erkek çocuğu evlat edinmek / Rüyada Evlat Edinmek Ne Demek? Bebeği Evlat Edindiğini Görmenin Tabiri Nedir? - Rüya Tabirleri

Erkek Çocuğu Evlat Edinmek

erkek çocuğu evlat edinmek

ÖNEMLİ NOT: BU YAZIDA YER ALAN KONULAR SADECE BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLUP TARAFIMIZCA EVLAT EDİNME KONUSUNDA HUKUKİ DESTEK SAĞLANMAMAKTADIR.

LÜTFEN EVLATLIK BAŞVURUNUZ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEYİNİZ.

Çocuk sahibi olamayıp anne-baba olmak isteyen aileler vardır. Bu ailelerin başvurduğu çözüm yolu, evlat edinmektir. Bu sayede anne-baba olmak isteyen aileler çocuk sahibi olabilirler. Her aile, kolay bir şekilde evlat edinemez. Bunun için gerekli olan belli şartlar vardır. İzlenmesi gereken adımlar ve verilmesi gereken belgeler vardır. Bu şartlar nelerdir? Yeni doğmuş bebek evlat edinmek için hangi hukuki yol izlenmelidir? Evlat edinmenin yolları nelerdir? Bu gibi soruların cevabını verelim.

Evlat Edinmek İçin Gerekli Olan Şartlar

  • Evlat edinecek olan eşlerin en az 5 yıl evli olmaları gerekir.
  • Annenin de babanın da 30 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.
  • Bebeğin, varsa annesi ya da babasının rızası alınmalıdır.
  • Evlat edinecek olan aile ile evlatlık alınacak olan bebek arasında en az 18 yaş farkının olması gerekir.
  • Evlat edinecek olan bireylerin, en az ilkokuldan mezun olması gerekir.
    Yeni Doğmuş Bebek Evlat Edinme

    Yeni Doğmuş Bebek Evlat Edinme

Evlat Edineceklerin Başvuracakları Yerler

  • Evlat edinecek olan anne-baba Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurur.
  • İkameti yurt dışından olan Türk vatandaşları ya da yabancı ülkenin vatandaşları, bulundukları ülkedeki devletin merkezi makamına başvurur.
  • Türkiye’de ikamet eden yabancı ülke vatandaşının bir yıldan fazla sürede oturma izni bulunmuş olmalıdır. Bu vatandaşlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekir.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Bu başvurular dilekçe ile şahsi olarak yapılmaktadır. Başvurmak için hem annenin hem de babanın birlikte başvurmaları gerekir. Başvuru için çeşitli belgeler istenmektedir.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Nüfus Müdürlüğünce verilen nüfus kayıt örneği
  • Başvuran eşlerin ve birlikte yaşamış olduğu aile üyelerinin sabıka kayıtları
  • Mal varlığını ve gelirini, sosyal güvenlik durumunu gösteren belgeler
  • Yerleşim yeri belgesi
  • Eşlerin öğrenim durumunu gösteren belge
  • Sağlık raporu (eşlerin herhangi bir fiziksel, zihinsel ya da ruhsal engeli olmamalı, bakım halinde olmamalı, bulaşıcı hastalığı bulunmamalı, alkol ya da uyuşturucu gibi maddelerin bağımlısı olmamaları gerekir)

Bu belgelerin en geç 2 ay içinde teslim edilmesi gerekir. Aksi halde başvuru, işleme alınmaz. 2 ay içinde teslim edilmesi halinde başvuru süreci başlamış olur.

Başvuran aile ile en az 5 gün görüşme yapılması gerekir. Ailenin çocuktan beklentileri, çevre ile olan ilişkileri, nasıl bir bebeğe sahip olmak istedikleri, evlat edinmeyle ilgili düşünceleri gibi konular üzerinde konuşulması gerekir. Yapılan görüşmeler sonucunda ilgili rapor belirlenir. Bu rapor yazılı bir belge ile ilgili aileye iletilir.

Başvuru Sonrası Adımlar Nelerdir?

Öncelikle ilgili belgeler incelenmeye alınır. Belgelerin tam olup olmadığı, ailenin gerekli şartları taşıyıp taşımadığına bakılır. Başvuru için yeterli koşulları taşımayan ailelerin başvurusu reddedilir. Eğer mazeret gösterilip eksik bir dosya bulunması hali olursa başvuru askıya alınır. Başvurmuş aileden oluşan gecikmeler oluşmuş ise başvuru işlemden alınır. Bu bilgiler ilgili aileye yazılı olarak bildirilir. Aile, bu durumu kabul etmemesi halinde, 15 gün içinde il müdürlüğü gözetiminde itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz yetkililerce değerlendirmeye alınır. 1 ay içinde karar verilmesi gerekir. Yine verilmiş olan bu karar yazılı olarak aileye bildirilir.

Evlat edinmesi kabul durumunda, bebeğin yerleştirilmesi yapılır. 1 yıl incelenme koşulu vardır. Ailenin bebeğe karşı gösterdikleri davranışlara bakılır. Bebeği büyütüldüğü ortam oldukça önemlidir. Bebeğin gelişimi için sağlıklı bir ortama ihtiyaç vardır. Bebek sevgi ile büyütülmelidir. Evlat edinen aile onu kendi çocuğuymuş gibi büyütmelidir. Artık bebek aileden biridir ve bu şekilde davranılması gerekir.

ETİKETLER: Bebek Evlat Edinmek, Yeni Doğmuş Bebek Evlat Edinmek

Evlat Edinmek Psikoloji ve Etkileri

Evlat edinmek aile için yeni bir durumdur. Çocuklar her tür ailede yaşarlar ve bunlardan biri evlat edinildikleri zamandır. Evlat edinme her yaşta olabilir. Bununla birlikte, doğduğunuz ülkede evlat edinilmek ve yaşamak bir şeydir, ancak doğduğunuz yerden tamamen farklı bir ülkede ve tamamen başka bir kültürde yaşamak bazen bazı ilginç zorlukları beraberinde getirebilir.​

Evlat edinmek, bir kişinin hukuken evlat edinen ebeveynin çocuğu haline geldiği ve öz ebeveynin çocuğu olmaktan çıktığı yasal bir süreçtir. Ebeveynliğin tüm yasal sonuçları, öz ebeveynlerden evlat edinen ebeveynlere aktarılır. Evlat edinilen çocuk, evlat edinenleri ebeveyn olarak gösteren yeni bir doğum belgesi alır ve evlat edinen ebeveynlerden destek ve miras haklarını alır. Evlat edinen ebeveyn, çocuğun velayetini elde eder. Normalde çocuk evlat edinenlerin soyadını alır. Anne babanın çocuğa karşı yasal yükümlülükleri ortadan kalkar ve velayet ve vesayet haklarını kaybeder.

Evlat Edinmek Süreci ve Sonrası

Hiç şüphe yok ki, her ailenin yaşadıkları sıkıntılar, sıkıntılar ve neşe hakkında anlatacakları kendi hikayeleri olacaktır. Evlat edinme süreci sırasında, çocuklarını aldıkları zaman ve çocuklarına ebeveynlik yaparken yeni deneyimler kazanılır. Evlat edinen çocuklar, yeni ebeveynlerini tanıyacaktır. Evlat edinme sürecinde &#; pek çok ebeveyn, karşılaştıkları belirsizliği yansıtabilecek zengin duyguları yaşarlar. Bunun süresi belirsizlik, hayal kırıklığı ve amansız bir beklenti duygusuna yol açabilir. Bu dönemde en uygun desteği almak, çocuğun en sağlıklı aile ortamına alınmasını sağlamak için çok önemlidir.

Evlat edinilen bir çocuğu aldığınızda, daha önce hiç yaşamadığınız bir şey gibi hissedebilirsiniz. Sevinç ve rahatlama duyguları öncelikle yaşanır. Ardından çocuğun gerçekte veya gerçekten neye maruz kaldığı korkusu gibi başka duygular da ortaya çıkabilir. Örneğin, bu çocuk herhangi bir travma yaşadı mı? Bazen, derinlerde yatan duygusal sorunların bazıları yalnızca yıllar sonra ortaya çıkabilir &#; bu nedenle, erken dönemde psikolojik destek önemli ve faydalıdır.

Çocuğun önceki deneyimlerine, yaşına, evlat edinme sürecinin niteliğine göre uyum süresi değişir. Çocuğun yeni çevresi ve gördüğü ilgi , onun davranışını belirleyecektir. Birçok ebeveyn, çocuklarının diğer çocuklar gibi davranmadığını veya daha büyük ebeveynlerse evlat edinilen çocuklarının önceki çocukları gibi davranmadığını bildirir. Bu durum biraz da ebeveynden kaynaklıdır.

Evlat edinmek bağlı sorunlar nelerdir?

Çocuk önceki kökenleri ve biyolojik ebeveynleriyle temas kurmak isterse, hem çocuk hem de evlat edinilen aile tarafından çok çeşitli duygular yaşanır. Bu sefer sadece keyifli bir deneyim değil, aynı zamanda çok zorlayıcı da olabilir; muhtemelen ailedeki birçok dinamik değişecektir. Bazı evlat edinen ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek için, öz ailenin tıbbi ve psikolojik geçmişini bilmenin faydalı olacağını düşünür.

Sağlık ve kişilik profilleri ve aile geçmişleri ile ilgili olarak öz anne ve babaya ilişkin daha ayrıntılı bilgi eksikliği, analizi zorlaştırabilir. Bu nedenle, çocuklarınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa veya ebeveynlik becerileri edinmek veya kendinizi desteklemek istiyorsanız, uzman desteği için bize ulaşabilirsiniz.

Evlat edinme sonrası yasal durumlar

Ebeveynliğin tüm yasal sonuçları, öz ebeveynlerden evlat edinen ebeveynlere aktarılır. Evlat edinilen çocuk, evlat edinenleri ebeveyn olarak gösteren belge alır ve evlat edinen ebeveynlerden destek ve miras haklarını alır. Evlat edinen ebeveyn, çocuğun velayet ve velayetini elde eder. Normalde çocuk evlat edinenlerin soyadını alır. Anne babanın çocuğa karşı yasal yükümlülükleri ortadan kalkar ve velayet ve vesayet haklarını kaybeder. Çocuk ve doğum hakları arasındaki miras hakları da ortadan kalkar.

Aile Terapisi ve Danışmanlığı:

Dr. Gökçe Küçükyazıcı, evlat edinilmiş çocuklara ve ailelere terapi ve aile danışmanlığı sağlayan bir Çocuk ve Ergen Psikiyatristi uzmanıdır. Evlat edinilen çocuklarda olası riskler olan düşük benlik saygısı, sosyal beceriler, olumsuz davranış ve ebeveynlik becerilerini geliştirmek için kliniğimizden destek alabilirsiniz.

Sağlık ve sevgiyle.

Evlat Edinme

Evlat Edinme İçin Nereye Başvurulur?

Eski Türk Medeni Kanununda evlat edinme süreci; evlat edinmeye izin kararı ve evlat edinme sözleşmesi olarak ikiye ayrılmaktaydı. Artık Yeni Türk Medeni Kanununda evlatlık ilişkisinin kurulabilmesi kesinleşmiş mahkeme kararı ile mümkün olmaktadır. (TMK /1)

Türk Medeni Kanununa göre evlat edinme davası evlat edinenin oturma yeri Aile Mahkemesinde; birlikte evlat edinmede eşlerden birinin oturma yeri Aile Mahkemesinde açılmalıdır. Tespit edilen yetkili yerde Aile Mahkemesinin olmadığı durumlarda ise Aile Mahkemesi sıfatı ile davaya bakmakla görevli olan Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılmalıdır.

Yasada evlat edinmeye ilişkin bir çok koşul bulunmaktadır. Evlat edinme koşulları en geç mahkeme hüküm anında tamamlanmış olması gerekmektedir. Evlat edinmede mahkemenin kararı şekle ilişkin kurucu unsurdur. Bunun yanında kurucu olmayan usule ilişkin usuller de bulunmaktadır.

Evlat edinme davasını avukatsız olarak takip edilebilmenin önünde yasal bir engel bulunmamakla birlikte, Evlat edinme sürecinin yasaya uygun ve daha hızlı yürütülmesi için avukata danışılması ve bu sürecin avukatla takip edilmesi faydalı olacaktır.

Evlat Edinmenin Amaçları, Yararları ve Sakıncaları Nelerdir?

Anasız babasız çocukların korunması ve ana baba sevgisi sağlanması, çocuksuz kişilerin çocuk sahibi olmalarını ve isimlerinin devam ettirmeyi sağlama, çocuğun esenliğinin sağlanması evlat edinmenin 3 ana prensibidir. Evlat edinmenin yararları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Fakat evlat edinmenin yararları daha ağır bastığı için ülkemiz kanunları bazı şartlar dahilinde evlat edinmeye izin vermektedir.

Evlat edinmenin yararları; çocuksuz veya istediği sayıda çocuk sahibi olmamış kişilerin çocuk özlemini gidermek, çocuksuz ailelerde evlat edinme yoluyla evlilik birliğinin sarsılmasını engellemek, çoğunlukla kimsesiz veya bakıma muhtaç çocukların sıcak bir aile ortamına kavuşmalarını sağlamak ve bu yolla çocuğun psikolojik gelişime katkıda bulunmak, soy bağı bakımından evlat edinme yoluyla daha sağlam bir koruma yaratmak, üvey çocuğun evlat edinilmesinde sosyal manevi ilişkiyi hukukileştirmek, evlat edinme yoluyla aile ortamına kavuşan çocukların topluma yararları insanlar olarak yetişmelerini yaygınlaştırmak ve özellikle suç işleme olasılığını azaltmak, evlilik dışı çocukların neseplerinin evlat edinme yoluyla düzeltilmesini sağlamaktır.

Evlat edinmenin sakıncası ise evlat edinmek isteyen bazı kişilerce evlat edinmenin amacından saptırılması ve özellikle kanun dışı menfaatlerin elde edilmesi istenmesidir. Örneğin; bazı kişiler yasal mirasçılarının saklı paylarını azaltma veya ortadan kaldırma ya da yasal mirasçılardan mal kaçırmak amacı ile, evlatlığı ucuz bir hizmetçi, uşak olarak kullanmak amacı ile, seks bakımından kötüye kullanmak amacı ile veya küçük yaştaki çocukları organ ticaretinde kullanma veya kaçırarak satma amaçları ile evlat edinme yoluna başvurmaktadır. Evlat edinmeye karar verecek hakimin tüm bu olasılıkları göz önüne alması ve evlat edinmek isteyen kişinin evlat edinme talebini çok ciddi şekilde araştırması ve amacını ortaya çıkartması gerekmektedir. Aksi halde bu sakıncalar daha da ciddi boyuta ulaşmaktadır.

Anlaşılacağı üzere evlat edinmede temel amaç küçüğün yararıdır. Bu nedenle evlat edinme diğer koşullarda gerçekleşmiş olmak kaydıyla ancak küçüğün yararı bulunuyorsa kabul edilir. Evlat edinme şartları var olsa da hakim, çoğun yararına aykırı bulduğu takdirde evlat edinmeye karar vermeyebilir. Ancak evlat edinmenin evlat edinilecek küçüğün yararına olması koşulu içinde ebeveyn-çocuk ilişkisinin de kurulması amaçlanmıştır.

Evlat Edinmek İsteyen Kişinin Avukata Başvurması Gerekir mi?

Evlat edinme davası için bir çok şart ve usuli işlem düzenlenmiştir. Usuli işlemlerin hatalı veya hiç yapılmadığı, şartların tamamlanmadığı veya  şartlar tamamlanmış olsa dahi hakimin evlat edinilecek küçüğün yararına aykırı bulunduğu durumlarda hakim evlat edinmeye karar vermemektedir. İstemediğiniz sonuçla karşılaşmak istemiyorsanız mutlaka bu hususlarda avukata ve avukatla takip etmeniz gerekmektedir.

Evlat Edinmenin Türleri Nelerdir?

Evlat edinme evlat edinen kişiye göre; tek başına evlat edinme, birlikte evlat edinme, üvey evlat edinme olarak üçe ayrılırken, evlat edinilen kişiye göre ise küçüklerin evlat edinilmesi, erginlerin ve kısıtlıların evlat edinilmesi olarak ikiye ayrılmaktadır.

Tek Başına Evlat Edinme Münkün Müdür?

Türk hukuk sistemi evli olmayan kişilerin tek başına evlat edinme yoluyla evlat edinmesine olanak sağlamaktadır.(TMK ) Yapılan araştırmalara göre ülkemizde bekar erkekler tarafından yok sayılacak derece evlat edinme konusunda başvuru varken başvurular daha çok bekar bayanlar tarafından yapılmaktadır. Evli olmayan kişinin evlat edinmesinin temel koşulu evlat edinmek isteyip de evli olmayan kişinin 30 yaşını doldurmuş olmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise evli olmayan bir kişilerin birlikte evlat edinememesidir.

Evlat Edinmek İstiyorum, Eşimin Rızası Şart Mı?

Birlikte evlat edinme, evlat edinen küçük bakımından doğal ana babası ile olan ilişkisine benzer bir ilişki kurulmasını sağlamaktadır. Evlat edinen küçük bakımından bu ortamın sağlanması için Kanun kural olarak eşlerin birlikte evlat edinebileceklerini düzenlemiştir(TMK ).  Birlikte evlat edinme eşlerin evlilik birliğinin ve yaralarının korunmasını da sağlamaktadır. Bu nedenle hakim eşlerin birlikte evlat edinme taleplerini daha sık kabul etmektedir. Birlikte evlat edinmenin istinası olarak;  Eşlerden  birinin evlat edinmesinin olanaksız veya anlamsız olması durumunda, eşlerden sadece birine evlat edinme olanağı tanınmıştır. (TMK /2) Yine diğer bir istisna olarak, Eşlerden biri halen evli olduğu eşin çocuğunu üvey evlat edinebilmektedir. (TMK /3) Anlaşılacağı üzere kural olarak eşler ancak birlikte evlat edinebilirken TMK /2 ve /3’ün gerçekleşmesi durumunda diğer eşin rızasını aramamaktadır.

Evlat Edinme Şartları Nelerdir?

Evlat edinme koşulları bazı genel koşulların yanı sıra,  evlat edinilecek çocuğun 18 yaşından küçük olması, evlat edinilecek kişinin ergin veya kısıtlı olması, evlat edinilecek küçüğün yasal aracı kurumlardan(Çocuk Esirgeme Kurumu vb.) alınması, evlat edinilecek küçüğün şahıstan alınması gibi durumlarında, koşullarda ve usuli işlemlerde bazı değişiklikler göstermektedir.

Evlat edinmede temel amaç küçüğün yararı olup evlat edinme diğer koşullarda gerçekleşmiş olmak kaydıyla ancak Küçüğün yararı bulunuyorsa kabul edilir (TMK /2). Evlat edinme şartları var olsa da hakim, çocuğun yararına aykırı bulduğu takdirde evlat edinmeye karar vermeyebilir. Ancak evlat edinmenin evlat edinilecek küçüğün yararına olması koşulu içinde ebeveyn-çocuk ilişkisinin de kurulması amaçlanmıştır. Eski Türk Medeni Kanununda evlat edinenin alt soyunun varlığı, küçüklerin evlat edinilmesinde engel oluştururken Yeni Türk Medeni Kanununda böyle bir engel bulunmamaktadır. Yani çocuğu, torununun torunu olması küçüklerin evlat edinilmesine artık engel değildir.

Hukuk sistemimiz evlat edinmenin amacına ve ruhuna aykırı evlat edinmeleri önlemek amacıyla; bazı temel koşulları düzenlemiş ve evlat edinmede bu koşulların varlığını aramaktadır.(TMK ) Buna göre öncelikle evlat edinilecek küçük, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olmalı, evlat edinme işlemi, küçüğün yararına olmalı, evlat edinme işlemi, diğer çocukların yararlarını zedelememelidir.

Eşlerin 18 Yaşından Küçüğü Evlat Edinmesi Şartları Nelerdir?

18 yaşını doldurmamış olan küçüklerin evlat edinilmesi TMK ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. TMK ’de düzenlenen temel şartların yanında bu madde hükümlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Buna göre: Evlilikleri en az 5 yıl sürmüş veya 30 yaşını doldurmuş olan eşler, kendilerinden ez az 18 yaş küçük olan ve taraflarınca bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş küçüğü, ana ve babasının rızasıyla, eğer ki küçük, kurumda (Çocuk Esirgeme Kurumu vb.) yaşıyorsa o kurum tarafından atanacak vasinin onayı ile ve ayrıca küçüğün yararı esaslı olarak birlikte evlat edinebilirler. Evlat edinme kesinlikle diğer çocukların yararlarını da zedelememelidir. Unutulmamalıdır ki, yasa koyucu anne babasının velayeti altında olan evlat edinilecek küçük ayırt etme gücüne sahipse, ana babanın rızasının yanında  küçüğün kendi rızasını da şart koşmuştur. Fakat küçük vesayet altındaysa ayırtetme gücü olsa dahi rızası aranmamaktadır.

Anlaşılacağı üzere eşlerin evliliğinin en az 5 yıl sürmüş olması veya eşlerin 30 yaşını doldurmuş olması, evlat edinilecek küçüğün evlat edinmek isteyen eşlerden en az 18 yaş küçük olması ve evlat edinmek isteyen eşler tarafından en az 1 yıl eğitilmiş ve bakılmış olması, bu 1 yıllık sürenin olumlu sonuçlanmış olması, küçük anne babasının velayeti altındaysa ana ve babasının rızası, evlat edinmek istenen küçük kurumda (Çocuk Esirgeme Kurumu vb.) yaşıyorsa o kurum tarafından atanacak vasinin onayı, yasal temsilcisinin yanında ayırt etme gücüne sahip evlat edinilecek küçüğün kendi rızası ve küçüğün yararı şartları bulunmaktadır.

Evlat Edinmek İçin Ana Babadan Rıza Nasıl Alınır?

Evlat edinme, küçüğün ana ve babasının rızasını gerektirdiğinden öncelikle ana babasından rıza alınması gerekmektedir. Rızanın, mahkeme önünde alınması gerekmekte olup, küçüğün veya ana ve babasının oturdukları yer mahkemesinde tutağa bağlanmak suretiyle sözlü veya yazılı olarak alınır.

Ana babanın vermiş olduğu rıza, evlat edinenlerin adları belirtilmemiş veya evlat edinenler henüz belirlenmemiş olsa dahi geçerli olmaktadır. Türk Medeni Kanunu

Fakat ana baba bu rızayı küçüğün doğumunun üzerinden altı hafta geçmeden önce verememektedir.

Evlat edinilmek istenen küçüğün ana babasından birinin kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa, ana babadan biri ya da her ikisi küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa bu durumda küçük, gelecekte evlat edinilmek amacıyla bir kuruma yerleştirilir ve ana ve babadan birinin rızası eksik olursa, evlat edinenin veya evlat edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun oturduğu yer mahkemesince  bu rızanın aranıp aranmamasına karar verilir. Diğer hallerde, bu konudaki karar evlat edinme işlemleri sırasında verilir. Türk Medeni Kanunu

Evli Olmayan Kişinin 18 Yaşından Küçüğü Evlat Edinmesinin Şartları Nelerdir?

Yasa koyucu Evli olmayan kişinin evlat edinmesine de olanak tanımış ve bunu da bazı şartlara bağlamıştır. Buna göre: öncelikle evlat edinmek isteyip de evli olmayan kişinin 30 yaşını doldurmuş olması şarttır. Bu bağlamda temel şartlarla beraber TMK’nın 18 yaşını doldurmamış olan küçüklerin evlat edinilmesi hususundaki maddelerini de göz önüne aldığımızda evlat edinilecek küçükten en az 18 yaş büyük olması kaydıyla 30 yaşını doldurmuş olan bir kişi, bir yıl süreyle baktığı ve eğittiği küçüğü, ana ve babasının rızasıyla, eğer ki küçük, kurumda (Çocuk Esirgeme Kurumu vb.) yaşıyorsa o kurum tarafından atanacak vasinin onayı ile küçüğün yararı esaslı olarak evlat edinebilir. Burada dikkat edilmesi gereken başkaca iki husus var ki o da; evlat edinilecek küçük ayırt etme gücüne sahipse, ana babasının rızasının yanında küçüğün kendi rızasının da olması şartı ve evli olmayan iki kişinin küçüğü beraber evlat edinememesidir.

Her ne kadar ana babasının velayetinin altında olan  ayırt etme gücüne sahip küçüğün rıza alınması zorunlu ise de küçük eğer Vesayet altında ise, ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlat edinilebilir. Türk Medeni Kanunu

Tekrarlamak gerekirse; evlat edinilecek küçüğün evlat edinenden 18 yaş küçük olması , evlat edinmek isteyen kişinin 30 yaşını doldurmuş olması, evlat edinilecek küçüğün evlat edinmek isteyen kişi tarafından  en az 1 yıl eğitilmiş ve bakılmış olması, bu 1 yıllık sürenin olumlu sonuçlanmış olması, küçük anne babasının velayeti altındaysa  ana ve babasının rızası,  evlat edinmek istenen küçük kurumda (Çocuk Esirgeme Kurumu vb.) yaşıyorsa o kurum tarafından atanacak vasinin onayı ana babasının velayeti altında olan evlat edinilecek küçük ayırt etme gücüne sahipse, yasal temsilcisinin yanında  küçüğün kendi rızası ve küçüğün yararı şartları evli olmayan kişinin evlat edinmesi için zorunludur.

Erginlerin ve Kısıtlıların Evlat Edinilmesi Mümkün Mü?

Erginlik kavramı, Genel hükümlere göre 18 yaşını dolduran kişiyi ifade etmektedir. Evlat edinme açısından ise erginlik kavramı, 18 yaşını dolduran yada  evlenme yoluyla veya yargısal erginliğine karar verilerek ergin olan kişi olarak tanımlanmaktadır. Kısıtlı kişi ise kanunda sayılan sebeplerle fiil ehliyeti mahkeme kararı ile kısıtlanmış kişidir. Kanun Ergin evlatlık için herhangi bir üst yaş sınırı belirlememiştir.

Hukuk sistemimiz ergin ve kısıtlıların evlat edinilmesine de izin vermektedir. Fakat Ergin ve kısıtlıların evlat edinilmesini  bazı kanun ve ahlak dışı durumlara yol açabileceği için bu gibi durumları engellemek ve kamu düzenini de sağlamak maksadıyla bir çok şart koşmuş ve bu yolla evlat edinmeyi zorlaştırmıştır. (TMK )

Fakat kanun küçüklerin evlat edinilmesinde, bu yolla çok fazla küçüğün ana baba sevgisinden ve bakımından  mahrum kalmayacağı inancıyla prosedür olarak daha temel düzenlemeleri esas almıştır. (TMK )

Erginlerin veya kısıtlıların evlat edinilmesinde TMK madde hükmü uygulanmaktadır. Burada hüküm olmayan hallerde TMK Kıyasen ve bünyesine uyduğu ölçüde uygulanır.

Eski Türk Medeni Kanununda evlat edinenin alt soyunun varlığı, küçüklerin evlat edinilmesinde engel oluştururken Yeni Türk Medeni Kanununda böyle bir engel bulunmamaktadır. Yani çocuğu, torununun torunu olması küçüklerin evlat edinilmesine artık engel değildir.

Yasaya göre;

Evlat edinenin altsoyunun açık muvafakatiyle ergin veya kısıtlı kişiler;  Engeli sebebiyle sürekli olarak yardıma muhtaç ve evlat edinen tarafından en az beş yıldan beri bakılıp gözetilmekte ise, evlat edinen tarafından, küçükken en az beş yıl süreyle bakılıp gözetilmiş ve eğitilmiş ise, diğer haklı sebepler mevcut ve evlat edinilen, en az beş yıldan beri evlat edinen ile aile halinde birlikte yaşamakta ise evlat edinilebilir. Evli bir kimse bu yolla ancak eşinin rızasıyla evlat edinebilmektedir. Türk Medeni Kanunu
  • Evlat edinilecek kişinin ayırt etme gücüne sahip olması şart değildir. Anne baba velayeti altında olan ayırt etme gücüne sahip olmayan kısıtlı erginlerin evlat edinilmesinde sadece ana babanın rızası aranır. (TMK /3,TMK /3)
  • Evlat edinilecek ergin ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı değilse evlat edinme işlemine kendi başına rıza gösterebilir. Ayrıca kendisine yasal danışman atanmış bulunan sınırlı ehliyetli kişide tam ehliyetliler gibi rızasını tek başına verebilir.
  • Evlat edinme sırasında kısıtlı ana babasının velayeti altında ise vesayet dairelerinin izninin alınmasına gerek yoktur.
  • Tam ehliyetsiz olan kişinin evlat edinilebilmesi için yasal temsilcilerinin izni gerekir. Fakat evlat edinme davasında olanağı var ise mahkeme tam ehliyetsiz kişiyi dinler(TMK /1)
  • Unutulmaması gerekir ki vesayet altına alınmış ve ayırt etme gücüne sahip olmayan kısıtlı erginlerin evlat edinilmesinde sadece vesayet dairelerinin izni yeterli olup ayırt etme gücünü sahipse vesayet dairelerinin izni yanında kendisinin de rızası aranmaktadır.
  • Evlat edinen, baş vurusunu evlat edinme kararı verilinceye kadar geri alabilir. Aynı şekilde ayırt etme gücüne sahip ergin evlat edinme kararı verilinceye kadar vermiş olduğu rızasını geri alabilir.

Eşimin Çocuğunu Evlat Edinebilir Miyim?

Yasa koyucu, eşlerden birinin, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinmesine izin vermektedir. Türk Medeni Kanunu

Ayrıca bu şartın yanında evlat edinilecek kişi ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı değilse evlat edinilecek kişinin de rızası aranır. Bu şartlar dahilinde eşinizin çocuğunu evlat edinebilirsiniz.

Akrabamı Evlat Edinebilir Miyim?

Kural olarak evlat edinenin evlat edinilecek olan kişiyle hısımlık bağının bulunmaması gerekmektedir. Bunun tek istinası eşlerden birinin halen evli olduğu eşinin çocuğunu evlat edinebilmesidir.

Ergin Veya Kısıtlıların Evlat Edinilmesi Neden Küçüklerin Evlat Edinmesinden Daha Zordur?

Genel hükümlere göre 18 yaşını dolduran kişi ergindir. Evlat edinme açısından erginlik kavramı, 18 yaşını dolduran yada  evlenme yoluyla veya yargısal erginliğine karar verilerek ergin olan kişi olarak tanımlanmaktadır. Ergin olmayan kişi ise küçük olarak tanımlanmaktadır. Kısıtlı kişi ise kanunda sayılan sebeplerle fiil ehliyeti mahkeme kararı ile kısıtlanmış kişidir. Ergin evlatlık için herhangi bir üst yaş sınırı aranmamıştır.

Hukuk sistemimiz küçüklerin evlat edinmesini ergin ve kısıtlıların evlat edinilmesine oranla birçok yönden daha çok tercih etmiştir.  Ergin ve kısıtlıların evlat edinilmesi bazı kanun ve ahlak dışı durumlara yol açabilmektedir. Kanun bu gibi durumları engellemek için bir çok şart koşmuş ve bu yolla evlat edinmeyi zorlaştırmıştır. (TMK )

Fakat kanun küçüklerin evlat edinilmesinde, bu yolla çok fazla küçüğün ana baba sevgisinden ve bakımından  mahrum kalmayacağı inancıyla prosedür olarak daha temel düzenlemeleri esas almıştır. (TMK )

Erginlerin veya kısıtlıların evlat edinilmesinde TMK madde hükmü uygulanmaktadır. Burada hüküm olmayan hallerde TMK Kıyasen ve bünyesine uyduğu ölçüde uygulanır.

Evlat Edinme Başvurusu Geri Alınabilir Mi?

Evlat edinen, başvurusunu evlat edinme kararı verilinceye kadar geri alabilir. Aynı şekilde ayırt etme gücüne sahip küçük de evlat edinme kararı verilinceye kadar vermiş olduğu rızasını geri alabilmektedir.

Evlat Edinme Rızası Geri Alınabilir Mi?

Bu suretle verilen rıza, tutanağa geçirilme tarihinden başlayarak altı hafta içinde aynı usulle geri alınabilmektedir. (TMK )

Lakin yasa gereği geri almadan sonra yeniden verilen rıza kesin olduğu için ikinci rıza geri alınamamaktadır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, rızanın mahkeme önünde alınması gerektiğinden mahkeme dışında verilen rızaların herhangi bir hukuki işlevi bulunmamaktadır ve her zaman vazgeçilebilir.

Daha Önce Evlat Edinilmiş Evlatlık Bir Başkası Tarafından Evlat Edinilebilir Mi?

Daha önce bir kimse tarafından evlat edinilmiş evlatlık, evlat edinenin eşinin de onu evlat edinmesi dışında, bu kişi bir başkası tarafından evlat edinilemez. Bu durumun tek bir istisnası evli eşlerin birlikte evlat edinmesidir. TMK /1‘e göre bir kişi ancak evli eşler tarafından birlikte evlat edinilebilir. Yani evli bir kimsenin evlat edindiği kişinin diğer evli eş tarafından daha sonradan evlat edinilmesi de olanaklıdır.

Evlat Edinmede Türk Vatandaşı Olma Zorunluluğu Var Mı?

Evlat edinmede evlat edinilecek küçüğün Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Lakin uygulamada yabancı bir kişinin Türk vatandaşı küçüğü evlat edinmesi daha zordur. Bununla ilgili uluslararası hukuk ve normlar da devreye girmektedir. Bu nedenle evlat edinmek isteyen yabancı kişiler,  bu konuda uzman avukata başvurması işlemlerin hızlanmasını ve zorlu sürecinin yükünün hafifletilmesini sağlayacaktır.

Evlat Edinmenin Sonuçları Nelerdir?

TMK ’e göre evlat edinme kararı ile birlikte Ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler artık evlat edinene geçer ve evlatlık, evlat edinenin mirasçısı olur. Evlat edinilen küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinen isterse çocuğa yeni bir ad seafoodplus.info olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alabilir. Türk Medeni Kanunu
Evlatlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlatlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Türk Medeni Kanunu

Evlat Edinilme Davasında Yapılan Araştırmalar Nelerdir?

Hukuk sistemimizde; evlat edinmede esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılır, evlat edinen ile edinilenin dinlenir, gerektiğinde uzmanların görüşü alınır. Araştırmada özellikle evlat edinen ile edinilenin kişiliği ve sağlığı, karşılıklı ilişkileri, ekonomik durumları, evlat edinenin eğitme yeteneği, evlat edinmeye yönelten sebepler ve aile ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmeler dikkate alınır. Ayrıca çoğu zaman Evlat edinenin altsoyu varsa, onların evlat edinme ile ilgili tavır ve düşünceleri de değerlendirilir. Türk Medeni Kanunu

Evlatlık İlişkisi Kaldırılabilir Mi?

Kişi evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilir. Eğer söz konusu noksanlıklar ortadan kalkmış veya sadece usule ilişkin olup da ilişkinin kaldırılması evlatlığın menfaatini ağır biçimde zedeleyecekse evlatlık ilişkisinin kaldırılması yoluna gidilemez. Türk Medeni Kanunu
Önceki İçerikSonraki İçerik

İlgili İçerikler










Avukat Neslihan Sezgin İskenderli Kimdir?

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Mezun olan Avukat Neslihan Sezgin İskenderli tarafından kurulan Sezgin Hukuk Bürosu, kurulduğu günden bu yana en zorlu davalarda müvekkillerine destek vermiştir. Hukukun birçok alanında uzman kadrosu ile gelişen ve değişen hukuk sistemine kolayca uyum sağlayabilmektir. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Evlat Edinme Şartları Nelerdir?

Evlat edinme, Bir çocuğu evlatlık almaya uygun koşullara sahip kişilerin evlat edinilmek için uygun bir çocuk ile bir bağ kurmasıdır. Bu baba ile kişiler anne veya baba olabilir. Bir anne olmak için o çocuğu doğurmak yeterli değildir. Bir kişi bir çocuğu doğurmasa bile anne olabilir. Bununla birlikte baba olmak için de çocuk ile baba arasında biyolojik bir bağ olmasına gerek yoktur. Anne ve baba,  anne ve baba olmak istemekle olunur. Biyolojik bir bağlantı yeterli olmadığı gibi gerekli de değildir. Bir çocuğun sorumluluğuna almak isteyen o çocuğu koruyan bakımını üstlenen o çocuğa sevgi vermek isteyen kişiler çocuk ile biyolojik bir bağlantıları olmasa dahi anne baba olabilirler. Evlat edinme ise bu durumda evlat edinilmesi uygun olan bir çocuk ile evlat edinme şartlarını karşılayan ebeveynler arasında ilişkinin kurulmasında rol oynar.

Evlat Edinme Koşulları Nelerdir?

  • Evlat edinen kişinin En az ilkokuldan mezun olması gereklidir.
  • Eğer çocuk vesayet altında ise vesayet dairelerinden iznin alınmış olması gereklidir.
  • Çocuğun ayırt etme gücü var ise bu çocuktan rızanın alınması gerekir.
  • Evlat edinme durumunun çocuğun yararına olması gerekir.
  • Çocuk evlat edinen tarafından en az bir yıl süre bakılmış olmalıdır. Bununla birlikte çocuk evlat edinen tarafından en az bir yıl süre bakılmanın yanında eğitilmiş olması da gerekir.
  • Evlat edinecek kişinin veya evlat edinecek eşlerin evlat edinilen ile arasında en az 18 yaş farkı olması gerekir. Yani evlat edinecek kişi veya evlat edinecek eşler çocuktan en az 18 yaş büyük olmalıdır.
  • Evlat edinecek kişi eşler ise en az beş yıldan beri evli olmaları gerekir. Veya her ikisinin de 30 yaşını doldurmuş bulunmaları gereklidir.
  • sayılı Türk medeni kanunun içerisinde düzenlenmiş olan bazı hükümler hariç çocuğun anne ve babasının rızasının bulunması gerekir.

Evlat Edinme

Evlat edinme de küçüklerin evlat edinilmesi ile erginlerin, kısıtlıların evlat edinilmesi İle ilgili hükümler ayrı düzenlenmiştir.

Küçüklerin Evlat Edinilmesi

Küçüklerin evlat edinilmesine bazı genel koşulları vardır. Bir Küçüğün evlat edinilebilmesi için evlat edinmek isteyen kişi tarafından bir yıllık süre boyunca bakılmış ve eğitilmiş olması gereklidir. Bununla birlikte evlat edinmenin Küçüğün faydasına olması ve evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarının hakkaniyete aykırı bir şekilde zedelenmemiş olması gerekir.

Evlat edinmek isteyen kişiler birlikte evlat edinebilir veya tek başına evlat edinebilirler.

Birlikte evlat edinmeden kast eşlerin birlikte evlat edinmesidir. Eşler sadece birlikte evlat edinebilirler. Eğer kişiler evli değilseler birlikte evlat edinmeleri mümkün değildir. Eşler evli iseler ve en az beş yıldan beri evlilikleri devam ediyorsa evlat edinme bilirler. Bununla birlikte eşler eğer en az beş yıldan bir evli değillerse ancak 30 yaşını doldurmuş iseler evlat edinebilirler. Yani sadece en az beş yıldan beri evli olma şartı aranmamaktadır. Buna alternatif olarak evlat edinmek isteyen eşlerin 30 yaşını doldurmuş olmaları da sunulmaktadır. Eşlerden birinin diğerinin çocuğunu evlat edinmesi de mümkündür. Bunun da bazı şartları vardır. Eğer diğerinin çocuğunu evlat edinmek isteyen eş en az iki yıldan biri çocuğunu evlat edinmek istedi eşiyle evli ise evlat edinme işlemini gerçekleştirebilir. Eğer iki yıldan beri evli değillerse bunu alternatif olarak eşinin çocuğunu evlat edinmek isteyen eş 30 yaşını doldurmuş olması koşuluyla diğer eşin çocuğunu evlat edinebilir. Yani eşinin çocuğunu evlat edinmek isteyen kişinin kendisi 30 yaşını doldurmuş ise eşi ile olan evlilikleri iki yıldan beri olmamasına rağmen evlat edinme işlemi gerçekleşebilir.

Eğer bir kişi evli değil mi tek başına evlat edinmek istiyorsa bu kişinin yerine getirmesi gereken bazı şartlar vardır. Evli olmayan bu kişinin 30 yaşını doldurmuş olması gerekir. Eğer bu evli olmayan kişi 30 yaşını doldurmuş ise tek başına evlat edinmesi mümkündür. Birlikte evlat edinmen mümkün olması için eşlerin evli olması gerektiğini söylemiştik. Ancak bazı durumlarda bir eşin tek başına evlat edinmesi mümkündür. Öncelikle bu eşin 30 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bununla birlikte evlat edinmek isteyen eşin, eşinin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun olduğu sebebiyle birlikte evlat edilemeyeceğini ve bunun mümkün olmadığını ispat etmesi halinde tek başına evlat edilmesi mümkündür. 30 yaşını doldurmuş olan Ve evlat edinmek isteyen eşin diğer eşin iki yılı aşmış olan bir süreden beri nerede olduğunu bilmemesi durumunda birlikte evlat edinmenin mümkün olmadığını ispat etmesi halinde tek başına evlat edinebilir. 30 yaşını doldurmuş olan ve evlat edinmek isteyen eşin diğer eş ile mahkeme kararıyla İki yılı aşkın süreden beri eşinden ayrı yaşamakta olduğunu ve bu sebepten birlikte evlat edilmesi mümkün olmadığını ispat etmesi durumunda tek başına evlat edinebilir.

Evlat edinilen Küçüğün rızası ve yaşı önemlidir. Evlat edinilen Küçüğün evlat edinenden en az 18 yaş küçük olması gerekir. Yani evlat edinen ve evlat edinilen arasında 18 yaş farkı bulunmalıdır. Bununla birlikte ayırt etme gücüne sahip olan küçük evlat edin eğilmeye rızası yoksa evlat edinilmesi mümkün değildir. Ayırt etme gücü olan Küçüğün evlat edinilebilmesi için rızası olması gerekir. Eğer küçük vesayet altında ise evlat edinilmesi için ayırt etme gücünün olup olmaması önemli değildir. Vesayet altındaki küçük ayırt etme gücü olup olmaması göz önünde bulundurulmaksızın vesayet dairelerinin izni ile evlat edinilebilir.

Küçüğün evlat edinilebilmesi için anne ve babasının rızasının olması önemlidir. Küçüğün evlat edilebilmesi için annesi ve babasının rızası olması gerekir. Anne ve babanın küçüğün evlat edinilmesinde ki rızası oturdukları yer mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak açıklanmasıyla tutana geçirilir. Anne ve baba tarafından verilen rıza evlat edinenlerin adları Belirtilmemiş veya evlat edinecek kişiler henüz belirlenmemiş olsa bile geçerlidir. Yani anne ve babanın küçüğü evlatlık vermek için gösterdikleri rıza evlat edinen kişilerinin belirtilmiş olmasını gerektirmez. Kişilerin adları belli olmasa veya bu kişiler belirlenmemiş olsa dahi Anne ve babanın vermiş olduğu ceza geçerlidir.

Küçüğü evlatlık vermek isteyen Anne ve babanın rızasının zamanı önem teşkil eder. Küçüğü evlatlık vermek isteyen anne ve babanın Bu rızası Küçüğün doğumunun üzerinden altı hafta geçmesi ile verilir. Yani Küçüğün doğumundan altı hafta geçmediyse anne ve babanın evlat edinmeye dair rıza vermesi mümkün değildir. Anne ve babanın küçüğü evlatlık vermesinden vazgeçmesi mümkündür. Ancak bunun da bazı koşulları vardır. Anne ve babanın Küçüğün evlat edinilmesine dair verdiği rıza bu rızanın tutanağa geçirilme tarihinden itibaren başlayarak altı hafta içinde aynı usullerle geri alınması mümkündür. Ancak anne ve baba bu rızayı geri aldıktan sonra yeniden bir rıza verirlerse burada kesindir. Yani Anne ve baba çocuğu evlatlık vermek için Bir rızadır bulundularsa bu rızayı geri alabilirler. Ancak bu rızayı geri aldıktan sonra tekrar çocuğu evlatlık vermek isterlerse Ve rıza verirlerse verdikleri bu rızayı geri alamazlar. Bu rıza kesin hüküm taşır.

Bazı durumlarda anne ve babadan birinin küçüğü evlatlık vermede rızası aranmaz. Küçüğün evlatlık verilmesinde anne ve babadan birinin Kim olduğu bilinmiyorsa rızası aranmaz. Küçüğün evlatlık verilmesinde anne ve babadan birinin uzun süreden beri nerede oturduğunu bilmiyorsa da rızası aranmaz. Küçüğüne evlatlık verilmesinde anne ve babadan birinin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunması durumunda yine rızası aranmaz. Eğer anne ve babadan biri küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa rızası aranmaz.

Küçüğün belirli şartlar yerine getirilmesi ve evlatlık vermenin gerçekleşmesi durumunda bir karara varılır. Öyle ki evlatlık verilen küçük gelecekte evlatlık edinilmesi maksadıyla bir kuruma yerleştirilir Ve anne ve babadan birinin rızasını eksik olması durumunda evlat edinen kişinin veya evlat edinmede aracılık yapan kurumun talebi üzerine ve kural olarak Küçüğün yetiştirilmesinden önce onun oturduğu yer mahkemesi bu rızanın aranıp aranmamasına karar verir. Bunun dışındaki durumlarda bu konudaki karar evlat edinme işlemleri sırasında verilir. Annemi babadan birinin h özen yükümlülüğün yerine getirmemiz durumu söz konusuysa bu sebepten dolayı rızanın aranmaması halinde verilecek karar kendisine yazılı olarak bildirilir.

Erginlerin ve Kısıtlıların Evlat Edinilmesi

Küçüklerin evlat edinilmesi ile ergin ve kısıtlı onların evlat edinmesinin farklı düzenlendiğini söylemiştik. Erginlerin Ve kısıtlıların evlat edinilmesinde evlat edinen kişinin altı soyunun açık onayı ile ergin veya kısıtlı olan kişilerin evlat edinilmesi bazı hallerde mümkündür. Bedensel veya zihinsel engelli sebebi ile sürekli olarak yardıma muhtaç ve evlat edinen tarafından en az beş yıldan bire bakılıp göz üretilmekte ise evlat edinen alt soyunun açık onayı ile ergin veya kısıtlı olan kişi evlat edinilebilir. Evlat edinen tarafından küçükken en az beş yıl süreyle bakılıp gözetilmiş ve eğitilmiş ise evlat edinmenin altı soyunun açık onayı İle ergin veya kısıtlı olan kişi evlat edinilebilir. Diğer haklı sebepler mevcut ve evlat edinen en az beş yıldan beri evlat edinen ile aile halinde birlikte yaşamakta ise evlat edinen kişinin altı soyunun açık onayı ile ergin veya kısıtlı kişi evlat edinilebilir. Evli olan bir kişinin evlat edinilmesi ancak eşinin rızası ile mümkündür. Evli olan ve eşinin rızası olan, evlat edinenin alt soyunun açık onayı halinde ergin veya kısıtlı olan kişinin evlat edinilmesi mümkündür.

Evlat Edinme Sonucunda Ne Olur?

Evlat edinme gerçekleştiğinde anne ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler evlat edinen kişiye geçer. Evlat edinme gerçekleştiğinde evlatlık evlat edenin mirasçısı haline gelir. Yani evlatlık olan kişinin de mirasta hakkı olur. Evlatlık küçük ise evlat edinen kişinin soyadını alır. Evlat edinen kişi isterse çocuğa yeni bir isim verebilir. Yani evlat edinen kişinin evlat edindiği çocuğun ismini değiştirmesi mümkündür. Ergin olan evlatlık edinilme sırasında eğer isterse evlat edinen kişinin soyadını alabilir. Eğer evlat edinilen küçük eşler tarafından birlikte evlat edinildi ise ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına anne ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin isimleri yazılır. Evlatlık olanın Miras ve başka haklarının zedelenmemesi amacıyla aile bağlarının devam etmesi için evlatlık oğlunun naklen geldiği aile kötü ile evlat edinen aile kötü arasında her türlü bağın kurulması sağlanır. Evlatlık ile ilgili kesinleşmiş olan mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir. Evlat edinme ile ilgili olan kayıtlar belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanması mümkün değildir.

Evlat edinme kararı evlat edinenin oturma yeri mahkemesi tarafından verilir. Eğer evlat edinen kişiler birlikte evlat dinliyor iseler evlat edinme kararı eşlerden birinin oturma yeri mahkemesi tarafından verilir. Mahkeme kararının verilmesi ile birlikte evlatlık ilişkisi kurulmuş olur. Evlat edinme başvurusundan sonra evlat edinen kişinin ölümü veya ayırt etme gücünü kaybetmesi veyahut diğer koşullar gerçekleştiğinde bundan etkilenmediği takdirde evlat edinmeye engel olmaz. Başvuru sonrasında küçük ergin olursa koşulları daha önceden yerine getirilmiş olması şartıyla küçüklerin evlat edinilmesi ile ilgili olan hükümler uygulanır.

Evlat edinme kararının verilmesi için bazı durumların gerçekleşmesi gerekir. Evlat edinmeye ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılmasından sonra karar verilir. Bununla birlikte evlat edinmeye evlat edinen ile edinilenin dinlenmesinden ve gerektiğinde uzmanların görüşünün alınmasından sonra karar verilir.  Evlat edinmeye karar verilmesi araştırmasında özellikle evlat edinen ile edinilenin kişiliği ve sağlığı karşılıklı İlişkileri ekonomik durumları evlat edinenin eğitme yeteneği evlat edinme yönelten sebepler ve aile ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmelerin açıklığa kavuşturulması gereklidir. Evlat edinen kişinin altı soyun var ise onların evlat edinme ile ilgili tavrı ve düşüncelerinin de değerlendirilmesi gereklidir.

Evlatlık İlişkisinin Kaldırılması

Evlatlık ilişkisinin kaldırılması mümkündür. Evlatlık ilişkisinin kaldırılması rızanın bulunmaması hak düşürücü süre gibi sebeplere dayanır. Rızanın bulunmaması durumunda ilgili hükümler vardır. Yasal sebep olmaksızın rıza alınmamışsa rızası alınması gereken kişiler Küçüğün faydası bunun sonucunda ağır biçimde zedelenmeyecekse hâkimden evlatlık ilişkisinin kaldırılması talebinde bulunabilirler. Eğer evlat edinme esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biri ile sakatsa Cumhuriyet servisi veya her ilgili kişi evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilir. Eğer noksanlıklar bu arada ortadan kalkmışsa bu yola gidilmesi mümkün değildir. Veya sadece usule ilişkin olup ilişkinin kaldırılması Evlatlığın menfaatini ağır biçimde zedeleyecek ise bu yoluna gidilemez.

Evlatlık ilişkisinin kaldırılmasında hak düşürücü süreler vardır. Evlatlık ilişkisinin kaldırılmasındaki dava hakkı evlatlık ilişkisinin kaldırılması sebebinin öğrenilmesinden başlayarak bir yıl geçmekle düşer. Yani kişi evlatlık ilişkisinin kaldırılması sebebini öğrendiyse bu tarihten itibaren bir yıl sonra dava açamaz. Bu bir yıllık süre hak düşürücü süredir.

Evlatlık İşlemlerini Kim Yapar?

Evlatlık işlemlerinde aracılık ile ilgili hükümler kanunda yer almaktadır. Küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin aracılık faaliyetleri ancak cumhurbaşkanı tarafından yetki verilen kurum ve kuruluşlar yapılır. Evlatlık işlemlerinde aracılık faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili hususlar cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan yönetmelik ile düzenlenir.

Evlat Edinme ile Koruyucu Aile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Koruyucu aile bazı sebepler yüzünden biyolojik aile yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların eğitim bakım ve yetiştirme sorumluluğunu üstlenmiş olan uygun aile veya kişilerdir. Koruyucu aile bu çocukların yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak üstlenebilir. Bununla birlikte kurucu aile ücretli veya gönüllü statüde devlet denetimi ile paylaşarak Çocukların sorumluluğunu üstlenebilirler. Koruyucu aile olmak için bazı şartlar vardır. Koruyucu aile olmak isteyen kişilerin Türkiye cumhuriyeti Vatandaşı olması ve Türkiye’de sürekli olarak ikamet etmesi gerekir. Bu kişilerin 25 65 yaş aralığında bulunması gerekir. Koruyucu aile olmak isteyen kişiler en az ilkokul mezunu olmalıdır. Koruyucu aile olmak isteyen kişilerin düzenli geliri bulunması gerekir. Koruyucu aile olmak isteyen kişiler evli veya bekâr Çocuklu veya çocuksuz herkes olabilir. Ancak çocuğun biyolojik anne babası veya vasisi koruyucu aile olamaz.

Evlat edinme durumunda anne ve babaya ait haklar ve yükümlülükler tamamıyla evlat edinen aileye geçer. Evlat edinen anne baba biyolojik anne ve baba hükmünü taşır. Oysa koruyucu aile de haklar ve yükümlülükler koruyucu aileye geçmez.

Evlat edinme durumunda evlat edindirilen çocuk evlat edinen kişinin mirasçısı olur. Ve bu evlat edinilen çocuk evlat edinen kişinin mirasını da hak sahibi olur. Oysa koruyucu ailede çocuk koruyucu ailenin mirasçısı olamamaktadır.

Evlat edinme durumunda evlat edinen kişi isterse çocuğa yeni bir isim verebilir ve çocuk evlat edinenin soyadını alır. Bununla birlikte nüfus kâğıdında çocuğun anne ve baba adı olarak evlat edinen kişilerin ismi gözükmektedir. Oysa koruyucu aile çocuğa yeni bir isim ve soy isim verme hakkına sahip değildir. Çocuk koruyucu ailenin yanında biyolojik ailenin vermiş olduğu ismi ve soy ismi taşır. Çocuğun nüfus kâğıdında anne ve baba adı olarak biyolojik ailenin bilgileri gözükür.

Evlat edinme durumunda çocuk kurumun sağladığı istihdam hakkından faydalanamaz. Oysa koruyucu ailede çocuk kurumun tanıdı istihdam hakkından faydalanır.

Evlat edinme de evlat edinme işlemi mahkeme kararı ile tamamlandığı zaman korunma kararı kalkar. Oysa koruyucu ailede koruyucu aile hizmeti çocuğun koruma kararı kaldırılıncaya kadar devam eder.

Evlat edinme durumunda evlat edinen aileye bir ödeme yapılmamaktadır. Oysa koruyucu ailede çocuğun bakımı yetiştirilme masraflarına karşılık olarak yönetmelik ile belirlenen oranlar dâhilinde ve kalemlerde aylık ödeme yapılır.

Evlat edinme durumunda çocuk mahkeme kararı öncesi bir yıl süreyle geçici bakım sürecinde periyodik olarak izlenir. Evlat edindirilmiş olan çocuğun korunma ihtiyacı olan çocuk statüsü sonlandırılır. Oysa koruyucu aile durumunda çocuk hakkında verilmiş olan koruma kararı devam eder. Çocuk ile ilgili olan izlemeler periyodik olarak bakanlık tarafından devam ettirilir.

Bekâr Bir Kişi Evlat Edinebilir Mi?

Evli çiftlerin yanı sıra bekâr kişiler de evlat edinmek isteyebilirler. Evli olan eşler birlikte evlat edinebilirler. Tabi bunun mümkün olması için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Eşlerin evlat edinebilmeleri için en az beş yıldan beri evli olmaları gerekir. Ancak beş yıldan beri evli olmayan ama evlat edinmek isteyen eşler de bulunabilir. Böyle bir durumda sadece beş yıldır evli olmadığı için evlat edinememeleri durumu söz konusu olmaz. Bunun için alternatif bir şart daha vardır. Eğer evli çiftler birlikte evlat edinmek istiyorlar ve beş yıldan beri evli değillerse Bu eşler 30 yaşını doldurmuş olmaları halinde evlat edinebilirler. Evli olmayanların ise birlikte evlat edinmeleri mümkün değildir. Evli olmayan kişilerin tek başına evlat edinmeleri mümkündür. Yani evli olmayan kişiler birlikte evlat edinemezler ancak tek başına evlat edinebilirler. Bunun içinde ilgili hükümler de yer alan şartları sağlamaları gerekir. Evli olmayan kişi 30 yaşını doldurmuş olması halinde tek başına evlat edinebilir. Yani bekâr birisi 30 yaşını doldurmuş ise tek başına evlat edinebilmesi mümkündür. Bekâr bir kişi tek başına evlat edinebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir