kürenin diğer adı / Ağır Kürenin Diğer Adı Nedir?

Kürenin Diğer Adı

kürenin diğer adı

kaynağı değiştir]

Gezegenlerle ilgilenen jeologlar, kabuğu nasıl ve ne zaman oluştuklarına göre üç kategoriye ayırırlar.[10]

Birincil kabuk/ilkel kabuk[değiştir

Dünyamızın Katman Modeli

Dünya’nın şekli küreye benzemektedir. Dünya yapısını incelediğimizde iç içe geçmiş katmanlardan oluştuğunu görülür.

1. Görülebilen Katmanlar

Hava küre, su küre, taş küre görülebilen katmanlardır.

A- Hava Küre (Atmosfer)

Dünya’nın etrafını çeviren gaz tabakasıdır.
İçerisinde %78 oranında Azot, %21 oranında Oksijen, %1 oranında da karbondioksit ve diğer gazlar bulunur.
Hava kürenin 12 km’lik kısmı canlılar için yaşam alanını oluşturur.

Hava kürenin önemi nedir?

1. Canlılar için önemli olan su döngüsü burada gerçekleşir.
2. Güneş’ten Dünya’ya gelen zararlı ışınlar hava kürede yer alan ozon tabakası tarafından engellenir.
3. Hava küre dünyamızın aşırı derecede ısınmasını ve aşırı derecede soğumasını engeller.
4. Canlıların nefes alması, bitkilerin fotosentez yapmaları için gereklidir.

5. Meteorolojik olaylar (Yağmur, rüzgar, kar gibi) hava kürede gerçekleşir.

6. Hava basıncı ve  vücudumuzdaki kan basıncı denge sağlar.

B- Su Küre

  • Dünyamız uzaydan baktığımızda mavi görünür, bunun nedeni yeryüzünün 3/4’ü sularla kaplı olmasıdır.
  • Yeryüzünde bulunan okyanus, akarsu, göl, denizler su küreyi oluşturur.
  • Su küre içinde pek çok canlı yaşamaktadır.
  • Taş küre ile su küre iç içe geçmiş halde bulunur.

Su kürenin önemi nedir?

1. Su yaşam için en önemli sıvıdır. Dünyadaki yaşam suya bağlıdır. Diğer gezegenlerde yaşam olup olmadığına bakılırken, suyun varlığına bakılarak karar verilmektedir.
2. Su küre olmasaydı suda yaşayan canlılar olmazdı. Diğer canlılar da yaşayamazdı.
3. Su küre ulaşım amacı ile kullanılmaktadır.
4. Doğadaki su döngüsü sayesinde temiz su elde etmekteyiz.

C-Taş Küre (Yer kabuğu)

  • Üzerinde yaşadığımız katman taş küredir. Taş kürede kayaç ve topraklar bulunur.
  • Dağlar, okyanus tabanları, kıtalar, adalar taş küreden oluşmuştur.
  • Binalar taş küre üzerine yapılır, bitkiler taş küre de bulunan toprakta kök salar.
  • Taş küre magmanın soğuması ile oluşmuştur.
  • Kalınlığı km’dir. Ortalama 33 km’dir.
  • Dünya’yı yumurta şekline benzetirsek, yumurtanın kabuğu kalınlığında dünyada taş küre bulunmaktadır.
  • Dünya’daki katmanların en incesidir.

Taş kürenin önemi nedir?

1. İnsanlar ve birçok canlının yaşadığı yerdir.
2. Bitkiler burada köklerini salar.
3. Taş küre içerisinden madenleri çıkmaktadır.

2. Görünmeyen Katmanlar

  • Ateş küre ve ağır küre Dünya’nın görünmeyen katmanlarıdır.
  • Dünya’nın iç katmanlarında yaşam yoktur.
  • Yer altından çıkan sıcak sular ve yanardağlardan çıkan lavlar yer kabuğunun altının çok sıcak olduğunu göstermektedir.

A- Ateş Küre

  • Taş kürenin altında bulunur, sıcak ve akışkandır.
  • Kalınlığı km kadardır. Taş küreyi oluşturan akışkan sıvıya magma denir.
  • Yanardağlardan zaman zaman magma çıkmaktadır. Yanardağdan çıkan magmaya lav adı verilir.
  • Lav yeryüzünde soğuyarak taşlaşır.
  • Hareket halindeki magma kıtaların hareket etmesine neden olur. Yer kabuğundaki kırılma ve çatlamalar depremlere neden olur.

B- Ağır Küre (Çekirdek)

  • Dünya’nın merkezindeki kısımdır. Kalınlığı km’dir.
  • Ağır küreye çekirdek adı da verilir.
  • Çekirdek yüksek basınçtan dolayı katı haldedir.  
  • En sıcak katman burasıdır. ( ℃ dir)
  • Yapısında demir ve nikel elementleri bulunduğu için oldukça ağırdır.
  • Dünya’nın en kalın katmanıdır.
  • Bu katman hakkında bilgilerimiz fazla değildir.

Dünya’mızın Uydusu Ay

Ay, Dünya’ya en yakın olan ve Dünya’nın etrafında dolanan bir gök cismidir. Gezegenlerin etrafında dolanan gök cisimlerine uydu denir. Ay da Dünya’nın etrafında dolaştığı için Dünya’nın tek doğal uydusudur. Ay’da Güneş ve Dünya gibi küreye benzer. Ay’ın küreye benzediğinin kanıtı Güneş tutulması ve bazı gecelerde yuvarlak olarak görünmesidir.

Ay Dünya’ya göre oldukça küçüktür. Ay, üç farklı şekilde hareket gerçekleştirir. Bu hareketler:

Ay’ın kendi ekseni etrafında dönme hareketi:

Ay, kendi ekseni etrafında ve Dünya’nın etrafında aynı sürede dolanır. Bu nedenle Ay’ın hep aynı yüzünü görürüz. Ay, kendi ekseni etrafındaki dönme hareketini yaklaşık 29 günde tamamlar.

Ay’ın Dünya etrafında dolanma hareketi:

Ay, kendi ekseni etrafında dönerken aynı zamanda Dünya’nın da etrafında dolanır ve bu dolanma süreleri eşittir. Bu nedenle Ay, Dünya etrafındaki bir tam dolanmasını yaklaşık 29 günde tamamlar.

Ay’ın Dünya ile birlikte Güneş’in etrafında dolanma hareketi:

Ay’ın bu hareketi Dünya ile eş zamanlı olup bir tam dolanmasını gün 6 saatte tamamlar. Bu sürede 1 yıla eşittir.

Ay’ın bu üç hareketi de belirli bir yol üzerinde gerçekleşir. Gök cisimlerinin hareketleri esnasında izledikleri bu yola yörünge denir.

Ay’ın Evreleri

Ay’ın şekli küreye benzer. Ancak farklı gecelerde Dünya üzerinden Ay faklı şekillerde görülür. Bu farklılık Ay’ın şeklinden değil sadece farklı görünmesinden kaynaklanır. Bu farklılığın sebebi de Ay’ın bir ışık kaynağı olmayıp Güneş’ten gelen ışığı yansıtmasıdır. Ay Dünya etrafında dolanırken Güneş’ten gelen ışığı alan kısmı değişir. Bu nedenle Ay Dünya’dan farklı şekillerde görülür. Bu farklı görünüm düzenli olarak değişim gösterir. Ay’ın görünümündeki düzenli değişimlere Ay’ın evreleri denir.

Ay’ın evrelerinin oluşumunu açıklayan bir başka ifade Ay’ın Dünya ile Güneş’e olan konumunun değişmesidir. Ay’ın evreleri düzenli olarak meydana gelen doğa olayı olup her evrenin özel bir adı vardır. Bu evreler;

§Yeni Ay,

§İlk Dördün,

§Dolunay ve

§Son Dördün’dür.

Ay bu evreler arasında sürekli geçiş yapar ve bu geçiş sırasında Dünya’dan görünümü Hilal ve Şişkin Ay şeklinde olur. Ay’ın bir evreden diğer evreye geçişi bir hafta sürer.

Ay’ın Dünya çevresindeki hareketiyle diğer adı “Med cezir” olan “Gelgit olayı” gerçekleşir. Gelgit olayında okyanus ve deniz suyunun belirli bir noktaya göre yaklaşması ve uzaklaşması olur. Ay, Dünya ve Güneş aynı doğrultudayken gelgit daha fazladır.

Ay ile ilgili olarak var olan bilgilerimiz bilim insanlarının çok uzun süren maddi ve manevi zahmeti olan çalışmalar sonucu elde edilmiştir. Bilim insanları Ay ile ilgili bilgileri Ay’a insanlı ve insansız yolculuklar düzenleyerek elde etmektedirler.

Ateş kürenin diğer adı nedir?

Çoğu kişinin hobilerinden biri olan bulmacalara dergi ya da gazete eklerinden aşinayızdır. Günümüzde teknolojinin gelişim göstermesiyle birlikte dijital bulmacalar da tercih edilmektedir. Ayrıca bulmacalar hafıza gelişimi yönünden olumlu katkılar sağlamaktadır. Peki, ateş kürenin diğer adı nedir?Ateş kürenin eş anlamlısı ve diğer ismine haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.

Ateş Kürenin Diğer Adı Nedir?

Dünya dıştan içe doğru 5 katmandan meydana gelmektedir. Bu katmanlar: Hava küre, su küre, yer kabuğu, ateş küre ve çekirdektir. Ateş küre yer kabuğunun hemen altındaki tabakadır. Sıcaklığı ortalama santigrat derecedir. Bu katmanda erimiş maddeler, sıkışmış gaz ve buharların karışımı yer almaktadır. Büyük çoğunluğu magnezyum, demir ve kalsiyumdan oluşur. Bu katman sert bir yapıya sahip değildir, oldukça akışkandır. Bu tabaka üzerinden tıpkı yanardağ patlamaları gibi patlamalar gerçekleşir. Ateş küre içindeki erimiş maddelerden oluşan sıvıya “magma” denilmektedir. Ateş kürenin diğer adları pirosfer, mantodur.

Ateş Küre Diğer İsmi

Dünya katmanlarında çekirdeği saran manto yani ateş küredir. Yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alır. Erimiş kayalardan oluşur. Bunun sebebi yüksek sıcaklığa maruz kalmasıdır. Bu yüksek sıcaklık nedeniyle ateş küre ismini almıştır. Kalınlığı km olan ateş kürenin sıcaklığı derecenin üzerindedir. Bu katmandaki yüksek sıcaklık ateş küreyi tanımlar. Yer kabuğunu çatlak yerlerden dışarıya doğru püskürtür. Tüm bu genel bilgilerin yanında ateş kürenin diğer ismi de çokça merak edilmektedir. Ateş kürenin diğer ismi pirosfer, mantodur. Pirosfer daha çok coğrafi terim olarak kullanılmaktadır.

Ateş Küre Eş Anlamlısı

Bulmacalarda genellikle bir kelimenin eş anlamlısı karşımıza çıkmakta ve buna göre boş kutucuklara yer verilmektedir. Tahmin ve dikkatin yoğun olduğu çengel bulmacalarda tüm eş anlamlılar ve kelimeler birbirini tamamlar yapıdadır. Ateş kürenin eş anlamlısı da merak edilen konulardan biridir. Ateş kürenin eş anlamlısı manto ve pirosferdir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası