kurşunlu kaplıcaları faydaları / Kurşunlu kaplıcaları - Vikipedi

Kurşunlu Kaplıcaları Faydaları

kurşunlu kaplıcaları faydaları

Çavundur Kaplıca Tesisleri Kurşunlu İlçesi Çavundur Beldesi’nde bulunan termal kaynaktan 54 °C sıcaklıkta 47 litre/saniye su çıkmaktadır. Belde&#;ye ve Gerede-Samsun (E 80) Devlet Karayolu&#;na , Kurşunlu&#;ya 9, Çankırı&#;ya ise 90 km. mesafede olan kaynak çevresinde , Belde Belediyesi ta­rafından işletilen iki adet açık havuz ile yataklı bir konaklama ünitesi ve 20 yataklı özel bir pansiyon bulunmaktadır. Yol, su, elektrik ve telefonu bulunan termal kaynağın hemen yakınından Çankırı-Zonguldak Demiryolu geçmekte ve aynı yerde yolcu trenleri durmaktadır.

Kurşunlu-Çavundur İl Özel İdaresi Kaplıca Tesisleri
Kaplıca suyu sodyum bikarbonatlı, hipertermal, hipotonik bir özel­lik taşımaktadır. Maden suyunun tıbbi yönden değerlendirilmesi ise şöyledir;

Doğal sıcaklığı nedeniyle tüm ağrılı hastalarda kullanılabilmesi söz konusudur. Ancak uygulamaların banyo ve hareketsiz uygulamalı türleri için °C&#;a kadar, hareketli havuzlar için °C&#;a kadar soğutulması gerekmektedir. Bu suretle, her türlü romatizmal hastalıkların kronik dönemleri, ameliyat ve travma sekellerinde yararlı olacaktır.
Alkalik özelliğine bağlı olarak, içme kürleri şeklinde değerlendirilmesi halinde karaciğer, safrakesesi ve safra yolları yetmezliklerinde kullanılabilecektir. Sarılık sonrası bozulan karaciğer fonksiyon testlerinin düzeltilmesi amacı ile, pankreasla ilgili kronik hastalıklarda, Diabetes Mellitus ve Gut hastalığında yararlı olabilir. Kronik mide ve bağırsak iltihapları, böbrek ve idrar yolları kronik iltihaplarında, böbrek taşı oluşumunu engellemek için içme kürleri şeklinde değerlendirilebilir. Ancak içme kürleri için suyun sıcaklığının genellikle 20 ila 30 °C soğutulması gereklidir.

Su, sodyum iyonu içerdiğinden dolayı üst solunum yolları ve akciğerin allerji ve kronik iltihaplarında inhalasyon-aerosol tedavisi olarak değerlendirilebilir.

Belediyeye ait iki havuz ve konaklama tesisi de hizmete açıktır.

Aurum Kurşunlu Termal Otel
Adresi: Kurşunlu Termal Otel Çavundur Kaplıcaları, Dağtarla/Kurşunlu/Çankırı
Telefon numarası: () 51 59

KURŞUNLU’DAKİ KAPLICA SUYU İLGİ ODAĞI OLDU!

Çıkan suyun bazı hastalıklara iyi geldiğini savunan yöre halkı, bölgeye kaplıca merkezi kazandırılması için yetkililere çağrıda bulundu. Vatandaşlar, soğuk havaya rağmen 55 derece sıcaklığı olan kaplıca suyu içinde doyasıya eğleniyor.

İnegöl'e bağlı Kurşunlu Mahallesi'nde 13 yıl önce yapılan maden suyu kazısında çıkan kaynak suyu, vatandaşların ilgi odağı oldu. 10 yıldır durmadan akan kaplıca suyu, mahalle sakinlerinin de uğrak mekanı haline geldi.


Çıkan suyun bazı hastalıklara iyi geldiğini söyleyen Kurşunlu Mahallesi Muhtarı İbrahim Kılıç, 'Burada maden suyu kazısı yapıldı. Kazı yapılırken bir anda topraktan kaplıca suyu fışkırdı. Sıcaklık derecesi Çıkan sıcak suyun şifaları var. Mantara, egzama, cilt hastalıkları ve bir çok hastalığın şifası bu suda. 13 yıldır bu su durmadan akıyor. Vatandaşlar merak edip geliyor. Sıcak suyu gören içine giriyor. Bursa Büyükşehir Belediyemiz bu alanla alakalı çalışma başlattılar. Buraya oteller falan düşünülüyor. Bizde girdik eğlendik. Buraya mahalle sakinleri, farklı illerden gelen vatandaşlar, kaplıca suyundan yararlanıyorlar, eğleniyorlar." dedi.


Kaplıca suyundan yararlanan vatandaş Ercan Gündüz,"Burası mahallemizin Oylat’ı. Herkes buraya geliyor. Bizde geldik. Her derde deva. Hava soğuk olsada, suyun içine girdiğimizde kaynıyor. Burada çalışma yapıyorlar. Yakında burası Pamukkale olacak." dedi.

Kaplıcaya gelen Hüseyin Sağlam ise, " Türkiye de böyle bir yer yok. Her yerden gelen oluyor" dedi. Hüseyin Güleç, "İlk defa geldik. Çok güzel. Pandemi döneminde eğlenilecek yer. Doğayla içiçe" dedi.

 

Kaplıcalar diyarı Manisa ve Kütahya

Alaettin AVCI

Ege Bölgesi'nde yer alan Manisa ili, termal turizm açısından ülkemizin gözde şehirlerindendir. Manisa kaplıcaları arasında en ünlüleri Salihli ve Turgutlu ilçelerindekilerdir. Farklı rahatsızlıklara iyi gelen bölge suları İzmir'e yakın olan konumları nedeniyle de yerli ve yabancı tatilcilerin akınına uğruyor. Manisa'daki kaplıcalar bölgenin jeolojik yapısı göz önüne alındığında mineraller bakımından oldukça zengindir.

Ege Bölgesi ile İç Anadolu'nun ortasında yer alan Kütahya kaplıcaları ise bu bölgenin yeraltı zenginliğini ortaya çıkarır. Fay hattı üzerinde bulunan kentin birçok noktasında insan sağlığına faydalı termal tesisler bulunmaktadır. Yoncalı, Çitgöl, Eynal ve Gediz kaplıcaları olmak üzere pek çok alternatif sunan şehrin sularının sağlığa faydaları saymakla bitmez.

MANİSA

KURŞUNLU KAPLICALARI

Manisa kaplıcaları denince ilk aklımıza gelen Kurşunlu kaplıcaları Salihli ilçesinde, il merkezine 65 km uzaklıktadır. Bahçecik köyündeki bu tesisi Salihli Belediyesi işletmektedir. Etrafı yeşilliklerle çevrili kaplıca, bikarbonat, sülfat ve hidrojen sülfürlü sularla şifa dağıtmaktadır. Su ısısı ortalama 50 derece civarındadır. Tedavi edici özelliğiyle şu rahatsızlıklara iyi gelmektedir; Eklem rahatsızlıkları, sinirsel hastalıklar, kireçlenme, solunum yolu, kadın hastalıkları, cilt bozuklukları, romatizma

SALİHLİ KAPLICALARI

İl merkezine 70 km uzaklıkta bulunan termal sular, Çamurhamamı köyündedir. Köy, ismini buradaki çamurlu termal sudan almıştır. 52 derece sıcaklıkta olan sular, sodyum bikarbonat, kalsiyum ve sülfür içermektedir. Romatizmal hastalıkların yanı sıra cilt sorunlarına da iyi gelmektedir. Sart tesisleri denilen yerde 75 banyolu oda bulunur.

TURGUTLU - URGANLI

Urganlı kasabasında bulunan tesis, Manisa'ya 55 km mesafededir. Kırık - çıkık, kireçlenme, egzama, cilt ve hemoroid gibi rahatsızlıkların tedavisine iyi gelen sularıyla bu kaplıca, aynı zamanda suyunun içilmesiyle de mide, bağırsak ve böbreklere de iyi gelmektedir. Kaynakta su sıcaklığı 75 derece arasında değişmektedir.

EMİR ILICALARI

Manisa'nın Kula ilçesine İl merkezine km mesafededir. Uşak'a daha yakın olup mesafesi 70 km'dir. Şehitlioğlu köyündedir. 60 derecelik suyuyla vücutta rahatlatıcı bir etki bırakır. Banyo olarak romatizma, siyatik, kırık-çıkık, cilt ve kadın hastalıklarında kullanılmakta, içme olarak da sindirim sistemi ve karaciğer üzerindeki olumlu etkisinden yararlanılmaktadır.

SARAYCIK KAPLICALARI (DEMİRCİ)

Demirci ilçesinin Saraycık köyündedir. İl merkezine km uzaklıktadır. Konum olarak Manisa, Balıkesir ve Kütahya illerinin sınırlarının birleştiği yerdedir. 3 il merkezine de eşit mesafededir. Siyatik ve kireçlenmeye iyi gelen, ortalama 50 derece sıcaklıktaki sularıyla şifa veren banyolu kaplıcadır.

SOMA- MENTEŞE KAPLICALARI

Zaman zaman 85 dereceyi bulan su sıcaklığıyla özellikle kadın hastalıkları için faydalı etkiye sahiptir. Soma ilçesi sınırlarında olup ilçe merkezine 30, Manisa'ya km, Balıkesir'e ise 75 km mesafededir.

SARIKIZ ILICASI- ALAŞEHİR

Adını alan maden sularının bulunduğu Sarıkız yöresindeki kaplıca, 26 derecelik sıcaklığa sahip olup cilt ve sinir hastalıkları tedavisinde yararlıdır.

HİSAR KAPLICALARI (DEMİRCİ)

Demirci'ye 4 km, il merkezine km uzaklıkta bulunan Hisar Kaplıcaları'nda üç ayrı kaynaktan çıkan, sıcaklıkları derece, debileri ise 17 lt/sn arasında değişen sular banyo ve içme kürü olarak kullanılmakta, banyo olarak romatizma ve metabolizma hastalıklarında, içme kürü olarak da mide ve barsak hastalıklarında yararlanılmaktadır.

KÜTAHYA

YONCALI KAPLICALARI

Tarihi, Selçuklu dönemine dayanan hamamıyla ünlü bu yöre merkeze 16 km uzaklıktadır. Kükürt, magnezyum ve kalsiyum içeren suların sıcaklığı 42 derecedir. 20 yıl önce termal turizm merkezi ilan edilen Yoncalı'da fizik rehabilitasyon kompleksinin yanında gerek kamu işletmeleri, gerekse de özel firmaların işlettiği hamam ve havuzlar vardır.

ÇİT GÖL ILICALARI

Bu ılıcalar, Simav ilçesinin Çitgöl beldesine bulunmaktadır. İl merkezine km uzaklıktadır. Deniz seyiyesinden metre yükseklikte olan kaplıca suyunun içerdiği özellikler sayesinde, şu rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir: Cilt, egzama, bel fıtığı, siyatik, ülser, böbrek taşları ve deri rahatsızlıkları

EYNAL TERMALLERİ

Tarihi, eski çağlara dayanan Kütahya kaplıcaları içerisinde, Eynal'daki şifalı kaynak suları yüzyıllardır sağlık dağıtmaktadır. Eski tunç çağından bu yana, özellikle Bizans ve Roma imparatorlukları bu kaynaklara önem vermiştir. Suyun çıkış yeri sıcaklığı derecedir. İçerdiği sülfat, florür, bromür, sodyum ve kalsiyum mineralleriyle özellikle romatizmal hastalıklara ve eklem rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir.

GEDİZ ILICASI

Gediz ilçesi yakınında olup su sıcaklığı 95 derece arasındadır. İçerisinde buhar ve çamur banyosu ile hamamlar bulunmaktadır. Kemik hastalığı olanlar burayı tercih etmektedirler.

GÖBEL KAPLICALARI- TAVŞANLI

Nitelikli kaplıcalardandır. Su sıcaklığı sabit 32 derecedir. Astım hastaları için ideal bir merkezdir. Tavşanlı'ya 8, Kütahya'ya 50 km uzaklıktadır.

ILICA HARLEK KAPLICALARI

Kütahya'nın kuzeyinde yer alan Ilıca Harlek Kaplıcaları Kütahya- Eskişehir karayolunun kilometresinden 4 km içeridedir. Altyapısı ve çevre düzenlemesi tamamlanmış olan Ilıca Harlek Kaplıcaları 'da termal turizm merkezi ilan edilmiştir. Kaplıca suları 43 C derece sıcaklıkta olup oligometalik sular grubuna girer. Kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içeren kaplıca suları; romatizma, cilt, sinir ve kadın hastalıklarına, karaciğer yetersizliklerine, böbrek ve safra kesesi iltihaplarına iyi gelmektedir.

HİSARCIK ESİRE KAPLICALARI

Kütahya'nın batısında Hisarcık'a 10 km uzaklıktadır. 51 derece sıcaklıktaki kaplıca suları içme uygulamaları ile mide, bağırsak sistemi, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

EMET DERELİ KAPLICALARI

Dereli Kaplıcaları Emet- Tavşanlı yolu üzerinde olup, Günlüce beldesine 20 km uzaklıktadır. Kaplıca suları 40 derece olup, romatizma nevrit, nevralji, kadın hastalıkları ve kırık çıkık sekellerine banyo yolu ile iyi gelmektedir.

Çankırı Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Çankırı ilidir. Çankırı ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Çankırı şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • Çavundur Kaplıca Tesisleri
  • Kurşunlu-Çavundur İl Özel İdaresi Kaplıca Tesisleri
  • Acısu
  • Şıhlar Nezle (Nuzla) Suyu
  • Bozan Hamamı
  • Kükürt Köyü Kaynağı
  • Hışıldayık İçmesi
  • Bayramören (Melan) İçmesi
  • Maden Suları
    • Ilısılık Maden Suyu
    • Kazancı Maden Suyu

Çankırı Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Çavundur Kaplıca Tesisleri

Kurşunlu İlçesi Çavundur Beldesi’nde bulunan termal kaynaktan 54 °C sıcaklıkta 47 litre/saniye su çıkmaktadır. Belde&#;ye ve Gerede-Samsun (E 80) Devlet Karayolu&#;na , Kurşunlu&#;ya 9, Çankırı&#;ya ise 90 km. mesafede olan kaynak çevresinde , Belde Belediyesi ta­rafından işletilen iki adet açık havuz ile yataklı bir konaklama ünitesi ve 20 yataklı özel bir pansiyon bulunmaktadır. Yol, su, elektrik ve telefonu bulunan termal kaynağın hemen yakınından Çankırı-Zonguldak Demiryolu geçmekte ve aynı yerde yolcu trenleri durmaktadır.

Kaplıcaları Çankırı

Kurşunlu-Çavundur İl Özel İdaresi Kaplıca Tesisleri

Kaplıca suyu sodyum bikarbonatlı, hipertermal, hipotonik bir özel­lik taşımaktadır. Maden suyunun tıbbi yönden değerlendirilmesi ise şu şekilde; Doğal sıcaklığı nedeniyle tüm ağrılı hastalarda kullanılabilmesi söz konusudur. Ancak uygulamaların banyo ve hareketsiz uygulamalı türleri için °C&#;a kadar, hareketli havuzlar için °C&#;a kadar soğutulması gerekmektedir. Bu suretle, her türlü romatizmal hastalıkların kronik dönemleri, ameliyat ve travma sekellerinde yararlı olacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Alkalik özelliğine bağlı olarak, içme kürleri şeklinde değerlendirilmesi halinde karaciğer, safrakesesi ve safra yolları yetmezliklerinde kullanılabilecektir. Sarılık sonrası bozulan karaciğer fonksiyon testlerinin düzeltilmesi amacı ile, pankreasla ilgili kronik hastalıklarda, Diabetes Mellitus ve Gut hastalığında yararlı olabilir. Kronik mide ve bağırsak iltihapları, böbrek ve idrar yolları kronik iltihaplarında, böbrek taşı oluşumunu engellemek için içme kürleri şeklinde değerlendirilebilir. Ancak içme kürleri için suyun sıcaklığının genellikle 20 ila 30 °C soğutulması gereklidir. Su, sodyum iyonu içerdiğinden dolayı üst solunum yolları ve akciğerin allerji ve kronik iltihaplarında inhalasyon-aerosol tedavisi olarak değerlendirilebilir. Belediyeye ait iki havuz ve konaklama tesisi de hizmete açıktır.

 

 

Acısu

Kurşunlu İlçesi&#;nin 5 km. kuzeybatısında Hacımuslu Köyü yakınlarında olan Acısu İçmesi, geniş bir çayırlığın çeşitli yerlerinden kaynamaktadır. Bir bataklık oluşturan kaynaklar­dan toplam olarak saniyede litre su çıkmaktadır. Sıcaklığı 15 °C olan Acısu İçmesi tuzlu, bi­karbonatlı, karbogazoz, demirli ve alkalik bir maden suyudur. Mide, bağırsak, karaciğer, safrakesesi, pankreas hastalıklarında yararlı etkisi olan su, kanda yedek alkaliyi yükseltir, asit—baz dengesini düzenler, safra yollarında safra akımını artırıcı bir etki yapar ve safra bileşimini değiştirir. Sarılık hastalığı sonrasında kanda birikmiş bulunan safra pignentlerinin temizlenmesini de kolaylaştıran bu maden suyunun, karaciğerin bozu­lan fonksiyonlarını düzeltici tesiri vardır.

Şıhlar Nezle (Nuzla) Suyu

Korgun İlçesi&#;ne bağlı Şıhlar (Karatepe) Köyü yakınlarındaki bir dere yatağının kenarındadır. Korgun&#;a 8, Merkez İlçe&#;ye 26 km. mesafede bulunan maden suyuna Çankırı-Ilgaz Karayolunun km.&#;sinden ayrılan 3 km.&#;lik stabilize bir yolla ulaşılır. 12 ,0°C sıcaklığındaki suyun betonla çevrili bir çeşmesi bulunmaktadır. Soğuk, alkalik ve toprak alkalik, bikarbonatlı, karbogazoz bir içme suyu olan Şıhlar Nezle Suyu, İçme kürleri ile değerlendirilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bozan Hamamı

Ilgaz İlçesi&#;nin 5 km. kuzeybatısında, Aşağı ve Yukarı Bozan köyleri ara­sındaki bu maden suyu üstü açık, çevresi kapalı iki ayrı havuzdan oluşmaktadır. Hamam olarak ni­telendirilmesinin sebebi banyo olarak da kullanılması olan suyun sıcaklığı 16 °C, debisi ise litre/saniyedir. Alkalik ve toprak alkalik, karbogazoz, demir ve arsenikli, bikarbonatlı bir su olan Bozan Hamamı, banyo uygulamalarında cilt hastalıklarına, içmece olarak ise sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Kükürt Köyü Kaynağı

Atkaracalar ilçesinin 14 km. kuzeyindeki Kükürt Köyü&#;nde bulunan kaynaktan 19 °C sıcaklığında saniyede litre su çıkmaktadır. Alkalik ve toprak alkalik, karbo­gazoz özellikte olan maden suyunun yaydığı serbest kükürtlü hidrojen kokusu bir kilometre mesafeden hissedilebilmektedir. Kükürt Köyü Kaynaklarının sindirim sistemi rahatsızlıklarını iyileş­tirici etkisi vardır.

Hışıldayık İçmesi

Kurşunlu İlçesi&#;ne 30 km. uzaklıkta bulunan Melan (Soğanlı) Çayı kıyısında, kayaların arasında iki yerden çıkan maden suyu başıboş olarak dereye akmaktadır. Sıcak­lığı ortalama 18 °C olan su, bol miktarda gazlı, alkalik ve toprak alkalik, bikarbonatlıdır. Sin­dirim sistemi ve karaciğer rahatsızlıklarında yararları görülmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bayramören (Melan) İçmesi

Kurşunlu İlçesi&#;ne 20 km. mesafedeki maden suyu bir yamaçtan çıkmaktadır. Sıcaklığı 18 °C olan suyun debisi ise litre/saniyedir. Karbondioksit oranı olduk­ça yüksek, alkalik ve toprak alkalik, bikarbonatlı olan maden suyu, sülfat iyonu da içermesi sebebiyle acı bikarbonatlı sular grubuna da girmektedir.

Bayramören İçmesi&#;nden mide, karaciğer, safrakesesi ve bağırsak rahatsızlıklarında yararlanılmaktadır. Yukarıda sayılanların dışında Şabanözü İlçesi&#;nde; akciğer, safra kesesi, idrar yolları, romatizma, kırıklar, mide ile böbrek taşı rahatsızlıklarına kullanılan Dede (Çapar) Maden Suyu, cilt hastalıklarına kullanılan Karakoçaş Ilıcası, Orta Ilçesi&#;nde; cilt hastalıklarına kullanılan Derebayındır Köyü Hışıldağı ve Maden Suyu, şifalı su olarak bilinen Kısaç ve Buğuören Maden Sula­rı, Ilgaz İlçesi&#;nde; romatizma ve cilt rahatsızlıklarına kullanılan Ödemiş Kaynarcı Suyu, cilt hastalıklarına (uyuz) kullanılan Bozatlı Suyu, mide şişkinliklerinde kullanılan Yalaycık Maden Suyu, Korgun İlçesi&#;nde; şifalı su olarak bilinen Ildızım İçmesi, Yapraklı İlçesi&#;nde; şifalı su olarak bilinen Şahçuvaz Ilıcası ve doktorlarca böbrek taşı düşürmede önerilen Kullar Maden Suyu gibi içmece ve termal kaynaklar bulunmaktadır.

Maden Suları

Çankırı ili sağlık suları bakımından oldukça zengin bir çeşitlilik arzeder. Ancak, kapsamlı bir çalışmaya konu olmayan maden suları bir kısmı halihazır durum itibariyle ekonomik görünmemekte, ekonomik görülenlerin çoğunluğunda ise herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Halkımız, Çavundur dışındaki kaplıca ve içmecelerden ilkel diyebileceğimiz şekilde yararlanmaktadır.Aşağıda, İlimizde bulunan termal kaynak ve içmecelerden önemli görülenler hakkında bilgiler verilmiştir.

Kazancı Maden Suyu

Ilgaz-Kastamonu Devlet Karayolu&#;nun km.&#;sindeki Kazancı Köyünün batısındaki bir çayırlıktan kaynamakta olan maden suyu, büyük bir tabii havuzda biriktikten sonra çayırda dağılmaktadır. Sıcaklığı ortalama olarak 15 °C, debisi ise 5 litre/saniye olan maden suyunun litresinde 1 gr.&#;ın üzerinde karbondioksit bulunmaktadır. Alkalik ve toprak alkalik, demirli, bikarbonatlı olan su, karaciğer, safra kesesi, pankreas, mide ve bağırsak hastalıklarında olumlu sonuçlar vermektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ilısılık Maden Suyu

Ilgaz ilçesi&#;nin güneydoğusunda ilçeye 16 km. mesafedeki Ilısılık Köyü&#;nde bulunan kaynaktan °C sıcaklığında saniyede litre su çıkmaktadır. Ekonomik değeri sınırlı olan su karbondioksitli, alkalik ve toprak alkalik, bikarbonatlıdır. İçme kürleri ile yararlanıldığı gibi banyo uygulamalarından da olumlu neticeler alındığı söylenilmektedir. Mide, karaciğer, bağırsak, safrakesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Göktürk

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası