köfteye yumurta akı konur mu / Dalyan Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır? (Resimli) | Yemek Tarifleri

Köfteye Yumurta Akı Konur Mu

köfteye yumurta akı konur mu

Tariflerde yumurta yerine ne kullanabilirsiniz? (Kek, börek, omlet, köfte vb)

Fındık yağları; kaju, fındık ya da fıstık gibi kuru yemişlerin yağları, birçok tarifte yumurta yerine kullanılabiliyor. 3 yemek kaşığı fındık yağı, bir yumurtaya denk gelecek şekilde kullanılabilir.

Keten tohumu, chia, karnıyarık tohumu (psyllium) gibi tohumlar hem lif hem de omega 3 içeriğinden zengindir. Suyla karıştırıldığında yumurta kıvamında jelleşme gösterirler. 3 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı öğütülmüş tohum 1 adet yumurtaya karşılık gelir.

Bakliyatların haşlama suları da yumurta yerine kullanılabilir. Bakliyatların haşlama suyuna aquafaba adı verilir. Aquafaba, yumurta akına çok benzer. Dilerseniz çırpıp beze yapabilir, tariflerinizde yumurta yerine kullanabilirsiniz. 1 adet yumurtanın karşılığı 3 yemek kaşığı aquafaba'ya denk geliyor.

Vegan değilseniz ancak kek tariflerinizde yumurta kullanmak istemiyorsanız 1/4 su bardağı yoğurt da 1 adet yumurta yerine geçer.

YUMURTA SARISI YERİNE NE KULLANABİLİRSİNİZ?

Böreklerin kızarması için veya kurabiyelerin üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Böylece tarifinizin üzerinde güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.

TATLI YA DA KREMALARDA NEDEN YUMURTA BEYAZI KULLANILMAZ?

Yumurta beyazı tatlı ya da kremaların içerisine girdiğinde dokularının bozulmasına neden olur. Aynı zamanda yumurtanın pişme riski var. Bu nedenle bu tarz tariflerde yumurta sarısı kullanmak gerekir.

YemekTarifleri

İçli Köfte

Yapılışı

İçi:Soğanlar soyulur, yıkanır ve çok ince doğranır. Yağ ile sararıncaya kadar kavrulur, kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir. İnmesine yakın tuz, karabiber, kırmızıbiber, kişniş, bıçak ile kıyılmış ceviz ilave edilip karıştırılır ve ateşten alınarak soğutulur. Dışı: Bir tepsiye bulgur, dökme ufağı ya da ince irmik konur. Tuz, karabiber, kırmızıbiber, kişniş eklenir ve 1, 5 su bardağı ılık su ilave edilerek kapak örtülür. Bulgur kabarınca 1/2 yumurta akı hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç arasında işaret parmağıyla açarak boş yumurta kabuğu haline getirilir. Önceden hazırlanan içten konur ve döndürerek ağzı kapanır. Büyük bir tencerede 10 ardak su kaynatılır, tuz ve köfteler atılır. Köfteler suyun yüzüne çıkınca kevgirle servis tabağına alınır(Halıcı, 1991).

KULLANILAN MALZEMELER

MalzemeMiktarGram
İçi--
Soğan2 büyük boy200
Tereyağı yada margarin(erimiş)3 yemek kaşığı30
Kıyma1 1/4 su bardağı250
Tuz1 tatlı kaşığı6
Karabiber1/2 tatlı kaşığı1
Kırmızı biber1/2 tatlı kaşığı1
Kişniş(dövülmüş)1 tatlı kaşığı2
Ceviz içi1/2 su bardağı50
Dışı--
Baharoğlu Çiğ köftelik Bulgur1 su bardağı160
Dövme ufağı(İnce irmik olabilir)1 su bardağı150
Tuz1 tatlı kaşığı6
Karabiber1/2 tatlı kaşığı1
Kırmızı biber1/2 tatlı kaşığı1
Kişniş(dövülmüş)1 yemek kaşığı4
Su11 1/2 su bardağı2300
demo

Köfteye Yumurta Konur mu?

Ülkemizde bazı insanlar eti severek tüketmektedir. Ancak azımsanamayacak büyüklükte bir kesim de et yemekten pek hoşlanmamaktadır. Bunun yanı sıra çocuklara da et yedirmek zaman zaman zorlu işler arasına girebilmektedir. Özellikle de küçük çocuklar et yemeyi çok daha az sevmektedir. Bunun için etin çekilmesi sonucunda elde edilen kıyma ile hazırlanan yemekler başta küçük çocuklar olmak üzere tüm çocuklar hatta her yaştan insan için et yemeyi daha cazip hale getirmektedir.

Kıyma kullanılarak elde edilen yemekler arasında ise çocukların en sevdiği yemek köftedir. Köfte harcını hazırlarken köfteyi tüketecek olan kesimin damak zevki ön planda tutularak bazı malzemelerin miktarında değişiklikler yapılacağı gibi bazı malzemeler hiç konmadan ya da yeni malzemeler eklenerek de damak zevkine uygun bir köfte harcı hazırlanabilmektedir. Ancak her ne kadar tüketecek olan kesimin damak zevki bu konu da önemli bir yol gösterici olsa da bazı malzemelerde değişiklik yapmak pek mümkün değildir. Temel malzemelerin eksikliği köftenin fiziksel görünümü ve lezzeti açısından eksikliklere neden olabilmektedir.

1-)Yumurtanın Özelliği

Öncelikli olarak yumurta besin değeri açısından özellikle de protein açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Genelikle çocuklar tarafından olsa da bazı yetişkinler tarafından da pek tüketilmek istenmeyen besin kaynaklarından biri olan yumurta, beden sağlığının dengesi için mutlaka tüketilmelidir. Yumurtanın köfte içerisinde kullanılmasına neden olan özelliği ise gıdalar arasında yapıştırıcı görevi üstlenmesidir. Bu özelliği sayesinde köftelerin bütün olarak kalmasına destek olmaktadır.

2-)Köftede Yumurtanın İşlevi

Yumurta köftenin içerisine koyulduğu zaman kıymanın ve diğer malzemelerin birbirine tutunmasını yani yapışmasını sağlayarak köftenin dağılmadan pişmesine olanak sağlar. Ancak bu nokta da köftenin pişirilme şekli önem kazanmaktadır. Her şekilde pişecek olan köfte harcının içerisine yumurta koymaya gerek yoktur. Ancak ne şekilde pişirecek olursanız olun mutlaka harcı iyi bir şekilde yoğurmanız gerekmektedir.

3-)Köftenin Pişme Şekli

Köftenizi kızartma yemekleri hazırlar gibi derin yağ içerisinde kızartarak yemek istiyorsanız eğer bu köfte harcının içerisine yumurta koymanız gerekir. Aksi takdirde kızgın yağın da etkisi ile özenle hazırlamış olduğunuz köftelerde dağılma söz konusu olmaktadır. Bu nedenden dolayı da derin yağ içerisinde kızartılan köftelerin harcına yumurta koyulması gerekir. Ancak hazırladığınız köfteleri ızgara olarak ya da tava da az yağ ile pişirmeyi planlıyorsanız, bu harcın içine yumurta koymayabilirsiniz. Bu pişirme tekniklerinde köfte harcının içerisine yumurta koyulması tamamen tüketecek olan kişi veya kişilerin damak zevkine bağlı olarak değişmektedir.

köfte yapımında yumurta koymasulu köfteye yumurta konur mu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

Kadınbudu Köfte Tarifi

Kadınbudu köfte pek çok ateşli hayranı olan bir yemektir. Bunlara göre diğer köfteler bir yana, kadınbudu köfte bir yanadır. Kadınbudu köfteyi ben de severim ama bu derece değil. Kadınbudu köfte benim için hoş bir köfte çeşididir. Hani her zaman aynı köfteyi yememek için arada yaptığım bir köftedir.

Böyle söyleyince kadınbudu köfteyi sevmiyormuşum da mecburan yiyormuşum gibi oldu ama öyle değil. Köfte tarifleri arasında en sevdiklerimden biri. Ama önceliğim her zaman kuru köfte. İşte bu yüzden sadece hiçbir zaman başta bahsettiğim kadınbudu köfte hayranlarından biri olamayacağım.

Kadınbudu köfte diğer köftelerden küçük bir farkla ayrılmaz. Kendine has bir hazırlama yöntemi olan bambaşka bir köftedir. Öncelikle köftede kullanılan kıymanın yarısı soğanla kavrularak kullanılır. İçine haşlanmış pirinç (ya da genellikle önceki günden kalan pilav) eklenir. Son olarak da un ve yumurtaya bulanarak kızartılır. Bu son aşama kadınbudu köftenin görüntüsünü de değiştirir.

Bu son aşamayı duruma göre iki farklı şekilde yapabiliyorum. Bazen içi için bir yumurta, kaplamak için ayrı bir yumurta kullanıyorum. Bazen de bir yumurtanın sarısını içi, akını dışı için kullanıyorum. Buna genellikle yumurtanın boyutuna göre karar veriyorum. Elimde büyük boy bir yumurta varsa akı dışı için yeterli oluyor. Ama küçük boy yumurtalarda sadece akı yeterli gelmiyor. O yüzden içine bir, dışına ayrıca bir yumurta kullanmak daha rahat oluyor. Sadece yumurta akı kullanıldığında yalnızca dış rengi biraz daha beyaz oluyor, tadı değişmiyor.

Afiyetle kalın...

Afiyetle kalın...

Porsiyon : 4 kişilik

Malzemeler

  • 500 g dana kıyma,
  • 2 adet yumurta,
  • 1 su bardağı haşlanmış pirinç (veya sade pirinç pilavı),
  • 1 küçük baş soğan,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı kimyon,
  • 1 avuç kıyılmış maydanoz,
  • Tuz,
  • 1 su bardağı un,
  • Kızartmak için sıvı yağ.

Ölçü Rehberi için tıklayın

Adım Adım Yapım Aşamaları

Hazırlanışı

  1. Sıvı yağı kızdırıp yemeklik doğradığınız soğanı ekleyin ve kavurun,
  2. Kıymanın yarısını soğana ekleyip onu da suyunu çekene kadar kavurun ve ateşten alın,
  3. Yağını süzdürdüğünüz soğanlı kıymalı karışımı, pirinci, kalan kıymayı, 1 yumurta, maydanozu, tuz, kimyon ve karabiberi karıştırıp yoğurun,
  4. Karışımı yarım saat buzdolabında dinlendirin,
  5. Dinlendirdikten sonra uzun köfte şekli verip elinizle bastırarak yassılaştırın,
  6. Diğer yumurtayı bir kasede çırpın,
  7. Köfteleri önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın.

Afiyet olsun...

Click here to see the recipe in English

Bu Tarifin Yanına Ne Gider?

Benzer Başlıklar

kadın budukadınbuduKıymaköfteköfte tarifiköfte tarifleriramazan sofralarıramazan yemekleriSoğantemel tarifler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır