kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl geri alınır / Tazminat vergi iadesi nasıl alınır? Başvuru nasıl yapılır? - Çalışan Hakları Haberleri

Kıdem Tazminatı Vergi Iadesi Nasıl Geri Alınır

kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl geri alınır

A’dan Z’ye tazminatta vergi iadesi


Öncelikle, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için yasa değişikliği öncesi uygulamayı hatırlamakta yarar var. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, kıdem tazminatından, ne daha önce ne de şimdi herhangi vergi alınmıyor. İşveren ile işçinin karşılıklı anlaşıp “ikale sözleşmesi” veya “karşılıklı sonlandırma sözleşmesi” ile iş akdini feshettiği durumlarda ödenen tazminatlardan ise vergi alınıyordu. Kanunda bir hüküm olmadığı halde, ikale sözleşmesi veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlardan alınan vergilerin iadesi için açılan davalar Maliye aleyhine sonuçlanıyordu.

27 Mart tarihinde yürürlüğe giren torba kanunla değişiklik yapıldı. İkale veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında yapılan ödemelerin, her yıl için belirlenen kıdem tazminatı tavanına kadar olan kısmı vergiden muaf bırakıldı. Tavanı aşan kısım ise vergiye tabi tutuldu. Bu değişiklikten sonra, vergi istisnası uygulanacak tutarın hesabında hem normal kıdem tazminatı, hem de ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatların toplamı dikkate alınıyor.

15 BİN KİŞİ DAVA AÇTI

Özetlemek gerekirse, ikale sözleşmesi veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamındaki tazminatlardan daha önce kanuni dayanağı olmadan vergi kesintisi yapılırken, geçen yıl kanuni dayanak oluşturuldu. Kıdem tazminatı tavanına kadar olan kısım vergiden istisna tutulurken, tavanı aşan kısımdan vergi alınacağı, kanun hükmü haline getirildi.

Daha önce kanuni dayanak olmadan alınmış vergilerin iadesi konusunda geçen yıl herhangi bir düzenleme yapılmadı. Ancak, 27 Mart tarihinde yürürlüğe giren söz konusu değişiklik sonrası, vergi iadesi için dava açanların sayısında patlama yaşandı. Yaklaşık 15 bin kişi dava açtı. Sadece bu davalardan dolayı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın milyon lira vergi iadesi yapması gerekiyor.

Davaların vatandaşlar lehine sonuçlanması üzerine bu yıl ocak ayında yeni bir yasa değişikliği yapılarak, vergi iadesinin yolu açıldı. Geçen hafta da bununla ilgili tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.

KİMLER VERGİ İADESİ ALABİLECEK?

27 Mart tarihinden önce işçi ile işveren arasında karşılıklı anlaşmayla iş akdinin sona erdirildiği durumlarda ödenen iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi adlar altında yapılan ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi iade edilecek.

27 MART ’DEN SONRASI İÇİN VERGİ İADESİ YAPILACAK MI?

27 Mart tarihinden sonra düzenlenen sözleşmeler ile bu tarihten önce düzenlenmiş olmakla birlikte, öngörülen ek tazminat ödemesinin 27 Mart tarihinden sonra yapıldığı durumlarda vergi iadesi söz konusu olmayacak.

DAVADAN VAZGEÇMEK ZORUNLU MU?

Sulh yoluyla vergi iadesi alınabilmesi için, açılan ve devam eden davalardan feragat etmek gerekiyor. Feragatnameye ilişkin belgeleri vergi dairesine teslim etmeyenlere iade işlemi yapılmayacak.

Bununla birlikte, isteyen vatandaş dava sonucunun kesinleşmesini bekleyebilir. Ancak, mahkeme kararı aleyhte sonuçlanan kişilere herhangi bir ödeme yapılmayacak.

FAİZ ÖDENECEK Mİ?

Vergi iadesi yapılırken, faiz ödenmeyecek. Davaya devam edenler, kazanırlarsa faiziyle birlikte alabilecekler. Faiz parasını almak için davaya devam edenlerin kaybetme riskini de göze alması gerekiyor.

SONRADAN DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Sulh yoluyla aldığı vergi iadesini yetersiz bulanlar sonradan dava açarlarsa, iade edilen tutar kendilerinden geri alınacak.

ZAMAN AŞIMI NASIL HESAPLANACAK?

Vergi düzeltmelerinde beş yıllık zaman aşımı uygulanıyor. 1 Ocak tarihinden önce işten ayrılanlar, daha önce vergi iadesi talebinde bulunmamışsa zaman aşımından dolayı iade talebinde bulunamayacak. 1 Ocak – 27 Mart tarihleri arasında işten ayrılan ve kendilerinden “ek tazminatlar” için vergi kesilenler ise daha önce iade talebinde bulunmamış olsalar da vergi iadesi alabilecek.

BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?

Vergi iadesi başvuruları, işverenin muhtasar vergi yönünden mükellefi olduğu vergi dairesine yapılacak. Şubeleri nedeniyle ayrı vergi dairelerinin mükellefi olan işyerlerinde, ilgili şubenin mükellefi olduğu vergi dairesine başvurulacak.

Başvuru dilekçeleri elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verilebileceği gibi, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da başvuru yapılabilecek. İnteraktif Vergi Dairesi’ne e-devlet şifresiyle girilebiliyor.

VERGİ İADESİ KAPSAMINDAKİ ÖDEMELER NELER?

Düzenleme kapsamında yapılacak iadeler, 27 Mart tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi gibi sözleşmeler kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi çeşitli adlar altında yapılan ve ek tazminat niteliğinde olan ödemelerden kesilen gelir vergisi ile sınırlı olacak.

İşten Ayrılırken Ödenen Tazminatlarda Yeni Dönem

Buna göre, 27 Mart tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tahsil edilen gelir vergisi iade edilecek. İade alabilmek için hak sahiplerinin vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekiyor. Vergi iadesinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilemeyecek. Bu arada, söz konusu davaları üstlenmiş bulunan avukatlar vekalet ücreti alamayacakları için mağduriyetleri söz konusu olacak. Özellikle idari davalara bakan avukatların buna benzer mağduriyetleri son yıllarda çok sık yaşamaya başladığının altını çizmek gerekir.

Buna göre, 27 Mart tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tahsil edilen gelir vergisi iade edilecek. İade alabilmek için hak sahiplerinin vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekiyor. Vergi iadesinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilemeyecek. Bu arada, söz konusu davaları üstlenmiş bulunan avukatlar vekalet ücreti alamayacakları için mağduriyetleri söz konusu olacak. Özellikle idari davalara bakan avukatların buna benzer mağduriyetleri son yıllarda çok sık yaşamaya başladığının altını çizmek gerekir.

Kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır? Kıdem tazminatı vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır?

Kıdem tazminatı gelir vergisi iadesi sayesinde çalışanların kıdem tazminatında yapılan vergi kesintisi iade edilecek. Kıdem tazminatı vergi iadesi için başvuru yapmak gerekiyor. Peki, kıdem tazminatı vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…

Yayınlanma:

Kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır? Kıdem tazminatı vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır?

Çalışanların iş yerinden ayrılırken verilen kıdem tazminatı içerisinde yapılan vergi kesintisi için yeni düzenleme ile iade kararı çıktı. . Bu düzenlemeyle birlikte Kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır? Kıdem tazminatı vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır? İşte vatandaşların merakla araştırdığı o sorunun cevapları ve detaylı bilgiler

KIDEM TAZMİNATI VERGİ İADESİ NASIL YAPILACAK?

Vergi iadesi için mahkemeye gitmeye gerek duyulmayacak. Bu aşamada ilgili vergi dairesine başvurmak yeterli olabilecek. Koşullar arasında verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvurulması gerekecek.

Vergi Usul Kanununa göre vergide zaman aşımı vergiyi doğuran işlemi izleyen takvim yılından itibaren beş yıl sonra doluyor. Bu süre aşılsa dahi daha önce vergi iadesi için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı ’dan geriye doğru hesaplanacak.

NEREYE BAŞVURULACAK?

Vergi iadesi için mahkemeye gitmeye gerek yok, ilgili vergi dairesine başvurmak yeterli. Verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvurulması gerekiyor. Vergi Usul Kanununa göre vergide zaman aşımı vergiyi doğuran işlemi izleyen takvim yılından itibaren beş yıl sonra doluyor. Bu süre aşılsa dahi daha önce vergi iadesi için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı ’dan geriye doğru hesaplanacak.

KİMLER VERGİ İADESİ ALABİLECEK?

Düzenlemeden 27 Mart ’den önce işten anlaşarak ayrılanlar yararlanacak. İşten karşılıklı sözleşme ya da ikale sözleşmesi ile ayrılan vergi iadesine hak kazanacak. Son 5 yılda işinden anlaşmalı olarak ayrılanları kapsıyor. Yıllık tavanı aşmayan kıdemde vergi kesilmediği için iade olmayacak.

27 Mart tarihi milat kabul edilecek, beş yıllık zaman aşımı o tarihte başlamayacak. Vergi iadesi için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı ’dan geriye doğru hesaplanacak. Daha önce hiç dava açmayıp bu yıl dilekçe verenler en fazla ’e kadar olan dönem için iade alabilir. Kıdem, ikale sözleşmesinde belirlenen miktar arttıkça ve vergi dilimi yüksek ise alınacak vergi iadesinin tutarı daha da yüksek olacak. 15 yıldır aynı işyerinde çalışıp Aralık ’de bin lira tazminatla ayrılan işçi 24 bin lira alacak.

davakıdem tazminatınasıl yapılır

Tazminatınızdan Kesilen Gelir Vergisinin İade Alınabileceğini Biliyor Muydunuz?

tarihinde yürürlüğe giren sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlardan alınmış gelir vergilerinin iadesi mümkün hale gelmiştir.

Karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, prim, ek ödeme, vb. ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde ret ve iade edilebilmektedir.

Koşullar :

  • Madde hükmünden yararlanılabilmesi için karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesinin 27/3/ tarihinden önce düzenlenmiş ve ödemenin de bu tarihten önce yapılmış olması gerekmektedir.

  • Söz konusu sözleşmeler kapsamında iadeye konu olabilecek kıdem tazminatı dışında, ek tazminat niteliğinde olan ödemelerdir. (İhbar tazminatı, normal ücret, mesai ücreti, resmî tatil ücreti, yıllık izin ücreti, yol ücreti, yemek ücreti, sigorta ödemeleri, sosyal yardımlar, geçmiş veya mevcut dönemdeki çalışmalar karşılığı yapılan hizmet primi ve ikramiye ödemeleri ile ücret kapsamında olan benzeri ödemelerden kesilen gelir vergisinin iade edilmesi söz konusu değildir.)

  • Sayılan ek tazminat niteliğindeki ödemelerden ilgili işveren tarafından gelir vergisi tevkifatının yapılmış olması ve beyan edilmesi halinde iade söz konusu olabilecektir.

  • Ek tazminat niteliğinde olmayan Kıdem tazminatlarının gelir vergisinden istisna olması sebebiyle tevkifat yapılmadığından, kıdem tazminatlarına ilişkin söz konusu madde kapsamında gelir vergisi tevkifat iadesi yapılması mümkün değildir.

  • İade işlemine ilişkin başvurunun Vergi Usul Kanunu kapsamında düzeltme zamanaşımı süresinde yapılması gerekir.

  • Bahsi geçen iade işlemlerinin yapılabilmesi için başvuru yapılması gereken tarha yetkili vergi dairesi, işverenin gelir vergisi tevkifatı yönünden bağlı olduğu vergi dairesidir.

İade Başvurusu İçin Gerekli Evraklar:

Gelir vergisi iade başvuruları Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi ile başlamış bulunmaktadır. İşbu süreçte ödenen gelir vergisini iade almak isteyen çalışanların bizzat kendi başvuruları dikkate alınacaktır. Dolayısıyla işbu iade sürecine ilişkin başvuru işverenlerce yapılamayacak olup sadece gelir vergisi ödeyen işçiler tarafından yapılabilecektir. İade işleminin yapılabilmesi için yapılan başvuruda gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Başvuru dilekçesi ile başvuru yapılabilecektir. Bu dilekçe Gelir İdaresi Başkanlığından veya Başkanlığın internet sitesinden temin edinilebilir.

  • Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi, İkale Sözleşmesi veya İş Akdinin Sonlandırılmasına ilişkin benzeri diğer sözleşme ve belgelerin bulunması gerekmektedir. İşbu sözleşme ve belgeler kesintiyi yapmakla sorumlu olan işverenden temin edilir.

  • İkale Sözleşmesine dayanılarak yapılan ödemelere ilişkin kesinti tutarlarını gösterir belgenin bulunması gerekmektedir. Bu belge; ücret bordrosu vb.

  • İadeye konu tazminatların işveren tarafından hizmet erbabına ödendiğine ilişkin belgenin bulunması gerekmektedir. Bu belge; dekont, makbuz, hesap ekstresi vb.

  • Eğer iade talebi avukat tarafından yapılacak ise vekâletname örneğinin bulunması gerekmektedir.

Vergi iadesi talebine ilişkin dilekçe ve ekleri hizmet erbabı tarafından bizzat veya avukat varsa vekâletname olması koşuluyla elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine iletilmesi gerekmektedir.

Elektronik Ortamda Vergi İade Başvurusu:

Ödenen tazminatlardan alınmış vergi iadeleri için yapılan başvuru, vergi dairesine elden ya da posta yoluyla yapılabileceği gibi elektronik ortamdan İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online başvuru şeklinde de yapılabilir.

Elektronik ortamda başvuru yapılması durumunda, ikale sözleşmesi veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında kesilen gelir vergisine ilişkin iade talebi İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapılarak daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesi mümkündür. İşbu iade başvurusu İnteraktif Vergi Dairesinin funduszeue.info web sayfası üzerinden yapılabilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığının ana sayfasından (funduszeue.info) ulaşılabilen İnteraktif Vergi Dairesine E-Devlet şifresini kullanarak giriş yapılabilmektedir. Girişin ardından “İşlemlerim” alanından “İkale Sözleşmesi veya Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi Kapsamında Gelir Vergisi İade Talebi” kısmı seçilerek çıkış tazminatlarının olduğu bordro ile ilgili bilgilerin bulunduğu alan doldurulmalıdır. Gerekli belgeler sayfadaki ilgili alanlara eklendikten sonra işlem onaylanarak başvuru tamamlanabilmektedir. Ancak önemle belirtmek gerekirse E-posta veya faks ile gönderilen dilekçe ve belgelerin işleme alınması mümkün değildir.

Sonuç olarak sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 89’uncu maddesi uyarınca tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlardan alınan gelir vergileri, gelir vergisi ödeyen işçiler tarafından iade başvurusu için gereken evraklarla birlikte başvuru yapma koşuluyla iade edilebilecektir.

Av. İrem KARADEMİR

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası