hümeze arapça yazılışı / Hümeze Suresinin Okunuşu, Anlamı ve Tefsiri - Hümeze suresi meali arapça dinle

Hümeze Arapça Yazılışı

hümeze arapça yazılışı

Hümeze suresi okunuşu: Hümeze suresi Arapça yazılışı ve Türkçe anlamı ile meali, tefsiri, faziletleri

Mürselat Suresinden önce, K&#;yamet Suresinden sonra nazil olan Hümeze Suresi, Kur'an-&#; Kerim'de Asr Suresinden sonra gelir. 9 ayetten olu&#;an surenin genel konusu insanlar aras&#;ndaki ili&#;kilerdir. Ahlak&#;n temellerine de&#;inen sure, devam&#;nda kötü ahlak sahiplerinin ak&#;betlerinden bahseder. &#;&#;te Hümeze Suresi Arapça ve Türkçe okunu&#;u, anlam&#; ve faziletleri

Hümeze Suresi Arapça Okunu&#;u

Hümeze Suresi okunu&#;u itibar&#; ile Kur'an-&#; Kerim'de bulunan di&#;er sureler gibi son derece ahenkli ve ölçülüdür. Arap alfabesini bilmeyenler için Hümeze Suresi Türkçe okunu&#;unu a&#;a&#;&#;daki metinden inceleyebilirsiniz:

  1. Veylül li külli hümezetil lümezeh.
  2. Ellez&#;cemea malev ve addedeh
  3. Yahsebü enne malehu ahledeh
  4. Kella le yümbezenne fil hutameh
  5. Ve ma edrake mel hutameh
  6. Narullahil mukadeh
  7. Elleti tettaliu alel ef'ideh
  8. &#;nneha aleyhim mü'sadeh
  9. Fi amedim mümeddedeh

Hümeze Suresi Anlam&#;

Hümeze Suresi meali aç&#;s&#;ndan insan ili&#;kilerine e&#;ilen bir suredir. Surede insanlar&#; hakir gören ya da sürekli ba&#;kalar&#;nda kusur arayanlar&#;n yan&#; s&#;ra zenginlik ve servetine güvenerek yanl&#;&#; yollara sapan insanlar&#;n ak&#;betlerinden bahsedilmektedir. Bu do&#;rultuda tüm insanl&#;k için önemli ibretler ta&#;&#;yan Hümeze Suresinin anlam&#;, her Müslüman taraf&#;ndan bilinmelidir.

1, monash.pw toplayan ve onu durmadan sayan, insanlar&#; arkadan çeki&#;tiren, ka&#; göz i&#;aretiyle alay eden her ki&#;inin vay haline!
3.O, mal&#;n&#;n, kendisini ebedile&#;tirdi&#;ini san&#;r.
monash.pw&#;r! Andolsun ki o, Hutâme'ye at&#;lacakt&#;r.
monash.pw'nin ne oldu&#;unu sen ne bileceksin?
6, 7.O, Allah'&#;n, yüreklere i&#;leyen tutu&#;turulmu&#; ate&#;idir.
8, 9.&#;üphesiz uzat&#;lm&#;&#; direkler aras&#;nda (ba&#;l&#; olduklar&#; halde) ate&#; onlar&#;n üzerine kapat&#;lacakt&#;r.

Hümeze Suresi Faydalar&#;

&#;slami kaynaklarda Hümeze Suresi fazileti hakk&#;nda son derece detayl&#; bilgiler mevcuttur. &#;nsan ili&#;kilerinin ahlaki temellerine de&#;inen sure; her &#;eyden önce bu sebeple tüm &#;slam alemi ve insanl&#;k için önem arz etmektedir.

  • Peygamber Efendimiz; Hümeze Suresini okuyanlara, Rasulullah'&#;n kendisi ve ashab&#; ile alay edenlerin on misli kadar hasene verilece&#;ini söylemi&#;tir.

  • Hümeze Suresini 7 defa okuman&#;n nazar gibi kötü niyetli kem bak&#;&#;lar&#;n tesirini ortadan kald&#;raca&#;&#;na dair halk aras&#;nda yayg&#;n bir inanç vard&#;r.

  • Çe&#;itli kaynaklarda iftiraya u&#;ram&#;&#; bir ki&#;inin Hümeze Suresini 21 defa okursa bu iftiradan kurtulaca&#;&#;na dair bilgiler aktar&#;lm&#;&#;t&#;r.

Hümeze Suresi Tefsiri

Hümeze Suresi konusu itibar&#; ile mal ve servetiyle büyüklenerek di&#;er insanlar alay eden ve insanlar&#;n arkas&#;ndan konu&#;an ki&#;ilerin ak&#;betine de&#;inir. Çe&#;itli müfessirler, surede örnek olarak ele al&#;nan ki&#;inin Ahnes bin &#;üreyk ismindeki mü&#;rik oldu&#;unu söylemi&#;tir. Farkl&#; rivayetlerde Umeyye bin Halef ve Cemil bin Amir es-Sakafi gibi ba&#;ka mü&#;riklerin de ismi geçmektedir. Rivayetlerin farkl&#;l&#;&#;&#;na dikkat çeken &#;slam alimleri; her ravinin kendi tan&#;d&#;&#;&#; ki&#;inin ismini vermi&#; olabilece&#;ini dü&#;ünmü&#;tür. Nitekim bir ki&#;inin ele al&#;narak onun üzerinden kötü ahlaka dair çe&#;itli niteliklerin aç&#;klanmas&#;, surenin verdi&#;i evrensel mesaj&#; görmeye engel de&#;ildir. Hümeze Suresinde, mal&#;na ve servetine güvenerek ya&#;lanmayaca&#;&#;n&#; ya da ölmeyece&#;ini sanan ve dolay&#;s&#;yla her türlü kötülü&#;ü yapan insanlar&#;n kar&#;&#;la&#;aca&#;&#; azap ele al&#;nm&#;&#;t&#;r.

Diyanet'e göre Hümeze Suresinin tefsiri &#;u &#;ekildedir:

“Vay haline!” diye çevirdi&#;imiz veyl kelimesi “çetin azap, helâk, yok olma, rezil rüsvâ olma, cehennemde bir vadi, beddua” anlamlar&#;na gelmektedir. Meâlde bunlar&#;n tamam&#;na i&#;aret eden “vay haline” lafz&#; kullan&#;lm&#;&#;t&#;r. “Arkadan çeki&#;tiren” diye çevirdi&#;imiz hümeze kelimesi ise “birini arkas&#;ndan çeki&#;tirmek, ka&#; göz, el kol i&#;aretleriyle onunla alay etmek, a&#;a&#;&#;lamak” mânalar&#;na gelen hemz kökünden türemi&#; bir s&#;fat olup “insanlar&#; arkadan çeki&#;tirmeyi, &#;eref ve haysiyetlerini yaralamay&#; al&#;&#;kanl&#;k haline getiren, bundan zevk alan kimse” demektir. “Ay&#;p kusur arayan” diye çevirdi&#;imiz lümeze kelimesi de benzer davran&#;&#;lar&#; arkadan de&#;il, ki&#;inin yüzüne kar&#;&#; gösteren kimseyi ifade eder. Bu âyetlerin, mal ve servetinin çoklu&#;uyla gururlan&#;p insanlarla alay ederek onlar&#;n &#;ahsiyetlerini zedeleyen Ahnes b. &#;üreyk isimli putperest Arap hakk&#;nda indi&#;i rivayet edilmi&#;tir (bk. Kurtubî, XX, ). Ancak sûrenin ini&#; sebebinin özel olmas&#; hükmünün genel olmas&#;na engel de&#;ildir. &#;slâm dini, insan &#;ahsiyetinin ve onurunun korunmas&#;na son derece önem verdi&#;i için Kur’an bu tür davran&#;&#;lar&#; k&#;namakta ve böyle davran&#;&#;lar sergileyenlerin âhirette ate&#;le cezaland&#;r&#;laca&#;&#;n&#; haber vermektedir. âyetler servetinin çoklu&#;una gururlan&#;p insanlarla alay eden kimselerin ayn&#; zamanda helâl haram demeden mal toplayan, onu saklayan, fakirlik korkusuyla cimrilik ederek onu hay&#;r yolunda harcamaktan kaç&#;nan, fakirin hakk&#;n&#; vermeyen ve servetinin kendisini ebedîle&#;tirece&#;ini sanan kimseler olduklar&#;n&#; da ifade etmektedir.

Hümeze Ne Demek?

Hümeze kelimesi Türkçe'ye; ba&#;kalar&#;n&#; kötülemeyi al&#;&#;kanl&#;k haline getiren, insanlar&#;n arkas&#;ndan konu&#;an ki&#;i olarak tercüme edilebilir.

Hümeze Suresi Nerede &#;ndirilmi&#;tir?

Hümeze Suresinin Mekke döneminde nazil oldu&#;u konusunda &#;slam alimlerinin geni&#; bir ittifak&#; vard&#;r. K&#;yamet Suresinin ard&#;ndan nazil olan sure, nüzul s&#;ras&#; bak&#;m&#;ndan suredir.

Hümeze Suresi Kaç Ayet?

Kur'an-&#; Kerim'in k&#;sa surelerinden biri olan Hümeze Suresi yaln&#;zca 9 ayetten olu&#;ur.

Hümeze Hangi Surede Yer Al&#;r?

Hümeze Suresi, özellikle k&#;sa bir sure olmas&#;ndan dolay&#; zaman zaman ba&#;ka bir surenin parças&#; zannedilebilmektedir. Ancak sure Kur'an-&#; Kerim'in müstakil surelerinden biridir ve herhangi bir ba&#;ka surenin çat&#;s&#; alt&#;nda bulunmaz.

Hümeze Suresi Ne Zaman Okunur?

Hümeze Suresini okumakta zaman bak&#;m&#;ndan bir s&#;n&#;rlama bulunmamaktad&#;r. Dolay&#;s&#;yla Kur'an-&#; Kerim'de bulunan di&#;er tüm sureler gibi, uygunsuz olmad&#;&#;&#; sürece herhangi bir zaman ya da mekanda okunabilir.

Hümeze Suresi Ne &#;çin Okunur?

  • Hümeze Suresi, insan ili&#;kilerini ahlaki temeller aç&#;s&#;ndan ele alan bir suredir. Dolay&#;s&#;yla tüm di&#;er faziletlerinden önce sureyi anlamak ve tam olarak idrak edebilmek son derece önemlidir.
  • Halk aras&#;nda yayg&#;n olan bir inanca göre Hümeze Suresini 7 defa okumak nazar&#;n kötü tesirlerin ortadan kalkmas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • Buna benzer bir biçimde 21 defa Hümeze Suresini okuman&#;n u&#;ran&#;lan bir iftiradan kurtulmaya vesile olaca&#;&#; nakledilmi&#;tir. Nitekim bir kimse kendisine haset edenlerin fenal&#;klar&#;ndan korunmak için de 21 defa Hümeze Suresini okuyabilir.
  • Uykusunda s&#;kl&#;kla kabus gören ya da korkarak uyanan ki&#;ilerin 21 defa Hümeze Suresini okumas&#; tavsiye olunmu&#;tur.
  • Nafile ibadetlerin ard&#;ndan Hümeze Suresini okuman&#;n; mal ya da r&#;zk&#;n bereketlenmesine ve ço&#;almas&#;na vesile olaca&#;&#; bildirilmi&#;tir.

Hümeze Suresi Abdestsiz Okunur Mu?

Ezberden oldu&#;u sürece Hümeze Suresini abdestsiz bir biçimde okumakta bir sak&#;nca yoktur. Ancak &#;slam inanc&#;na göre Kur'an-&#; Kerim'e abdestsiz el sürmek do&#;ru de&#;ildir. Dolay&#;s&#;yla mushaf&#;n yüzünden Hümeze Suresi de dahil olmak üzere herhangi bir sureyi okumak için abdestli olmak gerekir. Genel kanaat bu durumun Kur'an-&#; Kerim meallerinde geçerli olmad&#;&#;&#; yönündedir. Dolay&#;s&#;yla namaz abdesti al&#;nmaks&#;z&#;n, içerisinde ayetlerin Arapças&#;n&#; bar&#;nd&#;rmayan bir Kur'an-&#; Kerim meali üzerinden Hümeze Suresinin anlam&#; okunabilir.

Hümeze Suresi Nas&#;l Ezberlenir?

  • 9 ayetten olu&#;an Hümeze Suresi; Kur'an-&#; Kerim'in son derece k&#;sa surelerinden biridir. Dolay&#;s&#;yla yeterli okuma ve tekrarla kolayl&#;kla ezberlenebilecek Hümeze Suresi, bu sayede be&#; vakit namaz esnas&#;nda da zamm-&#; sure olarak okunabilir.
  • Arap diline a&#;inal&#;&#;&#; olmayan kimseler, Türkçe harfler üzerinden öncelikle kulaklar&#;na tan&#;d&#;k gelen kelime gruplar&#;n&#; ezberleyerek ezber yapmaya ba&#;layabilir.
  • Bu sayede daha kolay hale gelecek olan ezberleme süreci; internet üzerinden dinlenebilecek çe&#;itli tilavet örnekleriyle çe&#;itli hatalardan ar&#;nd&#;r&#;labilir. Ayn&#; &#;ekilde tilavet örneklerini dinlemek mahreç ve telaffuzlar&#;n nas&#;l yap&#;laca&#;&#; konusunda da özellikle Arap diline uzak olan ki&#;iler için son derece faydal&#; olacakt&#;r.
  • Yine de Hümeze Suresini ezberlemekte ba&#;ar&#;l&#; olamayanlar, namaz ya da di&#;er ibadetlerinde Kur'an-&#; Kerim'den herhangi bir ba&#;ka sureyi okumaya yönelebilir. Hümeze Suresi anlam&#; aç&#;s&#;ndan daha çok insan ili&#;kileri ve güzel ahlak&#;n önemiyle ilgilidir. Dolay&#;s&#;yla dua ederken yine bu konuya e&#;ilen ayetlere yönelmek faydal&#; olabilir. Ancak böyle ayet ya da sureler de bilinmiyorsa herhangi bir sureyi okumakta ya da Türkçe ifadelerle dua etmekte bir sak&#;nca yoktur. Bu noktada içten ve samimi bir &#;ekilde edilen dualar&#;n Allah kat&#;nda kar&#;&#;l&#;ks&#;z kalmayaca&#;&#;na ve kabul olunaca&#;&#;na güvenmek gerekir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

HÜMEZE SURESİ OKUNUŞU, Hümeze Suresi Araçpa Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Hümeze Suresi okunuşu ve anlamı, bu surenin manasını kavramak için oldukça mühimdir. Bu sure, Mekke döneminde inmiştir ve 9 ayettir. Hümeze kelimesi insanları arkadan çekiştiren, ayıplayan anlamına gelmektedir. İnsanları küçümseme, kusur arama gibi davranışların eleştirildiği Hümeze Suresi meali ve tefsiri günümüzde araştırılmaya devam ediliyor. Bu sureyi okumak ya da ezberlemek isteyenler için Hümeze Suresi meali, Arapça yazılışı ve Türkçe anlamı haberimizde yer almaktadır. İşte Hümeze Suresi okunuşu, fazileti, anlamı ve daha fazlası…

HÜMEZE SURESİ OKUNUŞU, Hümeze Suresi Araçpa Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
HÜMEZE SURESİ OKUNUŞU, Hümeze Suresi Araçpa Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
HÜMEZE SURESİ OKUNUŞU, Hümeze Suresi Araçpa Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
HÜMEZE SURESİ OKUNUŞU, Hümeze Suresi Araçpa Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
HÜMEZE SURESİ OKUNUŞU, Hümeze Suresi Araçpa Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
SON DAKİKA
Son Güncellenme:

Bu bağlamda hümeze, başkalarının arkasından konuşan ve onları çekiştirmeyi huy edinen kişi manası taşımaktadır. Mekke’de indirilen bu surenin öncesinde Kıyame Suresi, sonrasında ise Mürselat Sure’nin nüzul ettiği bilinmektedir. Kur’an-ı Kerim’de ise, Hümeze Suresi’nin önünde Asr Suresi yer almaktadır.

Öneri:
Ayetel Kürsi


Toplamda 9 ayetten oluşan Hümeze Suresi’nin genelinde insanlar arasındaki ilişkilere değinilmektedir. Burada temel ahlak kuralları anlatılmakta ve kötü huy sahiplerinin cezalandırılacağına yer verilmektedir. Kötü huy olaraksa; insanların arkasından konuşmak, onları aşağılamak ve küçümsemek, başkalarına kötülemek, kişilerin şeref ve haysiyetleri ile oynamak gelmektedir. Hümeze Suresi hakkındaki bilgiler çoğu vatandaş tarafından sık sık araştırılmaktadır. Bu araştırma konularının başında; Arapça ve Türkçe okunuşlar, Diyanet meali, tefsir ve sure faziletleri yer almaktadır. Aşağıda paylaşılan içeriklerde Hümeze Suresi ile alakalı tüm okunuşlara ve meale yer verilmektedir. Hümeze Suresi’ni ezberlemek isteyenler ise Türkçe okunuştan faydalanabilmektedir.

Haberin Devamı

Hümeze Suresi Arapça Okunuşu

Hümeze Suresi Oku: Hümeze Suresi Türkçe Okunuşu, Anlamı, Tefsiri, Arapça Yazılışı, Diyanet Meali

Hümeze Suresi Türkçe Okunuşu

monash.pwül li külli hümezetil lümezeh.
monash.pwıcemea malev ve addedeh
monash.pwü enne malehu ahledeh
monash.pw le yümbezenne fil hutameh
monash.pw ma edrake mel hutameh
monash.pwahil mukadeh
monash.pw tettaliu alel ef'ideh
monash.pw aleyhim mü'sadeh
monash.pw amedim mümeddedeh

Hümeze Suresi Türkçe Anlamı 

1, monash.pw toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren, kaş göz işaretiyle alay eden her kişinin vay haline!
3.O, malının, kendisini ebedileştirdiğini sanır.
monash.pwır! Andolsun ki o, Hutâme'ye atılacaktır.
monash.pw'nin ne olduğunu sen ne bileceksin?
6, 7.O, Allah'ın, yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir.
8, 9.Şüphesiz uzatılmış direkler arasında (bağlı oldukları halde) ateş onların üzerine kapatılacaktır.

Haberin Devamı

Hümeze Suresi Konusu

Sûrede insanları küçümseme, kusur arama gibi davranışlar eleştirilmekte; servete güvenme ve onu yanlış yolda kullanmanın kişiye ne büyük zararlar getireceği anlatılmaktadır.

Hümeze Suresi Tefsiri

“Vay haline!” diye çevirdiğimiz veyl kelimesi “çetin azap, helâk, yok olma, rezil rüsvâ olma, cehennemde bir vadi, beddua” anlamlarına gelmektedir. Meâlde bunların tamamına işaret eden “vay haline” lafzı kullanılmıştır. “Arkadan çekiştiren” diye çevirdiğimiz hümeze kelimesi ise “birini arkasından çekiştirmek, kaş göz, el kol işaretleriyle onunla alay etmek, aşağılamak” mânalarına gelen hemz kökünden türemiş bir sıfat olup “insanları arkadan çekiştirmeyi, şeref ve haysiyetlerini yaralamayı alışkanlık haline getiren, bundan zevk alan kimse” demektir. “Ayıp kusur arayan” diye çevirdiğimiz lümeze kelimesi de benzer davranışları arkadan değil, kişinin yüzüne karşı gösteren kimseyi ifade eder. Bu âyetlerin, mal ve servetinin çokluğuyla gururlanıp insanlarla alay ederek onların şahsiyetlerini zedeleyen Ahnes b. Şüreyk isimli putperest Arap hakkında indiği rivayet edilmiştir (bk. Kurtubî, XX, ). Ancak sûrenin iniş sebebinin özel olması hükmünün genel olmasına engel değildir. İslâm dini, insan şahsiyetinin ve onurunun korunmasına son derece önem verdiği için Kur’an bu tür davranışları kınamakta ve böyle davranışlar sergileyenlerin âhirette ateşle cezalandırılacağını haber vermektedir. âyetler servetinin çokluğuna gururlanıp insanlarla alay eden kimselerin aynı zamanda helâl haram demeden mal toplayan, onu saklayan, fakirlik korkusuyla cimrilik ederek onu hayır yolunda harcamaktan kaçınan, fakirin hakkını vermeyen ve servetinin kendisini ebedîleştireceğini sanan kimseler olduklarını da ifade etmektedir.“Vay haline!” diye çevirdiğimiz veyl kelimesi “çetin azap, helâk, yok olma, rezil rüsvâ olma, cehennemde bir vadi, beddua” anlamlarına gelmektedir. Meâlde bunların tamamına işaret eden “vay haline” lafzı kullanılmıştır. “Arkadan çekiştiren” diye çevirdiğimiz hümeze kelimesi ise “birini arkasından çekiştirmek, kaş göz, el kol işaretleriyle onunla alay etmek, aşağılamak” mânalarına gelen hemz kökünden türemiş bir sıfat olup “insanları arkadan çekiştirmeyi, şeref ve haysiyetlerini yaralamayı alışkanlık haline getiren, bundan zevk alan kimse” demektir. “Ayıp kusur arayan” diye çevirdiğimiz lümeze kelimesi de benzer davranışları arkadan değil, kişinin yüzüne karşı gösteren kimseyi ifade eder. Bu âyetlerin, mal ve servetinin çokluğuyla gururlanıp insanlarla alay ederek onların şahsiyetlerini zedeleyen Ahnes b. Şüreyk isimli putperest Arap hakkında indiği rivayet edilmiştir (bk. Kurtubî, XX, ). Ancak sûrenin iniş sebebinin özel olması hükmünün genel olmasına engel değildir. İslâm dini, insan şahsiyetinin ve onurunun korunmasına son derece önem verdiği için Kur’an bu tür davranışları kınamakta ve böyle davranışlar sergileyenlerin âhirette ateşle cezalandırılacağını haber vermektedir. âyetler servetinin çokluğuna gururlanıp insanlarla alay eden kimselerin aynı zamanda helâl haram demeden mal toplayan, onu saklayan, fakirlik korkusuyla cimrilik ederek onu hayır yolunda harcamaktan kaçınan, fakirin hakkını vermeyen ve servetinin kendisini ebedîleştireceğini sanan kimseler olduklarını da ifade etmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır