kokulu akıntı neden gelir / Vajinada koku neden olur? Vajinada kötü koku nasıl geçer? - Sağlık Haberleri

Kokulu Akıntı Neden Gelir

kokulu akıntı neden gelir

Genital enfeksiyonlar, kötü koku, yanma, kaşıntı

Vajinal enfeksiyon bakteriler, mantarlar, parazitler ve virüsler gibi bazı mikroorganizmalar tarafından vajenin içinde ve etrafında (vulva) gelişen enfeksiyonlardır. Bu mikroorganizmalar lacatbasillus gibi normalde sağlıklı vajende olması gereken mikroorganizmalarla bereber çok az miktarda olabilir. Ancak vajinal duş, antibiyotik, tampon kullanımı ve gebelik gibi çeşitli etkiler nedeniyle yararlı mikroorganizmaların azalması ile enfeksiyon yapan şeyler çoğalabilir.  Böylece vajinal enfeksiyon ve sonucunda kötü koku, yanma, kaşıntı gibi şikayetler başlar. Bazen de yanma kaşıntı gibi şikayetler enfeksiyon nedeniyle olmayıp alerji ve tahriş nedeniyle de olabilir.

Diğer vajinal enfeksiyonlar cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olup korunmasız ve çoklu ilişkilerde sık rastlanır.

genital enfeksiyon

Genital bölgede oluşan enfeksiyonlarda şikayet ve bulgular

Enfeksiyonun cinsine göre oluşan şikayetler:

  • Vajinadan normalin dışında bir akıntı; kalın, beyaz, peynirimsi, ince, gri, yeşilimsi, sarı-yeşil, kötü kokulu, kokusuz
  • Vajen içinde veya vulvada kaşıntı ve rahatsızlık hissi
  • Ödem ve kızarıklık
  • İlişkide ağrı ve/veya yanma
  • İdrar yaparken ağrı ve/veya yanma
  • Kasık ağrısı
  • İlişki sonrası kanama
  • Vulva vajende siğiller, yaralar

Bu şikayetlerden biri ya da birkaçı aynı anda olabilir. Herhangi bir enfeksiyon olmadan da kaşıntı olabilir. Normal sağlıklı vajenden de salgı gelir. Bu salgı ovulasyon veya kanama öncesi gibi adet dönemi boyunca, gebelikte doğum kontrol hapı kullanma gibi farklı durumlarda farklılık gösterir. Ancak sebebi açıklanamayan anormal akıntı enfeksiyon belirtisi olarak kabul edilmelidir.

genital enfeksiyon

Genital bölgede kötü koku, kaşıntı, yanma gibi şikayet oluşturan enfeksiyonlarda tanı

Bazen enfeksiyonun tanısı şikayet ve bulguların iyi tarif edilmesi ile konulabilir. Genital muayene ve şikayetler ile kötü koku, kaşıntı ve yanma nedeni olan enfeksiyonun büyük ölçüde tanısı konur. Çok nadiren tetkik ve biyopsiye ihtiyaç duyulur.

Şikayetler dinlendikten sonra öncelikle vulva bölgesi muayene edilir. Bu bölgedeki, kızarıklık, akıntı, renk değişikliği, yara ve diğer anormallikler gözlendikten sonra spekulum ile vajen içi ve rahim ağzı incelenir. Tanıda şüphe varsa smear ve akıntıdan mikroskobik inceleme için örnek alınır.

Ayrıca gebelik şüphesi ve idrar ile ilgili şikayet varsa bunlarla ilgili testler de istenir.

Vajinal enfeksiyon tipleri

Sık görülen vajinal enfeksiyonlara bakacak olursak:

  • Bakteriyel vajinozis: Normalde vajen florasında olan bakterilerin çok fazla üremesi ile oluşan bir enfeksiyondur. En sık görülen vajinal enfeksiyondur. Çoğunlukla bulgu vermez ve şikayet oluşturmaz. Şikayet olanlarda ince gri beyaz, bozuk balık kokulu akıntı olur. Genellikle kaşıntı, ağrı ve rahatsızlık hissi vermez. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasada cinsel olarak aktif olanlarda daha fazla görülür. Sigara, vajinal deodarant kullanımı ve spiral enfeksiyon riskini arttırabilir.
  • Kandidiazis: Normalde vajen florasında bulunan kandidaların fazla miktarda çoğalmasıyla olan bir hastalık. Kalın beyaz krem şeklinde peynir kesiği gibi akıntı, kaşıntı ve kızarıklık yapabilir. İlişki ve idrar yaparken ağrı olabilir. Enfeksiyon nedeniyle antibiyotik kullanma, diyabet, gebelik, stres gibi vajendeki laktobasillerin miktarını azaltan durumlarda mantar enfeksiyonu artar.
  • Klamidya: Cinsel yolla bulaşan en sık enfeksiyondur. Bakteriyel bir enfeksiyon olup belirgin bir bulgusu yoktur. Normalden daha fazla akıntıya neden olabilir. Bazen ilişki sonrası kanama görülebilir.
  • Gonere: Cinsel yolla bulaşan başka bir hastalık. Klamidya ile birlikte sık görülür.
  • Trikomonoziasiz: Cinsel yolla bulaşan paraziter bir enfeksiyon. Enfeksiyon olanların yaklaşık yarısında herhangi bir semptom olmaz. Sarı beyaz, kötü kokulu, köpüklü akıntı olur. Vulvada hafif ağrı ve kızarıklık olabilir. Eş tedavisi gerekir.
  • Viral vajinitler: Uçuk (herpes), kondilom (HPV) çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Genital herpeste eğer bulgu olursa genital bölgede ağrılı, kızarık kabarcık lezyonlar şeklinde olur. Ayrıca başağrısı ve ateş de olabilir. Herpes enfeksiyonu bir kez olduktan sonra iyileşme olsa bile tamamen vücuttan atılmaz. Zaman zaman şikayetler tekrarlayabilir. Kondilom vulva, vajen, serviks, anüs ve ağızda görülebilir. Bazen kendiliğinden kaybolsada çoğu zaman krioterapi, koter, ameliyat ve ilaç tedavisi gerekebilir.
  • Enfeksiyon nedeniyle olmayan vajinitler: Enfeksiyon olmadan da vajinal sprey ve duş, spermisidler, antibiyotikler ve başka nedenlere bağlı alerjik reksiyon sonucunda vajinit olabilir.
  • Atrofik vajinit: Menopoz döneminde hormon seviyesinin azalmasına bağlı gelişen bir vajinittir. Hormon eksikliği atrofiye neden olur ve buna bağlı kaşıntı, vajinal kuruluk, kızarıklık, ilişkide ve idrar yapmada ağrı gibi şikayetler oluşur.

Vajinal enfeksiyon tanısı

Vajinitin tıbbi hikaye ve muayene ile çok büyük olasılıkla tanısı konur. Şüpheli durumlarda akıntının mikroskobik incelemesi ve nadiren de kan testi ve biyopsi kesin tanı konulmasında yardımcı olur.

Vajinal enfeksiyon tedavisi

Vajinitin tedavisinde başarılı olabilmek için doğru tanı koymak önemlidir. Farklı enfeksiyonlarda şikayet ve bulgular benzerlik gösterdiği için tanı koymak zor olabilir.

Tedavide bütün vajinitler yönelik değil kesin tanısı konan vajinite göre planlama yapılmalı. Eksik ve yanlış tedavi vajinitin kronik hale gelmesine ve sonrasında tedavinin zor olmasına neden olur.

Enfeksiyon nedeniyle olmayan vajinitler iyi değerlendirilip tedavisi yapılmalı. Hormonal değişiklik nedeniyle olan enfeksiyona antibiyotik vermek durumu daha da ağırlaştırır.

Vajinal enfeksiyondan korunma

Vajinal enfeksiyondan korunmak için öncelikli olarak yapılması gerekenleri sıralarsak:

  • Dar ve nemli tutan kıyafetler kullanmamak; nemli ortamlarda mantar enfeksiyonunda artış olur.
  • Islak kıyafetlerle uzun süre kalmamak
  • Laktobasillusların çoğalması için yoğurt yemek ve probiyotik kullanmak
  • Vajeni temizlemek için ağır kokulu sabun ve deodarant kullanmak
  • Vajinal duş vajen PH’ını arttırdığı için kesinlikle yapılmamalı
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için prezervatif kullanmak
  • Atrofik vajinit için hormon tedavisi almak
  • Düzenli muayene olarak hastalıklar kronik hal almadan erken dönemde tedavi olmak

Vajinal enfeksiyon ile ilgili sık sorulan sorular

Vajinal enfeksiyondan ne kadar sürede kurtulabilirim?

Tedavi süresi vajinitin nedenine bağlı. Yaklaşık olarak kandida 3 gün, trikomonas gibi antibiyotik tedavisi alınırsa 7 gün, genital herpes 21 gün, kondilom birkaç ay sürebilir.

Yoğurt vajinal enfeksiyon tedavisinde kullanılabilir mi?

Yoğurt ve prebiyotikler vajendeki yararlı mikroorganizma olan laktobasilusların çoğalmasına yardımcı olduğu için mantar enfeksiyonlarını azaltabilir. Ancak kesin çözüm değildir.

Vajinal duş yapmak sağlıklı mı?

Kesinlikle hayır. Vajinal duş vajen PH’ını arttırdığı için laktobasilusların azalmasına bunun sonucunda enfeksiyon artmasına neden olur.

Vajinal akıntı normal mi?

Adetin farklı dönemle farklılık göstererek bir miktar akıntının olması normal. Normal akıntı hafif bulanık, iritasyon yapmayan, çok az kokusu olan, sulu kıvamda bir akıntıdır. Ovulasyon zamanı ve adete yakın dönemde akıntıda değişiklikler olabilir.

Vajinit bulaşıcı mı?

Cinsel yolla bulaşan HPV, HSV, trikomonas bulaşıcıdır. Bakteriyel vajinozis, kandidiazis, atrofik vajinit ise bulaşıcı değildir.

Tedavi olmadan vajinit kaybolabilir mi?

Vajinit olduktan sonra kendiliğinden geçmesini beklemek çok yanlış. Uzun süre beklenirse tedavisi oldukça zorlaşır.

Vajinal kandida da risk faktörleri nelerdir?

  • Antibiyotik tedavisi
  • Kontrol edilemeyen diyabet
  • Gebelik
  • Yüksek doz estrojen içeren doğum kontrol hapları
  • İmmün sistemi etkileyen hastalıklar (HIV, organ nakli gibi)
  • Tiroid ve endokrin bozukluklar
  • Kortikosteroid kullanımı
  • Vajinal duş

Sağlıklı vajen için 8 kural

Bütün kadınların vajen sağlığına dikkat etmeleri gerekir. Vajinit tedavisi sağlıklı vajen elde etmekten daha zor ve zahmetlidir. Yaşa bağımlı olmakla beraber vajen asidik bir ortamdır.  İçinde barındırdığı yararlı mikroorganizmalar enfeksiyon yapan mikroorganizmaların çoğalmasına engel olur. Sağlıklı vajen için dikkat edilmesi gereken kurallar:

  1. Vajinal duş yapmayarak vajen PH’ını korumak: Normal vajen PH’ı 3,,5 arasıdır. Vajinal duş yapılırsa PH asidik olmaktan çıkıp 7 ve üzerine çıkarak bazik olabilir. PH yükselince laktabasiluslar azalır enfeksiyon ihtimali artar.
  2. Vajen sağlığı için sağlıklı beslenme: Dengeli beslenme, yeteri kadar sıvı tüketme vajen sağlığı için olumlu bir adımdır. Yoğurt kandida olmasını engelleyebilir.
  3. Güvenli seks:  Tek eşlilik, prezervatif kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıkların olmasını engelleyecektir.
  4. Düzenli genital muayene: Hiçbir şikayet olmasada senede bir genital muayene ve pap smear testi yapmak olabilecek sorunların erken tespiti ve tedavisi için önemli.
  5. Tedaviye erken başlamak: Kandida, bakteriyel vajinozis ve trikomonas en sık vajinitlerdir. Gecikmek ya da kendiliğinden geçmesini beklemek sorunun daha da kötüleşmesine sebep olur.  Tedavi olmayınca vajen florası daha kötü olacaktır. Böylece diğer enfeksiyonlar da daha hızlı gelişecektir.
  6. İlişkide ihtiyaç olursa yeterli kayganlaştırıcı kullanılmalı: Eğer ilişkide vajen ve vulva yeteri kadar ıslanamıyorsa mutlaka kayganlaştırıcı kullanımalı. Ancak bu kayganlaştırıcılar petrol ürünü değil doğal kayganlaştırıcılar olmalı.
  7. Kıyafet seçimi: Terleten fazla nem olmasını sağlayan kıyafetlerden uzak durulmalı. Pamuklu ve beyaz iç çamaşırlar tercih edilmeli.
  8. İyi hijyen koşulları: Sağlıklı vajen için temizliğe dikkat edilip iyi hijyen koşulları sağlanmalı. İç çamaşırları yüksek derecede yıkanıp ütülenmeli, deodorant kullanmamalı, tuvalet temizliğine dikkat edilmeli.

Etiketler:gebelik şüphesigenital enfeksiyonlarGenital siğillergonerehenital herpeshpvhpv virüsüidrar yolu enfeksiyonuklamidyamantarpelvik enfeksiyonsmear testi

Vajinal akıntı vajina içerisinde yer alan salgı bezleri tarafından salgılanan ve döküntülerin vücuttan tahliye olması gibi son derece önemli fonksiyonlara sahip olan bir sıvıdır. Vajina sağlığının korunmasında son derece önemli olan vajina akıntısının her kadında aynı miktarda ya da aynı sıklıkta olması beklenemez. Her ay kadınlarda vajinal akıntının miktarında ve renginde bazı değişimler olabilir. Yumurtlama döneminde vajinal akıntıda değişiklik olması son derece normal bir durumdur.

Ancak vajinadan koku gelmesi durumunda çeşitli sağlık sorunlarına dair şüphe uyanır. Enfeksiyon gibi çeşitli sorunlara bağlı olarak vajinadan kötü koku gelebilir ve böyle durumlarda mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekir. Özellikle vajinal akıntıda balık kokusu olması çok sayıda kadının yaşadığı problemlerden biridir. Bunun ne anlama geldiğini ve ne yapmak gerektiğini açıklamadan önce vajinal akıntının belirtilerini gözden geçirelim.

Vajinal Akıntının Belirtileri

Elbette vajinal akıntı tıbben normal kabul edilen ve vajina sağlığı bakımından da önem arz eden bir durumdur. Tıbbi anlamda normal kabul edilmeyen ve nedeninin araştırılmasına ihtiyaç duyulan vajina akıntısı belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek ateş
  • Karın ya da kasıklar bölgesinde ağrı olması
  • Hızla kilo kaybı yaşanması
  • Sıklıkla idrara çıkma
  • Sürekli yorgun ve bitkin hissetme

Bu belirtilerin tamamı pek çok farklı hastalığa işaret edebilir. İşte bu nedenle mutlaka belirtilerin dikkate alınması ve en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesi gerekiyor. Vajinal akıntıda istenmeyen değişimlerin olmasını tüm kadınlar dikkate almalıdır. Tüm hastalıklarda erken tanının son derece önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

Vajinal Akıntı Tedavisi Nasıldır?

Kadınlarda problemli vajinal akıntı sorununun çok sayıda farklı nedenden kaynaklandığını belirtmek gerekiyor. Bu nedenle sadece tek bir tedavi prosedüründen söz edilemez. Sorunun kaynağının belirlenmesi için bazı test ve muayenelerin yapılmasına ihtiyaç duyulur. Sonrasında ise muayene sonuçları, hastanın öyküsü ve test sonuçları bir arada değerlendirilerek en ideal tedavi protokolü uygulanır.

Şayet vajinal akıntı sorununa neden olan maya enfeksiyonları ise bu durumda hastanın genel sağlık tablosunun da uygun olması halinde antifungal ilaç kullanımı tercih edilebilir. İlaçlar jel formunda olabildiği gibi krem şeklinde de üretilebiliyor. Hastada istenmeyen vajinal akıntıya yol açan bakteriyel vajinozis ise antibiyotik ilaç kullanımı ya da antibiyotik içeren kremlerin kullanılması gibi seçenekler değerlendirilebilir. Ancak elbette tanı konması için hastanın öyküsü de önem taşıyor ve bu doğrultuda aşağıdaki soruların yanıtlarının doktora aktarılması gerekiyor.

  • Anormal akıntı kaç gün önce başladı?
  • Akıntının rengi nasıl?
  • Vajinal akıntıda kötü koku mevcut mu?
  • Vajina içinde veya çevresinde kaşıntı, ağrı veya yanma oluyor mu?
  • Birden fazla cinsel partnerle ilişki durumu var mı?
  • Cinsel ilişkide hangi yöntemle korunma sağlanıyor?
  • Vajinal duş esnasında parfüm içerikli kozmetik ürünler kullanılıyor mu?

Bu soruların yanıtları istenmeyen vajinal akıntının kaynağının tespit edilmesi açısından önem taşıyor ve hasta tarafından doktora en doğru bilgilerin aktarılması gerekiyor.

Bilgin olsun &#;> funduszeue.info

Vajinal Akıntı Nasıl Geçer?

Normal olmayan vajinal akıntı ancak tıbbi bir tedavi uygulanması yoluyla geçer. Bu konuda yapılan en büyük hata hastaların gelişigüzel yöntemleri uygulamasıdır. İnternet ortamında doğru olmayan çok fazla bilgi olduğunu görebiliyoruz. Bu bilgiler hastaların vajina kokusundan ya da vajinal akıntıdan kurtulmaya çalışırken çok daha farklı sağlık sorunları yaşamalarına yol açabiliyor.

Bunlar arasında en yaygın olanı bitki kullanımıdır. Bitkilerin kaynatılması ve bu suyla vajinal duş alınması gibi yöntemler vajina florasına çok ciddi zararlar verebilir. Aynı zamanda vajina bölgesinde cilt sağlığını da bozabilir. Bu tür bilgilere itibar etmek yerine tıbbi tedavinin uygulanması ve öncesinde de sorunun kaynağının tespit edilmesini tercih etmelisiniz. Bu sayede doğru olmayan gelişigüzel yöntemlerin uygulanmasından kaynaklanabilecek olası yeni sorunlardan da kurtulmuş olursunuz.

Tedavi süresi boyunca doktorun önerilerine uyulması da tedavinin başarısında son derece etkilidir. Pamuklu iç çamaşırlarının kullanılması, adet dönemlerinde pedlerin sıklıkla değiştirilmesi, şayet doktorunuz tarafından yasaklanırsa cinsel ilişki yasağına harfiyen uyulması gibi unsurlar uygulanan tedavilerde sanıldığından çok daha fazla önem taşıyor.

Mutlaka okumalısın &#;> funduszeue.info

Kokulu Akıntı Neden Olur?

Öncelikle sağlıklı ve normal vajinal akıntı ile sağlıksız ve normal olmayan vajinal akıntının birbirinden ayırt edilmesi gerekir. Kadınlarda aşağıda sıraladığımız durumlarda vajinal akıntıda artış olur ve bu durum bir sağlık sorunu değil, aksine beklenen ve gayet normal bir durumdur.

  • Yumurtlama dönemine girilmesi
  • Cinsel uyarılma olması
  • Egzersiz yapma
  • Bazı doğum kontrol haplarının kullanımına başlanması
  • Aşırı stres yaşamak

Bir de vajinadan koku gelmesi gibi çeşitli şikayetlere de yol açabilen, vajina florasının dengesinin bozulmasına yol açabilen çeşitli ağlık sorunları ya da davranışlar bulunuyor. Bunları da hemen kısa bir liste halinde aktaralım:

  • Antibiyotik ilaç ya da steroid kullanımı
  • Bakteriyel vajinozis hastalığı
  • Rahim ağzı kanseri
  • Klamidya ya da gonore gibi bazı hastalıklar
  • Şeker hastalığı (diyabet)
  • Bazı kozmetik ürünlerin vajinal duş için kullanımı
  • Ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon olması
  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
  • Trichomonas enfeksiyonu mevcudiyeti
  • Vajinal atrofi durumu
  • Vajinit
  • Maya enfeksiyonları

Yukarıda sıralanan durumlarda vajinal akıntıda istenmeyen değişimler olabilir ve haliyle en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesi gerekir. Ayrıca vajinadan koku gelmesi durumunda hiçbir belirtinin ortaya çıkmamış olması durumunda bile mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Tıkla öğren &#;> funduszeue.info

Vajinal Akıntı Türleri Nelerdir?

Genel olarak vajinal akıntı türleri şu şekilde sıralanabilir:

Beyaz Renkte Akıntı

Beyaz renkte akıntı kritiktir. Şayet akıntı adet döngüsü başında meydana geliyorsa ve beyaza yakın bir renkteyse normal kabul edilir. Ancak süt kesiği benzeri bir kıvam söz konusuysa ve bu kıvama kaşıntı da eşlik ediyorsa mantar şüphesi doğar ve mutlaka hastanın kontrolden geçirilmesi gerekir.

Berrak ve Akışkan Akıntı

Yumurta akı benzeri bir görünüm sergileyen, berrak ve hafif akışkan olan akıntının tıbben son derece normal olduğunu belirtelim. Bu akıntı türü genellikle yoğun egzersiz ya da spor yapılması sonrasında yaşanıyor.

Berrak ve Mukus Benzeri Akıntı

Berrak ve aynı zamanda mukus benzeri akıntı olması normaldir ve kadınların yumurtlama dönemlerinde meydana gelen bir akıntı türüdür.

Kahverengi veya Kanlı Akıntı

Şayet kahverengi ya da kanlı akıntı adet döneminin hemen öncesinde normal kanamanın bitimini takiben görülüyorsa sağlık sorunu olduğu anlamına gelmez. Ancak adet dönemleri dışında olması erken gebelik belirtisi olabileceği gibi rahim ağzı kanseri belirtisi de olabilir. Ayrıca fibroid gibi bazı anormal büyümelerden de kaynaklanabilir. Rahim içi enfeksiyon durumunda da akıntının formu bu şekilde olabilir.

Sarı veya Yeşil Akıntı

Yeşil ya da sarı renkte vajinal akıntı tıbben normal kabul edilmez. Bu renkte akıntıya kötü kokunun eşlik etmesi ve kıvamın da yoğun olması, cinsel yolla bulaşan trichomonas enfeksiyonu belirtisi olarak değerlendirilir. Bu enfeksiyon kaşıntı, yanma ve sık idrara çıkma gibi belirtiler de gösterebilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Vajinadan Balık Kokusu Gelmesi

Balık kokusuna benzeyen bir koku kadınlar tarafından vajinadan koku gelmesi olarak değerlendirilebiliyor. Bu durum ilk olarak bakteriyel enfeksiyon şüphesini doğurur ve mutlaka gerekli muayene ile testlerin yapılması için doktora başvurulmalıdır. Vajinal akıntı hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Önerdiğimiz diğer makalemiz &#;> funduszeue.info

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 30 08
Asistan Tel: 60 97
Mail: [email protected]

Genital Bölgede Koku

Vajinada bulunması gereken ‘laktobasil’ grubu bakteriler kandaki şekeri alır, parçalar ve laktik aside çevirir. Laktobasillerin yaptığı şeker parçalama işlemi nedeniyle ortaya çıkan laktik asidin kokusuna da genital koku denir. Bu asidin PH değerine, vajinal asidik değer denir ve normali 4 olarak kabul edilir. PH değeri, genital bölgedeki laktobasiller ile ilgilidir. Laktobasillerin eksik olması genital bölgede sorun olması anlamına gelir. Genital bölgedeki yararlı bakterilere flora veya biota denir. Bu bakteriler dezenfektan ve antiseptik rolü de üstlenir. 

Vajina doğası gereği, hava alması gereken, ortalama bir sıcaklık ve nemde bulunması gereken bir organdır. Bunu sağlayan vajinal florada, bir takım yararlı organizmaların baskın halde bulunması gerekir. Vücudumuzun dışarıya açık her ortamında olduğu gibi, ellerimiz,  burnumuz, kulağımız vs. vajina içinde de bir takım bakteriler, mikroorganizmalar olabilir. İşte bu dengenin bozulması vajinal akıntıya veya akıntısız vajinal kokuya neden olur.


Kötü Vajinal Koku Kanser Değil Enfeksiyon Belirtisi

Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen en önemli sorunlar arasında yer alan, daha çok da enfeksiyon kaynaklı olan akıntılar, "normal fizyolojik akıntılar" ve "enfeksiyona bağlı akıntılar" olarak ikiye ayrılır. Fizyolojik akıntılar; kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılardır. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa, normal kabul edilir.

‘Kötü kokulu akıntı’ kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir. Dolayısıyla genital bölgede kötü koku deyince akla bakteriyel enfeksiyon gelmelidir. Tabii burada enfeksiyona yatkın olan kişileri de unutmamak lazım. Bölgenin temizliğine dikkat etmeyen, diyabetik, AIDS gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı durumu olanlar enfeksiyona yatkın olan kişilerdir.

Tuvaletten Mikrop Kapmak Zor Bir İhtimal

Türkiye’de pek çok kadın klozete oturmadan önce genellikle kapağın temiz olup olmadığını kontrol eder. Hatta öncesinde temizleyip, üzerini de klozet örtüsü veya peçeteyle kapatır. Islak bir akıntı damlasının üzerine oturulursa enfeksiyon riski doğabilir. Ancak kurulanmış ve üzeri örtülmüş bir klozetten mikrop kapılması son derece nadir bir durumdur. Bu durumda enfeksiyonun tuvaletten kapıldığı söylentisi pek doğru değildir. Doktora başvuran kişilerin bir kısmı da havuzdan mantar kaptığı şikayetiyle gelir. Yüzerken vajinanın içerisine suyun girme ihtimali pek yoktur. Dolayısıyla havuzdan veya küvetten mikrop kapma ihtimali düşüktür.

Cinsel İlişki Genital Kokuyu Tetikler mi?

Cinsel ilişki öncesi heyecanlanma ve sıvı artışı olur. Var olan doğal kokuyu artırır. Erkeğin boşalması sonucu gelen spermin kendine has bir kokusu vardır. Kadın buna alışık değildir. Spermle birlikte erkekten bir bakteri gelirse doğal olarak onun da bir kokusu vardır. Sonuç olarak bir kadın eşinden enfeksiyon almasa bile ilişki sonrası koku olması normaldir. Ama ilişki sonrası erkekten gelen koku, bozuk balık kokusuna benziyorsa tedavi edilmesi gerekir.

Genital Koku Hangi Rahatsızlıklardan Kaynaklanabilir?

Kötü koku kadının yaşamının her alanını etkileyebilir. Fizyolojik koku dışında kendisini hatta bazen çevresini rahatsız edecek kadar koku olabilir. Bu kokuların iki nedeni vardır: 

  • Kanama zamanındaki kanın içinden çıkan değişik kimyasal maddelere bağlı olan koku.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar olduğunda genellikle bozulmuş balık kokusu gibi tanımlanan ağır bir koku.

Bu nedenlerden ikincisi enfeksiyonu düşündürür. Teşhisi ve tedavisinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Çünkü enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezlerse vajenle sınırlı kalmaz; rahim ağzına, rahim içine ve tüplere kadar giderek kısırlığa yol açan sorunlar çıkarabilir. Akıntı ve kokuyu her zaman normal kabul etmemek gerekir. Bu yüzden her kadının kendi vajinal kokusunu bilmesi bunun dışında doğal olmayan kokulardan şüphelendiğinde doktoruna başvurması uygun olur. Sigara içmek, birden fazla partner ile beraber olmak ve vücut ısısındaki değişiklik vajinal kokunun diğer nedenleri arasında yer alır.

Diyabet Vajinal Mantar Nedeni

Diyabet hastalığında da özellikle tedavilere dirençli genital mantar enfeksiyonları sık görülür. Bu nedenle sık tekrarlayan ya da tedavilere direnç gösteren durumlarda hijyen eğitimi ve gizli diyabet olup olmadığı kontrol edilir. Klamidya ve gonore (bel soğukluğu) enfeksiyonları, üst genital yollarda yapışıklığa yol açıp kısırlık nedeni olabilir. Aynı zamanda karın iç zarını da iltihaplandırıp "pelvik iltihabi hastalık" adı verilen, kasık ağrısı ve kısırlık şikayetlerine neden olan tekrarlayıcı nitelikteki hastalığın da en önemli nedenleri arasında kabul edilirler. Bu gibi durumlarda eş ile birlikte antibiyotik tedavi uygulanması gerekir. Çok sık antibiyotik kullanmak da vajinal florayı değiştirebilir ve koku ile akıntıya sebep olabilir.

Yeşil Vajinal Akıntı

Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında akıntının renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi ayırıcı tanı olur. Bakteri, mantar ya da parazit kökenli olabilen bu akıntılar, genelde gri, sarımsı gri ya da yeşil renkli olup, yanma ve kaşıntıya da neden olabilir. Klinik muayene yoluyla akıntının karakterinden etken hakkında bir ön fikir edinilebilse de mikroskop altındaki özel görünümlerine göre bu enfeksiyonların tiplendirilmesi en doğru yöntem olarak kabul edilir.

Genital Bölgenin Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Vajina kokusu yaşamamak ya da vajinal rahatsızlıklara yakalanmamak için kadınların genital temizlikte dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Normal şartlarda temizlenmesi önerilen ‘vulva’ denilen dış genital bölgedir. İç kısmın temizlenmesi ise önerilmez. O bölgeyi koruyan bakteriyel duvar olduğu için yıkanması sağlıklı değildir. Aksine zararlıdır. Ancak kadın ve erkeğin çok eşli yaşamı varsa vajinanın dezenfeksiyonunu sağlamak gerekebilir. Burada alınacak önlemlerden biri kondom kullanılmasıdır. Her şeye rağmen enfeksiyon kapıldıysa gecikmeden doktora başvurulmalıdır. Normal olmayan koku ve akıntıdan bahsedilip gereken teşhis ve tedavi uygulanmalıdır. Vajinal temizlik öneriliyorsa doktor tavsiyesiyle vajen kokusu ve enfeksiyonun olmaması için özel solüsyonlar kullanılabilir.

Vajinal Koku İçin Antibiyotik Kullanmak Doğru mu?

Genital bölgeden gelen akıntı berrak ve kötü kokuya yol açmıyorsa fizyolojiktir ve bir hastalığa işaret etmez. Kötü kokulu ve fazla akıntı varsa, idrar yaparken yanma ve kaşıntı söz konusuysa vajinada enfeksiyon vardır. En sık görülen şey akıntı ve kötü kokudur. Bakteriyel enfeksiyonlar rahim ağzı ve rahim tüplerini tuttuklarında ciddi sonuçlara da neden olabilir. Onun için basit bir enfeksiyon kadının organ kaybına kadar gidecek sonuçlar doğurabilir. Rahim ağzından biyopsi alınması, kürtaj veya rahim filmi gibi vajinal girişim geçirecek kişilerin de enfeksiyon kapma ihtimali olabilir. Böyle durumlarda önceden tedbir almak için gün içerisinde antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotik tedavisi doktor kontrolünde gerçekleşmelidir.

Regl Döneminde Vajinal Koku Normal mi?

Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O, kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanır. Sık sık ped ve iç çamaşırı değiştirmek dışında özel bir temizlik yapmak gerekmez. Tersi durumda nemli bir bölge olması ve PH dengesi bozulduğu için enfeksiyon riski doğabilir. Bir ped en fazla saat kalabilir. Aynı şey vajinal tampon için de geçerlidir. Duş alışkanlığı regl döneminde daha sık hale gelebilir. Genital bölgenin enfeksiyon kapma riskini azaltmak için pamuklu pedler tercih edilebilir. Aynı zamanda ped ve vajinal tampon arasında sıklıkla karşılaştırmalar yapılır. Ancak sık değiştirilmesi şartıyla ikisinin birbirine herhangi bir üstünlüğü yoktur.

Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal akıntıya yol açan etken hangisi ise tedavi ona göre yapılır. Bu tedaviler, ağızdan alınan ilaçlar şeklinde sistemik, fitil ve kremler şeklinde uygulanabilir. Tüm bunların yanı sıra kadının hijyen eğitimi hakkında da bilgi edinmek gerekir. Çünkü yanlış hijyen uygulamak, bu tip enfeksiyonların tedaviye dirençli olmasına ve sık sık tekrarlamasına yol açar. Sıkça yapılan hatalardan biri de vajina bölgesinin sabunla yıkanmasıdır. Bu vajinanın pH dengesini değiştirir. Mantar ve bakteryel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesi önerilir. Vajinal şampuan kullanacak kişilerin ise haftada iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını önerilir.

Genital Bölge Kokusu Nasıl Giderilir?

İç çamaşırıyla birlikte külotlu çorap, tayt ve streç kot pantolonlar bakterilerin üremesine neden olabilir. Çünkü vajinanın olduğu ‘perine’ denilen bölge zaten nemin ve ısının yüksek olduğu karanlık bir bölgedir. Nem, ısı ve karanlık mikroorganizma denilen bakterilerin çok sevdiği bir ortamdır. Basit önlemlerle enfeksiyonla gelen genital kokular önlenebilir. Bunlar önlemler şunlardır:

  • Sıkı çamaşır ve kıyafetler olabildiğince az giyilmelidir. Giyildiği zamanda eve gidince ilk fırsatta çıkarılmalıdır. 
  • Kilotlu çorapların da ilk fırsatta çıkarılması uygun olur. Hatta çok sık enfeksiyon geçiren kadınlara ortasındaki ağı kesmeleri önerilebilir.
  • Naylon sentetik iç çamaşırı nefes almaz. Dolayısıyla enfeksiyonlara daha yatkındır. Tercih edilen pamuklu iç çamaşırlarıdır. Yine modern dünyada sıklıkla giyilen tanga tipi ipli çamaşırlar, enfeksiyon geçiren kişiler için uygun bir tercih değildir. Kadınların klasik tipli iç çamaşırı giymesi önerilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Vajinada koku neden olur? Vajinada k&#;t&#; koku nasıl ge&#;er?

Vajinada kötü koku neden olur?

Vajinal bölgede diğer bütün vücut girişlerinde olduğu gibi mikroorganizmalar bulunur. Bu mikroorganizmalara flora adı verilir. Vajinal bölgedeki hücreler ayrıca hormonlara bağlıdır. Tıpkı ağzımızdaki tükürük gibi vajinal bölgede de bir tür salgı oluşturulur.

Üreme çağındaki kadınlarda vajinal akıntı olması çok normaldır. Vajinal akıntı olmaması ise anormaldir. Her kadının vücudu ve hormonları farklı olduğundan kişiye özel bir akıntı durumu mevcuttur. Lakin vajinal akıntı normal şartlar altında renksiz ve kokusuz olmalıdır.

Kötü kokulu akıntı, fazla miktarda akıntı, beyaz renkli akıntı veya mukus benzeri bir kıvamda akıntı belirli sağlık sorunlarına işaret edebilir.

Akıntının kıvamı adet dönemine yaklaşırken artar, adet dönemi sonrasında ise daha sıvı bir hal alır. Vajinada kötü koku varsa o zaman uzman hekime başvurulmalıdır.

Vajinada kötü koku nasıl geçer?

Vajinada kötü kokunun geçmesi için öncelikle temizliğe dikkat edilmelidir. Vajinanın hava alması ve kuru tutulması gerekmektedir. Pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı, sentetik çamaşırlar giyilmelelidir. Pamuklu iç çamaşırı ve kıyafetler cildin hava almasını sağlar ve bu sayede vajinada kötü kokulu akıntıyı önler.

Bazı kişiler vajinadaki kötü kokuyu bastırmak amacıyla deodorant gibi kozmetik ürünler kullanmaktadır. Vajinaya deodorant sıkmak çok yanlıştır, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Vajinada kötü kokuyu geçiren öneriler:

Bol su tüketmek vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayacağından iyi gelir.

Kafein ve şekerli içeceklerden uzak durmak da vajinada kötü kokuya karşı etkilidir.

Vajinada kötü koku nasıl geçer sorusunun bir diğer yanıtı da çemen otudur. Düzenli tüketildiğinde çemen otu vajinada kokuya iyi gelir. Hormonları düzenler. Düzenli adet görmeyi sağlar. 1 bardak suya 1 çay kaşığı çemen otu koyup biraz beklettikten sonra yatmadan önce ve uyanınca aç karna içmek iyi gelebilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası