zerdeçal tiroid nodülü / Tiroid nodülünüz varsa | Osman MÜFTÜOĞLU Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Zerdeçal Tiroid Nodülü

zerdeçal tiroid nodülü

Tiroid nod&#;l&#;ne dere otu etkisi

Susuz kalmak böbrek taşını tetikliyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ, tiroid hastalıklarının toplumda beklenenden artık çok fazla görüldüğünü söyledi.

Normalde 10 kişiden birinde tiroid nodülü çıkma ihtimali olduğunu belirten Dağ, "Bu ancak bilinenden çok fazla. Bizim yaptığımız incelemelerde yüzde 50 yüzde 60’lara varan nodül öyküsü var. Tiroid hastalığı nodüllü olabilir, nodülsüz zehirli guatr olabiliyor ya da tiroit iltihabı yani haşimato şeklinde olabiliyor. Haşimato hastalığı dediğimiz hastalık, normal vücudu koruyan antikorlar tiroid dokusunu tanımıyor ve oraya saldırıyor. Bir süre sonra tiroid hastalandığı için hormon üretememeye başlıyor. Sıkıntı nodüle neden olabiliyor ya da düşük ihtimal ama kanserleşme riski oluyor" şeklinde konuştu.

Tiroid nodülüne dere otu etkisi

"Tiroid nodülü kanser açısından çok daha fazla riskli olabiliyor"

Bir tiroid nodülünün kanser açısından çok daha fazla riskli olabildiğinin altını çizen Dağ, "Toplumun yüzde 10’unda görülme riski varken, bunların hepsinin kanser çıkma riski oluyor. O yüzden mutlaka nodülü olan bir hastada biyopsi şart. İğne biyopsisi dediğimiz ince bir iğneyle yapılan bir biyopsi. Halk arasında yanlış bilinen bir şey var. İşte bıçak deyince kötüleşir diye. Oysa biyopsi dünyanın yaptığı bir şey. Ancak öyle adı konulur. Burada ortaya koymaya çalıştığımız şey o nodüldeki kanser riski. Kanser riski düşükse, iyi huylu olduğunu ispat etmişsek nodülü takip edebiliyoruz. Eğer yüksek ise ve şüpheliyle cerrahi gerekebilir. Her nodül ameliyat demek değil ama her nodül riskli gözüküyorsa ultrasonda biyopsi yapmak lazım. Yine halk arasında yanlış bilinen bir konu da, benim kan tahlilime bakıldı, tiroid hastalığım yokmuş deniliyor. Bu yanlış. Çünkü ultrason yapmadan tiroidde nodül var mı yok mu bilmek mümkün değil. Toplumda çok fazla olduğu için mutlaka ultrason yapmak lazım. Nodül çıkınca da biyopsi yapmak lazım" ifadelerini kullandı.

Tiroid nodülüne dere otu etkisi

"Tiroid nodülü olanlara dere otu öneriyoruz"

Tiroid hastalığı ameliyatlarının eskisi gibi korkulur bir ameliyat olmadığını vurgulayan Dağ, "Artık anestezi çok ilerledi, masada kalma diye bir şey yok. İkincisi ses kısıklığı sorunuydu. Bunun içinde özel alet kullanıyoruz. Bu sayede ses tellerinin yaralanma riskini yüzde 1’lerden aşağı düştü. Kolay kolay ses kısıklığı olmuyor. Hastalar 1 gece yatıyor ve normal hayatına dönüyor. Diyet önerileri çok önemli. Özellikle tiroid nodülü olanlara dere otunu çok öneriyoruz. Nodüllerde küçülme yaptığı gördüğümüz hastalar var. Tam tersi haşimato ve nodülü olanlara lahana, turp, karnabahar, brokoli gibi yiyecekleri tüketmemesini söylüyoruz. Haşimatosu olanlara yine selenyum çok faydalı, o yüzden badem, ceviz bunları bol tüketmesini öneriyoruz" dedi.

"Karadeniz bölgesi ciddi derecede riskli"

Bu hastalıktan korunmak için tam bir yöntem olmadığını dile getiren Dağ, sözlerini şöyle tamamladı:
"Nodül çok bağımsız. Genetik yapı çok önemli. Yediğimiz, içtiğimiz her şeyde hormon var. Bizim bölgemiz özellikle Çukurova Bölgesi’nde troid hastalığını çok fazla görüyoruz. Özellikle kanser vakaları da fazla. Radyasyona maruz kalma, Çernobil’den dolayı Karadeniz bölgesi ciddi derecede riskli. Yine radyasyon ünitelerinde çalışan kişilerde, radyoloji ünitelerinde çalışan kişilerde bu oranlar yükseliyor, bunları net gözlemliyoruz. Önüne geçmek belki zor ama olduğunda korkmaya gerek yok. Tiroid kanseri belki de vücudun en iyi kanseri ve çok rahat mücadele ettiğimiz kanser türlerinden. Ameliyat ediyorsunuz, en fazla bir atom tedavisi alıp, kurtuluyor. Geç kalınmasa hiç değilse ölümcül seyretmiyor. Bazen çok hızlı ilerliyor ve belki o zaman hastayı kaybedebiliriz. O da yüzde 1 civarında. Yüzde 99 hasta ameliyatla kurtuluyor."

TİROİD HASTALIKLARI

Tiroid bezinden 
1-Kalsitonin
2-trioksin salgılanır..

Trioksinin %7si aktif  T3 , %93 ü pasif T4 tür. Bu hormonlar trioglubuline baglanarak depolanırlar ve bu depolanmış tiroid hormonları 3 ay kadar vücudu idare funduszeue.info tiroid hormonu azalınca hipotalamustan TRH sonra hipofizden TSH salgılanır ve tiroid bezinden hormon üretilmeye başlarMekanizmamız bu funduszeue.info hashimatoda ne oluyor? Çeşitli inflamatuar ve kronik sorunlardan dolayı ( birazdan nedenlere değineceğiz) hastada otoimmun bir tablo olusuyor ve tiroid bezi inflamasyona uğruyor ve Hashimatoda baslangıcta ilk antikor seviyeler yükselir ki tedaviye aslında en verimli evre burasıdıfunduszeue.info VE T3 T4 seviyeleri funduszeue.info noktada müdahale edilen hastalardaki iyileşme çok yüz güldürücüdür SONRA İSE TSH SEVİYELERİ YÜKSELİR AMA T3 ve T 4 seviyeler funduszeue.infonik tiroididir ve gene güzel müdahele ile toparlanma saglanır..Eğer tedavi edilmez ise T3 ve T 4 de düşer ve net hipotroidi tablosu olusur

HASHİMATO NEDENLERİ

1-BESLENME YANLIŞLARI
2-GIDA İNTOLERANSLARI
3-DİSBİYOZİS-SİBO-BAGIRSAK GECİRGENLİĞİNİN BOZULMASI
4-AĞIR METALLER
5-KRONİK STRESS
6-KRONİK TOKSİTİTE 
7-GENETİK
8-VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİKLERİ 
9-HAREKETSİZLİK,SEDANTER YASAM
UYKU BOZUKLUKLARI
ÇEVRESEL BOZUKLUKLAR
KRONİK ENFLAMASYON ODAKLARI ( tonsillit-diş enfeksiyonları-vicuttaki enfeksiyon odakları )
İYOT EKSİKLİĞİ
D VİTAMİN EKSİKLİĞİ
KRONİK ENFEKSİYONLAR ( EBV-H PYLORİ -HERPES VİRUSLE )
D VİTAMİN EKSİKLİĞİ 
SELENYUM EKSİKLİĞİ

Bunlardan biri ya da birçoğunu birleşimi sonucu bagısıklık sistemimizi baskılayan bir tablo olusmaya baslar Bu kronik inflamasyon tablosunu özellikle tetikleyen duygusal ve fiziksel durumlar da vardır!

  • EV,OFİS KÜFLERİ VE AKARLARI
  • AMALGAM DOLGULAR
  • DİĞER CİVA KAYNAKLARI ( ton balığı-agır metal içeren deniz ürünleri ) ÇİNKO EKSİKLİĞİ
  • B12 EKSİKLİĞİ
  • PESTİSİTLER,BÖCEK İLAÇLARI,DDT
  • AİLEDE ÖLÜM
  • KALP KIRILMASI
  • BİR YAKININ BAKIMININ ÜSTLENMESİ
  • VİRUS DOSTU KİMYASAL İLAÇLAR
  • FAZLA KULLANILAM KİMYASAL İLAÇLAR
  • HORMONEL DEĞİŞİMLER
  • MADDE BAĞIMLILIĞI
  • PARASAL KAYGI
  • FİZİKSEL TRAVMALAR
  • KİMYASAL HALI TEMİZLEMELER
  • YENİ BOYANMIS DUVAR BOYASI
  • HAVUZ YÜZMELERİ
  • UYKUSUZLUK
  • BÖCEK ISIRIKLARI

TİROİD BESİNLERİ

TİROİDE İYİ GELEN BESİNLER

1-ENGİNAR
2-ALEO VERA


3-ELMA
4-ROKA
5-KUSKONMAZ
6-ATLANTİK DENİZ YOSUNU
7-AVAKADO
8-MUZ
9-FESLEĞEN
YABAN MERSİNİ
AHUDUDUDu
BÖĞÜRTLEN
ÇİLEK
KARNABAHAR
KEREVİZ SAPI
KİŞNİŞ
HİNDİSTAN CEVİZİ
LAHANALAR
SALATALIK
HURMA
FENNEL
İNCİR
SARIMSAK
ZENCEFİL
KENEVİR TOHUMU
KALE
LEMON
LİME
MARUL
MANGO
BREZİLYA FINDIĞI
BADEM
CEVİZ
KAJU
SOĞAN
PORTAKAL
MANDALİNA
PAPAYA
MAYDONOZ
ARMUT
NAR
PATATES
TURP
HAM BAl
SUSAM
ISPANAK
FİLİZLER
KABAK
TARLI PATATES
KEKİK
DOMATES
ZERDECAL
TERE
KİRAZ
BEZELYE
KAYISI
BRÜKSEL LAHANASI
Not: siz sormadan cevap vereyim guatrojenik besinler var burda hocam aaa bunlar iyi gelmiyorları duymayayım Artık guatrojrnik besinler olarak gecen lahanagiller ailesi vb sebzelerin aksine tiroidi iyileştirdiği ve tiroidin cok ihtiyacı olan fitokimyasalları içerdiği bircok çalışma ile ispatlandı) ( burada bakınız bilim nankördür diyorum! İyotun tiroide iyi gelmesi gibi ( evet iyi geliyor! ) bu da tam tersi aşılandı insanlara! Hala gene de korkuyorum yemem diyorsanız az az haftada bir iki hafta bir şeklinde ya da konuya hakim bir doktor kontrolünde baslayabilirsiniz 
not:gıdaların çoğu @medicalmedium dan alınmıştır bircok calısma ve makale ile kontol edilmiş ve desteklenmiştir 

TİROİD DESTEKLERİ

Tiroid tedavisinde altta yatan nedenleri tedavi etmeyi tamamladiginizda iyilesmeye dogru yol alirsinizBunun icin de altta yatan vitamin ve mineral eksikliklerini tamamlamak tiroid isleyisi icin en onemli paramatrelerden funduszeue.info disinda kisinin durumuna ve ihtiyacina gore takviyeler belirlenir..

KULLANILABILECEK TAKVIYELER

1-B12 VITAMINI
2-CINKO
3-SELENYUM
4-SPIRULLINA
5-CATS CLAW
6-IYOT
7-ESTER C
8-ASHWAGANDA
9-L LYSINE
MEYAN KOKU
CHAGA MANTARI
GUMUS HIDROSOL
L TYROSINE
MELISSA TENTURU
MTHF
ISIRGAN OTU
EPA-DHA
MANGANESE
CURCUMIN
CHROMIUM
D VITAMINI
ELDERBERRY
SIBIRYA GINSENGI
COPPER
25–BLADDERWRACK
ARPA CIMI

Bu takviyelerin bir doktor kontrolunde ve kisinin eksikliklerine;ihtiyaclarina gore ayarlanmasi uygundur

TİROİD YASAKLARI

TİROİD HASTALIKLARI BESLENMESİNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKEN YASAKLAR NELERDİR?

Öncelikle bu listeyi yazdıktan sonra ee daha ne yiyeceğim ben demeyin;vücudunuz tiroidleriniz kendini toparlayana kadar bazı durumlarda da hayat boyu dikkat etmeniz gerekmektedir! Cagimizda hastaliklarla savasmak tek bir koldan degil cok koldan funduszeue.info beslenme,uyku,stress,cevre duzenlenmesi,yasam sartlari,genetik vs vs hepsiyle funduszeue.info savasta elimiz nekadar saglam olursa okadar hizli ilerleyebiliriz 

YASAKLAR

1-GLUTEN
2-SOYA
3-MISIR
4-YUMURTA ( evet listede en cok itiraz buna olacak sanirim;bircok arastirma en kaliteli yumurtayi bile yeseniz inflamasyon sureci olusturdugu ve tavuk ve yumurtadaki normal hormonlarin bile-genetigi ile oynanmis ve hormon tedavisi gormusun bile disinda- tiroid frekanslarini ve hormon dengesini bozabilecegini göstermis ) ( yumurtanin fazlasi ayrica lenfatik sistemde tikanikliga neden olabilir,asiditeyi arttirabilir,vucuttaki bircok patojen bakteri ve viruusun ise yumurta icerigindeki hormonlar ile agreve oldugunu gosteren calismalar mevcut )
5-KANOLA YAGI
6-SUT VE SUT URUNLERI ( burada ise tamamen kesmek ile miktarlari azaltmak arasinda karsilastirmali deneyler yapilmis ve tamamen kesen bireylerin iyilesme parametrelerinde ciddi olcude fark funduszeue.info sutu sut olarak tuketmemenizi daha onceki postlarda aciklamistim;yogurt ve peynir yiyecekseniz ise maya intoleransina mutlaka bakmak lazim ki otoimmun hastaliklarda maya ile gluten ayni kefede nerdeyse) ( hayatinizdan tamamen cikartamiyorsaniz bile miktarina dikkat ederek hayat kalitenizi arttrabilir, iyilesmenizin önünü acabilirsiniz )
7-YAPAY TADLANDIRICILAR VE AROMALAR
8-MAYA INTOLERANSINA BAGLI MAYA
9-MSG-ASPARTAM-SULFIT ICEREN TUM GIDALAR
TAVUK (Burada tavugun kalitesi onemli diyen ( yani hormonal ve antibiyotik tedvaisi gormemis dogal ortamda yetisen gezen tavuk ) calismalar da mevcut ; tiroid dogal tavuktan gelen dogal hormon aktarimi ile frekans ve uretim bazinda etkilenir diyen calismalar funduszeue.info GORUSUM : Gunumuzde tavuk hicbirzaman yenmemeli ! ayrıca test yaptığım çoğu insanda da intolerans cıkmaktadır


TİROİD HORMONLARINI DÖNÜŞÜMÜ

Tiroid hormonlarının dönüşümünde yukarıdaki şekildeki gibi T4 ün aktif olan T3 e çevrilmesinde selenyum çok önemlidir! Çünkü T4'ün aktif T3'e çeviren deiyonidaz 2 enzimi, selenyum bağımlı iken; deiyonidaz 3 enzimi, selenyum bağımlı değildir. Selenyum eksikliğinde aks deiyonidaz 3 enzimine doğru kayacak ve aktif T3'ünüz üretilmeyecektir!!! Selenyum ölçümünde en önemli laf bulguları kan değerleri ölçümü olsa da o bile her zaman doğru olmayabilir!!! Kan değerlerinde selenyumu eksik olanlar mutlaka desteklenmelidir. Ama selenyum eksikliği laboratuvarla net saptanamamış ama klinik olarak bulgu veren vakalarda da selenyum desteği düşünülebilir. Hastanın her zaman klinik bulguları ön plandadır!!!


TİROİD HASTALARINDA ADRENAL SİSTEM

Stres varlığında vücudunuzdan sürekli olarak kortizol salgılanacaktır. Bu kortizol hem TRH hem de TSH salgısını baskılar. T4 hormonunun aktif olan T3'e çevrilmesini engeller aksine reverse T3'e (rT3) dönüşmesine neden olur!
Yukarıda şekilde de anlayacağınız gibi uyaranlar böbrek üstü bezinin kortizon ve adrenalin üretmesine şeklin sağ tarafına doğru kaymıştır!
Bu ne mi yapar peki?
HİPOTİROİDİ!!!!
Vücudunuzda tiroid bezinizin ürettiği prohormon olan pasif T4 üretimi azalır! Çünkü yukarıda bahsettiğim gibi kortizol hem TRH hem de TSH salgısını azaltır! Diyelim ki T4 tiroid bezinden üretildi! Ama aynı stres T4'ün aktif tiroid hormonu olan T3'e dönüşmesini de engelliyor! RT3'e dönüşmesine neden oluyor!
rT3 dediğimiz ne peki? Vücudunun kıtlık hormonu! Gaz pedalı! Enerji yokken vücut stres altındayken vücudu korumak için var olan bir hormon! rT3 arttıkça metabolizma yavaşlıyor! Eee ne oldu o zaman= HİPOTROİDİ!
Metabolizma yavaşlarsa ne olur?
Her türlü sistem aksar! Üreme sistemi, termoregülasyon (ısı ayarlama), kilo (enerji durumu), hücre devamlılığı!!!
BASİT BİR TABLO İLE STRESS = HİPOTROIDI anladık mı? Stres yönetimi bu yüzden tüm hastalıklarda önemli, hele ki tiroid hastalıklarında çok çok önemli!!!

TİROİD HORMONU ÜRETİMİ İÇİN GEREKLİ OLANLAR

Vücudunuzun tiroid hormon üretimi için gerekli olan vitamin ve mineraller bunlardır. Bunların eksikliğinde hormon üretimi yeterli olmayacaktır. Kişiye göre semptomlarını ve laboratuvar bulgularını göz önünde bulundurarak öncelikle beslenme kaynaklı, eğer yeterli gelmezse supplementasyon olarak yerine koyma şeklinde bunlar tamamlanmalıdır.

Etiketler

Tiroid nod&#;l&#;n&#;z varsa

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Tiroid nodüllerini sayfamızda birkaç kez misafir ettik. Nedeni, sorunun özellikle kadınlar arasında yaygın olması ve kafa karıştırıcı yanlarının çokluğu.

Kadınların sağlık sorunlarına ilgileri mükemmel. Ama bu ilgi bazen gereksiz korkulara da sebep olabiliyor. Bazen de doğru bilgiye ulaşamadıklarında sorun "şehir efsanesi"ne dönüşüyor tiroid nodüllerinde de böyle bir durum söz konusu.

Tiroid nodülleri ile bizi ilk kez Tıbbiye’nin 4. sınıfında sevgili hocamız -üzerine ışıklar yağsın- Prof. Dr. Selahattin Koloğlu tanıştırdı! Her sabah yaptığı hasta vizitlerinde sıra mutlaka "nodül" konusuna da gelirdi. O zamanlar şimdiki gibi ultrasonografi cihazları yoktu. Teşhis ve yorumlar muayene eden hekimin parmaklarındaki tecrübe ve duyarlılıkla sınırlıydı.

Selahattin Hoca, herhangi bir nodülü tedaviye alırken nodülün sayısını, tipini, büyüklüğünü, sertliğini veya yumuşaklığını, hareketli veya sabit oluşunu, büyüme gelişme hızını, hastanın kişisel ve ailevi hastalık öyküsünü mutlaka dikkate almamızı ister, her nodül için o hastaya özel bir yaklaşım planlardı.

NODÜLDEN KORKMAYINAMA CİDDİYE ALIN

Eğer doktorunuz size de bir gün tiroid nodülü teşhisi koyacak olursa her şeyden önce çok telaşlanmamanızı tavsiye ederim. Şurası muhakkak ki boynunda bir yumrunun olduğunu fark etmek veya öğrenmek sakin ve umursamaz birini bile korkutacaktır. Eğer siz azıcık duygusal, teşhisi koyan uzman birazcık telaşlı biriyse konu çığırından çıkabilir. Çoğumuz "canımızın boğazımızda bir yerlerde gizli olduğunu" ve hayata veda etmenin en kötü şeklinin "soluksuz kalma" olduğunu hayal ettiğimizden, biraz da nodülün bir kansere işaret edebileceği endişesinden dolayı bu teşhisten korkarız. Ama hemen belirtelim: Ne bu yumrular (çok özel istisnalar dışında) sizi boğar, ne de bu nodüllerin büyük çoğunluğu kanser hücresi içerir. Nodüllerin kanserleşmeleri de, tedavi gerektirmeleri olasılığı da zannettiğimizden çok daha küçüktür.

HER NODÜL KANSERLEŞMİYOR

Her şeyden önce tiroid nodüllerinin son derece yaygın olduğunu, büyük bir kısmının ameliyat edilmesinin hatta tedavi edilmesinin bile gerekmediğini bilmenizde yarar var. Nodüllerin çoğu iyi huyludur. Kanserleşmez. Bununla birlikte her nodülün kanser olup olmadığından emin olmak gerekiyor. Kanser ihtimali düşük olsa bile nodülleri ihmal etmemek, takip etmek şart!

Bazı nodüller daha başlarken yola kanser olarak çıkıyor! Yani mevcut bir tiroid kanseri hızlı hücre çoğalması nedeniyle nodülü oluşturuyor. Bazı nodüllerin ise başlangıçta kanserle ilgileri olmuyor. Bunlara iyi huylu nodüller deniyor. Bu nodüllerin neden oluştuğu bilinmiyor ama iyot yetersizliği sorumlu tutuluyor. En azından iyot yetersizliği bu işi tetikliyor. Bazı nodüller başlangıçta iyi huylu olarak yola çıkıyor daha sonra kanserleşiyor. Kısacası her nodülü kanser sanmanın, her nodül kanserleşecek diye korkmanın pek anlamı yok.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR

Tiroid nodüllerinin tedavisi de farklı oluyor. Bazı nodüllerde süratli hareket etmek, mutlaka biyopsilerle izlemek, hatta beklemeden ameliyat kararı vermek gerekiyor. Bazılarında ise "bekle gör" politikası izleniyor. Hasta belirli aralıklarla takip ediliyor. Yazının biraz uzadığını biliyorum ama bu bilgilere özellikle kendinde ve ailesinde tiroid nodülü bulunanların ihtiyacı olduğunu düşündüm.

Toxoplasma enfeksiyonu düşük yaptırıyor

Toxoplasma, dünyada en sık görülen parazitik enfeksiyonlardandır. Soğuk algınlığına benzer bir belirti verebilir, ama çoğu insanda hiçbir şikayete yol açmaz. Ancak, enfeksiyonu geçirmekte olan annelerden, doğacak bebeklerde veya bağışıklık sistemi yetmezliği olanlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Birçok kadında gebelik sırasında kan testi yapıldığında, bu enfeksiyonu gebelikten önce geçirdiği anlaşılır ki, bu durum bebeğe zarar vermez. Gebelik sırasında enfeksiyonu geçirmekte olduğu tesbit edilenlerde toxoplasma’nın bebeğe geçme şansı yüzde 50 gibidir. Bu durumda ise bilinmesi gereken, gebelik başlangıcında geçişin daha az olduğu ama bebekte daha büyük sekel bıraktığı, gebelikte son aylarda geçişin ise daha sık olduğu ama daha az sekel bıraktığıdır.

Erken gebelikte enfeksiyonların bir kısmı düşük yapmakla sonuçlanır, ama annede bağışıklık oluşacağından, toxoplasma tekrarlayan düşüklerin sebebi olmaz. Bazen yenidoğanda nöbet geçirme, karaciğer-dalak büyümesi, sarılık, ciddi göz enfeksiyonları görülebilir. Asıl belirtiler bebek büyüdükçe ortaya çıkar; işitme-görme kayıpları, zeka geriliği gibi.

Gebelikte toxoplasma geçirildiği kan testiyle belirlenirse, amniosentez yapılarak fetus’a geçip geçmediği tesbit edilebilir, sonuç beklenirken doktor antibiotik tedavisi verebilir. Toxoplasma kedilerin bağırsağında ürediğinden, kedi pisliğiyle bulaşmış toprak ve çiğ kırmızı etler insana geçiş yollarıdır. Öncesinde bağışıklığı tesbit edilmemiş gebelerin, kırmızı etleri iyi pişirerek yemeleri, topraktan çıkan sebzeleri iyice yıkamaları gerekmektedir.

Hangi nodül tehlikeli

Nodüllerin bazıları tiroid fonksiyonlarını etkilerken diğerleri etkilemiyor. Hormon üreten nodüller zehirli guatra neden olabiliyor. Bazı nodüller hipotiroidi hastalığına özellikle Haşimato tiroidi olanlarda sık görülüyor. Doktorlar nodül teşhisi koyarken de, tedavi ederken de nodülün tipine, sayısına ve büyüklüğüne dikkat ediyor. Sert, hipoaktif ve tek nodüllerde kanser riski daha yüksek bulunuyor. Karar verirken hastalık öyküleri de dikkate alınıyor. Sağlık hikayesinde kendisinde veya ailesinde tiroid kanseri bulunanlarda daha dikkatli davranmak gerekiyor.

Felç riskinizi azaltmak için

n Kan basıncınızı kontrol altında tutun.

n Kan şekerinizi düzenli aralıklarla kontrol ettirin.

n Kolesterol ve trigliseritinizi dikkatle izleyin.

n Kalp-ritim bozukluklarını özellikle atrial fibrilasyon tipi aritmileri zamanında tedavi ettirin.

n Hareketli bir yaşam sürdürün.

n Sigara ve alkol kullanmayın.

n Sağlıklı bir kiloda kalın.

Kolesterol sorununuz varsa yumurtayı azaltın

Eğer kolesterol sorununuz varsa, yumurtayı haftada bir veya ikiyle sınırlayın ya da her gün yiyin ama sarısını çocuklarınıza verin, kendinize beyazını ayırın! Balıklarda doymuş yağ ve kolesterol var ama, yağlı balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri onların bütün ayıplarını örtüyor. Lüfer, levrek, uskumru, hamsi, kalkan, alabalık hatta sardalye, ton balığı size hem kaliteli protein sağlar hem de bol miktarda Omega-3 kazandırır. Bitkisel proteinlerden zengin kaynakları da kısaca hatırlatalım. Yağlı tohumlarda (fındık, ceviz, badem, yerfıstığı), susam, ayçiçeği, keten tohumunda soya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulyede bol miktarda protein bulunmaktadır. Beslenme planınızı yaparken bu küçük ama etkili önerilerden faydalanmayı unutmayın.

Keten tohumu kist yapmaz

Kolay bulunan lezzetli ve ucuz bir besin olan keten tohumu dünyanın en güçlü bitkisel Omega-3 kaynaklarından biridir. Yapısının yüzde 60’ına yakını yağdan oluşan bu tohum tıka basa bitkisel Omega-3 yağ asidi, Alfa Linolenik Asit ile doludur. Keten tohumunun ayrıca bitkisel östrojenlerden biri olan Lignan yapısındaki doğal maddelerden de zengin olduğu biliniyor. Bu yönüyle keten tohumu özellikle menopoza ilişkin yüzde yanma, kızarma, ateş basması ve terleme gibi vazo-motor belirtileri hafifletir. Keten tohumunun bir başka mahareti de güçlü bir posa yapısı taşımasından kaynaklanır. Çok yoğun miktarlarda posa içerdiğinden bağırsakların boşalmasını hızlandırır. Keten tohumu ayrıca tok tuttuğu için de kilo yönetimini kolaylaştırır ve kilo koruma programlarına destek olur. Kısacası bu harika destek damarlarınıza, beyninize, menopoz sorunlarınıza, kabızlık probleminize yarar sağlayabiliyor. Keten tohumu içeren kapsüllerin memelerde kist yapması, "Hipokistik meme hastalığı" olanlarda kistleri büyütüp çoğaltması söz konusu değildir. Biz yalnızca meme ve prostat kanseri geçmişi olanlarda keten tohumu kullanılmasını önermiyoruz.

Burnunuz kanayınca ne yapmalısınız

Burun kanamaları can sıkıcı ve bazen de korkutucudur. Ama çoğu kez ciddi bir sağlık sorununu işaret etmez. Özellikle burnun ön kısmından gelen kanamalar tehlikeli olmaz. Burun kanamalarına kış aylarındaki ve kuru hava koşullarındaki kabuklanmalar veya tahrişler yol açmaktadır. Böyle bir durumda burnunuzun uçtaki yumuşak kısmını baş parmağınızla işaret ve orta parmağınız arasında sıkıştırın. Burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırın ve en az dakika bekleyin. Bunu yaparken başınızı kalp seviyesinden yüksekte tutun. Kanamayı durdurduktan sonra bir naylon torbaya koyduğunuz buz ile kısa süre pansuman yapın. Sümkürmemeye, burnunuzu zorlayıcı hareketler yapamamaya özen gösterin. Kanama durmuyorsa, doktorunuzu arayın.

DİYET GÜNLÜĞÜ

Uzun zamandır diyet yapmaya çalışıyorum, ancak spastik kolon şikayetim nedeni ile uygulamam kimi zaman yarım kalıyor. Önerileriniz nelerdir?

Spastik kolonla diyet yapmak

Zayıflama diyeti uygulayan kişilerde spastik kolona uyumlu bir beslenme planı hem diyeti yarım bıraktırmaz hem de tedavi edicidir. Ancak dikkat edilmesi gereken besinlerin etkilerinin kişiden kişiye farklılık göstereceğini ve bazı besinlerin denenerek beslenme planına yerleştirilebileceğini hatırlatalım. Yasak olan yiyeceklerin alternatiflerinin de listenizde yer alması diyet yapmanızı kolaylaştıracak ve hedef kilonuza inme çabanızı destekleyecektir.

Spastik kolonda beslenme tedavisinde hazırlanan yiyeceklere yağ ilavesinin hazırlama işleminin sonuna doğru konulması, ısı ile çok fazla işlem görmüş yağ ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması temel esastır. Aşağıdaki yiyeceklere de dikkat:

n Mısır yağı, tereyağ, margarin

n Neskafe, sütlü kahve, koyu çay, alkollü içecekler, kolalı içecekler, hazır meyve suları

n Sigara

n Yağlı peynirler

n Şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk gibi)

n Kabuklu deniz ürünleri

n Turunçgiller, kurutulmuş meyveler

n Hazır et suyu

n Kekik, nane, kimyon dışındaki baharatlar

n Turşu, şalça, hardal

Sabahları acıkmıyorum ve kahvaltı yapmak istemiyorum. Ama kahvaltının önemli olduğunu biliyorum. Ne önerirsiniz?

Kahvaltı bahaneleri

Sabah uyandığınızda açlık hissetmiyor olabilirsiniz. Fakat tüm bahanelerin bir kolay çözüm yolu vardır:

n Açlık hissetmiyorum: Güne meyve suyu ve tost gibi hafif yiyeceklerle başlamayı deneyin! Daha sonra ikinci bir kahvaltıda ilerleyen saatlerde yumurta, peynir, süt gibi besinlere geçiş yapın.

n Vakit bulamıyorum: Kolay hazırlanabilen besinler bulundurun. Örneğin: akşamdan hazırlanan sandviç, kahvaltılık gevrek-süt gibi Hiçbiri olmuyorsa kuru meyve, kuru yemiş (fındık, badem, ceviz) ve taze meyve ile güne başlayın.

n Kahvaltı yapınca daha çok yiyorum: Bunu kanıtlayan hiçbir bulgu yoktur. Tam tersine kahvaltı ve düzenli öğünlerin sağlanması ile yediğiniz miktarlar daha dengeli ve yeterli olacak.

n Dışarıda bir şeyler atıştırıyorum yetmez mi?: Ne atıştırdığınıza göre değişir. Mümkünse evde kahvaltı yapın ve dışarıda sizi bekleyen sağlıksız atıştırmalardan uzak durun.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları
 funduszeue.info 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası