calicivirus nedir / Kedilerin Calicivirus (Feline Calicivirus) Enfeksiyonu (FCV) - Kediler - VetRehberi

Calicivirus Nedir

calicivirus nedir

Feline Calicivirus (Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu)

Feline Calicivirus (Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu)

Hastalık etkeni nedir?

Özellikle yavru kedilerde ani ölümlere neden olabilen bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Hastalık nasıl bulaşır?

Hastalığın özellikle solunum yolu ile bulaşması çabuk ve kolay yayılmasına neden olmaktadır. Ayrıca etken kedilerin tüm vücut atıklarında (salya, burun akıntısı, göz yaşı,idrar, dışkı) bulunabileceğinden bulaşma kolay olmaktadır.

Calicivirus enfeksiyonlarına aşılanmamış genç kediler arasında sıklıkla rastlanmaktadır.

Hastalık nasıl gelişir?

Hastalığın etkeni olan calicivirusların çok sayıda tipinin olması, kedilerde farklı hastalık belirtilerinin görülmesine neden oluşturmaktadır.

Caliciviruslara bağlı olarak kedilerde ;

Bronşitis
Bronkopnömoni
Enteritis gibi hastalıklar gözlenebilir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Etkenin alınmasından kısa süre sonra ani olarak gelişen iştahsızlık ve yüksek ateş ilk belirtilerdir. Bu durumu takiben şekillenen durgunluk , göz yaşı ve burun akıntısı yanında ağız çevresinde, dil, damak, burun boşluğu ve pati altlarında ülseratif yaraların oluşmasıda karekteristik belirtilerdir. Ayrıca patilerde ülserli yaralar dışında yangı ve buna bağlı olarak topallama da görülebilir.

Calisiviruslar; kedilerde alınan virusun tipine bağlı olarak akciğerde pnömoni’ye neden olabilir. Bu durum özellikle yavru kedilerde depresyon, kusma ve ani ölümlere neden olmaktadır.

Nasıl önlem alabiliriz?

Hastalığın önlenmesi için en önemli şey aşılamadır.

Hastalığın ani gelişmesi ve herhangi bir spesifik tedavinin olmaması, hastalığın önlenmesinde koruyucu hekimliği ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle en etkin korunma yöntemi aşılamadır.

Hastalık etkenini almış kediler diğer kedilerden ayrılmalı ve genel hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Sonuç

Hastalık görüldüğünde; oluşabilecek komlikasyonları önlemek ve destek tedaviyi düzenli sürdürmek şarttır.

Çoğunlukla hastalığa yakalanan yavrularda ölüm oranı yüksektir.

Kedilerde Calicivirüs Enfeksiyonu

Üst solunum yolu problemleri kediler arasında oldukça yaygındır ve bu problemler genellikle enfeksiyon şeklinde görülür. Kısaca FCV olarak adlandırılan calicivirüs, kedilerde üst solunum yolları enfeksiyonunun yaygın nedenlerinden birisidir. Bu enfeksiyon kedilerde hapşırma, burun ve göz akıntısı, ağız içinde ağrılı yaralar ya da aniden topallamaya başlama gibi problemlere yol açar. Calicivirüs oldukça bulaşıcıdır ve kediler arasında hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu nedenle kedi barınaklarında oldukça ciddi rahatsızlıklardan birisi olarak kabul edilir. Calicivirüs enfeksiyonu tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak çoğu kedide belirtilere neden olmaz. Bu yüzden bazen tedavisi zor olabilmektedir.

veteriner hekim tarafından ilaç verilen beyaz kedi

Calicivirüs Nedir?

Kedi calicivirüs, kedileri etkileyen çok bulaşıcı viral patojendir. Caliciviridae adı verilen RNA virüsleri ailesindendir. Bazı calicivirüs türleri diğer canlıları ya da insanları etkileyebilmektedir ancak kedi calicivirüs sadece kedileri etkiler.

FCV sıklıkla kedilerin üst solunum yollarını ve ağız içini etkiler. Ancak nadir de olsa vücudun diğer sistemlerini etkilediği de görülmektedir. Virüs tipik olarak bulaştıktan sonra belirtiler ortaya çıkana kadar 2 - 6 gün kuluçkada kalır. Hastalık başladığında ise genellikle bu durum 2 - 3 hafta kadar sürer. Tüm bu süreç boyunca hastalık bulaşıcıdır. Kedilerin %50'si tamamen iyileştikten sonra bile virüsü taşımaya devam ederler. Bu süreç birkaç ay olabildiği gibi kedinin hayatının sonuna kadar da devam edebilmektedir.

FCV taşıyıcı kediler genellikle belirti göstermez ancak hastalığı diğer kedilere bulaştırabilirler. Bununla birlikte FCV taşıyıcı dişi kediler hamile kaldıklarında virüs yavrularına da geçer.

göz damlası yapılan kedi

Calicivirüs Belirtileri

Calicivirüs enfeksiyonu olan kedilerde genellikle insanlardaki gribe benzer belirtiler ortaya çıkar. Burun tıkanıklığı, burun ve gözlerde akıntı, hapşırma, iştah kaybı ve genel yorgunluk hissi bunlardan bazılarıdır. Yüksek miktarda enfekte olan kedilerde daha ciddi belirtiler görülebilir. Hastalık özellikle yavru ya da yaşlı kedilerde ciddi boyutlara ulaşabilir. Yetişkin kediler ise daha hafif atlatır. En yaygın görülen calicivirüs belirtileri ise aşağıdaki gibidir.

  • Burun akıntısı
  • Göz akıntısı
  • Konjunktivit
  • Hapşırma
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Ağız çevresinde ülser
  • Ülsere bağlı aşırı salya akıtma
  • Ateş
  • Topallama
  • Cildin bazı bölgelerinde lezyonlar

Calicivirüs enfeksiyonu kedilerde genellikle üst solunum yolları enfeksiyonuna neden olur. Ancak enfeksiyonun şiddetli olması durumlarında zatürre de görülebilmektedir. Calicivirüs enfeksiyon başta dil olmak üzere çeşitli yerlerde ağrılı ülserlere neden olabilir. Bu ağrı nedeniyle kedilerde iştah kaybı ve aşırı salya akıtma görülür. FCV aynı zamanda ağız ve dudaklarda enflamasyon şeklinde görülen stomatite de yol açabilir.

Topallama ve ateş ise bazı calicivirüs enfeksiyonu vakalarında görülmektedir. Ek olarak bazı kedilerde öldürücü sistemik enfeksiyona yol açan FCV-VSD adı verilen daha ciddi bir tür enfeksiyon görülebilir. Bu enfeksiyon ana organları etkiler, cilt lezyonlarına, iştahsızlığa, ateşe ve sarılığa yol açar. FCV ilişkili enfeksiyonlar bazı kedilerde kronik hale gelir ve dönem dönem belirtileri şiddetlenir.

kafeslere bakan kedi

Calicivirüs Enfeksiyonu Nedenleri

Birkaç farklı kedi calicivirüs suşu vardır ve hepsi de son derece bulaşıcıdır. Bir kedi, enfekte olmuş bir kedinin salyası, göz veya burun akıntısı ya da hapşırıklarından aeorosol haline gelmiş damlacıklar ile doğrudan temas etmesi durumunda FCV'ye yakalanır. Virüs kedinin vücuduna burun, ağız ya da gözlerinden girer.

Kedi calicivirüs yaygın olarak çok sayıda kedinin bulunduğu ortamlarda görülür. Hayvan barınakları ve veteriner klinikleri yüksek riskli yerler olarak kabul edilmektedir. Bu gibi birçok kedinin bir arada bulunduğu yerlerde tek bir kedinin hasta olması hastalığın yayılması için yeterli olmaktadır. FVRCP aşısının tüm aşılarını almış olan kediler, calicivirüse karşı bir miktar bağışıklığa sahip olabilir. Bu kombine aşının adında yer alan C harfi, calicivirüsün kısaltılmışıdır. Bununla birlikte kedi calicivirüsün birden fazla suşu olduğu için aşı tamamen koruyucu değildir. Ancak aşılı kediler yine de calicivirüs kapabilir ancak bu kedilerde hastalık daha hafif seyretmektedir.

enfeksiyon yapılan kedi

Calicivirüs Enfeksiyonu Teşhisi ve Tedavisi

Genel olarak veteriner hekim kedinin belirtilerine bakarak teşhis koymaktadır. Burun ve göz akıntısı ile ağız çevresinde yer alan ülserler en yaygın belirtilerdir. Bununla birlikte bazen hasta kedinin ağzından, burnundan ve gözlerinden sürüntü örneği alınır ve virüsün varlığı için test edilir. Topallama görülen kedilerde diğer olası rahatsızlıkları elemek için röntgen çekimi de gerekebilmektedir.

Kedi calicivirüs için bir tedavi yoktur. Ancak kedinin süreci rahat bir şekilde atlatması için destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Destekleyici tedavi ile zatürre gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkması da önlenmektedir.

Üst solunum yolları enfeksiyonu hafif olan kedilerin tedavisi genellikle evde yapılır. Burun açıcı sprey, göz damlası ve gözdeki enflamasyonu hafifletmek için anti-enflamatuar ilaçlar kullanılmaktadır. İkincil enfeksiyonların tedavi edilmesi için anti-biyotik tedavisi de gerekebilir. Enfekte kediler normal bir şekilde tat ya da koku alamadığı için iştah kaybı ortaya çıkar. Ayrıca ağız çevresindeki yaralar da kedilerin rahat bir şekilde mama yemesine engel olur. Yeteri miktarda mama yemeyen kediler için iştah açıcılar kullanılabilmektedir. Kedi iyileşinceye kadar sağlıklı bir şekilde beslenmesi için güçlü aromalı ve yumuşak mamalar tercih edilmelidir. Bu noktada kedilerin yaş mama tüketmesi iyi bir seçimdir. Kedilerin beslenme gereksinimlerine uygun yaş mamaları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Hastalığın şiddetli ilerlediği kedilerde ise yoğun bakım gerekebilmektedir. Bu kediler genellikle serum ile tedavi edilmektedir. Zatürre olan kedilerde ise daha iyi nefes almaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Yemek yemeyen kedilere ise genellikle beslenme tüpü yerleştirilir.

Kedi calicivirüs enfeksiyonu tamamen iyileşebilir ancak bazı kediler tamamen iyileşse bile taşıyıcı olabilir. Genellikle taşıyıcılık kısa bir süreliğine geçerlidir ancak bazı kediler ömür boyu taşıyıcı olarak kalabilir.

Kedileri calicivirüs enfeksiyonundan korumanın en etkili yöntemi düzenli aşılarının yaptırılmasıdır. Her ne kadar aşı, calicivirüs enfeksiyonuna karşı tam bir koruma sağlamasa da belirtilerin hafif geçmesine ve enfeksiyonun kolay atlatılmasına yardımcı olur. Calicivirüs enfeksiyonu olan kedilerin diğer kedileri enfekte etmemesi için karantinaya alınması gerekmektedir. Çok sayıda kedinin olduğu yerlerin ise detaylı ve rutin bir şekilde temizlenmesi ayrıca temizlik esnasında hayvanlara zararlı olmayan dezenfektanlarla ortamın dezenfekte edilmesi gerekir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için funduszeue.info blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

FELİNE CALİCİVİRUS (FCV)

Calicivirus, kediler arasında oldukça yaygın bir solunum yolu enfeksiyonu olan bir hastalıktır. Aynı zamanda dünya genelinde geniş bir yayılıma sahiptir. Caliciviruslar, kedilerin yanı sıra birçok farklı hayvan türünde de enfeksiyona neden olabilen bir virüs ailesidir. Bu virüslerin etkileri genellikle benzer olsa da, çeşitli hayvan türlerinde farklı semptomlara yol açabilirler.

Calicivirus enfeksiyonunun belirgin semptomları arasında ağız içinde yaralar ve diş etlerinde kızarıklıklar bulunur. Bu semptomlar, enfekte olan kedilerde gözle görülür rahatsızlığa ve beslenme sorunlarına neden olabilir. Ağız yaraları genellikle kedilerin iştahını azaltırken, diş etlerindeki kızarıklıklar da rahatsızlık hissine sebep olabilir.

Calicivirus enfeksiyonunun ardından inkübasyon süresi genellikle 2 ila 6 gün arasındadır. Ancak bu süre, bazı durumlarda daha uzun veya daha kısa olabilir. Enfekte olan kedilerde, virüsün virülansı veya etkileyiciliği de önemli bir faktördür.

Daha az virülent olan calicivirus suşlarıyla enfekte olan kedilerde, lezyonlar genellikle solunum yolu, ağız boşluğu ve gözlerle sınırlı kalır. Bu durumda, enfekte kedilerde ağız içinde yaralar, dilde ve diş etlerinde kızarıklık, gözlerde kızarıklık ve akıntı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Solunum yolu belirtileri arasında öksürük, hapşırık ve burun akıntısı da bulunabilir. Bu semptomlar genellikle kedilerin genel sağlık durumunu etkiler ve beslenme sorunlarına yol açabilir.

Ancak virülent türleriyle enfekte olan yavru kedilerde daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu tür enfeksiyonlar, interstisyel pnömoni olarak adlandırılan bir duruma neden olabilir.

FCV ile kedi dişleri

Şekil I. (Diş etlerinde yoğun yangı tablosu)

calicivirus

Şekil II. (Kedide ağızda oluşan ülserler)

Feline Calicivirus enfeksiyonunun en sık görülen patolojik özelliği, ağız ve üst solunum yolu hastalığına neden olan ağız ülserleri ve diş etlerindeki yangı ve iltihaptır. Ağız ülserleri ve diş eti sorunları, kedilerde enfekte olan Calicivirus&#;un karakteristik semptomlarından biridir.

Ağız ülserleri genellikle dilin kenarında ve bazı diğer bölgelerde veziküller şeklinde başlar. Bu veziküller, içi sıvı dolu küçük hücre keseleridir. Daha sonra ülserler, üstteki epitelin nekrozu ve tabanda nötrofillerin infiltrasyonuyla birlikte yırtılır. Bu durum, kedilerde ağızda açık yaraların oluşmasına ve ağızda rahatsızlık hissine neden olur.

Genellikle, Calicivirus enfeksiyonunun semptomları iki ila üç haftalık bir süre içinde iyileşme gösterir. Bu süre içinde yaraların iyileşmesi ve diş etlerinin iltihaplanmasının azalması beklenir. Ancak, kedilerdeki semptomların şiddeti ve iyileşme süreci bireysel olarak değişebilir. Bazı vakalarda, ek tedaviler veya veterinerin önerdiği yöntemler gerekebilir.

Kedilerde Ağız Yaralarının Solunuma Etkisi Nelerdir?

Feline Calicivirus, çeşitli suşlara sahip olduğundan, çeşitli klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak, en belirgin patolojik özellik, sıkça bildirilen ağız ülserleri, diş etlerinde kızarıklık ve iltihaptır. Bunlar genellikle enfeksiyonun karakteristik semptomlarıdır. Ağız ülserleri dilin kenarında ve diğer bölgelerde veziküller şeklinde başlar, ardından ülserler oluşur ve iyileşme genellikle iki ila üç haftalık bir süre içinde gerçekleşir.

Göz ve burun akıntısı da Feline Calicivirus enfeksiyonunda yaygın olarak görülen belirtiler arasındadır. Enfekte kedilerde gözlerden ve burundan akıntı olabilir. Bu semptomlar, solunum yolu enfeksiyonunun bir parçası olarak ortaya çıkar ve genellikle hastalığın seyrinin bir göstergesidir.

Ayrıca, bazı Calicivirus suşları akut topallık sendromuna da neden olabilir. Bu durumda, enfekte olan kedilerde aniden ortaya çıkan topallık belirtileri görülür. Topallık, genellikle bir veya daha fazla bacakta ağrı veya hassasiyet olarak kendini gösterir. Bu sendrom genellikle geçicidir ve kediler zamanla kendiliğinden iyileşebilir.

Feline Calicivirus, topallık, oral semptomlar (diş etlerinde yangı ve iltihap, ağızda ülserler vb.) ve solunum hastalığı gibi klinik belirtiler gösterir. Bazı suşlar aşırıya meyillidir ve diğer suşlar ise her iki tip klinik belirtiyi de gösterir. Bu nedenle, Feline Calicivirus&#;un klinik bir sürekliliği temsil ettiği öne sürülmüştür.

Kedilerde Ateşin Sebebi Feline Calicivirus (FCV) Olabilir Mi?

Özellikle daha virülent suşlarla enfekte olmuş kedilerde, ciddi cilt lezyonları görülebilir. Bu lezyonlar arasında kutanöz ödem, ülseratif dermatit, deri altı ödem, alopesi ve hatta hematomlar yer alabilir. Bu lezyonlar, enfeksiyonun etkisine bağlı olarak farklı bölgelerde ortaya çıkabilir.

Ülserler genellikle burun boşluğunda, kulak kepçesinde ve kıllı deride farklı şekillerde görülebilir. Enfekte kedilerde burun ülserleri, genellikle kabuklanma ve ülserasyon ile karakterizedir. Kulak kepçesindeki ülserler, kırmızı, iltihaplı ve ağrılı lezyonlar şeklinde kendini gösterebilir. Kıllı derideki ülserler ise genellikle açık yaralar veya kabuklanma şeklinde görülür.

Ayrıca, enfekte kedilerde bacaklarda ve karın bölgesinde tüy dökülmesi (alopesi) görülebilir. Alopesi, tüylerin belli bölgelerde dökülmesi veya seyrelmesi şeklinde ortaya çıkar. Enfekte olan kedilerde yüz ve uzuvlarda belirgin bir şekilde deri altı ödemi de meydana gelebilir. Deri altı ödemi, deri altında biriken sıvının şişkinlik ve ödem oluşturduğu bir durumdur.

Bu cilt semptomları genellikle ateş, iştahsızlık ve karaciğerde sarılık gibi diğer semptomlarla birlikte görülür. Ateş, vücut sıcaklığının yükselmesi olarak kendini gösterir. İştahsızlık ise kedilerde azalmış veya hiç iştah duymama durumunu ifade eder. Karaciğerde sarılık, cilt ve gözlerde sararma ile birlikte görülebilen bir durumdur.

 

Yetişkin kediler genellikle yavru kedilerden daha şiddetli etkilenir. Salgınlar hızla başlar, genellikle ’den az hayvanı etkiler ve hızla kaybolur.

Feline Calicivirus taşıyıcılarının küçük bir kısmı, tedaviye dirençli olabilen kronik lenfoplazmasitik veya ülseroproliferatif stomatit geliştirir.

Feline Calicivirus Akut Belirtileri
  • Kedilerde öksürük
  • Kedilerde hapşırma
  • Kedilerde burun akıntısı
  • Kedilerde kusma
  • Kedilerde göz kızarması
  • Konjuktivitis
  • Kedilerde İştahsızlık ve yüksek ateş

Tedavide hasta kedileri sekonder enfeksiyonlara karşı tedavi etmek önemlidir. Bu, enfeksiyona bağlı olarak gelişen ek bakteriyel enfeksiyonları kontrol altına almayı içerir. Veteriner hekiminiz, uygun antibiyotikler veya diğer ilaçlarla sekonder enfeksiyonları tedavi etmek için bir tedavi planı önerebilir.

Genel semptomatik tedavi için uygun preparatlar kullanmak da önemlidir. Bu, ateşi düşürmek, ağız ülserlerinin iyileşmesini desteklemek, ağrıyı hafifletmek ve genel olarak kedilerin rahatlamasına yardımcı olmak için kullanılan tedavileri içerir. Veteriner hekiminiz, uygun ağız gargaraları, ağrı kesiciler veya diğer semptomatik tedavi yöntemleri önerebilir.

Antiviral ilaçların uygulanması da sağaltımı kolaylaştırabilir. Ancak, antiviral ilaçlar Calicivirus enfeksiyonuna spesifik olarak etkili olmayabilir. Veteriner hekiminiz, enfeksiyonun seyrine ve semptomların şiddetine bağlı olarak antiviral ilaçların kullanımını değerlendirecektir.

Sekonder bakteriyel enfeksiyonla ilişkili potansiyel komplikasyonları en aza indirmek oral ve solunum hastalığı vakalarında genellikle geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi önerilir. Yutma ağrılı olabileceğinden antibiyotikler şurup (varsa) veya parenteral olarak verilebilir. Taburcuların düzenli olarak temizlenmesi ile birlikte iyi bir hemşirelik bakımı esastır. Kedi, güçlü aromalı aromatik yiyecekler sunarak yemeye teşvik edilmelidir.

Yemek yemek ağrılıysa(ağıza bulunan kızarıklık ve yaralardan ötürü), sıvılaştırılmış veya özel tescilli yiyecekler biraz yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, iştah uyarıcıların kullanılması da bir miktar fayda sağlayabilir. Ciddi şekilde etkilenen bazı vakalar sıvı tedavisi gerektirebilir ve iştahsızlığın uzadığı durumlarda özofagostomi veya gastrotomi tüpü endike olabilir.

Pnömoni geçiren kediler için oksijen desteği düzenli olarak sağlanmalıdır. Yapılan tedavilere ek olarak deksametazon kullanımı önerilmektedir.

Hastalığın kontrolü, aşılama ve yönetim prosedürleri ile sağlanmaktadır.

Kedilerde feline calicivirus enfeksiyonu

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan feline calicivirus, kedilerde oldukça yaygın olarak görülür. Bulaşıcı bir hastalık olan feline calicivirus, çok çabuk yayılır ve özellikle hayvan barınakları gibi kalabalık ortamlarda büyük bir sorun haline gelir. Peki kedilerde feline calicivirus nedir? Kedilerde feline calicivirus belirtileri ve nedenleri nelerdir? Tedavisi nasıl olmalıdır? İşte kedilerde feline calicivirus enfeksiyonu ile ilgili her şey bu makalede!

İçindekiler

Feline Calicivirus Nedir?

Kedileri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olan feline calicivirus, caliciviridae adındaki RNA virüsü ailesinin bir parçası olarak bilinir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve ağız hastalıklarının önemli bir nedeni olan bu virüs, tüm kedileri enfekte edebilir ve hastalığa neden olabilir. Pek çok farklı virüs ya da bakteriler, kedilerde solunum yolu hastalığına neden olabilir ancak feline calicivirus, solunum yolu enfeksiyonu olan kedilerde en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biridir.

Kedilerde Feline Calicivirus Belirtileri

Grip Olan Kedi

  • Ağız içi ve çevresinde (dil, diş etleri, sert damak, dudaklar ve burun) ülserler
  • Burun akıntısı
  • Göz akıntısı
  • Hapşırma
  • Pembe göz (Conjunctivitis)
  • Akciğer enfeksiyonundan dolayı solunum güçlüğü
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Salya akıntısı / Aşırı tükürük
  • Ateş
  • Topallık
  • Deri (cilt) lezyonları ve ülserler

Hasta kedilerde en yaygın olarak görülen semptomlar arasında dil üzerinde, dudaklarda ve burun ucunda ülserler, gözlerde veya burunda akıntı, hapşırma ve öksürük yer alıyor. Bu semptomlar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gelişen kedilerde, enfeksiyonların şiddetli bir şekilde ilerlemesi zatürreye (pnömoni) yol açabilir.

Öte yandan bazı kedilerde topallık ve ateş görülebilir. Hasta olan bazı kedilerde yukarıda saydığımız enfeksiyonlar kronik olabilir ve bu yüzden periyodik olarak bu semptomları yaşayabilirler. Ayrıca bazı kediler bu virüsü taşıyor olsalar bile herhangi bir belirti göstermeden hayatlarına devam edebilirler. Ancak belirti göstermeseler de bu virüsü bir başka kediye bulaştırabilirler.

Kedilerde Feline Calicivirus Nedenleri

Çoğu kedi virüsün taşıyıcısıdır. Eş zamanlı enfeksiyonların olması, bağışıklığın düşük olması, çok kedili ortamlarda bulunma ve aşılamanın eksikliği gibi durumlarda hastalık daha sık ortaya çıkmaktadır.

Bir kedi, enfekte olmuş bir kedinin tükürüğü, göz veya burun akıntısı ve hapşırığından oluşan damlacıklar ile doğrudan temas yoluyla bu hastalığı kapabilir. Çok kalabalık ortamlarda hızlıca yayılan feline calicivirus, hayvan barınakları, evcil hayvan dükkanları ve yatılı tesisler gibi riskli alanlarda fazlasıyla görülür.

İçerisinde feline calicivirus olan ve kediler için yapılması zorunlu (core) aşı olarak belirlenen FVRCP aşısını (karma aşı) olan kediler, hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar. Aşılama virüsün oluşturacağı enfeksiyonu  tam olarak engellemez ancak çoğu suşun oluşturabileceği şiddetli klinik hastalık durumunu önleyebilmektedir. Kediler daha hafif semptomlar yaşayarak veya hiç semptom göstermeden hastalığı atlatırlar. Eğer kedinize yaptırmanız gereken aşılar hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz buyrun; Kedilerde aşılama sorunu – Kedi aşıları protokolleri kılavuzu! ve Kedi aşı takvimi ve aşı fiyatları! 

Kedilerde Feline Calicivirus Tanısı

Veteriner hekiminiz hastalığın teşhisi için kedinizin geçmişi ve şu anki yaşam biçimi hakkında bilgi isteyebilir. Hastanın fiziksel muayenesi ve yukarıda saydığımız klinik bulgular tanı için oldukça önemlidir. Hastalığa ait spesifik hemogram, biyokimya veya idrar tahlili sonuçları olmasa da eşlik eden başka bir hastalığın olup olmadığının kontrolü ve diğer hastalıkların eliminasyonu için bu testler yapılabilir. Radyografi ile solunum yollarının ve akciğerlerin kontrolü yapılabilir. Özellikle akciğerlerin durumunu görmek tedavide kullanılacak ilaçlar bakımından yol gösterici olacaktır. Bunların yanında yapılacak serolojik testler ile kedinizde kalisivirüse karşı oluşturulmuş antikor titreleri de saptanabilir. Bu da hastalığın tanısı açısından fikir verici olabilir. Kesin tanı için çeşitli doku örneklerinden yapılan hücre kültürlerinden virüsün izolasyonu ve/veya PCR testi kullanılır.

Kedilerde Feline Calicivirus Tedavisi

İlaçlar ve Beyaz Kedi

Kedi kalisivirüsü&#;nün spesifik bir tedavisi yoktur. Şiddetli zatürre veya sistemik kanama meydana gelmedikçe hospitalizasyona gerek olmamaktadır. Kedinizin belirtilerine göre tedavi şekli değişmektedir. Gözler ve burun temizlenir. Diğer kedilerle temas kısıtlanır. Hafif ve orta derecede üst solunum yolu enfeksiyonu olan kedilere geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılır. Bununla birlikte veteriner hekiminiz göz merhemleri ve ağrı kesici ilaçlar yazabilir.

Bu hastalığa yakalanan kediler koku ve tat alamadığı için iştah kaybı yaşayıp kilo verebilirler. Ayrıca kedilerin ağzında oluşan ülserler, kedileri yemek yerken rahatsız eder ve bu yüzden iyi derecede beslenemezler. Kedinizin ağzında ülser olmuşsa, daha yumuşak besinleri yedirebilirsiniz. Orta ile ağır belirtileri olan kediler ise, destekleyici bakım için hastaneye yatabilirler. Ayrıca kedinize enjekte edilebilir ilaçlar verilebilir ve kediniz mama yemiyorsa bir beslenme tüpü de yerleştirilebilir.

Kedilerde Feline Calicivirus Nasıl Önlenir?

Kedinizi feline calicivirus hastalığından korumanın en iyi yollarından biri düzenli olarak aşı yaptırmanızdır. Aşı bu hastalığı tamamen engellemese bile, kedinizin enfeksiyonlar ile savaşmasına ve hastalığı daha hafif atlatmasına yardımcı olur. Eğer kediniz bu hastalığa yakalandıysa, diğer kedilerden uzak tutulması gerekmektedir.

Kedilerde Feline Calicivirus Ne Kadar Sürer?

Bir kedi, kalisivirüse yakalandığında hastalık gün sonra ortaya çıkar. Hastalık şiddetli bir seyir göstermedikçe 1 hafta içinde iyileşme gözlenir. Bu süre zarfı boyunca ise, kedi kalisivirüsü&#;ne yakalanan kedi, diğer kedilere de bu hastalığı bulaştırabilir. Enfekte olmuş kediler, vücut salgılarına göre 2 &#; 3 hafta boyunca virüsü yayabilirler. Hastalıktan kurtulan enfekte olmuş kedilerin yarısı, virüsü atmaya devam edeceği için bir taşıyıcı durumuna gelirler. Bazı kedilerde bu taşıyıcılık 1 ay sürerken, bazı kedilerde çok küçük bir ihtimal de olsa taşıyıcılık durumu ömür boyu sürebilir.

Evdeki Diğer Kediler Enfeksiyon Riski Altında mı?

Birlikte Yatan İki Kedi

Feline calicivirus enfeksiyonuna yakalanan bir kedi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kuluçka döneminde ve semptomlar gösterdikten sonra diğer kedilere bu hastalığı bulaştırabilir. Çünkü bu hastalığın taşıyıcısı olan bir kedinin, her zaman diğer kedilere bulaştırma riski vardır. Aşılanmamış, yavru kediler ya da herhangi bir kronik sorunu olan kediler daha hassas oldukları için bu enfeksiyon ile birlikte daha ciddi hastalıklar geçirebilirler. Üç yaşından büyük yetişkin kediler ve aşılanmış kediler ise tedavi olmasa bile bu hastalığı daha hafif olarak atlatabilirler. Öte yandan Feline calicivirus ve diğer bulaşıcı hastalıkları en aza indirmek için kedinizi, evinizdeki diğer kedilerinizden 1 &#; 2 hafta ayrı tutmanızda fayda var.

Kedilerden İnsanlara Feline Calicivirus Bulaşır mı?

Feline calicivirüs türe özgüdür ve insanlar için herhangi bir risk ya da tehdit oluşturmaz.

Bu İçerikler İlginiz Çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası