düzce depreminde kaç kişi öldü 1999 / Düzce Depremi ne zaman oldu? Düzce Depremi'nde kaç kişi hayatını kaybetti?

Düzce Depreminde Kaç Kişi Öldü 1999

düzce depreminde kaç kişi öldü 1999

kaynağı değiştir]

Faylanma Mekanizması:

Maksimum Yanal Atım:

  1. m. Düzce fayı doğu ucunda
  2. m. Düzce güneyi
  3. -Batı ucunda, sağ yönlü yanal atım miktarı: 3 m.
  4. -Eğim-yönlü düşey atım: m.
  5. -Doğu ucunda: sağ yönlü yanal atım miktarı: m.

Sayılarla Düzce depremi[değiştir

17 Ağustos günü saat ’ de meydana gelen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından merkez üssü İzmit Kocaeli olarak açıklanan şiddetindeki deprem bölgemizde de derin yaralar açtı.

Marmara depremi olarak anılan bu deprem özellikle İzmit, Adapazarı, Yalova ile İstanbul, Bursa ve Eskişehir’ in bir kısmı ile Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde can ve mal kaybına neden oldu.

17 Ağustos deprem felaketinde bölgemizde en fazla can ve mal kaybı Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde meydana geldi. Toplam kişinin hayatını kaybettiği depremde kişi enkaz altından kurtarıldı. kişi de yaralanarak  çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

şiddetindeki ilk büyük sarsıntı ve ardından gelen artçı depremler sonucunda konut ve işyeri tamamen yıkıldı. Birçok resmi ve özel kuruluş yıkılırken, önemli bir kısmıda ağır hasarlı hale geldi. Düzce Belediyesi binası, Düzce Devlet Hastanesi, Düzce Lisesi, Teknik Eğitim, Orman ve Tıp Fakültelerinin bulunduğu bina ağır hasarlı binalar arasındaydı. Devlet hastanesinin birçok bölümlerinin depremden zarar görmesi nedeniyle acil sağlık hizmetleri hastane bahçesinde kurulan çadırlarda verildi. Enerji hatlarında meydana gelen ağır hasar nedeniyle deprem sonrasında ilçe merkezleri ve köylere bir hafta elektrik verilemedi. Telefon hatlarındaki hasar nedeniyle iletişim sağlanamaması hayatı daha da güçleştirdi.

Evleri yıkılan ve hasar görenler için Düzce’ nin çeşitli kesimlerinde 28 çadırkent kurulu. Kızılay ve Sivil Savunma Müdürlüğü’ nün yanısıra, İzlanda, İspanya, Çin, Japonya, ABD, Finlandiya, İsviçre, Almanya ve Pakistan’ dan gelen çadırlarla çadırkentlerdeki çadır sayısı adet oldu. Alt yapısı oluşturulan, sağlık hizmetleri verilen çadırkentlerde ayrıca polis karakolalrı da oluşturuldu. İlçe merkezlerinde oluşturulan çadırkentlerin yanısıra vatandaşlarda kendi imkanları ile evlerinin yakınlarına kurdukları çadırlarda barındılar. Özellikle devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle uzun süre, evi sağlam olan vatandaşlar da çadırlarda kalmayı tercih ettiler.

Depremzede ailelerin geçici olarak barınması için prefabrike konutların yapımına da hemen geçildi. İlk etapta Kiremitocağı bölgesinde biri , diğeri 42 konutluk prefabrike inşaatına başlandı. Bunun dışında Fevzi Çakmak doğu ve batı bölgelerinde toplam prefabrike konut yapımına geçildi. Biten konutların hak sahiplerine dağıtımı da kura ile gerçekleştirildi. Bu arada kesin hasar tespit raporuna göre konutu yıkık ve orta hasarlı olanlara mal sahib yada kiracı olduğuna bakılmaksızın ayda milyon lira olmak üzere bir yıl süreyle geçici barınma yardımı yapıldı.

Depremzedeler henüz yaralarını sarmak üzereyken 87 gün sonra ikinci deprem geldi: 12 Kasım

 İLÇELERVEFAT EDEN KİSİ SAYISI YARALI KİŞİ SAYISI YIKILAN KONUT SAYISIYIKILAN İŞYERİ SAYISI 
 DÜZCE    
 GÖLYAKA    
 CUMAYERİ 30  
 GÜMÜŞOVA 1265  
 ÇİLİMLİ 5 33 
 AKÇAKOCA 014  0
 YIĞILCA 00 0 0
 KAYNAŞLI 0 0 0 0
 TOPLAM    

AFET BÖLGE KORDİNATÖR VALİLİĞİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

17 AĞUSTOS DEPREMİ RAPORU

 Deprem 17 Ağustos da saat de kuzey enlemi ile doğu boylamının tarif ettiği bölgede, İzmit'in 11 km. güney doğusunda meydana gelmiştir. Depremin büyüklüğü çeşitli kuruluşlar tarafından değişik değerlerde bildirilmiş ise de, moment büyüklüğü ve yüzey dalgası büyüklüğü değerleri civarında değişmektedir. Depremin odak derinliğinin km. olduğu ve sağ atımlı km. civarında bir fay hareketi ortaya çıktığı yapılan incelemelerle belirlenmiştir. Ana deprem dalgasının ardından büyüklüğü değerlerinde olan çok sayıda artçı depremler meydana gelmiştir.

 Deprem merkez üssüne en yakın ivme kaydı İzmit meteroloji istasyonundan alınmıştır. Buna göre maksimum ivmi kuzey-güney doğrultusunda mG, doğu batı doğrultusunda mG ve düşey doğrultuda mG'dir. Görüldüğü gibi, üç birleşende birbirleri ile kıyaslanabilir büyüklüktedir.

 17 Ağustos depremi karada İzmit körfezi ile Düzce güneybatısı arasında yaklaşık km. uzunluğunda bir güney kırığı meydana getirmiş olup bu kırık üzerinde monash.pw varan sağ-yanal yer değiştirmeler meydana gelmiştir. Yapılan arazi gözlemlerine göre, faylanma genelde 4 segmentten oluşmaktadır ve İzmit körfezi ile Akyazı arasında kalan segmenti ana kırığı oluşturmaktadır. Kırığın üzerinde yer alan TEM otoyolu en az üç yerde kırık tarafından kesilerek yolun yer yer m. Uzunluğundaki bölümünü deforme etmiş olup üst geçitlerin yıkılmasına veya kullanılamaz hale gelmesine sebep olmuştur. İzmit-Arifiye tren yolu Arifiye batısında ve özellikle Tepetarla köyü yakınlarında metreye varan sağ-yanal ötelenmelerle deforme olmuştur. Tren yolunun Arifiye batısındaki deformasyonda 1 monash.pw yükselmelerde gözlenmiştir. Yüzey kırığı üzerinde yer alan siteler ve köylerde de yoğun hasar ve yıkım gözlenmiştir. Bu deprem sırasında bu kırığın yakınında yer alan ve özellikle suya doygun alüvyon zeminlerde başta Adapazarı, İzmit, Gölcük, Yalova ve Akyazı, Düzce olmak üzere bir çok yerleşim biriminde aşırı yıkımlara sebep olmuştur. Faylanma dışında Adapazarı içinde sokaklarda meydana gelen deformasyonlar ile Gölcük ve Sapanca Gölü kıyılarında meydana gelen göçmeler kuvvetli yer sarsıntısı ile ilgili olup hasarların yoğunlaşmasına sebep olmuştur.

 Bu deprem öncesinde İzmit körfezi ve çevresinde deprem potansiyelinin yüksek olduğu yalnız tarihsel deprem kayıtlarına dayanılarak değil, GPS ölçümleri sonuçlarının değerlendirilmesi ile de farklı grupların yaptığı çalışmalarda ileri sürülmüştür. Bu verilere göre bu alanda en son depremlerin ve yıllarında meydana geldiği ve buradaki hızların mm/yıl olduğu gözönüne alınırsa, bu faylar üzerinde bu deprem sırasında meydana gelen yer değiştirmelerle çok uyumlu olduğu anlaşılmaktadır. Bunun yanısıra Kuzey Anadolu fayı üzerinde yılında başlayan 6 büyük depremin batıya doğru göçü sonucunda Kuzey Anadolu Fay zonunun toplam monash.pw kısmı kırılmış ve kırıklarda m. ve çevresinde bu depremler sebebiyle stresin yükseldiğini ortaya koymuştur.

 İzmit körfezi, İzmit Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu üzerinde yer almaktadır ve bu yapı bir seri basenlerden oluşmaktadır. İzmit körfezine boşalan nehirler jeolojik süreç içerisinde Gölcük, Hersek, Kavaklı deltalarını ve Sapanca Gölü ile İzmit körfezi arasındaki geniş ve uzun alüvyon düzlüğünü oluşturmuştur. Bu alanlarda, zemin profili genelde çok kalın, yumuşak-orta katı kil veya gevşek kum tabakalarından oluşmaktadır. Diğer bir deyişle, Kuzey Anadolu Fay Hattının Marmara denizinin güneyi boyunca uzandığı bölgede hem sismik aktivite çok yüksek ve hem de zemin koşulları son derece elverişsizdir. Çeşitli projelerle ilgili olarak bölgede yapılan zemin araştırmaları, zemin tabakalarının sıkışabilme özelliğinin çok yüksek olduğunu ve ayrıca bazı bölgelerdeki zeminlerin sıvılaşma potansiyeli gösterdiğini ortaya koymuştur.

17 Ağustos Depremi

Depremin Büyüklüğü : Mw=

Enlem-Boylam : Kuzey Doğu

Odak Derinliği (h) : 9 km.

Faylanma Mekanizması : 1. Düzlem: 92/89/

2. Düzlem: 2/87/-1

Deprem Oluş Süresi : 15 saniye

Yüzey Kırığı : Karada gözlenen mak. km.




nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır