turuncu bebek kakası / Bebeklerde Kaka Türleri ve Anlamları | Çocuklu Dünya

Turuncu Bebek Kakası

turuncu bebek kakası

Bebek Kaka Renkleri ve Çeşitleri

Bebek kaka rengi ve çeşitleri konusu bebeğinizin sağlığı hakkında önemli ipuçları verir. Bebek kakasının rengi ve formu beslenme ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Ancak doğum ve sonrasındaki bir yıllık süreçte bebeğinizin beslenme programındaki temel değişikler, sindirim ve boşaltım sistemini de etkileyeceğinden bebek kakası için normal olan durumlar yetişkinler için anormal gibi görülebilir.

Yenidoğan Bebek Kakası; İlk Kaka

Yenidoğan bebeklerde ilk kaka oldukça farklı bir forma sahiptir; kaka genellikle zifte benzer, siyah ve yapışkandır. Bu dışkıya mekanyum adı verilir. Mekanyum dışkısı bebek henüz anne karnındayken bebeğinizin bağırsaklarında biriken mucus, deri hücreleri ve amniyotik sıvı içerdiği için farklı bir yapıdadır. İlk 24 saat içinde bu dışkının atılması bebeğinizin sağlıklı olduğuna işaret eder. Birkaç gün sonra dışkının rengi giderek açılır ve daha az yapışkandır. Doğumdan gün sonrasında ise siyah kaka anormal bir duruma işaret eder.

Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Sonrası Kaka

Emzirme sonrası bebeklerde kaka genellikle kahverengi, hardal sarısı veya yeşil renkte olup ishale benzer şekilde akışkan formda olabilir. Sağlıklı şekilde emzirilen bebeklerde bu kaka genellikle kötü kokmaz.

Bebeğimin Kakası Yeşil? Endişe Etmeli Miyim?

Yeşil kaka anne sütüyle beslenen bebekler için anormal değildir. Demir takviyesi alan bebeklerin bezlerinde de sıkça görülür. Aynı zamanda katı gıdaya ilk geçiş yapılan dönemde, ıspanak , bezelye ,fasülye gibi yeşil renkli gıdaların bebeğin beslenme programına girmesi de yeşil kakaya yol açabilir. Kakanın yeşil olması belirgin bir sağlık problemine işaret etmez ve genellikle bir süre sonra kendiliğinden geçer. Kakanın uzun süre yeşil olduğu durumlarda hekiminize danışabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Turuncu, Sarı veya Kahverengi Kaka

Anne sütü ve mama ile beslenen bebekler için tamamiyle normaldir. 

Yenidoğan Bebeklerde Kırmızı Kaka

Kırmızı renk genel olarak kanamaya dikkatleri çekse de domates suyu ve kırmızı pancar gibi besinler dışkının rengini etkileyebilir. Dışkıda görülen kan kesin bir probleme işaret etmese de; alerji, enfeksiyon, anal fissür gibi  birçok problemden kaynaklı olabilir. Dışkıda kan görülmesi normal bir durum değildir ve bebeğinizin kakasında kan bulunuyorsa acilen hekiminize başvurmanız önerilir.

Yenidoğan Bebeklerde Beyaz veya Gri Kaka

Kakanın beyaz veya gri renkte olması sağlıklı bir durum değildir ve sindirimle ilgili ciddi problemlerin belirtisidir. Herhangi bir aşamada bebeğinizin bezinde beyaz kaka görürseniz zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Yenidoğan Bebeklerde İshal

İshal genellikle beslenme veya enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlığa işaret eder.. İshal ateş ile birlikte görüldüğünde enfeksiyon belirtileri baş gösterir. Bu durum ciddi problemlere yol açabileceğinden hekiminize başvurmanız önerilir. İshal sırasında bebeğinizin sıvı kaybı yüksek olacağından bebeğinize sıkça sıvı takviyesi vermeyi unutmayın.

Bebeklerde Kaka Renkleri ve Bilmeniz Gerekenler

Bir bebeğin kakasının rengi ve kıvamı günler, haftalar ve aylar içinde değişebilir ve çok çeşitli renkler, normal kabul edilir. Bu yazı ile, sağlıksız bebek kakalarını ve bebeğiniz büyüdükçe ne gibi değişikler olacağını tanımayı öğrenin.

Bebeklerde kaka rengindeki değişimlerin ana nedenleri:

  • Yaş
  • Beslenme şekli
  • Emzirme durumu
  • Anne sütü ya da mama ile beslenme
  • Sağlık durumudur.

Yenidoğan bebeklerde kaka rengi, neredeyse siyahtır. Bebeğiniz büyüdükçe, kakasının rengi kahverengi ya da sarı olma eğilimindedir. Kırmızı ya da beyaz renkli kaka, bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Onun dışında, sağlıklı kabul edilen kaka renkleri geniş bir yelpazedir. Bir bebeğin ishal ya da kabız olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeklerde Kaka Renkleri

Altı değştirilen bir bebek

Çeşitli faktörler, bebeğinizin kakasının renginde değişimlere neden olabilir. En yaygın renkler ve nedenleri şöyledir:

Bebeklerde Siyah Kaka

Yenidoğan, bir haftadan küçük bebeklerde siyah kaka sağlıklı bir renk kabul edilir. Ancak, ilerleyen günler için bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Hayatının ilk birkaç gününden sonra, bu durum geçmeye başlayacaktır. Kakasının rengi, yavaş yavaş siyahtan koyu yeşile ve ardından sarıya dönecektir.

İlk haftasını bitirdikten sonra, dışkısının rengi artık siyah olmamalıdır. Siyah kaka rengi devam ederse, doktorunuza danışın. Bu durum, sindirim sisteminde bir miktar kanama olduğuna işaret edebilir.

Bebeklerde Sarı Kaka

Emzirme döneminde bebeklerde sarı kaka normal kabul edilir. Genellikle, rengi koyu sarı olma eğilimindedir. Sarı kakanın içerisinde, küçük lekeler de fark edilebilir.

Sarı kakada görülen bu benekler, anne sütünden gelir ve zararsızdır. Bu benekler, süzme peynirdeki peynirlere benzeyebilir ancak rengi sarıdır.

Bebeklerde Kahverengi/Turuncu Kaka

Her ikisi de, mama ile beslenen bir bebek için normal bir kaka rengidir. Bebek mama ile beslendiğinde, kakasının rengi açık kahve ya da turuncuya yakın bir renk olma eğilimindedir. Anne sütü ile beslenen bir bebeğe göre daha koyu bir rengi olabilir.

Bebeklerde Yeşil Kaka

Bazen, bebeklerde yeşil kaka gözlemlenebilir. Yeşil kakanın olası nedenleri şöyledir:

  • Bebeğiniz normalden daha fazla yemiş olabilir,
  • Annenin beslenmesindeki yeşil yiyecekler fazla olabilir,
  • Mide rahatsızlığı ya da soğuk algınlığı olabilir
  • Bir gıdaya karşı alerjisi olabilir
  • Annenin ya da bebeğin kullandığı antibiyotikten kaynaklanabilir
  • Bebek sarılık tedavisi görmüş olabilir

Bazı bebeklerin kaka renkleri, doğal olarak biraz yeşildir. Bu nedenle, yeşil kaka her zaman endişe kaynağı değildir.

Bebeklerde Kaka Renkleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

sevimli illustrasyon kakalar

Bebeklerin kakası, çeşitli dokulara ve diğer özelliklere sahip olabilir. Katı gıdalara geçilmeden önce, kakalarının rengi genellikle yumuşaktır.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası daha yumuşak olabilirken, mama ile beslenenlerinki daha katı olma eğilimindedir.

Bebeklerde sümüksü kaka da oldukça yaygındır ve nadiren herhangi bir sağlık sorununa işaret eder. Bununla birlikte, bebeğiniz dışkısının rengindeki değişime ek olarak, farklı bir davranış ya da hastalık belirtisi gösteriyorsa, doktorunuza danışın.

  • Sert ya da kuru kaka, bebeğinizin yeteri kadar sıvı almadığı anlamına gelebilir.

Katı gıdaya geçildikten sonra, kakasının sert olması kabızlığa işaret ediyor olabilir.

İlginizi çekebilir

Bebeklerde Kabızlık: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Bebekler, vücutları henüz düzgün bir şekilde sindiremediği yiyecekleri yediklerinde kabız olurlar. Çok sulu olduğunda ise ishal olduğu anlamına gelebilir. İshal olmak, bebeğinizin sıvı kaybetmesine neden olabilir.

Her bebek farklıdır ve bazıları diğerlerinden daha sık kakasını yapar. Yenidoğan bebekler, genellikle her emzirmeden sonra kakasını yapar. 6 haftalık olduklarında ise, kaka yapma seansları azalabilir. Emzirilen bir bebek, haftada 1 kez kakasını yapabilir. Mama ile beslenen bebeklerde ise sağlıklık sıklık, günde 1 kez olarak kabul edilmektedir.

Bebek Kakasında Beyaz Pütürler

altı değiştirilen bir bebek

Beyaz pütürler, bir bebek kakası için sağlıklı bir durum değildir. Bu, nadir görülür ve karaciğerdeki bir probleme işaret ediyor olabilir.

Sarılık, yenidoğan bebeklerde oldukça yaygındır ve bebeklerin büyük bir bölümünü etkiler. Genellikle de, iki hafta içerisinde kendiliğinden geçer.

2 hafta sonra, bebeğinizin hala sarılık olduğundan şüpheleniyorsanız, kakasının rengini kontrol etmelisiniz. Kakasında beyaz pütürler, karaciğer hastalığını düşündürebilir.

Bebeğinizin kakasında beyaz pütürler varsa, doktorunuz bilirubin seviyelerini test edebilir. Bilirubin, vücudun atıklardan kurtulmasına yardımcı olan bir bileşiktir. İki tür bilirubin vardır ve bir türün seviyeleri çok yüksekse, sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

doktor, bebek ve annesi

Bebeğiniz büyüdükçe, kakasının rengi de değişkenlik gösterir. Örneğin, katı gıdalara geçtiği dönemde, yediği şeylerin rengi kakasının rengini de değiştirebilir. Kakasındaki sindirilmemiş yiyecekler de kakasının rengini değiştirmesine neden olabilir.

Yeşil gibi normal gelmeyen kaka renkleri, her zaman bir sağlık sorununa işaret etmeyebilir. Bazen bu renkler, kısa bir sürede değişebilir ve tekrar normal rengine dönebilir.

Beyaz, kırmızı ve siyah kaka renkleri birer istisnadır ve bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Ayrıca, bebeklerde sümüksü kaka da bir hastalığa işaret edebilir ve doktora haber vermek en iyisidir.

Önerilen Makale

Yenidoğan Bebekler Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Şey

 

Kaynak: funduszeue.info

Özet

Bebeğinizin Kakası Size Ne Söylüyor?

Makale İsmi

Bebeğinizin Kakası Size Ne Söylüyor?

Tanımlama

Yenidoğan bebeklerde kaka rengi, neredeyse siyahtır. Bebeğiniz büyüdükçe, kakasının rengi kahverengi ya da sarı olma eğilimindedir. Kırmızı ya da beyaz renkli kaka, bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Onun dışında, sağlıklı kabul edilen kaka renkleri geniş bir yelpazedir. Bir bebeğin ishal ya da kabız olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Yazar

Bebek Eğitimi

Yayıncı İsmi

funduszeue.info

Logo

funduszeue.info

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Bebeklerin kakası bizlere onların sağlığı ilgili ipuçları verir. Her alt değişiminde bebeğin bezini gözlemleme fırsatı bulunabildiği için bir sorun olması durumunda dikkatli ebeveynlerin gözünden kaçması pek mümkün değildir. Peki bebeklerde kaka renkleri ve anlamları nelerdir?

Bebeklerde Kaka Renkleri ve Anlamları

İlk Kaka Siyah Mekonyum

Doğum gerçekleştikten sonra 24 saat içerisinde bebeğin ilk kakasını yani mekonyumunu yapması beklenir. Bu süreç en fazla 48 saate uzayabilir ve 48 saat içerisinde ilk kaka yapılmazsa bir sorun olma olasılığı göz önünde bulundurulur. Peki, ilk kaka nasıl olmalıdır? Mekonyumun rengi siyaha yakın koyu yeşildir ve yapışkan kıvamdadır. Bunun nedeni ise doğumda yutulan sıvılar ve bilirubin içermesidir. Yaklaşık gün boyunca kakanın bu formda olması normaldir. Bu süreden sonra hala siyaha yakın koyu renkte kaka devam ediyorsa, bebeğinizin yetersiz beslendiği anlamına geliyor olabilir. Bu durumda doktora danışılması gerekmektedir. 

Yenidoğan Kakası

Yenidoğan bebeklerin anne sütü ile beslenmesi durumunda günde kez, mama ile beslenmesi durumunda günde kez kaka yapması beklenir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kakanın kıvamı daha cıvık ve suludur. İlk günlük süreçten sonra bebeğin kakasının rengi yavaş yavaş koyu yeşilden sarıya doğru dönmelidir. Bu dönemde hem anne sütü hem de mamayla beslenen bebeklerde hardal sarısı ya da açık sarı kaka görülmesi, aynı zamanda kakanın üzerinde küçük sarı benekler olması normaldir. Kakanın rengi mama ile beslenen bebeklerde, anne sütü ile beslenen bebeklere göre daha koyu tonlardadır. Bu nedenle mama ile beslenen bebeklerde, turuncu ya da kahverengiye yakın renkte kaka ile karşılaşılabilir. Bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. 

gebelik uzmana sor

Yeşil Renk Kaka

Bebeğin bezinde yeşil renk görülmesi, duruma göre değişmekle beraber genelde normal kabul edilmektedir. Ancak parlak tonlarda yeşil renkler, annenin antibiyotik kullandığını ya da bebekte nezle, grip olabileceğini gösteriyor olabilir. Yeşil renk dışkıda ciddi bir rahatsızlık söz konusu olması pek olağan değildir. Annenin ya da bebeğin yeşil renkte bir besin tüketmesi dışkının rengini etkileyebilir. Bu renk kaka görmeniz durumunda eğer eşlik eden farklı bir semptom söz konusu değilse endişelenmenize gerek yoktur.

Kırmızı Renk Kaka

Bebeğin bezinde karşılaşılmaması gereken renklerin başında kırmızı renk gelmektedir. Bunun birçok nedeni olabilir. Bebeğin ilk 6 aylık döneminde yani henüz ek gıdaya başlamadan önce kırmızı renk ile karşılaşılıyor ise; bebekte anal fissür olması ya da sindirim sisteminde kanama olması durumu söz konusu olabilir. Aynı zamanda bebeğin süt alerjisinin olması ya da bu dönemde yedirilmemesi gereken bir şeye karşı alerjik reaksiyon gösteriyor olması da sıkça karşılaşılan durumlardır. Pancar gibi kakaya rengini verecek herhangi bir besin tüketilmişte olabilir ancak son durum söz konusu değilse bezde kırmızı renk görülmesi durumunda muhakkak doktora danışmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

Beyaz Renk Kaka

Bebeğin dışkısında karşılaşmak istemeyeceğimiz bir diğer renk ise beyazdır. Beyaz renk dışkı, bebeğin hangi döneminde olduğu göz önünde bulundurularak farklı şekillerde anlamlandırılabilir.  Eğer bebeğiniz yeni doğansa, beyaz renk dışkıyla beraber uykusuzluk, huzursuzluk durumları varsa kolik olma olasılığı yüksektir. Aynı zamanda yeni doğanlarda beyaz renk dışkı, kolestatik sarılığın habercisi de olabilir. Daha büyük bebeklerde ise karaciğerlerde sorun olması olasılığı yüksektir. Kısacası karaciğerin yeterince safra üretemediği anlamına gelir. Bu da elbette sindirim sisteminde bozukluklara yol açabilir. Kırmızı kakada olduğu gibi hiç vakit kaybetmeden çocuk doktoruna danışılmalıdır.

Bebeklerde Kaka Dokusu Nasıl Olmalı?

Bebeklerin kakasının rengi ve dokusu zaman zaman değişebilir. Önemli olan bunun takibini iyi yapmaktır. Her bez açtığınızda kakanın rengini ve dokusunu takip etmelisiniz. Bebeğin dışkısının yeşil, sarı ve turuncu olması normaldir. Cıvık ya da orta katılıkta olması da normaldir. Eğer çok katı formda dışkılama yapılıyorsa özellikle ek gıda sürecinde olan bebeklerde kabızlık sorunu görülmesi mümkündür. Aynı zamanda bebeğinizin yeteri kadar sıvı almadığı anlamına da gelebilir. Kakanın içinde parçacık olmayacak şekilde sıvı bir yapısı var  ise bu sefer bebeğiniz ishal olmuş olabilir. İshalinde enfeksiyon, rotavirüs, üşütme, gıda alerjisi gibi birçok nedeni olabilir. Devam eden ve kronikleşen bir ishal durumu varsa, bebeğiniz normalden huzursuzsa ve ağlıyorsa, ağladığında gözyaşı akmıyorsa vakit kaybetmeden doktora danışmalı ve sorun ne ise tedavisine başlamalısınız.

Kakada Beyaz Pütürler

Bebeğin herhangi bir döneminde kakasında beyaz pütürler görülmesi durumunda karaciğerde bir problem olması söz konusu olabileceği için çocuk doktoruna danışılması gerekmektedir. 

Mukuslu Kaka

Bebeklerde zaman zaman mukuslu kaka görülebilmektedir. Genelde bebeğin anne sütünü fazla aldığı ya da diş çıkartma döneminde fazla salya salgılayarak bunu yuttuğu anlamına gelir. Bu durumun 48 saatten fazla sürmemesi gerekmektedir. Sümüksü yapıda bir dışkılama varsa inek sütü alerjisini işaret ediyor olabilir. Anne eğer emziriyorsa inek sütü içeren ürünleri tüketmeyi bir süreliğine kesebilir.

Ek Gıda Sonrasında Kaka

Ek gıda sürecinin başlaması ile birlikte kakanın rengi, formu ve kokusu yetişkinlere benzemeye başlar. Bu süreçten sonra kakanın yapısı  bebeğe verdiğiniz gıdalara göre şekillenir. Elbette normalden çok  farklı bir renk görülüyorsa bir süre takibini yapıp gerekli görülmesi durumunda doktora danışılmasında fayda vardır.

Kısacası bebeğinizin bezinde kırmızı, beyaz, yenidoğan dönemi dışında siyah renkli kaka ya da kakanın içerisinde beyaz pütürler görüyorsanız vakit kaybetmeden doktora danışmalısınız. Bazı yiyecekler bebeğin kakasının rengini etkileyebilir. Bu nedenle takibi sağlayabilmek için bebeğinize verdiğiniz şeyleri not ederseniz bir sorun olması durumunda renk değişikliğine neyin neden olduğunu bulmanız da çok daha kolay olur. Kaka renginin kontrolünü sağlarken bebeğin genel hal ve hareketlerini de göz önünde bulundurursanız bir sorun olması durumunda çok daha hızlı karar verip buna göre harekete geçebilirsiniz.

 

Yeni doğan bebeğin kakası nasıl olmalı?

Yeni doğan bebeklerin kakası günden güne değişebilir. Bebeğinizin beslenmesi ve genel sağlık durumu ile ilgili önemli bir gösterge olduğu için, kakasının ne şekilde değiştiğini takip etmek de önemlidir.


Rengi, kıvamı ve miktarı bakımından neyin normal olduğunu söylemek her zaman için kolay olmayabilir. Her bebeğin sindirim sistemi kendine özgü şekilde gelişir, aynı zamanda anne sütü alan bebeklerle formül mama ile beslenen bebeklerin de farklı şekilde kaka yapması beklenir. Doğduğu günden itibaren, bebeğin bağırsak gelişimi hızlı bir şekilde devam eder ve günden güne değişebilir.



Bebeğin ilk kakası, mekonyum olarak adlandırılır. Siyah veya koyu yeşil renkte, katran kıvamında olan mekonyum, 24 ila 48 saat süre ile görülebilir. Sonrasında bebeğin kakası sarı-yeşil bir renge ve daha pütürlü, sıvı bir kıvam alacaktır.


İlk anne sütü olan kolostrum, aynı zamanda müshil etkisi de gösterdiğinden, emzirilen bebeklerin mekonyumu çıkarması daha kolay olacaktır. Mama ile beslenen bebeklerin de 2 gün içerisinde daha yumuşak bir kaka yapması beklenir. Eğer ilk 24 saat içinde hiç kaka görmezseniz, doktorunuza bildirmeniz gerekir.


Altıncı günden sonra bebeğin vücudundaki mekonyum tamamen temizlenir ve kaka genellikle hardal sarısı renginde olur. Turuncudan yeşile kadar farklı tonlarda olması da normal kabul edilir. Bu tür kakada süt pıhtıları bulunması da normaldir. Genellikle yoğun bir dışkı kokusu olmaz ancak mama ile beslenen bebeklerin kakası biraz daha yoğun kokabilir ve kahverengi tonlarında olabilir.


Yenidoğanlar anne sütünü rahatlıkla sindirebildiği için genellikle çok az dışkı üretirler. Sulu kaka olması bebeğin ishal olduğu anlamına gelmez, daha az bağırsak hareketinin olması da normaldir. Ancak ilk iki günün ardından bebeğin kakasında hala yapışkan, sümüksü bir yapı fark ederseniz, bu da enfeksiyon belirtisi olabileceğinden, doktorunuza danışmanız gerekecektir.


Bebeklerin kakasının rengi değişkenlik gösterebilir:


Siyah ya da koyu yeşil: Bebeğin ilk iki günde yapacağı mekonyum adı verilen kaka bu renktedir.

Yeşil: İlk haftada mekonyum ve anne sütü/mama karışımı, kakanın daha yeşilimsi bir renk almasına neden olur.

Yeşil-kahverengi, sarı-kahverengi ya da ten rengi: Mama ile beslenen ya da hem emzirilen hem de mama verilen bebeklerde kaka bu renklerde görülebilir.

Hardal sarısı, sarı-turuncu ya da sarı-yeşil: Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakaları, ilk birkaç günün ardından bu renklerde görülür.

Kahverengi, sarı-kahverengi: Katı yiyecekler yemeye başlamış olan daha büyük bebeklerin kakası kahverengi görülmeye başlanır.



Kaynak: Donna Murray, Meredith Shur. "A Guide to Your Newborn or Infant's Poop". Şuradan alındı: funduszeue.info ().





nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası