nöronlar yenilenir mi / sinir hücrelerinin kendini yenileyememesi - ekşi sözlük

Nöronlar Yenilenir Mi

nöronlar yenilenir mi

Arşiv Bağlantısı

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Orijinal Soru: "Sinir hücreleri kendini yenileyemiyor." bilgisi doğru mu?

Yanlış bilgi. Sinir sistemi Merkezi(MSS) ve Periferal sinir(PSS) olmak üzere 2 ye ayrılır. Eğer beyin ve omurilik gibi MSS üyelerinde deformasyonlar var ise rejenerasyon kısmi ve yavaş olur(sınırlıdır). PSS ise (Beyin ve omurilik hariç sinir dalları) nörorejenerasyon çok daha hızlı ve yoğundur. Benim bildiğim bu farklı rejenerasyon olayının en büyük sebeplerinden biri rejenerasyonda görev alan hücrelerin fonksiyonlarında gizli. PSS'de rejenerasyonda Schwann hücreleri büyük rol oynar. Bu hücreler hızlı bir şekilde tramvaya yanıt verir. Hasarlı miyelinlerin temizlenmesi(makrofajlarla birlikte) ve ortama "Neurotrophin" diye adlandırılan çeşitli büyüme faktörleri salgılanmasıyla perifer hücrelerin büyüme ve yenilenmesinde katkıda bulunur.

MSS ise miyelinizasyondan oligodentrositler sorumlu yani schwann hücrelerinin kardeşi de denilebilir. Lakin bu hücreler PSS deki schwann hücreleri gibi aktif değil ve ortama schwann hücreleri gibi nörotropik faktörler salgılamaz yada az salgılar. Bu nedenle MSS tramvaları çok daha geç ve kısmi iyileşir. Ayrıca sinir uzamasını inhibe eden, travma sonrası rejenerasyonu engelleyen myelin kökenli inhibitor moleküllerini de (Nogo faktör gibi) beyindeki glial hücreler ifade eder. Bu da rejenerasyonu baskılar

Kısacası sinir hücreleri kendilerini yenileyemez diye kesin bir kaiede yok hatta sinir yenilenmesinde yaş faktörü de ayrıca çok önemli. Tramva ne kadar genç yaşta ortaya çıkarsa dokuların iyileşmesi de o kadar hızlı ve fazla olmaktadır.

görüntülenme

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

Birkaç sebebi vardır.

  1. Yapısal özellikler: Nöronların ağsı yapıları bölünmeyi şekilsel olarak zorlaştırır.                                                                                                             
  2. Kapasite yetersizliği: Kafatasının sabit büyüklükte olması nöron eklemeyi imkansız hale getirir. 
  3. Yaşam boyunca edindiğimiz anılar, tecrübeler ve bilgiler beyin dokusundaki karmaşık sistemde depolanır ve yeni nöronların eklenmesi bunların silinmesine vesile olacaktır. 
  4. EN ÖNEMLİSİ, SENTROZOMLARI YOKTUR.

19, görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sinir Hücrelerinin Kendilerini Yenileyemediği Doğru Mu?. (5 Temmuz ). Alındığı Tarih: 5 Temmuz Alındığı Yer: Bağlantı Zaten Destekçiyim

Bilim insanlarının uzun yıllar, günümüz insanlarının ise halen sandığının aksine nöronlar büyüme ve yenilenme fonksiyonlarını tamamen yitirmemişlerdir. Büyürler, yenilenirler, hatta zaman zaman, en azından tam olarak özelleşmemiş olanları ürerler.

Uzun yıllar boyunca aksi düşünülen konunun, tam olarak sandığımız gibi olmadığı anlaşıldı. Beynimizdeki ve genel olarak sinir sistemimizdeki nöronların embriyo zamanımızda bir kere tamamen gelişip, sonrasında hiç büyümediğine dair görüşlerimizin artık doğru olmadığını biliyoruz. Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler. Ancak tam özelleşmiş bir nöronun bölünemediği bilgisi halen geçerliliğini koruyor.

Uzun yıllar boyunca beyin hastalıklarının, nöronların kendilerini tamir edememelerinden ötürü olduğu sanılmıştır. Ancak yapılan daha kapsamlı araştırmalar ve matematiksel modeller, bu hastalıkların doğrudan tamir hızındaki düşüklükten kaynaklanmadığını göstermiştir. Üstelik, nöronlar doğrudan bölünemeseler bile, ölen nöronların yerini yeni üretilen nöronlar (bunlar kök hücrelerden özelleşmektedirler) alabilmektedirler. Bu sayede yenilenme fonksiyonu da sağlanmış olmaktadır.

Nöronların bölünememesinin ana sebebinin, yaptıkları işe tamamen uyumlu olacak şekilde özelleşmiş olmaları olduğu düşünülmektedir; tam olarak emin olunmasa da. Yani, örneğin bir karaciğer ya da böbrek hücresi de kendi işi için, kök hücre döneminden sonra özelleşmiş olsa da, sinir hücrelerinin özelleşme miktarı, vücudumuzdaki diğer tüm hücrelerden çok daha fazladır. İşte bu yüzden bölünmeleri de oldukça güç olmaktadır. Bu bölünme yetisi yitimine karşılık olarak nöronlar çok hassas hesaplamaları ve ortaklaşa çalışmaları yürütebilirler. Zaten nöronların bu yitirdikleri özelliği kapatmak adına evrimsel süreçte gliya hücreleri evrimleşmiş ve nöronları destekleyecek şekilde özelleşmişlerdir.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

  • ScienceDaily. Neurons: Faster Than Thought And Able To Multiply. (6 Mayıs ). Alındığı Tarih: 6 Mayıs Alındığı Yer: ScienceDaily

    Doğrudan hafızaya etki ediyor: Beyindeki nöron sayısını arttırmak mümkün

    Birkaç yıl öncesine kadar beyin hücrelerinin bir diğer ifade ile nöronların kendilerini yenileyemedikleri düşünülmekteydi. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda yenilenme hızın karaciğer hücreleri kadar olmasa bile beyin hücrelerinin de kendilerini yenileyebildiğini gösterdi.

    BİRÇOK FAALİYETİN MERKEZİ

    Beynin orta kısmında yer alan ve hipokampüs denilen gri yapı; öğrenme, hafıza, mod ve duygu gibi faaliyetler için oldukça önemlidir. Beynimizin hipokampus adı verilen bu bölgesinde mevcut olan tüm nöronların büyüleyici faaliyetleri vardır. Hipokampüsün daha önemli bir misyonu ise geçtiğimiz yıllarda öğrenilen yeni nöronların üretiminin de yapıldığı çok özel bir bölge olduğudur. 

    NÖRONLARIN YAŞLANMA KARŞITI GÖREVİ

    Harvard Üniversitesi'nden Rudolph Tanzi liderliğindeki bir araştırma ekibi, hipokampüsün günde ila yeni nöron üretebileceğini keşfunduszeue.info olduğumuz milyarlarca beyin hücresiyle kıyaslayınca, yeni nöronun çok da önemli olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bir insan 50 yaşına geldiğinde, doğduğu anda sahip olduğu nöronların hepsi yetişkin beynin ürettiği nöronlarla değişmiş olur. Bunu göz önüne alınca yeni nöron üretiminin ne denli mühim olduğu da anlaşılıyor. Hafıza kapasitesi ve kalitesini doğrudan şekillendiren nöronlar ayrıca yaşlanmaya ve strese bağlı çöküşün önüne geçmede çok büyük bir etken olarak öne çıkıyor. 

    Beyin değişimle gelişir ve kapasitesini arttırır. Nitekim değişimin neden olduğu uyarım, kök hücrelerin yeni nöronlar üretmesine de neden olur. Örneğin bir enstrümanla uğraşmaya başlayarak, beyninize yardımcı olabilirsiniz. Burada önemli olan işitsel, dokunsal, duyumsal, mantıksal ve analitik anlamda kendinizi bir şeye vermenizdir. Hem pratik hem yaratıcı yönü geliştiren aktiviteler, tecrübe ve bilgiyi saklama ve öğrenme konusunda da ilerlemenize yardımcı olur.

    • EGZERSİZİ HAYATINIZA DAHİL EDİN

    Hareketsiz bir yaşam tarzıyla karşı birçok sebepten ötürü savaşmalıyız çünkü bilim, hem ruhsal hem bedensel zindelik için zihinsel ve fiziksel hareketlilik tavsiyesinde bulunuyor. Beden-zihin egzersizleri, beyninizin birçok bölgesini uyararak görev odaklı hafızayı ve karar verme becerisini geliştirir. Öte yandan  düzenli olarak yapılan meditasyonlar, beynin hafıza ve duygusal işlemlerden sorumlu kısmındaki gri maddeyi arttırdığı da kanıtlanmış.

    • HEM RAHATLATIYOR HEM GELİŞTİRİYOR

    yılında yapılan bir araştırmada yaratıcı yazarların beyin kapasiteleri ölçüldü ve beynin üretici, organize ve analiz eden fikirlerin çıktığı bölgesindeki gri madde yoğunluğunun fazla olduğu anlaşıldı. Çünkü yazma işi insana sunduğu dinginlik ve rahatlama hissi dışında, uzun süreli belleği kullanarak yaptınız bir eylemdir. Yazarken hafızanı zorlar, düşünme kapasitenizi sınırlara çekersiniz. 


    beyingelişimnöronHafızahafıza güçlendirme

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası