ek 4) 2 nüsha düzenlenerek bir örneği yazı ekinde prim aktarımı yapılması için Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil, Prim ve Hizmet Daire Başkanlığına, bir örneği de işsizlik sigortası alacağından mahsup edilmek üzere Muhasebe Daire Başkanlığına gönderilecektir.

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil, Prim ve Hizmet Daire Başkanlığınca gelen prim tutarları ilgili dönem ve aylara aktarılacaktır. Ayrıca, fazla kalan tutar olması halinde mahsup işlemi yapılabilecek olup mahsup yapılmaması durumunda kalan tutar talep halinde iade edilecektir. Aktarılan prim tutarının eksik olması halinde ise eksik tutar sigortalıdan veya ilgili kurumdan ayrıca istenecektir.

sayılı Kanunun (4/c) kapsamındaki emeklilik keseneği ve kurum karşılıkları ile prim tutarları maaş ödemelerinin yapıldığı ayda ödenmesine karşılık (4/a) kapsamındaki primler ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmekte olduğundan, (4/a) kapsamından (4/c) kapsamına yapılacak aktarımlarda, (4/a) priminin ait olduğu ay (4/c) priminin ilgili dönemi olarak dikkate alınacaktır.

sayılı Kanunun 12 nci maddesine göre isteğe bağlı iştirakçi olarak, ek 76 ncı madde veya geçici nci madde uyarınca (4/c) kapsamında iken emeklilik keseneği ve kurum karşılığı (4/a) veya (4/b) kapsamında yatıranlar

sayılı Kanunun mülga ek 76 ncı veya mülga geçici nci maddeleri uyarınca emeklilik keseneği ve kurum karşılıkları görev yaptıkları/çalıştıkları kurum/işyerlerince ödenen sigortalılar hakkında Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil, Prim ve Hizmet Daire Başkanlığınca bu Genelgenin “” başlıklı bölümünde belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır.

sayılı Kanunun mülga 12 nci maddesine göre isteğe bağlı iştirakçi olan ve emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının tamamını kendileri ödeyen sigortalıların zorunlu sigortalılık kapsamında prim ödediğinin anlaşılması halinde isteğe bağlı sigortalılıklarının iptal edilmesi gerektiğinden prim aktarımı yapılması söz konusu olamayacaktır.

Ayrıca, (4/c) kapsamındaki emeklilik keseneği ve kurum karşılıkları ile prim tutarları maaş ödemelerinin yapıldığı ayda ödenmesine karşılık diğer kapsamındaki primler ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi halinde de bu Genelgenin “” başlıklı bölümünün son paragrafında belirtilen hususlar dikkate alınarak işlem yapılacaktır.

9- Prim aktarımının program aracılığı ile yapılması

(4/a) kapsamından (4/b) kapsamına prim aktarılması

1/5/ tarihinden sonra (4/a) kapsamında ödenen primlerin (4/b) kapsamına aktarılması MOSİP programının “Prim İşlemleri” menüsünün altında yer alan “4/a İşlemleri - Hizmet İşlemleri - APH Bildirge Dönemleri” seçeneği seçilerek program aracılığıyla iptal bildirge kaydı oluşturulacak olup bb00 programının “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş İşlemleri” menüsünden herhangi bir iptal belge girişi yapılmayacaktır.

1/5/ tarihinden önceki sürelere ait prim aktarımı ise MOSİP programının “Prim İşlemleri” menüsünün altında yer alan “4/a İşlemleri - Hizmet İşlemleri - Bordro Dönemleri” seçeneği ile yapılacak olup prim aktarımı aylık olarak yapılacağından aktarımın yapılacağı yıl, ay ve gün sayısı girildikten sonra program aracılığıyla iptal bordro kaydı oluşturulacaktır. Prim iptal edildikten sonra ayrıca “Dört Aylık Bordro Aktarma” programında ayrıca “I-iptal” belge türü girişi yapılmayacaktır. MOSİP programı aracılığı ile iptal edilen bordro kayıtları “Dört Aylık Bordro Aktarma- Bordro İşyeri Listesi” menüsünden “M” kodu ile görüntülenecektir.

Bu şekilde yapılan iptaller SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında “I-iptal” olarak görüntülenecek, iptal edilen tutarlar GÜVENCE programında (4/b) prim borcuna bu Genelgede belirtilen mahsup kuralları çerçevesinde otomatik olarak mahsup edilecektir. Uygulama “Hizmet Aktarma Kılavuz”unda (ek 5) belirtildiği şekilde yapılacaktır.

Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi tescil ve hizmet servislerince düzenlenecek, prim aktarımı ise prim tahakkuk ve tahsilat servislerince yapılacaktır.

(4/b) kapsamından (4/a) kapsamına prim aktarılması

GÜVENCE programından sigortalıların (4/b) tescili iptal edildikten ya da hizmet çakışması nedeniyle aktarılması gereken primler sigortalı hesabından çıkarıldıktan sonra ünitenin sigortalı tescil ve hizmet servislerince aktarılacak tutar ünitenin Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezine yazı ile bildirilecektir. Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezince gelen yazıya istinaden MOSİP programının “Diğer Muhasebe İşlemleri” menüsünün altında yer alan “Emanet İşlemleri - Emanet Tahsilat Mahsubu” seçeneğinden hizmeti iptal edilen (4/b) primi (4/a) işveren prim borcuna aktarılacaktır.

Sosyal güvenlik destek primi aktarılması

(4/a) kapsamından (4/b) kapsamına sosyal güvenlik destek primi aktarılması aşağıda belirtildiği şekilde yapılacak, (4/b) kapsamından (4/a) kapsamına sosyal güvenlik destek primi aktarımı yapılmayacaktır.

1/5/ tarihinden sonra (4/a) kapsamında ödenen sosyal güvenlik destek primi MOSİP programının “Prim İşlemleri” menüsünün altında yer alan “4/a İşlemleri - Hizmet İşlemleri” seçeneği seçilerek program aracılığıyla iptal edilecektir.

1/5//09/ tarihleri arası (4/b) kapsamındaki sürelerin GÜVENCE programından tescil işlemi yapıldıktan sonra prim ödemeleri sigortalılar tarafından banka aracılığıyla yapıldığından, bu sürelerde (4/a) kapsamında ödenen sosyal güvenlik destek primi süreleri SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında otomatik olarak “I-iptal” olarak görüntülenecek, bb00 programının “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş İşlemleri” menüsünden herhangi bir iptal belge girişi yapılmayacaktır. “4/a İşlemleri - Hizmet İşlemleri” menüsünden iptal edilen tutar SDES programında 30/9/ öncesi (4/b) sosyal güvenlik destek primi borcuna mahsup edilecektir.

1/10/ tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi aylıktan kesilmekte olduğundan prim tahakkuk ve tahsilat servislerince MOSİP programının “Diğer Muhasebe İşlemleri” menüsünün altında yer alan “Emanet İşlemleri - Gelirden Ret ve İadeler” menüsünden işlem yapılarak çakışan sürelere ait tutar sigortalı adına emanete alınacak, daha sonra Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezi/muhasebe birimince “Emanet İşlemleri - Emanet Tahsilat Mahsubu” seçeneğinden sosyal güvenlik destek primi kişi borcuna mahsup edilecektir.

- 1/5/ tarihinden önce (4/a) kapsamında sosyal güvenlik destek primi aylık sosyal güvenlik destek primi bordrosu ile takip edildiğinden ve bu sürelere ilişkin bordrolar program aracılığı ile takip edilmediğinden 8/9/ ile 30/3/ tarihleri arası yapılacak aktarımlarda aylık sosyal güvenlik destek primi bordrosu primlerinin ödenip ödenmediği prim tahakkuk ve tahsilat servislerince kontrol edilecek, primler ödenmiş ise prim tahakkuk ve tahsilat servislerince MOSİP programının “Diğer Muhasebe İşlemleri” menüsünün altında yer alan “Emanet İşlemleri - Gelirden Ret ve İadeler” menüsünden çakışan süreler sigortalı adına emanete alınacak, sigortalının (4/b) aylıklarından kesinti yapılmış ise sigortalıya iade edilmek, aylıklarından kesilmemiş ise borcuna aktarılmak üzere Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezine yazı ile bildirilecektir. 8/9/ ile 30/3/ tarihleri arası (4/b) kapsamındaki sosyal güvenlik destek primi sürelerinin aktarılabilmesi için GÜVENCE programından tescil işleminin yapılmasından sonra oluşturulan borcun Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezine/muhasebe birimine yazı ile bildirilmesi gerekmektedir.

Primini kendi ödeyenlerin prim aktarma işlemleri

Bu Genelgenin “6- Primini kendi ödeyen sigortalıların prim aktarma işlemleri” başlıklı bölümünde belirtilen sigortalıların hizmet çakışması ya da geçerli sigortalılık statüsü tespiti ve geçersiz statünün iptali tescil ve hizmet servislerince yapılacaktır.

, sayılı kanunlar ile sayılı Kanunun (4/b) kapsamında ödenen primler, 1/10/ tarihinden sonra sayılı Kanunun ek 5 inci ve ek 6 ncı maddeleri kapsamında ödenen primler MOSİP programınca takip edildiğinden geçersiz statüdeki tescil iptal edildiğinde geçersiz statüden ödenen primler otomatik olarak emanete alınmaktadır. Geçerli olan statü üzerinden tescil işlemi tescil ve hizmet servislerince yapıldıktan sonra servisçe Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezine/muhasebe birimine yazı yazılarak MOSİP programının “Diğer Muhasebe İşlemleri” menüsünün altında yer alan “Emanet İşlemleri - Emanet Tahsilat Mahsubu” seçeneğinden geçerli statüye prim aktarımı yapılması istenecektir.

sayılı Kanuna tabi sigortalılar, 1/10/ tarihinden önce sayılı Kanunun mülga 85 inci maddesine göre isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler ile mülga 86 ncı maddeye göre topluluk sigortasına tabi avukatlar ve noterler hakkında MOSİP programınca sadece ilgili programların tablolarından borç sorgulaması yapıldığından ilgili programlardan tescil iptal edilip, geçerli olan statüye tescil yapıldıktan sonra ödenen primlerin aktarımı tescil ve hizmet servislerince manuel olarak yapılacaktır.

Prim aktarma işlemi yapacak ünitelerin belirlenmesi

(4/a) sigortalıların hizmet çakışması ve prim aktarımı tescil ve hizmet servisleri ile prim tahakkuk ve tahsilat servisinin bulunduğu ünitelerde yapılabilecektir. Hizmetin birden fazla ünitede bulunması halinde her bir ünite tarafından ayrı ayrı işlem yapılacaktır. Ankara ve İstanbul’da tescil ve hizmet servisi olup prim tahakkuk ve tahsilat servisi bulunmayan ünitelerde Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi tescil ve hizmet servisince doldurulduktan sonra prim aktarımı yapılabilmesi için prim tahakkuk ve tahsilat servisinin bulunduğu üniteye gönderilecektir.

(4/b) hizmet çakışması ve prim aktarımında çakışan hizmet sürelerine ilişkin iptal ve iade edilen primleri gösterir liste (4/b) tescil işlemlerinin yapıldığı ünitelerce hazırlanacak olup (4/a) hizmetinin geçtiği üniteye yazı ile intikal ettirilecektir.

MOSİP programı ile yapılması gereken işlemler ünitenin harcama birimince sonuçlandırılacak, Muhasebe Daire Başkanlığına gönderilmesi gereken yazılar da bu birim tarafından intikal ettirilecektir.

Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesinin kullanılması

Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi çakışan hizmetler için düzenlenmesi dışında mahkeme kararlarına istinaden tescil ve hizmet servisince re’sen düzenlendikten sonra bir nüshası, tahakkuk ve hizmetlerin sisteme işlenebilmesi amacıyla prim tahakkuk ve tahsilat servisince, bir nüshası sigortalının dosyasına konulmak üzere sigortalı tescil ve hizmet servisince, bir nüshası ise işyeri dosyasında muhafaza edilecektir.

Kurumun kontrol ve denetimle yetkili memurlarının raporlarına ya da kamu kurum ve kuruluşlarından alınan yazılara istinaden, hizmetleri veya kazançları Kuruma bildirilmediği ya da eksik bildirildiği anlaşılan sigortalılar için işverenlerden istenilen prim belgelerinin yapılan tebligata rağmen bir aylık süre içinde Kurumumuza verilmemesi halinde, daha önce olduğu gibi re’sen asıl/ek nitelikte aylık sigorta primleri bildirgesi, üç/dört aylık sigorta primleri bordrosu, aylık sosyal güvenlik destek primi bordrosu veya aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenecektir.

Prim aktarma işlemlerinde uygulanacak mevzuat

Bu Genelgenin yayımlandığı tarihten itibaren çakışan hizmet sürelerine ilişkin prim aktarma işlemleri bu Genelgede belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda yapılacaktır.

Dolayısıyla gerek bu Genelgenin yayımlandığı tarihten önce gerekse bu Genelgenin yayımlandığı tarihten sonra çakışan sürelere ilişkin primlerin geçerli olan sigortalılık statüsüne aktarılmasına ilişkin talepler bu Genelgenin yayımlandığı tarihten önce yapılan aktarım işlemleri hariç olmak üzere bu Genelge doğrultusunda yürütülecektir.

Yürürlükten kaldırılan genelge, genel yazı ve talimatlar

Bu Genelgenin yürürlüğe girmesi ile

- T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün 20/4/ tarihli ve H sayılı İç Genelgesi,

- SSK Tahsisler Daire Başkanlığının 9/5/ tarihli ve Ek Genelgesi,

- SSK Sigorta Primleri Daire Başkanlığının 1/2/ tarihli ve /9 sayılı Genelgesi,

- Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Sigortalılar Daire Başkanlığının 11/5/ tarihli ve sayılı Genel Yazısı,

- Prim Tahsilat Daire Başkanlığının 21/11/ tarihli ve sayılı e-posta mesajı,

- İşverenler Prim Daire başkanlığının 12/1/ tarihli ve sayılı e-posta mesajı,

- Sigortalılar Prim Daire Başkanlığının 7/5/ tarihli ve sayılı e-posta mesajı,

- Diğer genelgelerin prim aktarımı, mahsup, iade ve terkin ile ilgili kısımları yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 

Yadigar GÖKALP İLHAN
Kurum Başkanı

EKLER :
Ek 1- Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi
Ek 2- Çakışan Hizmet Sürelerine İlişkin İptal ve İade Edilen Primleri Gösterir Liste
Ek 3- Primleri (4/c) Statüsünde Yatırılan (4/a) veya (4/b) Sigortalılarının Prim Aktarım Tablosu
Ek 4- Primleri (4/a) veya Statüsünde Yatırılan (4/c) Sigortalılarının Prim Aktarım Tablosu
Ek 5- Hizmet Aktarma Kılavuzu

DAĞITIM :
Gereği :                                             Bilgi:
Merkez ve Taşra Teşkilatına               Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına 

 

Genelgenin aslı ve ekleri için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı

Bu haber toplam defa okunmuştur

YARGITAY
HUKUK DAİRESİ
  
Esas No.
Karar No.
Tarihi:
 /
/
 
İlgili Kanun / Madde

S. SGK. /28


 
  
  • YAŞLILIK AYLIĞINA ESAS PRİM GÜN SAYISININ BELİRLENMESİNDE 18 YAŞ ÖNCESİ ÇALIŞMALARIN TARİHİNDEN SONRA BAŞLAYAN SİGORTALILIKLARDA DİKKATE ALINMAYACAĞI
 
 
ÖZETİ   Genelge’de örnekle açıklanan Kurum görüş ve yaklaşımının yasal mevzuata aykırılık oluşturduğu belirgin olmakla, bu kapsamda Geçici maddenin (B) bendi uygulamasında tarihi itibarıyla sigortalılık süresi hesaplanırken 18 yaşın altındaki fiilen çalışmaya başlanılan gün yerine 18 yaşın doldurulduğu tarihin esas alınması ve buna göre tabi olunacak alt bendin belirlenmesi gerekmektedir.
Ayrıca belirtilmelidir ki veya sayılı Kanun hükümleri gereğince yaşlılık sigortasından aylık bağlanması istemine ilişkin davalarda, Kuruma başvuruda bulunulduğu tarih itibarıyla tümüyle oluşmayan tahsis koşullarının yargılama aşamasında gerçekleşmesi durumunda, özellikle, Anayasa’nın “Duruşmaların açık ve kararların gerekçeli olması” başlığını taşıyan maddesindeki, davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasının, yargının görevi olduğunu belirten hüküm, sayılı Kanunun “Usul ekonomisi ilkesi” başlıklı
 
 
   
        

Dava, 1 günlük hizmet ve yaşlılık aylığı bağlanması gerektiğinin tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün taraflar avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-) Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalı SGK Başkanlığı vekilinin tüm, davacı vekilinin ise sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-) Dava dışı işverene ait işyerinde tarihinde çalışmaya başladığı yönünde hakkında düzenlenen işe giriş bildirgesi yasal hak düşürücü süre içerisinde günü davalı Kuruma verilen, prim ödeme gün sayısı bulunan doğumlu erkek davacının tarihinde yaşlılık sigortasından aylık tahsis başvurusunu yönelttiği, yapılan değerlendirmede dönemsel sigorta primleri bordrosu verilmediği gibi primi de ödenmediğinden bildirgede yazılı işe giriş günü eylemli çalışma olarak benimsenmeyip Kurumca talebinin reddedildiği anlaşılmakta olup tarihinde 1 gün süreyle çalışıldığının ve tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlanması gerektiğinin tespitine ilişkin davada mahkemece yapılan yargılamada, iddiayı doğrulayan tanık anlatımlarına dayanılarak günü çalışıldığının, sigortalılık başlangıç tarihinin 18 yaşın doldurulduğu günü olduğunun tespitine karar verilmiş, aylık bağlama koşullarının değerlendirilmesinde sayılı Kanunun Geçici maddesinin (B) bendinin (e) alt bendi esas alınarak başvuru tarihi itibarıyla 48 yaşın doldurulmadığı gerekçesiyle tahsis istemi reddedilmiştir.
Davanın yasal dayanaklarından olan sayılı Kanunun “Yaşlılık aylığından yararlanma şartları” başlığını taşıyan 60/G maddesinde, bu maddenin uygulanmasında; 18 yaşından önce Malûllük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortalarına tabi
olanların sigortalılık süresinin, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edileceği, ancak, bu tarihten önceki süreler için ödenen Malûllük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları primlerinin, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edileceği belirtilmiş, “Sigortalılık süresi” başlıklı maddesinde, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında gözetilecek sigortalılık süresinin başlangıcının, sigortalının, yürürlükten kaldırılmış ve sayılı kanunlara veya bu kanuna tabi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih olduğu, tahsis işlerinde dikkate alınan sigortalılık sürelerinin, bu sürenin başlangıç tarihi ile sigortalının tahsis yapılması için yazılı istekte bulunduğu tarih, tahsis için istekte bulunmuş olmayan sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre olduğu bildirilmiş, Geçici maddesinde, tarihinden önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında 60/G maddesi hükmünün uygulanmayacağı açıklanmış, Geçici maddesinde de yaşlılık sigortasından aylık tahsislerinde kademeli geçiş öngörülmüştür.
Diğer taraftan, sayılı Kanunun tarihinde yürürlüğe giren maddesinde, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcının; sigortalının, mülga sayılı Kanuna, mülga sayılı Kanuna, sayılı Kanuna, sayılı Kanuna, sayılı Kanuna, bu Kanunla mülga sayılı Kanuna ve sayılı Kanuna, sayılı Kanunun Geçici maddesi kapsamındaki sandıklara veya bu Kanuna tâbi olarak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girdiği tarih olarak kabul edileceği, bu Kanunun uygulanmasında 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresinin, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edileceği, bu tarihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edileceği, aylık bağlama işlemlerinde dikkate alınan sigortalılık sürelerinin, sigortalılığın başlangıç tarihi ile sigortalının aylık bağlanması için yazılı istekte bulunduğu, aylık bağlanması için istekte bulunmayan sigortalılar için ise ölüm tarihi arasında geçen süre olduğu belirtilmiş, Geçici 6/1. maddesinde, sayılı Kanuna göre tarihinden önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında, bu Kanunun maddesinin 2. fıkrasındaki sigortalılık süresinin 18 yaşın doldurulduğu tarihten başlayacağına ilişkin hükmün uygulanmayacağı bildirilmiş, Geçici 7/1. maddesinde, bu Kanunun yürürlük tarihine kadar sayılı, sayılı, sayılı, bu Kanunla mülga sayılı, sayılı kanunlar ile sayılı Kanunun Geçici maddesine göre sandıklara tabi sigortalılık başlangıçları ile hizmet sürelerinin, fiilî hizmet süresi zammı, itibarî hizmet süreleri, borçlandırılan ve ihya edilen süreler ve sigortalılık sürelerinin tabi oldukları kanun hükümlerine göre değerlendirileceği açıklanmıştır.
Kanun koyucu tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren yasal düzenlemeler bu şekilde olmakla birlikte davalı Kurum tarihinde “Kanuna Göre 4/1-(a) ve 4/1-(b) Kapsamındaki Sigortalıların Tahsis İşlemleri” konulu /58 sayılı
Genelge’yi yayımlayarak tahsisler yönünden uygulamasını belirlemiştir. Genelge’nin Tahsis Mevzuatına İlişkin Hükümler - Temel Tahsis Kavramları adlı 1. Kısmında yer alan “18 yaşın altında geçen hizmetler” başlıklı maddesinde,
“Kanuna göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında, 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık sürelerinin, 18 yaşını doldurdukları tarihte başladığı kabul edilecektir. Bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilecektir.
Kanunun geçici 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, sayılı Kanuna göre 1/4/ tarihinden önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında, Kanunun 38 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki sigortalılık süresinin 18 yaşın doldurulduğu tarihten başlayacağına ilişkin hükmünün uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Buna göre, 4/1-(a) sigortalılarının, sigortalılık süresinin başlangıcı; 1/4/ tarihinden önce ise yaşa bakılmaksızın sigortalılık süresinin başlangıç tarihi, 1/4/(dahil) tarihinden sonra ise 18 yaşın doldurulduğu tarih, olarak dikkate alınacaktır. Ancak, 18 yaş öncesinde geçen çalışma süreleri prim ödeme gün sayısına ilave edilecektir. Bu durum, Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olan 4/1-(a) sigortalıları için yalnızca yaşlılık aylığı bağlanmasında geçerli olup, malullük ve ölüm aylıklarında uygulanmayacaktır.
Diğer taraftan, sayılı Kanunun Kanunla mülga 60 ncı maddesinin (G) fıkrası, “Bu maddenin uygulanmasında; 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir. Ancak, bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilir.” hükmüne amir olup, söz konusu fıkra, 1/4/ tarihinde sayılı Kanunla sayılı Kanuna eklenmiştir. Yine aynı Kanunla sayılı Kanuna eklenen geçici 54 üncü maddede, 1/4/ tarihinden önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında 60 ıncı maddenin (G) fıkrası hükmünün uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan, sayılı Kanunla sayılı Kanuna eklenen geçici 81 inci maddeye göre yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları kademelendirilmiş ve 1/4/ tarihine göre 18 yaş ile ilgili sınırlamanın sadece sayılı Kanunun 60 ıncı maddesini kapsadığı, bu nedenle geçici 81 inci maddeye göre aylığa hak kazanma koşullarının belirlenmesinde 18 yaş uygulamasına bakılmayacağı talimatlandırılmış olmasına rağmen uygulamada ünitelerce farklı işlemlerin yapıldığı anlaşılmıştır.
Sigortalıların sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesine göre aylığa hak kazanma koşullarının belirlenmesinde 18 yaş uygulamasına bakılmaksızın, ilk işe giriş tarihine göre yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi koşulları tespit edilecektir. Söz konusu koşullardan sigortalılık süresi koşulunun tahsis talep tarihinde yerine gelip gelmediği incelenirken ise, 18 yaş uygulamasına bakılacaktır.
Örnek : 10/1/ doğum tarihli kadın sigortalı 17 yaşında iken 20/3/ tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başlamıştır. Sigortalının sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin (B) bendine göre aylığa hak kazanma koşulları 18 yaş uygulamasına bakılmaksızın 20/3/ tarihli girişine göre 20 yıl, 42 yaş, gün olarak tespit edilmiştir. Sigortalı tahsis talebinde bulunduğu zaman bu şartlardan 20 yıllık sigortalılık süresi şartının yerine gelip gelmediğinin tespitinde sigortalının 18 yaşını doldurduğu 10/1/ tarihi sigortalılık başlangıç tarihi olarak dikkate alınacak ve 20 yıllık sigortalılık süre şartı bu tarihe göre belirlenecektir. Dolayısıyla, sigortalılık süresi 10/1/ tarihinde dolacaktır.” açıklamaları yer almakta ise de Genelge’de örnekle açıklanan Kurum görüş ve yaklaşımının yasal mevzuata aykırılık oluşturduğu belirgin olmakla, bu kapsamda Geçici maddenin (B) bendi uygulamasında tarihi itibarıyla sigortalılık süresi hesaplanırken 18 yaşın altındaki fiilen çalışmaya başlanılan gün yerine 18 yaşın doldurulduğu tarihin esas alınması ve buna göre tabi olunacak alt bendin belirlenmesi gerekmektedir.
Ayrıca belirtilmelidir ki veya sayılı Kanun hükümleri gereğince yaşlılık sigortasından aylık bağlanması istemine ilişkin davalarda, Kuruma başvuruda bulunulduğu tarih itibarıyla tümüyle oluşmayan tahsis koşullarının yargılama aşamasında gerçekleşmesi durumunda, özellikle, Anayasa’nın “Duruşmaların açık ve kararların gerekçeli olması” başlığını taşıyan maddesindeki, davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasının, yargının görevi olduğunu belirten hüküm, sayılı Kanunun “Usul ekonomisi ilkesi” başlıklı
Yukarıdaki açıklama ve yasal düzenlemeler ışığında dava irdelendiğinde, 18 yaşın doldurulduğu günü esas alındığında tarihi itibarıyla 17 yıl 6 ay 10 günlük sigortalılık süresi bulunan davacının Geçici maddenin (B) bendinin 48 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı koşullarının yer aldığı (e) alt bendine tabi tutulması, buna göre yargılama aşamasında tarihinde 48 yaşını doldurduğundan anılan tarihi izleyen aybaşından itibaren kendisine aylık bağlanması gerektiği dikkate alınmalı, bununla birlikte davanın tarafı ve tahsisi gerçekleştirecek makam konumundaki Kurumun anılan Genelgesi karşısında, Kuruma da yazı yazılarak Genelge hükmünün uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmamakta ise bunun gerekçesi, tarihinde çalışmaya başlama kabul edildiği takdirde tahsis koşullarının tümüyle yerine getirildiği tarih sorulmalı ve cevap içeriğine göre değerlendirme yapılarak elde edilecek sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, Üye 'ın muhalefetine karşı, Başkan Vekili ile Üyeler , ve ’ın oylarıyla ve oyçokluğuyla gününde karar verildi.


K A R Ş I O Y

sayılı Kanunun maddesinde “Yaşlılık aylığından yararlanma şartları” sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş koşullarına bağlanmıştır. Bu koşulların her birinin nasıl ele alınması gerektiği Yasa’da açıkça öngörülmüştür.
maddede yer verilen yaşlılık aylığından yararlanma şartları sayılı Kanunla değiştirilmiş, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve ardından sayılı Kanunla gelen düzenleme sonucunda kademeli geçişe ilişkin geçici madde son şeklini almıştır.
Geçici maddeler, yasalarda tanınan hak ve yükümlülüklere yönelik sonraki düzenlemelerin kişileri nasıl etkileyeceğine dair, temel kuraldan ayrılan, uygulama koşulları sınırlı, yorum yolu ile genişletilemeyen, geçiş niteliğinde istisnai düzenlemelerdir.
Geçici madde, sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların hangi koşullarda yaşlılık aylığına hak kazanacaklarını kademeli olarak (bentler halinde) düzenlemiştir.
Bu düzenleme ile sigortalının tabi olacağı yaşlılık aylığı koşullarının belirlenebilmesi için ilk önce hangi bendin (kademenin) uygulanacağının bilinmesi gerekir. Her bent bir öncekinden daha ağırlaştırılmış koşullar barındırdığından, bu işlemin yapılması sigortalı açısından hayati önemdedir. Kademeli geçişe esas alınacak ilgili bent belirlendikten sonra ilgili bentte belirtilen “yaşlılık aylığından yararlanma şartları” arasında sıralanan “sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş” koşulları yeniden ele alınarak sonuca ulaşılacaktır.
Kademeli geçişe esas alınacak bendin nasıl belirleneceği uyuşmazlığın konusunu oluşturmaktadır.
sayılı Kanunun yürürlük tarihi ile sayılı Kanunla öngörülen tarihine kadarki sigortalılık süreleri belirlenerek, belirlenen bu süreyi içinde barındıran bend, yaşlılık aylığı koşulları yönünden yasal dayanağımız olacaktır. İlgili bend içinde ise yaşlılık aylığı koşulları ayrıca irdelenecektir.
Sayın çoğunluk, ilgili bendin belirlenmesinde esas alınacak sigortalılık süresinin sayılı Kanunun Tarih ve sayılı Kanunun 6. maddesi ile eklenen 60/G maddesi hükmü gözetilerek yapılması gerektiği görüşündedir.
60/G maddesi, “Bu maddenin uygulanmasında: 18 yaşından önce Malûllük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortalarına tabi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir” hükmünü içermektedir.
18 yaşa ilişkin sınırlama, sadece yaşlılık aylığına ilişkin maddenin uygulanmasında gözetileceği maddede vurgulanarak belirtilmektedir. madde ise “sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş” koşullarını düzenlemektedir. Bu koşullar geçici maddenin alt bentlerinde kademeli olarak yer almaktadır. Madde 60/G’de yapılan bu düzenleme (18 yaş uygulaması) tam bu noktada gözetilecektir.
Geçici maddenin uygulanması gereken ilgili bendinin bulunması, 60/G’de yer verilen ve yaşlılık aylığından yararlanma koşullarının belirlenmesinde ifade edilen “Bu maddenin uygulanması” niteliğinde değildir. Geçici madde kapsamında, sigortalının yaşlılık aylığı yönünden hangi koşullara tabi olacağını belirleyen bendin bulunmasında 18 yaş sınırlaması dikkate alınmamalıdır.
18 yaş uygulaması sadece “yaşlılık aylığından yararlanma şartları” yönünden öngörülmüştür.
“Hakkaniyet” gerekçesi ile açıklanabilecek kademeli geçiş öngören geçici madde yönünden 60/G maddesinde öngörülen 18 yaş koşulunun, önce yaşlılık aylığına hangi koşullarda hak kazanacağına ilişkin olarak, sonrasında ise yaşlılık aylığı koşulları yönünden bir kez daha engel düzenleme olarak değerlendirilmesi, geçici maddelerin yorumla genişletilemeyeceğine ilişkin evrensel hukuk kuralının ihlali niteliğindedir.
sayılı Kanunun maddesinde sigortalılık süresi “Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında nazara alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı, sigortalının, yürürlükten kaldırılmış ve sayılı kanunlara veya bu kanuna tabi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihtir. Tahsis işlerinde nazara alınan sigortalılık süreleri, bu sürenin başlangıç tarihi ile, sigortalının tahsis yapılması için yazılı istekte bulunduğu tarih, tahsis için istekte bulunmuş olmayan sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süredir.” şeklinde tanımlanmaktadır.
Geçici maddenin ilgili bendi belirlenirken dikkate alınacak “sigortalılık süresi” maddede yer verildiği gibi, 18 yaş sınırlaması olmaksızın sayılı Kanunun maddesi uyarınca “çalışmaya başlanılan tarih” dikkate alınarak belirlenmeli, bendin içerisinde yer verilen ve madde uygulaması olarak ele alınacak “sigortalılık süresi” koşulu yönünden ise ( sayılı Kanunun 60/G maddesi hükmü uyarınca) 18 yaş sınırlaması gözetilerek belirlenmelidir.
Kurum uygulaması da bu yönde olup, bu doğrultuda işlem yapılmasını öngören ilgili Genelge hükümlerinin Yasaya aykırılığından söz edilemez. Genelgenin Yasaya aykırılığından söz edildiğinde ise bu genelgeye bir sonuç bağlaması yerel mahkemeden istenemez.
Bu bakımdan, ilk kez çalışmaya başlanılan günü esas alındığında tarihi itibarıyla 19 yıl 1 ay 27 günlük sigortalılık süresi bulunan davacının Geçici maddenin (B) bendinin 47 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı koşullarının yer aldığı (d) alt bendine tabi tutulması, tarihinde 47 yaşını doldurduğundan tahsis başvurusunda bulunduğu gününü izleyen aybaşına karşılık gelen tarihinden itibaren kendisine yaşlılık aylığı bağlanmasına karar verilmesi gerektiği düşüncesiyle, sayın çoğunluğun görüşüne katılmamaktayım.

sayılı Kanuna göre;

- Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar Kanunun 4/1(a) bendi kapsamında,

-  Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan,

1) Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,

2)Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar,

3) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

4) Tarımsal faaliyette bulunanlar,

Kanunun 4/1(b) bendi kapsamında,

- Kamu idarelerinde, Kanunun 4/1(a) bendine tabi olmayan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4/1(a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile Kanunun 4/1(a) ve (b) bentlerine tabi olmayanlardan sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4/1(a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ve  sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar,

Kanunun 4/1(c) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar.

      Ayrıca, sayılı Kanundan önce yürürlükte bulunan;

  • Mülga sayılı Kanuna tabi olarak hizmet akdiyle çalışanlar, sayılı Kanunun 4/1(a) bendi,
  • Mülga sayılı Kanunun 85 ve 86 ıncı maddeleri kapsamındaki isteğe bağlı ve topluluk (avukat ve noterler) sigortasına tabi olarak prim ödeyenler, sayılı Kanunun 4/1(b) bendi,
  • Bazı maddeleri mülga sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında tarım işlerinde hizmet akdiyle ve süreksiz çalışanlardan, Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla sigortalılıkları devam edenler veya 1/3/ tarihinden itibaren tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar  sayılı Kanunun 4/1(a) bendi,
  • Mülga sayılı Kanun kapsamında kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, sayılı Kanunun 4/1(b)bendi,
  • Mülga sayılı Kanunun 79 ncu maddesi kapsamında isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler, sayılı Kanunun 4/1(b) bendi,
  • Mülga sayılı Kanuna göre tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, sayılı Kanunun 4/1(b)bendi,
  • Bazı maddeleri mülga sayılı Kanun kapsamında kamu görevlisi olarak görev yapanlar ile bu kanun kapsamında isteğe bağlı iştirakçi olanlar  sayılı Kanunun 4/1(c) bendi,

    kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

1- Genel Açıklamalar

28 Eylül PAZAR

Resmî Gazete

Sayı :

TEBLİĞ

Sosyal Güvenlik Kurumundan;

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

Bilindiği gibi, 31/5/ tarihli ve yılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun; “Prim belgeleri ve işyeri kayıtları” başlıklı 86 ncı, “Afet durumunda belgelerin verilme süresi ve primlerin ertelenmesi” başlıklı 91 inci ve “Bilgi ve belge isteme hakkı, bilgi ve belgelerin Kuruma verilme usulü” başlıklı üncü maddelerinde, aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesine ve verilmesine ilişkin hükümler, “Primlerin ödenmesi” başlıklı 88 inci maddesinde ise, ödemeye ilişkin hükümler yer almaktadır.

Sözkonusu hükümlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine dair 28/8/ tarihli, sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde ise; “Aylık prim ve hizmet belgesinin düzenlenmesi verilmesi ve saklanması” başlıklı uncu ve “Belgenin sonradan verilmesi” başlıklı uncu maddelerinde, aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesine ve verilmesine, “Sigorta primlerinin ödenme süresi ve erken ödeme” başlıklı inci ve “Afet durumunda belgelerin verilme süresi ve primlerin ertelenmesi” başlıklı ncı maddelerinde ise primlerin ödenmesine ilişkin hükümler düzenlenmiştir.

Gerek sayılı Kanunun, gerekse Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin yukarıda belirtilen maddelerinin uygulamasına ilişkin açıklamalar aşağıda yapılmıştır.

Aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesi

sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıranlar, EK:1’de yer alan aylık prim ve hizmet belgesine,

İşveren/aracı/sigortalıyı geçici olarak devralanın;

- Adı soyadı/unvanını,

- İşyerinin adresini,

- İşyeri telefon numarasını ve e-Posta adresini,

- Vergi kimlik numarasını,

Çalıştırdıkları sigortalıların;

- Sosyal güvenlik sicil numaralarını,

- Ad ve soyadları ile ikinci soyadı almış olan sigortalıların ilk soyadlarını,

- Prim ödeme gün sayılarını,

- Prime esas kazançlar tutarlarını,

- Ay içinde yıllık ücretli izinli olması halinde, yıllık ücretli izin sürelerini ve bu sürelere ilişkin prime esas kazanç tutarlarını,

- İşe başlama ve işten çıkış tarihlerini,

- Ayın bazı günlerinde çalışmamış olmaları halinde, eksik çalışma nedenlerini,

- Ay içinde işten ayrılmış olmaları halinde, işten çıkış nedenlerini,

- Sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve aylık sosyal güvenlik destek primlerini,

Belgenin;

- İlişkin olduğu yılı ve ayını,

- Mahiyetini (asıl, ek veya iptal nitelikte olduğunu),

- Türünü,

- Varsa düzenlenmesine esas kanun numarasını,

- Toplam sayfa sayısını,

Belgeyi düzenleyen kişinin;

- Varsa sayılı Kanuna tabi olan meslek mensubunun adı ve soyadı ile bunların meslekî oda kayıt numarasını,

- İşverenin kamu idaresi olması hâlinde tahakkuk veya tediye görevlisinin adı, soyadını, kaydetmeleri gerekmektedir.

İşveren ve işyerine ilişkin bilgiler

Aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Sigorta kanalıyla Kuruma gönderilmesi sırasında, belgeyi gönderecek olan işveren/aracı/sigortalıyı geçici olarak devralanlara ilişkin ad soyad/unvan, işyeri adresi, telefon numarası, e-posta adresi ve vergi kimlik numarası bilgileri, Kurumumuz işyeri tescil kütüklerindeki kayıtlarına bakılarak, sistem tarafından aylık prim ve hizmet belgelerine kaydedilmekte olup, sözkonusu bilgilerde herhangi bir değişiklik olması halinde, durumun işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne müracaat edilmek suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir.

Aylık prim ve hizmet belgelerinin kağıt ortamında düzenlenerek Kuruma elden verilecek veya posta kanalıyla gönderilecek olması halinde ise, işyerine ilişkin bilgiler, ilgililerce yazılacaktır.

Sigortalılara ilişkin bilgiler

a- Sigortalıların sosyal güvenlik sicil numaraları ve ad/soyad bilgilerinin girişi

1/10/ tarihinden itibaren sosyal güvenlik numarası olarak sigortalıların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları esas alınacağından, aylık prim ve hizmet belgesinin “Sosyal Güvenlik Sicil Numarası” bölümüne, sigortalıların 11 haneli TC kimlik numaraları kaydedilecektir. Sigortalının yabancı uyruklu olması halinde ise, sözkonusu bölüme, bu kişiler için İçişleri Bakanlığınca verilecek olan kimlik numarası sisteme girilecektir.

Yabancı uyruklu sigortalıların aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilmesi sırasında bu kişilerin kimlik numaralarının Kurum veri tabanında kayıtlı bulunmaması halinde, öncelikle kimlik numaralarının İçişleri Bakanlığından öğrenilmesi, ardından sözkonusu numaraların sigortalı tescil kütüklerine kaydedilmesi amacıyla işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.

Aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Sigorta kanalıyla gönderilmesinde, sosyal güvenlik sicil numarasının kullanıcı tarafından sisteme girilmesinin ardından,sigortalının ad/soyad ve varsa ilk soyad bilgisi sigortalı tescil kütüklerine bakılarak sistem tarafından ekrana getirilecek olup, sosyal güvenlik sicil numarası girilen sigortalının ad soyad bilgisinin doğru olup olmadığı kullanıcılar tarafından kontrol edilecek, sosyal güvenlik sicil numarasının hatalı girilmiş olduğunun anlaşılması halinde, doğru sicil numarası sisteme yeniden girilecektir.

Aylık prim ve hizmet belgesinin kağıt ortamında düzenlenerek Kuruma elden verildiği veya posta kanalıyla gönderildiği durumlarda ise, sigortalıların sosyal güvenlik sicil numaraları ve ad/soyad/ilk soyadı bilgileri aylık prim ve hizmet belgesine ilgililerce yazılacaktır.

b- Sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının, prime esas kazançlarının, yıllık ücretli izin gün sayılarının, izin ücretlerinin, işe başlama ve işten çıkış tarihleri ile işten çıkış nedenlerinin girişi

Sigortalıların; ay/dönem içinde ücret almaya hak kazandıkları süreler “Prim Ödeme Günü” bölümüne, hak ettikleri ücretleri ise “Prime Esas Kazanç” bölümüne kaydedilecektir.

bAy/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir.

Örnek - (A) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde /Aralık ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, /Aralık ayındaki prim ödeme gün sayısı, Aralık ayının 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 olarak, /Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında ise, /Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, Şubat ayının 28 gün olduğu üzerinde durulmaksızın yine 30 olarak sisteme girilecektir.

b Ay/dönem içinde işe başlayan sigortalıların, prim ödeme günsayılarının hesaplanması

Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, “b.1” bölümünde açıklandığı gibi olacaktır.

Örnek - (D) sigortalısının,özel sektöre ait bir işyerinde17/2/ tarihinde işe başladığı ve işe başladığı tarihten itibaren ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sözkonusu sigortalının /Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 12 gün olarak, işe başlama tarihi ise 17/2/ olarak sisteme girilecektir.

b Ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların, prim ödeme günsayılarının hesaplanması

Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılmış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, “b.1” bölümünde açıklandığı gibi olacaktır.

Örnek - (K) sigortalısının,özel sektöre ait bir işyerinde19/2/ tarihinde çalıştıktan sonra işten ayrıldığı ve işten ayrıldığı tarihe kadar olan sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sözkonusu sigortalının /Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 19 olacak ve işten çıkış tarihi olarak 19/2/ tarihi sisteme girilecektir.

b İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların, prim ödeme günsayılarının hesaplanması

İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalılarınilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları(ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise,“b.1” bölümünde açıklandığı gibi olacaktır.

Örnek - (B) sigortalısının,özel sektöre ait bir işyerinde17/3/ tarihinde işe başlayıp 28/3/ tarihinde işten ayrıldığı ve işe başlayıp ayrıldığı sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sözkonusu sigortalının işe başlama tarihi 17/3/ olarak, işten ayrılış tarihi 28/3/ olarak, /Mart ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 12 olarak sisteme kaydedilecektir.

c- Yıllık ücretli izinli olan sigortalıların, ücretli izin gün sayıları ile izin ücretlerinin girişi

Sigortalıların yıllık ücretli izinli oldukları süreler için, prime esas kazançları üzerinden kısa vadeli sigorta kolları primi kesilmeyeceğinden, aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilen sigortalının ay içinde yıllık ücretli izinli olması halinde, yıllık ücretli izinli olduğu gün sayısı ve yıllık ücretli izin süresine ilişkin hak ettiği ücreti “Ücretli İzin” günü bölümüne kaydedilecektir.

Örnek - /Kasım ayında hafta tatili ve yıllık ücretli izin süresi dışında ayın kalan günlerinin tamamında çalışarak ,00 YTL ücret almaya hak kazanmış olan (A) sigortalısının, sözkonusu ayda 10 gün yıllık ücretli izinli olduğu ve yıllık ücretli izin süresine ilişkin hak ettiği ücretinin de ,00 YTL olduğu varsayıldığında, bahse konu sigortalıya ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesine;

Prim Ödeme GünüPrime Esas KazançÜcretli İzin Gün Sayısıİzin Ücreti

,,00

şeklinde kaydedilecektir.

d-Ay/dönem içinde bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için de ücret almamış sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

d Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan sigortalılar yönünden;

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının,/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının /Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.

d Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunan sigortalılar yönünden;

Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler için de ücret almadığı günlerin bulunması durumunda,ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayısı, ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde, 8/3/ tarihindeişe başlamış olan sigortalının, /Mart ayında işe başladığı tarihten sonra 3 gün istirahatlı bulunduğu ve hak kazanılmış hafta tatili dışında söz konusu ayın diğer günlerinin tamamında çalışmış olduğu varsayıldığında, ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı 31 - 7 - 3=21 olacaktır.

Buna karşın, hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

e- İşverenlerce, Kurumumuzdan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara, istirahatlı oldukları süreler için ücret ödenmesi halinde prim ödeme gün sayısının hesaplanması

Kurumumuzdan geçici iş göremezlik ödeneği alan (ay/dönem içinde istirahatlı olan) sigortalıların prim ödeme gün sayıları, “d” bölümde açıklandığı üzere ücret aldığı günler dikkate alınmak suretiyle hesaplanmaktadır.

İşverenlerce Kurumumuzdan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara, Kurumumuzca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile normal günlük kazançları arasındaki fark ücretleri veya Kurumumuzca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın ayrıca normal günlük ücretlerinin ödendiği durumlarda, geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatlı bulundukları süreler için işverenlerince yapılan bu ödemeler, sayılı Kanunun 77 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında değerlendirilerek prime tabi tutulacaktır.

Dolayısıyla prime tabi tutulan bu ödemelerin sigorta primine esas günlük kazanç alt sınırının altında kalması halinde, sayılı Kanunun 78 inci maddesi gereğince prime esas günlük kazanca tamamlanarak,iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de dahil olmak üzere prime tabi tutulması ve bu primlerin ilişkin olduğu sürelerin aylık prim ve hizmet belgesinde prim ödeme gün sayısına ilave edilmesi gerekmektedir.

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışmakta iken 17/3/ - 25/3/ döneminde istirahatlı olması nedeniyle Kurumumuzdan geçici iş göremezlik ödeneği alan bir sigortalı için, işvereni tarafından bu süreler için Kurumumuzca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın tam ücretinin ödendiği varsayıldığında, söz konusu sigortalının /Mart ayındaki prim ödeme gün sayısı 30 olacaktır.

f- Hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanılmamasına göre prim ödeme gün sayısının hesaplanması

sayılı Hafta Tatili Kanunu’nda, hafta içindeki çalışma süresi altı gün olarak belirlenmiş ve her altı günlük çalışma sonucu işçinin yirmidört saatten az olmamak üzere dinlendirileceği,

sayılı İş Kanununda ise, genel bakımdan haftalık çalışma süresinin haftada en çok kırkbeş saat olduğu, aksi kararlaştırılmamış ise bu sürenin, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanacağı, sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verileceği, çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretinin tam olarak ödeneceği,

öngörülmüştür.

Buna göre, sigortalıların işe başladığı ay/dönemdeki prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, ve sayılı Kanunlarda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu da göz önüne alınacak ve hak kazanılan hafta tatili prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

Diğer taraftan, hafta tatiline hak kazanmadıkları halde hafta tatili yapan sigortalılara, kullanmış oldukları hafta tatili için ücret ödenmesi zorunlu olmadığından, bu sürelerin prim ödeme gün sayısının hesaplanması sırasında dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır. Ancak, bu durumda sayılı Kanunun 79 uncu maddesinin ikinci fıkrasına istinaden, ay içindeki eksik çalışmaya (hafta tatiline) ilişkin puantaj kaydının yasal süresi içinde Kurumumuza verilmesi gerekmektedir. Buna karşın, hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

Örnek - Özel nitelikteki işyerinde, 15/4/ tarihinde (Çarşamba günü) işe başlayan bir sigortalının 19/4/ tarihinde (Pazar günü) hafta tatiline hak kazanmamasına rağmen hafta tatili kullandığı ve işveren tarafından bu gün için ücret de ödenmediği varsayıldığında, söz konusu sigortalının /Nisan ayındaki prim ödeme gün sayısı 15 olacaktır. Ancak hafta tatiline hak kazanılmaması nedeniyle, çalışılmayan ve işveren tarafından da ücret ödenmeyen 1 güne ilişkin puantaj kaydının aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yer alan 10 nolu belge ekinde Kuruma verilmesi gerekmektedir

g- Eksik gün nedenlerinin ve işten çıkış nedenlerinin bildirilmesi

gEksik gün nedenlerinin bildirilmesi

Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmayan ve çalıştırılmadığı günler için ücret de ödenmeyen sigortalıların eksik çalışma nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilmesi gerekmektedir. Sigortalının eksik çalışma nedenleri Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 9 nolu ekinde yer alan aylık prim ve hizmet belgesinin arka sayfasında açıklanmış olup,

İstirahat

Grev

Ücretsiz/aylıksız izin

Lokavt

Disiplin cezası

Genel hayatı etkileyen olaylar

Gözaltına alınma

Doğal afet

Tutukluluk

Birden fazla

Kısmi istihdam

Görevden uzaklaştırma

Puantaj kayıtları

Diğer

eksik gün nedenleri olarak sayılmıştır.

Dolayısıyla, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmayan ve çalıştırılmadığı günler için de ücret ödenmediği beyan edilen sigortalılara ilişkin olarak, aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı eksik gün nedeni hanesine, yukarıda belirtilen nedenlerden sigortalının durumunu açıklayan kod numarası aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilecektir.

Diğer taraftan, kamu işyerleri ve toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerleri hariç olmak üzere, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalıştıklarını ispatlayan belgelerin Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 10 nolu ekinde yer alan belge ile aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne elden verilmesi veya aynı süre içinde posta ile gönderilmesi gerekmektedir.

Kamu işyerleri ile toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerleri ise, sigortalıların eksik çalışma nedenlerini aylık prim ve hizmet belgelerinde beyan etmeleri yeterli olup, bu durumu kanıtlayıcı belge ibraz etmeleri zorunlu bulunmamaktadır.

Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayılmaması halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait primler Kurumca re’sen tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir.

Kanunun bu hükmüne istinaden, eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilmesine rağmen Kurumca geçerli sayılmaması halinde, işveren/aracılardan eksik bildirilen günlere ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin bir aylık süre içinde verilmesi, sayılı Kanuna göre tebliğ edilecek yazı ile istenilecek, ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin söz konusu yazının tebliğinden itibaren bir aylık süre içinde verilmemesi halinde, bahse konu prim belgeleri ilgili ünitece re’sen düzenlenerek, tahakkuk eden primler yine sayılı Kanuna göre tebliğ edilecek yazı ile işveren/aracılara bildirilecektir.

Dolayısıyla, eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya Kurumca geçerli sayılmaması halinde, sayılı Kanuna göre tebliğ edilecek yazı ile işveren/aracılardan eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belge değil, sigortalıların eksik bildirilen sürelerine ilişkin ek nitelikteki aylık pim ve hizmet belgelerinin verilmesi istenilecektir.

Diğer taraftan, eksik bildirilen günlere ilişkin ek nitelilikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilmesine ilişkin yapılan tebligat üzerine, işveren/aracılarca, ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi yerine, söz konusu belgede kayıtlı sigortalıların eksik çalışma nedenlerine ilişkin her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belge ibraz edilmesi halinde (belgelerin noter tasdikli veya resmi nitelikte olması kaydıyla), söz konusu belgelere de itibar edilecektir.

Eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belgeleri Kuruma vermeyen veya vermelerine rağmen Kurumca geçerli sayılmayan işveren/aracılara gönderilecek olan tebligatlarda, ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin hangi sigortalılar için düzenlenmesi gerektiği, prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazanç tutarı da belirtilecektir.

İşveren/aracılardan istenilecek olan ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesindeki prime esas kazanç tutarının ne kadar olacağı, sigortalının ilgili ayda daha önce Kuruma bildirilmiş olan prime esas kazanç tutarının prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunan günlük kazanç tutarının eksik bildirilen gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek - (A) İşverenince/Ekim ayına ilişkin olarak düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı sigortalıların prim ödeme gün sayısının ve prime esas kazanç tutarının,

SigortalıGünSPEK İşe Giriş Tarihiİşten Ayrılış TarihiEksik Gün Nedeni

A Sigortalısı,İstirahatlı

B Sigortalısı,Ücretsiz izin

olduğu ve eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmediği varsayıldığında, işverence düzenlenmesi gereken ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayısı (A) sigortalısı için 5 gün, (B) sigortalısı için 2 gün olacak, prime esas kazanç tutarı ise;

Sigortalısı için

:

,00 / 25

=

30,00

:

30,00 x 5

=

,00 YTL

B Sigortalısı için

:

,00 / 28

=

28,57

:

28,57 x 2

=

57,14 YTL olacaktır.

Eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayılmaması üzerine, işveren/aracılardan istenilen ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin bir aylık süre içinde verilmeyerek söz konusu belgelerin ilgili ünitece re’sen düzenlenmesi halinde, belgede kayıtlı sigortalıların prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazanç tutarı da aynı şekilde hesaplanacaktır.

g İşten çıkış nedenlerinin bildirilmesi

Sigortalının ay içinde işten ayrılması halinde, işten çıkış tarihi sisteme girildikten sonra, işten ayrılma nedeninin aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilmesi gerekmektedir. İşten ayrılma nedenleri aylık prim ve hizmet belgesinin arka sayfasında açıklanmış olup,

Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi

Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi

Belirli iş süresinin sona ermesi

İş sözleşmesinin haklı nedenlerle işçi tarafından feshi

İş sözleşmesinin haklı nedenlerle işveren tarafından feshi

Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle

Malulen emeklilik nedeniyle

Ölüm

İş Kazası sonucu ölüm

Askerlik

Kadın işçinin evlenmesi

Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması

Toplu işçi çıkarma

Nakil

Çalıştığı işyerinin kapanması

İşin sona ermesi

Mevsim bitimi

Kampanya bitimi

Statü değişikliği

Diğer nedenler

işten ayrılma nedenleri arasında sayılmıştır.

h- Sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve aylık sosyal güvenlik destek primlerinin hesaplanması

Sigortalıların tamamına ilişkin yukarıda açıklanan bilgilerin girişinin yapılmasının ardından, aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı “Toplam Tahakkuk Bilgileri” sistem tarafından hesaplanacak ve ödenecek olan sigorta primi ve işsizlik sigortası primine ilişkin tahakkuk makbuzu sistemden alınabilecektir.

Aylık prim ve hizmet belgesinin kağıt ortamında düzenlendiği durumlarda ise, “Toplam Tahakkuk Bilgileri” ilgililerce doldurulacaktır.

Belgeye ilişkin bilgiler

Aylık prim ve hizmet belgesinin e-Sigorta kanalıyla gönderilmesi sırasında, belgenin ilişkin olduğu yıl ve ay, sigortalıların niteliklerine uygun belge türü ve varsa düzenlenmesine esas Kanun türü, ilgililerce seçilecektir.

Belge türleri, aylık prim ve hizmet belgesinin arka sayfasında,

Belge
Türü

Sigortalılar

01

Hizmet Akdi İle Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar

02

Sosyal Güvenlik Destek Primine Tabi Çalışanlar

07

Sayılı Kanunda Belirtilen Aday Çırak, Çırak Ve Mesleki İşletmelerde Eğitim Gören Öğrenciler

13

Tüm Sigorta Kollarına Tabi Olup İşsizlik Sigortası Primi Kesilmeyenler İle Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmamış Ülke Vatandaşlarından Hizmet Akdine İstinaden Çalışanlar

14

Libya’da Çalışanlar

19

Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri Bünyesinde Oluşturulan Tesis Atölye Ve Benzeri Ünitelerde Çalıştırılan Hükümlü Ve Tutuklular

20

İstisna Akdine İstinaden Almanya'ya Götürülen Türk İşçiler

21

Türk İşverenler Tarafından Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmamış Ülkelere Götürülerek Çalıştırılan Türk İşçileri

22

Meslek Liselerinde Okumakta İken Veya Yüksek Öğrenimleri Sırasında Zorunlu Staja Tabi Tutulan Öğrenciler

23

Harp Malulleri İle Ve Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olanlar

24

Harp Malulleri İle Ve Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olanlar

25

Sayılı Kanun Gereğince İşsizlik Ödeneği Almayıp Türkiye İş Kurumu Tarafından Düzenlenen Eğitimlere Katılan Kursiyerler

26

Sayılı Kanun Gereğince İşsizlik Ödeneği Alıp Türkiye İş Kurumu Tarafından Düzenlenen Eğitimlere Katılan Kursiyerler

27

Sayılı Kanun Gereğince İşsizlik Ödeneği Alıp Türkiye İş Kurumu Tarafından Düzenlenen Eğitimlere Katılmayan Kursiyerler

28

Sayılı Kanunun 21 İnci Maddesi Kapsamında İş Kaybı Tazminatı Alanlar

29

Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışıp 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

30

İşsizlik Sigortası Hariç 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

31

Harp Malulleri İle Ve Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olup 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

32

Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışıp 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

33

İşsizlik Sigortası Hariç 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

34

Harp Malulleri İle Ve Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olup 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

35

Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışıp Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

36

İşsizlik Sigortası Hariç Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

37

Harp Malulleri İle Ve Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olup Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar

38

Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmış Ülke Vatandaşı Olup Türkiye’de Çalışanlar, Birleşik Krallıkta İkamet Edenler Ve İsviçre Vatandaşı Olanlardan Uzun Vadeli Sigorta Kolunu Tercih Edenler

39

Birleşik Krallıkta İkamet Edenler Ve İsviçre Vatandaşı Olanlardan Uzun Vadeli Sigorta Kolunun Uygulanmasını Talep Etmeyenler

40

Kısa Çalışma Ödeneği Alanlar

olarak açıklanmıştır. Dolayısıyla aynı işyerinde çalışmakla birlikte, farklı nitelikteki sigortalılar, farklı belge türü seçilmek suretiyle Kuruma bildirilecektir.

Örnek 1- (B) Limited Şirketinin /Aralık ayında çalıştırmış olduğu toplam 11 sigortalıdan,

- 6’sının tüm sigorta kollarına tabi,

- 3’ünün sosyal güvenlik destek primine tabi,

- 2’sinintüm sigorta kollarına olmakla birlikte 60 gün fiili hizmet süresi zammına tabi,

olduğu varsayıldığında, her bir belge türüne giren sigortalı grubu, ilişkin oldukları belge türleri seçilmek suretiyle ayrı ayrı düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri ile Kuruma bildirilecektir.

Hal böyle olmakla birlikte, bazı belge türleri yalnızca bazı kurum, kuruluş ve işletmelerceseçilebilecek olup, bu kurum ve kuruluşlar ile, bu kurum ve kuruluşların seçebilecekleri belge türleri aşağıda açıklanmıştır.

- Türkiye İş Kurumu; işsizlik ödeneği alanlar, vermiş olduklara eğitimlere katılan/ katılmayanlar, iş kaybı tazminatı alanlar ve kısa çalışma ödeneği alanlar için ve 40 nolu belge türlerini,

- Milli Eğitim Bakanlığı/Okullar/Yüksek Öğretim Kurumu; aday çırak, çırak ve mesleki işletmelerde eğitim gören öğrenciler ve meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler için, 7 ve 22 nolu belge türlerini,

- Ceza infaz kurumları ve tutukevleri; kendi bünyelerinde oluşturdukları tesis atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular için 19 nolu belge türünü,

- Libya’da Türk işçisi çalıştıran işletmeler; 14 nolu belge türünü,

seçebileceklerdir.

Bu bağlamda, yukarıda belirtilen kurum, kuruluş ve işletmelerin, bahse konu belge türlerini seçebilmeleri amacıyla çalıştırdıkları sigortalıların niteliklerini de belirtmek suretiyle işyerlerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne yazılı olarak başvurmaları gerekmekte olup, yapılan başvurular üzerine ilgili ünite tarafından gerekli kodlama yapılmak suretiyle, aylık prim ve hizmet belgesinin gönderilmesi sırasında ilgili belge türleri kendilerine açılacaktır.

Diğer taraftan, yukarıda belirtilen kurum, kuruluş ve işletmelerin, yukarıda belirtilen nitelikteki sigortalılardan ayrı olmak üzere, farklı nitelikte sigortalı istihdam etmeleri halinde bu sigortalılar için ayrıca işyeri dosyası tescil ettirmeleri gerekmektedir.

Öte yandan, işyerinin ve sigortalıların çeşitli teşvik Kanunları kapsamına girmesi halinde, diğer Kanunlar kapsamına giren sigortalılar ise ayrıca belge türü ve kanun türü seçilmek suretiyle düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri ile Kuruma bildirilecektir.

Örnek 2- /Kasım ayında toplam sigortalı istihdam (A) işvereninin çalıştırdığı sigortalılardan;

- 3’ünün, sayılı Kanunun 30 uncu maddesine istinaden kontenjan dahilinde tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan özürlü sigortalı,

- 7’sinin, sayılı Kanunun 30 uncu maddesine istinaden kontenjan haricinde tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan özürlü sigortalı,

- 10’unun sayılı Kanun kapsamına giren yaş arasında erkek veya 18 yaşından büyük kadın sigortalı,

- 6’sının herhangi bir teşvik Kanunu kapsamına girmeyen sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan sigortalı,

- 77’sinin de yine herhangi bir teşvik Kanunu kapsamına girmeyen tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan sigortalı,

olduğu varsayıldığında,

- sayılı Kanunun 30 uncu maddesine istinaden kontenjan dahilinde tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan özürlü sigortalılar, 1 nolu belge türü ve sayılı Kanun türü,

- sayılı Kanunun 30 uncu maddesine istinaden kontenjan haricinde tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan özürlü sigortalılar, 1 nolu belge türü ve sayılı Kanun türü,

- Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan sigortalılar 2 nolu belge türü,

- Tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan diğer sigortalılar ise, 1 nolu belge türü,

seçilmek suretiyle Kuruma bildirilecektir.

Belgeyi düzenleyen kişiye ilişkin bilgiler

Aylık prim ve hizmet belgeleri, e-Sigorta kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi verilmiş olan kişilerce Kuruma gönderilebilecek olup, bu kişiler sistemde kayıtlı tutulmaktadır. Bu itibarla, aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Sigorta kanalıyla gönderilmesi sırasında, belgeyi gönderen kişinin ayrıca kaydedilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, aylık prim ve hizmet belgelerinin kağıt ortamında Kuruma verildiği durumlarda,varsa, sayılı Kanuna tabi olan meslek mensubunun adı ve soyadı ile bunların meslekî oda kayıt numarasının, işverenin kamu idaresi olması hâlinde tahakkuk veya tediye görevlisinin ad ve soyadının belgeye kaydedilmesi gerekmektedir.

Aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma Verilmesi

Aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilme şekli ve süresi

sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları çalıştıran;

- Özel nitelikteki işyeri işverenleri, cari aya ilişkin olarak düzenleyecekleri asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23’ünde,

- Resmi nitelikteki işyeri işverenleri ise, cari aya ilişkin olarak düzenleyecekleri asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin ilişkin olduğu dönemi izleyen takvim ayının 7’sinde,

saat ’a kadar e-Sigorta kanalıyla Kuruma göndermek zorundadırlar. Belgenin gönderilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde, aylık prim ve hizmet belgesi, son günü izleyen ilk iş günü saat a kadar, Kuruma, e-Sigorta kanalıyla gönderilebilecektir.

Diğer taraftan, bazı özel nitelikteki işyeri işverenleri ayın 15’i ila müteakip ayın 14’ü arasında; bazı resmi nitelikteki işyeri işverenleri ise ayın 1’i ila 30’u arasında ücret alan sigortalılar çalıştırdığından, bu nitelikteki işyeri işverenlerince;

- Ayın 1’i ila 30’u arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalılar için düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23’ünde,

- Ayın 15’i ila müteakip ayın 14’ü arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalılar için düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri, en geç belgenin ilişkin olduğu dönemi izleyen takvim ayının 7’sinde,

Kuruma gönderilecektir.

Örnek 1- Özel sektör işverenlerince /Ekim ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin23/11/ tarihinin Pazar gününe rastlaması nedeniyle en geç 24/11/ Pazartesi gününe kadar, /Kasım ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin ise en geç 23/12/ Salı gününe kadar Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.

Örnek 2- Resmi sektör işverenlerince 15/10/ - 14/11/ dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin 7/12/ tarihinin Pazar gününe rastlaması nedeniyle en geç 8/12/ pazartesi gününe kadar, 15/11/ - 14/12/ dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin ise en geç 7/1/ Salı gününe kadar Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan,

a) Toplu iş sözleşmeleri uyarınca geriye yönelik olarak ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihi,

b) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve toplu iş sözleşmesi dışında kalan sigortalılar ile özel sektöre ait işyerlerinde sendikalara üye olmamaları sebebiyle toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalan sigortalılara, geriye dönük ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, alınan karar tarihini,

c) Ücretleri Maliye Bakanlığının vizesine tabi olan personele ödenen ücretlere ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, vize işleminin gerçekleştiğine ilişkin yazının tarihini,

ç) Bir aydan fazla istirahat alan sigortalılara Kurumca ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin yanı sıra istirahatlı bulunulan süre için işverenlerince toplu iş sözleşmesine dayanılarak ücret ödenmesi hâlinde, bu ücretlere ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin istirahat süresinin sona erdiği tarihi,

d) sayılı İş Kanununun 21 inci maddesine istinaden iş mahkemelerince veya özel hakem tarafından verilen kararların tebliğinden sonra, on iş günü içinde sigortalı, işe başlamak üzere işverene başvurduğu takdirde, iş mahkemeleri veya özel hakemlerce verilen karar uyarınca ödenmesine karar verilen ücretlere ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin kesinleşen mahkeme kararının sigortalıya tebliğ edildiği tarihi izleyen onuncu iş gününü,

e) İdare mahkemesi kararlarına göre görevlerine iade edilen sigortalı personele ödenmesine karar verilen ücretlere ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin kesinleşen mahkeme kararının idareye tebliğ edildiği tarihi,

f) sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamına giren ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılara enflasyon farkı veya başka ad altında geriye yönelik olarak yapılan ödemelere ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, ödemenin yapıldığı tarihi,

g) Toplu iş sözleşmelerine tabi işyeri işverenlerince veya kamu idarelerince ya da yargı mercilerince verilen kararlara istinaden, hizmet akdinin mevcut olmadığı veya askıda olduğu bir tarihte ödenen ücret dışındaki ödemelere ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin (ücret dışındaki bu ödemeler hizmet akdinin devam ettiği en son ayın kazancına dahil edilecektir.)yukarıda belirtilen mercilerin kararlarının kesinleşme tarihlerini,

takip eden ay/dönemin, işyerinin özel nitelikte olması halinde 23 üne, resmi nitelikte olması halinde ise 7’sine kadar, Kuruma, e-Sigorta kanalıyla gönderilmesi veya kağıt ortamında verilmesi halinde de yasal süresi içinde verilmiş kabul edilecektir.

Hal böyle olmakla birlikte, 1 sigortalı çalıştıran işyeri işverenlerinin bilgisayar alt yapılarını oluşturuncaya kadar cari aylara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini kağıt ortamında Kuruma vermeleri mümkün bulunduğundan, Kurumca yapılacak olan ikinci bir duyuruya kadar, aylık prim ve hizmet belgeleri,

- 1 sigortalı çalıştıran işverenler için isteğe bağlı olarak,

- 2 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenler için zorunlu olarak,

e-Sigorta kanalıyla gönderilecektir.

Zorunlu tutulduğu halde, cari aylara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Sigorta kanalıyla gönderilmemesi halinde söz konusu belge kağıt ortamında yasal süresi içinde Kuruma verilse dahi, ilgililer aleyhine sayılı Kanunun ’nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin 1 ve 2 numaralı alt bentlerine göre idari para cezası uygulanacaktır.

Yasal süresi dışında Kuruma verilecek/gönderilecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri

Yasal süresi geçirildikten sonra düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri Kuruma elden verilir ya da posta kanalıyla gönderilir.

Yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen asıl ve ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri;

- Defter tutmakla yükümlü olanlarca düzenlenmiş ise;

Ocak, Şubat, Mart, Nisan Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına ilişkin olarak düzenlenmiş olanların, ilişkin olduğu yıl içinde,

Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak düzenlenmiş olanların, yasal olarak verilmesi gereken ayın sonundan başlayarak üç ay içinde,

- Defter tutmakla yükümlü olmayanlarcadüzenlenmiş ise;

Yasal olarak verilmesi gereken ayın sonundan başlayarak üç ay içinde,

Kuruma verilmiş ve belgede kayıtlı sigortalıların işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiş olması halinde ve aksine yapılmış bir tespitin de bulunmaması kaydıyla, doğruluğunun tespiti için ayrıca kayıt tetkikine başvurulmadan işleme alınacaktır.

Defter tutmakla yükümlü olanlarca yukarıda belirtilen süreler geçirildikten sonra Kuruma verilen asıl ve ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri, işyeri defter ve belgelerinden tespit edilecek her türlü bilgi ya da kamu idareleri tarafından düzenlenecek belge veya alınan bilgi ile doğrulanması halinde işleme alınacaktır.

Diğer taraftan, işyerinde yapılan fiili tespitler sonucunda, gerek defter tutmakla yükümlü olan gerekse olmayan kişilerce yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin en fazla geriye yönelik bir yıllık süreye ilişkin kısmı işleme konulabilecektir.

Örnek 1- Defter tutmakla yükümlü olan (A) Limited Şirketince /Ocak ayına ilişkin olarak düzenlenen ve 5 sigortalının kayıtlı olduğu aylık prim ve hizmet belgesinin 27/10/ tarihinde Kuruma verildiği varsayıldığında, belgede kayıtlı beş sigortalının her birine ilişkin işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiş olması ve aksine yapılmış bir tespitin bulunmaması halinde, bahse konu prim belgesi ayrıca kayıt tetkikine başvurulmadan işleme konulacaktır. Buna karşın, söz konusu prim belgesinde kayıtlı sigortalılardan birinin veya bir kaçının işe giriş bildirgesinin yasal süresi dışında verilmiş olması veya belgede kayıtlı sigortalıların işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiş olmasına rağmen sözkonusu belgenin cari yıl ( yılı) dışında Kuruma verilmiş olması halinde, bahse konu belgenin işleme alınabilmesi için bu defa doruluğunun defter ve belgelerle kanıtlanması gerekmektedir.

Örnek 2- Defter tutmakla yükümlü olmayan (B) gerçek kişisince, /Kasım ayına ilişkin olarak düzenlenen ve 2 sigortalının kayıtlı olduğu aylık prim ve hizmet belgesinin 25/2/ tarihinde Kuruma verildiği varsayıldığında, belgede kayıtlı sigortalıların her ikisine ilişkin işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiş olması ve aksine yapılmış bir tespitin bulunmaması halinde, bahse konu prim belgesi ayrıca kayıt tetkikine başvurulmadan işleme konulacaktır. Buna karşın, sözkonusu prim belgesinde kayıtlı sigortalılardan birinin veya ikisinin işe giriş bildirgesinin yasal süresi dışında verilmiş olması veya belgede kayıtlı sigortalıların işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde verilmiş olmasına rağmen, sözkonusu belgenin yasal verilmesi gereken sürenin sonundan itibaren üç aylık süre geçirildikten sonra (örnek yönünden 1/4/ veya sonraki bir tarihte) Kuruma verilmiş olması halinde, sözkonusu prim belgesi, yasal verilmesi gereken sürenin sonundan itibaren bir yıllık süre geçmeden yapılacak fiili tespite istinaden doğruluğunun anlaşılması halinde, işleme alınabilecektir.

Yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri ise,

- Defter tutmakla yükümlü olan işverenlerce düzenlenmiş olması halinde, doğruluğunun tespiti için kayıt tetkikine başvurulmak suretiyle,

- Defter tutmakla yükümlü olunmayan işverenlerce düzenlenmiş olması halinde ise, doğruluğunun her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgelerle kanıtlanması halinde,

işleme alınabilecektir.

Belge türü veya kanun türü hatalı seçilmiş olan aylık prim ve hizmet belgeleri için, Kuruma, düzeltme amaçlı olarak yasal süresi dışında iptal nitelikte ve doğru belge türü veya kanun türü seçilmek suretiyle asıl veya ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi halinde, belge türü veya kanun türü hatalı seçilmiş aylık prim ve hizmet belgesi ile düzeltme amaçlı olarak yasal süresi dışında verilmiş asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesindeki sigortalıların prim ödeme gün sayıları ve prime esas kazanç tutarlarının aynı olması kaydıyla, yasal süresi dışında düzeltme amaçlı olarak verilen aylık prim hizmet belgeleri incelemeye gerek kalınmaksızın işleme alınacak ve sözkonusu belgelere idari para cezası uygulanmayacaktır.

Afet durumunda aylık prim ve hizmet belgelerinin verilme süresi

Yangın, su baskını, yer kayması ve deprem gibi afete uğrayan işverenlerin, bu durumu kamu kurum ve kuruluşlarından alacakları yazı ile belgeleyerek afetin meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde, bu kişilerin prim ödeme aczine düştüklerinin Kurumca yapılacak inceleme neticesinde tespit edilmesi kaydıyla, afetin meydana geldiği tarihte verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ay içinde Kuruma verildiği takdirde yasal süresi içinde verilmiş kabul edilecektir.

Örnek 1- (A) Limited Şirketine ait işyerinin 17/10/ tarihinde yangın felaketine uğradığı varsayıldığında, 17/1/ tarihinin Cumartesine rastlaması nedeniyle 19/1/ Pazartesi gününe kadar işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne yangın felaketinden etkilendiğine dair kamu kurum ve kuruluşlarından alacağı belge ile müracaat etmesi üzerine, Kurumca yapılacak inceleme sonucunda, sözkonusu işverenin ödeme aczine düşmüş olduğunun tespiti halinde, afetin meydana geldiği tarihte Kuruma verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi /Eylül ayına ilişkin belge olacağından, /Eylül ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi, 23/1/ tarihine kadar Kuruma verildiği takdirde yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır.

Örnek 2-1 nolu örnekteki yangın felaketinin 27/11/ tarihinde gerçekleşmiş olduğu varsayıldığında ise, felakete uğranılan ayda verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresi, yangın felaketine uğranılan tarihten önce (23/11/ tarihinde) sona ermiş olduğundan, /Ekim ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresi ertelenmeyecektir.

e-Sigorta uygulamasına başvurulması, sözleşmenin düzenlenmesi ve şifre zarfının teslimi;

Başvuru

Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Kuruma e-Sigorta kanalıyla gönderilebilmesi için,işverenlerin, aracıların ve sigortalıyı geçici olarak devralanların, her bir işyeri için ayrı ayrı olmak üzere, işveren ve yetki verilmesi talep edilen kullanıcı tarafından imzalanmış “e-Sigorta Hizmetleri İnternet Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi Başvuru Formu”nun tüm bölümlerini eksiksiz ve gerçeğe uygun doldurarak, işveren ve yetki verilmesi talep edilen kullanıcı tarafından imzalanmış e-Sigorta Sözleşmesini de başvuru formuna ekleyerek, işyerlerinin işlem gördüğü Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

e-Sigorta başvurusunun, yetki verilmesi talep edilen kullanıcı tarafından yapılabilmesi için,düzenlenecek olan vekaletnamelerin, genel vekaletname olması veya işvereni adına, e-Sigorta başvurusunda bulunma, Kuruma e-Sigorta kanalıyla aylık prim ve hizmet belgesi gönderme,e-Sigorta sözleşmesi imzalama ve kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresini teslim alma yetkisinin verildiğine dair ya da işvereni temsil veya ilzama yetkili olunduğuna dair özel vekaletname düzenlenmiş olması icap etmektedir. Dolayısıyla, yukarıda belirtilen hususların yer almadığı özel vekaletnameler ile e-Sigorta başvurusunda bulunulması mümkün bulunmamaktadır.

a- İşverenin gerçek kişi olması durumunda başvuru

Kullanıcı kodu ve şifresi almak için yapılacak başvurular, gerçek kişi olan işverenlerce yapılabileceği gibi, gerçek kişi işverenlerin yetki verilmesini talep ettikleri kullanıcılar tarafından da yapılabilecektir.

Ancak bu durumda, yetki verilmesi talep edilen kullanıcı için düzenlenmiş vekaletnamenin aslının veya noter onaylı suretinin de e-Sigorta Sözleşmesi ile birlikte başvuru formunun ekinde ibraz edilmesi gerekmektedir. İşverence yetki verilmesi talep edilen kişinin, serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavir olması durumunda da yine aynı yol izlenecektir.

b- İşverenin tüzel kişi olması durumunda başvuru

İşverenin özel hukuk tüzel kişisi olması halinde, kullanıcı kodu ve şifresi almak için yapılacak başvurular, tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili bulunan kişilerce (yönetim kurulu başkanı, şirket müdürü, kooperatif, dernek, oda, vakıf başkanları vs.) veya bu kişilerin yönetim kurulu kararı, noterden onaylı vekaletname veya imza sirküleri ile yetki verilmesini talep ettikleri kişilerce de yapılabilecektir.

Bu durumda, başvuru formunda hem tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili bulunan kişinin işveren olarak imzası, hem de bu kişi tarafından yetkili kılınan kişinin imzası bulunacak olup, başvuru formuna imza sirkülerinin veya vekaletnamenin aslı ya da onaylı sureti eklenecektir.

c- İşverenin kamu kurum ve kuruluşu olması durumunda başvuru

İşverenin kamu kurum veya kuruluşu olması halinde, ilgili kurum ve kuruluş tarafından kullanıcı kodu ve şifresi verilmesi talep edilmiş olan kişiler başvuruda bulunabileceklerdir. Bu durumda, ilgili kamu kurum veya kuruluşu tarafından düzenlenmiş görevlendirme yazısı başvuru formuna eklenecektir.

d- Birden fazla işyeri dosyası ve aracısı olan işverenlerce yapılacak başvuru

İşverenlerin, aracıların ya da iş görme edimini yerine getirmek üzere sigortalısını geçici olarak devredenlerin aynı veya farklı ünitede birden fazla işyeri dosyasının olması durumunda, her bir işyeri dosyası için Kuruma ayrı ayrı başvuruda bulunacaklardır.

Aracısı olan işyerlerinde ise hem işveren, hem de aracıların her biri ayrı ayrı başvuruda bulunarak, ayrı ayrı kullanıcı kodu ve kullanıcısı şifresi alacaklardır.

Başvuru formları, evrak servisince evrak tarih ve numarası verildikten sonra, e-Sigorta Servisinde çalışan personel tarafından teslim alınacak, ardından gerekli kontrollerin yapılmasının ardından “Kurum Ünitesi” bölümü teslim alan personel tarafından kaşelenip imzalanacaktır.

Başvuru Formlarının kaydedilmesi ve klase edilmesi

e-Sigorta Servisinde görevli memur tarafından teslim alınıp imzalanan başvuru formları alfabetik olarak düzenlenmiş fihrist defterine (işyeri sicil no, işyeri unvanı, başvuru formu seri no ve başvuru tarihi bilgilerini ihtiva edecek şekilde) kaydedilerek, başvurunun alındığı tarih ve sıraya göre klase edilecektir.

e-Sigorta Sözleşmesinin düzenlenmesi ve şifre zarfının teslimi

Şifre zarfının tesliminden önce, seri numaralı ve oto kopili e-Sigorta Sözleşmesinin aslı ve diğer iki nüshasının Kurum ve işveren arasında imzalanması gerekmektedir.

e-Sigorta Sözleşmesini, Kurum adına e-Sigorta Servisinin bağlı olduğu Müdür Yardımcısı ile işveren ve işverenin noter onaylı vekaletname, imza sirküleri veya kamu kurum veya kuruluşlarında görevlendirme yazısı ile yetki verdiği kişi imzalayacaktır.

e-Sigorta Sözleşmesinin imzalanmasını müteakip, “İnternet Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi Teslim Tutanağı” bir asıl, iki nüsha düzenlenerek imzalanacak ve e-Bildirge Servisi memuru tarafından “funduszeue.info” adresindeki uygulamanın aktivasyon sayfasından kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi zarfının üzerindeki “başvuru aktivasyon kodu” girilerek, aktivasyon işlemi gerçekleştirilecek ve “e-Sigorta Sözleşmesi” ve “İnternet Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi Teslim Tutanağı”nın birer suretleri ile birlikte kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi zarfı işveren ve/veya yetkili kişiye teslim edilecektir. “e-Sigorta Sözleşmesi” ile “İnternet Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi Teslim Tutanağının” birer nüshası, işyeri dosyasında muhafaza edilmek üzere ilgili Sigorta Primleri Servisine dahili evrak zimmet defteri ile teslim edilecek, “e-Sigorta Sözleşmesi” ile “İnternet Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi Teslim Tutanağı”nın asılları ise “e-Sigorta Hizmetleri İnternet Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi Başvuru Formu” ile birleştirilerek e-Sigorta Servisinde muhafaza edilecektir.

Şifrenin iptali;

e-Sigorta Sözleşmesinin 8’inci maddesinde sayılan sebeplerden herhangi birinin varlığı halinde, durum yazılı olarak ilgili Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne yazılı olarak bildirilecek ve e-Sigorta Servisinde görevli memur tarafından “funduszeue.info” adresindeki uygulamanın kullanıcı işlemleri menüsünden işverene ve/veya yetkili kişiye verilen kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi, işveren ve/veya yetkili kişinin belge verme yükümlülüğünün yasal olarak sona erdiği tarih itibariyle iptal edilecek, ayrıca bu durum ve sözleşmenin fesh edildiği, işveren ve/veya yetkili kişiye iadeli taahhütlü bir yazı ile bildirilecektir.

Şifrenin çalınması, kaybolması, unutulması;

İşveren ve/veya yetkili kişi tarafından kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresinin; çalındığı, kaybolduğu veya unutulduğu gibi hususların yazılı olarak ilgili üniteye bildirilmesi halinde,e-Bildirge Servisinde görevli memur tarafından “funduszeue.info” adresindeki uygulamanın kullanıcı işlemleri menüsünden derhal kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi iptal edilecektir.

Bu durumda, işveren veya yetkili kişinin aynı işyeri için yeni kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi verilmesini yazılı olarak talep etmesi halinde, “funduszeue.info” adresindeki uygulamanın kullanıcı işlemleri menüsünden daha önce girişi yapılan başvuru bilgileri sistemden çağırılarak yeni kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi verilecektir.

Prim ödeme yükümlüleri

sayılı Kanununda;

- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlar için işverenleri,

- Hizmet akdi kapsamında çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutulular için Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumları,

- 5 inci maddenin (b) bendinde belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim görenler ile meslek liselerinde zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, yüksek öğrenim sırasında zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler için öğrenim gördükleri Yüksek Öğretim Kurumu,

prim ödeme yükümlüsü olarak sayılmışlardır.

Primlerin ödenme süresi

sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalıları çalıştıran işverenler, bir ay içinde çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanacak sigortalı hissesi prim tutarlarını sigortalıların ücretlerinden keserek, kendi hissesine isabet eden prim tutarlarını da bu tutarlara ekleyerek en geç takip eden ay/dönemin sonuna kadar Kuruma ödeyeceklerdir.

Ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde ise, prim tutarları, en geç son günü izleyen ilk iş günü içinde Kuruma ödenecektir.

Örnek 1- Özel nitelikteki A Limited Şirketi, /Kasım ayında çalıştırmış olduğu sigortalıların primlerini en geç 31/12/ tarihine kadar, /Aralık ayında çalıştırmış olduğu sigortalıların primlerini ise 31/1/ tarihinin Cumartesine rastlaması nedeniyle 2/2/ Pazartesi günü ödeyecektir.

Örnek 2 - sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran resmi nitelikteki (B) Kamu Kurumu, 15/11/ - 14/12/ döneminde çalıştırmış olduğu sigortalıların primlerini en geç 14/1/ Çarşamba günü, 15/12/ - 14/1/ döneminde çalıştırmış olduğu sigortalıların primlerini ise 14/2/ tarihinin Cumartesine rastlaması nedeniyle 16/2/ Pazartesi günü ödeyecektir.

Diğer taraftan, prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsubu suretiyle de ödenmesi de mümkün bulunmaktadır. Bu durumda, katma değer vergisi iade hakkı sahibi olan işveren, kendisinin veya mal ya da hizmet satın aldığı/iştirak/ortaklık ilişkisi içinde bulunduğu işverenlerin prim borçları için de mahsup talep edebilecektir.

Prim borçlarının katma değer vergisi iade alacığından mahsup edilmesi talebinde bulunan işverenlerin, cari aylara ilişkin prim borçlarını ödeme süresinin sona erdiği tarihten itibaren 15 gün içinde mahsup suretiyle ödemeleri halinde, bahse konu primler yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilecektir. Ancak prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi talebinde bulunulduğu halde, yukarıda belirtilen süre içinde mahsup edilemeyen veya eksik mahsup edilen prim borçları, yasal ödeme süresinin sonundan borç ödeninceye kadar gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilecektir.

a- Aylık prim ve hizmet belgesinde bulunması gerekli bilgiler

İşveren, örneği bu Tebliğekinde yer alan Aylık Prim ve Hizmet Belgesine (EK:2),

-İşyeri sicil numarasını,

-İşverenin adını,

-İşyerinin adresini,

-Bağlı olduğu saymanlığı,

-Belgenin ait olduğu yıl ve ayını, belgenin asıl, ek veya iptal nitelikte olduğunu gösterir mahiyetini, belgenin türünü, sayfa sayısını,

-Tüm sayfalara ait toplam sigortalı bilgilerini,

-Toplam prim tahakkuk bilgilerini,

-Ay içinde çalıştırılan sigortalıların; sosyal güvenlik sicil numaralarını, emeklilik sicil numaralarını, adını, soyadını, durum kodunu, ödemeye esas aylık bilgilerini, prime esas kazanç toplamını, prim ödeme gün sayılarını, tahakkuk eden prim tutarlarını, sigortalının ay içerisinde göreve başlama ve ayrılma tarihleri ile nedenlerini,

-İşveren veya işveren vekili ile birlikte tahakkuk ve tediye ile ilgili kamu görevlisinin adı, soyadı ve imzasını,

kaydetmeleri gerekmektedir.

a İşyeri sicil numarası;

İşyeri tescil işlemini müteakip Kurumca işverene bildirilen işyeri sicil numarası, ilgili bölüme eksiksiz olarak yazılacaktır.

a İşverenin adı, işyerinin adresi ve bağlı olduğu saymanlık;

İşverenin adı bölümüne kamu idaresinin açık adı ve varsa bağlı bulunduğu üst kuruluş adı ile birlikte eksiksiz olarak yazılacaktır. Adres bölümüne kamu idaresinin açık adresi eksiksiz olarak doldurulduktan sonra, kamu idaresinin bağlı bulunduğu saymanlık bölümüne, personel maaş ödemeleri saymanlıkça yapılan işverenlerin bağlı bulunduğu saymanlığın ismi tam olarak yazılacaktır. Tahakkuk ve tediye işlemleri kendi işyerlerince gerçekleştirilen (Döner sermaye işletmeleri, belediye, özel idare, K.İ.T’ler vb.)kamu idareleri bağlı olduğu saymanlık bölümüne kendi işyeri ismini yazacaklardır.

a Belgenin ait olduğu yıl ve ay

Belgenin sonradan düzenlenip düzenlenmediğine bakılmaksızın hangi aya ve yıla ait prime esas kazançlar ve prim tutarlarına ilişkin ise,ay ve yıl bölümüne o ay ve yıl yazılacaktır.

a Belgenin mahiyeti;

Belgenin asıl veya ek olup olmadığı belirtilecektir.

a Asıl mahiyetteki aylık prim ve hizmet belgesi

Sigortalılara ait cari aya ilişkin prime esas kazanç ve prim tutarları ile ilgili bilgilerin, asıl mahiyetteki aylık prim ve hizmet belgesi ile gönderilmesi gerekmektedir.

a Ek mahiyetteki aylık prim ve hizmet belgesi

Sigortalıların;

- Bakanlar Kurulu Kararı veya mahkeme kararına istinaden geriye yönelik olarak yapılan ödemelerin prime esas kazançlarına ait bildirimleri,

- Açığa alınarak prime esas kazançlarının yarısı üzerinden prim alınanların, görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazanmaları halinde prime esas kazancının kalan yarısı ile bu kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilecek primleri,

- Görevine son verilenlerden, sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazanıp aylıklarının ödenmesi halinde geriye yönelik ödenen ücretlerinin prime esas kazançlarının tamamı üzerinden alınacak primleri,

- Cari aya ait aylık prim ve hizmet belgesi süresi içinde Kuruma gönderildikten sonra göreve başlayan sigortalıya ödenen kıst ücretlerinin prime esas kazancına ait primleri,

- Cari aya ait aylık prim ve hizmet belgesi süresi içinde Kuruma gönderildikten sonra prime esas kazançlarının eksik hesaplandığı tespit edilenlerin eksik hesaplanan prime esas kazanç tutarları üzerinden alınacak primleri,

için ek aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenecektir.

a Belge türü

Aynı işyerinde farklı dönemlerde maaş ödemesi yapılan sigortalılar olması halinde,her bir maaş ödeme dönemi için ayrı ayrı Aylık Prim ve Hizmet Belgesi düzenlenerek,belge türüne;

-Ücret ödemeleri ayın 15’inde pesin olarak yapılan sigortalılar için “

-Ücret ödemeleri ayın1’inde peşin olarak yapılan sigortalılar için “

-Ücret ödemeleri ayın 15’inde çalıştıktan sonra yapılan sigortalılar için “

-Ücret ödemeleri ayın1’inde çalıştıktan sonra yapılan sigortalılar için “

kodları yazılacaktır.

Örnek: (A) işyerinde 4 ayrı ücret ödeme dönemine ait sigortalı çalıştırıldığı varsayıldığında Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde,

1) 15 Eylül - 14 Ekim dönemi maaşını 15 Eylül tarihinde peşin alan sigortalılar için belge türüne “01”kodu,

2)1 Eylül - 30 Eylül dönemi maaşını 1 Eylül tarihinde peşin alan sigortalılar için belge türüne “ kodu,

3)15 Eylül - 14 Ekim dönemi maaşını 15 Ekim tarihinde çalıştıktan sonra alan sigortalılar için belge türüne “ kodu,

4)1 Eylül - 30 Eylül dönemi maaşını 1 Ekim tarihinde çalıştıktan sonra alan sigortalılar için belge türüne “ kodu,

yazılarak her bir maaş dönemi için ayrı ayrı Aylık Prim ve Hizmet Belgesi düzenlenecektir.

a Sigortalının adı soyadı

Sigortalının ad ve soyadı kısaltma yapmaksızın yazılır ve çift isimler birinci isimle ikinci isim arasında bir boşluk bırakılarak doldurulacaktır sayılı Türk Medeni Kanunun inci maddesinden yararlanarak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanan kadınların soyadları yazılırken birinci soyadı ile ikinci soyadı arasında bir boşluk bırakılarak doldurulacaktır.

a Sosyal güvenlik sicil numarası

Sosyal güvenlik sicil numarası olarak Nüfus Müdürlüğünce verilen 11 sayısal karakterden oluşan T.C kimlik numarası yazılacaktır. Yabancı uyruklu kişiler için İçişleri Bakanlığınca verilen kimlik numarası yazılacaktır..

a Emeklilik sicil numarası

Bu bölüme sigortalının ilk defa göreve başladığı tarihte Kurumca verilen 8 sayısal(örnek: ) karakterli sicil numarası yazılacaktır.

a Durum kodu

sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesine göre açıktan vekil olarak atanan (vekil öğretmen, vekil imam, vekil memur vb.) sigortalılar için durum kodu bölümüne “V” kodu yazılacaktır.

Görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunan sigortalı için “A” kodu yazılacaktır. İlk defa 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlar için, sayılı Kanunun 80 inci maddesi ile “vekalet veya ikinci görev karşılığında ilgili mevzuatı uyarınca yapılacak ödemeler prime esas kazancın hesabında dikkate alınmaz.” hükmü gereğince, vekalet ve ikinci görev aylığı alan sigortalılar için belgenin durum kodu bölümü boş bırakılacaktır.

sayılı Kanunun ilgili maddeleri gereğince, genel sigortası primi alınmadan sadece malullük-yaşlılık ve ölüm sigortaları primi alınacak sigortalılar için durum koduna “M” kodu yazılacaktır.

Örnek (A) İlköğretim okulunda boş kadroya sayılı Devlet Memurları Kanununun86 ncı maddesine göre açıktan vekil öğretmen olarak atanan bir sigortalı için Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin durum kodu bölümüne “V” kodu yazılacaktır.

Örnek (B) İlköğretim Okulu Müdürlüğünde kadrolu bir öğretmenin müdür yardımcısı kadrosuna vekâlet etmesi halinde, açıktan vekil olarak atanmadığından Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin durum kodu bölümü boş bırakılarak herhangi bir kod yazılmayacaktır.

Örnek (C) Kamu İdaresinde 13/10/ tarihinden itibaren açığa alınan ve 15/10//11/ dönemi ücretleri 2/3 oranında ödenen bir sigortalı için Ekim ayı Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde durum kodu bölümüne “A” kodu yazılacaktır.

Örnek Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başladıkları hâlde,aylıkları kesilmeden uzun vadeli sigorta kollarına tabi tutulup genel sağlık sigortası primi alınmayacak sigortalılar için Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde durum kodu bölümüne “M” kodu yazılacaktır.

a Ödenen aylık bilgileri

Bu bölüme sigortalıların prime esas kazancının hesabında dikkate alınacak,gösterge aylığına ait derece ve kademe rakamları, ek gösterge aylığının hesabında dikkate alınacak ek gösterge rakamı, kıdem aylığının hesabında dikkate alınacak kıdem hizmet süresi ile prime esas kazancın hesabında dikkate alınacak tazminat ve ek ödeme tutarları yazılacaktır.

a Derece, kademe, ek gösterge ve kıdem hizmet süresi

Bu bölüme sigortalının maaş ödenen derece, kademe, ek gösterge rakamları ile sigortalının kazanılmış hak aylığında değerlendirilen ve kıdem aylığı ödenmesine esas hizmet süresi yıl-ay-gün olarak yazılacaktır.

a Tazminatlar ve ek ödemeler

- Açığa alınan veya görevden uzaklaştırılan sigortalılar açısından

sayılı Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına giren sigortalılardan görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunanların prime esas kazançlarının yarısı; kanunlarına göre bu müddetler için sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazananların aylıklarının ödenmesi halinde, prime esas kazançlarının tamamı üzerinden prim alınacaktır. Prime esas kazançların yarısı üzerinden prim alınanların prim ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı olarak hesap edilecektir.

Buna göre, açığa alınan veya tutuklananların aylıkları 2/3 oranında ödenmesine karşın sigorta primleri tam prime esas kazancın yarısı üzerinden alınacaktır. Sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazanan ve kalan 1/3 maaşları iade edilenlerin ise tam prime esas kazancının kalan yarısı üzerinden sigorta primi alınacaktır.

Bu nedenle, sigortalıya açıkta kaldığı sürece Sayılı Kanunun inci maddesine istinaden 2/3 oranında aylık ödenmesine karşılık aylık prim ve hizmet belgesinin tazminatlar bölümüne, sigortalının Kanunun 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen prime esas kazançların hesabında dikkate alınacak ve mevzuata uygun olarak (açıkta değilmiş gibi)ödenmesi gereken tazminat ve ek ödeme tutarının yarısı yazılacaktır.

Örnek: 15 Ekim- 14 Kasım dönemi maaşını 15 Ekim tarihinde peşin alan bir sigortalının 15/Ekim/ tarihinde açığa alınması halinde, Ekim ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinin Durum Kodu bölümüne “A” kodu, tazminatlar bölümüne ise sigortalının (açıkta değilmiş gibi) tazminat tutarının yarısı yazılacaktır.

a Prime esas kazanç toplamı

Bu bölüme,sigortalıların Kanunun 80 inci maddesine göre tespit edilecek ve prime esas kazancın hesabında dikkate alınacak tüm unsurların toplam tutarı yazılacaktır.

a Prim ödeme gün sayısı

Sigortalının hizmetlerine ilişkin prim ödeme gün sayısı bölümüne, sigortalının ay içinde ücret aldığı gün sayısı yazılacaktır.

a Ay içinde tam çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayıları

İşyerinde ay içinde tam olarak çalıştırılan bir sigortalı için o ayın 28, 29, 30 veya 31 gün olmasının bir önemi bulunmadığından, tam çalışılan bir ayda sigortalının Kuruma bildirilecek olan prim ödeme gün sayısı 30 gün olarak yazılacaktır.

a Ay içinde göreve başlayan sigortalıların prim ödeme gün sayıları

Ay içinde göreve başlayan sigortalılardan ayın ilk gününde göreve girenler hariç olmak üzere, ay içinde göreve başlayan ve tam ay çalışmayan sigortalıların prim ödeme gün sayısı, o ayda ücret ödenen gün sayısı ve ayın 28, 29, 30, 31 çektiği dikkate alınarak parmak hesabı yapılarak hesap edilecektir.

Örnek: Ücretlerin ayın 15’inde peşin ödendiği bir işyerinde 17/11/ tarihinde işe başlayan bir sigortalı için, 17/11/ - 14/12/ dönemine ilişkin olarak 28 günlük ücret ödendiğinden sözkonusu sigortalının prim ödeme gün sayısının 28 gün olarak yazılması gerekmektedir.

a Ay içinde görevden ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları

sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanların; ölüm veya emeklilik aylığı bağlanmasını gerektiren hallerde görev aylıklarının kesildiği tarihi, sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde belirtilen yaş hadleri ile sıhhi izin sürelerinin doldurulması halinde ise bu süre ve hadlerin doldurulduğu tarihleri takip eden aybaşından itibaren sigortalılığı sona ereceğinden, emeklilik ve ölüm nedeniyle görevleri sona erenlerin çalışmadığı günlere ait aylıkları borç çıkarılmadığından, prim ödeme gün sayısı 30 gün olarak belirlenecektir. Diğer hallerde ise görevden ayrılış tarihi itibari ile sigortalılığı sona ereceğinden sigortalıya ücret ödenen gün sayısı prim ödeme gün sayısı olarak belirlenecektir.

Örnek 15 Eylül- 14 Ekim dönemi ücretini 15 Eylül tarihinde peşin alan bir sigortalının, 20/9/ tarihinde vefat etmesi halinde, görev aylıklarının kesildiği tarihi takip eden aybaşında sigortalılığı sona ereceğinden primleri tam hesaplanarak Eylül ayı aylık prim ve hizmet belgesine de prim ödeme gün sayısı 30 gün yazılacaktır.

Örnek15 Ekim - 14 Kasım dönemi ücretini 15 Ekim tarihinde peşin alan bir sigortalının 20/10/ tarihinde istifa etmesi halinde o ayda ücret ödenen gün sayısı üzerinden hesaplanarak Ekim ayı prim ödeme gün sayısı 6 gün olarak belirlenecektir.

a Görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunanların prime ödeme gün sayıları

Sigortalının açıkta olma hali devam ettiği sürece, prime esas kazançlarının yarısı üzerinden prim alınanların prim ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı olarak hesap edilir. Bu nedenle aylık prim ve hizmet belgesinde sigortalıların açık aylığı ödenen aya ait prim ödeme gün sayısı, açıkta kaldığı sürelerin yarısı olarak yazılacaktır.

Açıkta geçen sürelerden dolayı prim ödeme gün sayısının kesirli çıkması durumunda gün sayısı tama iblağ edilecektir.

aTahakkuk ettirilen prim tutarları

Sigortalının prime esas kazanç toplamı üzerinden, prim ödeme gün sayısı dikkate alınarak,malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi olarak; % 9 oranında sigortalı, %11 oranında işveren, genel sağlık sigortası primi olarak; % 5 sigortalı, %7,5 işveren hissesi tahakkuk ettirilerek belgenin ilgili bölümlerine para miktarı olarak yazılacaktır.

aAy içerisinde göreve başlama ve ayrılma tarihleri ile nedenleri

Belgenin ait olduğu ay içinde göreve başlayan veya ayrılan sigortalı bulunması halinde, göreve başlama ve görevden ayrılma tarihleri ay ve gün olarak yazılarak sebebi bölümüne ise belgenin açıklamalar bölümündeki kodlamalardan uygun olan iki haneli kod yazılacaktır.

Göreve Başlama Sebepleri

İlk atama

Nakil gelme

Göreve iade

Ücretsiz izin dönüşü göreve başlama

Askerlik dönüşü göreve başlama

Geçici görevlendirme sonu başlama

Görevden Ayrılma Sebepleri

Emekliye ayrılma

Ölüm

İstifa

Nakil gitme

Görevine son verilme

Ücretsiz izine ayrılma

Askerlik nedeniyle ücretsiz izine ayrılma

Başka bir kuruma geçici görevli gitme

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası