e devlet çiftçi izin belgesi nasıl alınır / ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? E-Devlet 2023 Kayıt Güncelleme

E Devlet Çiftçi Izin Belgesi Nasıl Alınır

e devlet çiftçi izin belgesi nasıl alınır

Çiftçi Kayıt Sistemi e-Devlet başvurusu nasıl yapılır, belgeler neler? e-Devlet ÇKS başvurusu ve sayfası...

Çiftçilerin kayıt altına alındığı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne başvurular, 1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Bakanlık’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, 2 milyon 171 bin 646 çiftçinin bulunduğu Çiftçi Kayıt Sistemi’ne başvuruların bundan böyle e-Devlet üzerinden alınacağını söyledi. Başvuruların ise 31 Aralık’ta sona ereceğini açıklaması üzerine Çiftçi Kayıt Belgesi almak isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kayıt yaptırmaya başladı. Peki, Çiftçi Kayıt Sistemi e-Devlet başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler neler? Çiftçi Kayıt Sistemi e-Devlet başvuruları ne zaman bitiyor?

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ E-DEVLET BAVURUSU NASIL YAPILIR?

Bakan Kirişçi, Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle ilgili, başvuruların neden e-Devlet üzerinden alınmaya başlandığını açıkladı. Kirişçi, bunun sebebi olarak üreticilere emek ve zaman tasarrufu sağlanması gösterdi. Yani bundan böyle, ÇKS başvuruları e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak.

Başvurular 1 Ekim 2022 tarihinde başladı. Çiftçiler, türkiye.gov.tr adresinden giriş yaparak, arama kısmından ‘çiftçi kayıt formu’ şeklinde arama yaparak başvuru formuna ulaşabilirler. Daha sonra, başvuru formunun çıktısı alınıp doldurulması gerekmektedir. Form doldurulduktan sonra çiftçinin Tarım İl Müdürlüğü’ne şahsen başvuru yapması gerekmektedir. Yönetim Kurulu tarafından formun detaylı incelenmesi sonrasında, görüşler pozitif olursa, kayıt aktif hale gelecek. Kayıtların aktif hale gelmesi ile birlikte çiftçiye Çiftçi Kayıt Belgesi teslim edilecektir.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ GEREKLİ BELGELER NELER?

  • 1 adet kimlik fotokopisi
  • Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış nüfus kayıt örneği
  • En fazla 6 ay öncesine ait bir adet vesikalık fotoğraf
  • Sigortası aktif veya emekliyse sigorta numarası
  • Çiftçi kütük belgesi (ilgili ziraat odasından temin edilmesi ve muhtar tarafından onaylanması gerekmektedir),
  • İmza sirkülerinin, yetki belgesinin ve vergi levhasının fotokopisi,
  • Tapu kayıt örneği veya tapu fotokopileri (ilçe tapu müdürlükleri tarafından onaylanması gerekmektedir).

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTİYOR?

Bakan Kirişçi, 1 Eylül 2022 tarihinde başlayıp bir sonraki yılın 30 Haziran tarihinde son bulduğunu ve başvuruların 4 aya düşürüldüğünü aktardı. Yani 1 Eylül tarihinde başlayan Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları, 31 Aralık 2022 tarihinde son bulacak. Ürün değişiklik bildirimleri ise şubat ayı içinde yapılabilecek.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden alınan belgeler, resmi nitelikte sayılıyor ve başka bir onay aşamasına gerek kalmıyor. E-Devlet üzerinden alınan bu belgeler için ücret talep edilmiyor.

Ayrıca, e-Devlet üzerinden ÇKS başvurusu yapmak istemeyen çiftçiler, il veya ilçe müdürlüklerinden başvuru yapabilecekler.

 

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet'ten nasıl başvuru yapılır?

2,2 milyon çiftçinin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet'ten 28 bin 172 başvuru yapıldı. 

Bakanlığın, sosyal medya hesabından, e-Devlet kanalıyla ÇKS'ye yapılan başvuru sayısına ilişkin paylaşım yapıldı.

Paylaşımda, uygulamanın başlangıcından itibaren son 24 saatte, 28 bin 172 başvuru yapıldığı ve 31 bin 644 ÇKS belgesi oluşturulduğu belirtildi.

Bakanlık tarafından ayrıca yapılan yazılı açıklamada, e-Devlet üzerinden ÇKS'ye başvuru sürecine ilişkin şu bilgiler verildi:

"Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır. Aydınlatma metni okunur ve aşağıda bulunan 'Onaylıyorum' kutusu işaretlenerek 'Devam Et' butonuna tıklanır. Açılan sayfada ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgiler görüntülenir ve iletişim bilgileri kontrol edilir. İhtiyaç halinde bu ekran güncellenir. Kayıtlı araziler görüntülenir ve gerekirse ürün bilgileri 'Ürün Bilgisi Değiştir' butonu ile güncellenir. Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntülenir. Başvuruya ait ilk destek ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücreti görüntülenerek onaylanır ve başvuru tamamlanır. Tamamlanan başvuruları görüntülemek için 'Başvuru Listesi' butonuna tıklanır. Başvuruların listelendiği ekrandaki 'Başvuru Durumu' sütununda başvurunun durumu görüntülenebilir. Tamamlanan başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin değerlendirilmesi aşamasına geçer."

HİZMETTEN KİMLER YARARLANABİLECEK?

e-Devlet Kapısı hizmetinden arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçilerin yararlanacağını ifade eden Kirişci, sistemin, çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluştuğunu dile getirdi.

Hem gerçek hem de tüzel kişiliği haiz çiftçilerin yararlanacağı sistemin kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlandığını belirten Kirişci, "İsteyen çiftçilerimizin il veya ilçe müdürlükleri üzerinden de başvuru yapabileceklerini ifade etmek isterim. Ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzası, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırılmıştır" diye konuştu.

BAŞVURULAR NE ZAMAN SONA ERECEK?

Kirişci, ziraat odalarından her yıl alınan "çiftçi belgesi"nin, sadece ÇKS'ye ilk defa başvuran çiftçilerden isteneceğini de söyleyerek şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz bize başvurusunu yaparken aktif olarak ziraat odasına üye olduğunu da beyan edeceklerdir. Halen 1 Eylül'de başlayıp sonraki yılın 30 Haziran'ında son bulan, yani 10 ay süreyle devam eden başvuru süresi, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürülmüştür. Yani 2023 üretim yılı için başvurular 1 Eylül 2022 tarihinde başlamıştır ve 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz, ürün değişiklik bildirimlerini şubat ayı içinde yapabilecektir."

Üretim yılına ilişkin başvuru yapan çiftçilerin, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi alabileceklerini belirten Kirişci, bu belgenin resmi nitelikte olacağını, ayrıca bir onay aşamasına ihtiyaç duyulmayacağını ifade etti.

ÇKS BELGELERİ ÜCRETSİZ Mİ OLACAK?

Kirişci, e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyeceğini, çiftçilerin, arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 lira arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretlerinin, beyan etmeleri halinde kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden karşılanacağını söyledi.

e-Devlet Çiftçi Kayıt Belgesi başvurusu nasıl yapılır? Çiftçi Kayıt Belgesi başvurusu ne zaman başlıyor?

Çiftçi Kayıt Belgesi almak isteyen vatandaşlar için kolaylaştırıcı yöntem belirtilen tarihten itibaren kullanıma sunuluyor. Resmi Gazetede yayımlanan kararla, artık Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS) başvuruları artık e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Yeni sistemle hem çiftçilerin hem kurum çalışanlarının zaman kaybının önüne geçileceği düşünülüyor.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ(ÇKS) NEDİR?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.

E-DEVLET ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Çiftçi Kayıt Belgesi başvuruları 1 Ekim’den itibaren türkiye.gov.tr üzerinden yapılabilecek.

ÇİFTÇİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Tarımsal arazinin içinde bulunduğu il ya da ilçedeki ziraat odaları tarafından verilen çiftçilik belgesini alabilmek için ilk olarak çiftçi adayları, e-Devlet web sitesi aracılığı ile veya internet üzerinden 'çiftçi kayıt formu' kelimeleri ile arama yaparak forma ulaşabilirler. Formun çıktısını alarak doldurduktan sonra Tarım İl Müdürlüğü'ne şahsen başvuru yapan çiftçilerin başvuruları, yönetim kurulu tarafından detaylı bir incelemeye alınmaktadır. İnceleme akabinde görüşler pozitif ise adayların kayıtları aktif hale getirilmekte ve çiftçilik belgeleri kendilerine teslim edilmektedir. Bu noktada kayıt türleri üçe ayrılmaktadır:

-Toprak sahiplerinin başvurusu,
-Toprak kiralayan kimselerin başvurusu,
-Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusu.

ÇİFTÇİLİK BELGESİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Çiftçi adayının çiftçilik belgesi içi başvururken kendisinden istenen çeşitli evraklar aşağıda listelenmektedir:

  • 1 adet kimlik fotokopisi,
  • Nüfus müdürlüklerinden temin edilmiş nüfus kayıt örneği,
  • En fazla altı ay öncesine ait bir adet vesikalık fotoğraf,
  • Sigortası aktifse veya emekliyse sigorta numarası,
  • Çiftçi kütük belgesi (ilgili ziraat odasından temin edilmesi ve muhtar tarafından onaylanması gerekmektedir),
  • İmza sirkülerinin, yetki belgesinin ve vergi levhasının fotokopisi,
  • Tapu kayıt örneği veya tapu fotokopileri (ilçe tapu müdürlükleri tarafından onaylanması gerekmektedir).
Çiftçi kayıt sistemine e-devlet'ten nasıl başvuru yapılır? Gerekli belgeler nelerdir? İşte ÇKS detayları

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2022 08:50

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek... Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) nedirv ve nasıl başvuru yapılabilir soruları günün en çok araştırılan konuları arasındaki yerini alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanı olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), başvuruları başlıyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Üreticilerimiz, desteklemeler için tüm başvuruları, bizzat başvurarak değil; e-Devlet üzerinden zahmetsizce yapabilecek. 2 milyon 171 bin 646 çiftçimizin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvuruların, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilerek üreticimize emek ve zaman tasarrufu sağlayacak sistemi, bugün gece yarısı 00.00’dan itibaren hizmete açıyoruz" dedi. Peki, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) nedir? Nasıl başvuru yapılır?

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.