hamd ve salavat okunuşu / Salevat getirmek - Dinimiz İslam

Hamd Ve Salavat Okunuşu

hamd ve salavat okunuşu

Hamd Duası T&#;rk&#;e, Arap&#;a Okunuşu Ve Anlamı: Hamd Etmek İ&#;in Okunabilecek Dualar Nelerdir?

Hamd Duası Nedir?

Hamd duası Allah'ın bu dünyada bizlere bahşettiği bütün her şeye teşekkür etmek amacı ile yapılan ve bereketi artıran bir ibadet türü olmaktadır. Alimler duanın sabah ile akşam zamanlarında okunmasının oldukça hayırlı olduğuna işaret ederler. Sabah namazlarında ve akşam namazlarının sonrasında hamd duası okunarak Allah'a teşekkür edebilmek mümkündür. Şükür duasının faziletleri bir hayli fazladır. Bazı alimler okunmasının, kalpleri ferahlattığını, zihinleri geliştirdiğini ve huzuru arttırdığını söylemektedir.

Hamd Duasının Arapça Okunuşu Nasıldır?

Hamd duasının Arapça okunuş şekli: "Allahümme inni es'elüke min hayri ma seeleke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve'neuzü bike min şerri meste'azeke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve ente'l müstean ve aleyke'l belağ ve la havle ve la kuvvete illa billah." Şeklinde olmaktadır.

Hamd Duasının Türkçe Okunuşu Nasıldır?

Hamd duasının Türkçe okunuş şekli şu şekilde olmaktadır: "Allah'ım senin peygamberin Muhammed'in senden dilediklerini bende dilerim. Peygamberin sana sığındığı şerlerden bizler de sana sığınırız. Yardım fakat senden dilenir ve beklenir. İnsanı dünya ve ahiretin muradına eriştiren fakat sensin. Günahtan kaçmak için güç, ibadet edebilmek için kuvvet fakat Allah'ın yardımı ile kazanılır."

Hamd Duası Nasıl Yapılır?

Hamd, Allah'ın bizlere verdiklerine teşekkür amacı ile yapılmaktadır. Peygamber efendimiz, müjdeli bir haber aldığında hamd duası yapmaktadır. Şükür namazına kalkmaktadır. Şükür duası yapabilmek için abdest almanın fazileti de alimler tarafından bildirilmektedir. Bir kişi şükür duası yapmak ister ise, bundan önce temizlenmelidir. Abdestini almalıdır ve duaya başlamalıdır. Bireyin namaz sonrasında duayı yapması çok daha faziletli olacaktır. Bunun sebebi ise peygamberimizin bu şekilde yapmış olmasıdır. Şayet ki kişinin abdest alabilecek ve namaz kılacak olanağı yoksa hamd duası yapabilmektedir. Hamd duası abdeste ve namaza koşullu bir şekilde yapılmamaktadır. İstenildiği durumda daima her yerde Allah'a dönüp, el açılarak ya da içten yapılabilmektedir.

Hamd Etmek İçin Okunacak Dualar Nelerdir?

Bir nimete kavuşunca ya da beklenen güzel nitelikteki bir haberi duyunca, Allah’a şükür ile dua edilmelidir. Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah’ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.

Hmad Duasının Faziletleri Nelerdir?

Hamd duasının faziletleri bir hayli fazla olmaktadır. Her şeyden bütün dünyanın malı veya mülkü verilse dahi kazanılamayan huzuru artırmaktadır. İnsanın hem bedenen hem de zihnen daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Allah'a karşı kalpten yapılan hamd duası, verilmiş olan nimetlere karşı teşekkür edildiğini belirtmektedir.

Nevzat Laleli

“Hak’kı hak bilmek…” sohbetleri

Sohbetlerimizde birinci adım “besmele” den sonra ikinci adımda ise “Hamdele ve Salvele” getiriyoruz. Bu yazımda da Hamdele ve Salvelenin önemi üzerinde birkaç kelime ile durmak istiyorum.

Cemil Çiftçi adında ki yazarımız, Hamdele ve salveleyi şu şekilde açıklamaktadır.

Hamdele; “El Hamdülillahi Rabbil âlemin – Âlemlerin Rabbına hamd olsun” cümlesinin kısaltılmışıdır. Hamd kelimesinden türetilmiştir. Eski yazarlarımız, şairlerimiz yazmaya, vaizlerimiz ve hatiplerimiz ise konuşmalarına Besmele ile başlar, sonra hemen arkasından Allah’a hamd ve Rasulune salâvat getirir, onun ehl-i beytine (aile efradına) ve ashabına (arkadaşlarına) salât ve selam okurlardı.

Hamd ve şükür kelimeleri aynı manayı dile getiriyorlarsa da Hamd’da, şükrün yanı sıra bir dua ifadesi de bulunmaktadır. Yani hamd, hem şükür ve hem de duadır.

Bir Hadis-i Şerif de; “Hamd, şükrün başıdır. Allah’a hamd etmeyen şükür de etmemektedir.” “Allah’a hamd edin ve O’na şükredin” (Ahmed bin Hambel I/)

seafoodplus.infoüli̇seafoodplus.info

Bir şeye başlarken Hamdele ve Salvele ile başlanıyorsa o şey bereketleniyor yani o şeyin manen ve madden artması sağlanıyor demektir. Besmele, Hamdele ve Salveleden yoksun olan her şey ne o şeyi kullanana ve ne de isteyene bir hayrının dokunmayacağı bildirilmiştir.

Salâvatın önemi önce Kur’an-ı Kerim’de belirtilmesinden gelmektedir. Allah ve meleklerinin her an sevgili Resulü Hazret-i Muhammed (s.a.v) salat etmekte oldukları, bizlerin de bu kervana katılmamız gerektiği ifade edilmektedir.

Ahzap suresi Ayette; “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salat ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de O’na salat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin” buyrulmaktadır.

İbn Abbas (r.a) bu ayetin manasını, "Şüphesiz Allah ve Melekleri, Peygamberi bereketle kuşatırlar…" manasını vermiştir. El-Müberred de (ö. / ),

Salât kelimesinin aslında "rahmet, dua etmek" manasına geldiğini, Allah tarafından yapıldığında "rahmet", melekler tarafından yapıldığında "Allah'ın rahmetini istemek" demek olduğunu beyan eder. Nitekim melekler bir şahsa salât getirirken "Allah'ım onu bağışla, ona merhamet et" derler.

Salât ve selâm getirmekten maksat, Hz. Peygamber (s.a.v)'e tazimdir. Dünyada O'na yapılacak tazim, O'nun hatırasını yüceltmek, Din’ini yaymak ve sürekliliğini temine çalışmaktır. Ahirette ise sevabının çoğalması, ümmetine şefaatçi kılınması, el-Makâmu'1-Mahmûd'a (Livau'l-Hamd altında kurulan şefaati Kübra makamına) yükselmesiyle elde edeceği faziletinin devamına dua etmektir.

Diğer taraftan İbnu'l-Arabî Hazretleri der ki: "Hz. Peygamber (a.s)'e yapılan salâtın faydası, onu yapana döner. Zira salât getirmek okuyanın samimi itikadını ve niyetini, Peygamber (s.a)'e sevgisini, itaate devam etmesi ve hürmetini gösterir" (El-Kastallânî).

Salâvat getirme Hz. Peygamber (as)'in ruhuyla irtibat kurmayı ve O'nun nurundan istifade etmeyi temin eder. Zira salâvat getirene Hz. Peygamber de (as) bir misliyle salât eder (rahmet diler) (Ed-Dihlevî, Hüccetullâhi'l-Balığa, II, )

Peygamber (a.s.m) Efendimiz bir keresinde minbere çıkarken; Bir adım çıktı, "Amin…"; bir adım daha çıktı, "Amin…"; bir adım daha çıktı, "Amin…" dedi.

Hutbesi bittikten sonra: "Ya Resûlallah! Minbere çıktığınız zaman âmin dediniz, her adımınızda bunu neden söylediniz?" diyerek sebebini sordular. Buyurdu ki: "Cebrail (a.s.) üç dua etti,  ben de onlara âmin dedim, dedi.

Birisi: Cebrail(a.s.): “Annesine, babasına veya sadece onlardan birine ulaşmış bir evlat, (onlara güzel hizmet edip, onların hayır duasını alıp) cenneti kazanamadıysa ona yazıklar olsun/burnu yerde sürtünsün!” dedi, ben de âmin dedim.

İkincisi:Cebrail:“Sen peygamber olarak, bir insanın yanında anıldığın zaman, sana salat-ü selâm getirmezse; ona yazıklar olsun!.. Onun burnu yere sürünsün!” dedi.  Ben de ona âmin dedim."

Üçüncüsü, Cebrail: “Ramazana eriştiği halde bir insan, buna ramazanın feyzinden, bereketinden istifade edememiş, Ramazan gelmiş geçmiş de hâlâ Allah'ın mağfiret ettiği bir kul olamamışsa, Allah'ın affını, mağfiretini kazanamamışsa; yazıklar olsun o kula!.. Burnu yerde sürtsün!"' diye  dua etti.  Ben de ona âmin dedim” buyurdu (Buharî-müfred- /)

Salaten Tüncina ve Salat-ı Tefriciyye Arapça okunuşu! Zor ve sıkıntılı anlarda okunan dua

Salaten Tüncina ve Salat-ı Tefriciyye Arapça okunuşu! Zor ve sıkıntılı anlarda okunan dua

Duaların kabul olması için öncesinde Allah'a hamd-ü sena daha sonra da peygamberine salat-ü selam getirmenin etkili olduğuna işaret eden Peygamberimiz (SAV) için okunabilecek Salaten Tüncina ve Salat-ı Tefriciyye duaları vardır. Salaten Tüncina ve Salat-ı Tefriciyye dualarının Arapça okunuşlarını sizlere derledik. Dert, dilek ve sıkıntılı zamanlarda okunabilecek Salaten Tüncina ve Salat-ı Tefriciyye duası

Salat-ı Tefriciyyeduası, genelde önemli istekler için okunanadua olarak da bilinir. Salat-ı Tefriciyye türündeki salat-ü selamlar, Peygamberimiz (SAV) için yaptığımız makbul dualardandır. Bu dualar ibadet amaçlı okunabilir. Salat-ı Tefriciyye ve Salaten Tüncina gibi dualar, Efendimiz (SAV)'den nakledilen olmasa da Kur'an-ı Kerim'de Peygamber Efendimiz (SAV)'e selam getirmeyi emreden ayetlerine istinaden asr-ı saâdetten çok sonraları düzenlenmiş salât-ü selâm türündendir. Dua edilmeden önce salavat getirmenin müstehap bir davranış olduğunu buyuran Efendimiz (SAV), dua eden bir adamın, dua ederken kendisine salât ve selam okumadığını görmüş ve "Bu kimse acele etti." buyurmuş, sonra adamı çağırıp "Biriniz dua ederken, Allah Teâla’ya hamd-ü senâ ederek başlasın, sonra O'nun Peygamberine salât okusun, sonra da dilediğini istesin." (Ebû Dâvûd, Vitr, 23) buyurmuştur.

Salavat nedir? Peygamberimize salavat nasıl getirilir? Sevgiliye en güzel salavatı şeriflerİLİŞKİLİ HABERSalavat nedir? Peygamberimize salavat nasıl getirilir? Sevgiliye en güzel salavatı şerifler

SALAT-I TEFRİCİYE (NARİYE) DUASI NEDİR?

zor ve sıkıntılı anlarda hangi dua okunur

zor ve sıkıntılı anlarda hangi dua okunur

Salat-ı Tefriciye ihlasla ve samimiyetle okunmaya devam edildiği zaman kişinin dileklerinin gerçekleşmesi, sıkıntı çektiği durumların kalkması, hastalık gibi durumlarda oldukça işe yarayan dualardandır. Sadece bu dua için değil diğer dualarda da okunan sayıya göre derece ve faziletler vardır. Duaların belirli sayılara göre okunması duadaki etkiyi kat kat arttırabileceği çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir. 

Çoğunlukla "Allahümme salli" cümleleriyle başlayan bu dualarla Efendimize salât-ü selam getirerek dünyevî ve uhrevî isteklerimizi Allah'tan niyaz edebiliriz.

SALAT-I TEFRİCİYE DUASI ARAPÇA OKUNUŞU:

salatı tefriciye

salatı tefriciye

SALAT-I TEFRİCİYE DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU:

"Allâhumme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen alâ Seyyidinâ Muhammedinillezî tenhallü bihil ukadü ve tenfericu bihil-kürebü ve tukdâ bihil-havâicu ve tünâlü bihir-reğâibü ve hüsnül-havâtimi ve yustaskal ğamâmu bivechihil Kerîm ve alâ âlihî ve sahbihi fî külli lemhatin ve nefesin bi adedi külli ma’lûmin lek."

SALAT-I TEFRİCİYE DUASI ANLAMI:

salavat duaları

salavat duaları

"Allahım! Bizim Efendimiz Muhammed’e (sav) kusursuz bir salât ve rahmet, mükemmel bir selâm ve selâmet vermeni diliyoruz. O Peygamber ki, onun hürmetine düğümler çözülür, sıkıntılar ve belalar onun hürmetine açılıp dağılır, hacet ve ihtiyaçlar onun hürmetine yerine getirilir. Maksatlara O’nun hürmetine ulaşılır, güzel sonuçlar O’nun hürmetine elde edilir. O’nun şerefli yüzü hürmetine bulutlardaki yağmur istenilir, Allah’ım, onun ehl-i beytine, ashabına da her göz kırpacak kadar zamanda (her an, saniye) her nefes alacak zamanda sana malum olan varlıklar sayısınca salât et."

AllahİLİŞKİLİ HABERAllah'ın en güzel 99 ismi sıralaması! Esmaü'l- Hüsna (Allah'ın 99 ismi) anlamı ve faziletleri

SALAT-I MÜNCİYE DUASI NEDİR? SALAT-I MÜNCİYE DUASI ARAPÇA OKUNUŞU

Salat-ı münciye duası arapça okunuşu

Salat-ı münciye duası arapça okunuşu

(SALATEN TÜNCİNA) SALAT-I MÜNCİYE DUASI TÜRKÇESİ:

"Allâahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin, salâten tüncînâ bihâ min cemîil ehvâali vel âfât, ve takdî lenâ bihâ cemî'al hâcât, ve tutahhirunâ bihâ min cemî'isseyyi'âat ve terfe'unâ bihâ indeke a'ledderecâat, ve tübelliğunâ bihâ aksa'l gayât, min cemî'il hayrâti fi'l hayâti ve ba'del memâat, inneke alâ külli şey'in kadîr."

SALAT-I MÜNCİYE DUASI ANLAMI:

"Allah’ım! Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafâ’ya salât eyle. Öyle bir salât ki; o salât vesîlesiyle bizi bütün korku ve afetler-den kurtar, bütün ihtiyaçlarımızı gider, bizi bütün günahlardan temizle, bizi derecelerin en yücesine yükselt ve onun vesîlesiyle bizi, hayatta ve ölümden sonra bütün hayırların en son noktasına ulaştır. Şüphesiz sen her şeye kâdirsin."

Hangi marka dikey süpürge iyi? En iyi dikey süpürge modelleri ve fiyatları

İLİŞKİLİ HABER

Hangi marka dikey süpürge iyi? En iyi dikey süpürge modelleri ve fiyatları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir