sırt üstü yatmak nasıl olur / Yüz Üstü Yatmak Zararlı Mı? Sırt Üstü Mü Yüz Üstü Mü Uyunmalı? - Sağlık Haberleri

Sırt Üstü Yatmak Nasıl Olur

sırt üstü yatmak nasıl olur

Bel ve Sırt Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyuma Pozisyonları

Bel ve Sırt Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyuma Pozisyonları

Bel ve sırt ağrısının nedenleri nelerdir?

Bel ve sırt ağrılarına neden olan pek çok durum vardır. Yayın olarak en sık görülen belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Başarısızlıkla sonuçlanan bel ve sırt cerrahisi operasyonu sonucunda duyulan ağrılar
  • Böbrek, mide ve karaciğer rahatsızlıklarına bağlı gelişen ağrılar
  • Bazı kanserler
  • Stres
  • Aşırı kiloluk hali
  • Yanlış yatak tercihi
  • Brusella ve verem gibi bel omurgasına yayılan rahatsızlıklar
  • Omurga kireçlenmesi
  • Postür bozuklukları
  • Bel fıtığı ve beli zorlayan hareketler
  • Travma sonrasında ağrılar
  • Doğumsal anomaliler

Bel ve sırt ağrısı olan kişiler için uyku pozisyonları

Bel veya sırt omurlarında meydana gelen bir rahatsızlık, boyun omurgasını da etkiler. Omurganın etrafındaki kaslar birbirleriyle iç içe geçmiş durumdadır. Bel ve sırt sağlığı için oturuş, duruş ve uyuma pozisyonlarına bu yüzden dikkat edilmesi önemlidir. Sağlıklı bir omurga sağlığı için uyku pozisyonunuzu aşağıdaki etkenlere göre yeniden gözden geçirmelisiniz.

  • Yüzüstü yatmak: Yüz üstü yatarak uyumak; omurganın etrafındaki bağ ve kasların gerilmesine yol açar ve bu da omurgadaki sinir deliklerinin sıkışmasına neden olur. Omurganın üzerine yük bindiren bu durum; omurga zedelenmesinden, fıtığa kadar davetiye çıkarabilir.
  • Sırt üstü yatmak: Sırt üstü yatış, arka bacak kaslarının kısalmasına neden olur. Bel ve sırt ağrılarının artmasına neden olan bu pozisyon esnasında dizler muhakkak yastık ile desteklenmelidir. Dizin altına koyulacak yastık bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en doğru yatış pozisyonu yan uzanmaktır. Bu pozisyonda bulunduğunuz zaman belinizin basıncını azaltmak amacıyla dizlerinizin arasına yastık koyabilir, bacaklarınızı karnınıza doğru çekebilirsiniz. Böylelikle omurgaya yük binmesi azalır. Ayrıca, horlamanın da önüne geçilir.

Bel ve sırt ağrısı yaşayan kişilerin dikkat etmesi gerekenler

  • Sabah yataktan hızlı bir şekilde kalkmak; dinlenme halinde olan kasların, omurga hareketlerine bir anda uyum sağlamasını zorlaştırır. Ani reaksiyonlar; omurga eklemlerinde ve kaslarında ağrılara ve zedelenmelere yol açabilir. Yataktan çıkmadan önce yaklaşık 5 dakika kadar gerilme hareketleri yaparak, kasların gevşetmek önemlidir.
  • Yaratılış doğası gereği insanların boyun ve bel bölgesinde bazı eğrilikler vardır. Çok yumuşak veya çok sert yataklar bu doğal eğriliklerin azalmasına ya da artmasına neden olur. Ortopedik yatak tercihi bu nedenle önemlidir. Bel ve sırt ağrıları doğru yatak seçimi ile azaltılabilmektedir.
  • Ofis çalışanlarının çalışma masasını ve sandalyesini en doğru şekilde ayarlaması önemli bir noktadır. Oturulan sandalyenin sırtı desteklenmeli ve kişi dik oturmaya özen göstermelidir. Her 30 dakika boyunca ofis içinde veya dışında kısa yürüyüşler yapılması gerekir.
  • Tek taraflı çanta kullanımından vazgeçilmelidir. Her iki kola eşit yük verilmesi için sırt çantası kullanımı daha sağlıklıdır.

Benzer Yazılar

Kayropraktik Tedavi Nedir?
Kayropraktik Tedavi Nedir?

Kayropraktik tedavi, yüksek hız ve düşük basınç ile kas-iskelet sinir sitemi üzerine uygulanan, yapılan müdahale ile sinir yollarının açıldığı doğrudan düzeltme yöntemidir.

Devamı

Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen ağrı; oldukça rahatsız eden bir ağrıyken kişilerin aynı zamanda, oturup kalkma gibi günlük yaşamlarında sık yapılan aktiviteleri de kısıtlayan bir ağrı çeşididir.

Devamı

Fasya Nedir?
Fasya Nedir?

Fasya derinin altında bulunan konnektif doku (bağ doku) liflerinden oluşan bir yapıdır. Tüm vücuttaki sistemlerle bağlantısı vardır ve kan kadar hayati öneme sahiptir. Fasyanın olmaması durumunda; kaslar yumuşak bir et kıvamına gelir, organlar hızlı bir şekilde dağılır ve kemikler ufalanır.

Devamı

İnme Rehabilitasyonu Nedir?
İnme Rehabilitasyonu Nedir?

İnme, beyin damarlarında tıkanıklık (pıhtı atması ya da zamanla yavaş yavaş damar çapının daralması) ya da kanama sonucu, beynin bir bölgesinin kanlanmasının bozulması sonucu beyin dokusunda meydana gelen travmatik olmayan harabiyettir.

Devamı

Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu aslında, ellerimizin bizlere yorulduğunu belli eden bir rahatsızlıktır. El, bilek ve parmaklarda gelişen sinir sıkışması ile kendisini gösteren karpal tünel sendromu; tedavisi çok basit olan, ancak tedavi edilmedi zaman ilerleyen bir rahatsızlıktır. Karpal tünel, sinir sıkışması olarak da bilinir.

Devamı

Yüz Üstü Yatmak Zararlı Mı? Sırt Üstü Mü Yüz Üstü Mü Uyunmalı?

Uyku şekilleri her kişiye göre farklılık göstermektedir. Herkesin uykuya geçiş aşamasında tercih ettiği bir yatış şekli bulunmaktadır. Yüz üstü uyumak ise fazla tavsiye edilmeyen bir yatış biçimidir. Genel olarak sırt üstü yatmanın daha sağlıklı olduğu söylenmektedir. Aslında sırt üstü yatmak daha iyi olsa bile yüz üstü yatmak daha çok tercih edilmektedir.

Yüz Üstü Yatmak Zararlı mı?

Yüz üstü yatmak zararlı olduğu bilinse bile yine de en fazla tercih edilen uyku pozisyonları arasında yer almaktadır. Uzmanlar tarafından ise yatış pozisyonuna oldukça fazla dikkat edilmesi gerektiği söylenmektedir. Yüz üstü yatmanın vücuda genel olarak olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bilinen olumlu etkilerinden birisi horlamayı azaltmasıdır. Ancak yüz üstü yatmak genel olarak vücutta bazı sıkıntılara sebep olmaktadır.

● Sürekli yüz üstü yatmak iç organlara fazla bir basınç uygulanmasına sebep olur.
● Yüzünüzün sürekli yastığa temas etmesi ile aynı zamanda da kan dolaşımını olumsuz etkileyen bir pozisyon olduğu için cildinizde kırışıklık meydana gelmesine sebep olabilir.
● Omurgaya uygulanan gereksiz baskı sonucunda ise boyunda ve omurgalarda ağrı meydana gelebilir.
● Parmaklarda ve ellerde uyuşmaya neden olduğu da bilinen problemler arasında yer almaktadır.


Sırt Üstü mü Yüz Üstü mü Uyunmalı?

Uyurken en sağlıklı olan ve tercih edilmesi tavsiye edilen uyku pozisyonu sırt üstü yatmaktır. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre en sağlıksız yatış pozisyonunun yüz üstü olduğu söylenmiştir. Yüz üstü yatmanın aynı zamanda da mide ve çevresine zarar verdiği için mide rahatsızlıklarına da sebebiyet verebileceği söylenmektedir. Midenin üzerine baskı oluşturacak şekilde yatmak nefes alma zorluklarını da beraberinde getirebilir.

Sırt üstü yatmak her zaman için yüz üstü yatmak yerine tercih edilmesi gereken ve daha sağlıklı olan bir uyku pozisyonudur. Yüz üstü yatıldığında bazı sağlık sorunları ortaya çıktığı için tercih edilmemektedir. Tavsiye edilen uyuma pozisyonu ise sırt üstü olarak ifade edilmektedir. Yüz üstü uyumayı tercih eden kişiler için ise omurganın zarar görmemesi için sert bir yatak tercih edilmesi önerilmektedir. Böylece omurga sağlığı için daha faydalı olacağı da söyleyebilir.

Sırt üstü uyumak neden daha sağlıklı?

Belleğinizi güçlendiren uyku, daha üretici bir beyin ve vücut anlamına geliyor. Kalp ve sindirim sistemini de koruyan uyku kişinin odaklanmasını, öğrenmesini hızlandırıyor. İyi ve yeterli uyku kişinin daha uyanık ve zinde olmasını sağlıyor. Peki uyku pozisyonumuzun bunlarla ne ilgisi var? 

Belleğinizi güçlendiren uyku, daha üretici bir beyin ve vücut anlamına geliyor. Kalp ve sindirim sistemini de koruyan uyku kişinin odaklanmasını, öğrenmesini hızlandırıyor. İyi ve yeterli uyku kişinin daha uyanık ve zinde olmasını sağlıyor. Peki uyku pozisyonumuzun bunlarla ne ilgisi var? 

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'nde yayımlanan 2017 tarihli "Serbest yaşayan ivmeölçer kayıtlarına dayalı uyku pozisyonları ve gece vücut hareketleri: demografi, yaşam tarzı ve uykusuzluk semptomları ile ilişki" makalesine göre 363 erkek 301 kadının katıldığı bir deneyin sonucunda çoğu insanın yetişkinliğe yaklaştıkça yan yatmayı tercih ettiği ortaya çıkmış. Üstelik bu pozisyon yaş ve kilo artırkça daha fazla tercih edilmeye başlanmış.

Araştırmanın ilginç bir sonucu ise çocukların sırtüstü, yüzüstü ve yan şekilde uyumalarının eşit olması. 

Peki neden sırt üstü yatmak yan yatmaya veya yüz üstü yatmaya göre daha sağlıklı bulunuyor? İşte sırt üstü yatmanın hiç bilmediğimiz faydaları...

1. Sırt üstü yatmak sırt ve boyun ağrılarını azaltıyor

Sırt üstü yatmak omurgadaki baskıyı azaltmaya yardımcı oluyor. Çünkü bu pozisyon dik duruşu taklit ediyor.

Başınızı bir tarafa yatırarak yüz üstü uyumak otururken veya ayakta dururken başınızın saatlerce bir yöne dönmesine benziyor ve bu pozisyon ağrıya neden oluyor. Boynumuz geriye doğru eğik olduğundan omurgayı da sıkıştırıyor.

Sırt üstü yatmak, omurganın doğal eğrisini koruyor ve omurgayı dinlendiriyor.

Hatta bir araştırma her iki eliniz yanlarda veya göğüste uyumanın ağrıları önlemenin en iyi yolu olduğunu gösteriyor.

2. Daha iyi nefes alırsınız

Yüz üstü veya yan yattığınızda da nefes alma alanınızı daraltırsınız. Çünkü karnınızın üzerine yatarsınız. 

Ancak uzmanların en sağlıklı nefes olarak belirttiği diyafram nefesi için alınan nefesin karna kadar inmesi istenir. Eğer karnınızın üzerine yattığınız yüz üstü pozisyonda uyursanız diyafram nefesini kısıtlarsınız.

Oysaki diyafram nefesi stresi azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye, odaklanmayı artırmaya yarar.

Sırt üstü uyuduğunuzda daha rahat diyafram nefesi alırsınız.

Bu haber ilginizi çekebilir: Bu nefes egzersizi hipertansiyona, kalbe, strese ve uyku sorunlarına iyi geliyor!

3. Cildi koruyor

Yastık kılıfları cildimizdeki ve saçımızdaki sebumu, ayrıca ürün kalıntılarını emer. Bunlar da uyurken kolayca yüzümüze geri döner.

 Yüz üstü yatmak aşağıdaki cilt sorunlarına zemin hazırlayabilir:

 Kızarıklık ve tahriş

 Sırt üstü uyuduğunuzda yüzünüz yastık kılıfına değmez, böylece onu tahriş edebilecek kir ve yağlardan uzak kalır.

4. Kırışıklık ve ince çizgi görünümünü azaltmaya destek olur

Yüz üstü uyumak cildinizi tahriş ederken kırışıklıklara da neden olabilir. Ayrıca yüzünüz yastığın üzerindeyken oluşan sürtünme kırışıklıklara ve çizgilere zemin hazırlayabilir. Üstelik aynı durum boyun için de geçerlidir.

Sırt üstü uyuduğunuzda aynı zamanda cilt bakım ürünleriniz yastık kılıfına geçmez, cildinizde kalır.

5. Ödemi azaltmaya yardımcı olur

Yüzünüzün herhangi bir yerine yattığınızda o bölgede sıvı birikir. Buna ödem deriz.

Yüz bölgesinde sıvı birikmesi göz çevresinde ve yüzde şişlik oluşmasına neden olur. Sırt üstü yattığınızda sıvı birikmesini azaltırsınız. Bu da yüzün şişmesini önler.

Ayrıca sırt üstü hafif bir eğimle yatmanız, göz altı torbalarından ve yüzdeki ödemden kırunmanıza da yardımcı olur.

6. Burun tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur

Sırt üstü yatarken başınızın açısı kalbinizden biraz daha yüksekte olursa burun tıkanıklığını önlemeye yardımcı olursunuz. Ayrıca baş aşağı düştüğünde sinüslerde mukus birikir. Bu eğim, mukus birikmesini önler.

Ayrıca başın biraz kalkık bir şekilde pozisyon almasının reflü hastalığı olanlarda oluşan asit reflüsü sorununa karşı mide sıvısının yukarı çıkmasını önlemeye yardımcı olur.

7. Gerilim baş ağrılarını önlemeye yardımcı olur

Sırt üstü uyumak başın üzerindeki baskıyı almaya yardımcı olur. Servikolenik baş ağrıları veya omurgadan kaynaklanan baş ağrıları aslen boyunca başlar ve sıklıkla migrenle karıştırılabilir.

Aşağıdaki türde ağrılarınız ve şikayetleriniz varsa, başınızı, boynunuzu ve omurganızı rahat bir pozisyonda tutarak baskıyı hafifletebilir ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz

Başınızın veya yüzünüzün bir tarafında zonklama ağrısı
Boyunda tutulma
Göz çevresinde ağrı
Öksürme veya hapşırma sırasında ağrı
Işık ve gürültüye karşı duyarlılık
Bulanık görüş
Mide bulantısı
Sinir sıkışması

8. Doğru zamanda uyanmayı sağlar

Sırt üstü uyuduğunuzda, geceden güne döndüğümüzü gösteren güneşin ışınlarını fark etmeniz mümkün olur. Güneş ışığı yatak odanıza akarken, uyanma zamanınızı anlama şansınız olur.

Sırt üstü uyumanın faydaları

Omurganızı hızalı tutmanızı sağlar.
Gerilim baş ağrılarını azaltır.
Göğüs üzerindeki baskıyı ve kompresyonu azaltır.
Sinüs oluşumunu giderir.
Yüzdeki kırışıklıkları ve tahrişi önlemeye yardımcı olur.

"Yüzünüzün kırışmaması için sırtüstü uyuyun" önerisi

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, "Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar" dedi. Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Prof. Dr. Karadağ, çoğu insanın uyku pozisyonunu gece boyunca 15-20 kez değiştirdiğini söyledi. Bu nedenle belirli pozisyonlarda uyumak için ısrarcı olunmaması gerektiğini anlatan Karadağ, buna karşılık gün boyu yorulan ve yıpranan vücudun dinlenmesi açısından en doğru uyku şeklinin sırtüstü yatmak olduğunu bildirdi.

"Uyku pozisyonu hem uykunun kalitesi hem de bireylerin bel, boyun, eklem ve sırt bölgelerinin sağlığı üzerinde önemli etkiler yaratıyor" ifadesini kullanan Karadağ, şöyle devam etti: "Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar. Ayrıca bu pozisyon, başın mideye göre yukarıda olmasından dolayı kişide reflü riskini de azaltmaktadır. Bunun dışında sırtüstü yatmak çocuklarda hem sağlıklı gelişim hem de boy uzaması için son derece faydalı ve önemlidir."

HAFİF ŞİDDETTE SOLUNUM BOZUKLUĞU OLANLAR SIRTÜSTÜ YATMAMALI



Karadağ, "Horlama ve uykuda nefes durması yani apne gibi uykuda solunum bozuklukları, en fazla sırtüstü pozisyonda yatanlarda görülmekte ve artmaktadır. Hafif şiddette uykuda solunum bozukluğu olanlara, önlem olarak sırtüstü yatmamalarını öneriyoruz. Bununla önlenemeyen ağır olgularda ise hastanın, PAP cihazlarıyla tedavi edilerek, sırtüstü yatması sağlanıyor. Özellikle apne hastalarına, mutlaka PAP cihazlarını kullanarak sırtüstü yatma konforuna tekrar kavuşmalarını öneriyoruz'' ifadelerini kullandı.

Karadağ, yan pozisyonda bacakların hafifçe karna doğru çekilip arasına yastık, baş ve boyun altına da orta yükseklikte yastık konulmasıyla elde edilen cenin pozisyonunun, hamileler, bel ağrısı çekenler ve horlama problemi bulunanlar için en ideal yatış şekli olduğunu bildirdi.

YÜZÜSTÜ YATANLAR BAŞ YASTIĞI KULLANMAMALI

Yüzüstü uyku şeklini daha çok horlayanlar ile sırtüstü yatmaktan rahatsız olanların tercih ettiğini anlatan Karadağ, şunları kaydetti: "Yüzüstü uyuma pozisyonunda özellikle boyun kasları aşırı geriliyor ve mide baskı altında kalıyor. Bu uyuma şekli, yastık altında kalan kolların alt kısmındaki sinirlere baskı uyguluyor ve vücut ağırlığı da akciğerlere basınç yapıyor. Bu nedenle yüzüstü yatanlar mümkün olduğunca baş yastığı kullanmamalı ve vücut altına uzun bir yastık koyarak vücudunu yükseltmeli.''

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası