fazla gübre ağacı kurutur mu / Budama Hakkında Herşey! Budama Nasıl Yapılır?| Tohum Saksi Sebze fidesi ve Meyve Fidani

Fazla Gübre Ağacı Kurutur Mu

fazla gübre ağacı kurutur mu

Aşırı su verilen bitkileri kurtarmanın p&#;f noktaları

Bitkiler çok fazla sulanınca, oksijen de dâhil olmak üzere gaz değiş tokuşu yapamaz ya da besin maddelerini ememez. Bu yüzden bitkileri sularken çok dikkatli olmanız gerekir. Peki bitkinin aşırı sulandığı nasıl anlaşılır? Aşırı su verilen bitkilere nasıl bakım yapılır? Aşırı sulama sonrasında bitkileri nasıl eski haline getirilir? İşte sizin için belirlediğimiz yöntemler

Bitkinin aşırı sulandığı nasıl anlaşılır?

Bitkiyi güneşli bölgeden uzak tutun ve gölgeye çekin

Bitkiler çok fazla güneşin altında kaldığın da kendi kendine bile sulanabilir. Bitkinizin yaprakları açık yeşilse ya da sararmışsa bu aşırı sulanma belirtisidir.  Verdiği filizler yeşil değil de kahverengiyse bu da benzer bir işarettir.

Saksının alt kısmını inceleyin

Drenaj deliği hiç yoksa büyük ihtimalle bitkinin aşırı sulanma sorunu vardır çünkü suyun fazlası, saksının içinde kalıp kökler boğar. Bitkiyi kurtarmak için delikleri olan yeni bir saksı satın almanız gerekir.

Toprağın rengi önemli

Eğer bitkinin toprağı yeşilse bu durum aşı miktarda suda yetişen su yosunudur. Böyle bir durumda yeni toprak almanız gerekir. Bitkiniz solmuşsa ve hiç filiz vermiyorsa bu belirtiler bitkinin aşırı sulamaktan ölmeye başladığının işaretidir.

Aşırı su verilen bitkilere nasıl bakım yapılır?

Bitkiyi mutlaka gölgede tutun

Aşırı su verilen bitkilerin üst kısımlar susuz kalır. Bu noktada bitki daha yavaş  kuruyacaktır ama bitkinizi gölgede tutmanız onun aşırı strese girmesini engelleyecektir.

Kökleri yumuşatmak için saksının yanlarına hafifçe vurun

Bitkinin köklerini kenarlardan gevşetmeye çalışmak için saksının yanlarına hafifçe vurun. Toprağın ya da bitkinin üst kısmını nazikçe tutup saksıdan dışarı çıkarın.

Aşırı su verilen bitkileri kurtarmanın püf noktaları

Bitkiyi yeniden bir saksıya ekmeden önce yarım gün saksının dışında bırakın

Bitkiyi yeniden bir saksıya eklemeden önce birkaç saat ya da yarım gün saksının dışında tutun. Bu durumda bitkiyi fırın ızgara telinin üstüne koyun, bu yöntem havanın kökleri bir süre kurutmasını sağlayacaktır. Köklerin kahverengi olup olmadığına dikkat edin, unutmayın sağlıklı kökler beyaz olur.

Drenaj delikleri olan yeni bir saksı edinin

Bitkiye, suyunu boşaltabileceği daha çok yer sağlamak için alt kısmına biraz çakıl taşı ya da bitki taban örtüsü koyun. Drenaj delikli saksı almayı unutmayın.

Üstünde su yosunu olan toprağı bitkiden ayırın

Bitkinin köklerine zarar vermemeye özen göstererek üstünde su yosunu olan toprağı bitkiden ayırın. Tekrar kullanılmaması için bu toprağı çöpe atın.

Köklerde aktif halde çürüme olup olmadığını belirleyin

Kökler kokmaya ve çürüyüp kompost benzeri bir şeye dönüşmeye başlarsa, yeniden ekmeden önce kökün bu kısımlarını kesmeniz gerekir.  Bu noktada kesinlikle hastalıklı veya çürüyen kısımlarını kesin. Bitkiyi yeni saksıya koyun ve köklerin etrafındaki alanları yeni toprakla doldurun.

Dışarısı çok sıcaksa yaprakları nemlendirin

Bu yöntem toprağa aşırı su vermeden yaprakların biraz su almasına yardımcı olacaktır.

Aşırı su verilen bitkileri kurtarmanın püf noktaları

Toprağın üst kısmı kuruyana kadar bekleyin

Toprağın üst kısmı kuruyana kadar bekleyin ve daha sonra hafifçe sulayın. Fazla suyun akması için saksının altına bir saksı altlığı koyun.

Aşırı sulama sonrasında bitkileri nasıl eski haline getirilir?

Bitkiyi sadece toprağın yüzeyi kuru olduğunda sulayın. Toprak tamamen kuruyuncaya kadar beklemeyin, bu durum bitkinin şoka girmesine neden olabilir. Her sulamadan önce yüzeyi mutlaka test funduszeue.infoe yeni bir filiz görene kadar gübre eklemeyin. Kök sisteminin, bu besin maddelerini emmesi için sağlıklı olması gerekir. Ayrıca gübre, sağlıksız kökleri yakabilir.

Bitkiniz yenir bir filiz verdikten sonra sulama yaparken arka arkaya iki kere gübreleyin.

Bu yöntem bitkiyi iyileştirirken daha çok besin maddesi almasına yardımcı olacaktır. Son olarak bitkinin tamamı iyileştikten sonra her 7 ila 10 sulamada bir gübreleyin.

Şeker Gübresi Nedir? (Amonyum Sülfat Gübresi)

Şeker Gübresi Nedir?

Ekinlerin sağlıkla yetişmesi, kaliteli hasat vermesi için doğru beslenmesi çiftçilerimiz için büyük önem taşıyor. Aylarca verilen emeğin hakkının alınması için doğru seçimler yapmak gerekiyor. Özellikle üst üste yapılan ekimde ve ekim nöbeti uygulanmadığında, topraklarımızda besin değeri kaybolduğu için maalesef bereket azalabiliyor. Çiftçilerimiz ekinlerine verim katabilmek, kireçli topraklarını daha verimli hale getirebilmek için çoğu zaman şeker gübresi kullanıyor. İçinde azot ve sülfür bulunan şeker gübresini daha yakından tanımak için yazımızı okuyabilirsiniz. Siz de şeker gübresi olarak bilinen amonyum sülfat hakkında bilgiler edinerek tarımda başarıyı elde edebilirsiniz. 

Şeker Gübresi - Amonyum Sülfat Nedir?

Şeker gübreleri hem üst gübrelemede hem de taban gübresi olarak kullanılabiliyor. Gübre, içindeki amonyum formundaki azot sayesinde topraktaki fosforun alımına yardımcı oluyor. Bu formdaki azotun nitrata dönüşmesi sırasında pH düştüğü için uzun süreli kullanımı toprak asitliliğini artırıyor. Yoğun kullanımda kireçlenme sorununa dikkat etmek önem taşıyor. Asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine %33 amonyum nitrat gübresi tercih ediliyor. Ancak halihazırda kireçli olan topraklar, şeker gübresi ile bereketli birer tarım alanına dönüştürülebiliyor. Doğru zamanda, doğru oranda ve doğru ekinlerde kullanılan ürün, verimli bir sezonun sırrı oluyor.  

Şeker Gübresi İçeriği

Toprağın azot ve kükürt ihtiyacını geri kazandırmak için kullanılan amonyum sülfat gübresi, %21 N, %27 S içeriyor. (Kaynak: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)Bilimsel adı amonyum sülfat gübresi olsa da kristal şekli nedeniyle bu gübre çiftçilerimiz arasında şeker gübresi adıyla biliniyor. Ürün, tarım tedarik zincirinde AS %21 adıyla anılabiliyor. Çoğunlukla beyaz renk olan şeker gübresinin zaman zaman granül yapıdaki, açık sarı, gri, yeşil ve açık kahverengi versiyonları da bulunabiliyor. Üre gübresine göre suda daha az çözünüyor. Gaza dönüşebilen içeriğin uzun süre toprakta kalması verim beklentisini azaltıyor.

Şeker gübresi içeriği nedeniyle depolamada ekstra özen gerektiriyor. Ürünün asla, üre gübresi ile aynı kapalı ortamda depolanmaması gerekiyor. Isı ve ışık kaynaklarından uzağa stoklanması tavsiye ediliyor. Paketlenmiş gübrelerin küme halinde istiflenmesi, ancak bu sırada en fazla 15 çuval sıra yüksekliği olmasına özen gösterilmesi öneriliyor. Çuvalların zemine değmemesi için teması kesecek ızgaralar kullanılabiliyor, onların arasında en az 1 metre mesafe bırakılıyor. Depoların kuru ve havalandırılmış olması, alanda sigara içilmemesi, ateş kullanılmaması güvenlik önerileri içinde yer alıyor. Isı, gübrede fiziksel bozulmalara sebebiyet verebiliyor, bu nedenle direkt güneş ışığının teması uygun görülmüyor. Şeker gübresi, nemli ortamlarda depolanamıyor. Özellikle gece ve gündüz sıcaklık farkı çok olduğunda nem daha fazla olacağı için bu bölgelerde gübre depolarının kapılarının kapalı olması tercih ediliyor. Gübre elle uzun süre temas edeceği zaman, çiftçilerimizin kesinlikle eldiven kullanması gerekiyor. Ürünün cilde uzun süre temasından kaçınılıyor. 

Şeker Gübresi Ne Zaman ve Nerelerde Kullanılır?

Amonyum sülfat gübresi, çoğunlukla ekim sırasında atılıyor. Böylece bitkilerin büyüme süreci hızlandırılıyor. Ancak gübrenin gaza dönüşme ihtimali nedeniyle, gerekli miktarın diğer yarısı da gelişim sürecinin ilerleyen basamaklarında veriliyor. 

  • Tahıl ekiminde gübre miktarının yarısı kullanılırken sapa kalkma döneminde diğer yarısı uygulanıyor. 
  • Merve ağaçlarında çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, püskürtme işlemiyle gübre veriliyor. Çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine gübre gömülerek de uygulama yapılabiliyor. 
  • Bağda amonyum sülfat gübresi kullanılacağında gübrenin yarısı ekimde, yarısı şubat veya mart aylarında toprak işlenirken dökülüyor. 
  • Sebze ekiminde, amonyum sülfatın yarısı dikimden 15 gün sonra yarısı meyve bağlanmasının ardından kullanılıyor. 
  • Bostanlarda amonyum sülfat kullanacaksanız gübrenin yarısını ekim sırasında yarısını çapadan önce vermelisiniz. 

Üst gübre olarak şeker gübresi verildiğinde gübrenin muhakkak toprağa karıştırılması gerekiyor. Toprak yüzeyinde kalan amonyum sülfat alkali koşullarda gaz kaybına yol açtığı için gübre verimini kaybediyor. Uygulama esnasında serpme veya mibzer yöntemleri kullanılabiliyor. Ağaçlarda, taç izdüşümüne gömülerek ve püskürtülerek toprağa besin verilebiliyor. Ekinlerin ihtiyacından az miktarda gübre verildiğinde, gelişimde zayıflık görülebiliyor. 

Ekine uygun miktardaki gübre belirlenirken dekar üzerinden hesap yapılıyor. Öncelikle toprak durumunun uzmanlarca analizi şart görülüyor. Toprak analizine göre ihtiyaç netleştiriliyor ve gübre desteği ile verim artırılıyor.. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gübreleme önerilerine göre, çıkan sonuçlara göre saf madde miktarı 5 ile çarpılıyor. Örneğin toprak analizi sonucu, saf madde miktarını 5 kilogram gösteriyorsa, şeker gübresi miktarı dekar başına 5x5=25 kilogram oluyor. Eğer 10 dekar kadar bir ekim alanı söz konusuysa toplam ihtiyaç kilogramı buluyor. kilogram ekimde, kalanı ise ekinin cinsine göre gelişme döneminde verilebiliyor. 

Şeker Gübresi Faydaları 

Şeker gübresi yararları, zararlarından çok daha fazla. Çiftçilerimiz arasında mucize adıyla anılan şeker gübresinin faydaları şöyle sıralanıyor: 

  • Sulama suyu kireçli olan bölgelerde kullanımı yarar sağlıyor. Toprağın pH derecesini düşürüyor. 
  • Uygun topraklarda, doğru miktarlarda kullanıldığında verimi yüksek oranda artırıyor. 
  • Özellikle azot, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırıyor. 
  • Ekinleri için sadece doğal sığır ve koyun gübresi kullanan çiftçilerimiz, azot oranını yükseltmek için şeker gübresine başvurabiliyor. 
  • Kumlu topraklarda seyrek olarak kullanımı toprağın besleyiciliğini artırıyor. 
  • Kurak bölgelerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Toprağın nemi ile beraber eriyebilme özelliği, kalıntı bırakmaması onun tercih edilebilir kılıyor. 
  • Damla sulama sonrasında tarım alanlarımıza rahatlıkla serpilebiliyor. 

Şeker gübresi doğru kullanıldığında herhangi bir zararından söz edilmiyor ancak bilinçli kullanılmadığında ekin kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Şeker gübresi zararları ile karşılaşmamak için dikkatli kullanmalı, uzman önerilerini dikkate almalısınız. Şeker gübresi, asitli topraklarda çok fazla ve uzun süreli kullanımda, kalsiyum eksikliğine neden olabiliyor. Yanlış kullanım, ekin köklerinin tamamen yanmasına, besleyicilik kaybına koşul oluşturuyor. Yaprak güzelliği için yetiştirilen saksı bitkilerine azot desteği gerekmiyor. Gereksiz yere bu bitkilere şeker gübresi koymak onların solmasına sebep verebiliyor, bitkilerin sağlığı riske atılıyor. Özellikle torf gibi topraklarda şeker gübresi kullanımı faydadan çok zarar getiriyor. Bitkilere torf üzerinde azot verildiğinde hiçbir işe yaramıyor, çünkü süs bitkilerinin ihtiyaç duyduğu minerallerin hiçbiri şeker gübresinde yer almıyor. Şeker gübresini kireçsiz gerçek toprakta kullanarak en doğru seçimi yapabilirsiniz. 

Şeker Gübresi Fiyatları

Şeker gübreleri genellikle 50 kilogramlık çuvallarda sunuluyor ancak ihtiyaca göre 10 kilogramlık paketlerde de alıcı buluyor. Amonyum sülfatın markası ve ambalajı, fiyat üzerinde etkili oluyor. Birim fiyatta avantaj elde etmek isteyenler, daha büyük paketleri tercih ediyor. Paket boyutu büyüdükçe şeker gübresinin birim ücreti, toplu alım olduğundan, düşüş gösteriyor. 

Tarfin mobil uygulaması aracılığıyla alışveriş yapanlar, en avantajlı fiyatları elde etmenin huzuruyla tarlalarına bereketi taşıyor. Sizlere en uygun fiyatları sunan Tarfin, Türkiye’nin dört bir yanındaki ’ü aşkın satış noktasıyla şeker gübresi ihtiyaçlarınızda ilk adres oluyor. Siz de şeker gübresi çeşitlerini, en iyi markaları Tarfin yetkili satış noktalarında bulabilir, Tarfin Mobil üzerinden fiyatları kıyaslayabilirsiniz. Üstelik topraklarımıza bereket, çiftçimize huzur getiren alışverişlerinizi yaparken, hasat vadesiyle ödemenin rahatlığını hissedebilirsiniz. 

Şeker gübresi nerede kullanılır?

Özellikle çeltik, çay, tahıl, meyve ve sebze tarımında yoğun olarak kullanılan şeker gübresi, kireçli toprakların en sevilen gübresi olarak görülüyor. Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, brokoli, kanola, haşhaş, havuç, turp, yer fıstığı, ayçiçeği tarlalarında şeker gübresi rahatlıkla kullanılıyor.

Şeker gübresi ne zaman atılır?

Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor. Kükürdü seven bitkiler ve yağ bitkilerinde ekimle beraber, çapa sırasında ve sulama öncesinde gübre verilebiliyor. Söz konusu zeytin, bağ, bostan, meyve ve sebzeler olduğunda şeker gübresi üst gübre olarak kullanılıyor. Ancak elma, armut ve ayva ağaçlarında üst gübre kullanımından bahsedilemiyor.

share

Tarfin Çiftçinin Hep Yanında!

Tarfin satış noktaları ve güncel kampanyalar hakkında bilgi almak için telefon numaranızı bırakın, sizi arayalım.

Benzer Haberler

Marul Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Marul Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Marul yetiştiriciliği nasıl yapılır gibi birçok soru Tarfin Blog&#;ta yanıt buluyor. Marul yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Turunçgil Çeşitleri Nelerdir? Turunçgil Yetiştiriciliği
Turunçgil Çeşitleri Nelerdir? Turunçgil Yetiştiriciliği

Turunçgil çeşitleri ülkemizde çokça tüketiliyor ve yetiştiriliyor. Turunçgil yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Tarfin Mobil’de Yenilik: Fiyat Teklifi İsteme Özelliği Şimdi Yayında
Tarfin Mobil’de Yenilik: Fiyat Teklifi İsteme Özelliği Şimdi Yayında

Tarfin Mobil, sunduğu yeniliklerle çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırıyor. Fiyat teklifi isteme özelliği ile çiftçilerimiz, avantajlı girdi alışverişini deneyimliyor.

Devamını oku
success

Talebinizi Aldık. Teşekkür Ederiz.

Size en kısa sürede ulaşacağız.

Fazla gübreden yanan bitki nasıl düzelir? İşte yapılacaklar

Fazla gübreden yanan bitki nasıl düzelir? Balkon ve bahçe bitkilerinin sağlıklı gelişebilmeleri için ve yine meyve ya da çiçeklerini açabilmesi için bazı besinlere ihtiyacı vardır. Bu besinler toprağa gübre şeklinde eklenebilir. Ancak bazen fazla gübreden bitkiniz yanabilir. Peki bu durumda ne yapmak gerekiyor? Bitkili Evim&#;den Naz Irmak Saf anlattı.

FAZLA GÜBREDEN YANAN BİTKİ NASIL DÜZELİR?

Eğer gübre miktarını fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız ya da ölçek dışı bir kullanım yaptıysanız ve bunu erkenden fark ettiyseniz bitkiyi hemen bulunduğu yerden çıkartın. Köklerini öncelikle kontrol edin. Daha sonra su altında kökleri yıkayarak var olan toprağın etkisinden bir nevi uzaklaştırın ve yeni bir yere aktarın.

Fakat bu işlemi yapmakta geç kaldıysanız bazı olumsuzluklarla karşılaşmanız mümkün. Özellikle fazla gübreleme nedeniyle gübre içerisindeki besin maddeleri köklerde su kaybının yaşanmasına neden olacaktır. Ne yazık ki su kaybı, bitkide yanma dediğimiz yapraklarda kahverengileşmeye neden olacaktır.

Gübre içinde yer alan potasyumun bitkiye fazla uygulanması nedeniyle yanıklara neden olabilir. Çünkü potasyum yüksek tuz indeksine sahiptir. Bir bitkiye çok fazla gübre koymak, bir bitkinin üzerine bir tuzu dökmekle eşdeğerdir desek yalan olmaz. Tuz, tüm bitkinin nemini emer ve böylece yanmaya neden olur.

Bitkiniz tamamen ölmeden önce yukarıda anlattığımız gibi toprağını değiştirmeli, kökünü yıkamalısınız.

GÜBRELEME NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Gübrelemede kurallara uygun davranıp ölçeklendirme konusunda da dikkatli olursanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Fakat fazla miktar ya da yanlış kullanılan gübreler ne yazık ki bitki kayıplarına neden olabilecek sonuçlar doğuracaktır. Gübreleme desteği ile bitkileriniz daha dirençli olacak ve daha sağlıklı bir gelişim gösterecektir.

Bitkilerde gübreleme bitki türüne göre farklılık göstermektedir. Süs bitkileri için piyasada satılan ticari gübreler genelde üç kategoride satışa sunulmaktadır. Bunlar çiçekli bitkiler, yapraklı bitkiler ve tüm süs bitkileri için adlarıyla yer almaktadır. Bitkilerin tuzluluğa, dayanıklılık sınıflamasına bakılmaksızın birçok bitkiyi kapsayan genel olarak hazırlanmış besinlerdir.

Fakat bu tarz genel kullanımlı gübreler bitki türlerinde olumsuzluk yaşamanıza neden olabilir. Örneğin Yuka bitkisi için kullanılan piyasada ‘yeşil yapraklılar için uygun’ adıyla yer alan besinler ne yazık ki yukanın alt yapraklarında sararma meydana getirir. Bu nedenle bu bitkide o besini kullanmamak en iyisi. Ya da suyla çokca seyreltilip cc olarak miltar az tutularak kullanılmalıdır.

Satılan gübrelerin çoğunun besin seviyelerinin tuzluluğa hassas bitkiler için çok yüksek olduğu da gözardı edilmemelidir.

Çabuk alınabilen sıvı gübreler ile yavaş etkili gübreler özellikle iç mekan süs bitkilerinin ortam sıcaklığı uygun olsa bile ışığın yetersiz olması nedeniyle  aktif olarak büyüyemediği veya yavaş geliştiği dönemlerde kullanılan bu gübreler ne yazık ki  bitkileri yakabilmektedir.

Bitkileriniz için uygun bir gübre arıyorsanız mineralli ve organik gübreler arasından seçim yapabilirsiniz. Mineralli gübreler denince ilk akla gelen NPK gübre’dir. NPK; azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) için kullanılır.

  • Azot, bitkilerin büyümesi için gereklidir.
  • Fosfor, kökleri güçlendirir. Sağlıklı çiçekler, yapraklar ve meyveler elde etmenizi sağlar.
  • Potasyum olmadan bitkinin su kaynağı kesintiye uğrar.
  • Bu tür gübreler kullanarak bitkilerinizdeki eksiklikleri hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Bitki bakımında en sık yapılan hatalar ve çözümleri

Bitki bakımında en sık yapılan hatalar ve çözümleri

Şeker Gübresi Ne İşe Yarar? Şeker Gübresi Nedir, Çiçeklere ve Ağaçlara Ne Zaman Atılır?

Toprağın ve bitkilerin gübrelenmeleri, toprakta bulunmayan ya da zamanla aşınmış olan vitamin ve minerallerin sağlanması için önemli bir etkendir. Şeker gübresi ne işe yarar sorusu da tam olarak buradan hareketle çıkmıştır. Şeker gübresi nedir diye araştıran insanlar çiçeklere ve ağaçlara ne zaman atılır sorusunu da sıklıkla sormakta ve yanıt aramaktadır. Peki şeker gübresi nedir? Gelin sizler için bu soruların yanıtlarını derlediğimiz metnimizi hep beraber okuyalım.

Şeker Gübresi Nedir?

Amanyum sülfat olarak da bilinen şeker gübresi, içerisinde azal ve sülfür (kükürt) bulunan ve bu sebepten kaynaklı toprağın azot ve kükürt ihtiyacını kazandırmaya yönelik olan bir gübredir. Bitkilerin yetişmesi için toprağın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller zamanla aşınarak, bitkiler ve ağaçlar için yetersiz hale gelmeye başlamaktadır. Sürekli ekilen toprakların zaman içerisinde barındırması gereken vitamin ve mineralleri barındırmaması ile birlikte, o topraklara gübreleme işlemi uygulanmaktadır. Tarımda sıklıkla uygulanan işlemlerden biri olan gübreleme çeşitlerinden biri de şeker gübresidir. Şeker gübresi içinde bulunan azot ve sülfür sayesinde toprağın işlenmesi, bitkilerin ve ağaçların yetişmesi için toprağı verimli hale getirir. Amonyum sülfat olarak da bilinen şeker gübresi bilinçli kullanılmalıdır. Böylelikle toprakların verimliliği bu bilinçli kullanıma göre artar. Şeker gübreleri hem üst gübrelemede hem de taban gübreleme de kullanılabildiği için sıklıkla kullanılan bir gübre olarak da bilinmektedir. Ayrıca asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine amonyum nitrat gübresi tercih edilmektedir.

Şeker Gübresi Ne İşe Yarar?

Şeker gübresinin yararları zararlarından çok daha fazla olması sebebiyle tarım alanında sıklıkla kullanılan ve sevilen bir gübre türüdür. Toprağın pH derecesini düşürmesiyle birlikte özellikle sulama suyu kireçli olan bölgelerde kullanımı çok fazla yarar sağlamaktadır. Uygun topraklarda doğru miktarda kullanımıyla birlikte topraktaki verimi arttırmakta ve bitkilerin gelişimini olumlu etkilemektedir. Özellikle azot, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırmakta ve azot oranının arttırılması istenilen topraklarda kullanılarak toprağın azot oranı yükseltilmektedir. Bitkilerin stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Ayrıca soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanıklılığını arttırarak çiçeklenmeyi de teşvik etmektedir. Meyvenin iriliğini, sertliğini ve lezzetini sağlamaktadır. Bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini desteklemektedir. İçeriği sayesinde toprakta hızlıca çözünen şeker gübresi, kurak bölgelerde kullanıma uygundur. Çünkü şeker gübresi toprağın nemi ile eriyebilme özelliğine sahiptir. Kireç oranı, alkali oranı yüksek olan topraklarda çok faydalı olduğu izlenmiştir. Ekonomik olması sebebiyle de sıklıkla tercih edilen şeker gübresi, çiçek yetiştiriciliğinde kullanılan torf ya da kompost gibi topraklar için verimli değildir. Şeker gübresi özellikle tahıl, çay ve çeltik ürünleri için idealdir ve sıklıkla kullanılmaktadır. Meyve ve sebze tarımında da yoğun olarak kullanılan şeker gübresi, kireçli toprakların en sevilen gübresi olarak görülmektedir. Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, brokoli, kanola, haşhaş, havuç, turp, yer fıstığı, ayçiçeği tarlalarında şeker gübresi kullanılmaktadır.

Çiçeklere ve Ağaçlara Ne Zaman Atılır?

Şeker gübresi su değdiğinde hızlıca dağılabildiği ve buharlaşabildiği için, bu gübreleme yönteminde şeker gübresinin tamamı bitkilerin ve ağaçların dikim aşamasında verilmemelidir. Büyüme aşamasında yeteri kadar verilmesiyle beklenen verime ulaşılabilir. Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesiyle, gübreden beklenen verim elde edilebilir. Ekim ve dikim aşamasında verilen gübreden arta kalan kısım ise bitkinin büyüme aşamasının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde verilmelidir. Geç kalınmaması toprağın ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alması bakımından çok önemlidir. Tahıllarda ekim aşamasında ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekim aşamasında ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebilmektedir. Zeytin, bağ, bostan, meyve ve sebzelerin ekildiği tarım alanlarında şeker gübresi üst gübre olarak kullanılmaktadır. Ancak elma, armut ve ayva ağaçlarında üst gübre kullanımı uygun değildir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası