bun kreatinin oranı düşüklüğü / Kreatinin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği, Ne İşe Yarar? - Nefis Yemek Tarifleri

Bun Kreatinin Oranı Düşüklüğü

bun kreatinin oranı düşüklüğü

BUN (Kan &#;re azotu) nedir? BUN değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;ksekliği nedenleri ve belirtileri

Böbreklerin sağlıklı olduğu zamanlarda vücuda zararlı olan üre azotu kandan ayrılır ve bu ayrılma idrarla gerçekleşir. Kan Üre Azotu olarak belirtilen BUN testi ya da diğer bir ifade ile kan üre azotu, kan içinde sabitlenmiş üre azotunun miktarının belirlenmesi için kullanılmakta olan bir laboratuvar testidir.

Bun değeri kaç olmalı?

Kandaki üre azotu olarak da bilinen BUN testinin aralığı:

Yetişkinlerde 10 mg / dL ve 20 mg / dL 'dir.

Çocuklarda 5 mg / dL ve 18 mg / dL ‘dir.

BUN testinde bulunan referans değerlerinden yola çıkılarak öğrenilen sonuç, akut veya kronik böbrek hastalıklarının öncüsü olabilir. Sonucun kritik değerin üzerinde olması, böbrek yetmezliği gibi çok ciddi durumların bir belirtisi olabilir.

Bu hastalık, konjestif kalp nedeniyle böbreklere kan akışındaki azalma, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara da neden olabilir. Yüksek BUN değeri, uzun süre su olmaması veya uzun süre idrar retansiyonu nedeniyle gözlenen dehidrasyon sebebiyle de görülebilir.

BUN düşüklüğü nedenleri

Düşük BUN yaygın olarak görülmemektedir. Düzensiz ya da yetersiz beslenme sonucunda meydana gelen bu durum, aşırı su tüketilmesi nedeniyle de görülebilir. Genel olarak, vücudun beslenme ile ihtiyaç duyduğu protein miktarını karşılayamaması nedeniyle ortaya çıkan düşük miktarda BUN, antibiyotik ve anabolik steroid ilaçlardan kaynaklanabilir. Bazen, karaciğer merkezli rahatsızlıklar, sindirim sistemin sıkıntıları, diyabet ve tüberküloz gibi sorunlar da BUN'da azalmaya neden olabilir.

BUN yüksekliği nedenleri;

BUN testindeki protein metabolizmasında son aşama olan yüksek üre azotu, çoğunlukla böbrekle ilgili bir durumun öncüsüdür. İdrar köpüğü, idrara çıkma sırasında ağrı, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler ile kendini ortaya çıkaran yüksek BUN değeri, kalp ve kan dolaşımı ile ilgili problemler nedeniyle de görülebilir.

BUN düşüklüğü belirtileri

Nadiren görülen düşük üre çoğunlukla protein bakımından zayıf diyet veya aşırı su tüketiminden kaynaklanır. Karaciğer hastalıkları ve antibiyotik kullanımı nedeniyle kullanılan bazı ilaçlar, ürenin düşmesine sebep olan faktörlerdendir. Kısa bağırsak sendromu da düşük üreye yol açabilir. Düşük üre durumunda karşılaşılan semptomlar sıklıkla ürenin düşmesine neden olan hastalıklarla ilişkilidir.

BUN yüksekliği belirtileri

Protein metabolizmasının son ürünü olan üre, kandaki miktar normal değerlerin üzerinde ise birçok sağlık sorununun, özellikle böbrek hastalıklarının öncüsü olabilir. Kontrol edilmesi gereken üre seviyesi, vücutta bizzat kişinin kendisinin de fark edeceği değişikliklere neden olur. Üre yüksekliği belirtilerinden bazıları:

- Yaralanma ve yorgunluk,

- Kas güçsüzlüğü,

- Baş ağrısı,

- İştah kaybı,

- Kilo kaybı,

- Mide bulantısı ve kusma,

- Nefeste amonyak kokusu,

- Kuru ağız,

- Ağızda yanma hissi,

- Düzensiz uyku,

- Solunum bozuklukları.

False

Böbrek fonksiyonlarının sorunsuz çalışması sindirim sistemi açısından oldukça önemlidir. Böbrek fonksiyonlarının sağlık olup olmadığını anlamak için yapılan kan testine BUN Kan Testi denilmektedir. Biz de sizin için Bun Testi hakkındaki bilgileri derledik. Sağlıklı okumalar!

Bun Testi Nedir? 

Bun testi, böbreklerin işlevini ne kadar yerine getirdiğini analiz etmek için yapılan test olarak tanımlanır. Bun testi “kan üre azot”u olarak da tanımlanmaktadır. Üre azotu, vücudun proteinleri parçaladığında karaciğerde oluşan atık maddeye denir. Sağlıklı böbrekler bu üre azotunu filtreler ve idrar yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin ya da karaciğerin hasar görmesi durumunda “BUN” yani üreazotseviyesinde artış görülebilir. Kanda bulunan gereğinden fazla üre azotu böbrek ve karaciğerlerde sağlık sorunlarının işaretidir. Bun değer hastanın yaşı ve cinsiyetine göre değişmektedir. Genelleyecek olursak, aşağıdaki değerler  BUN yani üre değeri için normal değer kabul edilir;

–        Yetişkin erkeklerde; mg/dL

–        Yetişkin kadınlarda; mg/dL

–        yaş aralığındaki çocuklarda; mg/dL

–        60 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin normal BUN (üre) seviyeleri 60 yaşının altındaki yetişkinlere oranla daha yüksektir.

bun testi

Bun Testi Ne için Yapılır?

Bun testi, böbrek fonksiyonlarını analiz etmek için kullanılan kan testi uygulamasıdır. Bazı durumlarda, bun testi tanı koymak için yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda kreatinin testi gibi diğer kan testleri de yapılabilir. Bun testi aşağıdaki durumları teşhis edebilmek için kullanılır. Bu durumlar;

·       Karaciğer hasarı,

·       Zayıf dolaşım,

·       İdrar yolun hastalıkları,

·       Konjestif kalp yetmezliği,

·       Sindirim sistemi kanaması,

·       Yetersiz beslenme,

·       Var olan hastalıkların böbreklerden dolayı olup olmadığını anlamak için

·       Böbrek fonksiyonlarının durumunu öğrenmek için,

·       Diyaliz tedavisi için yol belirlemek için de bun testi yapılabilir. Bun testi sadece üre azot miktarını ölçer. Üre azotu sayısının neden yüksek olduğu ya da neden düşük olduğunu teşhis etmek için bun testi uygulaması yapılmaz. 

Bun Testi Değerinin Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?

Bun testi karaciğer ve böbreklerle ilgili sorunları gösterebilir. Ancak bun testi sağlık probleminin nedenlerini söylemez, bu yüzden de sağlık sorununun neden kaynaklandığını anlamak için araştırma yapılması gerekmektedir. Eğer BUN değerleriniz yüksek ise aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir;

·       Kalp rahatsızlıkları,

–       Kalp yetmezliği

–       Kalp Krizi

·       Diyabet

·       Hipertansiyon

·       Sindirim sisteminde kanamaların olması

·       Susuz kalma (dehidrasyon)

·       Yüksek protein seviyeleri

·       Böbrek hastalıkları

–       Böbrek yetmezliği

–       İdrar yollarındaki tıkanıklık

·       Stres

·       Şok olma hali

·       Bazı tedaviler için kullanılan ilaçlar Bun seviyesinin yüksek olmasına neden olabilir. 

Bun seviyesinin düşürebilmek için öncelikle bun seviyesinin yükselmesine neden olan hastalıkları teşhis etmek gerekir. Bu durumda yeteri kadar sıvı tüketimi ve düşük proteinli bir diyet programı Bun değerlerinin düşmesine yardımcı olabilir. 

BUN Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir? 

Bun seviyesindeki yani üre seviyesindeki yüksekliğin nedeni böbreklerde bulunan sağlık sorunları olabilir. Proteinin parçalanması sonucunda ortaya çıkan BUN (üre), böbreklerin bu üreyi idrar yoluyla dışarı atamadığı durumlarda kanda birikir. Bun seviyenin yüksekliğinin muhtemel belirtileri aşağıdaki gibidir;

·       Kaslarda güçsüzlük

·       Aşırı kilo kaybı

·       İştah kaybı

·       Düzensiz uyku

·       Baş ağrısı

·       Solunum bozukluğu

·       Anemi(kansızlık)

·       Bulantı 

·       Kusma

·       Ağızda yanma hissi ve ağızdaki kururluk

·       Halsizlik durumu

·       Sürekli hıçkırma hali

·       Nefeste koku

Gibi belirtiler Bun seviyesinin yüksekliğinden dolayı meydana gelebilir. Bunun net bir şekilde belirlenmesi ve altta yatan sağlık sorunlarının teşhisi ve tedavisi için bir hekime danışmanız gerekir. Hekiminiz sizin için uygun yönlendirmeyi yapacaktır. 

BUN seviyesinin Düşüklüğünün Nedenleri Nelerdir?

Bun seviyesinin düşüklüğü sık karşılanan bir durum değildir. Düzensiz ve yeteri kadar beslenmeme ve yeteri kadar su tüketilmemesi gibi durumlarda BUN seviyesinde düşüklükle karşılaşılabilir. 

·       Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar protein alamama

·       Antibiyotik ve anabolik steroid türü ilaçların kullanılması,

–        Karaciğere bağlı hastalıkların

–        Sindirim sistemine ait problemlerin 

–        Diyabet

–        Siroz 

–        Verem 

·       Pankreasa yapılan müdahaleler

–        Pankreasın bir bölümünün alınması,

–        Pankreas yetmezliği 

–        Pankreas kanseri

·       Karaciğer yetmezliği

·       Yetersiz beslenme

–        Yetersiz protein alımı

·       Hamilelik

·       Antidiüretik hormon salınımı 

Gibi bazı hastalıklar BUN seviyesindeki düşüklüğün sebebi olabilir. Bu nedenlerin ortaya çıkarılması için bir doktora danışmanız ve doktorunuzun bu sorunları tedavi etmek amacıyla sizin için belirlediği tedavi yöntemlerine uymanız gerekmektedir.

Ayrıca vücudumuzdaki kan değerlerini düzenlemek ve sağlığımızı tehlikeye atacak vitamin ve mineral eksikliği yaşamamak için doktor tavsiyesiyle her gün takviye gıda vemultivitaminkullanmakta sağlığımızı korumak için yapmamız gerekenlerdendir.

bun/kreatin oranı

bun/kreatinin oranı hangi durumlarda artma/azalma gösterir?

1. bun/kreatinin oranı(normali /1 arasındadır) alt/üst gis kanamasının ayrımında kullanılan bir parametredir. kesin olmasa da gis kanaması olan bir hastada bun/kreatinin oranı 20/1&#x;den fazla ise bunun üst gis kanaması olabileceği düşünülür.

bununsa çok mantıklı bir sebebi var:

bilindiği gibi mide protein emiliminin çok fazla gerçekleştiği bir yerdir. eğer kanama odağı mide ise lümene salgılanıp sindirilen kandan daha fazla protein emilir ve kanda bun(blood urea nitrogen) bir kas metabolizması ürünü olan kreatinin&#x;e göre daha fazla artar.

2. bun/kreatinin oranı prerenal böbrek hasarında artar. prerenal böbrek hasarında tübüllerden geçen su miktarı azalacağı için tübüllerden geçen idrarın akış hızı da azalır, bu da ürenin geri emilim şansını arttırır. kreatinin ise en azından pratik olarak geri emilmez. dolayısıyla bun/kreatinin oranı artar.

3. ilginç olarak bun/kreatinin oranı postrenal böbrek hasarında da artar. bu sefer da idrar yollarında tıkanıklık olduğu için tübüllerde sıvı akışı yavaşlar. bu durum yine yukarıda ifade edildiği gibi ürenin geri emiliminin kreatinine rölatif artmasına sebep olur.

4. bun/kreatinin oranı musküler kişilerde kas metabolizması aktif kişilerde azalır. zira kreatinin miyositlerden açığa çıkan, bir kas dokusu metabolitidir.

5. yine rabdomiyolizde de kas dokusunda yıkım artacağı için bun/kreatinin oranı azalma gösterir.

Bun Nedir? Bun Ka&#; Olmalı? Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Nedenleri

BUN, koldan şırınga kullanılarak alınan kan örneği üzerinden, laboratuvar araştırmaları sonucunda elde edilmektedir. Teste girecek olan kişinin, kan vermeden 1 gün önce yüksek protein içeren tüm gıdalardan uzak durması gerekmektedir.

BUN Nedir?

BUN testi, ağırlıklı olarak böbrek fonksiyonlarının kontrol edilmesine imkân veren bir tetkiktir. Bu test sonucuna göre; böbreğin normal çalışıp çalışmadığı, mevcut böbrek hastalıklarının ilerleme durumu veya böbrek tedavisinin başarı durumu incelenebilmektedir.

Böbrek fonksiyonlarının yanı sıra su kaybının riskli seviyelere ulaştığı da BUN testi ile takip edilebilmektedir. Vücuttaki su kaybı arttıkça kanda yer alan BUN miktarı, kreatinin değerinin oldukça üstüne çıkmaktadır. Aynı sebepten dolayı, böbrek hastalarının sonuçlarında da BUN değeri kreatininden fazla çıkmaktadır.

BUN Kaç Olmalı?

BUN miktarının referans aralığı, testin yapıldığı laboratuvara göre ufak farklılıklar içerebilmektedir. Ancak genelde mililitre kan için üre azotunun 6 miligram ile 20 miligram arasında olması beklenmektedir. Bu değer 1 litrelik kan için ile milimol olarak tarif edilmektedir. Kandaki BUN değerleri kreatinin test sonuçlarına göre de yorumlanabilmektedir. Bu kapsamda BUN değerinin kreatinin değerine oranı 10/1 ile 20/1 arasında olduğunda sonuçlar normal kabul edilmektedir.

BUN Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Kan tahlillerine göre elde edilen BUN seviyesinin referans aralığının üstünde ya da altında olası farklı uzaman yorumlarını beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda BUN yüksekliği; çeşitli ilaçlar, yüksek protein içeren diyetler, kalp yetmezliği ve ciddi yanıklar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple test aşamasında kullanılan ilaç ve yapılan diyetler hakkında mutlaka hekimin bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Test sonuçlarında BUN ve kreatinin oranının yüksek çıkması da BUN yüksekliği olarak isimlendirilmektedir. Bu durum hasta çok su kaybettiğinde ortaya çıkmakta ve akut böbrek yetmezliğini de beraberinde getirmektedir. BUN ve kreatinin oranında rastlanılan düşüklük ise bazı hastalıklarla bağdaştırılmaktadır. Kanser ve akciğer hastalıkları bu oranın düşük çıkmasına neden olan başlıca faktörlerdir.

BUN düşüklüğünün sebepleri ise; düşük protein içeren diyetler, aşırı su tüketimi ve cinsiyet ile doğrudan etkileşim halindedir. Buna bakılarak erkeklerdeki BUN seviyesinin genellikle kadın ve çocuklarınkine kıyasla daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu yüksekliğin sebebi erkek vücudunun proteini daha etkili bir şekilde yıkıma uğratabilmesidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası