kira artiş oranı 2022 hesaplama / KİRA ARTIŞ ORANI SON DURUM: Kira artışı ne kadar? Haziran ayı TÜFE oranı kaç?

Kira Artiş Oranı 2022 Hesaplama

kira artiş oranı 2022 hesaplama

Milyonlarca vatandaş, ne kadar kira ödeyeceğini ve kirasına ne kadar zam geldiğini araştııyor. Yılın son verileriyle birlikte kira artış oranı da belli olurken TÜİK'in enflasyon rakamlarıyla Ocak ayı kira artış oranı hesaplamasını haberimizde derledik

OCAK AYI ENFLASYON VERÄ°LERÄ°

Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon Aralık 'de yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 oldu.

11 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak.

YÃœZDE 25 KÄ°RA ZAMMI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Örnek konut kirası: TL

Örnek konut kirası: TL

Okuma Süresi: 5 dk.

Önemli Not: 11 Haziran tarihinden - 1 Temmuz tarihine kadar yapılacak kira artışları ilgili yasada düzenlemeyle konutlar için en fazla %25 olarak sınırlandırıldı. Yasal oranın %25'in altında kalması durumunda ise yasal oran (TÜFE 12 aylık ortalama) geçerli olacak. 

* İş yeri yasal kira artışı hesaplaması için aracımızda yer alan (TÜFE 12 aylık ortalama) seçeneği kullanılmalıdır. %25 sınırı sadece konutlar için geçerlidir.

*Kira sözleşmesi yenilemesinde en fazla yapılabilecek zam oranı yasal olarak "TÜFE 12 aylık ortalamadır". Öte yandan enflasyon oranları yapılabilecek en üst kira zam oranını belirlemede kullanılır. Asıl kira artış oranı ise ev sahibi ve kiracının anlaşmasına göre (TÜFE 12 aylık ortalamayı geçmemek şartı ile) belirlenir.

*Artış yapılacak tarih" olarak kira sözleşmesinin bittiği veya anlaşmalı olarak kira artışının yapılacağı tarih seçilmelidir. Geçmiş yıl tarihleri ise sadece bilgi amaçlı olarak verilmiştir.

*Tamamen online olarak Zorunlu Deprem Sigortası teklifi alarak poliçe kestirmek için DASK Fiyatları, konut ve eşya sigortası teklifi almak için konut sigortası sayfamızı ziyaret edin.


Kolay Onaylanan Kredi Kartları:

Akbank Axess

Akbank Axess

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret TL

seafoodplus.info Kredi Kartı

seafoodplus.info Kredi Kartı

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

QNB Finansbank CardFinans GO

QNB Finansbank CardFinans GO

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

Tüm Kredi Kartları


* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Kira Zam Oranı

11 Haziran ila (bu tarih dâhil) yapılacak kira artışları sadece konutlar için %25'i geçemeyecek. Bu tarihler arasında yasal oranın %25'in altında olması durumunda ise azami oran olarak yasal oran kabul edilecek. İlgili kanun düzenlemesi:

“GEÇİCİ MADDE 1- Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/ (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.” Detaylı bilgi için Türk Borçlar Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.

Haziran Kira Artış Oranı 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayı itibariyle Tüketici Fiyat Endeksi 'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması %63,72 arttı. Normalde yasal oran olan %63,72 olmasına rağmen çıkan yeni düzenleme ile 11 Haziran ila (bu tarih dâhil) yapılacak kira artışları %25'i geçemeyecek.

Kira Artış Oranı Nasıl Belirlenir ve Hesaplanır?

Kira Artış Oranı Nasıl Belirlenir ve Hesaplanır?

Kira Artışı Hesaplama Seçenekleri 

Not: İlgili mevzuat kapsamında enflasyona göre belirlenen kira artış oranları "uygulanabilecek en yüksek kira artış oranı tespiti için kullanılır." Bu sebeple asıl kira artışı (enflasyona göre belirlenen üst sınırı geçmemek şartı ile) kiracı ve gayrimenkul sahibi arasındaki anlaşmaya göre belirlenir.

Kira Artışı Kanunu

Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu’nun Maddesinde göre düzenleniyor. İlgili madde 18 Ocak tarihi itibarıyla aşağıdaki şekilde değiştirildi:

11/1/ tarihli ve sayılı Türk Borçlar Kanununun üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “üretici fiyat endeksindeki artış” ibareleri “tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim” şeklinde değiştirilmiş ve maddenin dördüncü fıkrasına “kararlaştırılmışsa,” ibaresinden sonra gelmek üzere “20/2/ tarihli ve sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak şartıyla,” ibaresi eklenmiştir." 

Kira Vergisi Hesaplama

Kira Artışı Yargıtay Kararı

yılı öncesinde alınan Yargıtay Kararları kira artışının "Yİ-ÜFE On İki Aylık Ortalama Değişim Oranı"nı geçemeyeceği şeklinde (ilgili Yargıtay kararına ulaşmak için tıklayın). Yİ-ÜFE oranının ilgili kanunda TÜFE ile değiştirilmesi ile birlikte mevcut Yargıtay Kararları da "TÜFE On İki Aylık Ortalama Değişim Oranı" olarak güncellenmiş oldu.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Bankaların konut kredilerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Kira Artış Oranları

Yıl
Kira Sözleşmesinin Yenilendiği AyEn Yüksek Kira Artış Oranları (TÜİK)
Ocak%72,31
Şubat%72,45
Mart
%71,83
Nisan
%70,20
Mayıs
%67,20
Haziran
%63,72
Temmuz
Açıklanmadı
Ağustos
Açıklanmadı
Eylül
Açıklanmadı
EkimAçıklanmadı
KasımAçıklanmadı
Aralık
Açıklanmadı

*Tabloda belirtilen en yüksek zam oranları TÜFE 12 aylık ortalamadır. 11 Haziran ila (bu tarih dâhil) yapılacak kira artışları sadece konutlar için %25'i geçemeyecek. Ayrıca enflasyon oranları iş günü olması durumunda her ayın 3. günü saat 'da TÜİK tarafından açıklanır. 

Örnek Kira Artışı Hesaplama

Aylık Kira Ödemesi (1. yıl)
Yıllık Artış Oranı
Zamlı Tutar
5. Yıl Kira Ödemesi
Yıl Kira Ödemesi
TL
%25
TL TL TL
TL
%25
TL TL TL
TL
%25
TL TL TL

Kaynaklar:

Tarihli Sayılı Vergi Kanunu Kararname Değişikliği Kanunu - Madde 56

Tarihli Sayılı Türk Borçlar Kanunu - Madde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK WEB)

Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır?

Ev sahibi tarafından talep edilebilecek yasal düzenlemelere aykırı bir kira artışından kaçınmak kiracılar açısından doğaldır. Ev sahipleri açısından bakıldığında ise kiraladığı mülkün değerinde bir kira tutarı belirlenmesi önemlidir. Bu nedenle kira artışının nasıl hesaplanması gerektiği, hem kiracılar hem de mülk sahipleri tarafından merak ediliyor. Konut ve iş yeri sahipleri özellikle enflasyon oranının yüksek olduğu dönemlerde kira artışının neye göre belirleneceği konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Benzer şekilde mülk sahibi ile kiracı arasında anlaşmazlıklar da ortaya çıkabiliyor. Kiraların artışıyla ilgili yasal düzenlemeleri bilmek ve taraflar arasındaki kira sözleşmesine uygun hareket etmek bu sorunları büyük oranda ortadan kaldırıyor diyebiliriz. Kira artışı hesaplama, bir süredir aynı konutta ya da iş yerinde kiracı olanlar için kira artışını belirlemek açısından, ilk defa ev kiralayacak olan kişiler için de sözleşme koşullarını belirleyebilmek açısından önemlidir.

Kira Artışları Neye Göre Yapılıyor?

Ev sahibi ve kiracıların kira artışını belirlerken kullanabileceği finansal ve yasal faktörler mevcut. Önemli olan konulardan biri kiracı ile ev veya iş yeri sahibi arasında yapılmış sözleşmedir. Bir diğeri ise bu konudaki yasal düzenlemelerdir. Standart kira sözleşmelerinde kiralanan mülklerin kira bedelin artışı yılda bir kez olarak uygulanıyor. Buradaki artışın belirlenmesinde önceki senenin kira tutarı baz alınıyor. Bu değerle birlikte TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) de hesaplamaya dahil ediliyor. TÜFE’ye göre kira artışı uygulaması, konutlarda geçerli olduğu gibi iş yerlerinin kira artışı hesaplamasında da geçerlidir. Konut ya da iş yeri fark etmeksizin artış yapılırken Borçlar Kanunu'nun Maddesi’nin dikkate alınması gerekiyor.

Kira Zam Oranını Belirleyen Faktörler

Türkiye İstatistik Kurumu yıllık enflasyon oranı açıkladığında, kira zam oranları hesaplamasında bu enflasyon değerleri kullanılıyor. Bu nedenle Tüketici Fiyat Endeksi yani TÜFE, kira zam oranını belirleyen faktörlerin başında geliyor. Yıllık kira sözleşmesinin bittiği aydan bir önceki ay dikkate alınarak 12 aylık TÜFE hesaplanıyor. Kirada yapılacak artış, en fazla TÜFE seviyesinde olabilirken, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşma doğrultusunda daha düşük bir oranda artış da mümkün olabiliyor. Sonuç olarak yıllık enflasyon oranı ve ev sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme kira zam oranın belirleyen faktörler diyebiliriz.

Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

Temelde kira artışının hesaplanması TÜFE değerlerine bakılarak yapılır. Mevcutta ödenen kira ile TÜFE oranı çarpılır ve çıkan sonuç ’e bölünür. Bu şekilde artış miktarı hesaplanır. Örneğin; kira TL ise ve TÜFE ortalaması %15 ise uygulanacak zam artışı TL olacaktır. Böylece bir sonraki yıl içerisinde aylık TL kira ücreti ödenecektir. Yani TÜİK tarafından resmi olarak hesaplanan ve duyurulan TÜFE oranına göre kira artışı hesaplama işlemi yapabilirsiniz.

Kira Artışını Sınırlayan Düzenlemeler

Konutta kira artışını sınırlayan düzenleme, yılında Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu düzenlemeye göre; 11 Haziran tarihi ile 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde %25’ten fazla kira artışı yapılamayacak. Bu sınırlama ile konut kiralarının zam artış oranı %25'i geçmeyecek şekilde belirlenmiştir. %25'i aşan sözleşmeler geçersiz sayılacaktır. Düzenleme kapsamında 1 yıl süre için, kira artış oranı hesaplanırken TÜFE yerine sabit oran uygulanacak. 12 aylık TÜFE ortalaması, yüzde 25'in altında olursa düşük olan oranda kira artışı yapılacak.

* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç

Haziran ayı kira artışı hesaplama Haziran ayı kira artış oranı y&#;zde ka&#;? Mayıs ayı enflasyon rakamları T&#;İK!

Milyonlarca kişinin beklediği Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mayıs ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamları 5 Haziran tarihinde saat 'da açıklandı. Enflasyon oranlarının TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte işyerleri için kira artış oranları belli oldu. Bu ay kira sözleşmesi yenileyecek iş yeri sahipleri açıklanan bu orana göre sözleşmelerini yenileyecek. Enflasyon verisi aynı zamanda emekli ve memur zam oranı için beşinci veri olacak. 

MAYIS AYI ENFLASYON RAKAMLARI

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %39,59, aylık %0,04 oldu.

TÜFE'deki (=) değişim yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre %39,59 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,72 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayı TÜİK enflasyon rakamlarını detaylı inceleme için tıklayın!

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

TÜİK tarafından açıklanan iki aylık ortalamalara göre Mayıs ayı kira artış oranı %63,72 olarak belirlendi.

Haziran ayı kira artışı hesaplama Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç Mayıs ayı enflasyon rakamları TÜİK HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

İŞYERİ KİRA HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: ,00 TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran
Girdiğiniz Artış Oranı: %63,72
Kira Artış Tutarı: ,00 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL
Yıllık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

KONUT ÖRNEK HESAP

Mevcut Kira Bedeli: ,00 TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran
Girdiğiniz Artış Oranı: %25
Kira Artış Tutarı: ,00 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL
Yıllık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

KONUTLAR İÇİN KİRA SÖZLEŞMESİ DETAYI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz ’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor" demişti. Buna göre 11 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir