göz için hangi bölüme gidilir / Nöro-Oftalmoloji Nedir? - Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri - Dünyagöz

Göz Için Hangi Bölüme Gidilir

göz için hangi bölüme gidilir

Hangi durumlarda çocukları göz doktoruna götürmeli?

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melek Kırcalı, çocuklarınızı göz doktorunuza götürmeniz gereken durumlar hakkında bilgiler verdi. Kırcalı, en sık görülen göz problemlerini anlatırken, görme duyusunun en çok geliştiği yaşlara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Yayınlanma:

Hangi durumlarda çocukları göz doktoruna götürmeli?

Genellikle çocukların sağlığında en ihmal edilen konu göz sağlığı oluyor. İlk doğduklarında, 6 aylıkken ve okula başlamadan önce çocukların mutlaka göz doktoruna götürülmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu durumların dışında en ufak bir şüphenin bile ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor. Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melek Kırcalı, anne babaları uyardı.

BEBEKLİKTE VE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR

Bebeklerde görülebilen hastalıklar katarakt, kanjonktivit, kornea hastalıkları, glokom, göz tümörleri, prematüre retinopatisi ve gözyaşı kanal tıkanıklıklarıdır. En sık rastlanan çocukluk çağı göz hastalıkları görme kusurları, şaşılık ve göz tembeliğidir. Bu hastalıklar özellikle erken teşhis edildiğinde başarı ile tedavi edilebilir.

cocuk-goz-sagligi

TELEVİZYONU YAKINDAN SEYREDİYORSA…

Şaşılık ve göz tembeliğinde bebeklikte gözlük kullanımı önemli rol oynamaktadır. Bu sebeple eğer çocukta baş ağrısı, göz yorgunluğu, yakını veya uzağı iyi görememe, televizyonu yakından seyretme, gözleri kısma veya kırpıştırma, başı omuza eğme veya çeneyi kaldırma gibi şikayetler varsa mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bu gibi şikayetler çocukta hipermetrop, miyop, astigmat gibi görme kusurlarını düşündürür. Muayene sonrası göz doktoru gerekli görürse yaş ne olursa olsun hemen gözlük kullanımına başlanmalıdır.

Aileler genellikle gözlük kullanımından kaçınırlar, ihmal ederler veya çocuk gözlük kullanmak istemezse uğraşmazlar. Oysa bu yaşlarda gözlük kullanmak ileride oluşabilecek göz tembelliği ve şaşılık durumlarını tamamen ortadan kaldırabilir veya hafifletebilir.

Unutulmaması gereken önemli nokta ise: Görmenin gelişmesi en hızlı şekilde yaş arasında oluşmaktadır ve yaş arasında oluşan görme toplam görmenin %95'ini oluşturur. Bu yüzden çocukluk döneminde gözlük kullanımına gereken önem verilmelidir.

Çocuklarınızı duvar kağıdı ve yer döşemelerinden uzak tutunİlginizi ÇekebilirÇocuklarınızı duvar kağıdı ve yer döşemelerinden uzak tutunÇocuklarda beyin ve omurilik tümörlerinin belirtileriİlginizi ÇekebilirÇocuklarda beyin ve omurilik tümörlerinin belirtileri

anneAvukatbaş ağrısıbeyinÇocukokul

Optik Sinir Hastalıkları

Nöro-Oftalmoloji Nedir?

İnsanın var olduğu tarihten beri süregelmekte olan baş ağrısı medikal şikâyetler içinde en sık rastlanılanı olup nüfusun %80’den fazlasını etkilemektedir. Baş ağrılarının sebeplerinden biri de gözle ilgili sorunlardır. Baş ağrısından şikâyet eden hastalar genellikle başka bir hekim tarafından göz hekimine yönlendirilirler. Göz hastalıkları nedeniyle oluşan baş ağrısını tedavi eden, göz ve sinir sisteminin ortak hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı Nörooftalmoloji’dir.

Bir cismin görülebilmesi, görüntünün önce gözde daha sonra beynin arka kısımlarındaki görme merkezinde algılanması ile mümkündür. Görme yollarında bir sorun olduğu zaman, ani veya ilerleyici görme kayıpları oluşabilir. Göz hareketlerini ilgilendiren hastalıklarda ise başlıca belirti çift görmedir ve sorun göz kaslarını, sinirlerini veya beyindeki kontrol merkezlerini ilgilendirebilir.

  • Geçici görme kaybı
  • Çift görme
  • Ani görme kaybı
  • Tiroide bağlı göz hastalığı
  • Görme alanında görülemeyen bir bölge
  • Multipl skleroza (MS) bağlı göz sorunları
  • Yüz felçleri ve yüzde kasılmalar
  • İnmelere bağlı göz sorunları
  • Migren ve benzeri göz ağrıları
  • Göz kapağında düşüklük
  • Göz bebeklerinin büyüklüklerinde farklılık

Bu şikâyetleri olan hastalar yine nörooftalmoloji bölümünün ilgi alanına girer. Baş ve göz ağrılarının doğru tanısı için hastanın öyküsü çok önemlidir. Bu tedavide başarı, uyumlu hekim hasta ilişkisi ve sürekli takip ile mümkündür.

MS (Multiple Skleroz) ve Göz

MS Hastalığı Gözü Nasıl Etkiler?

Göz siniri iltihabı (optik nevrit), en sık 45 yaş arası, daha çok bayanlarda ortaya çıkan tek taraflı ağrılı görme kaybıyla giden bir göz hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin bozulması sonucu atak şeklinde ortaya çıkar. Ağrılı gözde renk duyusu ve parlaklıkta da azalma olur. Hastaların yaklaşık 1/3’inde göz sinirinin ön tarafında ödem olur, çoğu olguda ise sinirin beyine yakın bölümlerinde (arkada) tutulma olur.

MS Hastalığı Hangi Testle Anlaşılır?

Tanı aşamasında, VEP (uyarılmış potansiyel testi) , OCT (Optical Coherence Tomography Scanner) ile sinir lifi görünümü ve bilgisayarlı görme alanı incelemesi kullanılmalıdır. Beyin MR görüntülemesi ile beyin içi lezyon araştırılır. Bu lezyonların (lekelerin) sayısı ve şekilleri MS riskini belirlemede önemlidir. MS, ataklar şeklinde giden kronik bir beyin rahatsızlığıdır.

Optik nevrit, MS’in ilk başlangıç bulgusu olabilir. Optik sinir rahatsızlığı tedaviyle haftada büyük oranda düzelir. Ama bu optik nevrit ataklarında tekrarlama görülebilir. 10 yıl içinde tekrar etme oranı %35’tir. Optik nevrit, MS hastalığının bir aşamasında %50 olasılıkla saptanır, hastaların %20’sinde ise ilk MS bulgusudur.

Optik nevrit sonrası MS riski ilk yılda %30, 20 yılda ise kadınlarda % 75 dolaylarındadır.

MS atakları, optik nevrit, çift görme, denge kaybı, kol ve bacakta uyuma ile güç kaybı şeklinde ortaya çıkabilir.

Optik nevrit tedavisinde, serumla yüksek dozda kortizon uygulaması ve MS olasılığı arttığı durumlarda interferon kullanımı günümüzdeki yaklaşımlardır.

Optik nevrit sonrası hastalığın nasıl bir seyir izleyeceği OCT sinir lifi analizlerinin periyodik olarak yapılmasıyla belirlenebilir. OCT sinir liflerindeki incelme artıyorsa, beyindeki plakların sayısı da artıyor demektir. Bu hastalıkta, OCT ve VEP testleri ile takip çok önemli ve yol göstericidir.

Diğer Göz Siniri Hastalıkları Nelerdir?

  • Damar tıkanıklığı  (Göz içi enjeksiyon yapılabilir)
  • Toksikasyon (En sık etambutol ve metil alkol zehirlenmeleri görülür, hasta geç kalmadan başvurursa tedavi edilebilir.)
  • Kalıtımsal  (Leber optik nöropatisinde yeni bir ilaç geliştirilmiştir.)
  • Travmatik (Hastanın erken görülmesi önemlidir.)

 

Alzheimer ve Parkinson

Alzheimer ve Parkinson Hastalığının Göz İle Bağlantısı Nedir?

Günümüzde, beyin hastalıkları olan Alzheimer ve Parkinson ile göz hastalıkları olan glokom ve makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), sinir dokularının ilerleyici bozuklukları (nöro-dejeneratif) olarak değerlendirilmektedir. Aralarındaki ortak noktalar üzerinde çalışmalar başlatılmış ve önemli bilgilere ulaşılmıştır. Glokom ve sarı nokta hastalığı tanı ve tedavisinde kullanılan OCT tetkiki artık Alzheimer ve Parkinson’da da uygulanmaktadır.

Alzheimer ve Parkinson Tanısı Hangi Tetkikler İle Sağlanıyor?

Kapsamlı göz muayenelerinde (glokom, sarı nokta vb. için) tanı koydurucu sonuçlar gösteren OCT, Alzheimer- Parkinson ve hafif bilinç bozukluğu gibi durumlarda çok spesifik bulgular ortaya çıkarmaktadır. Bu spesifik bulgular ya retina ya da optik sinir liflerinin belirli bölümlerinde hasarlanma ve incelme ile karakterizedir. Sinir liflerindeki kayıplar Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının erken tanısında önemlidir. Beyindeki hafıza, hareket vb. bölgelerindeki bozulmalardan daha önce OCT tetkikiyle sinir lifi incelmeleri saptanabilmekte, erken tanı ve tedavi olanağı doğmaktadır. Belirli yakınmaları olan veya ailesinde Alzheimer ve Parkinson hastalığı olan kişilerde, OCT görüntüleme yöntemi ile retina ve optik sinir liflerinin taranmasını hastalığın erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır.

Retina muayenesiyle (FAF ve OCT) tanı ve tedavinin düzenli takip edilmesi başarı için önemlidir. Retina incelemesiyle erken tanı konulabilmektedir. Erken yakalanan hastalarda, hastalığın ilerlemesini önleyici tedaviler başlamıştır. Genetik olgular nedeniyle ailesinde Alzheimer ve Parkinson rahatsızlığı olanlar 50 yaşından sonra düzenli göz muayenesi yaptırmalıdır.

Optik Sinir Hastalıkları Nelerdir?

Optik Nevrit (Göz siniri iltihabi)

Göz siniri iltihabı (optik nevrit), en sık 45 yaş arası, daha çok bayanlarda ortaya çıkan genellikle tek taraflı ve çoğu zaman göz hareketleri ile birlikte ağrılı görme kaybıyla giden bir göz hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin bozulması sonucu ataklar şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrılı gözde renk ve parlaklık duyulaında azalma olur. Hastaların yaklaşık 1/3’ünde göz sinirinin ön tarafında ödem oluşur. Çoğu olguda ise sinirin beyine yakın bölümlerinde (arkada) tutulma olur.

Tanı aşamasında kliniğimizde VEP (uyarılmış potansiyel testi) , OCT (Optical Coherence Tomography Scanner) ile sinir lifi görünümü kontrast duyarlılık testi ve bilgisayarlı görme alanı incelemesi kullanılmaktadır.

Iskemik Optik Nöropati

Göz sinirini besleyen kılcal damar tıkanmalarından sonra sinirde ödem ve kan birikmesiyle oluşur. Hipertansiyon ve diyabetli hastalarda sık görülür.  Tedavisi için göz içi enjeksiyon gerekli olabilir.

Optik Sinir Toksikasyonu

En sık etambutol  (verem tedavisinde kullanılan ilaç) ve metil alkol zehirlenmelerinde (kolonya, kaçak içki vb.) görülür. Hasta geç kalmadan başvurursa tedavi edilebilir.

Kalıtımsal Optik Nöropati

Leber optik nöropatisi anne tarafından geçen çift taraflı görme kaybıdır. Yurt dışında bu hastalıkta tedavi edici veya görmeyi arttırıcı bir ilaç kullanıma sunulmuştur.

Travmatik Optik Nöropati

Direkt göze gelen darbe veya kafa travmasından sonra gelişir. Tedavisi için erken müdahale önemlidir

Yapılan Tetkikler:

  • ELEKTROFİZYOLOJİ (VEP, ERG, EOG)
  • FFA (Göz anjiyosu)
  • OCT (Optik Sinir Taraması)
  • VEP (Beyin ile göz arasındaki görme yolları)
  • Bilgisayarlı Görme Alanı
  • Kontrast Duyarlılık Testi
  • Renk Görme Testleri

Nöro-Oftalmoloji broşürümüzü görüntülemek için lütfen linki ziyaret edin.

Dünyagöz Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Son Güncellenme Tarihi :

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası