sabah kahve içilir mi / Aç karnına kahve içmenin 3 zararı ve kahve içmek için günün en iyi saati - Sağlıklı Beslenme

Sabah Kahve Içilir Mi

sabah kahve içilir mi

Aç Karnına Kahve İçilir Mi?

Kahve, dünya çapında çok popüler bir içecektir. Bazı ülkelerde tüketim seviyesi sudan sonra gelir. Kahvede bulunan kafein, daha uyanık ve daha az yorgun hissetmemize yardımcı olur. Ayrıca ruh halini, beyin fonksiyonunu ve egzersiz performansını da iyileştirebilir. Ancak kahvenin hangi saatte içildiği de oldukça önemlidir. Sabahları ilk iş olarak kahve demleyenlerdenseniz, sizi böyle alalım. Aç karnına kahve içmenin vücuda olan etkilerini yakından inceleyelim.


Aç Karnına Kahve İçmek Mideye Zarar Verir Mi?

Kahvenin acılığı, mide asidi üretimini uyarabilir. Bu yüzden birçok kişi kahvenin mideyi tahriş ettiğine, irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkların semptomlarını kötüleştirdiğine, ülsere, mide ekşimesine, asit reflüsüne ve hazımsızlığa neden olduğuna inanıyor. Araştırmalar, kahveyi aç karnına içip içmediğinize bakılmaksızın, kahve ve sindirim sorunları arasında güçlü bir bağlantı bulamıyor. İnsanların küçük bir kısmı kahveye karşı aşırı derecede hassastır. Mide ekşimesi, hazımsızlık ve kusma yaşarken, semptomların sıklığı ve şiddeti, kahveyi aç karnına mı yoksa yemekle mi içtikleri önemli değildir. Yine de vücudun verdiği tepki de önemlidir. Eğer kahveyi aç karnına içtikten sonra sindirim problemleri yaşıyorsanız, bir süreliğine yemekten sonra içmeyi deneyebilirsiniz.


Aç Karnına Kahve İçmek Stresi Artırır Mı?

Kortizol, adrenal bezleri tarafından üretilir, metabolizmayı ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Kortizol seviyeleri, uyandığınız zaman zirve yapar, gün içinde düşer ve uykunun erken evrelerinde tekrar zirveye ulaşır. Kahve, kortizol üretimini uyarır. Bu yüzden bazı insanlar sabahları kahve içmenin tehlikeli olabileceğini iddia ediyor. Ancak, düzenli olarak kahve içen kişilerde kortizol üretimi çok daha düşük görünüyor. Hatta bazı araştırmalarda kortizol seviyesinde hiç artış görülmemiştir. Ayrıca tok karnına kahve içmenin tepkiyi azalttığına dair çok az kanıt var.

Kahve İçmenin Diğer Etkileri

  1. Kafein bağımlılık yapabilir.
  2. Düzenli kahve alımı beyin kimyanızı değiştirebilir. Aynı etkileri üretmek için giderek daha çok kafeine ihtiyaç duyabilirsiniz.
  3. Aşırı miktarda kahve içmek kalp çarpıntısı, huzursuzluk, endişe ve panik ataklara neden olabilir. Bazı kişilerde migren, yüksek tansiyon ve baş ağrısı ile sonuçlanabilir.
  4. Kafein alımı günde ortalama 400 mg ile sınırlandırılmalıdır. 
  5. Yetişkinlerde etkileri 7 saate kadar uzayabildiği için, günün geç saatlerinde kahve içmek uykunuzu bozabilir.
  6. Kafein plesantayı kolayca geçebilir. Etkileri hamile kadınlarda ve bebeklerinde 16 saate kadar daha uzun sürebilir. 
  7. Bu etkiler aç veya tokken kahve içince ortaya çıkabilir. 

Kalıcı efsanelere rağmen, çok az bilimsel kanıt, aç karnına kahve içmenin zararlı olduğunu göstermektedir. Aksine, nasıl tüketirseniz tüketin, vücudunuz üzerinde muhtemelen aynı etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Yine de aç karnına kahve içerken sindirim sorunları yaşıyorsanız, kahveyi yemekten sonra içmeye özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Espresso nasıl yapılır?
  2. Cold brew nedir?
  3. Americano nasıl yapılır?
  4. Kapsül kahve nasıl yapılır?
  5. Robusta kahve nedir?

Sabah aç karnına kahve içerseniz...

Milyonlarca insan güne bir bardak kahveyle başlıyor. Belli oranlarda tüketildiği zaman kahvenin yararlı olduğunubiliyoruz. Buna rağmen, boş mideye kahve içmek -kafeinsiz kahve dahil- bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor.


Sorunların çoğu bağırsaklarda ve sindirim borusunda başlıyor, ancak etkileri bunun çok ötesine uzanıyor. İşte aç karnına içilen kahvenin yaratabileceği problemler:


Midemizde, yediklerimizi sindirebilmek için hidroklorik asit bulunuyor ancak kahve bu asidin üretimini artırıyor. Boş midede asit artışını karşılayacak besin olmayınca, zamanla, vücut hidroklorik asit üretimini azaltıyor. Sonuç olarak sindirim yavaşlıyor ve vücutta bulunan, sindirilmemiş besinleri yiyen bakteriler hidrojensülfit (çürüyen yumurtalara kötü kokularını veren madde) üreterek hiç de hoş olmayan gaz oluşumuna neden oluyor. Gaz, sadece bir başlangıç. Mide asit düzeyindeki yükselme, yanma, hazımsızlık ve bağırsak irritasyonu olasılığının artmasına neden oluyor. Bu uzun bir süre devam ederse reflüye, irritabl bağırsak sendromuna ve ülsere neden olabiliyor.




Burada suçlunun kafein olmadığını belirtmekte yarar var; yukarıdaki sorunlara kafein içeren diğer ürünler neden olmuyor. Aksine, araştırmalara göre kafeinsiz kahvenin mide-bağırsak sistemine olan etkisi, normal kahveninkine kıyasla daha kötü. Bu sorunların kaynağı, kahvede bulunan çeşitli asit, enzim ve yağlar.


Japonya’daki Yokohama Şehir Üniversitesi Tıp Bölümü’nde yapılan bir araştırma, kahvenin “gastrik boşalma” denen olayı (yani besinin, olması gerekenden daha hızlı karından çıkması) kolaylaştırdığını ortaya koymuş. Besin, bağırsaklarda gerektiği kadar kalmadığı zaman vitamin ve mineraller düzgün olarak emilemeyerek beslenme eksikliklerine neden oluyor.




Normal ve kafeinsiz kahvenin sindirime olan etkileri şu noktada ayrışıyor: Kafein, sıvıların vücuttan atılma sürecini hızlandırarak böbreklerin kalsiyum, magnezyum, çinko ve diğer önemli mineralleri emmek için yeterince zaman bulamamasına neden oluyor. Magnezyum eksikliğinin, anksiyete, depresyon, astım, kan pıhtılaşması, kalp sorunları, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, kronik yorgunluk, kronik ağrı, migren, kısırlık, kemik erimesi, hatta diş çürümesi gibi sorunlara neden olduğu klinik olarak ortaya konmuş.


Sabahları kahveye “ihtiyaç duyan” insanlar, kafeinin uyandıran etkisi için içiyorlar. Diğer yandan kafein, anksiyete ve depresyonu farklı şekillerde artırıyor.


  • Stres hormonu kortisol, epinefrin ve norepinefrinin düzeyini artırabiliyor.

  • Sakinlik ve mutluluk hisleriyle ilişkilendirilen serotonin nörotransmiterinin üretimini engelliyor. En popüler antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleridir ve beyindeki serotonin düzeyini yüksek tutarlar.

  • Sakin olmak ve düşük stres düzeyleriyle ilgili GABA adlı diğer bir kimyasalın düzeyini bozuyor.

  • B vitaminleri sekresyonunu hızlandırır ve geriye kalanların emilimini bozar. B vitaminleri, ruh hali regülasyonu, rahatlama ve stres yönetiminde çok önemlidir.

Sonuç olarak, sabahları sizi harekete geçirerek bir şeye ihtiyaç duyuyorsanız kahveden başka bir alternatif düşünün. Özellikle mide-bağırsak problemleriniz varsa…


Referanslar:

"Here’s What Happens When You Drink Coffee in the Morning on an Empty Stomach". Şuradan alındı: https://goodmenproject.com/featured-content/heres-what-happens-when-you-drink-coffee-in-the-morning-on-an-empty-stomach-bbab/



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir